Keskustelu

RaaditonKylä hiipuu27.9.2014 8.10
Yritykset häviää.kylällä ei enää huoltoasemaa.Viikonlopun kahvipaikat vähissä.

eskimoRe: Kylä hiipuu27.9.2014 10.24
täällähän moni kehui ostavansa bensat nilsiästä ja samalla muutkin roinansa

alan miesRe: Kylä hiipuu27.9.2014 10.41
Kaikki yhteisöjen hyvinvointioppaat kehottavat kehumaan ihmisen päivässä. Juankoskelle kävisi sanonta: hauku ihminen päivässä.

Kylä hiipuu, kun kaikki haukkuvat toisiaan eikä kukaan kehtaa kohdata haukkumiaan ihmisiä. Parasta on siis mennä sinne, missä kohtaamisen todennäköisyys on pienempi.

kouraan ajattelijaRe: Kylä hiipuu27.9.2014 11.03
On se vain alan mihellekin tämä Juankoski tavallista rakkaampi. Tuskin ehdit joka kunnan asioihin puuttua samalla tarmolla.
Ettei meillä vain olisi jotakin yhteistä.

alan miesRe: Kylä hiipuu27.9.2014 11.12
En muuten tunne yhtään juankoskelaista ulkonäöltä ja toisekseen kohtaamisen todennäköisyys Helsingin keskustassa on olematon. Mutta nyt lähden pyöräilemään metallipyörällä ja ottamaan valokuvan kauppatorin laidalla olevasta pissapojasta. Se on mainio taideteos ja viedään kuulemma talveksi pois kun pissa jäätyisi samoin kuin Mantan suihkuissa. On tietysti talvisin varottava myös oman pissan jäätymistä. Siksi häivynkin mielellään lämpimämpiin maihin.

UntamoRe: Kylä hiipuu27.9.2014 14.23
Olen huomannut saman asian, alan miehen yhteyden ja läheisen sellaisen juankoskelaisiin ja Juankoskeen. Mahdollisesti Säyneiseen myös, sillä kirjoitukset ovat jotenkin tutun tuntuisia.
Alan mies on jopa aloittanut oman Juankoski-osion suomi24-sivuilla. Ja kannattaa lukea sieltä, kuinka hän haukkuu juankoskelaisia olan takaa. Ei kannattaisi olla niin tekopyhä, kun heikit on jo raappapöksyissä.

alan kolmas miesRe: Kylä hiipuu27.9.2014 14.36
Juankosken hallituksen huoneesta ja valtuustosalista olisi hyvä joskus nousta helikopteriin ja tarkastella, miten muissa pienissä kunnissa nykyään toimitaan, kun kylä on joutunut ns. rakennemuutosten kouriin.

Alla lyhyt opetustarina Kaskisten pienestä kaupungista.

?Valtionosuuksia leikattiin vuonna 2013. Kaskisten kaupunki korotti veroprosenttia 21 %:iin vuodelle 2013. Veroprosentti vuonna 2013 oli 20,5 % Närpiössä ja 20,5 % Kristiinankaupungissa.

Kaskisten kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen tavoitteet vuodelle 2013 olivat seuraavat:

1) Kaskinen säilyy itsenäisenä lähi palvelua tarjoavana kaupunkina.
Toimenpiteenä mainittiin, että kaupunki osallistuu kuntarakenneselvitykseen tavoitteena itsenäisyyden säilyttäminen.

2) Sataman yhtiöittämisen suunnittelu.
Tavoitteena mainittiin, että yhtiöittäminen toteutetaan valtion aikataulun mukaisesti, luultavasti vuonna 2013.

3) Kaupungin talouden tasapainottaminen.Tavoitteena mainittiin yt-neuvottelut henkilöstön kanssa ja niiden taloudelliset vaikutukset vuonna 2013 (säästöä 0,2 milj. euroa) ja vuonna 2014 (säästöä 0,4 milj. euroa).

4) Henkilöstön hyvinvoinnin korostaminen. Toimenpiteenä mainittiin koulutus koskien varhaista tukea ja puuttumista.

5) Koulutusta järjestetään vanhoille ja uusille luottamushenkilöille. Toimenpiteenä mainittiin koulutus vuoden alussa.

6) Vähintään 5 uutta työpaikkaa Kaskisiin vuonna 2013. Toimenpiteenä mainittiin markkinointi ja kaupungin teollisuustonttien vuokraaminen.

7) Konkreettiset toimenpiteet tulomuuton saamiseksi kaupunkiin. Toimenpiteenä mainittiin Pikkusahan alueen asuntotonttien markkinointi sekä entisen päiväkodin tontin suunnittelu asuinalueeksi.

8) Yhteistyö naapurikuntien kanssa.
Toimenpiteenä mainittiin erilaiset yhteistyöhankkeet ja kuntayhtymätoiminta.

9) Seinäjoen ja Kaskisten välisen radan perusparantaminen. Toimenpiteenä mainittiin radan perusparantamiseen tähtäävät keskustelut valtion kanssa.
Kaupungin satamatoiminnan yhtiöittämistä on valmisteltu vuonna 2013. Kaupunginvaltuusto hyväksyi joulukuussa 2013 esityksen kaupungin ja perustettavana olevan yhtiön Oy Kaskisten Satama-Kaskö Hamn Ab (Port of Kaskinen Ltd) väliseksi sopimukseksi.

Satamayhtiö vuokraa satama-alueen kaupungilta 30 vuodeksi. Satamayhtiön hallitus nimetään vuoden 2014 alussa. Satamayhtiön varsinainen toiminta alkaa
1.9.2014. Yhtiö perustetaan ja rekisteröidään kevään 2014 aikana. Sata-man yhtiöittäminen vaikuttaa kaupungin talouteen, koska tulevan satamayhtiön on maksettava yhteisöveroa. Sataman yhtiöittäminen vaikuttaa myös kaupungin tekniseen toimeen. Koska satamakapteeni toimii teknisenä johtajana toistaiseksi, on teknisen johtajan virka julistettu haettavaksi vuoden 2014 alussa jne.?

Kaskisten vuoden 2013 tuloksista voidaan päätellä, että pienessä kaupungissa on tehty asioita oikealla tavalla, eikä ole jääty kurjuutta voivottelemaan, kuten Juankosken Nero on koko organisaationsa saanut toimimaan jo vuodesta lähtien 2008.

On ihailtavaa, kun katsoo mm. Kaskisten kaupungin viestintästrategiaa ja ohjeistusta päätöksenteon avoimuuteen korostaen myös kuntalain määräyksiä esim. liiketoimintojen yhtiöittämisestä ja konserniohjauksesta.

Kaskisten kaupungin asukasluku on vain 1412 ja veroprosentti 21%, mutta kuitenkin kaupunki teki vuonna 2013 ylijäämää jopa yli 231 000 euroa.

Työttömyysaste oli Kaskisissa 14.1% ja kaupunki on äkillisen rakennemuutoksen aluetta, kuten on ollut myös Juankoski. Kaskisten taloushan romahti, kun Metsä Fibren Kaskisten kohtalaisen iso (450 000 t/a) sellutehdas lopetettiin ja tehdas on nyttemmin siirretty Intiaan. Työttömiä tuli yksinomaan tehtaalta noin 150 henkilöä.

On huomattava, että Kaskisissa työttömyys väheni 4.2%:lla vuonna 2013.

Jos pelkästään asukasluvuista pääteltäisiin, niin Juankosken kaupungin olisi pitänyt tuottaa vuonna ylijäämää noin 925 000 euroa, kun ottaa huomioon Juankosken korkeamman veroprosentin 21.5%.

Juankosken alijäämä oli vuonna 2013 muistaakseni kuitenkin noin -1.0 milj. euroa ilman Juankosken Neron määräämää satunnaista Tratta PBF:n Handelsbankenin lainan noin 4.1 milj. euron maksamista.

Kysymykseni kuuluu, miksi Juankoskella on voivoteltu vuodesta 2008 lähtien Römssyn konkurssia, eikä ole lähdetty sopeuttamaan Juankosken älyttömän raskasta hallintokoneistoa tarvetta vastaavaksi?

Nyt tämän hölmöläishomman seurauksena itsenäisyys on menetetty ja kylässä ei ole kohta kouluja eikä muitakaan palveluja, mutta on kyllä jämäkästi ja lupaavasti seisova VisorCote & Tecta pahvitehdas ja käytännössä pakasta vedetty seisova ja ?konkurssista pelastettu? uusi lähes 10 milj. euron biovoimala, jota on tarkoitus seisottaa Savon Voiman tulevan uuden biovoimalan varavoimalana ainakin vuoteen 2020 saakka.

Ikuisesti lupaavat VisorCote & Tecta eivät valitettavasti luo työpaikkoja Juankoskelle. Tästä syystä Raaditon on oikeassa, kun toteaa:

"Yritykset häviää.kylällä ei enää huoltoasemaa.Viikonlopun kahvipaikat vähissä."

Kaikki kylät kuolee, jos ei ole toimivaa ABC- tai muuta huoltoasema- parlamenttia. Parlamentin pitää olla auki mahdollisimman pitkään joka ilta.

0-miesRe: Kylä hiipuu27.9.2014 14.41
Onhan Juankoskella vielä Vehnänen ja Ruukin leipomo missä kahvilla voi käydä. Eskimo puhuu aivan totta ettei Juankosken kauppa palvelut riitä kylän tarpeisiin hinnottelujen myötä et keskittää kaikki ostokset samaan paikkaan. Alan miehelle sen verran kun kehuit että ajelet metallipyörällä niin onko se polkupyörä vai pelkkä pyörä? Mielestäni vaikea istua pelkällä metallipyörällä jos ei kumia, runko ja satula suotavaa ajo nautinnolle niin ei tarvitse etelään mennä metallipyörän päälle istumaan. Kyllähän se on totta että kylä alkaa hiljenemään pikku hiljaa. Tais vaan huoltoaseman pitäjä tekaista tarpeensa omaan viuluun kun ei ollut ammattitaitoa eikä asiakaspalvelu taitoa. .

PRe: Kylä hiipuu27.9.2014 16.25
Moro,
ja terveiset Kaavilta ja Juankosken torilta.
Kaavilla täysi rähinä päällä, kun markkinat ja ei meinannu paikkaa löytää autolle.
Juankoskella oli muutamia ihmisiä, samaan aikaan kun Kaavin markkinat täynnä väkeä ja kaupatkin täynnä.
Jos on yrityksiä, on toimiva kuntakin. Jos on seisova paljon kunnan tukea saava pahvitehdas, siis entinen, koska kyse on nykyisin seisovasta päällystysverstaasta, niin muut yritykset kärsivät myös.
Tässä on hirvittävän iso ero kahden kunnan talouspolitiikan välillä.

Hyvää pullaaRe: Kylä hiipuu28.9.2014 12.23
Keskustan virallinen ääni on kirjoittanut ostavansa jo vuosi kaardemummatuupilot Nilsiästä.
Hän on ostanut niittä niin paljon, että ne on jo nähneet parasta päivän merkinnän jo aikoja päiviä sitten.
Onneksi me Muuruvedellä saamme nauttia keskustapuolueen kokouksissa lämpöispullista jotka pursuavat kardemummaa. Eikä parasta päivää ennen ylitys ei haittaa yhtään mitään. Onneksi virallinen ääni on ostanut niitä reilusti.
Eikä hän ole niin puoluerajoitteinen etteikö ilkeäisi myydä parasta enne ylittänyttä kenelle vaan, joten myös koko kyläläiset ovat saaneet nauttia Nilsiästä haetusta kardemummasta ja nyt sitten on meillekin ei puoluesidonnaisille jakanut niittä moukariringin läheisellä olevalta myynti pöydältä tosi huokealla.
Joten kyllä se kauppa käy kun on oikeat tuotteet ja sopiva hinta eikä ole niin puoluerajoitteinen.

satunnainen leipuriRe: Kylä hiipuu28.9.2014 14.58
Kauppa se on, joka kannattaa. Sen on niin moni menestynyt liikemies näyttänyt.
Kouluja käymätön IKEAn perustaja ja omistama Kamprad aloitti pienimuotisesti aikoinaan postimyynnillä ja on menestynyt valtavan hyvin.

Vesa Keskinen on seurannut polkuja Tuurissa ja monet muut. Eikä rahaa ole puuttunut.

Virallinen ääni on myös ollut lupaavasti oikealla alalla, kuten on ollut myös Tratta PBF, mutta keskustapuolueen kokoukissa tarjotut Nilsiän ennen parasta päivää merkityllä kaardemummalla pursuavasta lämpöispullasta ei ole kansainväliseksi brandiksi.

Virallinen ääni myy mielellään ennen parasta päivää merkittyä kaardemummaa myös ei puoluesidonnaisille, joka osoittaa, että virallinen ääni on viisas mies.

Virallinen ääni ei kuitenkaan voi valvoa, miten häneen myymäänsä Nilsiän vanhaa kaardemummaa käytetään puoluetaustasta riippumatta. Voi olla, että kaikilla kaardemumman ostajilla ei ole yhtä taitavaa leipuria kuin virallisen äänen neuvokas ja ahkera vaimo.

Ainakin itseltäni on kyllä pullan letitys aina onnistunut hyvin, mutta taikinan kohotuksen kanssa on ollut ongelmia ja kaardemumman annostelussa on usein ollut myös vaikeuksia.

Ei olekaan ihme, että Italian Berlusconi torppasi suomalaisten haaveet EU:n elintarvikevirastosta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: