Keskustelu

Juankosken keskustan virallinen ääniFinnpulpin päästökompensaatiot30.9.2020 11:21
Yksistään Juankosken päästövähennykset riittävät uuden sellutehtaan lisääntyvien päästöjen kompensointiin. Täällä kartonkitehdas on täysin päästötön. Maatilat ovat vähentyneet 10 vuodessa alle puoleen. Väkiluku on laskenut samaan aikaan kolmanneksella. Jäljellä olevista asukkaistakin yli puolet ovat siirtyneet lihan syönnistä kasviksiin siitä yksinkertaisesta syystä, että se on halvempaa. Kasvisten ruuansulatuksen päästöt ovat lihansyöjien päästöihin verrattuna verrattuna pienet. Yksityisautoilu on vähentynyt, koska työssäkäyvien määrä on laskenut. Samanlainen kehitys on tapahtunut koko Pohjois-Savossa, joten päästökompensaatiot ovat todellisia. Uusi sellutehdas on pitkälti automatisoitu eikä ole pelkoa siitä, että ihmispaljous tämän vuoksi palautuksia ennalleen. Juankosken kartonkitehtaalle pitäisi kuitenkin saada optio uudelleen käynnistymiseen.

alan kolmas miesRe: Finnpulpin päästökompensaatiot1.10.2020 3:48
Juankoskella jäätiin taas tuleen makaamaan, kun Kangasveijarin esittelyjen perusteella kuntapäättäjät päättivät liittää Juankosken Kuopion kaupunkiin.

Kangasveijari ja kuntapäättäjät olivat tyhmästi laskeneet, että Kallaveden rantaan saadaan nykypäivänä rakentaa iso sellutehdas, koska se nykytekniikan mukaisesti pystytettynä on savuton, hajuton, mauton ja täysin kierroltaan suljettu itse asiassa biovoimalaitos, jonka sivutotteena syntyy myös sellua ja hyvällä tuurilla myöhemmässä vaiheessa jopa kartonkia.

Joensuun yliopistossa EU:n vesidirektiiveistä ja vesikasveista gradunsa aikoinaan laatinut viherpipertäjien nykyinen ympäristöministeri Krista Mikkonen piti kuitenkin huolen siitä, että Kuopioon ei Finnpulpin tehdasta tullut, koska Suomen Malminjalostus Oy:llä oli jo Sotkamossa Trafiguran rahanpesukonsernin ja valtion yhdessä rahoittama Terrafamen ikuisesti lupaava, mutta jo noin 10 vuotta tappiota tuottanut maailman köyhimpään malmioon nojaava pienen pieni nikkelikaivos, jonka varaan ollaan parhaillaan rakentamassa vielä kannattamatonta ns. akkukemikaalitehdasta.

Keskustan virallinen ääni näyttää tuntevan ihailtavan hyvin nuo EU:n päästökompensaatiokauppaankin liittyvät säännökset.

Minustakin keskustan virallinen ääni on noissa päästökauppalaskelmissaan aivan oikeassa.

Noissa ilmastoasioissa on tietysti otettava huomioon ensinnäkin aineen häviämättömyyden laki.

Sillä tästähän seuraa se, jos Kallaveden rantaan ei rakenneta sellutehdasta, niin on aivan selvää, että vastaavat ympäristöpäästöt voidaan tietysti toteuttaa Juankoskella jonkun teollisen tuotantolaitoksen toimesta.

Koska Juankoskeakin on kuntaliitoksen johdosta koetellut ennen näkemätön väestökato, niin voidaan todellakin hyvin lähteä siitä ajatuksesta, että Juankoskella on aivan selkeä tilaus sille, että tyhjenevään kylään syntyy paikallista biomateriaaleihin nojaavaa teollisuutta.

On vielä vielä otettava huomioon se, että Juankoski on perinteinen teollinen paikkakunta, joten ei voi senkään puolesta olla mitään estettä teollisen tuotannon laajentamiselle varsinkin, kun meillä ei nykyisenä korona-aikana voi olla mitään varmuutta siitä, kuinka kauan Valmetinkin viiratehdas pyörii Juankoskella.

On myös otettava huomioon, että Milini Holding Ltd:n omistamalle vanhalle Römssyn tehtaalle on jo myönnetty väliaikainen ympäristölupakin 11.9.2019.

Kaiken muun ohella on myös otettava huomioon kepuloisten RUUNEPERIn ja demujen Sanna Marinin saumaton yhteispeli hallituksessa: suomalaisia, ei edes Juankosken asukkaita saa jättää yksin.

Sanna Marin ja kepuloisten RUUNEPERI ovatkin yhdessä peräänkuuluuttaneet jo useampaan kertaan yrityksiltä niitä koskevasta yhteiskuntavastuusta.

Milini Holding Ltd:n omistajat myönsivät Ristoferi Kultasormelle jo 25.10.2018 prokuraoikeudet Premium Board Capital Oy:n osalta ja Premium Board Capital Oy on tunnetusti Römssyn kartonkitehtaan omistaja.

Milini Holding Ltd puolestaan osti taannoin konkurssiin ajetun JBOY:n biovoimalan.

Sanna Marinin ja RUUNEPERIN yritysten yhteiskuntavastuihin viitaten tuntuukin varsin omituiselta, että Ristoferi ei ole tuntenut pistoa sydämessään, vaan on seisottanut vuodesta toiseen perinteistä Römssyn tehdaslaitosta Juankoskella.

Tässä asiassa vitkuttelua on ollut jo niin kauan, että voidaan jo alkaa puhua ns. yhteiskuntavastuun rintamakarkuruudesta.

Alkaisi olla korkea aika kutsua myös Sanna Marin seurueineen tutustumaan Römsyn tehtaisiin.

Toivottavaa olisi tietysti, että kyseiselle tehdasekskursiolle tulisi Marinin ja RUUNEPERIN lisäksi asiantuntijoiksi mukaan myös Tuusnimelta kotoisin oleva lenkkeilevä ministeri Tuula Haatainen ja tietysti demujen muutkin ministerit Krista Kiuru, Ville Skinnari, Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen.

Luulisi, että tällaisella porukalla Römssyn yhteiskuntavastuutkin alkaisi pikku hiljaa selvitä.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: