Keskustelu

alan miesSipilä ja kepu-apparaatti8.11.2014 11.08
Kyllä oli hyvä Sipilän haastattelu televisiossa. Taas kepun kannatus lisääntyy. Tarvitaan todella yritysmaailman toimia julkishallinnossa ja yritysmaailman osaajia. Ikuiset poliitikot ovat survoneet Suomen suohon. Nyt on muotia saada yritysmaailman tavat ja rakenteet kuntienkin käyttöön.

Mikä on sitten estänyt tämän. Se on juuri se, että on näitä broileripoliitikkoja julkishallinnossa, jotka ovat tutustuneet vain julkishallinnon himmeleihin. Niitäkään eivät kunnolla osaa, vaan käyttävät sitten himmelikonsultteja asiantuntijoinaan. Himmeleistä puhuessaan sivistynyt Sipilä käyttää sanaa rakenteet ja yritysmaailman termeistä hän käyttää eniten kilpailukykyä. Mutta eduskuntavaalien jälkeen mikään muu ei muuttune kuin kepun suosio. Apparaatti hoitaa asioita entiseen malliin eikä hyväksy yritysmaailman oppeja, kun ei tunne niitä.

Tuore ympäristöministeri Sanni sanoi osuvasti, kun häneltä kysyttiin pelkääkö hän Sipilää. Sanoi tulevansa hyvin toimeen ja pitävänsä Sipilää järkipoliitikkona, mutta pelkäävänsä Pekkarista ja Väyrystä (eli juuri sitä apparaattia). Stubbikin koettaa viime tingassa Sipilän keinoja eli palkkasi tosi osaajan, Eero lehden suunnittelemaan Suomi Oy:n tulevaisuutta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Eero_Lehti

Sipiläkin käyttää mielellään sanaa Suomi Oy. Siihen ei päästä sateenkaarisysteemeillä. Suomessakin pitäisi olla äänikynnys kuten menestyvissä maissa Saksassa ja Ruotsissa. Ei sellainen politiikka, joka ottaa huomioon kaikki vastakkaisetkin mielipiteet ole muuta kuin sulle-mulle systeemiä. Kunnon äänikynnys Suomeenkin, jotta voidaan karistaa takiaispuolueet. Ruotsin vaalisysteemi on muutenkin hyvä, kun siinä äänestetään sekä henkilöä että puoluetta. Suomessahan suuri osa kansanedustajista on vain julkimoita.

höpö ja löpö ankkaRe: Sipilä ja kepu-apparaatti8.11.2014 12.04
Heippa,
ja kyllä alan miehen esitys toimii, josensinnäkin Perustuslakia, hallintolakia, kuntalakia, julkisuuslakia, hankintalakia, virkamieslakia, ym. lakeja muutetaan erittäin radikaalisesti.

Nyt on jo muutettu järjestelmää siten, että corporate covernance-koodisto on otettu, tai olisi pitänyt ottaa kuntien hallintoon ja käyttöön.
Lakien muutokset vaativat eduskunnan hyväksynnän muutosten edellyttämällä tavalla, kuulemisia ja säädösten laatimisia, jotka vievät eduskunnan ajan lähes kokonaan ja silti mikään ei tule muuttumaan julkisoikeudessa. Sitten vielä perustuslain muutokset, jotka vaativat kahden eduskunnan hyväksymismenettelyn, joten kuten aina, asiasta voidaan puhua, mutta mikään ei muuta kepu-demaripolitiikkaa. Kun persut, ja muut eivät haluamuutosta, on vain Sipilä (kunnakyllä juuri ennen vaaleja) keräämässä Kokoomuksen ääniä järjettömillä puheillaan. Kyllä hän tietää, ettei muutosta tapahdu, mutta vaalilupauksia voi tehdä ja esim. alan miehen kaltaiset uskovat kaikkiin satuhin, kun vielä on insinöörismies.

alan miesRe: Sipilä ja kepu-apparaatti8.11.2014 19.51
Eduskunnan tärkein tehtävä on lakien laatiminen ja säätäminen. Seuraavat vaalit ovat eduskuntavaalit. Suomessa tosiaankin tuhlataan rahaa järjestämällä kaikki vaalit eri aikaan.

Joka tapauksessa katsokaakin että äänestätte lakien uudistajia, jotka tuntevat nykyisen politiikan puutteet, erityisesti kunnallispolitiikan. Julkimoita ei kannata missään tapauksessa äänestää, nehän ovat vain yhden asian ajajia. Toinen vältettävä ryhmä ovat broileripoliitikot.

Sen sijaan tärkein asiantuntemus, jolla isketään nykyiset himmelit nurin, on yritysmaailman asiantuntemus. Äänestäkää siis yrittäjiä, joilla on jo kunnallispolitiikan tuntemusta ja jotka ovat mieluiten insinöörejä teollisuuden vientisektorilta. Ei Suomi muuten nouse tästä kreikkalaisuudesta.

JessRe: Sipilä ja kepu-apparaatti8.11.2014 20.41
No joo, Pekkarinen pisti Talvivaaran pystyyn. Valtion sijoitusyhtiöitä about 500 mil-
joonaa. Kynnetön ely. Loppusiivoukseen 500 miljoonaa - miljardi.

Siinä on Sipilää kyllikseen. Noin sata lukiota ym ym , liuta terveyskeskuksia ajetaan alas, kun Sipilä poistaa tarpeettomia julkishallinnon virkamiehiä.

alan kolmas miesRe: Sipilä ja kepu-apparaatti9.11.2014 0.44
En tiedä vieläkö ehditään, mutta monesti olen sanonut, että kansanedustajaksi ei missään nimessä saisi valita sellaista henkilöä, jolla ei ole suoritettuna kansatalouden abrobatur-tasoista opinnäytettä.

Tällanen laki olisi laitettava kiirellisenä voimaan vielä tämän hallituksen ja eduskunnan aikana, kun nyt selvittiin ennenaikaisista vaaleista täpärästi.

Kepun jäsenkirja eikä minkään muunkaan puolueen jäsenkirja ole eduskuntatyössä riittävä.

Meillä on vielä hyvässä muistissa, kuinka KELAn politiikot päättivät lakkauttaa Heinolassa hyvässä kunnossa olleen Reuma-sairaalan, jonne oli keskittynyt globaalistikin ainutlaatuista reumapotilaiden hoito-osaamista ja voi sanoa, että ns. BAT taitoa (best available technology).

Poliittisen päätöksenteon seurauksena sairaala oli kuitenkin joutunut taloudellisin vaikeuksiin ja loppuvaiheessa olisi tarvittu rahoitusta 2 milj, euroa. Tällaista rahaa ei kuitenkaan Suomesta löytynyt ja näin sairaala päätettiin lopettaa. Globaalsitikin ainutlaatuinen osaamiskeskus hajoitettiin eri sairaaloihin ja siten osaamista ei tietoisesti haluttu edes markkinoida vaikka varakkaille ulkomaisille potilaille. Hyvässä muistissahan meillä olisi pitänyt olla mm. Mannerheimin taannoiset hoito-operaatiot Sveitsissä. Maailamalla on paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita maksamaan käsittämättömiä summia, jos on kysymys niinkin vakavasta taudista kuin reuma voi olla.

Lopetuspäätös maksaa nyt Suomen yhteiskunnalle noin 2 miljardia euroa vuosien saatossa, kun asiallista hoitoa vailla olevat potilaat menettävät vähitellen työkykynsä ja mahdollisesti jopa kuolevat.

Tässäkin valintatilanteessa kansanedustajat vain laskeskelivat sairaalan kuluja, mutta kenellekään ei tullut mileenkään laskea niitä bruttokansantuotteen menetyksiä (siis noin 2 miljardia euroa), jonka typerä päätöksenteko aiheutti.

Nyt ollaan taas Sote-hankkeessa ajamassa käärmettä pyssyn piippuun, vaikka jokainen laskutaitoinen tietää millainen katastroofi meillä on odotettavissa.

Keskittämisen kautta ja mm. synnytyspäivystysten lähes totaalin lakkauttamisen johdosta voidaan arvoida, että pitkässä juoksussa
hankeen myötä Suomessa menetetään ainakin 200 000 henkilön osalta
heidän luotainen bruttokansantuoteosuutensa, joka noin 40 työvuoden perusteella on suunnilleen 1.4 milj. euroa. Mahdollinen kansantaloudellinen menetys on siis yhteensä 280 miljardia euroa.

Nykyinen Suomen BKT on vain noin 204 miljradia euroa, joten massiivista kansantaloudellista vahinkoa keput ovat insinööri Sipliän johdolla ja demujen avustuksella taas kehittelemässä. Sekoomus on sentään toppuuttanut Keppana Huovisen ja Tuula Haataisen hoppua, että eiköhän ensin lasketa, mistä ollaan porukalla päättämässä.

Turun yliopiston professori Matti Wiberg onkin tästä asiasta todennut taannoin seuraavasti Hesarissa:

"Suo­mes­sa täl­lai­sia seu­ran­ta­sel­vi­tyk­siä ei teh­dä kuin ää­rim­mäi­sis­sä poik­keus­ta­pauk­sis­sa. Re­for­meis­sa so­vel­le­taan niin sa­not­tua Stet­son?­Har­ri­son-­me­ne­tel­mää tai hi­ra-­me­to­dia: uu­dis­tuk­set tem­pais­taan ha­tus­ta tai ra­vis­te­taan hi­has­ta.

En­sin teh­dään po­liit­ti­nen pää­tös ja vas­ta sit­ten sel­vi­te­tään re­for­min jär­ke­vyyt­tä ja kir­joi­tu­te­taan vir­ka­mie­hil­lä pe­rus­te­lu­ja jo va­li­tuil­le lin­jauk­sil­le. So­te- ja kun­tauu­dis­tus ovat puis­tat­ta­via mut­tei­vät suin­kaan ai­noi­ta esi­merk­ke­jä.

Pää­tök­sen­teon ta­voi­te on tuot­taa po­li­tiik­kaa, jo­ka kes­kit­tyy to­del­lis­ten on­gel­mien rat­kai­se­mi­seen tu­le­vai­suut­ta mie­lek­kääs­ti hah­mot­taen. Pi­täi­si ot­taa huo­mioon pää­tet­tä­viin asioi­hin liit­ty­vä tie­teel­li­nen näyt­tö ei­kä ai­noas­taan rea­goi­da ajan­koh­tai­siin pai­nei­siin. On pu­reu­dut­ta­va on­gel­mien syi­hin ei­kä vain seu­rauk­siin.

Po­liit­ti­sia uu­dis­tuk­sia pe­rus­tel­laan usein mi­nis­te­riöis­sä teh­dyil­lä las­kel­mil­la, joi­ta ei kui­ten­kaan yleen­sä jul­kis­te­ta. Tä­mä on va­ka­va on­gel­ma.

Pe­rus­tus­la­ki ta­kaa kan­sa­ne­dus­ta­jil­le laa­jen­ne­tun tie­to­jen­saan­tioi­keu­den, mut­ta mi­ten kan­sa­ne­dus­ta­jat­kaan voi­vat va­kuut­tua sii­tä, et­tä las­kel­mia yli­pään­sä on teh­ty, kun vain joh­to­pää­tök­set jul­kis­te­taan? Las­kel­mien ole­tuk­sis­ta ei meil­lä käy­dä oi­keas­taan mi­tään jul­kis­ta kes­kus­te­lua.

Kan­sa­ne­dus­ta­jien pi­tää saa­da käyt­töön­sä myös esi­tys­ten tu­ke­na käy­te­tyt ai­neis­tot ja so­vel­le­tut mal­lit. Vain nii­den pe­rus­teel­la kan­sa­ne­dus­ta­jat voi­vat it­se ot­taa kan­taa mal­lin­nuk­sen pä­te­vyy­teen tai saa­tu­jen tu­los­ten us­kot­ta­vuu­teen ja voi­vat esit­tää omat vaih­toeh­ton­sa.

Suo­mes­sa las­kel­mat sa­la­taan sään­nön­mu­kai­ses­ti, vaik­ka edus­kun­ta nii­tä ni­me­no­mai­ses­ti ja var­ta vas­ten pyy­täi­si. Lo­ka­kuus­sa kes­kus­tan edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Kim­mo Tii­li­kai­nen ky­syi edus­kun­nan ky­se­ly­tun­nil­la val­tio­va­rain­mi­nis­te­ri Jut­ta Ur­pi­lai­sel­ta (sd), kos­ka tä­mä tuo mi­nis­te­riön­sä las­kel­mat edus­kun­taan. Ur­pi­lai­nen väis­ti ajan­koh­taa kos­ke­van ky­sy­myk­sen.

Min­kä vuok­si edus­kun­ta tyy­tyy näin yli­mie­li­seen koh­te­luun? Kan­sa­ne­dus­ta­jat ei­vät muis­tu­ta tie­to­jen­saan­tioi­keu­des­taan edes täy­sis­tun­to­pu­heen­vuo­rois­sa.

To­teu­tet­ta­van po­li­tii­kan laa­tua ei voi­da var­mis­taa, el­lei po­li­tiik­kaa lin­jat­taes­sa käy­tet­ty­jä las­kel­mia jul­kis­te­ta. Ny­kyi­nen tie­to­va­je hait­taa va­ka­vas­ti edus­kun­nan työ­tä ja hei­ken­tää pää­tös­ten laa­tua."

alan miesRe: Sipilä ja kepu-apparaatti9.11.2014 10.35
Kyllä on tyhmä tuo ääntenkalastelija demari Backman. Kiittää Sipilää tuottavuuskeskustelusta ja sanoo, että keino on oikea, mutta käsitys rajallinen. Kerää nyt irtopisteitä sillä, että tuottavuutta voidaan parantaa myös palveluja parantamalla eikä ainoastaan kustannuksia karsimalla.
http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7179831.html
Kyllä nyt jokainen insinööriopiskelijakin tietää, että tuottavuuden käsite on jakolaskua eli tuotos jaettuna panoksella. Sipilä on nyt vain keskittynyt enemmän tähän panokseen, mutta sehän on itsestään selvyys, että tuotokseen panosta pitää verrata. Jopa paljon arvostamani tri Vennamo eli teekkari Vennamo sen tietää, mutta ei viitsi enää palata politiikkaan.
Itse asiassa demarien ay-jyrät ovat tuhonneet koko Suomen kilpailukyvyn. On aivan ennenkuulumatonta, että ay-ihmiset Urpilainen ja Rinne voivat olla valtionvarainministereitä. Sitten kun Häkämies uskaltaa ottaa esille palkkamaltin, niin ay-jyrät jyrähtävät, ettei se ole jatkossa mahdollista. Kyllä nyt kaivattaisiin yksinkertaista insinööriä politiikkaan kuten oli Iiro Viinanen. Suomen tie tullee olemaan Kreikan tie, valitettavasti.

xRe: Sipilä ja kepu-apparaatti9.11.2014 15.47
Kyllä ne kansantaloustieteilijät iovat olleet tätä maata turmioon johtamassa. Yksityisellä sektorilla tuotantotalouden isnssit, julkisella sektorilla, Sailas, Leuka-Virtanen yms.

Maailam vaan on niin muuttunut, ettei menneisyden uskomusopeilla kertakaikkiaan pärjätä. Vai orjanomistusyhteiskuntaako tavoittelet?

alan kolmas miesRe: Sipilä ja kepu-apparaatti9.11.2014 19.36
nimimerkki x ei näy ymmärtävän kansantalouden kiertokulusta mitään.

Mene vaikka joskus Vesa Kanniaisen luennolle Hgin Yliopistolle ja höpise sitten jotain Leuka-Virtasisista ja muista virkamiehistä sekä eurovirren laulajista.

Sailaskin sai mainetta vain sillä, kun 1990-luvulla kertoi, että valtion kassasta on rahat loppu. Nyt demut Antti Rinteen johdolla ovat ajatellut paikata budjettireijät eläkeukkojen ilmaisen kalastuksen kautta. Totuutta ei haluta tunnustaa ja pähkähullua sotea ajetaan kuin käärmettä pyssyn piippuun punamullan toimesta.

Kun maassa on jatkuva ja koko ajan paheneva vaihtotaseen vaje, niin tästä ei selvitä veroja kiristämällä tai säästämällä. On painettava kaasua ja tehtävä 30%:n sisäinen devalvaatio ja verojen jyrkkä leikkaus. Toinen vaihtoehto on eroaminen eurosta. Vaihtotase ei muilla keinoilla oikene.

Kiusallinen fakta on, että suomalainen työ ei käy enää kaupaksi, koska kotimainen kustannustaso on 30% korkeampi kuin kilpailijoilla. Tästä pään tyhmyydestä kärsii koko Suomi neidon ruumis.

Maailma ei ole muuttunt yhtään minnekään. Suomi on aina ollut ja tulee olemaan vain pirara maailman meressä, joten meidän ei ole kansakuntana mitään syytä tehdä vapaaehtoista itsemurhaa, kuten Juankoskella äskettäin tehtiin, kun ajattelu lopetettiin ja heittäydyttiin ajopuuksi.

Vesa Kanniaisen ajatuksia alla:

Miksi EuroThinkTank tarvittiin?

Mikä on sen maan kohtalo, joka näkee parhaakseen heittäytyä ajopuuna toisten sille valmistamaan kohtaloon? Mikä on sen maan kohtalo, jolla ei ole kykyä itsenäiseen harkintaan omasta tulevaisuudestaan ja jolla ei ole rohkeutta vaihtoehtoisten näkemysten kuulemiseen ja arvioimiseen?

EuroThinkTank ? ryhmän tarina alkaa turhautuneisuudesta virallisten europuheenvuorojen julistuksellisuuteen, tunnustuksellisuuteen, eurouskontoon. Analyyttiset puheenvuorot ovat loistaneet poissaolollaan siitäkin huolimatta, että euroalue on elänyt pitkällistä kriisiä, joka on heijastunut väestön elintason laskuna. Yritykset kyseenalaistaa virallinen totuus on nähty vaiettavana toisinajatteluna.

Aina on olemssa vaihtoehtoja. Ja järjen käyttö ei ole Suomessskaan vielä tiettävästi kokonaan kielletty, vaikka välillä tuntuu siltä, että siihen pyritään.

eskimoRe: Sipilä ja kepu-apparaatti9.11.2014 20.58
viisas mies tuo känninen vesa joltain kulmalta katsottuna.kulma taitaa olla jostain yläviistosta työläistä kohtaan

alan miesRe: Sipilä ja kepu-apparaatti10.11.2014 13.16
Sipilä haluaa selvästi sinnitellä Talvivaaran kanssa yli vaalien:

http://yle.fi/uutiset/sipila_uskoo_etta_talvivaaran_seuraava_jatkaja_saa_kaivostoiminnan_kannattamaan/7609733

xRe: Sipilä ja kepu-apparaatti10.11.2014 18.12
Alan kolmas mies todistaa perusteellisesti oman osaamattomuutensa. Kanniainen on pelkkä känniäinen, ajatukset spivat tervan menekin aiheuttaneen kriisin hoitoon 1800-luvulla. Nyt ollaan 200o-luvulla, tuotannontekijät ( niin kansantaloudessa kuin tekniikassa) ovat jotain muuta.

Nämä korpien pahvitehtaat ovat mainio esimerkki pysähtyneisyydestä, ei niiden Aataminaikaista tekniikkaa tulevaisuudessa tarvita. Yhteiskunnallinen kehitys ja tekniikka ovat kakana kansantaloustieteiljöiden osaamisesta. Ei vanhoilla sorvella tätä maailmaa rakenneta

alan kolmas miesRe: Sipilä ja kepu-apparaatti11.11.2014 1.52
Nim. merkki x osoittaa häämästyttävää tyhmyyttä osallistuessaan Vapaajuankosken keskusteluun, jossa alan miehet ovat innostuneet ilmaisin neuvoin auttamaan 42 vuotta täydellisessä kepu-umpiossa eläneitä Juankosken Lilliputtikylän päättäjiä.

Neuvoista ei ole ole otettu vaarin, koska Juankoskella jos missä vallitsee ns. "not invented here"-kulttuuri sen syvimmässä merkityksessä. Juankosken päättäjien jääräpäisyydestä kärsii nyt kaikki Juankosken asukkaat.

Jopa keskustan virallinen äänikin on Vapaassa kirjoittanut, että kepulaiset ovat tahallaan torpedoineet kaikki järkevät kehitysajatukset Juankoskella jo kymmenien vuosien ajan.

Nim. merkki x höpöttää yllä jotain tervakaudesta ja korpien pahvitehtaista. x:n mielestä yhteiskunnallinen kehitys ja tekniikka ovat kaukana kansantaloustieteilijöiden osaamisesta. Vanhoilla sorveilla ei x:n mielestä maailmaa rakenneta.

Korostaessani kansantaloustieteen merkitystä päätöksenteossa en ole yrittänytkään ratkoa korpikuusen alla olevan vanhan pahvitehtaan ongelmia kansantaloustieteen voimin.

x:n kansantalouden opinnot ovat näköjään jääneet sille tasolle, että hän tiedostaa kansantaloudessa olevan vain seuraavat toimijat:

- valtio
- Juankosken Lilliputti kaupunki ja
- x:n työttömyys- ja toimeentulotukien varassa elävä perhe

x on kokonaan unohtanut, että Suomessa oli vuonna 2013 edellisten lisäksi 282 635 yritystä, joista alle 10 työntekijän yrityksiä oli 264 641 eli 93.6 prosenttia. Pienyrityksiä oli 14 871 (5.3 %), keskisuuria 2 539 (0.9 %) ja suuryrityksiä vain 584 (0.2 %).

Yritysten 375 miljardin euron liikevaihdosta yli puolet (55 %) syntyy pk-yrityksissä ja pk-sektorin osuus BKT:sta on runsaat 40 prosenttia.

Tässä yhteydessä todettakoon, että Suomen BKT oli vuonna 2013 muitaakseni noin 201 miljardia euroa. BKT on maan kokonaistuotannon arvoa kuvaava luku, joka tarkoittaa kansantaloudessa tuotettujen tavaroiden ja palveluiden kokonaisarvoa. Julkinen sektori tuottaa Suomessa viidesosan bruttokansantuotteesta ja yksityinen sektori neljä viidesosaa.

Julkisen sektorin palveluksessa on meillä Suomessa jo noin 25% työvoimasta ja julkisten kulujen osuus BKT:stä on kasvanut räjähdysmäisesti viime aikoina. Niiden osuus BKT:stä on jo lähes 60%:a.

Vuosina 2000-2013 julkisissa menoissa kasvua on ollut yhteensä peräti 50.9 miljardia euroa. Nousu on siis ollut 13 vuodessa 78.8%. Julkisten menojen kasvuvauhti on meillä siis täysin ollut käsittämätöntä. Ja tätä älytöntä kasvuvauhtia kepun insinööri Sipilä aikoo digitaaliseti pudottaa 0.5%:a vuodessa.

Onkohan Sipilälle tullut pilkkuvirhe tuossa vaatimattomassa tavoittessaan?

Meno on Suomessa ollut täysin holtitonta ja Nokian hyvinä vuosina syntyneitä ajatusmalleja ei ole tajuttu muuttaa. Tästä syystä myös Suomen vaihtotase on kääntynyt negatiiviseksi jo vuonna 2011, mutta siihenkään ei ole löydetty mitään ratkaisua, eikä asialle ole korvaa lotkautettu vuosikausiin.

Demut ovat huomanneet jo vihdoin, että eläkeukkojen ilmainen kalakortti katkaisee Suomen kestävyysvajeen kasvun.

Negatiivinen vaihtotase kertoo sen, että Suomessa on pitkään eletty velaksi ja halpa velka on käytetty kulutukseen ja tarpeettomaan asuntotuotoon. Näin Suomeen on syntynyt kiinteistökupla, joka vain odottaa hetkeä, jolloin se puhkeaa.

Suomen ongelma on riittämätön kilpailukyky. Tästä syystä suomalainen tuote ei käy kansainvälisillä markkinoilla kaupaksi. Jos tuote käy kaupaksi, niin se joudutaan myymään periaatteessa alehinnoin, jotta ylipäätään saataisiin kauppoja aikaiseksi.

Tästä taas seuraa se, että mikrotaloudessa eli yrityksissä kannattavuus on heikko ja yritykset joutuvat koko ajan vähentämään työtekijöitä mm. automaation avulla ja näin tämä heikko kilpailukyky vääjäämättä johtaa lisääntyvään työttömyyteen.

Suomen kansantalouden kannalta murheellista on, että julkinen sektori on maan tarpeita ajatellen ilmeisesti noin 30% liian suuri. Ja on myös huomattava, että myös suhteettoman suuren julkisen sektorin tuottamien palvelujen arvo on erittäin vaatimaton verrattuna yksityisen sektorin tuottamien palvelujen arvoon.

Kun yksityinen sektori tuottaa BKT:sta noin 4/5 osaa, niin sen tuottamien palvelujen arvo on nykyään suunnilleen 160.8 miljardia euroa, kun taas julkisen sektorin arvonlisäys on vain 40.6 miljardia euroa.

Tietenkin yksityisen sektorinkin tuottamien palvelujen arvon määrää heikentää vielä se, että maan tuotantokapasiteetti on ollut vajaa käytössä ja sitä on myös jouduttu heikon kilpailukyvyn takia romuttamaan. Suomessa myös investoinnit teollisuuteen ovat jo pitkään olleet laskussa ja itse asiassa pienempiä kuin kulumisesta aiheutuneet poistot.

Kun puhutaan Suomen uusista kasvuyrityksistä, niin Juha Sipilä vouhottaa luovansa 200 000 uutta työpaikkaa digitalisaation avulla.

Silloin kannattaa muistaa, että edellisellä keralla, kun Suomen kilpilukyky oli poliittisin päätöksin täysin tuhottu 1990-luvun alussa, niin Suomen yritysten lukumäärä tippui vuoden 1990 tasosta 209 151 vuoteen 1994 mennessä vain 177 785:een.

Tähän tultiin Mauno Koiviston ja demujen ajaman mielettömän vahvan markan politiikan seurauksena. Kun sitten insinööri Iiro joutui pakosta devalvoimaan markan muistaakseni yli 30%:lla, niin neljässä vuodessa Suomeen oli syntynyt 43 519 uutta yritystä ja päästiin taas kasvu-uralle.

Kepun Sipilän kasvuohjelmassa ei ole mitään konkreettisia ajatuksia, mille aloille insinööri olisi satsaamassa. Digitaalialan miehenä Sipilä tietysti satsaaa digitaalialaan, jossa äskettäin todettiin jo Nokiankin öljynporauslautan olleen pitkään tulessa.

Nim. merkki x on täysin tietämätön sekä mikro- että kansantaoudesta. Nim. merkki x haluaa satsata tietysti moderniin tekniikkaan, koska vanhalla sorvilla ei hänen havaintojensa mukaan enää pärjää. x:ltä olisi hyvä kuulla, mikä on sitä modernia ja kannattavaa tekniikkaa sekä liiketoimintaa?

Minä taas haluaisin sitä, että satsattaisiin älyyn.

Sillä yritysten ja myös kuntien taloudellinen kehitys riippuu johtajien älystä. Huono johtaja pystyy hetkessä tuhoamaan hyvänkin yrityksen tai kunnan. Juankoskella on tästä nähty hyvät esimerkit viime vuosina.

Hyvää esimerkkiä suomalaisille on näytetty myös äskettäin Kainuun korvessa ja veronmaksajille taitaa tulla sieltäkin suunnasta ainakin 1.5 miljardin euron lasku.

Talvivaarassakin sovellettiin äärimmäisen modernia tuotanoteknologiaa. Ja kepulaisten erityisvarjeluksessa oleva Tratta PBF:kin on jo ainakin 10 vuotta kehitellyt salassa täysin mullistavaa barrier-kouttauspatenttiaan.

Hyvä liikeidea on yksinkertainen ja kun sellaista toteuttaa vielä viisas alan mies, niin erinomaista tulosta syntyy.

Keitele Oy on tästä ajatuksesta hyvä esimerkki. Yhtiö on 1981 Ilkka Kylävainion perustama perheyritys ja vuonna 2013 133.4 milj. euron liikevaihdosta syntyi erinomainen 9.9 milj. euron positiivinen tulos. Yhtiössä on 307 henkilöä. Se laajentaa koko ajan toimintaansa eikä ole koskaan irtisanonut tai lomauttanut työntekijöitään.

Keitele uskoo mekaaniseen metsäteollisuuteen. Sen jos minkä pitäisi olla antiikkinen ala ja monelle suursahurille sen onkin niin ollut.

Toinen hyvä esimerkki on pieni vain 55 000 kuution Kinnaskoski Oy:n kuusisaha. Perheyhtiö on perustettu vuonna 1971 ja työllistää 26 henkilöä. Vuodesta toiseen tällainenkin "sahapahanen" pystyy kuitenkin tekemään voitollisen tuloksen. Vuonna 2013 liikevaihto oli 15.0 milj. euroa ja tulos 186 000 euroa.

Kylävainio onkin todennut, että Keitele Oy:n menestyksen salaisuus on mm. siinä, että he tekevät aina toisin kuin muut. Saattaa olla erittäin hyvä periaate. On hyvä tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan, eikä niitä asioita, joita kaikki muutkin tekevät.

On hyvä katsoa lopuksi, mikä mahtaa olla esim. pienen Kinnaskoski Oy:n kansantaloudellinen kannattavuus. Kansantaloudellisen kannattavuuden määrittäminen on kuitenkin huomattavasti vaikeampaa kuin esim. yrityksen kannattavuuden määrittäminen. Tästä syystä kansantaloudellista kannattavuutta ei usein näe esitettävän - harmi sinänsä.

Jos ajatellaan asia niin, että Kinnaskoskella sahaukseen on sidottu pääomaa noin 6 milj. euroa ja saha tarvitsee tukkipuuta vuodessa suunnilleen 132 000 mottia, niin vientituloja syntyy vuodessa noin 15.1 milj. euroa, jos kaikki sahatavara viedään.

Jos taas sahausjätteillä korvataan vaikka raskaan polttoöljyn tuontia, niin korvattua tuontia tulee suunnilleen 7.6 milj. euron edestä vuodessa. Kun sitten otetaan huomioon sahaamisen kaikki muut kustannukset, jotka lähes 100%:sti ovat vielä kotimaisia, niin vertaamalla saavutettuja kansantaloudellisia hyötyjä (nyt vientituloja ja tuontisäästöjä) kustannuksiin, niin saadaan tuon noin 6 milj. euron investoinnille karkeasti laskien 368%:n kansantaloudellinen vuotuinen tuotto.

Tätä taustaa vasten tuntuukin ihmeelliseltä, että kepulaiset ovat hairahtuneet ja lähteneet perustamaan Suomen tulevaisuutta köyhän ja rajallinen kainuulaisen nikkelivarannon varaan.

Metsäteollisuuden hyvän kansantaloudellisen kannattavuuden taustalla on tietysti se, että lähes kaikki raaka-aineet ja myös teknologia on kotimaista.

Raaka-aineiden osalta on vielä huomattava, että puu kasvaa meillä lähes tulkoon itsestään lämmön ja veden voimalla joka vuosi noin 100 milj. kuution vauhdilla.

Suomalaisessa kivettynessä puukaupassa periaatteessa ilmaisen raakapuun hinta ja tietenkin työvoimakutannukset koko arvoketjussa on meillä kuitenkin hilattu sille tasolle, että esim. huonosti hoidettujen sahojen pyörittäminen on meillä mikrotaloudellisesti ollut useina vuosina täysin kannattamatonta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: