Keskustelu

Ei ihme, että Akonvesi vaahtoaa aika ajoin. Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista27.11.2014 20.30
Pohjois-Savon ely-keskus on jättänyt maanantaina poliisille tutkintapyynnön siitä, onko joku rikkonut ympäristösuojelulain tai jätelain määräyksiä Juankoskella. Asiasta kertoi ensimmäisenä paikallislehti Koillis-Savo torstaina.

Lehden mukaan Juankosken Biolämpö Oy:n pihalla kymmeniä osaksi rikkinäisiä ja vuotavia kontteja ja kanistereita, joiden sisällä on kartonkiteollisuudessa käytettäviä kemikaaleja. Niiden koostumuksesta ja kokonaismäärästä ei ole vielä tietoa. Osasta konteista kemikaaleja on jo valunut sade- ja hulevesien mukana viemäreihin.

Ely-keskus sai konteista yleisöilmoituksen ja se teki ensimmäisen tarkastuskäynnin kohteeseen marraskuun alussa.

Lehden tietojen mukaan vastuu konteista, kanistereista ja tynnyreistä on epäselvä. Ely-keskuksen saaman tiedon mukaan ne ovat peräisin jo konkurssiin ajautuneelta Stromsdalin ajoilta ja ovat nyt Premium Boardin hallinnassa. Yhtiön näkemyksen mukaan kemikaalit eivät sisältyneet kauppaan, kun Premium Board osti omaisuuden konkurssipesältä.

Osapuolet neuvottelevat asiasta tänään torstaina.

Nyt olisi kyllä pajuvitsamiehellä töitä.Re: Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista27.11.2014 20.39
Kyllä on taas surunpäivä Juankoskelle. Nämä uutiset eivät houkuttele alueelle asukkaita vaikka kuinka Juankosken kaupunki tarjoa tontteja yhdellä eurolla.
Ihmetyttää, että alueella on ollut vuosia jo myrkky tynnyreitä kymmenittäin ja kukaan ei tiedä mitä kemikaaleja ne sisältää. Voitaisiin puhua täydellisestä huolimattomuudesta jopa piittaamattomuudesta. Varsinkin kun ympäristöyhtiön johdossa on istunut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kettunen aiemmin. Ei ihme, että kunnassa on asiat siten kuin ne ovat. Tosi levänperäistä touhua kaikki hommat on ryssitty viimeisen päälle.

YllisRe: Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista27.11.2014 21.17
Juankosken ympäristöhuolto Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimii Rauno Kettunen ja häntä ennen Sakari Toivanen ja hallituksessa on istunut vuosikausia Kangasperko. Missä vastuunkantajat.

OptimistiRe: Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista27.11.2014 22.26
Maksaja me tiedetään... Me!
Juankosken kaupunki ottaa "pienen" pikavipin jolla maksetaan myrkkyjen poiskuljetus ja maaperän puhdistus! Halpaa se ei tule olemaan.

Eihän voi vaatia, että kukaan kiireinen liikemies ehtisi kurkistaa joka pönttöön mikä pihalla kuohuu?
Ja mitä se ostajalle kuuluu mitä kaupanpäälle tulee...!

Jotakin hyvääRe: Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista27.11.2014 23.25
Nyt vaan ilman muuta Juankoski hoitamaan kemikaalitynnyrit pois tontilta

Hemppa ja Veijo valvomaan puhdistustöitä

Ei tuo ole niin suuri satsaus entisten menetettyjen miljoonien päälle enää. Korkeintaan vuoden parin Säyneisen koulun ylläpitokustannus rahat siinä vaan menee.
Meillä on ollut niin hyviä hummeripoikia, että tuo on pikku satsaus poikien toimissa.
Kolme tynnyriä voi aivan hyvin laitaa Juicen patsaan viereen, joiden päälle näiden hummeriveljesten patsaat sitten pystytetään.
Tämä patsashanke kannattaa tehdä samaan
laskuun muistoksi hyvistä veljeksistä, joita ei ole monella kylällä. Pajuvitsamiehelle yksi tynnyri myös varattava. Täytyhän patsas hänellekin hummeripoikien viereen olla, pajuvitsa kädessä töröttäen.

Svensktalandeärbättre.Re: Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista28.11.2014 0.27
Heijssan igen!
Mine sano pojille, "kaata pönttö kanava".. Ei usko jukuripåå savolainen, tåså tulos.
Onneks petter luvata apu meille.
Vallu och minä pestå raha... petter luvata pestå piha...
Jätte kiva meille.

OhimennytRe: Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista28.11.2014 21.04
Onko kontit peitetty virtuaalisella "visor cotella" vai "tectalla" ??
Vai onko PBF:n tuotekehitysosasto visioinut uuden näkymättömän ja vedenpitävän
suojakalvon...?
Ei ainakaan tieltä katsottaessa konttien päällä ole mitään suojaa!

alan kolmas miesRe: Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista29.11.2014 0.36
Antaako Pekka Pelottoman Talvivaara-seikkailun viimeaikainen kehitys meille osviittaa tulevasta kehityksestä Juankosken Neron luomassa hiilijalanjäljettömässä TECTA ja VisorCote "elintarvikepahvi"-kokeilussa ?

Talvivaaran kohdalla syyttäjä päätti syyskuussa 2014 nostaa syytteet neljää Talvivaaran johtoon kuuluvaa henkilöä vastaan, joiden joukossa ovat toimitusjohtaja Pekka Perä, entinen toimitusjohtaja Harri Natunen, suunnittelujohtaja Lassi Lammassaari ja osastopäällikkö Ville Heikkinen.

Tänään konkurssiasiamies Helena Laine on esittänyt Espoon käräjäoikeudelle, että Talvivaara Sotkamon konkurssista tehdään julkisselvitys.

Selvitystä tarvitaan asiamiehen mukaan kaivoksen ympäristöturvallisuuden vuoksi.

Laineen mukaan konkurssipesällä ei ole tarvittavia varoja varastoitujen vesien ja kiertoliuosten asianmukaiseen käsittelyyn.

Julkisselvityksen tekee konkurssiasiamiehen määräämä julkinen viranomainen. Tavallisesti vararikkoja selvittää yksityinen pesänhoitaja.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on myös vahvasti liputtanut Talvivaaran kohdalla hankkeen julkisselvittelyä.

Tällä viikolla aina niin luotettava Koillis-Pravda kiirehti nyt ensimmäisenä kertomaan, että Samovaari-yhtiöiden vuokraamalla tontilla on jo pitempään harjoitettu myrkkyliuosten laskemista maaperään ja ilmeisesti myös pohjavesiin.

Myrkyt ovat peräisin salaperäisistä konteista, joita Kristoffer Kultasormen mukaan Samovaari-yhtiöt eivät ole ostaneet pesän lunastuksen yhteydessä.

Kontit on ilmeisesti toimitettu Kristofferin vuokraamille maille jonkun venäläisen tai ukrainalaisen avustusrekan toimesta, joka on käynyt tuomassa myrkkykemikaalilastin yrityssaneerauksessa kärvistelevälle rahattomalle Tratta PBF:lle samaan tapaan, kun jatkuvasti autetaan heikkoja Moskovasta avustusrekoilla Itä-Ukrainassa ja Krimillä.

Eihän meillä ole vasta kuin vähän yli kaksi vuotta siitä, kun pahvinteosta teknisesti täysin tietämätön Kristoffer Kultasormi hurautti Tratta PBF:n on-off-pitkillä tilauksilla Koillis-Savon Ympäristönhuolto Oy:n jätevesilaitokset tukkoon tapettuaan jätevesilaitoksen bakteerikannan mielettömällä toimintatavallaan.

Jätevesilaitoksen tukkeutuminen pilasi tehtaan alapuolella olevan Akonveden juoma- ja uimakelvottomaksi ja rantatontit pilaantuivat. ELY-keskus katsoi vielä tuota "vahinkoa" sormiensa läpi.

ELY-keskuksen johtaja, entinen Juankosken elinkeinoasiamies, ilmeisesti katsoi vuonna 2012, että Juankoskella kysymys oli vain entisen kollega Juankosken Neron harjoittelun puutteesta Samovaari-pommin kehittelyssä.

Mutta nyt näyttää jopa Kuopion ELY-keskus heränneen Tratta PBF:n myrkkyvuodosta ja on joutunut laittamaan poliisit asialle.

Voidaanko nyt Espoon käräjäoikeuden tänään tekemästä päätöksestä ounastella, että viimeistään tammikuussa konkurssiasiamies tulee myös vaatimaan julkisselvitystä myös Juankosken Neron luomasta Samovaari-pommista?

Asiahan on aivan selvä, että ympäristön saastuttaja ei nykypäivänä Suomessa enää pääse ilman linnatuomiota. Jo Lievestuoreen sellutehtaan tapauksessa pitkiä linnatuomioita ropisi 1980-luvulla tehtaan vastuuhenkilöille. Vantaalla Lokapojat saivat myös äskettäin linnatuomit ja isot korvausvaatimukset.

Korkeat korvausvaatimukset ymmärtää, koska ympäristön puhdistaminen on äärimmäisen kallista puuhaa.

New Stroms Oy:han oli jo Juankosken Nerolle ilmoittanut havitellessaan konkurssipesää, että pahimmassa tapauksessa tehdas joudutaan maisemoimaan, jos siihen ei saada luotettavaa toimijaa, joka pystyy laittamaan tehtaan kuntoon myös ympäristövaatimusten osalta.

NS tiesi jo tehtaan lunastustarjousta tehdessään, että tehtaan päästöt olivat jo pitemmän aikaa ylittäneet ympäristöluvan maksimipäästörajat ja ELY-keskuskin oli niistä huomauttanut Stromsdal OyJ:tä.

NS oli asiantuntijoidensa kanssa myös selvittänyt ennen lunastustarjouksensa tekemistä, että tehtaan maisemointi voi hyvin helposti maksaa ainakin 8 milj. euroa.

Ihme olisi, jos Juankosken Nero luikertelisi vielä tästäkin töppäyksestään puhtain paperein.

Nerollahan on pitkä historia Stromsdal OyJ:n hallituksessa, hän vänkäytyi biovoimalan hallitukseen ja erosi siitä vasta vuonna 2011 jäätyään kiinni esteellisyydestä päätöksenteossa.

Nerohan on kiilautunut myös Kettusen kanssa jätevesilaitoksen hallitukseen. Tietenkin Kristofferilla on sormensa pelissä sekä pahvitehtaassa että biovoimalassa.

Oman mielenkiintoisen lisänsä tähän nykyiseen myrkkyjupakkaan antaa se, että Juankosken kaupunki on vielä 30%:n omistajana biolämmössä, jonka vuokratontilla Samovaari-pommi tällä kertaa räjäytettiin.

Lehdistöön Kristoffer on sanonut, että Samovaari-miehet eivät ostaneetkaan myrkkykontteja vuonna 2011 pesänhoitaja Makkoselta. Kun Kristoffer tunnetaan, niin tiedetään, että Kristoffer von Münchausenin puheissa ei ole ollut koskaan toden häivää.

Sitä paitsi Kristoffer näyttää joka tapauksessa jättäneen valvomatta, että Samovaari-yhtiöiden vuokraamilla mailla lasketaan myrkyt näköjään suoraan pohjaveteen.

Valvontahan puuttui innokkaalta talousmies Kristofferilta myös silloin, kun hiilijalanjäljetontä TECTA ajettiin laakerit punaisena ja Kristoffer oli unohtanut kertoa rekrytoinnissa olleille noviisi työntekijöille, että syntyy aikamoinen kemiallinen posaus, kun sekottaa natrium hydroksidia happojen kanssa.

Vedenkin kanssa sotkettaessa varomattomasti natrium hydroksidia syntyy voimakkaasti lämpöä ja vaarallisia roiskeita. Yleisesti nämäkin asiat on tiedossa, jos on vähänkään työskennellyt esim. kemian laboratoriossa tai ollut hereillä koulussa kemian tunnilla.

Kunnon työmailla tällaisista reaktioista varoitetaan mm. seuraavaan tapaan:

"Yli 25-prosenttinen natriumhydroksidiliuos aiheuttaa ärsytyksen tunteen iholla 3 minuutin kuluessa. Väkevyydeltään 4-prosenttinen liuos tuhoaa 15 minuutissa ihon pintakerroksen ja aiheuttaa tunnissa ihon läpi ulottuvan vaurion. Väkevyydeltään 4-prosenttisen liuoksen ärsytysvaikutus ilmenee noin tunnin kuluessa. Natriumhydroksidin imeydyttyä syvälle ihoon syntyy tuskallista kipua ja tällöin aineen vaikutusta on vaikea enää neutraloida."

Ikkunapöydän raatiRe: Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista29.11.2014 14.35
Tehdään Tectasta ja VisorCotesta suojakerros säiliöiden alle. Nesteethän eivät läpäise näitä... vai läpäisevätkö?
On kerta kaikkiaan ihme, että Kangasperko ja Kettunen eivät ole tutkinnassa. Mitä on tehnyt kaupunginhallitus? Hätäkokousko on pidetty?
Mitä sai tarkastuslautakunnan pj. selville? Merkittiinkö jokin selvitys tiedoksi, mutta mitään paperia ei saatu nyt myöhemmin tarkistettavaksi. Milloin muuten Kangasperkolta on saatu jokin kirjallinen selvitys kriittisestä asiasta? Emme muista ikkunapöydässä.
Kuntalaiset ihmettelevät saamattomien ja munattomien touhua.

Pajuvitsamiehelle töitäRe: Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista29.11.2014 16.22
Voiko olla todella saamattomampaa porukkaa. Pöntöt lojuvat edelleen kentällä ja sataessa avonaiset kemikaaliastiat pursuavat yltä. Mutta päättäjät vaan pakoilevat todellisuutta. Samalla Akonvedellä olevat Putaansaaren kiinteistöt eivät käy enää kaupaksi puhumattakaan Putaansaaren rakentamattomat tontit. Melkoinen Talvivaara läjäys pääsi syntymään Juankoskelle . Päästöt päättyvät enne Akonveteen kun Talvivaaran ryöppy tulee. Nyt töpinäksi ja keräämään tynnyrit kaupunginlaskuun pois alueelta ja sassiin Farogonin halli oli arvoltaan kiinnityksissä seitsemän millin arvoinen, joten sieltä saa menetetyt puhdistusrahat korkojen kanssa, joten toimeksi ja pajuvitsamies pajun kanssa vahtimaan , että homma tulee hoidetuksi.

PVRe: Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista29.11.2014 16.40
Moro,
maanantaina on kaupunginhallituksen kokous ja silloin on asiasta saatava selkoa.
Juankoskelle kuuluu kuntalaisten terveys ja kuntalaisten puolustaminen terveysvaaroja vastaan, joten on heti ryhdyttävä toimiin, eikä odoteta rahattoman PB:n vitkuttelua asiassa. Asialla on kiire.

alan kolmas miesRe: Pohjois-Savon ely-keskus teki tutkintapyynnön kartonkitehtaan kemikaaleista29.11.2014 22.05
Moro Jii Huusko!
Hyvä, että ympäristölautakunnasta löytyy yksi suoraselkäinen mies.

Nyt olisi aika nostaa Juankoskella kissa pöydälle.

Kangasperkon on turha vetäytyä ympäristöongelmista tietämättömäksi, koska on ollut hallituksen jäsenenä Stromsdal OyJ:ssä, biolämmössä ja myös Kaavin kanssa yhteisessä jätevesilaitoksessa.

Kristoffer von Münchausen oli myös ajamassa konkkaan jo Römssyä sen talousjohtajana. Sen jälkeen Kristoffer on ollut Samovaari-yhtiöiden luottohenkilö Juankoskella ja jos oikein muistan, niin JBOY:n toimitusjohtaja. Käytännössä ympäristöasioiden valvonta on siis ollut Juankosken Neron ja Kristofferin vastuulla pesän lunastuksesta 31.3.2011 lähtien.

Kristoffer ei siis mitenkään voi väittää, että joku ukrainalainen avustusrekka olisi unohtanut biolämmön tontille tai minnekään muallekaan toisten myrkkykontteja.

NS:n asiantuntijat, jotka tutkivat tehtaan ennen ostotarjouksensa tekemistä, eivät myöskään nähneet tällaisia myrkkykontteja.

Sen NS:n asiantuntijat selvittivät, että Römssy oli surutta ylittänyt ympäristöluvassa olleita päästöjärajoja, mutta ELY-keskus oli katsellut Römssyn ja sen jälkeen käynnistetyn Tratta PBF:n toimintaa vain aurinkolaseilla.

Tehdasta pitkään tarkkailleet mahdollisena ostokohteena NS:n asiantuntijat kirjoittivat jo keväällä 2007 Römssyn ympäristöasioista seuravasti::

- Helmikuussa 2007 BHK7 päästöt (n. 215 kg/d) ylittivät selvästi lupaehdon raja-arvon.
- Maaliskuussa 2007 Pkok päästöt (n. 10 kg/d) ylittivät selvästi lupaehdon raja-arvon.
- Muut päästöt ovat olleet lupaehtojen raja-arvoja pienemmät.
- Kuorimon meluhaitta on yli 80 desibeliä, joten kuorimoa ei voi käyttää öiseen aikaan.

Jotta Jii Huusko pääsee ympäristölautakunnassa maanantaina jo heti puhumaan oikeista asioista, niin panenpa alle NS:n asintuntijoiden keräämän alustavan ympäristötietopaketin ennen NS:n tekemää lunastustarjousta pesästä.

11. Environmental Permissions

The restarting of the Stromsdal cartonboard mill requires that the mill shall have Environmental Permission in effect and/or applied from Itä-Suomen aluehallintovirasto. Emission permissions have to be renewed also from Energiamarkkinavirasto.

1) Stromsdal Oyj Environmental Permission

Based is decision № 122/05/2
D№ ISY-2004-Y-107
Given 16.12.2005
Itä-Suomen ympäristölupavirasto

Itä-Suomen Ympäristölupavirasto gave until-further-notice Environmental Permission to Stromsdal Oyj. In the permission documentation the mill?s capacity is mentioned to be 65 000 t/a Cartonboard and that there is a plan to increase the mill?s capacity to 80 000 t/a. The mill is operating principally in continuous three shifts per day system (TAM 37).

The mill?s use of fresh water in the permission is some 9 200 m3/d or about 32 m3/t of finished products. This value is quite high and is planned to be significantly reduced (see Chapter №7).

The mill?s effluent water is treated by the adjacent effluent treatment plant, which in the aftermath of the mill?s bankruptcy in 2008 is today owned by the City of Juankoksi and Kaavi commune, which bought earlier shares of Stromsdal Oyj from its bankruptcy estate.

In the permission there is a statement, that the wet processes of board making do not represent modern BAT ? technology and water consumption per tonne of product is significantly higher than modern production technology would allow. However, emissions to waters meet the average values in similar mills.

In the above permission the authorities state that latest by December 31, 2012 the company has to present application of the checking of the present emissions to Pohjois-Savon Ympäristökeskus.

Specifically the Environmental Authorities state in the Permission as follows:

"The amount of effluent water and the effluent load to the effluent treatment plant has to be reduced. The target is that the effluent flow would be reduced by January 1, 2009 by 30% and fibre amount in effluent water by 40%. The plan of the improvement measures has to be presented to Pohjois-Savon Ympäristökeskus by June 30, 2007". Disk filter project has been discussed in this connection.

"There has to be also a plan to reduce effluent water and effluent load form barking plant". Dry barking has been discussed as one of the options to eliminate the emissions.

"The noise of the mill?s operations are not allowed to exceed 55 dB (A) during daytime (07:00-12:00 and 50 dB (A) during nights (22:00-07:00)". There have been claims that during nights the noise has exceeded 50 dB (A) average noise level at nearby populated areas. However, the mill has eliminated the noise with investments in barking and running the barking only during daytime.

2) Koillis-Savon Ympäristöhuolto Oy Environmental Permission

Based is decision № 36/2011/11
D№ ISAVI/164/04.08/2010
Given 14.3.2011
Aluehallintovirasto/Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue

The environmental permission № 123/05/2 given by Itä-Suomen Ympäristölupavirasto gives the following directions for effluent emissions of the plant:

Emission Monthly average Annual Average
BOD 7TATU 160 kg/d 140 kg/d
CODCr 1 400 kg/d 1 100 kg/d
P 9 kg/d 8 kg/d
Suspended solids 600 kg/d 500 kg/d

Starting from January 1, 2009 the effluent water have to be treated in a way the emissions to the water do not exceed the below values.

Emission Monthly average Annual Average
BOD 7TATU 110 kg/d 100 kg/d
CODCr 1 200 kg/d 900 kg/d
P 7 kg/d 6 kg/d
Suspended solids 400 kg/d 350 kg/d

The plant owner has to present latest by June 30, 2007 a clarification, how the tightening emission directives can be achieved.

At present the plant is operating as a communal effluent treatment plant. Should the cartonboard mill be restarted Koillis-Savon Ympäristöhuolto Oy has to submit at least three (3) months in advance a copy an industrial effluent treatment agreement to Pohjois-Savon ELY ? keskus. In this agreement there has to be an estimate of the amount of the treated effluent water, the quality of water and what measures are required to start the treatment of industrial effluent waters.

The checking of the directives of the environmental permission of № 122/05/2 will be done by June 30, 2012.

3) Juankosken Biolämpö Oy Environmental Permission

Based is decision № 113/04/2
D№ ISY-2004-Y-113
Given 11.11.2004
Itä-Suomen ympäristövirasto

The permission specified above concerns 15 MW biofuel boiler and reserve 10 MW and 6 MW heavy fuel oil - fired reserve boilers. In 2005 built boiler plant supplies 100 GWh/a process steam for the adjacent cartonboard mill and 20 GWh/a district heat to the nearby City of Juankoski. There have been no claims regarding environmental emissions of the plant so far.
The application of the checking of the permission directives has to be done latest by September 30, 2015.

4) Stromsdal Oyj Green House Gases Emissions Permission

Based is decision D№ 10/311/2005
Given 21.1.2005
Energiamarkkinavirasto

Energiamrkkinavirasto has given Stromsdal Oyj the permission to emit from the cartonboard mill green house gases. The permission concerns carbon dioxide (CO2).

The plant?s annual emission: < 50 000 t/a (real emission ~27 000 t/a).
The permission is in effect until-further-notice.

5) Juankosken Biolämpö Oy Green House Gases Emissions Permission

Based is decision D№ 1247/311/2005
Given 8.11.2005
Energiamarkkinavirasto

Energiamrkkinavirasto has granted Juankosken Biolämpö Oy the permission to emit from biofuel and from oil ? fired reserve boilers green house gases. The permission concerns carbon dioxide (CO2). The permission is in effect until-further-notice.

Main Environmental Future Challenge

Based on the directives of the environmental permissions regarding both the Juankoski cartonboard mill and Koillis-Savon Ympäristöhuolto Oy it is evident that the mill has to be prepared to present a plan by December 31, 2012, how the mill?s high fresh water consumption and the related effluent emission to water can be reduced by at least 30%.

According to the present plans there are several ways to solve these problems with decent investment amount. The adding of new fresh water tank would be one possible solution and similarly there are possibilities for closing water circulation systems with modest investment.

Should wet barking create a major problem in the future, one is always able to eliminate barking related effluent loads by replacing own mechanical pulp production with purchased mechanical and chemical pulps, which of course would require additional pulper capacity to be installed at the mill."



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: