Keskustelu

PTuusniemi ei lakkauta Tuusjärven koulua25.11.2014 11.33
Moro,
Kuopio ei lakkauta, eikä Tuusniemi, mutta Juankoski kyllä lakkauttaa Säyneisen koulun. Missä vika.

--"Tuusjärven koulua ei esitetä lakkautettavaksi

Tuusniemi

Tuusniemen kunnanhallitus esittää valtuustolle, ettei Tuusjärven koulua lakkauteta. Hallitus päätti esityksestä äänin 3-2.

Lakkautusta vastustivat Kari Pitkänen (vas.), Jorma Voutilainen (kesk.) ja Irma Riekkinen (sd.).

Kunnanjohtaja Toni Auvisen esittämää lakkautusta kannattivat Kari Puustinen (kok.) ja Terttu Kolari (kesk.). Tyhjää äänestivät puheenjohtaja Pirjo Smolander (kesk.) ja Jarkko Toivanen (kesk.). Kunnanjohtajan esityksen mukaan oppilaat siirrettäisiin Tuusniemen yhtenäiskouluun.

Kunnan ensi vuoden talousarvio hyväksyttiin valtuustokäsittelyyn pienin tarkennuksin."

alan kolmas miesRe: Tuusniemi ei lakkauta Tuusjärven koulua25.11.2014 13.55
Tuusniemellä näyttää olevan vastuullinen hallitus, joka näinä vaikeina aikoina
aivan oikein ymmärtää, mitä perustuslakiin on kirjattu ja mikä on myös lapsen etu.

Kuntataloudessa perustehtävien hoito kuntalain edellyttämällä tavalla on keskiössä.

Tuusniemelläkin oli lähdetty vanhaan malliin seikkailemaan kuntatakausten kanssa yrittäjä Räsäsen höylän kanssa ja 600 000 euroa tuli takkiin. Räsänen näyttäisi kuitenkin olleen rehellinen paikallinen pikkuyrittäjä, joten takaus saattoi jotenkin olla perusteltu.

Silti kuntien täytyy tunnistaa takausriskit ja olla valmis ne kantamaan, mutta ei vastuuta kanneta tietenkään kouluja sulkemalla.

Kunta ei ole yksityinen yritys. Kuntaa säätelee erilainen lainsäädäntö, johon liittyy myös humaaninen ja sosiaalinen puoli.

Juankosken humanderit päättivät taata epärehellisen ukrainalaisen huijarin jopa Säyneisten alakoululaisten tyhmäksi havaitsemaa vanhan pahvitehteen tekohengitystä kaupungin 5 miljoonan euron laittomalla ja katteettomalla takauksella ja muilla noin 5 milj. euron tukitoimilla. Kaikki varoitetut riskit ovat realisoituneet piirun tarkasti ja ehkä vielä ennustettua suurempina.

Ei tule kuuloonkaan, että tämän tahallisen mokan maksumiehiksi laitetaan Säyneisten syyttömät oppilaat. Maksumiehiä ovat vahingon aiheuttaneet.

Herätkää Veijo ja Heimo!!! Stromsdal OyJ meni konkkaan jo joulukuussa 2008. Siittä on kohta jo 6 vuotta. Nyt on uudet ajat.

Jopa valtion taholta on ruvettu kyselemään tuon kyläkoulujen järjettömän sulkemisvimman perään. Kuka tahansa yksityinen voi pyörittää Säyneistenkin koulua vaikeuksitta. Miksi Neron ja Kartttusten koulumafia ei siihen ole pystynyt?

Syy on siinä, että Karttusten koulumafian pyöritys on ollut pätemättömissä käsissä. Mitä pätemättömille virkamiehille pitää tehdä?

Ei ainakaan sulkea koulua. Ei ole koulun tai oppilaiden syy, jos johto ei pysty hoitamaan hänelle perustuslaissa ja kuntalaissa säädettyjä tehtäviään.

Punakynä vain kylmästi talousarvioon Säyneisten kyläkoulun lakkauttamisajatusten päälle.

miksi?Re: Tuusniemi ei lakkauta Tuusjärven koulua25.11.2014 18.44
Epätasa-arvoa ja arvostusta oman kunnan sisällä harrastetaan ja on harrastettu Juankoskella jo pitkään. Mikä oikeus on kohdella epätasa-arvoisesti saman kunnan eri alueita??? Kuka voi kirkkain silmin ja puhtaalla omatunnolla sanoa,että Säyneistä olisi kohdeltu tasa-arvoisesti. Loputtomiin on tuettu kuollutta lehmää eli kartonkitehdasvainaata ja millään muulla ei ole väliä.

siksiköRe: Tuusniemi ei lakkauta Tuusjärven koulua25.11.2014 22.13
kysyjälle miksi. olisiko siksi, että keskustapuolue on ollut diktaattorin asemassa Juankoskella 42 vuotta, kansalaisten valtuutuksella ovat toimineet ja edelleenkin toimivat päättäjät,luottamushenkilöt ja virkamiehet.
ei löydy rohkeutta keneltäkään asetella kapuloita rattaisiin,mutta heikommat kansalaiset ovat joutuneet maksumiehiksi

miksi edelleenRe: Tuusniemi ei lakkauta Tuusjärven koulua26.11.2014 6.31
Ei taida pelkkä keskusta olla syyllinen, samassa veneessä näkyvät soutelevan niin persut ja demutkin. Tahdottomia jonkun talutusnuorassa laahustavia pässejä kaikki. Kenelläkään ei ole rohkeutta hypätä tuosta ruodusta. Ei voi kuin ihmetellä,miten asioita voidaan hoitaa näin ! Ja sitten levitellään silmät pyöreinä käsiä, jotta ei me muuta olla voitu,kaikkemme on tehty. Niin varmaan. Koulupiiriselvityshommakin vieritettiin kokonaan Kuopion kontolle. Kyllä me mutta kun ne ei sitä ole saaneet aikaiseksi. Kyllä varmaan Joo. Välinpitämättömyyttä, vastuunpakoilua,raukkamaisuutta,epätasa-arvoa,hame kankaat koko lössille pitäisi hommata!!! Mutta miksi ja millä oikeudella?

edelleen miksiRe: Tuusniemi ei lakkauta Tuusjärven koulua26.11.2014 6.59
Ja eikös viime vaalien jälkeen toitotettu,jotta nyt asiat muuttuvat,nyt aletaan pistämään asioita järjestykseen. No onko näin tehty? Ihan sama tahti on vaan jatkunut. Oman kunnan asukkaista ei välitetä kissanhännänvertaa, mitään ei tehdä alueen ja nimenomaan koko alueen elinvoimaisuuden säilyttämiseksi ja sen lisäämiseksi. Hoetaan vaan, jotta no kun Kuopio, no kun Kuopio. Toiset kuntaliitoksissa olevat pitävät viimeiseen asti omiensa puolta, nämä meidän tyypit pitävät vain itsestään huolta. Miten voi olla näin, että viranhaltijat ,johtajat ja johtoryhmät pyörittävät tätä palettia niin kuin haluavat.Ovatko kaikki päättäjät niin syvällä samassa virheiden suossa heidän kanssaan,jotta kukaan ei uskalla nostaa sieltä päätään, käyttää omaa maalaisjärkeään,onko lieka liian tiukka ja pelko liian suuri? Mutta silti teillä ei ole oikeutta nykyisenlaiseen toimintaan!
Enpä ilkeäisi paljon julkisilla paikoilla kuljeksia näitten "järkiratkaisujen" jälkeen.

Pettynyt äänestäjäRe: Tuusniemi ei lakkauta Tuusjärven koulua26.11.2014 8.25
Nimimerkki "edelleen miksi" nostaa esille aivan oikein kysymyksen "miksi"
Oli tunne varmaankin monella, että meno muuttuu muutoksen myötä.
Persujen vaalimenestyksestä huolimatta näin ei ole käynyt joten varmaan monelle äänestäjälle kuten minullekin on ollut todella syvä pettymys juuri siitä syytä, että eihän todellisuudessa mikään muuttunut, vaikka persut saivat valtaa päätöksen teossa.

Sama meno on jatkunut mitä se oli kepujen hallintakaudella yli neljäkymmetä vuotta. Niin tässä on helppo kysyä olivatko äänestäjät sinisilmäisiä ja äänestivät persuja oletuksella, että jokin muuttuu.
Äänestäjät pettyneinä nyt toteavat mikään kuitenkaan ei ole muuttunut. Olisikko jotenkin pitänyt äänestää toisi ehkä vaikkapa edelleen keskustapuoluetta, niin silloin ei olisi tullut tällaista pettymystä koska silloin olisi voinut perujen äänestäjät edelleen syyttää kepuja huonosta talouden pidosta.
Olisiko kenties pitänyt ajatella sitenkin tarkkaan mitä ja ketä ryhmää kannataa äänestää jos todella olisi haluttu muutosta aikaan.
Miten on käynyt edellisen valtuustoon verrattuna onko tästä kokoonpanosta todellisuudessa löytynyt sitä puhtia mitä oli eräillä edellisillä valtuutetuilla.

Edellisessä valtuustossa silloinhan todellisuudessa varmasti tuli esityksiä oikein urakalla. Esitykset olivat kiistatta sellaisia, ett olisi pitänyt edetä noiden esitysten perusteella niin nyt Juankoski voisi aivan eri hyvin mitä se voi nyt. Tämä on kiistaton tosiasia sillä kun käy selailemassa pöytäkirjoja ja esityksiä niin nehän ovat olleet täysin oikeaan osuneita miten olisi pitänyt päättää.
Nyt ei olisi tullut kymmenien miljoonien eurojen menetyksiä mitä tuli hummeriveljesten ja pajuvisamiehen sivallusten siivittämänä.
Nyt kun ollaan todellakin pettyneitä ja siinä voi vain katsoa peiliin ne jotka äänestivät tämän kaltaisen kunnallispolitiikan jatkumisen puolesta.
Hintana oli oman rakkaan Juankosken menettäminen Kuopion syliin kaukaiseksi nukkumalähiöksi, josta karkaavat palvelut ja väki pakenee ken vaan suinkin voi palvelujen mukana.
Kylä autioituu ja Lösön puuterminaalista ja Vuotjärven öljysoratiestä on vain muistot jäljellä.
Puhua voimme vain autioina humisevista asunnoista, pahvitehtaasta ja kunnan menetetyistä takausmiljoonista.
Toki nuo miljoonat eivät ole menneet hukkaan sillä jotakin ne kovin lämmittää jonkun palmun katveessa.

alan miesRe: Tuusniemi ei lakkauta Tuusjärven koulua9.12.2014 19.09
Ken jaksaa lukea viimeiset käänteet Tuusjärven koulun lakkautuskiistassa, tulee vakuuttuneeksi siitä, että koulu lakkautetaan.

Eiväthän ne voi ihan tyhmiä ja vastuuttomia Tuusniemelläkään olla. Ainakin ovat tehneet hyvät laskelmat ja oivat perustelut. Itsenäisyys maksaa aina jossakin muodossa.

http://www.tuusniemi.fi/Tiedostot/poytakirjat/kunnanhallitus/kh%20esityslista%2014,%2010.12.2014.pdf

alan kolmas miesRe: Tuusniemi ei lakkauta Tuusjärven koulua10.12.2014 1.50
alan mies on lannistumaton kyläkoulujen ja kuntien tappaja.

Minä en oikein ymmärrä, mistä alan mies on saanut päälleen tuon urbaani-ajattelun. Ai niin se oli se Singapore.

Voi helkkari, kun meilläkin olisi monikulttuurinen Singapore tai edes Viipuri ja Monrepo.

Sehän on nähty kautta historian, että siirtolaisuudessa ja monien kultturien yhteisvaikuksessa syntyy säpinää.

Nyt Tuusniemen nuorelle kunnanjohtajalle on tullut "haasteelliset ajat", kesällä välitilinpäätös osoitti 1.0 milj. euron alijäämää.

En ole tarkistanut johtuiko tuo alijäämä Räsäsen höyläämölle myönnetyn noin 600 000 euron takauksesta vai mistä. Nyt näytti taas olevan takaus kiikarissa, kun kiville ajanutta Savon Kuituverkkoa lähdetään tekohengittämään uuden yhtiön avulla.

Oman pääoman tarve näyttää pieneltä, mutta takaus taisi olla Tuusniemelläkin 250 000 euron luokkaa, eikä ole selvyyttä, kuuluuko takaus edes kunnan toimialaankaan.

Tuusjärven koulupäätös näyttää menevän uusiin puihin. Laskelmia on taas tehty runsaasti ja paljon runsaammin kuin Juankoskella, kun kouluja tapetaan.

Tuusniemenkin koululaskelmissa lasketaan kuitenkin vain kustannuksia, kun pitäisi laskea kouluista aiheutuvia tuloja ja kustannuksia.

Tuusjärven koulun kirja-arvon on vain noin 26 000 euroa muistaakseni ja korjauskustannukset on arvioitu jo 400 000 euroon. Nehän on tietyst laskettu aivan yläkanttiin, jos lähdetään miettimään esim. elinkaarimallia edes vähänkään vakavammin ja mitä kaikkea hyödyllistä voi tehdä hyvässä koulurakenuksessa.

Sivistystoimen johtajien ja virkailijoidenkin olisi pikkuhiljaa hyvä ruveta tajuamaan, että nykypäivän maailmassa erilaiset palvelut sekottuu mukavasti keskenään. Huoltoasema on nykyään hampurilasikoju.

Posti on jo muuttunut sekatavarakaupasi ja R-kiska postiksi. Tästä seuraa se, että koulun täytyy muuttua monitoimikeskukseksi, jossa on myös tuloja eikä vain menoja, kuten suomalainen viranomainen on tuttunut aina ajattelemaan jo 1950-luvulta lähtien.

Sitten vielä kaiken huipuksi perukouluissa, pitäisi kaiken vielä olla ilmaista. Ilmaisia lounaita ei ole ja verottaja himoitsee jo lounasseteleitäkin. Ei koulu mikään ilmainen laitos ole, koska verovaroillahan sitäkin pyöritetään.

Kun en tähän hätään ehdi antamaan pika-analyysia Tuusjärven koululle. Niin totean vain, että järki päähän päätettäessä. Koulun tappaminen varmistaa kyläyhteisön kuoleman pitemmällä tähtäyksellä 100%:n varmasti. Sen jälkeen haasteet on nuorella kunnanjohtajalla entistä suuremmat.

Pika-ajatuksena tuli mieleeni pakolaiset. Meillehän tulee Suomeen äärettömän vähän pakolaisia esim. Routsiin verrattuna.

Pakolaisssa on valtava voimavara verrattuna sairaaloisiin, eläköityviin suomalaisiin mummoihin ja vaareihin. Nuoressa pakolaisperheessä, jos hyvin valittu, voi olla sivistynyt tai yrittäjäperhe, joilla on kielitaitoa ja uskallusta yrittää.

Heillä voi olla helpositi 3-4 lasta, jotka uudessa turvallisessa ympäristössä ahmivat uusia asioita innolla, jos vain heidän annetaan se tehdä, eikä ruveta ihmettelemään ihon väriä tai muita ominaisuuksia.

Kaiken huipuksi valtio vielä maksaa kunnille jokaisesta alle 7-vuotiaasta yli 7000 euroa peruskorvausta ja muita korvauksia tarpeen mukaan. Yli 7-vuotiasta maksetaan tällä hetkellä muistaakseni jo luokkaa 3000 euroa. Erilaisia tukia maksetaan muistaakseni 3-4 vuotta ja joissain tukimuodoissa jopa 10 vuotta.

Nyt on bonuksena vielä 20 000 euroa joka kunnalle, joka ottaa pakolaisia ensimmäisen kerran vastaan ja sama lisäbonus, jos kunta ottaa kunta lisää pakolaisia aiempien pakolaisten lisäksi.

Kuntaliitto on ollut vähän nihkeä näissä pakolaiskysymyksissä, mutta esim. Hyvinkää kertoo tekevänsä rahaa pakolaisilla. Tulee nettotuloja. Samolla tavalla tuntuu olevan viriämässä uudet tuulet myös Joensuussa, Porissa, Lappenrannassa jne.

Jokohan suomalaiset alkaa pikkuhiljaa päästä eroon harmaantuneen Eilä Kännön muistosta, joka muistaakseni kymmeniä vuosia vihasi ulkomaalasia kuin ruttoa.

alan miesRe: Tuusniemi ei lakkauta Tuusjärven koulua11.12.2014 7.41
Tuusniemi on tullut järkiinsä. Kouluverkkoa ja kuituverkkoa harvennetaan:

http://yle.fi/uutiset/kouluvaannossa_uusi_kaanne_tuusniemella__kunnanhallituksen_kanta_vaihtui/7681995

alan kolmas miesRe: Tuusniemi ei lakkauta Tuusjärven koulua11.12.2014 12.34
Tuusniemi on tehnyt kuituverkossa viisaan päätöksen. Tratta PBF:n tapaisiin hankkeisiin, joissa ei ole kunnollista liikeideaa eikä toimintasuunnitelmaa ei pidä lähteä Juankosken tapaan seikkailemaan.

Kouluverkossa hallitus on hätiköinyt. Hallitus meni tyhmyyttään muuttamaan aiempaa viisasta kantaansa nojaten puuttelliseen selvitykseen Tuusjärven koulun vaikutuksesta kunnan talouteen.

Keskeinen ongelma on, että Tuusniemen sinänsä ansiokkaasta kouluselvityksestä puuttui kokonaan koulun myötä saatavien tulojen arviointi.

Suomessa on viimeisen 15 vuoden aikana suljettu kyläkouluja saman kaavan mukaan 20 vuoden aikana yli 1000 alle 50 oppilaan koulua. Kansalliset tappiot mm. sote-puolella ovat olleet merkittävät.

Toivottavasti valtuusto tekee viisaamman lopullisen päätöksen.
Tuusjärven hyväkuntoiseen kouluun maalatut 400 000 korjausinvestoinnit vaikuttavat ylimitoitetuilta.

Koulurakennus kannattaa myydä yksityiselle toimijalle, joka hoitaa kyläkouluvelvoiteet ja kehittää koulun moderniksi monitoimikeskukseksi. Koulurakennuksen hinta kunnan taseessa oli muistaakseni vain luokkaa 25 000 euroa.

Kuka tahansa yksityinen toimija saa tästä Tuusjärven koulusta kelvollisen monitoimipisteen. En tarkemmin tunne vielä asiaa, mutta Tuusjärven koulussa lienee mahdollista järjestää myös pienimuotoisesti päiväkotipalveluja. Steiner-koulupiste lienee myös mahdollinen ja on monia muitakin mahdollisuuksia, kun ajattelee ensiksi ja toimii vasta sitten.

Tuusniemi on investoimassa 731 000 euroa Pajalan koulun kunnostukseen, johon on tulossa 110 000 euron valtion avustus.

Tuusnimellä kannattaa miettiä nuo kouluinvestoinnit kokonaan uusiksi. Esim. modernin DreamSchool konseptin avulla koulujen investointikustannukset menevät noin 10%:iin kaupunginhallituksessa esillä olleista luvuista.

Lasta ei kannata laittaa pesuveden mukana.

Viimeisen 20 vuoden aikana Suomessa on saman perinteisen ja täysin virheellisen kustannuskaavan mukaan lahdattu yli 1000 alle 50 oppilaan koulua, mutta tämän näköalattoman toiminnan kautta ei ole saavutettu lainkaan toivottuja tuloksia.

Kuntien menot ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa 16.8 miljardilla eurolla ja bruttokansantuote ei ole kehittynyt mihinkään mm. voimakkaan työttömyyden ja urbanisoitumisen johdosta, josta on vain seurannut kuntien veroprosenttien nousut ja lisääntynyt valtioapujen tarve.

On syytä muuttaa tämä päätön kehitys ja ryhtyä rakentamaan uutta Suomea. Tuusniemi voi olla yksi sellainen esimerkki, joka omalta osaltaan lähtee mukaan muuttuvan Suomen rakennustalkoisiin.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: