Keskustelu

Milloin loppu holtittomuudelleVastoinkäymiset vaan jatkuu27.11.2014 13.38
Taas uusi ympäristövahinko Juankoskella.
Tratta PB ympäristöön on valunut kemikaaleja ympäristöön rikospoliisit tutkii asiaa.
Nämä uutiset eivät ole parantamassa alavesistöjen rantatonttien myyntiä.
Niin Tikanniemessä ja Putaansaaresta on tosiaan vaikea myydä ranta-alueita kun toistuvasti päästöjä pääsee valumaan yläjuoksulla maaperään.
Tosi harmillista. Kaikki muistamme kuinka Akonvesi lainehti kuin fairinen pesuvati pari vuotta sitten. Silloinhan koko alapuolisen vesistön veden käyttökielto oli kuukausia päällä.

Pete vielä uskooRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu27.11.2014 14.50
Kaupunki keinulaudalla

Elintärkeän tehtaan toiminnan epävarmuus kaihertaa juankoskelaisten mieliä. Tehdasta pyörittävän yrityksen toiminta ei olekaan omiaan herättämään luottamusta, kirjoittaa Yle Savon toimittaja Sini Ojanperä.

Krister Björkqvist. Premium Boardin varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist esitteli kartonkitehtaan hiljaisia tiloja toimittajalle.

Se on vähän kiikun kaakun.

Enimmäkseen tämänsuuntaisia vastauksia sain, kun kysyin juankoskelaisilta heidän näkemyksiään kotikaupunkinsa tulevaisuudesta. Toiseksi syyksi epävarmuuteen he kertoivat palvelujen harventumisen, toinen syy kävi ilmi yhdellä sanalla: tehdas.

Juankoski on ollut tehdaskaupunki iät ja ajat. Kun kartonkia Juankoskella valmistanut Stromsdal meni konkurssiin, oli suuri helpotus, että tehtaalle saatiin viimein vuonna 2011 lupaavan oloinen omistaja, Premium Board. Toiminta hyytyi kuitenkin lähes alkuunsa ja tämän vuoden alussa yritys hakeutui yrityssaneeraukseen.

Nyt yhtiön leivissä on yhä satakunta ihmistä, mutta enimmäkseen he ovat lomautettuina. Töitä on ollut nyt silloin tällöin, kun tehtaassa päällystetään kartonkirullia malliksi mahdollisille asiakkaille, jotka olisivat kiinnostuneita rasvaa hylkivästä, Tecta-pinnoitetusta materiaalista.

Lähes autio parkkipaikka tehtaan pihassa ei silti ole ainoa asia, joka saa yhtiön toiminnan näyttämään ulospäin vähintäänkin epävarmalta. Premium Boardin asioihin vastaa lähinnä varatoimitusjohtaja. Viralliseen toimitusjohtajaan ei saa yhteyttä; itse en saanut edes hänen puhelinnumeroaan, vaikka sitä pyysin. Omistaja Val Samoriz taas kävi tehtaalla pari viikkoa sitten, mutta en saanut lupaa käydä haastattelemassa häntä.

Luottamusta ei herätä myöskään se, että Premium Boardin varsinainen toimitusjohtaja yhdistyy Hangossa toimivaan yritykseen. Tämän yhtiön omaisuus on ollut panttina takaukselle, jonka Juankosken kaupunki myönsi Premium Boardin lainalle vuonna 2011. Nyt tätä vakuutta yritetään periä välimiesoikeuden kautta.

Tiukimmat kriitikot pohtivat, onko Premium Boardin toiminta pelkkää kulissia. Kukaan ei kuitenkaan osaa sanoa varmasti, miksi näin olisi, eikä teoriaa oikein tue se, että yritys on joka tapauksessa lähinnä kuluttanut rahaa sen sijaan, että se olisi vuollut Juankoskella kultaa.

Joulukuun seuraavaa koeajoa ei silti voi mennä kuvaamaan, koska paikalle tulee potentiaalisia asiakkaita. Toiseksi syyksi julkisuuden karttamiseen varatoimitusjohtaja kertoo sen, ettei toiveita haluta nostaa jälleen liian korkealle, kuten tehtaan käynnistyessä kävi.

Tällä viikolla olimme kuvaajan kanssa tervetulleita käymään tehtaalla. Näimme päällystämistä odottavat kartonkirullat ja päällystyskoneen, jonka kaltaista ei monella kuulemma ole. Tänä talvena halli lämmitetään öljyllä ja jatkossa pelletilläkin. Hyvä, sillä varatoimitusjohtaja odottaa koneen olevan jatkuvassa käytössä tammikuussa. Omaa kartonkia voitaisiin tuottaa taas vuonna 2017. Tavoitteita siis on ? ainakin puheissa.

Juankoskelaisten pessimistisyys tulevaa kohtaan on ilmeistä, eikä kuntaliitos Kuopioon kahden vuoden kuluttua tunnu juuri lohduttavan. Kymmenen asukkaan joukossa oli tosin yksi optimistikin.

Taas lirahtiRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu27.11.2014 14.52
Poliisi tutkii:
Juankosken kartonkitehtaan kemikaaleja vuotaa ympäristöön
Ely-keskus jätti poliisille tutkintapyynnön mahdollisesta ympäristönsuojelulain rikkomisesta. Voimalaitoksen tontilta on löydetty useita rikkinäisiä kontteja, joista on vuotanut tuntemattomia aineita maahan.


Pohjois-Savon ely-keskus on jättänyt poliisille tutkintapyynnön Juankosken kartonkitehdas Premium Boardista. Tutkintapyyntö jätettiin nimettömän ilmoituksen takia. Poliisi tutkii nyt, onko joku rikkonut ympäristösuojelulain tai jätelain määräyksiä Juankoskella.

Ely-keskus on tehnyt marraskuussa useita tarkastuskäyntejä kartonkitehtaalle, koska voimalaitoksen tontilla on todettu kemikaaleja. Ely-keskuksen mukaan monien konttien yläpuoli on avonainen, jolloin sadevesi on aiheuttanut ylivuotoa ja aineita on päässyt maahan ja osa on valunut sadevesiviemäreihin.

Vielä ei ole tiedossa kuinka paljon tai kuinka kauan kontit ovat vuotaneet. Premium Board on ilmoittanut, ettei se tiedä mitä aineita konteissa on. Kontit saattavat sisältää eri aineita kuin mitä niissä lukee tai etiketit puuttuvat kokonaan. Osassa konteista kemikaaleja on yhdistetty.
Kontit olisi pitänyt siirtää jo yli viikko sitten

Ely-keskuksen ympäristöylitarkastaja Marja-Leena Skinnari sanoo, että avoimet kontit on nyt peitetty ja tällä hetkellä ne eivät vuoda. Ely-keskus kävi tänään torstaina paikan päällä Juankoskella.

Avoimet kontit on peitetty, mutta ne on huonokuntoisia ja useissa on halkeamia. Konttien määrää on vaikea arvioida ja osa konteista on tyhjiä.

Kontit ovat mahdollisesti siirtyneet kartonkitehtaalle edellisen kaupan yhteydessä vuosia sitten. Kontit on siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 2012.

Ely-keskus on pyytänyt kartonkitehdasta siirtämään kontit pois alueelta marraskuun 17. päivään mennessä. Kontteja ei ole vielä siirretty. Ely-keskus aikoo antaa ensi viikon alussa hallintopakkopäätöksen konttien siirtämiseksi. Ely-keskus jatkaa asian selvitettämistä. Alueelta aiotaan ottaa muun muassa maaperänäytteitä.

Hummeriveljesten suuri töppäysRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu27.11.2014 14.56
Lainsäädäntö laittaa lopullisesti pisteen kuntien yritystakauksille
Kunnat voivat vielä periaatteessa taata muidenkin kuin omien yritystensä velkoja, mutta jatkossa oikeutta aiotaan rajoittaa kuntalaissa.

Juankoski sai vielä vuonna 2012 taattua kaupungin tärkeimmän tehtaan toimintaa jatkaneen yhtiön lainan.


Mistä on kyse?

Kuntien mahdollisuuksia taata yksityisten yritysten lainoja ollaan rajoittamassa kuntalaissa
Käytännössä lainojen takaaminen on jo vaikeaa, mutta lailla se pyritään kieltämään yksiselitteisesti
Juankosken kaupunginjohtaja toivoo tilalle muita yritysrahoituksen välineitä, joita etenkin pienet kunnat voisivat hyödyntää

Takausten antaminen yrityksille ollaan kieltämässä kunnilta kokonaan. Kuntalakiin ollaan sisällyttämässä kohta, jolla rajoitetaan kuntien mahdollisuutta myöntää riskipitoisia takauksia yksityisille yrityksille.

Pohjois-Savossa Juankoski takasi valtaosan kartonkitehtaan toimintaa jatkaneen Premium Boardin pankkilainasta kolmisen vuotta sitten. Panttina oli yrityskiinnitys Farocon-nimiseen yhtiöön. Osa takaussummasta on realisoitunut, mutta kaupunki ei ole saanut vakuudesta rahojaan ja nyt niitä yritetään nyt periä välimiesoikeuden avulla.

Kaupunginjohtaja Petri Kangasperkon mukaan päättäjät myönsivät takauksen tilanteessa, jossa iso määrä työpaikkoja uhkasi haihtua Stromsdalin konkurssin vuoksi.

Meillä aikaisempina vuosikymmeniä voimassa ollut politiikka oli, että takauksia ei anneta kuntakonsernin ulkopuolelle. Tämä oli selkeä poikkeus linjaan nimenomaan siksi, että sen merkitys paikkakunnan yrityksille ja tehtaan työntekijöille oli niin suuri, Kangasperko kertaa.

Kaikkiaan kyse oli 18,5 miljoonan euron rahoituspaketista, josta Juankosken kaupunki takasi 5 miljoonaa euroa. Perittäväksi jäi lopulta 3,9 miljoonaa euroa.
Laki tulossa, käytäntö jo samansuuntainen

Uudistetussa kuntalaissa takaamista tullaan rajoittamaan niin, että kunnat voivat myöntää takauksia lähinnä omien yhtiöidensä toiminnalle.

Kangasperkon mukaan muiden yritysten lainojen takaaminen on käytännössä mahdotonta jo nyt. Tämä johtuu EU-lainsäädännöstä ja korkeimman hallinto-oikeuden linjauksesta vuodelta 2012.

Tuolloin Kuopion hallinto-oikeus oli hylännyt Juankosken antamaan takauspäätökseen liittyvän täytäntöönpanokiellon. Tästä päätöksestä valitettiin kuitenkin korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Aiemmin oli niin, että jos kunnan päätös ei ollut lainvoimainen, se voitiin silti panna täytäntöön, jos yleinen etu oli suuri. KHO kuitenkin linjasi, että näin ei voida enää tehdä.

Koska valittajan asemaa pyritään suojelemaan, kunnan kannattaisi käytännössä taata yrityksen laina vain silloin, jos olisi varmaa, ettei kukaan valittaisi päätöksestä.

Kuntaliitosta kerrotaan, että kuntalain muutoksessa pääajatuksena onkin se, että lailla takausten myöntämisen pelisäännöt voidaan tehdä täysin yksiselitteisiksi.

Tilastollisesti riskipitoisia takauksia ovat Suomessa myöntäneet eniten juuri sellaiset kunnat, joilla on vähiten riskinsietokykyä. Suuret ja keskisuuret kaupungit eivät yleensä lähde takaamaan yksityisten yritysten velkoja tasapuolisuuden vuoksi.

Silti lakiluonnoksen lausuntokierroksella moni kunta oli sitä mieltä, että kuntien oikeus antaa takauksia muillekin kuin omille yhtiöilleen pitäisi säilyttää.
Pienille kunnille uusia keinoja?

Oman takauksen antaminen onkin ollut yksi harvoista keinoista, joilla kunnat ovat voineet itse tukea yritysten toimintaa. Juankosken kaupunginjohtaja kaipaisi tilalle uusia välineitä, ja hänen mielestään Finnvera voisi olla keskeisessä roolissa.

Pitäisi lähteä ehkä sinne Finnveran juurille kehitysaluerahaston aikoihin ja miettiä, millä tavalla Finnveran toimintaa ja keinovalikoimaa voitaisiin terävöittää niin, että näitä alueellisia eroja yritysrahoituksessa voitaisin tasata ja miten pienillekin paikkakunnille voitaisiin turvata työpaikkoja ja yritysten rahoitusta, Petri Kangasperko selittää.

Tällä hetkellä Juankoski odottaa välimiesoikeuden vastausta siitä, aletaanko takauksen vakuuksia realisoida. Se, saako kaupunki kaikkia rahojaan ja milloin, on epävarmaa. Juankoskella on pohdittu, oliko lainan takaaminen lopulta virhe, mutta silloiset perusteet ovat tuntuneet yhä oikeilta.

Päättäjät on miettineet, mikä se tilanne oli. Tämän hetken vastaus on, että niillä lähtötiedoilla ja olettamuksilla tämä päätös olisi tehty edelleen samansisältöisenä, Kangasperko toteaa.

Esitys kuntalaista ja sen uudistuksista annetaan eduskunnalle viimeistään joulukuun alkupuolella.

eskimoRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu27.11.2014 18.52
hyvä pete. äkkiä uusi viismillinen takaukseen, ennen kuin uudet pöljat lait tulevat voimaan.ei kannata kiireessä kysellä keneltäkään lupia vaan ihan ite takaat kaupungin piikkiin

JoreRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu27.11.2014 19.07
Juankoskella toimi bulvaaniyhtiö- kehitysmasuuni Oy- joka lainasi miljoonia euroja Strömsdalille ja samaan aikaan Strömsdalin hallituksessa istui kaupunginjohtaja Kangasperko, joka myös omisti suuren osakepotin.
Nivala Timberin lainarahoituksessa takana oli Juankosken kaupunginjohtaja, joka esitti lainantakauksia Nivala Timberille ja muuten hänen sukulaisensa oli Nivala Timberin omistaja.
Totuus löytyy kaurapuurosta.

VelikullatRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu27.11.2014 19.22
Missä muussa kunnassa voi istua tosi tumpeloita. Ei missään siellä annettaisiin kengänkuva persuuksiin. Mitä meillä tekevät päättäjät he kertovat etteivät ymmärrä olenkaan mitä takaus merkitsee.

Kunnan äijäRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu28.11.2014 23.27
Lukekaapa taas kaupunginjohtajan ja hänen ystävänsä Björkvitsin koottuja: ei ole meidän syy, vaan taas Strömmsyn syy, päättäjien syy, ELY:n syy ja sitten yhteiskunnan syy. Alussa syy oli vapaa Juankoskelaisten ja cvarsinkin P. Tolvasen syy, koska edes epäili persaukisia ukranalaisia ja hänet keksineitä konsulttaaneja.
Saatanan pikku pelkurit.

jep!Re: Vastoinkäymiset vaan jatkuu29.11.2014 17.14
tällä kylällä on aikalailla yleistä ,jos pitäisi tehdä jotain tärkeää,niin ei tapahdu ennen ,kun on pakko. ois pitänyt hoitaa vähän "ennakoiden" ,mutta aivan turha ajattelutapa!?

alan kolmas miesRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu30.11.2014 1.18
eskimolta yllä loistava ehdotus.

Pete takaa henkilökohtaisesti 5 miljoonan lainan Tratta PBF:n puolesta, jotta saadaan visionäärinen EntreCote-"elintarvikekartonki" markkinoitua ennen, kun sataa pysyvä lumi maahan.

Pikkuisen ihmetyttää, että Kristoffer von Müchausen ei päästä lehdistön edustajia paikalle, kun Tratta PBF:n "ihmekoutteri" on taas määrä pyöräyttää joulukuussa käyntiin potentiaalisille asiakkaille näytteeksi, miten sitä EnteCote- pahvia päällystetään.

Normaalisti asiakkaita ei tällaiseen tilaisuuteen kutsuta, koska voi tulla paljon sutta. Kristoffer on uhkapeluri, kuten on myös Kangasperko.

Sekin minua ihmetyttää, että Kristoffer pitää Tratta PBF:n koutteria jonkinlaisena ihmekoneena. Tämä johtunee siitä, että kysymyksessä on ensimmäinen koutteri, jonka Kristoffer on eläessään nähnyt.

Samovaari-yhtiöiden koutterihan on ikivanha tuotantopeli, jonka tehtaan entinen omistaja osti käytettynä Englannista. Sitä paitsi koutterin trimmikin on lähes puoli metriä kapeampi kuin ikivanhan pahvikoneen trimmi. Koutterissa taitaa olla 2 kouttausasemaa puolellaan, joten mitä ihmeellistä tässä on. Maailmassa tällaisia kouttereita on tuhansittain.

Kristoffer pitää sitä ihmeellisenä, että kysymyksessä Tratta PBF:llä on ns. off-machine koutteri. Kaikki alan miehet kuitenkin tietää, että olisi parempi olla on-machine koutteri.

Jotta koitahan Kristoffer jo rauhoittua!!

Kristofferilla on eri paria olevat kengät jalassaan, mutta yrittää silti käynnistää vuonna 2017 ikivanhan pahvitehtaan, joka on pysäytetty Römssyn konkan takia jo vuonna 2008 - siis lähes 10 vuotta sitten.

Kristofferin on parempi ruveta suunnittelemaan Verlan tapaista kunnallista pahvimuseota. Pahvimuseoon täytyy tietysti laittaa samanlaiset vahanuket viimeisimmistä johtajista ja puuhamiehistä, kun on Lontoossa Madame Tussaudsilla Lontoossa ja Mikkelissä Visulahdella.

Herää Kristoffer !!! Kangasperko ei herää, vaikka herätyskello on soinut joka aamu jo vuodesta 2008 lähtien. Onkohan Kangasperkon kellosta patteri pääsyt loppumaan?

Minua ihmetyttää, miksi Kristoffer on kutsunut mahdolliset asiakkaat todistamaan hylkykartongin päällystystä? Menee viimeinenkin luottamus Kristoffer Kultasormeen.

Kristoffer Kultasormi kuvauttaa itseään mielellään tehdashallissa päällystettävien pahvirullien vieressä. Pahvirulliin oli vaan jäänyt rastimerkinta, että hylkyrullasta on kysymys.

Kristofferin koeajot eivät ole onnistuneet, kun näyttää siltä, että päällystetty rulla on jäänyt nurkkiin happanemaan.

alan kolmas mieanRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu30.11.2014 1.36
Sorry, sorruin yllä virheeseen. Oikea trimmi pahvikoneessa on 2.4 m ja "ihmekoutterissa" 2.47 m. Pyydä virhettäni anteeksi.

Muistelin Pankaboardilta perinteisesti TECTAa varten ostettua pohjapahvia, jossa trimmi on noin 40 senttiä kapeampi kuin Tratta PBF:n koutterilla.

Siis, joka tapauksessa Kristofferilla on jaloissaan eri paria olevat kengät. Aikoinaan Rafael Paasion pojallekin sattui aamutohinoissa jalkaan eri paria olevat kengät, kun oli menossa muistaakseni telkkariin esiintymään.

Hätäpäissä voi sattua kaikenlasia virheitä. Erehtyminen on inhimillistä, mutta valehtelu ei ole.

JooseppiRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu8.12.2014 21.57
Lämmitetäänkö tänäkin talvena vallun biovoimalaa kaukolämmöllä?
Oli ainakin viimetalven pakkasilla ikkunat kuivina, kun taas tehtaan ikkunat valuivat vettä.
Ja kuka maksaa sähköt, valot paloi ainakin äsken ohiajaessani?

valejournalistiRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu8.12.2014 22.24
Kai sitä lämmitetään Juankosken veronmaksajien setelirahalla, kun Pete, Joke ja Rane ovat sen niin alun perin luvanneet. Veijo ja Heimo katselevat tyytyväisinä vierestä.
Pitäisi saada pojat yhteiskuvaan Vallun kanssa Biolämmön pihalle. Koillis-Pravdan kuvaaja tulee tikkana paikalle jo pienestä vihjeestä. Ja sitten kova journalisti kyselemään Ruukin Kievarin lounaalle.
Kuvan voinee lähettää Keskusrikospoliisille tunnistuksen avuksi.

alan kolmas miesRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu9.12.2014 2.46
Kittilässä ei näy löytyvät yhtään jääviä ja kunnanjohtaja on erotettu.

Keväällä 2011 Petri Kangasperko puolestaan ilmoitti lehdistöön, että Juankoskelta taas ei löydy yhtään jäävitöntä virkamiesta tai luottamushenkilöä, joten päätettiin antaa Samovaari-yhtiöille laiton takaus ja myydä laittomasti lähes 10 milj. arvoisen biolämmön osakkeet ulkomaiselle huijarille 13 200 euroon.

Alla Iltalehden tuore uutinen Kittilästä:

"Kittilän valtuuston puheenjohtaja joutui tulilinjalle
Maanantai 8.12.2014 klo 21.42

Kittilän kunnanjohtajan erottamista näkyvästi vastustanut valtuuston puheenjohtaja joutuu itse tulilinjalle.

Kunnanhallitus päätti maanantaina viedä valtuuston päätettäväksi aloitteen, jossa esitetään puheenjohtaja Inkeri Yrityksen (vas) pidättämistä tehtävästään.

Aloitteen tehneet seitsemän valtuutettua väittävät, että Yritys on syyllistynyt mitä ilmeisimmin virka-aseman väärinkäyttöön sekä kunta- ja hallintolain rikkomiseen. Heidän mielestään puheenjohtaja on pyrkinyt laittomasti lamauttamaan kunnanhallituksen toiminnan.

Yritys on vastustanut kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamista, johon valtuusto suurella enemmistöllä päätyi kuukausi sitten.

Valtuuston puheenjohtaja muun muassa keskeytti syyskuussa erottamishankkeen ja otti kunnanhallitukselta Kittilää ryvettäneeseen hiihtohissikiistaan liittyvän päätöksenteon.

Valtuusto kumosi molemmat Yrityksen ratkaisut ja antoi kunnanjohtajalle potkut.

Maanantaina kunnanhallitus päätti aloitteen tekijöiden vaatimuksen mukaisesti viedä Yrityksen kohtalon valtuustoon. Se käsitellee asiaa tammikuussa.

Jäävejä ei löytynyt

Kunnanhallitus oli saanut kokouslistalleen myös esteellisyyspohdinnan.

Vt. kunnanjohtaja Esa Mäkinen esitti, että hänelle annettaisiin valtuudet selvittää, miten rikostutkintaan, Mäkelän erottamiseen ja konsernivalvontaan liittyvien asioiden hoito järjestetään laillisella tavalla ja esteettömässä kokoonpanossa.

Hänen mukaansa ratkaisu voisi olla erillinen toimikunta tai tilapäinen valiokunta.

Kunnanhallitus ratkaisi pohdinnan päättämällä, ettei se ole esteellinen.

Mäkisen mielestä vyyhti ja poliisitutkinnan laajentuminen on ajanut kunnan päätöksenteon tilanteeseen, jossa lähes kaikki kunnanvaltuuston- ja hallituksen jäsenet ovat esteellisiä puimaan hissikiistaan ja potkuihin liittyviä kysymyksiä.

- Juridisesti tämä on erittäin hankala asia. Olen kuullut, ettei Suomen kuntapolitiikasta vastaavaa taida löytyä.

Erityisen ongelmallisena Mäkinen pitää valtuuston tekemän erottamispäätöksen laillisuusvalvontaa, joka on kunnanhallituksen vastuulla.

Keskusrikospoliisi selvittää parhaillaan, suosittiinko hiihtohissihankinnassa yhtä valmistajaa. Tutkinnassa ovat myös kunnan eräiden luottamushenkilöiden toimet sekä kunnanjohtajan erottaminen.
STT"

niin onRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu9.12.2014 6.24
Laulussa sanotaan.

Kittiläs on kivet kannot aitoinaan ja lapsosilla poronnahan paitoinaan.

alan miesRe: Vastoinkäymiset vaan jatkuu9.12.2014 9.24
Pieniä ovat rikokset Kittilässä verrattuna Juankoskeen. Paljonko on rahaa hävinnyt Kittilässä? Silti Keskusrikospoliisi tutkii.

Juankoskella ollaan ihan lampaita Kittilään verrattuna. Johtuneeko siitä, että Rinnekin on levitellyt rinteessä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: