Keskustelu

poliittinen tarkkailijaKepu makaa jo köysissää, mutta Kärkihankkeet etenee6.6.2019 17.38
Kepuloisten äänisaalis eduskuntavaaleissa oli vaatimaton vain 13.8% ja EU-vaaleissa vieläkin heikompi eli 13.5%.

Kepun pelastajaksi ryhtyneen Sammakko Antin johtamien demujen äänisaalis oli eduskuntavaaleissa myös historiallisen alhaisin eli vain 17.7% ja EU-vaaleissa enää 14.6%.

Hesarin 5.6.2019 julkaisemassa TNS Kantarin tekemässä gallupissa kepuloisten ja demujen suosio äänestäjien keskuudessa on edelleen laskenut.

Nyt demuja kannattaa enää 17.5% ja kepuloisia vain 13.2% äänestäjistä.

Kun virhemarginaali vielä otetaan huomioon, niin voi hyvinkin olla, että demuja äänestäsi nyt vain 15.4% ja kepuloisia enää 11.1% äänestäjistä.

Siis pahimmilaan vain 15.4 + 11.1 = 26.5%:n kannatuksella on nyt otettu koko suomalaisen yhteiskunnan hallintokoneisto muutaman harvan ryvettyneen poliitikon käsiin.

Tietenkin tässä vallankaappauksessa on tarvittu muutama pienempi apupuolue, joiden johtajille on luvattu avokätisesti ministerin luottokortit, valtion kännykät sekä autonkuljettalla varustetut mustat Audit henkilökohtaiseen käyttöön ja maakuntamatkailuun.

Apuministerien työnkuvaa haittaa tietysti hieman se, että ministeri joituu työmatkoillaan kuitenkin kuljettamaan mukanaan "raskasta" ministerin salkkua, jossa hän joutuu kuljettamaan mukanaan Sammakko Antin Säätytalon Ilmiöpöydissä laadittua noin 200 sivuista Suomen historian yksityiskohtaisinta hallitusohjelmaa.

Tällaisessa tilanteessa ei voida enää puhua kansanvallasta, kun maan hallitukseen Unilukkarikin on nimittänyt muka demokraattiseen maahan peräti 5 kpl kepuloisia ministereitä, joiden ansiot kriittisessä tarkastelussa ovat vähintään kyseenalaisia.

Kanki Kaikkosenkin kohdalla on jouduttu ministeripostin osalta kysymään jopa oikeuskanslerilta, voidaanko Kanki nimittää ministeriksi, kun hänet on tuomittu luottamusaseman väärinkäytöksestä.

Oikeuskanslerilla ei ollut pahaa sanottavana Kanki Kaikkosen nimitystä vastaan, mutta kepuloiset itsekin tajusivat lopulta sen, ettei verorahojen jaossa väärinkäytöksistä ja luottamusaseman väärinkäytöstä tuomion saanut henkilö ole ehkä kaikkein paras henkilö valtiovarainministeriksi, jolta edellytetään nuhteetonta käytöstä.

Tosin kepuloisten ja Sammakko Antin mielestä Kanki oli kuitenkin tehtävään alunpitäen kaikkein sopivin.

Terra Sipilän suorittama oikeuskanslerin kyselyä ei voi kuitenkaan pitää luotettavana arviona, koska oikeuskanslerihan näyttää olleen perustuslain ja EU-oikeuden vastaisessa Terra Sipilän ajamassa Maakunta Sotessakin Terra Sipilän keskeinen valmistelija, joka ajautui itse hankkeessa esteelliseksi ja palkittiin sitten U-käännösten erikoismies Terra Sipilän tukemana vielä oikeuskanslerin viralla.

Vaalitappiostaan huolimatta kepuloisten ja Sammakko Antin äänestäjien tahdon vastaiselle toiminnalle tuli tänään vielä viimeinen sinetti, kun Matti Vanhasesta leivottiin punamultaleipurien avulla Eduskunnan puhemies. Valtion hierarkiassa valtakunnan 2. tärkein henkilö.

Näyttää siltä, että kokoomus on jätettu jo kokonaan eduskunnan puhemiehistönkin ulkopuolelle, vaikka kokoomus on joka tapauksessa Suomen johtava EU-puoluekin ja sai eduskuntavaaleissa jopa 7 paikkaa enemmän kuin 18 paikan rökäletappion kärsinyt kepuloisten puolue.

Jussi Halla-ahon johtaman persujen korkealla kannatuksella sekä eduskunta- että myös EU-vaaleissa pyyhittiin myös persettä Sammakko Antin ja Terra Sipilän johtamassa vallankumouksessa.

Suomessa ei enää voidakaan puhua edustuksellisesta demokratiasta, koska kysymys on näköjään oikeusvaltion ajautumisesta täyteen kaaokseen.

poliittinen tarkkailijaRe: Kepu makaa jo köysissää, mutta Kärkihankkeet etenee6.6.2019 22.17
Minusta on erittäin hyvä, että demujen Sammakko Antti ja kepuloisten Terra Sipilä sopivat keskenään, miten suomalaisten veronmaksajien rahat ja valtion omaisuus jaetaan tulevalla hallituskaudella.

Tämä tietää ensinnäkin sitä, että Sammakko Antin ja Terra Sipilän hallituksen elinikä tulee jäämään ehkä historian lyhimmäksi.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa voidaankin sitten todeta se, että demujen kannatus on enintään tasolla noin 13%:n ja kepuloisten kannatus taas vastaavasti alle 10%.

Seuraavissa vaaleissa meillä onkin otettava huomioon äänestäjien tahto, eikä "tuntemattomien syiden" vuoksi tarvitse oikeistolaiseen maahan enää pystyttää väkisin tulipunaista hallitusta, niin kuin nyt Sammakko Antti ja Terra Sipilä ovat Unilukkarin ohjauksessa panneet pystyyn.

Veroja nostetaan ja valtion omaisuus näköjään jaetaan Sammakko Antin ja Terra Sipilän lähipiirien kehittelemiin hyvin valmisteltuihin "Kärkihankkeisiin", kuten demujen nuori, innokas ja hiilineutraali Sanna Marin sekä kepuloisten vaalien rökäletappion jälkeisistä kommenteistaan selkeästi taantunut Katri Kulmunikin vahvistivat vielä tiistain A-studiossa.

Terra Sipilän prosessikaaviot on siis taas jo kaivettu esiin, kun "valtion taseet laitetaan tuottamaan". Hesarihan jokunen päivä sitten raportoi, että valtiolla kyllä jaettavaa riittää. Kaikkiaan on valtiolla yhtiöitä 66 kpl ja niiden arvo on vielä suunnilleen 35 000 milj. EUR.

Kaivosteollisuus on tietysti itseoikeutettu teollisuuden ala, kun Suomesta ollaan kasvattamassa kokoansa suurempaa maata maailmassa.

Tämä ei ole sattumaa, vaan perustuu siihen, että aikoinaan Terra Sipilä löysi Kainuun vaalikiertuellaan "Kainuun ihmeen" eli Terrafamen, josta Terra Sipilän analyysien ja lausuntojen perusteella tulee koko tulevan Suur Suomen keskeinen kivijalka, Terra Sipilän käsityksen mukaan yksi maailman johtavista kaivosteollisuusyrityksistä.

Terra Sipilällä itselläänhän on kokemusta vain digi-teollisuudesta ja harrastuksena höyryautojen ja saunakauhojen rakentelu, joten hänellä jos kenellä on tietysti ylivertainen osaaminen myös globalista kaivannaisteollisuudesta.

Terrafamea perustettaessahan oli alussa jonkun verran vaikeuksia jopa kaivosinsinööri Pekka "Pelottoman" Talvivaara-projektin ajauduttua käytännössä konkurssiin, mutta kun Lauri Ratia saatiin remmiin, niin jopa kaivos saatiin ajettua ylös, kun ympäristälupiakin höllättiin ja sallittiin ympäristöön juoksutuksissa poikkeusluvatkin.

Terrafamehan on jo julkaissut vuosikertomuksen vuoden 2018 tuloksistaan.

On erittäin positiivista, että teollisuuslaitos käy nyt käytännössä täydellä kapasiteetilla ja maailman köyhintä malmia ja sivukiveä louhittiin jo vuonna 2018 yli 42.3 milj. tonnin vuosivauhtia.

Vuodesta 2017 Terrafamen kokonaislouhinta kasvoi siis vuonna 7.2 milj. tonnilla. Merkille pantavaa tietysti on, että louhinnan lisäys johtui lähes kokonaisuudessaan voimakkaasti lisääntyneestä sivukiven louhinnasta.

Näyttääkin siltä, että Terrafamen toiminnassa ollaankin yhä enemmän keskittymässä arvottoman mutta ympäristön kannalta varsin haitallisen sivukiven louhintaan.

On tietysti erittäin valitettavaa, että malmin köyhän metallipitoisuuden vuoksi rikasteita tulee sitten harmillisen vähän kokonaislouhintaan verrattuna.

Itse asiassa myytäviä metalleja tuli vuonna 2018 vain seuraavasti:
o Nikkeliä 27 377 tonnia
o Sinkkiä 61 608 tonnia

Arvometallien saantoprosentti onkin vuonna 2018 vain 0.2%
louhitun metallipitoisen malmin ja sivukiven määrästä.

"Kainuun ihmeen" kohdalla on siis ihmeellisesti kysymys ilmeisesti maailman köyhimmistä malmiosta, jota mikään muu yritys kuin valtion omistama Terrafame ei voi edes harkita lähteä hyödyntämään juuri alhaisen metallipitoisuuden ja erittäin haitallisten ja kalliiksi tulevien ympäristöpäästöjen vuoksi.

Alle olen koonnut joitakin Terrafamen taloudellsisia faktatietoja vuodelta 2018. Lukujenhan pitäisi tietysti tukea hankkeesta esitettyjä täysin utopistisia odotuksia ja lupauksia, mutta tosiasioiden valossa tilanne on valitettavasti toinen, kuten alta selviää:

o Luotuja suoria työpaikkoja noin 665 kpl
o Luotuja kerrannaisia työpaikkoja noin 1 065 kpl
o Luotuja työpaikkoja yhteensä noin 1 730 kpl
o Nikkelituotanto 27 377 tonnia
o Sinkkituotanto 61 608 tonnia
o Liikevaihto 325.8 milj. EUR
o Käyttökate 24.3 milj. EUR
o Liikevoitto 3.0 milj. EUR
o Nettotulos -6.2 milj. EUR

Terrafamen taloudelliset tulokset taas aikavälillä 2015-2018 ovat olleet seuraavat:

o Kumulatiivinen liikevaihto: 649.4 milj. EUR
o Aineet, tarvikkeet, palvelujen ostot: 804.3 milj. EUR
o Kumulatiivinen käyttökate: -155.0 milj. EUR
o Kumulatiivinen tappio: -241.5 milj. EUR
o Kumulatiiviset investoinnit: -276.2 milj. EUR
o Maksulliset osakeannit 654.0 milj. EUR
o Lainojen kumulatiiviset nostot: 100 milj. EUR
o Rahoitus yhteensä 748.5 milj. EUR

Yllä esitettyjen taloudellisten tietojen valossa kysymyksessä näyttää siis valitettavasti olevan ns. Moolokin kita tai pohjaton Kankkulan kaivo, jota Terra Sipilä on todellakin alkanut vaalikiertueellaan jostain tuntemattomasta syystä kutsumaan tuttavallisesti "Kainuun ihmeeksi".

Kun "Kainuun ihmeen" taloudelliset tulokset ovat jääneet heikoiksi, niin Terrafamen puuhamiehet ja myös Kainuun naiset ovat toistuvasti tiedottaneet julkisuuteen, kuinka Terrafamesta tulee yksi maailman johtavista kaivosalan toimijoista ja Terrafame vastaa jo nyt 10.9% Kainuun köyhän maakunnan bruttokansantuotteesta.

Ennakkotietojen mukaan, kun vielä ilmeisen kannattamaton akkukemikaalitehdaskin saadaan tulille, niin tämä "Kainuun Ihme" tulee sitten jo vastaamaan 19.3% Kainuun maakunnan bruttokansantuotteesta.

Tilastokeskuksen mukaan Kainuun maakunnan bruttokansantuote oli vuonna 2017 kaikkiaan 1 961 milj. EUR:a, joka kuitenkin edustaa koko maan bruttokansantuotteesta vain 1.0%:a.

Sikäli kun Terrafame saa jo päätetyn varmaankin lopulta noin 300 milj. EUR:a maksavan akkukemikaalitehtaansa rakennettua ja toimimaan, niin Terrafame osuus koko Suomen BKT:sta tuleekin olemaan vai 0.2% luokkaa.

Kainuun tuleva BKT-osuus on siis pienempi kuin hyttysen kusi Itämeressä. Tämä rahasumma ei valitettavasti riitä edes kainuulaisten vanhusten saattohoitoon.

Havaittuaan sen, että Terrafamen kaivosliiketoiminta ei ole Sotkamossa kannattavaa, niin innovatiivinen digi-insinööri Terra Sipilä laittoi heti toimeksi ja Terrafamen pääomistajasta eli valtion omistamasta Suomen Malmijalostus Oy:stä tehtiin malmien jalostukseen ja malmioiden kehittämiseen keskittynyt valtio-omisteinen yhtiö, jonka omistusoikeudeksi järjesteltiin 72.2% Terrafame Oy:n osakkeista.

Tietysti modernilla suomalaisella kaivosteollisella hankkeella täytyy olla myös kansainvälinen nimi, joksi luonnollisesti laitettiin komea Finnish Minerals Group.

Minua tämä nimen valinta vähän kyllä ihmetyttää, koska nythän olisi voitu panna yhtiön nimeksi vaikka Itella, koska entinen Itella onkin taas Posti ja siksi Itella nimi olisi taas ollut vapaana.

Finnish Mineral Groupsin (FMG) alle alettiin kuitenkin sitten heti keskittämään Terrafamen lisäksi erittäin lupaavia muitakin kaivos - ja metallialan jalostuslaitoksia sekä Suomessa että myös muualla.

Tällaisia lupavia "Kärkihankkeita" olivat vuonna 2018 tietysti jo seuraavat:

o Terrafame Oy: FMG:n omistusosuus 72.2%, Liikevaihto 325.8 milj. EUR, taseen loppusumma 681.6 milj. EUR, tappio -6.2 milj. EUR

o Sotkamo Silver Ab (hopea, kulta, sinkki ja tungstan): FMG:n omistusosuus 2.0%, taseen loppusumma 59.7 milj. EUR, tappio -3.0 milj. EUR

o Kelibor Oy (pyrkii rakentamaan litium kaivoksen), FMG:n omistusosuus 23.4%, investointitarve 313.5 milj. EUR, kehittelyasteella, ei tuloja

o Ferrovan Oy (pyrki rakentamaan vanadiinitehtaan Raaheen, 5 000 t/a), investointitarve n. 300 milj. EUR, työpaikkoja 150, 11.4.2019 konkurssihakemus)

Terrafame ei siis faktatietojen perusteella ole koskaan pystynyt rahoittamaan toimintaansa yksityisenä eikä myöskään valtio-omisteisena yhtiönä myyntitulojensa avulla, vaikka vuonna 2018 kaivosyhtiön tuotantotaso saavuttikin kaivoksen maksimaalisen tuotantotason.

Kun Sammakko Antti ja Terra Sipilä ovat nyt yksissä tuumin entistä aktiivisemmin lähteneet valtion osakeyhtiöiden kehittämishenkkeisiin ja rakentamaan Kanki Kaikkosen, Sanna Marin ja Li Anderssonin kanssa Suomesta kokoaan suurempaa maailmassa, niin minusta olisi kyllä hyvä säilyttää edes jonkinlainen järjen hiukkanen noissa Suur Suomi-hankkeissa.

Ennen kuin annetaan Sammakko Antin ja Terra Sipilän enemmälti alkaa satsaamaan kaikkien yhteisiä valtionrahojakaan kannattamattomiin infrainvestointeihin sekä suhdanneherkkään ja kannattamattomaan kaivosteollisuuteen, niin on syytä ottaa selvillä ainakin millaisesta alasta minkin investoinnin yhteydessä on kysymys, ja millaisia toimijoita alalla jo ennestäänkin on tai mahdollisesti alalle on tulossa.

Koska Terrafamen puuhamiehille ei ilmeisesti ole näistäkään asioista oikein selkeää kuvaa ollut, kun Kainuun korvessakin on lähdetty kohtalokkaalle seikkailuretkellä , niin otanpa tässä esille esimerkin vuoksi sveitsiläisen Glencore -yhtiön, joka perustettiin vuonna 1974 Jerseyn saarille ja joka nykyään pitää päämajaansa 23 000 asukkaan pienessä Baarin kaupungissa Sveitsissä.

Glencorehan on nykyään yksi maailman johtavista monialaisisti maailman luonnonvaroja hyödyntävistä yrityksistä, jonka toiminta kattaa koko maapallon ja yhtiö työllistää nykyään jo 158 000 henkilöä.

Glencoren kaivosteollisesta toiminnasta saa jonkinlaisen käsityksen, kun tarkastelee yhtiön tuotantotietoja esim. vuodelta 2018 ja vertaa niitä Terra Sipilän löytämään "Kainuun ihmeeseen" ja sen jatkoksi valtion varoin perustettuun yllä esitetyn Finnish Minerals Groupin "erittäin lupaaviin liiketoimintoihin".

o Kuparin tuotanto 1 450 000 t (Terrafame 5 000 t)

o Koboltin tuotanto 42 000 t (Terrafame 1 500 t)

o Nikkelin myynti 199 000 t (oma tuotanto 124 000 t), Terrafame 27 377 t

o Sinkin &lyijyn myynti 1 068 000 t (omatuotanto 273 000 t), Terrafame 61 608 t)

o Rautaseosten tuotanto 1 580 000 t (Terrafame ei mitään vuosikymmeniin)

o Liikevaihto 186 232 milj. EUR (Terrafame 325.4 milj. EUR)

o Materiaalit ja ostot -178 557 milj. EUR (Terrafame -301.6 milj. EUR)

o Tulos 2 216 milj. EUR (Terrafame -6.2 milj. EUR)

Kun Säätytalon Ilmiöneuvotteluissa demut ja kepuloiset näyttävät nyt löytäneen yhteisymmärryksen siitä, että valtion omistuksia voidaan lähteä myymään, jotta näitä meille niin tärkeitä "Kärkihankkeita" ja infrainvestointeja saadaan polkaistua käyntiin, niin on hyvä muistaa myös se, että suomalaiset yhtiöt ovat tänä päivänä vielä kovin pieniä verrattuna isoihin kansainvälisiin yhtiöihin.

Hyvä on myös panna merkille, että Glencoren kaltaiset isot kansainväliset yhtiöt harjoittavat toimintojaan eri puolilla maailmaa ja näiden yhtiöiden toimintojen tuloksia yhtiöiden omistajat ja rahoittajat seuraavat kvartaaleittain.

Jos tulokset eivät tyydytä yhtiöiden omistajia, niin hyvin äkkiä voi käydä niin, että heikosti kannattaville tuotantolaitokselle pannaan ristit päälle.

Kun ajatellaan esim. tapausta Terrafame, johon nykyiset omistajat (lähinnä valtio) ovat jo sijoittaneet rahaa nykyiseenkin yhtiöön noin 750 milj. EUR:a, eikä tuotantolaitos kuitenkaan pysty tuottamaan useiden vuosien jälkeen positiivista tulosta ja kassavirtaa, niin satavarmasti esim. Glencoren kaltainen kansainvälinen toimija, jolla on kymmenittäin kaivoksia ympäri maailmaa, todennäköisesti olisi jo aikaa siitten pannut tällaisen myös pohjaveden ja ympäristönkin kannalta ongelmallisen kaivoksen pimeäksi.

Normaalistihan media hyvin äkkiä paljastaa tällaiset ongelmalliset yritykset ja niiden aiheuttamat ympäristöongelmat, mutta jostakin tuntemattomasta syystä Terrafamen tapauksessa kaikki asiaan liittyvät rötökset on painettu villaisella ja kotimainen lehdistökin on keskittynyt lähinnä raportoimaan vaan Terrafamen positiivisista vaikutuksista Kainuun maakunnan vaatimattoman bruttokansantuotteen ylistykseen.

Isot kansainväliset yritykset siis viis veisaavat siitä, tuottaako Terrafame 10-20% Kainuun maakunnan tai 0.2% koko Soumen brutokansantuotteesta.

Samanlainen kohtalo odottaa tietysti kaikkia muitakin suomalaisia yhtiöitä, mikäli ne eivät ole monopoliasemassa tai pysty tuottamaan positiivista kassavirtaa.

Terrafame ei siis minkään taloudellisen mittarin mukaan ole positiivista kassavirtaa tuottava yritys.

Parin viimeisen vuoden aikana Suomessa on jatkuvalla syötöllä hehkutettu esim. Valmet Automotive Uuden kaupungin autotehtaasta ja Turun Meyerin telakasta.

Molemmat yhtiöt ovat raportoineet kyllä liikevaihdon hyvästä kehityksestä vuonna 2018, mutta vain Valmet Automotive on toistaiseksi julkaissut yksityiskohtaiset tilinpäätöstietonsa vuodelta 2018.

Molemmat yritykset ovat siis raportoineet myyntiensä reippaasta kehityksestä parin viime vuoden aikana ja yhdessä poliitikkojen kanssa laajoja rekrytointikampanjoitakin on ollut käynnissä, kyseisissä yhtiöissä tulevan työvoiman tarpeen onkin indikoitu olevan tuhansia uusia työntekijöitä.

Poliitikkoja tällainen seireenien laulu tietysti viehättää, mutta talouspohjainen totuus voi olla hyvinkin erilainen.

Otetaan tarkastelun kohteeksi vaikka Valmet Automotiven vuoden 2018 tulokset (vuosi 2017):

o Liikevaihto 662.6 milj. EUR (550.2 )
o Liikevoitto 17.8 milj. EUR (-22.9 )
o Tulos 4.2 milj. EUR (-22.1 )
o ROCE 11.3% (-25.1% )
o Oma pääoma 20.1 milj. EUR (16.2)
o Kokonaisvelat 503.2 milj, EUR (492.0)
o Taseen loppusumma 523.3 milj. EUR (508.2)
o Henkilöstö 4 792 (3 858)

Uuden Kaupungin autotehtaan osalta voidaan ensinnä todeta, että kaikki kortit on yhden kortin varassa eli Mersun A mallin valmistusmääristä, joka oli vuonna 2018 noin 100 000. Vielä vuonna 2017 tehdas oli raskaasti tappiollinen ja suuresti velkaantunut tuotantolaitos, jonka tulevaisuus ei näyttänyt lainkaan lupaavalta.

Valmet Automtive onkin poikkeuksellisen velkainen ja nähtävästi vahvasti Finnveran tukema.

Jos käy niin onnettomasti, että Trump määrää saksalaisille autoille 25%:n tuontitullit, niin Valmet Automotiven taru voi olla siinä. Yhtiöllähän on velkoja yli 500 milj. EUR:a ja omaa pääomaa vain noin 20 milj. EUR.

Valmet Automotiven oma pääoma on kokonaan syöty, jos esim. vuoden 2019 tappio olisi vain noin 3% liikevaihdosta.

USA:n tuontitulleissa on puhuttu jopa 25%:n tuotitullista autojen osalta. Tällaista leikkiä Valmet Automotive ei valitettavasti kestä.

Tämä osoittanee sen miten heiveröisellä pohjalla Sammakko Antin ja Terra Sipilä ns. Kärkihankeet ovat, kun puhutaan siitä, että hallitus luo vuoteen 2023 mennessä 60 000 uutta yöpaikkaa, joista ammattiyhdistysliike antaa listan 30 000 uuden työpaikan osalta jo vuoden 2020 budjettiriiheen mennessä.

Laskevassa suhdannevaiheessa valitettavasti ammattiyhdistysliikkeelle punamultaisen hallituksen taholta annettu tehtävä on kuitenkin mission impossible eli mahdoton tehtävä.

En viitsi nyt puuttua puuttua Skodan Transtechin lomautuksiin Otamäessä, Stora Enson Oulun tehtaan tuotantosuunnan muutoksiin ja Pyhäsalmen kaivoksen lakkautukseen viimeistään vuonna 2021.

Kyllähän näissäkin "Kärkihankkeissa" voidaan hyvin helpostikin menettää kerrannaisvaikutuksineen ainakin noin 20 -30 000 työpaikkaa.

Terrafamea "Kainuun Ihmettä" on syytä tarkastella myös sen ehkä pahimman kilpailijan eli Glencorenkin kannalta vielä lisää.

Glencoren ja Terrafamen osalta on hyvä myös tiedostaa jo sekin, että Glencore tiedotti 29.5.2019, että yhtiö on tehnyt Umicoren kanssa pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen sähköautojen akkujen ja niiden materiaalien valmistuksesta, jossa hyödynnetään Glencoren Kongossa olevien tytäryritysten Katanga Mining ja Mutanda Mining yhtiöiden tuottamia akkumetalleja.

Pelkästään Umicoren liikevaihto vuonna 2018 oli 13 317 milj. EUR, jota voidaan verrata vaikka Terrafamen tueksi suunniteltuun ja päätettyyn liikevaihdoltaan ehkä suunnilleen 250 milj. EUR:a olevaan akkukemikaalitehtaaseen.

Vuonna 2018 ym. Glencoren suurelta osin omistamat kobolttitehtaat tuottivat noin 90 000 tonnia koboltttia, joka vertautuu esim. Terrafamen mahdolliseen noin 1 500 tonnin kobolttituotantoon.

Lisäksi Glencore ilmoitti avaavansa kobolttikaivoksensa myös Kanadan Ontariossa ja senkin tuotantotaso tulee olemaan 5 000 t/a eli moninkertainen Terrafameen mahdolliseen tulevaan koboltti tuotantoon verrattuna.

Kaiken lisäksi Glencoren yhteistyökumppani Umicore ilmoitti 24.5.2019, että se oli ostanut 150 milj. USD:lla Kokkolassa olevan koboltin rikastus- ja katodien valmistustehtaan amerikkalaiselta Freeport-McMoRan yhtiöltä. Umicore on puolestaan ilmoittanut myös, että se kasvattaa sähköautojen akkutuotantoa mm. Puolassa.

Poliitikot ovat ennenkin tehneet raskaista virheitä Suomessa, kun ovat lähteneet valloittamaan maailmaa milloin televisoputkia valmistamalla (Valco Sorsa), Soneran miljardikaupat, kun ilmaa ostettiin Saksasta. Stora Enson seikkailu USA:ssa, Kemiran myynti myynti pilkkahintaan Yaralla ja tietysti palavan öljynporauslautan eli Nokian alasajo kepuloisen Jorma Ollilan liikkenjohdollisessa ohjauksessa.

Tämä poliitikkojen möhläyslista on loputon.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: