Keskustelu

Näpäytys Säyneisen koulun tilanteesta kantelu14.8.2014 9.17
Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) käsittelee Juankosken Säyneisen koulun asioiden tiimoilta tehtyä kantelua, jossa neljä Säyneisen asukkaiden ja oppilaiden vanhempien edustajaa arvostelee Juankosken sivistystoimenjohtajan Jari Karttusen toimintaa.

Säyneisen koulu on ollut pitkään lakkautusuhan alla, ja sivistystoimenjohtaja Karttunen esitti keväällä koulun lakkauttamista jo tänä syksynä oppilasmäärän alenemisen takia. Koulu sai kuitenkin vuoden lisäaikaa.

Kantelijoiden mielestä koulu aiotaan lakkauttaa sen sijaan, että sen ongelmat selvitettäisiin.

PVRe: Säyneisen koulun tilanteesta kantelu14.8.2014 11.49
Moro,
olen hyvin iloinen, että asia on nyt esillä virallisesti, eikä pelkkänä virkamiesselvittelynä Juankoskella.

On kerrottu koulukiusaamistapauksesta, joka on kielletty johdossa, on kerrottu muita syitä, jotka nyt ovat taas kielletty kaupungin vastineessa ja sitten oppilaskuljetukset, jotka olivat hylätty Karttusen toimesta.
Nyt asiat tutkitaan ja sitten saadaan AVI:n kanta asiaan.
On oleellisen tärkeää saada asia selvitetyksi läpinäkyvällä tavalla, jotta edes jotkut kunnat oppisivat tekemään asioita julkisuusperiaatetta kunnioittaen.

päättelijäRe: Säyneisen koulun tilanteesta kantelu14.8.2014 13.30
"Karttusten sisäänlämpiävässä koulusaunassa" löyly on jo nostettu sille tasolle, että kohta lauteilla ei ole enää ketään muita kuin Karttusen perhe ja Juankosken Nero.

Heinolassa löytyä lyötiin siihen saakka, kunnes filunkia yrittänyt venäläinen kuoli ja löylymestari Kaukonen joutui henkihieveriin.

Nyt on hyvä, että vihdoin on lähdetty toimimaan Säyneisten koulun kohdalla kuten pitääkin. Karttusten ja Neron kouluteesit ovat "liitukaudelta", kuten äskettäin Kauppalehdessä valveutunut luokanopettaja Maarit Korhonen on todennut (kts alla):

"Oppikirjassa kerrotaan Pultavan taistelusta ja neuvotaan, miten lankapuhelimella soitetaan. Kuitenkin kaikkien kansainvälisten tutkimusten mukaan tulevaisuuden tärkeimpiä taitoja ovat luovuus, ongelmanratkaisu, tiimityöskentely, tietotekniikka ja joustavuus.

Koulu ei opeta sitä, mitä lapset tarvitsevat nykymaailmassa. Tämä on Maarit Korhosen viesti viime viikon torstaina julkaistussa pamfletissa "Herää, koulu!"

Yli 30 vuotta luokanopettajana työskennellyt Korhonen haluaa eroon liitutaulu-opettaja-yhdistelmästä ja siitä, että kaikille opetetaan samat asiat samaan tahtiin. Matematiikka ja kielet ovat opetuksen ydin, vaikka elämässä tarvittaisiin yrittäjätaitoja ja globaalia ymmärrystä.

Korhonen ehdottaa mallia, jossa luokassa olisi korkeintaan 15 oppilasta ja kaikille tehtäisiin henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Lapsilla olisi yhteinen yleissivistävä osuus, lopun saisi valita itse.

On selvää, että uudistukset kuulostavat kalliilta jo nyt kituville kunnille ja kouluille, joissa on 35 oppilaan luokkia. Korhosen mukaan ne tulevat kuitenkin halvoiksi, jos yhteiskunta siten kasvattaa hyvinvoivia aikuisia.

Pamfletin suurimpia vaatimuksia on akateemisuuden yksinvallasta luopuminen. Muut älykkyyden muodot jäävät koulussa arvioimatta.

Korhonen puhuu radikaalisti "hukkaan heitetyistä lapsista", joiden persoonallisuutta ja tapaa oppia ei ymmärretä. Toinen sorrettujen ryhmä ovat lahjakkaat, jotka odottelevat heikoimpia.

Pamfletisti värväisi yhdistykset ja vapaaehtoiset opettamaan omia erikoisalojaan, kuten japanin kieltä, shakkia tai parkouria. Herää kysymys alueellisesta tasa-arvosta ainevalikoimassa. Valtaosa yhdistyksistä on suurissa kaupungeissa."

Nykypäivänä koulu on nähtävä kylän kulttuuri-, koulutus- ja toimintakeskuksena. Koulu ei ole poliittinen toimintakenttä vaan keskus, jossa kasvatetaan kunnollisia, uteliata, osallistuvia ja rohkeita suomalaisia nuoria. Tästä syystä Säyneisiin tarvitaan Mallikyläkoulu ja Karttusten Liitukauden Aapiset on syytä heittää nurkkaan.

PRe: Säyneisen koulun tilanteesta kantelu15.8.2014 19.58
Moro,
AVI tutkii myös alkuperäisten väitteiden tekijöiden lausumat ja kertomukset.
Nyt on nostettava kissa pöydälle, onko edes mitään kiusaamisia tai muita väärinkäytöksiä tapahtunut Säyneisen koulussa. Myös tutkitaan mahdollinen hallinto-oikeudellinenl virkavirhe menettelyssä.
Minun ymmärtääkseni tämä tarkoittaa sitää, että kiusaamisasiat olivat mahdollisesti sepityksiä. Näin ainakin vastineessaan nämä henkilöt ovat kertoneet.
Pääasia on se, että nyt asiat selvitetään perinpohjin.

=PRe: Säyneisen koulun tilanteesta kantelu15.8.2014 20.06
Moro vielä. Savon sanomissa oli uutinen tänään:" lukenut 1/5 maksutonta artikkelia. Katso tilausvaihtoehdot.




Facebook-päivitystä jaettu liki 50 000 kertaa

Itsemurhan tehnyt 14-vuotias koulukiusattu oli Pohjois-Savosta


Jerri Koskinen
13:56 (14:06)


Poliisin julkaisema tarina itsemurhan tehneestä 14-vuotiaasta koulukiusatusta on osoittautunut todeksi. Helsingin poliisin viestintäjohtaja ja ylikomisario Juha Hakola vahvistaa Savon Sanomille, että surullinen tapaus sattui Pohjois-Savossa 3?4 vuotta sitten. Paikkakuntaa Hakola ei paljasta, sillä se on niin pieni.

Kohu sosiaalisessa mediassa alkoi, kun Helsingin poliisi julkaisi viime keskiviikkona Facebook-sivuillaan lohduttoman päivityksen. Päivitystä oli jaettu perjantaina iltapäivällä jo liki 50 000 kertaa. Keskustelu aiheesta käy yhä tavattoman vilkkaana Helsingin poliisin Facebook-sivuilla. Kommentteja on satoja.

Poliisin julkaisemassa viestissä kerrotaan, kuinka 14-vuotiaalla koulukiusatulla ei ennen itsemurhaa ollut yhtään ystävää puoleen vuoteen. Koululainen pelkäsi joka päivä. Jälkeensä hän jätti lapun, jossa luki: "Kohta minua ei enää kiusata."

Hakola kertoo, että poliisilla oli kaksi painopistealuetta ennen koulujen alkua: turvallinen koulutie ja koulukiusaaminen. Lohduttoman Facebook-päivityksen tarkoitus oli kehottaa koululaisia puuttumaan kiusaamiseen ja havainnollistaa, mihin kiusaaminen voi pahimmillaan johtaa.

? Yksikin tällainen tapaus on liikaa, ylikomisario sanoo.

? Halusimme herättää keskustelua, ja siinä onnistuimme, mistä kertoo suuri jakojen määrä. Kielteistä palautetta on tullut vain vähän. Kyseessä on vakava asia, Hakola taustoittaa syytä viestin julkaisulle.

Poliisin julkaiseman viestin todellisuudesta kertoi ensimmäisenä "

Kun Ulla, Antti, Esa ja minä vaadimme selvitystä mahdollisesta kiusaamisesta Säyneisen koulussa, myös koulua lakkauttamassa olevat henkilöt haukkuivat meidät valehtelijoiksi, jotka puuttuvat muiden asioihin.
Nyt Poliisi on Facebookin kautta halunnut kertoa, että koulukiusaaminen on verrattavissa rikokseen ja se pitää aina selvittää. Miksi sitä ei nyt haluta selvittää. Tämä on se tutkittavana oleva asia.

JusaRe: Säyneisen koulun tilanteesta kantelu17.8.2014 11.03
Savon sanomien uutinen 14.8: "Säyneisen alakoulusta

Lakkautusuhka: Joukko vanhempia on kannellut sivistystoimenjohtajasta aviin.

Juankoski

Helka Shecter

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) ryhtyy käsittelemään kantelua Juankosken Säyneisen koulun asioista. Kantelussa neljä Säyneisen asukkaiden ja oppilaiden vanhempien edustajaa arvostelee Juankosken sivistystoimenjohtajan Jari Karttusen toimintaa.

Kantelu tehtiin viime keväänä. Avi on nyt saanut tarvittavat asiakirjat ja vastineet asianosaisilta.

Säyneisen koulua on uhannut pitkään lakkautus. Sivistystoimenjohtaja Karttunen esitti keväällä koulun lakkauttamista jo tänä syksynä, mutta sille annettiin kuitenkin vuosi lisäaikaa.

Ehtona jatkolle on, että ennuste koulun oppilasmäärästä syksyllä 2015 ei painu alle 30:n. Siinä tapauksessa aloitettaisiin valmistelu koulun lakkauttamiseksi.

Kantelijoiden mukaan Karttunen on poikennut esityksessään Kuntaliiton ohjeistuksesta kouluverkon muutoksista muun muassa jättämällä hankkimatta tarpeellisia selvityksiä ja varaamatta asianosaisille vaikutusmahdollisuuksia asiaan.

Kantelussa esitetään myös, että Karttunen on käännyttänyt Säyneisiin hakeutuvia ulkopaikkakuntalaisia oppilaita pois velvoittamalla korvaamaan lasten koulukyydit.

Kantelun mukaan Karttunen on menetellyt niin, että Säyneisen koulussa ei saisi hyvää opetusta tavoitteenaan koulun lakkautus.

Tästä kielivät kantelijoiden mielestä koulun muuttaminen 2-opettajaiseksi ja kiertävän erityisopettajan viran lakkautus. Koulussa on kantelijoiden mukaan ollut järjestyshäiriöitä ja kiusaamista, jotka ovat johtuneet koulun opettajavalinnoista. Moni oppilas on häiriöiden vuoksi hakenut siirtoa Juankoskelle.

Sivistyslautakunnan vastineen mukaan koululaisia ei ole käännytetty mistään naapurikunnan koulusta ja koulukyydit hoidetaan samoin ohjein kaikille.

Säyneisen koulun lakkauttaminen on ollut esillä jo edellisen sivistystoimenjohtajan kaudella. Kiusaamisiin on puututtu kuten muissakin kouluissa.

Myös Jari Karttunen vetoaa vastineessaan siihen, että sekä koulun että kiertävän erityisopettajan viran lakkauttaminen ovat olleet vireillä jo ennen hänen toimikauttaan.

Karttusen mukaan jopa yli kymmenen perhettä on ollut halukas vaihtamaan lapsensa koulua viime lukuvuoden aikana, minkä vuoksi sivistyslautakunta esitti koulun toiminnan lakkauttamista.

Kantelijat ihmettelevät jatkovastineessaan koulun lakkauttamisen ajankohtaa juuri silloin, kun Juankoski käy liitosneuvotteluja Kuopion kanssa. Heidän mielestään Säyneisen koululla olisi hyvät mahdollisuudet saada jatkossa oppilaita Nilsiän puolelta.

Kantelijat katsovat, että kun huoltajat ovat tuoneet esille koulun ongelmia, siitä seurannutta joukkopakoa käytetään syynä koulun lakkauttamiseen.

Ylitarkastaja Johanna Rantala avista kertoo, että avissa opetus- ja kulttuuritoimen alue selvittää kantelun sivistystoimeen liittyvät asiat. Sitten avin aluehallintolakimies Anne Bäckman tutkii, onko jutussa kunnalliskantelun aineksia.

Jos avi havaitsee kunnan menettelyssä moitittavaa, voi se antaa korkeintaan huomautuksen sivistystoimen johdolle."

Näistä seikoista on siis kanneltu ja hyvä niin.

päättelijäRe: Säyneisen koulun tilanteesta kantelu18.8.2014 1.11
Koulukiusaaminen on vakava asia. Yleensä koulukiusaamisella tarkoitetaan sitä, että koulussa joku oppilas kiusaa toista oppilasta. Tai oppilas voi kiusata vaikka opettajaa, joka senkin voi olla hyvin yleistä ja vakavaakin.

Kouluissa voidaan harjoittaa kiusaamista myös virkamiesten toimesta. Virkamies voi omalla päätöksenteollaan ryhtyä syrjimään jotakin hankalaksi kokemaansa oppilasta tai opettajaa.

Virkamiehen kiusaamien voi olla vielä laajempaa ja se voi olla jopa ryhmäkiusaamista, jossa virkamies erinäisin syin ryhtyy esimerkiksi painostamaan jotain oppilasryhmää tai peräti joidenkin lasten huoltajia tai perheenjäseniä johonkin virkamiehen haluamaan toimintatapaan.

Säyneisten koulun kohdalla vaikuttaa vahvasti siltä, että monet kaupungin päättäjät ja virkamiehet etunenässään sivistystoimen johtaja ovat systemaattisesti kohdistaneet erilaisia kiusaamistoimia Säyneisten kyläkoulun oppilaisiin ja heidän vanhempiinsa.

On ollut uhkailua, että kyläkoulu lakkautetaan mm. korkeiden koulutuskustannusten vuoksi, vaikka päättäjillä ei ole ollut käytettävissään edes minkäänlaisia kunnollisisa selvityksiä siitä, mistä korkeat koulutuskustannukset ja koulujen väliset laskennalliset kustannuserot johtuvat.

Toisaalta Suomen perustuslaissa ei ole myöskään sellaisia säännöksiä, joissa todetaan, että mille tasolle koulutuskustannukset jossakin kunnassa tai koulussa tulee asettua.

Sellainen säännös on kuitenkin olemassa peruskoululaissa, että kunnan on järjestettävä alueellaan koulutus säännösten mukaisesti.

Näyttää siis siltä, että tällaista painostusta ja kiusaamista on kunnan johtavien päättäjien ja sivistystoimen johdon taholta harjoitettu Säyneisten koulun kohdalla jo useampien vuosien ajan.

Säyneisten koulun oppilaiden ja heidän vanhempiensa painostuksessa on aluksi edetty siten, että kustannussyillä on aluksi supistettu mm. opetushenkilökuntaa, jolla on varmistettu se, että koulun toiminta vähitellen kokonaisuudessaan lakkaa.

Lakkautukseen olisikin jouduttu jo pari vuotta sitten, elleivät säyneisläiset olisi lähteneet marssille kaupungintalolle koulunsa puolesta. Marssi auttoikin tilapäisesti. Päättäjät tulivat järkiinsä.

Tänä keväänä koulun lakkauttaminen nousi kuitenkin jälleen tapetille ja sivistystoimen johtaja Jari Karttunen aloitti lehdistössä uudestaan Säyneisten koulun alasajokampanjansa.

Tällä kertaa keppihevosena käytettiin sitä, että Säyneisten pienessä kyläkoulussa on levottomuuksia ja esiintyy myös koulukiusaamista oppilaiden taholta.

Tämä lakkautuskampanja päättyi toistaiseksi siihen, että Säyneisten kyläkoululle annettiin rahoitusaikaa vuoteen 2015 saakka.

Säyneisten koulun oikeutuksesta on siis taisteltu jo anakin vuodesta 2010 saakka, kun asia nousi voimakkaasti tapetille Römssyn mentyä konkurssiin ja, kun oli suurella rahalla korjattu keskustan kouluja ja rakennettu Keskustan kustannuksiltaan katastrofaalinen keittiö.

Kaupungin johdon taholta oli todettu, että Säyneisissä koulutuskustannukset ovat korkeat ja tästä syystä kyläkoulu pitää sulkea.

Koulutoimenjohtaja Jari Karttusen koulukustannusvertailuissahan hän oli päätynyt vuonna 2013 Säyneisten koulun osalta (33 oppilasta) 1-6 luokkien osalta koulutuksessa kokonaiskustannuksiin 14 073.25 euroa per oppilas.

Tässä yhteydessä Karttunen ei ole tietenkään nähnyt aiheelliseski huomauttaa, että noin 49% näitä kustannuksista johtui vyörytettyjen palvelujen ostoista ja kunnan sisäisistä vuokrista, jotka eivät tietenkään mihinkään katoa, vaikka Säyneisten koulu lakkautettaisiin kokonaisuudessaan.

Säyneisten koulutuksen henkilöstökustannuksetkin (nykyään noin 7193 euroa/oppilas/vuosi), voisivat varmaan hyvin laskea esim. 30%:lla, jos Säyneisten koulua alettaisiin aktiivisesti markkinoimaan lähialueille, koska silloin oppilasmäärät varmaaankin nousisivat merkittävästi nykyisestään ja luonnollisesti silloin henkilöstökustannukset per oppilas myös laskevat.

Koillis-Pravdan tuottaja ja entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erika Suominen on antanut mm. Koillis-Pravdassaan toimittaja Heikki Tuomiselle 60-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi haastattelun, jossa Suominen selkein sanoin lataa omia totuuksiaan Juankosken päätöksenteosta ja mm. Säyneisten kyläkoulusta (kts. alla):

"No tässsä nyt Erika kertoo esim. Säyneisen koulun lakkauttamisasiaa:

Vastuuta pakoillaan

60 vuotta: Erika Suominen näkee heikkoutta politiikassa.

Juankoski

Heikki Toivanen

Koillis-Savo-lehden tuottaja ja valokuvaliike Plakkarin yrittäjä Erika Suominen korostaa yhteistyötä ja sitä kuinka hän ei halua ärsyttää ketään turhaan. Mutta minnepä mielipiteet ja halu vaikuttaa katoaisivat.

--Säyneisen koulu olisi pitänyt lakkauttaa jo vuosia sitten, hän toteaa asiaan, josta päättäjät käyvät parhaillaan kovaa vääntöä.

Entinen Juankosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei asettunut enää ehdolle viime vaaleissa, joissa Suomisen puolue keskusta lopulta menetti enemmistöasemansa valtuustossa.

--Säyneisen väkimäärä on laskenut ja ikärakenne muuttunut, vaikka kylällä on ollut koulu. Koulun ensisijainen tehtävä on opettaa lapsia, ei kylän kehityksen turvaaminen.

Suominen puhuu paljon myös arvoista ja muistuttaa rahan olevan vain vaihdon väline.

--Ei kaikkea voi käsitellä pelkästään kuluerinä.

Se on kuitenkin ajan henki. Säyneisen kouluasiassa myös Suominen puhuu rahasta. Hän lasketutti aikanaan oppilaskohtaiset kulut.

--Ei sen takia tarvitse koulua lakkauttaa, että se on tuplasti kalliimpaa kuin toisaalla, mutta päättäjän täytyy tietää luvut. Pitää pystyä perustelemaan, miksi Säyneisen lapset ovat niin paljon parempia, että pitää satsata niin paljon enemmän.

Hän sanoo olevansa tyytyväinen, että ei ole enää päättäjän roolissa. Taustalla on henkilökohtaisia syitä ja aiempaa sitovampi tuottajan pesti paikallislehdessä. Politiikasta on Suomisen mielestä kadonnut herrasmiesmäisyys.

--Sanotaan, että kun ikää tulee, vahvat piirteet vain vahvistuvat, niin hyvät kuin huonotkin. Tämän päivän kunnallispolitiikassa olisin todella kelju akka, Suominen sanoo ja hymyilee."

On käsittämätöntä, miten toimittaja Suominen voi julkisessa mediassa hölöttää tuollaista potaskaa.

Suomisen lausunto

"pitää pystyä perustelemaan, miksi Säyneisten lapset ovat niin paljon parempia, että pitää satsata niin paljon enemmän"

herättää kysymyksen, onko lausuntojen antaja jo 60-vuotiaana täysin dementoitunut?

Entinen Juankosken hallituksen puheenjohtaja Suominen ei ole tainnut koskaan tutustua Suomen perustuslakiin, kuntalakiin eikä myöskään peruskoululakiin.

Ainakaan minun tietääkseni peruskouluille ei ole koskaan allokoitu kunnissa kustannuksia sillä perusteella, että jotkut oppilaat olisivat toisia parempia tai huonompia.

Tietääkseni koko peruskoululaki nojaakin sille periaatteelle, että peruskouluopetusta on järjestettävä kaikille kunnan alueella oleville oppilaille ja koulutuksen tulee olla vielä oppilaille maksutonta.

Se on nykyäänkin Suomessa perustuslaillinen oikeus toimittaja Erika Suominen!

On erinomainen asia, että Säyneisten koulun ympärillä olevasta järjettömästä lakkautushankkeesta on tehty kantelu AVI:n virkamiehille.

AVI:n virkamiesten asiasta toistaiseksi Savon Sanomissa antamat lausunnot näyttävät kuitenkin olevan tässä vaiheessa aika hampaattomia.

?Korkeintaan huomautus" AVI:n toimesta on aika vaatimaton virkamiesten ojennus, kun kymmeniä Säyneisten koulun oppilaita ja heidän vanhempiaan on kuitenkin "koulukiusattu" eri tavoin yhtä soittoa jo ainakin 4 vuotta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: