Keskustelu

pekka vMuuallakin ymmärretään kyläkoulun tarkoitus11.8.2014 22.39
Moro,
ja kannattaa lukea Maaseudun tulevaisuus -lehden uutinen:" Oulaisissa avataan uusi 17 oppilaan kyläkoulu
Maaseudun Tulevaisuusmaanantai, 08:17 Kommenteja: 0 Tekstin koko: A A A

Juha Sarkkinen
Opettajat Marja-Liisa Kiiveri ja Tarja Kortessalmi valmistelivat perjantaina koululuokkaa valmiiksi oppilaita varten.

Oulaisten Piipsjärvellä kyläaktiivit ovat taistelleet kylälleen uuden koulun. Vanha koulu suljettiin yhdeksän vuotta sitten homeiden vuoksi ja tänään kylän koululaiset tallustelevat ensi kertaa omaan kyläkouluun.

Kun muualla kyläkouluja suljetaan, Oulaisten Piipsjärvellä soudetaan vastavirtaan: kyläkoulu aloittaa toimintansa yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Uudessa koulussa on 17 oppilasta, mutta määrän odotetaan kasvavan.

Piipsjärven koulu suljettiin vuonna 2005 homeongelman vuoksi. Kylän aktiivit eivät kuitenkaan luopuneet koulustaan helpolla, ja tänään uusi koulu avaa ovensa.

Tie koulun avaamiseen on ollut pitkä. Kouluhanke ei saanut valtionapua, vaan se on kokonaan Oulaisten kaupungin rahoittama.

?Aluksi esitystä vastustivat lähes kaikki kaupungin virkamiehet, mutta valtuusto hyväksyi suunnitelman vuonna 2012?, kertoo Piipsjärven koulun tukiyhdistyksen puheenjohtaja Raijo Rajaniemi .

Hyväksymisen jälkeen kouluhanketta on yritetty kaataa monta kertaa.

Viimeisen kerran kättä väännettiin vielä juuri ennen juhannusta, kun koulun avaaminen oli vaakalaudalla. Valtuusto päätti, että koulu avataan, vaikka sen oppilasmäärä on tavallista pienempi.

Piipsjärven koulussa aloittaa yhteensä 17 oppilasta. Alun perin luku oli 33, mutta koulun avaamiseen liittyvä epävarmuus karsi oppilasmäärää.

?Vielä kesäkuussa ei tiedetty, avataanko koulua lainkaan. Toivottavasti oppilasmäärä saadaan kasvuun?, toteaa koulun opettaja Marja-Liisa Kiiveri.

Liina Niittymaa

Lue lisää maanantain Maaseudun Tulevaisuudesta"


Jokseenkin tuttua tarinaa Juankoskellakin ja toivottavasti asian tärkeys ymmärretään.

Ymmärrys puuttuuRe: Muuallakin ymmärretään kyläkoulun tarkoitus12.8.2014 8.57
Tärkeyden ymmärtämisen perusperiaate olisi se,että paikalliset asukkaat ja vanhemmat ymmärtäisivät oman kyläkoulun tarpeellisuuden ja edut. Oma koulu voisi kehittyä maailman parhaaksi opinahjoksi ,jos vanhemmat tekisivät yhteistyötä opettajien kanssa, opettajat yhteistyötä vanhempien ja kylän kanssa, ja hallinnoiva taho tukisi kaikin mahdollisin keinoin koulun muodostumista hyväksi ja turvalliseksi oppimispaikaksi.
Yhteisöllisyyden periaate maaseudulla on perusperiaatteita. Ja se tarkoittaa myös vastuuta ja yhteistyöntekoa oman seutukunnan parhaaksi. Täytyy ymmärtää myös seuraukset,jos yhteistyöstä ja vastuusta livetään. Miten se vaikuttaa koko alueeseen. Tätä ymmärrystä ei taida kaikkialta löytyä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: