Keskustelu

Juankosken keskustan virallinen ääniItsenäisyysjuhlat7.12.2014 8.30
Kutsun myöhästymisen vuoksi en lähtenyt presidentin vastaanotolle yrittämäänkään, vaan seurasin juhlia televisiosta. Kerrottiin, että juhliin oli kutsuttu erityisesti keihäänheittäjiä ja vapaaehtoistyöntekijöitä.

Helppo oli tunnistaa monta tuttua. Oli Ruuskasta, Pitkämäkeä, Siitosta, Korjusta ym. Kivijärveltä oli vanha tuttuni Mauri Pekkarinen. Kyllä hänkin nuorempana heitti keihästä, mutta ehkä hänen ansionsa oli tällä vapaaehtoistyön puolella.

Nyt toivonkin, että ensi vuonna muistettaisiin moukarinheittäjiä ja meitä, joille työ on ollut enemmän tai vähemmän pakkopullaa. Luulenpa, että alueellinen tasa-arvokin toteutuisi paremmin kuin tänä vuonna. En huomannut juhlilla ensimmäistäkään muuruvetistä tai juankoskelaista.

Onneksi meillä oli omat juhlat Muuruvedellä. Tarjoilu pelasi hyvin. Kaupunginjohtajan puhe oli loistava. Vahva usko parempaan huomiseen oli merkille pantavaa. Musiikkiesitykset olivat korkeatasoisia.

Erityisen mieleenpainuvaa oli runsas osanotto juhlaan. On onni, että Muuruvedellä on hyvät tilat suuriinkin tapahtumiin. Suuri kiitos kotikunnalle ja tietysti Suomelle.

PVRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 11.21
Moro,
ja oli hienoa, että Itsenäisyysjuhlat eivät pidetty lakkautettavassa koulussa ja itsenäisyytensä jo menettäneessä Säyneisessä. Nythän myös Juankoski antoi itsenäisyytensä holtittoman kasinopelin takia.

Suomi säilytti itsenäisyytensä, vaikka joutui maksamaan kalliin lunnaan ja hirveät sotakorvaukset. Juankoski antautui housut puolitangossa ja luovutti itsenäisyytensä, itsemääräämisoikeutensa, omatahtoisesti ja omilla "kreikkalaisilla" talousopeilla. Hävytöntä.

Mutta yksi hyvä asia on nyt: tulen mahdollisesti olemaan kuopiolainen ja Säyneisestä, eikä nimeä Juankoski enään tarvita.
Sanon vielä kerran: kuntaliitokset eivät pelasta mitään tai ketään, vaan olisi kyettävä keventämään kuntien virkoja ja viranhaltijoiden määrää ja samalla vahvistamaan yksityisen sektorin vastuuta kuntien palvelujen järjestämisessä. Vain yrittäjyys, yrittäjämyönteinen elinkeinopolitiikka ja verotuksen ja veronkaltaisten työllistämismaksujen keventäminen on se ainoa mahdollisuus.

Onnellinen voittajaRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 11.32
Muuruvedellä tietysti on perinteisesti pidetty suuria juhlia.
Perinne varmaan kumpuaa siitä, että siellä on ollut jämäköitä ja tarkkoja isäntiä jotka ovat pitäneet taloudestaan huolta toisin kuin Juankoskella.
Juankoskella on opittu pistämään rahat taivaan tuuliin kuten kävi tuossa pahvitehtailussa. Viimeinen pisara oli se kun Ukrainana mies kylvetteli Juankosken päättäjiä oikein toden teolla tuossa pahvitehtailussa. Siinä taisi mennä samalla koko Juankosken itsenäisyys sellaisia ne ovat nuo Juankosken hummeriveljekset.
Muuruveden isännät kun ovat sen verran tarkkoja, etteivät ne suin päin rahojaan pistä ulkomaalaisten kulkuri ukkojen taskuun.
Muuruveden isännät kun nauttivat niin nauttivat omat rahansa ihan itse, mielellään sisäisesti.
Ehkä myös Juankosken virallinen ääni on omalta osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, ettei pidä epämääräisiin kuvioihin lähteä vaan pitää pysyä tutuissa ympäristöissä ja pyörittää sitä samaa satasta omalla kylällä.
Tämä perinteinen tapa on tosi edullinen kun isäntä tuo Martin baariin satasen, Martti pitää ilmaisen bingon ja joku voittaa kinkun sitten voittaja kiikuttaa voittolipukkeen Terhon Torille ja saa kinkun Martti maksaa saamallaan satasella tuosta saamastaan satasesta kinkun ja vastaavasti Terho vuokraa Martilta tyhjiä varastotiloja saamallaan kinkkurahalla ja taas samalla satasella on saatu monta hyvää aikaan omalla kylällä eikä tuossa ole kukaan hävinnyt vaan kaikki on saaneet jotakin itselleen. Tätä ei ole Juankoskella opittu vaan on opittu pistämään rahat niin sanotusti taivaan tuuliin ja sinne ne menee kun ulkomaalaisten taskuun rahat pistää.
Olisiko ollut tässäkin sitä tarkkaa perinnettä tälläkin kertaa koska Martin Baariin oli kokoontunut lähes satapäinen vierasjoukko viettämään Itsenäisyyspäivä iltaa ja siellä ei raha mennyt turhaan.
Tuli ilmaiseksi pelattua bingoa ja joku voitti omankylän lähikaupan tuoresuolatun kinkun ja vielä tämän lisäksi Tukholman matkan. Näin Muuruvedellä osataan hyödyntää oman kylän palveluja eikä viedä rahoja edes naapuripitäjään. Ehkä tämän tarkan perinteen vuoksi ei muuruvetisiä nähty linnan juhlissa, vaan ne asukkaat olivat omalla kylällä. Eikä Nilsiäläiset tai kaavilaiset myöskään olleet lähteneet Muuruvettä kauemmaksi. Joten Kyllä Muuruvedellä osataan pitää hauskaa pienellä rahalla myös Itsenäisyyspäivänä.
Martti kertoili eilen bingossa, että ensiviikon lauantaina 13.12.2014 on järjestetty linja-auto kyyti Juankoskelta, auto lähtee Mailis Matkojen edestä noin klo 19.30 Muuruvedelle Martin baarin joulukinkku bingoon ja samalla voi voittaa Tukholman matkan, ilmaisliput saa tiskiltä saavuttaessa.

Joten Juankoskeltakin kannattaa tulla suurella joukolla Muuruvedelle eikä tosiaan kannata lähteä hauskaa pitämään tämän kauemmaksi, vaan pistetään jalalla koreasti omalla kylällä.
Jotenkin tuntui, että kyllä sitä Juakosken keskustan virallist ääntäkin jännitti, että tärpääkö, mutta eipäs tullut Tuhholman matka hänelle, koska minä sen sain.

alan miesRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 12.56
Juankoskellakin pitäisi tajuta, mikä on trendi ja etenkin megatrendi. On turha potkia tutkainta vastaan. Juankosken ja jatkossa monen muunkin pikkukunnan kohtalo on olla osa vetovoimaisempaa kaupunkikeskusta. Tätä on Timo Aro koettanut selittää jo vuosien ajan.

Viimeisimmässä tutkimuksessaan hän on todennut, että ns. kehyskuntien vetovoimakin on viimein hiipunut. Milloinkahan entinen pääministeri Vanhanenkin muuttaa Nurmijärveltä Helsinkiin. Juankosken osalta tämä merkitsee, että muuttotappio kasvaa Kuopion sisälläkin ja jopa Muuruvedellä.

Oli helposti nähtävissä jo aikojen alussa, että Juankoski menettää itsenäisyytensä. Oli aivan turhaa elätellä toiveita muusta. Mutta eihän Juankoskella ole reaalipoliitikkoja. Kaupunginjohtajalla on jalat puoli metriä ilmassa ja muilla vähintään kymmenen senttiä. Tuusniemellekin käy vielä köpelösti, kun ei uskonut kunnon kunnanjohtajaansa.

http://www.slideshare.net/TimoAro/nurmijrvi-ilmist-helsinki-ilmin

Juankosken keskustan virallinen ääni Re: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 14.11
Pidän itseäni jonkinlaisena johtajana ja olen ilmaissut tavoitteeni jo vuosia sitten. Alan miehen kannattaa perehtyä vapaan Juankosken arkistoon.
En koskaan ole siirtänyt isännän vastuuta rengille enempää tehtaasta kuin kunnastakaan..

Toimintamme on ollut avointa ja vastuullista.
Viime aikaiset gallupluvut osoittavat, että linjallamme on kansan tuki.

Keskustan ja alan miehen roolit ovat toisistaan poikkeavat. Me olemme tuuli ja alan mies tuuliviiri.
Molemmilla on oma tärkeä tehtävänsä.

PRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 14.58
Moro,
kyllä -alan mies- jatkaa samaa jalat ilmassa-kirjoitteluaan, sillä mitkään kuntaliitot eivät pelasta muita, kuin virkoja ja virkamiesten valtaa.
5-vuoden irtisanomissuoja heikentää kuntataloutta ja byrokratisoi sen pahemmin, kuin pienissä kunnissa. Nyt ollaan sitten pistämäss pystyyn todellisia himmeleitä ja lumilinnoja otka sulavat heti pakkasten loputtua.

Kuntien määrä ja koko ei ratkaise, vaan valtion harjoittama politiikka, jota sovelletaan kunnissa. Jos kaavi ja Tuusniemi, Rautavaara ja muut pikkukunnat aikovat pysyä kartalla tja taloudessa, on organisaatiota muutettava ja organisoitava palvelut uuteen uskoon. Suomessa on hemmetin hyvin toimeentulevia pikkukuntia, jotka pystyivät organisoimaan peruspalvelut isojen kuntien kanssa yhteistyösopimuksin ja toteuttamalla terveydenhoito- ja sosiaalipalvelujen järjestämisen yhdessä yksityisen sektorin kanssa. Oikeastaan meillä voisi olla vaikka 1000 kuntaa, jos organisaatio ja palvelujen järjestämisestä säädettäisiin oikealla tavalla. Nyt siihen ei ole kyennyt sateerinkaarihallitus, eikä aikaisemmatkaan hallitukset.
Vielä kerran -alan miehelle- jos kuntia on vaikka vain yksi, on meillä silti sama määrä viranhaltijoita ja jopa enemmän, sillä palvelujen järjestäminen on syydetty julkiselle sektorille, jossa paikkakuntien väliset yhteydet ovat pitkät.
Onneksi Suomessa on myös oikeus asua missä tahansa ja saada palvelut myös sinne -mihin tahansa.
Kannattaa katsoa tilastoja, sillä Suomessa on kuntien määrä vähentynyt oleellisesti, mutta silti kuntasektorin viranhaltijoiden ja työntekijöiden määrä on noussut lähes sadalla tuhannella.

alan kolmas miesRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 17.29
Juankosken keskustan virallisen äänen raportti Muuruveden itsenäisyyspäivän juhlista ja kaupunginjohtajan loistavasta puheesta sisältää samoja elementtejä kuin Vladimir Vladimirovits Putinin mahtipontinen puhe Venäjän tilasta Suomen itsenäisyyspäivän juhlien alla.

Kremlin Pyhän Yrjön salissa pidetystä puheesta voitiin havaita, että Putinista on kehittynyt mestarillinen sanankäyttäjä ja Kremlistä vahvistettiinkin, että Putin oli kirjoittanut puheen vielä itse.

Putinin ydinviesti oli: Venäjä on oikeassa eikä taivu, vaikka ulkopuolinen painostus olisi kuinka kovaa. Venäjä on uhri ja Krim on "pyhää maata".

Virallinen ääni toteaa, että kaupunginjohtajan puhe oli loistava. Puheessa oli merkille pantavaa vahva usko parempaan huomiseen. Putinkin uskoo parempaan huomiseen.

Olisi odottanut, että virallinen ääni olisi jollain tavoin kuvannut tuota parempaa huomista, josta kaupunginjohtaja niin loistavasti puhui. Sekin olisi ollut hyvä kuulla, kirjoittiko kaupunginjohtaja puheensa itse ja lukiko sen paperista vai puhuiko ulkomuistista.

Aatullahan oli myös tapana pitää noita puheita ja saada niillä kansa hurmokseen. Aatu puhui aina paperista ja harjoitteli pelin edessä, miten puhe pidetään.

Yleensä Aatu aloitti hitaasti hiljaisella äänellä kullostellen ja puheen loppua kohti olikin sitten jo täysin hurmioituneessa tilassa samoin kuin kuulijat.

Kremlissä taputettiin voimakkaasti, kun presidentti lopetti puheensa. Virallinen ääni ei raportoi siitä, taputettiinko Muuruvedellä kaupunginjohtajan puheen lopuksi ja taputettiinko istuallaan vai seisaallaan. Muistaakseni Kremlissä noustiin jo seisaalleen kliimaksin jälkeen.

Virallinen ääni näyttää olevan pahoillaan, että muuruvetisiä tai juankoskisia moukarimiehiä ja huulenheittäjiä ei näkynyt tarkan markan mieheksi tunnetun Sauli Niinistön juhlissa.

Merkille pantavaa Linnan juhlissa oli myös se, että siellä noudatettiin ns. perinteisiä menoja. Näihin perinteisiin menoihin ei meillä kuulu mahtipontiset tai loistavat puheet vaan iloinen seuranpito, hyvät pöydän antimet, booli, kansallinen musiikki ja tietysti tanssi.

Tietysti Linnanjuhlien jälkeen on aina kosteat jatkot Helsingin pintahotelleissa, joista Teemu Selännekin poistui salkku kädessä melko selvän näköisenä Paavo Arhinmäen junailemalla taxilla vasta klo 04.14 aamuyöllä. Virallinen ääni ei ole valitettavasti antanut mitään raporttia Muuruveden itsenäisyyspäivän juhlien jatkoista.

Itsenäisyyspäivän juhlissa on tapana esittää myös pukuloistoa ja kutsuvieraiksi valitut naiset kilpailevat siitä, kenellä on rohkein kaula aukko.

Tällä kertaa selvä voitto meni pois potkitulle entiselle sotessa totaalisti epäonnistuneelle demu peruspalveluministeri Maria Guzeninalla, jonka iltapuvun kaula-aukko antoi avoimena melkein napaan asti. Selvästi näkee, että demuilla on jo laitettu iso vaihde päälle kevään vaaleja ajatellen.

Minäkin olin kovasti odotellut kutsua Linnaan, mutta posti näytti vieneen kutsukortin taas värään osoitteeseen. Jouduin tyytymään television katseluun, joka näyttää olleen myös virallisen äänen surullinen kohtalo.

Kunnostettuun Linnaan mahtuu vain noin 1800 vierasta, joten on ymmärrettävää, ettei kutsukorttia voida kaikille lähettää ja jonkilaista valintaa pitää olla. Alueellisesti panin kyllä merkille ainakin yhden Lapin puvun, joten aika kaukaa on silloin juhliin tultu.

Huomiota herätti runsas urheilijoiden määrä kutsuvieraiden joukossa, joka on tietysti hyvä. Onhan se tietysti mukava, että suomalaiset saa kerran neljässä vuodessa juhlia keihäänheitossa tai hiihdossa olympiamitalia, mutta olisiko meillä jotain muutakin juhlimisen aihetta.

Virkamiehiä ja kansanedustajia näytti marssivan linnaan pitkät rivit, mutta vähemmälle taisi jäädä muu sivistyneistö, ansioituneet nuoretkin yritysjohtajat ja myös ihan tavalliset suomalaiset.

Tiettävästi ainuttakaan työtöntä ei ollut kutsuttu Linnan karkeloihin. Tästä syystä onkin onnekasta, että esim. Muuruvedellä on hyvät tilat suuriinkin tapahtumiin. Tällaiset tilat ovat todella tärkeitä tulevaisuuden sote-Suomessa.

alan kolmas miesRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 20.10
alan mies se vaan jauhaa trendeistä ja etenkin megatrendeistä, joihin on mukauduttava. alan mies ei ole tainnut enemmälti seurata noita megatrendeja, koska kuvittelee, että kaikki trendit vain jatkuu samanlaisena hamaan tulevaisuuteen.

Suomen megatrendit ovat olleet suunnilleen seuraavat:

- kilpailukuky on mennyt, joka on johtanut muuttoliikkeeseen maan sisällä ja Suomesta pois

- edellisen johdosta työvoima Suomessa ei ole lisääntynyt oleellisesti viimeisen 15 vuoden aikana. Teollisuus on jouduttu ajamaan alas ja Suomesta on kehittynyt työttömien ja eläkeläisten holhousyhteiskunta.

- Eilä Kännö ja ammattiyhdistysliike ovat pitäneet huolen siitä, että Suomeen ei ole päästetty yritteliäitä ulkomaisia ihmisiä esim. Ruotsin ja Saksan malliin

- menetetty kilpailukyky on johtanut siihen, että Suomen vaihtotase on kääntynyt negatiiviseksi eli suomalaiset syövät enemmän kuin tienaavat. Tätä ei voi enää valitettavasti jatkaa. Suomen sotakorvausten taannoinen maksu on kohta vain kaunis muisto. Luottoluokitusta laskettiin juuri ja lisää on tulossa ensi vuonna viimeistään, kun luottoluokittajat näkevät Sipilän kehittämän sote-laskun kokonaisuudessaan.

- kaikki tietävät, että ulkomaiset yritykset eivät juurikaan Suomeen investoi, vaikka meillä olisi runsaaasti hyödyntämättömiä resursseja. Syynä on heikko kilpailukyky ja byrokratia.

Suomesta on tullut Byrolandia, jossa parturikin tarvitsee 200 euron luvan, että voi kammata 6.12. itsenäisyysjuhliin menevän henkilön tukan. Jotta parturi pystyy maksamaan tuon luvan hänen pitää leikata melkein kymmenen herrasmiehen tukkaa, jotta voisi maksaa edes tuon viranomaisten säätämän mielettömän maksun.

- Juha Sipilän kehittämäksi mainitun sote-ratkaisun mukaan uudistuksen suurimpiin voittajiin kuuluvat isot kaupungit kuten Helsinki, Turku ja Tampere, jotka ovat kärsineet suurista tuottavuusongelmista.

Häviäjien puolella on taas runsaasti pieniä alle 6 000 asukkaan kuntia. Rautjärvellä valtion virkamiehet näyttävät iskevän kuntalaisille 1 063 euron sote-lisälaskun asukasta kohden.

Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila onkin laskenut, että Etelä-Karjalan kunnat menettävät uudistusten myötä 67 milj. euroa eli peräti 500 euroa asukasta kohden. Harri Anttila toteaa, että tarvittava 7.6 prosenttiyksikön nousu johtaa kunnan täydelliseen autioitumiseen ja paikkakunta joudutaan julistamaan asuinkelvottomksi.

- ikääntyvän väestön hoitaminen ei enää onnistu entisin keinoin. Pää on siis tullut vetävän käteen.

- sote-uudistuksenkin osalta voidaan todeta, että monessa hyvin hoidetussa kunnassa sote-uudistuksellakaan ei ole käytännössä mitään vaikutusta sote-kuluihin, kuten alta nähdään:

-- Pieksämäki -1
-- Rääkkylä -3
-- Hartola -8
-- Jämsä 9
-- Hyrynsalmi 29
-- Kaavi -100
-- Kaskinen 14
-- Kaustinen 13
-- Maalahti -15
-- Pello 37
-- Raasepori 16
-- Ristijärvi 41
-- Sonkajärvi 54
-- Valtimo 10
-- Ähtäri -17
-- Juankoski 369 (liitoksen jälkeen laskee Kuopion tasolle)
-- Kuopio -106
-- Helsinki 45

alan miehen maalaamat megatrendit ovat olleet havaittavissa, mutta ympäri Europpaa näihin megatredeihin ollaan nyt hakemassa muutoksia.

Raimo Sailaskin on jo ottanut esille, että vaarana on euroalueen hajoaminen. Sailas on varmasti seurannut, millaista kehitys on parhaillaan Kreikassa, Portugalissa, Italiassa, Ranskassa ja myös Englannissa.

Ollaan havaittu, että entinen meno ei enää käy päinsä. Enkä ihmettele, koska Amerikassa hyvinvointi vain jatkuu, kappatase supistuu ja työttömyys aste on vain 5.8%.

alan mies on siinä oikeassa, että Juankoskella kaupunginjohtajalla on ollut jalat ainakin puoli metriä ilmassa ja siksi kunta on menettänyt itsenäisyytensä.

alan mies on selvästi heittäytynyt ennustajaeukoksi, kun povailee Tuusniemelle käyvän köpelösti, kun sanoi Kuopio-liitokselle ei.

alan mies on insinööri, joten alan miehen olisi hyvä pysyä lestissään. Juha Sipiläkin totesi viisaasti haastattelussa kommentoidessaan hyviä gallup-lukuja tulevien vaalien kannalta, että "hän ei ennusta mitään, hän on insinööri ei ennustaja".

Insinöörinä voin todeta, että itsenäinen Tuusniemi ja Kaavi ovat siinä mielessä onnellisessa asemassa, että voivat itse päättää tulevaisuudestaan ja aina on olemassa useampia vaihtoehtoja kuin vain yksi.

Juankoskella ei valitettavasti taida enää olla muita vaihtoehtoja kuin yksi eli ajautuminen Kuopion syrjakyläksi vuosikymmeniksi eteenpäin.

Itsenäisyydestä on hyvä pitää kiinni.

alan miesRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 20.27
Minä olen yrittänyt selittää, miten ihmiset etenkin työikäiset valitsevat asuinpaikkansa, mutta ei mene perille. Jos sen tajuaa, niin kuin Timo Aro selittää, niin se jo auttaa, miten pitää asioita hoitaa.

Koko Pohjois-Savossa todennäköisesti lähes kaikissa muissa kunnissa Kuopiota lukuun ottamatta asukasluku jatkossa vähenee, eläkeläisten määrä kasvaa ja huoltosuhde huononee. Hiukan ohjailua voisi harrastaa ja yrittää pelastaa Iisalmen ja Varkauden ihan maantieteellisistä syistä.

Ei Suomen julkisen sektorin ratkaisu ole kaiken yksityistäminen. Paljon sitä ennen täytyy julkista sektoria ja sen menoja karsia voimakkaasti. Mutta siihen ei poliittinen järjestelmä pysty. Seuraava hallitus rakentunee punamultapohjalle ja silloin nämä puolueet järjestelevät itselleen vain lisää etuja. Valtion menot vain kasvavat puheista huolimatta.

Kyllä kannattaa kuunnella hiukan asiantuntijoitakin, esimerkiksi Puttosta:

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/asiantuntija-yrittajien-veronmaksumoraali-rapautuu-julkinen-sektori-paisuu/683560/

PRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 21.35
Arvoisa -alan mies-,
meillä on lähes samat ajatukset, ja jopa tunnen Aron ja Puttosen oikein hyvin. Heidän tehtävänsä on ollut saada ihmiset ymmärtämään kuntatalouden kehittämistä liitosten kautta. Olen kuntatalouden kehittämisen kannalla, mutta myös tunnen juridiikan, kunnallisoikeuden ja siihen liittyvät ongelmat.
Suomessa pystytään talousvajetta korjaamaan vain ja ainoastaan julkista sektoria keventämällä ja samalla veropolitiikan kehittämisellä, koska olemme EU:ssa. Veropolitiikkaa voimme suunnata vain siten, että lisäämme yksityisen sektorin vastuita kunnallisissa palveluissa ja samalla annamme yrityksille mahdollisuuden ja kannustimet hoitaa myös peruspalveluja, ja en todellakaan tarkoita kaikkea, vaan kasvavan osan. Verojen kiristäminen tarkoittaa ainoastaan vain julkisen sektorin suurentamista ja vääjäämätöntä kreikkalaista menettelyä.
Suomessa on hyvät mahdollisuudet ja varsinkin perinteet meriteollisuuden uuteen nousuun, mutta sekin tarkoittaa uudenlaista "hyvinvointivaltiollista" toimintasuunnitelmaa. Meillä pitää olla mahdollisuus kilpailla työvoimakustannusten kanssa.Protektionismi antoi aikaisemmin meille valtin, mutta nyt on kilpailtava hinnoissa ja valtion tukipolitiikan avulla, jossa esim. Ranska on näyttänyt mallia. Ei tartte olla mallioppilas EU:ssa, mutta kuitenkin suunnilleen totella säädäntöä, implementoida direktiivit sopivasti omaan säädäntöön.
Pahin mahdollinen järjestelmä on sellainen, jossa kunta yrittää toimia talouselämän ja kilpailumenettelyssä, kuten Juankoskella, ja silloin jää luu jakajan kouraan. Pieniä kuntia ja kuntapoliitikkoja on helppo jymäyttää varsinkin, kun kunnan virkajohdossa on sellainen henkilö, joka kuvittelee itsestään liian suuria. Tulos on mykistävän huono. Onneksi uusi kuntalaki kieltää kaikki nämä toimet, mutta antaa mahdollisuuden järjestää palvelut täysin vapaan kilpailun kautta ja yhdenvertaisen hankintakilpailuttamisen kautta.
Ei Juankosken kaupunkia palvelujen järjestäminen ole kaatanut, vaan ylisuuret ja typerät investoinnit yhdessä erittäin heikon elinkeinopolitiikan kautta. Ei Juankosken tuhoa aiheuttanut julkiset palvelut, vaan ttäysin holtiton johtaminen. Mutta samalla tasolla on mielestäni myös Kuopion johto, joka ajaa kohti vääjäämätöntä taloudellista katastrofia, jos suunta ei muutu. Helsinkiä johtaa taloustieteen ja elinkeinopolitiikan tietäjä ja siksi asiat ovat kunnossa. Espoo on hyvissä käsissä, kuten Kauniainen. Mutta jo vasemmistojohtoinen Vantaa näyttää mallia korruptiosta ja väärinkäytöksistä ja erittäin heikosta talousjohtamisesta.
Nyt siis asiaan: arvoisa -alan mies- niin kauan, kuin meillä on julkisen sektorin osuus niin suuri ja sitä myötä kiristyvä vasemmistolainen veropolitiikka, olemme kusessa. Kusessa emme ole kuntien määrän takia. Jos saamme lainakaton kunnille, sosiaali- ja perusterveydenhoidon uudet säännöt, ja kuntien takaukset ja väärän kilpailumenettelyn kuriin, voimme odottaa uutta taloudellista nousua Suomessa.

alan miesRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 22.25
Näin on PV kuten sanot. Suuri julkinen sektori ja suuret verot ovat sama kolikko. Toinen on vain kruuna ja toinen klaava. Näyttää siltä, että poliitikot osaavat vain heittää tätä kolikkoa, eivät osaa muuttaa euron kolikkoa viidenkymmenen sentin kolikoksi.

PVRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 22.39
Moro taas,
ja olet oikeassa. Kuntapoliitikkona ajattelee vahingossa aina ensin poliittisesti ja sitten kunnan edun ja valtion edun kannalta. Mutta yritän oppia... Pikku hiljaa.

alan kolmas miesRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 23.20
Nyt viisas alan mies on noissa trendeissään ja megatrendeissään taas sotkeutunut ns. suboptimointiin. alan mies on huolissaan Pohjois-Savon aneemisista kunnista. Alan mies näpertelee ja pyrkii ohjailemaan rahavirtoja, jotta edes Iisalmi ja Varkaus voidaan säilyttää.

Tässä kohtaa en malta olla ottamatta esille, kun suuresti arvostamani Tauno Matomäki 1980-luvun lopulla ihan vakavasti minullekin esitelmöi, kuinka Rauma-Repolan asiat saadaan kuntoon, kun Porin seudulla yhdistetään Rauma-Repola ja Rosenlewin metsäteollisuus. Paperilla näytti silloin siltä, että Pohjanlahden rantaan saadaan melkein pyöreä puunhankita-aluekin.

Taunohan ei ollut varsinaisesti metsäteollisuusmiehiä, joten tuollainen ajatus saattaa helposti syntyä. Myöhemmin Tauno kuitenkin huomasi, että taidettiinpa tehdä optimointi liian pienellä alueella, mutta uskon, että Jaakko Lassila auttoi noissa optimoinneissa Taunoa.

Myöhemmin Tauno kyllä sitten selvästi havaitsi, että Suomen kilpailukyky on mennyt ja Suomessa ei voi rakentaa hevosta pienempää esinettä. Viisaana ja nopeasti oppivana insinöörinä Tauno ryhtyikin sitten tekemään porauslauttoja.

En ole aivan varma, mutta luulen, että alan miehen linkittämä Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen saattaa olla Metsäliitto-yhtymän entisen visoäärin ja toimitusjohtajan Matti Puttosen poika. Joten Vesalla on varmasti hyviä ajatuksia mielessään ihan äidin maidosta. Olenkin aina herkällä korvalla pyrkinyt kuuntelemaan Matti Puttosen ajatuksia.

Matti Puttonen toteaakin selvästi, että Suomi ei voi enää elää nykyisen massiivisen julkisen sektorin kanssa. Koska yritykset voivat siirtyä Suomen rajojen ulkopuolelle, niin sen ne tulevat tekemäänkin, jos valtiovalta ei luo tähän maahan sellaisia olosuhteita, että yrittäminen ja liiketoiminta täällä kannattaa.

Kun minä puhuin samasta asiasta, niin alan mies on vetänyt sellaisen johtopäätöksen, että kaikki julkiset palvelut pitäisi yksityistää. Tällaista en ole väittänyt, eikä se tietenkään ole mahdollistakaan, mutta Suomi tulisi avata kilpailulle, jolloin ne kuuluisat markkinavoimat tekevät tehtävänsä.

Suomen lautapäiset politiikot eivät valitettavasti voi niille voimille mitään. Suomi on taloutena itikan kusi Atlantissa, joten me voidaan mennä kovaa vauhtia joko ylös tai alas. Nyt on menty noin 15 vuotta alas. Kaikki riippuu Suomen omasta päätöksenteosta.

Suomi on kuitenkin vielä itsenäinen valtio. Jos Suomessa kilpailutus olisi edes EU:n asettamien normien tasolla, niin olisimme jo pitkällä. Esim. kunnallisen työterveyshuollon yhtiöittämisenkään osalta Suomessa ei ole tapahtunut oikeastaan yhtikäs mitään, vaikka tätäkin koskeva laki astui voimaan jo 2013.

Matti Puttosen hyvässä haastattelussa Puttonen jostain syystä kokonaan unohti julkisesta sektorista Suomen mahot kunnat, jotka ovat voineet kasvaa kustannuksiltaan nykyisiin mittoihinsa, kun ei ole ollut riittävää taloudellista ohjauskontrollia ja kuntarahoituskin on mahdollistanut itse asiassa täysin riskittömän lainarahan käytön. Tilanne ei poikkea millään tavalla Kreikasta.

Mitä taas tulee Suomessa perusterveyshuollon massiivisiin ongelmiin, niin hyvin usein keskeinen kysymys on, että meillä ei ole riittävästi lääkäreitä. Jos tässä on se keskeinen ongelma, niin silloin tietysti kaupoissakin laitetaan aina lisää kassoja rinnakkain, niin jopa alkaa jonot lyhetä.

Suomessahan me on jo vuosikymmenet tiedetty, että terveskeskuksissa on ollut jatkuvasti noin 6.5-10 % prosentin vajaus lääkäreissä ja useimmat lääkärit haluavat erikoistua.

Lääkäriliittohan meillä tietysti sanelee ohjeet, kuinka paljon tähän maahan lääkäreitä koulutetaan. Nykyään aloituspaikkoja on 678 ja vuoteen 2016 mennessä aloituspaikkkojen on arveltu kasvavan 750:een.

Vuoteen 2029 lääkäreiden määrän on tarkoitus kasvaa 2000:lla, jolloin meillä olisi työikäisiä lääkäreitä noin 22 000. Peruslääkäreissä meillä on selvä ero muihin Pohjoismaihin verrattuna, mutta kukaan ei tee mitään asian korjaamiseski.

Jos ja kun meillä on peruslääkäreistä ilmeinen pula, niin miksi lääkikseen pääsystä on tehty vaikeampi kuin kuuhun lentämisestä. Kysymyshän on muutaman ihmisen päätöksenteosta. Ei meidän tarvitse mitään miljardeja uhrata, jos koulutetaan vuodessa pari sataa lääkäriä enemmän ja määrätään heidät aluksi perusterveydenhuollon tehtäviin.

Ainakin 50-100 nuorta lääkäriä vapautuu heti muihin tehtäviin, kun sairaanhoitajat voivat kirjoittaa tavallisen antibioottireseptin.

Raikkaan tuulahduksen Suomen ummehtuneeseen poliitiseen ja taloudelliseen keskusteluun toi itsenäysyyspäivämme kunniaksi Yhdysvaltain Suomi-faniksi julistautunut suurlähettiläs.

Kuten huomataan Bruce Oreck ei lähde optimoimaan mitään, vaan kertoo napakasti ja järkeen käyvästi, miten viidessä vuodessa Suomen talouselämä saadaan nousuun ilman mitään massiivisia valtion omaisuuksien myyntejä, kuten kepun sote-mestari insinööri Juha Sipilä on mennyt neuvottomana julkisuuteen ehdottelemaan.

Hesarista:
"Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck on sitä mieltä, että Suomi kahlitsee kehityksensä tarpeettomalla byrokratialla, kuten lailla ja säännöillä, jotka sitovat käsiä ja karkottavat sijoittajia.

Esimerkiksi hän ottaa kiinteistöbisneksen ja oman arvoasuntonsa remontin.

Asuntoa remontoidessaan Oreck kohtasi useita mielestään järjettömiä lakeja ja säädöksiä. Häntä esimerkiksi vaadittiin tekemään 90 senttimetrin levyinen ovi kylpyhuoneeseensa, jotta siitä mahtuisi pyörätuoli sisään, vaikka Oreck itse ei tarvitse pyörätuolia.

Maailmalla on Oreckin mukaan satoja miljardeja dollareja rahaa, joka etsii lupaavia sijoituskohteita kiinteistöbisneksissä.

- Se raha haluaisi virrata urbaaneille alueille, jotka ovat siistejä, joissa elämä on turvallista ja jotka sijaitsevat meren rannalla, sanoo Oreck.

Helsinki on Oreckin mukaan sellainen alue ja pääkaupunkiseudulla on paljon tyhjillään tai alikäytössä olevia toimistotiloja. Kuitenkin se, että Suomessa kaiken edistäminen vie vähintään kaksi vuotta, saa rahan virtaamaan muualle.

- Raha on kuin vesi. Se virtaa sinne, missä se kohtaa pienimmän vastuksen. Raha tai vesi eivät juokse ylämäkeen.

Oreckin mielestä suomalaisilla ei ole enää varaa elää 1950-luvun asenteissaan. Hän esittelee viiden askelen ohjelman, jonka avulla on hänen mukaansa mahdollista muuttaa Suomen asenne ja tehdä Suomesta menestyvämpi valtio.

Oreckin ohjelma koostuu seuraavista vaiheista:

1. "Tähdätkää korkealle ja päättäkää, että teistä tulee maailman parhaita markkinoinnissa ja tarinankerronnassa. Kukaan ei valmistaudu olympialaisiin saadakseen pronssia".

2. "Jotta kehitystä voi seurata, on laadittava mittarit."

3. "Toiminta. Suomalaisille esikouluikäisistä väitöskirjaopiskelijoihin on opetettava tarinankerrontaa, markkinointia ja itseluottamusta."

4. "Harjoitelkaa, vimmatusti. Ei kukaan soita viulua eikä pelaa huipputasolla jääkiekkoa ilman harjoittelua."

5. "Kun olette valmiita, nauttikaa siitä. Menkää ja vallatkaa maailma, puhukaa se pyörryksiin!"

- Viisi askelta viidessä vuodessa, ja teillä on vallankumous Suomen taiteissa, bisneksissä, kirjallisuudessa ja elämän jokaisella alueella, Oreck julistaa. ?

Hyvästä kannattaa ottaa mallia ja katsoa itseä peilistä!!!

alan kolmas miesRe: Itsenäisyysjuhlat7.12.2014 23.24
Siis korjaan yllä pari Matti Puuttosta Vesa Puttoseksi.

Sorry kirjoitusvirheistä.

Kaaville haikailevaRe: Itsenäisyysjuhlat8.12.2014 13.21
Sipilästä saadaan uusi Katainen. Mikään ei muutu. Stubb palaa isolle palkalle Brüsseliin. Demareilta ei löydy päteviä ministereitä, mutta ehkä käy niin, etteivät he kykene tekemään paljon vahinkoa kuitenkaan. Suomi ei nouse.
Juankoskella ja Kuopiossa samat munattomat päättäjät näyttelevät johtajaa ja salaavat suunnitelmansa. Veronmaksajia potuttaa ja ketuttaa sekä harmittaa v:llä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: