Keskustelu

sivusta seuraajapremium boart21.12.2019 16.04
kuopion talousalueen protestilista .verohallinto pyytää omiaan pois.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: premium boart21.12.2019 17.03
Tuskinpa 2 miljoonan tappiolla veroja tarvitsee maksaa. Ei vielä sittenkään, kun tulos kääntyy voitolle. Vahvistettuja tappioita on riittävästi.

JulleRe: premium boart21.12.2019 19.28
PREMIUM BOARD FINLAND OY
Helsinki
18 991 ? 29.11.2019

Ote protestilistalta

JulliRe: premium boart21.12.2019 19.35
PREMIUM BOARD FINLAND OY
Yrityksen Premium Board Finland Oy liikevaihto oli 294000 euroa 2019. Liikevaihto nousi 102,8 prosenttia. Tilikauden tulos oli -1,8 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti oli -290,3. Yhtiön omavaraisuusaste oli -326 prosenttia.

Juankoski nousuun ja Erikalle jerkut

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: premium boart21.12.2019 22.30
Kristeri laatii parhaillaan laskelmaa kartonkikoneen käynnistämiseksi. Juankosken kartonki on jalostusasteeltaan korkeampi tuote kuin sellu, joka Finnpulpilta olisi viety Kiinaan vessapaperin valmistukseen.
Finnpulpin kaatuminen voi merkitä Juankosken kartonkikoneen käynnistämistä ja meille metsänomistajille uutta ostajaa kuuselle.

alan kolmas miesRe: premium boart22.12.2019 5.17
Minä olen aina sanonut, että pieni on kaunista.

Finnpulpissa unohdettiin pienuuden ekonomia ja törmättiin pää edellä punaviherpipertäjien pystyttämään betonimuuriin.

Huvittavinta tässä on se, että Kuopiossa jo nuolastiin ennen kuin tipahti ja lähdettiin jo virkamiesjoukolla tehtaan paikkaa tasottamaan.

Minulle on ollut suuri ilo seurata, kuinka metsäteollisuudessa "hyvin suunnitellut" hankkeet vain pistetään kylmästi hyllylle. Monissa tapauksissa vuosien työ on mennyt hukkaan. Ja aika usein noissa selluhankkeissa ollaan oltu napit vastakkain nimenomaan viherpipertäjien ja rahoittajien kanssa.

Suomessa viherpipertäjät ovat vielä alkaneet jo punottaakiin aika pahasti ja eduskunassakin jo ojentelevat miten konservatiivien ja yritysystävällisten ihmisten pitää puhua ja toimia.

Kyllä tässä täytyy ihmetellä sitäkin, kuka sai päähänsä rakentaa 1 200 000 tonnin havusellutehtaan Kallaveden rantaan ja pistää haisemaan peräti 1.6 miljardia euroa ja ilmeisesti vielä pari sataa milj. euroa käyttöpääomaa päälle.

Finnpulpin tiedotteiden mukaan havupuuta oli tarkoitus haalia tehtaalle peräti 6.7 milj. mottia vuodessa.

1970-luvulla minäkin ostin teekkarihatun Espalta Fredriksonin hattuliikkeestä. Hattu on vieläkin tallessa, mutta käyttö on erittäin vähäistä.

Kun huomasin joku vuosi sitten, että Fredrikson niminen henkilö on lähtenyt innokkaasti pystyttämään havusellutehdasta lähes Kuopion esikaupunkialueelle, niin en oikein innostunut asiasta ja ajattelin, että ehkä Fredriksonin hattuliikkeessä on jouduttu tekemään tuotantosuunnan muutos, kun tuo entinen Otaniemen Teknillinen Korkeakoulukin on muuttunut jo Aalto Yliopistoksi.

Mutta ei. Finnpulpin Martti Fredrikson onkin noita kemikaalimiehiä ja ihan insinööri, joka oli aikaisemmin ollut International Paperin aikoinaan omistaman Arizona Chemicals Oy:n Oulun mäntyölyhtehtaan toimitusjohtaja.

Idearikas Fredrikson ja Arizona Chemicals Oy:n Oulun tehtaan talousjohtaja ja hallituksen jäsen Hannu Näsi saivat 4 kuukauden ehdollisen vankeustuomion, kun taannoin saivat päähänsä rakentaa Raumalle modernin mäntyölytehtaan, jossa hyödynnettiin Arizona Chemicals liikesalaisuuksia. Aika isot korvausvaatimukset Forchemille tuli.

Nyttemmin Forchemin tehtaalla taitaa olla toimitusjohtajana Hannu Näsin poika ja omistuskin on vaihtunut portugalilaisten käsiin. Aiemmin raskaasti tappiollisen Forchemin Rauman tehtaan liikevaihto oli vuonna 2017 noin 126.5 milj. euroa ja tulos kohtuullinen 8.6 milj. euroa.

Nähtävästi kemikaali-innostuksen herättämänä Finnpulpin Fredrikson saikin sitten päähänsä ryhtyä rakentamaan ns. "biotuotetehdasta", joka kyllä minun mielestä on kuitenkin vielä pitkään sellutehdas, joka on kuitenkin hyvin omavarainen sähkön suhteen.

Kemiallisen selluhtehtaan ongelmahan on se, että se syö jumalattomasti puuta ja sellun hintavaihtelu on helposti +-50%. Sellu on siis erittäin riskaabeli tuote.

Ja mitä isompi on tehdas, niin sitä isompi on riski.

Finnpulpin hankkeessa on ollut mukana kokeneita sellumaakareita, joita minäkin olen joskus tapaillut ja tietenkin mukana on myös ollut ns. vakavasti otettuja konsulttejakin.

Vuosikausia hanketta on tukittu, mutta tuntuu oudolta, ettei ole tajuttu tutkailla, mitä kaikkea nuo punaviherpertäjät tuolla ympäristöhallinnossa ja tietenkin siellä Brysselissä tuntuvat koko ajan suunnittelevan pienen Suomen pään menoksi.

Sakemannithan ne on ympäristöasioissa ilmeisesti kaikkein pahimpia. Muistelen, että aiemminhan saksalaiset olivat saaneet päähänsä, ettei Saksaan saa rakentaa lainkaan sulfaattisellutehtaita.

Nyt Saksassa on kanadalaiselle Merzer International yhtiöllä seuravat kaksi sulfaattiselluhdasta:

- Rosenthal 360 000 t/a
- Stendal 660 000 t/a

Lisäksi Merzerillä on Kanadassa seuraavat kolme sellutehdasta:

- Celgar 520 000 t/a
- Peace River 475 000 t/a
- Cariboo 156 000 t/a

Merzerin sellun kokonaiskapasiteetti on 2 171 000 t/a ja
Yhtiön taseen loppusumma on noin 1 756 mij. EUR
Taseen loppusumma per sellutonni: 809 EUR/t sellua

Finnpulp suunniteltu kapasiteetti on ollut 1 200 000 t/a
Taseen loppusumma n. 1 800 milj. EUR (käyttöpääoma muk. lukien)
Taseen loppusumma per sellutonni: 1 500 EUR/t sellua

Finnpulpin kapasiteetin vs. Merzerin kapasiteetin hinta: +85%

Fredriksonin biotuotetehtaan sellun hinnan pitäisi siis olla lähes 85% korkeampi
kuin Merzerillä keskimäärin. Tämä sillä oletuksella, että käyttökustannuksissa ei ole
kovin suurta eroa.

Tässä näkyy tämä suomalaisten suuruuden hulluus, joka johtuu siitä, että meillä ei
oikein minkään tuotteen tuottaminen ole kannattavaa, kun meillä joudutaan työtä korvaamaan ylettömällä pääoman käytöllä.

Tässä on myös Suomen korkean työttömyyden keskeisin syy.

Minusta tämän Fredriksonin sellutehtaan kohtalo varottaa samalla meitä kaikkia myös niiltä suunnitelmilta, mitä demujen erittäin itsevarman Sanna Marinin johtamassa Ilmiöhallituksessa nykyään oikein puuhastellaan.

Erittäin itsevarma demujen Sannahan peri Alamäki Antilta ns. Ilmiöhallituksen, jonka hallitusohjelman heti alkulauseessa puhutaan Kokoansa suuremmasta Suomesta.

Minusta suuruudenhulluus on aina ollut erittäin vaarallinen tauti.

Tuntuu vähän siltä, että Kuopion Finnpulpin betoniseinään törmänneessä biotuotehankkeessa oli aika runsaasti mukana myös tuota niin vaarallista suuruudenhulluutta.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: premium boart22.12.2019 11.28
Nalle Wahlroos ilmoitti heti Kuopion sellutehtaan suunnittelun ensimetreillä, että Kuopion tehdas ei tule toteutumaan, mutta Äänekoski toteutuu. Juankosken kartonkitehtaasta en muista Nallen sanoneen mitään kielteistä. KHO on sanonut jotakin, mutta ei oikein selkeästi mitään. Juankosken yhteiskuntasuhteet ovat paremmalla tolalla kuin Kuopion. Ympäristöasiatkin ovat kunnossa. Pakkauskartonkia tarvitaan Kiinassa paljon, koska kauppasuhteet länteen ovat kehittymässä suotuisasti.

alan kolmas miesRe: premium boart22.12.2019 16.08
Täytyy heti tuoreeltaan korjata yllä kirjoitusvirhe: Merzer piti olla tietysti Mercer International Inc.

Asia muuten suunnilleen ok.

Tiedän, että Nalle, herättyään vasemmistoradikalismista, on aina ollut samoilla linjoilla kuin minä.

Minun mielestäni isoa sellutehdasta ei pidä rakentaa ihan kasvavan kaupungin laitamalle. Pitää jättää tilaa ihmisille, ns. kasvuvara.

Römssy ei ole uhka maanteille, eikä kaikkia Pohjois-Savon metsiä tarvitse parturoida, jos saadaan tehdas käyntiin. Kuusipuuta tai haapaa tarvitaan suunnilleen vain vähän yli 100 000 mottia vuodessa hiokepuuksi. Tällainen tehdas sopii punaviherviherpipertäjilllekin

Ympäristöasia on kutenkin vakavampi juttu. Römssylle on myönnetty vain tilapapäinen ympäristölupa 11.9.2019 ja aika isot investoinnit on putkessa. Täytyy toivoa, ettei valitusta ole Vaasan "ympäristöneuvoksille" tehty.

Tällä tavalla, "hyviä yhteiskuntasuhteita" käyttäen, Römssy ja Biovoimala ajettiin konkkatilaan ja samalla Juankosken kaupunkikin kaatui Kuopion syliin. On kiinnostavaa kuulla, milloin Hangon vapaastamassa olevassa Farocon Oy varastohallissa Kuopion kaupunki alkaa pitää tanssi-iltoja ja musiikkifestivaaleja.

Nyt Juankoskella olisi hyvä käyttää niitä "hyviä yhteiskuntasuhteita" ja ottaa pikaisesti yhteys NS:iin, niin saadaan pelastettua vielä, mitä pelastettavissa on.

Kouvolaankin jotkut visionäärit ovat tulleet vähintään puolihulloiksi, kun sielläkin rakennetaan Kiinan tavaratoimituksia varten jotain jättiläisjunaterminaalia, mutta uutisissa on kerrottu, ettei terminaalista taida lähteä Kiinan junia kuin yksi viikossa, jos sitäkään.

Näissä kartonkiasioissa kannattaa seurata Juankoskellakin hieman, mitä Metsäboard ja Stora Enso sekä ruotsalaiset tekee.

Minusta Metsäboard on korostanut sitä, että ainakin heillä kartongin loppukäyttäjät eivät voi odottaa kartonkia montaa kuukautta. Kaikkihan nykyään tietää, että nettikauppa tapahtuu reaaliajassa ja siihen ei Römssy valitettavasti pysty ainakaan Kiinaa ajatellen.

TECTA patentistakaan ei ole kuulunut enää pitkiin aikoihin yhtään mitään.

Olihan Römssyllä muutamia toimituksia kaukomaillekin, kuten esim. sikarilaatikko kartonki Kuubaan ja vietiinhän muutamia tonneja kartonkia muistaakseni jopa Australiaan ja Uuteen Seelantiin asti ja kyllä sen näki kuljetuskustannuksistakin.

Mutta nythän on Kuubassakin Fidel Castro jo kuollut, joten on vähän epäselvää vielä, havitteleeko Castor Plus vielä näitä lukratiivisia Kuuban sikarimarkkinoita.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: