Keskustelu

alan miesVälimiesoikeus toimii4.11.2014 11.47
http://yle.fi/uutiset/juankoski_odottaa_miljoonasaataviaan_hankolaisyritykselta_premium_boardin_pankkilainasta/7598510

SAVO
Savo 4.11.2014 klo 10:52 | päivitetty 4.11.2014 klo 10:52
Juankoski odottaa miljoonasaataviaan hankolaisyritykseltä Premium Boardin pankkilainasta
Juankoski odottaa välimiesoikeuden tuomiota, jolla Farocon-yhtiö velvoitettaisiin maksamaan kaupungin takaussaatavat kartonkiyhtiö Premium Boardin pankkilainasta. Kaupunginjohtaja odottaa asiassa ratkaisua vielä tämän kuun aikana.


Premium boardin tehdas Juankoskella.
Kuva: Antti Karhunen / Yle
Juankosken kaupunki odottaa lähiviikkoina päätöstä yrityskiinnityksensä perinnästä.

Kaupunki hakee välimiesoikeudelta tuomiota, jolla Farocon-niminen yhtiö velvoitettaisiin maksamaan yrityskiinnityskelpoisesta omaisuudestaan Juankosken kaupungille kaupungin takaussaatavat korkoineen ja kuluineen.

Juankoski takasi 80 prosenttia kartonkiyhtiö Premium Boardin pankkilainasta ja vakuutena oli 5 miljoonan euron arvoinen yrityskiinnitys Faroconiin. Kaupunki käynnisti alkuvuodesta perimistoimet hankolaisyritystä kohtaan, kun yhtiö ei maksanut Juankoskelle takausvastuusta jäljelle jäänyttä 3,7 miljoonaa euroa.

Välimiesoikeudessa kuultiin viime viikolla eri osapuolia. Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko odottaa, että asiassa saadaan ratkaisu tämän kuun loppupuolella.

Yksi mahdollinen vaihtoehto on, että Faroconin hallikiinteistö realisoitaisiin ja Juankosken kaupunki saisi rahansa hallin myyntituloista.

Sini Ojanperä
Sini Ojanperä
Yle Savo

UntoRe: Välimiesoikeus toimii4.11.2014 12.14
Yksi vaihtoehto on se, että Juankoski saa osuutensa Farocon hallin realisoinnin kautta.
Halli on ollut myynnissä jo vuosia, ja se ei mene myyntiin millään. Farocon on arvoton jo siksi, että kiinnitys on siinä jo aikaisemmin ja paremmalla etuoikeudella toiselle. On selvää, että Juankoski joutuu vielä maksamaan tästä paskasta. Yhtään ei tule, vaan menee.
Takauslain mukaan Juankosken olisi pitänyt haastaa PB oikeuteen heti, kun selvisi, että pankki hakee saataviaan ja näin Juankoski olisi voinut säästyä miljoonien eurojen maksamiselta, sillä asia olisi voitu ratkaista ennen Juankosken maksujen realisointia. Asia on säädetty takauslaissa. Välimiesoikeudelta ei saada muuta, kuin lisää maksuja. Ja tämä seikka on olut Juankosken kaupunginjohtajan tiedossa, mutta luultavimmin salaisissa neuvotteluissa on jo vuonna 2011 sovittu näistä tukitoimista. Näin voisi ulkopuolinen nähdä asian. Vaikka välimiesmenettelystä on sovittu sopimuksella, on ensisijainen menettely riita-asiana käräjäoikeudessa.

juristin alkuRe: Välimiesoikeus toimii4.11.2014 13.28
Unto on oikeasssa. Todennäköiisesti tilanne on se, että kaupunginjohtaja on omavaltaisesti kallispalkkaisten juristiensa kanssa sopinut, että mahdolliset takausriidat ja laittomat biovoimalankaupat viedään välimiesoikeuteen. Kuopion HAO:kin on jo todennut Juankosken käyttämät yksityisten asianajotoimistojen palvelut näissä takaus- ja voimalakauppa-asioissa perustuslain vastaisiksi.

Meiltä kuulema puuttuu selleinen laki, jolla tämän valtuutuksen voivat virkamiehet kunnan puolesta antaa.

Kangasperko on siis toiminut sopimuksia tehdessään omissa nimissään ja on siis henkilökohtaisessa vastuussa Juankosken kaupungille aiheutetusta taloudellisesta vahingosta. Eiköhän kysymys ole virkarikoksesta, jossa on muitakin osallisia. Lähinnä tulee mieleen hallintojohtaja, hallitus ja valtuuston puheenjohtajat.

alan mniesRe: Välimiesoikeus toimii4.11.2014 14.55
Hangon satama mainitsee itse, että se elää lähinnä paperiteollisuuden viennin ja autotuonnin varassa. Venäjän tilanne nyt ja kustannustehokkuuden vaatimukset kuitenkin kiristävät kilpailua satamien välillä. Hangon satama näivettynee pieneksi Kirkniemen paperitehtaan vientisatamaksi eikä pysty kilpailemaan Helsingin ja Kotkan kanssa.

Kun liikennemäärät alkavat vähetä, ne alkavat keskittyä. Keskittymisen myötä jatkuu satamien erikoistuminen. Hanko tavoitteli Äänekosken sellutehtaan vientisatamaksi, mutta hävisi Helsingin Vuosaarelle. Kyllä se häviää Helsingille muissakin isoissa hankkeissa. Satama tarvitsee sekä vienti- että tuontitoimintaa ja myös hyvät liikenneyhteydet maitse ja rautateitse. Niitä ei Hangolla ole tarjota. Ennen sentään oli etuna, että se oli pisimpään talvella jäätön, mutta nykypäivänä se ei merkitse juuri mitään.

Kangasperkon pitäisi ymmärtää, että näistä ja monista muistakin syistä on mahdotonta myydä terminaalia tai yritystä Farocon Oy mihinkään positiiviseen hintaan.

eskimoRe: Välimiesoikeus toimii4.11.2014 17.12
välimiesoikeuden päätös ei muuten taida olla julkinen, eli iloksemme jää vain oikeudenkäyntikulut

PRe: Välimiesoikeus toimii4.11.2014 17.31
Moro,
juristin alulle valoitan, että asianajotoimistolle on pitänyt antaa oikeudenkäyntivaltakirja, jossa on oltava valtuutuksen myöntäjän nimi. Koska valtuuston tai hallituksen päätöstä asiassa ei ole, niin valtuutuksen on täytynyt tulla kaupunginjohtajalta. Asia on varmasti selvitettävä, sillä hallinto-oikeus piti aikaisempaa päätöstä lainvastaisena ja sopimus oli kumottava.

Lasku on mahtavaRe: Välimiesoikeus toimii4.11.2014 17.32
Ei ole julkinen. Mikään ei ole niin varmaa kuin se, että oikeudenkäyntikulut jää juankoskelaisten maksettavaksi.

JJRe: Välimiesoikeus toimii5.11.2014 12.12
Juankoskella oli oikeus haastaa PB takausasiassa jopa ennen maksuunryhtymistä ja se olisi pitkittänyt 4 miljoonan euron maksamista ja jopa poistanut välimiesoikeuden menettelyn ja keventänyt menopuolta Juankosken taloudesssa. Mutta Kangasperko on PB:n yhteysmies, joka tekee kaiken yrityksen hyväksi, ei juankoskelaisten.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: