Keskustelu

PKuopio hyväksyi liitoksen1.9.2014 21.18
Moro,
YLE : "
kaupunginvaltuusto hyväksyi Juankoski-liitoksen

Kuopion kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Kuopion ja Juankosken yhdistymissopimuksen sekä kaupunkien yhdistymisen vuoden 2017 alusta. Myös kariutunut Tuusniemi-liitos puhutti yhä valtuutettuja Juankoski-liitoksen rinnalla.










Kuopion kaupunginvaltuusto

Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Kuopion kaupunginvaltuusto sinetöi maanantai-iltana kuntaliitoksen Juankosken kanssa. Juankosken kaupunginvaltuusto teki myönteisen yhdistymispäätöksen vajaa viikko sitten ja nyt Kuopion myös Kuopion kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kaupunkien yhdistymissopimuksen sekä vuonna 2017 toteutettavan liitoksen.

Sekä valtuustoryhmien puheenvuoroissa että valtuutettujen omissa puheissa käsiteltiin yhä myös kuntaliitoksen kariutumista Tuusniemen kanssa sekä sen seurauksia.

Juankosken ja Kuopion yhdistymisen todettiin olevan pakkoliitos, mutta myönteisiä puolia nähtiin muun muassa Juankosken matkailumahdollisuuksissa ja siinä, että Nilsiän virkamiesten olisi maantieteellisesti luontevaa toimia myös Juankosken alueella.

Kritiikkiä esitettiin muun muassa yhdistymisavustuksen pienuudesta ja kuntien työntekijöiden irtisanomissuojan ketjuttumisesta. Yhdistymisavustusta tulee kaksi miljoonaa euroa ja päälle 750 000 euron lisäosa. Summa olisi ollut pienempi, jos Tuusniemi olisi liittynyt Kuopioon.

Sini Ojanperä
Sini Ojanperä
"

PRe: Kuopio hyväksyi liitoksen2.9.2014 0.56
Moro,
ja tässä SS:n uutisointi:" Keskustan Aleksi Eskelinen toivoi, että valtio ottaisi suuremman vastuun kriisikunnista, kuten Juankoskesta. - Ei kenenkään talous kestä liitoksia varsinkaan silloin, jos useampi kriisikunta liittyy samaan kaupunkiin.
4

Keskustan Aleksi Eskelinen toivoi, että valtio ottaisi suuremman vastuun kriisikunnista, kuten Juankoskesta. - Ei kenenkään talous kestä liitoksia varsinkaan silloin, jos useampi kriisikunta liittyy samaan kaupunkiin.


Janne Niiranen
1.9.2014 21:46


Kuopion kaupunginvaltuusto toivotti maanantai-illan kokouksessaan Juankosken yksimielisesti tervetulleeksi osaksi Kuopiota vuoden 2017 alussa. Kuopion valtuutetut kehuivat liitoksen syntyneen avoimesti, ja molemmin puolisen kunnioituksen hengessä, mutta samalla todettiin useaan otteeseen, että kyseessä on pakkoliitos, eikä muuta mahdollisuutta ollut.

? Tämä on siitä mukava päätös, ettei vaihtoehtoja ole. Jos Juankoski olisi hylännyt liitoksen, valtio olisi tullut väliin. Mekin voimme hylätä sopimuksen, mutta valtio tulee silloinkin väliin, tilanteen kiteytti vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Erkki Virtanen.

Suurin huolen aihe nousi Juankosken heikosta taloustilanteesta ja suuresta velkataakasta.

? Meneekö Kuopiolla liian lujaa liitoksissa? kysyi perussuomalaisten Kaija Räsänen.

? Juankoskesta tulee velkainen taakka Kuopion harteille ja hoidettavaksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) kuitenkin vakuutteli, ettei Juankosken taloustilanteesta tule ongelmaa Kuopiolle.

Valtuutetut näkivät, että kuntaliitos synnyttää Kuopion koillisosaan yhtenäisen Nilsiän ja Juankosken alueen, jolta odotetaan hedelmällistä yhteistyötä esimerkiksi matkailussa.

Juankosken lisäksi puhe valtuuston kokouksessa kääntyi myös kariutuneeseen Tuusniemen kuntaliitokseen, vaikka se poistettiinkin kokouksen asialistalta.

? Yhdistymisavustus 2,7 miljoonaa ei merkitse Kuopiossa niin kauheasti. Tuusniemellä heidän osuutensa 1,7 miljoonaa on iso raha. Meillä on nyt Pohjois-Savossa käynnissä ainutlaatuinen kuntakokeilu, jonka tulokset nähdään tulevaisuudessa, sanoi vihreiden Harri Auvinen.

Kuntaliitokset saatiin käsiteltyä lopulta hieman vajaan puolentoista tunnin keskustelun jälkeen.

? Juice Leskistä lainaten, Juankoski Here I Come, totesi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Rossi (kesk.) ja kopautti liitokselle sinetin.

Sosiaalidemokraatit vaativat kaupunginvaltuuston kokouksessa Kuopiota tarkastelemaan strategiaansa kuntaliitosten ja palvelujen myymisen osalta.

Neeta Röppänen kertoi, että hänen saamansa palautteen perusteella kuopiolaisten suhtautuminen kuntaliitoksiin on muuttumassa kielteisempään suuntaan.

? Palveluiden myyntiä Tuusniemellä, Siilinjärvelle ja muille, jotka niitä haluavat ostaa, on selvitettävä. On mahdoton suo, jos meillä on eri säännöt jokaisen halukkaan ostajan kanssa, Röppänen sanoi.

Hänen mielestään Kuopio voisi selvittää kaupunkilaisten mielipidettä esimerkiksi nettikyselyllä.

? Kuopio ei voi ryhtyä karkkikaupan pitäjäksi, josta yksi ostaa jotain ja toinen toista, totesi Jaakko Kosunen (sd.).







Keskustelua aiheesta


Hyvä päätös Kuopiolta.

Juankoskella on kaksi metsäteollisuuteen kuuluvaa teollisuuslaitosta. Jos maailman paperi- ja puumassa teollisuuden kauppa pyörähtäisi kunnolla vauhtiin niin Juankoski tuottaisi helposti palkansaajien verotuloina muutamassa vuodessa taloutensa plussalle. Mutta sen aika näyt...

PAAVO MUSTONEN, JUANKOSKI 1.9.2014 22:44:43
Vastauksia: 1 Osallistu keskusteluun "



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: