Keskustelu

Tupeloinnin tulosJuankoski etsii säästöjä ehkä yt-menettelyn kautta1.12.2014 19.08
Juankoski saattaa etsiä ensi vuonna säästöjä yt-menettelyllä. Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että alun perin 1,1 miljoonaa euroa alijäämäiseksi laskettu talousarvio saa olla 500 000 euroa älijäämäinen.

Hallitus ei määritellyt, mistä 610 000 euron säästö saadaan, mutta hyväksyi esityksen yt-menettelyn aloittamisesta. Lopullisesti budjetista päättää valtuusto.

Huonoista ajoista huolimatta Juankoski pyrkii säilyttämään asukkaidensa palvelut. Kaupungin sosiaali- ja terveysmenot ovat kasvaneet miljoonia euroja.

Vuoden 2017 alusta Kuopioon liittyvä Juankoski rajaa ensi vuonna investoinnit minimiin, koska peruspalvelujen kannalta tärkeimmät investoinnit on jo tehty.

Tuloveroprosentti pysyy ensi vuonna 21,50:ssa.

Kamreerin alkuRe: Juankoski etsii säästöjä ehkä yt-menettelyn kautta1.12.2014 19.31
Yllä mainittu demariedustaja Hansenin esitys tuli kaupunginhallituksen päätökseksi. Kaupunginjohtajan kompromissiesitys kaatui äänin 4-4 puheenjohtajan äänen ratkaistessa äänestyksen.

Kaupunginjohtajan esitys oli aika hupaisa. Kunnan tulee etsiä vuonna 2016 aikana säästöjä niin, että henkilöstömenot ovat silloin 500000 euroa pienemmät kuin vuonna 2015. Aika mukava esitys. Tilannetta olisi siis tarkasteltu vuoden 2016 loputtua, kun kuntaa ei enää olisi olemassakaan.

Vastuullisuudessaan esitys oli linjassa viime vuosien esitysten ja päätösten kanssa.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Juankoski etsii säästöjä ehkä yt-menettelyn kautta1.12.2014 21.39
Kuten kamreerin alku yllä toteaa, missään en ole nähnyt yhtä hupaisaa Lilliputti Kylän talousarvioesitystä ja sen perusteluja kuin Juankosken Neron johdolla laadittu talousarvioesitys vuodelle 2015 on.

Kuten asiaan ei kuulu, niin Nero on heti talousarvioesitykensä alkuun kopsannut Kuntaliiton madonluvut Suomen bruttokansantuotteen kehityksestä.

Nero on myös huolissaan Ukrainan kriisistä, koska sillä on erittäin selvät epäsuorat vaikutukset Suomeen ja ennen kaikkea ukrainalaisten omistamaan vuosikausia seisoneeseen vanhaan pahvitehtaaseen.

Kansantaloudellista osaamistaan Nero näyttää kertoessaan, että Yhdysvalloissa talouskasvun ennakoidaan jatkuvan lähivuodet kolmen prosentin tuntumassa ja kasvun syrjässä alkaa olla kiinni Euroopassa mm. myös Saksa.

Taitavana talousmiehenä Nero toteaa, että viime aikoina laadituissa suhdanne-ennusteissa on poikkeavia näkemyksiä.

Neron esille tuoma Juankosken ja Kuopion yhteinen kehitysstrategia on vertaansa vailla. Kovaa taistelua käydään rakennemuutosten keskellä, mutta periksi ei anneta.

Uusia keinoja kehitetään koko ajan: maaseutuelinkeinot säilytetään ja pk-sektoria vahvistetaan.

Voimmeko tällöin odottaa Tratta PBF:n ja JBOY:n yrityssaneerausten jälkeen taas uutta aloittelevaa ukrainalaista pk-yritystä, jolla taloudelliseen syöveriin ajautunut Rämssy vielä kerran pelastetaan.

Lähidemokratiaan panostetaan voimalla jo ennen Kuopio-liitosta 2017.

Elinkeino- ja tonttipolittikasta ei kuitenkaan enää taida olla Juankoskella paljon apua, koska Räsäsen on aika vaikea myydä kaupungin tontteja halvemmalla kuin 1 euro per kappale.

Juankosken Nero jättää talousarviossaan sanomatta oleellisen asian.

Juankosken Lilliputti kylän ongelmat eivät millään tavalla johdu kansainvälisesta talouskehityksestä, vaan siitä, että Lilliputti Kylässä on vuosikymmeniä ollut sellainen hallinto, jolla palvellaan väkiluvultaan ainakin kaksinkertaista kaupunkia.

Vuonna 2013 Iisalmen asukasluku oli 22 171 ja kunnan virkailijoita oli kaikkiaan sivutoimet mukaan lukien 1 100. Juankoskella vastaavat luvut olivat 4 995 asukasta ja 314 virkailijaa. Juankoskella tarvitaan siis 27% isompi virkailijamäärä yhtä asukasta kohden.

Jos Juankoskella virkailijoiden määrä olisi esim. Iisalmen tasolla, niin pelkissä henkilökuluissa säästö olisi 3.7 milj. euroa ja kun siihen lisätään ylimääräisten henkilöiden aiheittamat muut lisäkustannukset, niin säästöpotentiaali on yhteensä ainakin 4.8 milj. euroa vuositasolla.

Aurora Hansenin ehdottama YT-menettely on oikean suuntainen toimenpide, mutta kunnan henkilöstön sopeutukseen olisi tullut lähteä valitettavasti jo monta vuotta sitten.

Alla Juankosken TA 2015:n hupaisat perustelut:

"Kuntaliiton kuntataloustiedotteen 3/2014 mukaan Suomen
bruttokansantuote laski viime vuonna 1,2 prosenttia ollen jo toinen peräkkäinen negatiivisen talouskasvun vuosi.

Ennakolliset tuotantoluvut alkuvuodelta ovat olleet heikkoja, sillä esimerkiksi tuotannon suhdannekuvaajan työpäiväkorjattu kehitys on ollut koko kesän miinusmerkkinen edelliseen vuoteen verrattuna.

Kehitys on ollut erityisen heikkoa teollisuudessa ja rakentamisessa. Ukrainan kriisin kärjistyminen ja siitä seuranneet vastapakotteet sekä lisääntynyt epävarmuus tulevaisuudennäkymiin ovat syitä Suomen talouden talouskehitykseen, omien rakenneongelmien lisäksi.

Palkansaajien tutkimuslaitos ja Nordea ovat heikentäneet kuluvan vuoden suhdanne-ennusteita Ukrainan kriisin vuoksi. Kaikki tutkimuslaitokset ovat sitä mieltä, että kriisin pitkittyessä, sillä on epäsuoria vaikutuksia Suomeen talouteen ja vaikutukset ovat merkittäviä.

Kansainvälinen talous näyttäisi palanneen vakaammalle kasvu-uralle. Yhdysvalloissa talouskasvun ennakoidaan jatkuvan lähivuodet kolmen prosentin tuntumassa ja euroalueellakin palattaisiin yhden prosentin lukemiin.

Kasvun syrjässä ovat tiukemmin kiinni Saksa ja esimerkiksi Espanja, mutta erot euroalueen maiden välillä ovat suuret.

Viimeaikoina laadituissa suhdanne-ennusteissa on jossain määrin toisistaan poikkeavia näkemyksiä Suomen kansantalouden kehityksestä tänä ja ensi vuonna.

Kuntatalouteen on syntynyt menojen ja tulojen epäsuhta ja kuntatalouden näkymät lähivuosina ovat huolestuttavat.

Kuntatalouden tila ei näyttäisi kohenevan, vaan menojen kasvu uhkaa jatkua tulojen kasvua nopeampana.

Strategiset valinnat ennen kuntaliitosta:

? kaupunki keskittyy peruspalvelujen tarjontaan eli perus-
ja lukiokoulutukseen, sosiaalipalveluihin ja terveyspalveluihin, joiden järjestämisessä etsitään kustannuksia alentavia ratkaisuja

? hoito-ja hoivapalvelujen rakennemuutokseen pyritään etsimään uusia keinoja kaupunginvaltuuston hyväksymän talouden tasapaino-
ohjelman lisäksi

? edellä mainittujen palvelujen nettokustannustaso pyritään pitämään kilpailukykyisenä suhteessa Pohjois-Savon kuntien keskiarvoon

? kaupunki toimillaan vaikuttaa maaseutuelinkeinojen säilymiseen ja pk-sektorin monipuolistumiseen

? Lisätään aktiivista elinkeino-ja tonttipolitiikkaa

Juankosken kaupungin vuoden 2015 talousarviota on valmisteltu
tilanteessa, jossa on tiedostettu kaupungin heikko taloudellinen tilanne.

Kierteen sysäsi liikkeelle vuoden 2008 taloudellinen lama ja kartonkitehdas Stromsdalin konkurssi. Taloustaantuman seurauksena kaupungin verotulot kääntyivät laskuun ja työttömyys kasvoi.

Vuonna 2012 oli jo nähtävissä pientä toivon kipinää, kun kartonkitehdas käynnistyi ja antoi työtä reilusti yli sadalle työntekijälle.

Vuoden 2013 lopulla kartonkitehdas ajautui kuitenkin talousvaikeuksiin ja kaupunki kirjasi vuoden 2013 tilinpäätökseen reilun 4,0 milj. euron takausvastuun. Premium Board hakeutui yrityssaneeraukseen 3.10.2013 ja maksuohjelma vahvistettiin heinäkuussa 2014.

Kartonkitehtaan toimimattomuudesta johtuen Juankosken Biolämpö hakeutui yrityssaneeraukseen 17.1.2014 ja maksuohjelma vahvistettiin 30.9.2014.

Maksuohjelman mukaisesti kaupungin saatavia leikataan ja kaupunki kirjaa alas yhtiölle myönnettyjä osakaslainoja ja pääomalainoja vuoden 2014 tilinpäätökseen n. 0,920 milj. euroa."

KaarinaRe: Juankoski etsii säästöjä ehkä yt-menettelyn kautta2.12.2014 11.48
Nyt toimi Juankosken kaupunginhallitus - nyt edes jotain yritetään tehdä.
Miksi Juankosken kaupunginjohtaja istuu edelleen paikallaan, sillä hän ei osaisi johtaa edes yhden henkilön yhtiötä.

PRe: Juankoski etsii säästöjä ehkä yt-menettelyn kautta2.12.2014 12.38
Moro,
ja tämä Hansenin esitys jäi siten lopulliseksi päätökseksi: "

Aurora Hansen esitti, että käynnistetään yt-menettelyt ja vuoden 2015 talousarvion alijäämä on oltava korkeintaan 500.000 ?.



Mika Wallius kannatti Aurora Hansenin tekemää esitystä."

Kouraan ajattelijaRe: Juankoski etsii säästöjä ehkä yt-menettelyn kautta2.12.2014 15.44
Tuohan tarkoittaa 12 henkilötyövuoden vähentämistä palkoista. Keskuskeittiö näyttää juuri ottaneen yhden ketjutetun vakinaiseksi, joten 13 pitäisi lopettaa.

Viikon lomautuksethan eivät tuoneet mitään viimeksi vuonna 2011, vaan lopputulos oli täysi nolla. Ainoa varma tapa säästää, on lopettaa tarpeettomat tehtävät, mutta kulttuurisihteerin viran lakkauttamisen jälkeen ei toista tarpeetonta ole löytynyt, ei vaikka valtakin on vaihtunut.

sixtyfiftyRe: Juankoski etsii säästöjä ehkä yt-menettelyn kautta2.12.2014 15.46
Mix PerusSuomalaisilla oli vajaa edustus hallituksessa, kun päätettiin vuoden tärkeimmästä asiasta, eli 2015 budjetista. Säästöesitys olisi voinut kaatua tuohon poissaoloon. Ei hyvä, ryhtiä.

Pena T.Re: Juankoski etsii säästöjä ehkä yt-menettelyn kautta2.12.2014 21.52
Vapaan Juankosken osaajilla on valmiit pasmat n. 2 milj. euron säästöille. Toistaiseksi tämä ei ole kiinnostanut johtokoplaa tai kepumafiaa kaikkiaankaan.
Naurattaa vuodesta 2009 jatkunut talouden tasapainottaminen, Ensin sitä johti Jouko Lösönen, sitten Veijo Tirkkonen. Alijäämää on tullut n. 8 milj. euroa 5 vuodessa. Lisää on tulossa rankasti alibudjetoinnin takia. Ei -500.000,- ole mikään tavoite, mutta +500.000,- jo olisi. Tietysti perustelut ja suunnitelma pitäisi laatia jo etukäteen. Ehkä meidän avullamme?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: