Keskustelu

pvTuusniemen hallitus sanoi "EI" kuntaliitokselle12.8.2014 13.11
Moro,
SS uutisoi tänään:" Tuusniemen hallitus hylkäsi liitoksen Kuopioon

Kuntaliitokset: Kuopio ei ehkä jatka terveyspalvelujen tuottamista.

Sara Vainio

Tuusniemen ja Kuopion liitosneuvottelut kokivat eilen kolauksen, kun Tuusniemen kunnanhallitus hylkäsi esityksen äänin 4-3. Kuopion kaupunginhallitus puolestaan hyväksyi liitosesityksen odotetusti ilman erillistä äänestystä.

Kuntien välille on muodostunut mahdollisen liitoksen alla paljon yhteistyötä. Kuopio muun muassa tuottaa Tuusniemen terveyspalvelut. Nyt kaupunki miettii yhteistyötä uudestaan.

--Olemme tarjonneet palveluita lähikunnille, joiden kanssa kaavaillaan liitosta. Neuvottelujen kariutuminen tarkoittaa, että Tuusniemi aikoo ottaa vastuun omien palvelujensa tuottamisesta. Palvelut eivät ole Kuopion vientituote, sanoo Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.).

Sopimus terveyspalveluista päättyy vuoden lopussa. Tuusniemellä sille toivotaan jatkoa.

--Toivomme, että tilanne säilyy ennallaan. Palvelujen tuottamisella itse olisi todella negatiivinen vaikutus Tuusniemen talouteen, ja asioita pitäisi katsoa aivan uudesta näkökulmasta, pohtii liitoksen puolesta äänestänyt Tuusniemen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Smolander (kesk.).

Lopullisesti liitoksesta päättävät Kuopion ja Tuusniemen valtuustot. Ensin kokoontuu Tuusniemen valtuusto 25.8. ja heti perään 1.9. Kuopion valtuusto.

Esityksen mukaan Tuusniemi liittyisi Kuopioon vuoden 2017 alussa. Epävirallisessa kyselyssä selvä enemmistö tuusniemeläisistä on ilmaissut vastustavansa liitosta.

Kuopiolle liitoksen hyväksyminen on Kantasen mukaan aivan selvä asia.

--Meillä ei ole liitoksen kanssa mitään ongelmaa tai pohdittavaa. Tuusniemi on hyvin hoidettu kunta, jonka kanssa olisi vielä nyt helppo liittyä yhteen. Myöhemmin heikentyvä talous voi tehdä liitoksesta paljon vaikeamman.

Toistaiseksi mahdollinen liitos olisi Kuopiolle melko kivuton.

--Tulee liitos tai ei, se ei juurikaan vaikuta kuopiolaisten arkeen.

Myös valtion määräämä Kuopion, Siilinjärven ja Suonenjoen kuntajakoselvitys alkoi eilen. Kunnat eivät tahdo liitosta, vaan toivovat yhteistyön syventämisen riittävän.

- Selvitys ei missään nimessä vielä tarkoita, että liitoksia tulisi, painottaa ohjausryhmän puheenjohtajaksi valittu Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Rossi (kesk.).

Lisäksi Juankosken liittymistä Kuopioon selvitetään. Kaikkien näiden kuntien liittyessä Kuopioon sen väkiluku kasvaisi kolmanneksella. Talouskurimuksesta kärsivät kunnat nostaisivat väkisin kaupungin veroprosenttia.

- Kaikilla tulijoilla on isompi reikä lompakossa kuin meillä. Liitoksessa pienempien kuntien veroprosentti laskisi. Kuopiolaiset puolestaan joutuisivat maksamaan lisää, vaikka palvelut pysyisivät samoina, Kantanen summaa.

Rossi lisää vielä, että Kuopionkaan taloustilanteessa ei ole juhlimista.

--Kokonaisuudessaan mekin olemme miinuksella, eikä tulevaisuus näytä paremmalta. Verotkin on jo nostettu tappiin. Yksittäisiä kuntia on turha syyllistää huonosta taloudesta.

Siilinjärven päättäjien kanta kuntaliitokseen on selvä.

--Me lähdemme liikkeelle itsenäisestä Siilinjärvestä. Olemme kompakti kunta, jossa palvelut ovat lähellä. Siitä emme halua luopua, vaikka liitoksen hyödyt ja haitat nyt selvitetään, summaa Siilinjärven kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Kotimäki (ps.).

Myös Suonenjoella itsenäisyyden merkitys on selvitystyön ohjausryhmän varapuheenjohtajaksi nimitetyn Suonenjoen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Pentti Huuskosen (vas.) mukaan suuri."

Katsotaan, mitä sanoo Tuusniemen valtuusto.

päättelijäRe: Tuusniemen hallitus sanoi "EI" kuntaliitokselle12.8.2014 15.40
Savolaisten laulussa todetaan:

"On järkeä ja kuntoa, kun toimeen tartutaan".

Savolaiset ovat kovia puhumaan, mutta asioiden hoitamiseen lähdetään joskus hitaasti.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Tuusniemellä on todella tartuttu toimeen ja alettu käyttämään myös JÄRKEÄ.

JÄRJEN käyttö on sallittua myös Juankoskella. Suonenjoella valtuuston puheenjohtaja Pentti Huuskonen (vas.) ymmärtää myös, että itsenäisen kunnan on parempi hoitaa omia asioitaan kuin lähteä velkaisen ja suurissa taloudellisissa ongelmissa painivan nopeasti kavavan Kuopion vasalliksi.

Juankosken kohdalla valtion tarjoma liitosporkkana (enimmillään 1-4 milj. euroa) on pisara meressä, kun sitä verrataan Kuopion 1 000 000 000 euron nykyisiinkin konsernilainoihin ja näköpiirissä oleviin talouden alijäämiin.

Juankoskellakin on parempi antaa Kuopion korjata ensin oma taloutensa ja sen jälkeen ruveta oikeasti miettimään, mitä kuntia Kuopioon voidaan järkevästi ajatella liitettäväksi.

Ouluhan on perinteisesti ollut kova Pohjois-Suomen kasvukeskus, mutta nyt on käynnissä Oulun kasvukeskuksen alasajo ja Ouluun äskettäin liitetyt monet kunnat ovat jo todenneet, että päin helvettiä meni kuntaliitoksissa, kun palveluita ajetaan kovaa vauhtia alas ja 5 vuoden suojatyöpaikat voi saada vielä 5 vuoden jatkoajatkin.

Tänä päivänä voidaan todeta, että kuntaliitokset ja palvelujen ylenmääräinen keskittäminen ovat suurelta osin vanhentuneita ajatuksia. Kuntien välillä voidaan ja on syytäkin harjoittaa vapaaehtoista palveluyhteistyötä, jossa kyllä riittää kaikille sopivaa työsarkaa. Se on kaikkien kuntien yhteinen etu.

Juankoskella on kyllä aivan riittävästi myös viisautta hoitaa omat asiat kuntoon. Kaupunki tai kunta on ollut olemassa jo vuodesta 1925 ja kuntahan on syntynyt Römssyn ympärille jo yli 270 vuotta sitten.

Olisi täydellistä hulluutta tuhota tälläinen kasvavan Kuopion kyljessä oleva itsenäinen naapuruskunta.

Herätkää Veijo ja Heimo!!!

Kaupunkiin tarvitaan kyvykäs ja rehellinen johtaja ei mitään muuta.

huonosti meneeRe: Tuusniemen hallitus sanoi "EI" kuntaliitokselle12.8.2014 16.19
Minkäs teet kun päättäjät ajaa vain omaa etuaan, laittomuudet halutaan piilottaa mahdollisimman pian...kenessäkään ei ole munaa pysäyttää tätä touhua.

kentiapuliRe: Tuusniemen hallitus sanoi "EI" kuntaliitokselle13.8.2014 7.27
Rehellisiä kepulaisia on riittänyt joka paikkaan Juankosken ulkopuolella. Erityisesti Tuusniemelle ja Kaaville.

eräskepuRe: Tuusniemen hallitus sanoi "EI" kuntaliitokselle13.8.2014 20.22
onittelut tuusniemelle järki voitti ja valtio määrää kuopion hoitamaan terveyspalvelut ei kuopio voi kieltää terveyspalvelujen tuottamisesta lisäksi olisi koillis-savon aika herätä itse tuottamaan terveyspalvelut ilman päivystystä kuten joskus 70 luvulla

Kanto kaskessaRe: Tuusniemen hallitus sanoi "EI" kuntaliitokselle14.8.2014 0.39
Voi noita virkamiehiä ja Kokoomuspolitiikkoja, kuin he valehtelevat kansalle päin näköä.
Lue YLE:n uutinen:"

Kuopio ja Tuusniemi voidaan velvoittaa jatkamaan sote-yhteistyötä

Kuopion ja Tuusniemen määräaikainen sote-sopimus päättyy vuoden lopussa, mutta puitelain perusteella valtio voi velvoittaa kunnat pysymään alkuperäisessä yhteistyössä. Paras-puitelain perusteella kuntien on jatkettava sote-yhteistyötä aiemmin ilmoittamallaan tavalla vielä pari vuotta.










Kuopio-Tuusniemi -kartta

Kuva: Yle


Mistä on kyse?

?Nykyiset terveydenhuollon rakenteet on säilytettävä vuoden 2016 loppuun
?Kuopio ilmoitti tiistaina, ettei se ole halukas myymään palvelujaan ympäristökunnille
?Tuusniemen kunnanhallitus äänesti tiistaina Kuopioon liittymistä vastaan

Kuopio ja Tuusniemi voidaan velvoittaa jatkamaan sote-yhteistyötä, vaikka kuntaliitos jäisi toteutumatta. Nykyisen Paras-puitelain perusteella käynnistetyt terveydenhuollon rakenteet on säilytettävä vuoden 2016 loppuun.

Kuopio on tuottanut Tuusniemen terveyspalvelut jo useiden vuosien ajan ja yhteistyöhön lähdettiin nimenomaan puitelain kannustamana. Kuntien välinen määräaikainen sote-sopimus päättyy vuoden 2014 lopussa. Kuopio ja Tuusniemi ovat ilmoittaneet elokuussa 2011 valtiovarainministeriölle hoitavansa perusterveydenhuoltonsa yhteistoimintamallilla.

Hallitusneuvos Päivi Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioi, että tämä antaa tarvittaessa valtioneuvostolle oikeuden velvoittaa kunnat jatkamaan yhteistyötä.

? Meillä muutettiin Paras-puitelakia siten, että ne velvoitteet ovat voimassa vuoden 2016 loppuun saakka. Eli nyt ne kunnat, jotka ovat ilmoittaneet hoitavansa puitelain velvoitteet tietyssä yhteistoiminta-alueessa on mahdollisuus velvoittaa edelleen sitä jatkamaan. Lähtökohtaisesti velvoitetaan siihen alkuperäiseen yhteistoiminta-alueeseen, jonka kunnat ovat itse ilmoittaneet, Salo toteaa.

Tuusniemellä ei ole harkittu muita vaihtoehtoja

Kuopio ilmoitti tiistaina ettei se ole enää halukas myymään ympäristökunnille palvelujaan. Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) totesi tiistaina Yle Savolle, että kunnan tehtävänä on tuottaa palvelut itse, niin Kuopion kuin Tuusniemenkin.

? Tuusniemen vetäytymisellä kuntaliitoksesta ei Kuopiolle ole suurta merkitystä, mutta Tuusniemi menettää päätöksellään todennäköisesti nykyisiäkin palveluita, Kantanen sanoo.

Jos Kuopio ei jatkossa myy palveluitaan ympäryskunnille vaihtoehtona voi olla Tuusniemen liittyminen toiseen puitelain täyttävään yhteistoiminta-alueeseen.

? Näitä yhteistoiminta-alueita on mahdollisuus muuttaa, mutta sillä tavalla, että mikään niissä mukana oleva kunta ei jää yksin ilman 20 000 asukkaan väestöpohjakokonaisuutta. Tuusniemi voi vaihtaa johonkin toiseen alueeseen ja tällöin Kuopio voisi jäädä yksin, hallitusneuvos Päivi Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Nykyisen puitelain mukaan perusterveydenhuolto ja siihen kiinteästi liittyvät tehtävät tulee järjestää vähintään noin 20 000 asukkaan kunnassa tai yhteistoiminta-alueella.

Tuusniemen kunnanjohtaja Toni Auvisen mukaan selvää on se, että kunnan omat resurssit eivät riitä terveyspalveluiden hoitamiseen. Auvisen mukaan muita vaihtoehtoja ei ole Tuusniemellä ehditty harkita.

? Omana toimintana me ei kyetä terveyspalveluita hoitamaan ja olisi kohtuutonta luoda jotain uutta kahden vuoden kahden vuoden takia, Auvinen toteaa.

Tuusniemen kunnanhallitus äänesti maanantaina Kuopioon liittymistä vastaan, mikä uhkaa osaltaan romuttaa yhteistyön jatkumisen terveyspalveluissa. Lopullisesti asiasta päättää Tuusniemen kunnanvaltuusto, joka käsittelee liitossopimusta kahden viikon kuluttua.

Riikka Nurmi
Riikka Nurmi

Yle Savo "



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: