Keskustelu

Satsattiin väärään tahoonJuankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 10.37
Juankosken työttömyysaste nousi yli 20 prosentin. Pohjois-Savon työttömyysaste on 13,1 prosenttia.

Talousvaikeuksien ja vähenevien työpaikkojen kanssa kamppailevalla Juankoskella on Pohjois-Savon korkein työttömyysaste.

Tuoreimman työllisyyskatsauksen mukaan työttömien osuus työvoimasta on Juankoskella 21.6 prosenttia. Samaan aikaan matalimmat työttömyysasteet olivat Siilinjärvellä 8,9 prosenttia sekä Keiteleellä 10,1 prosenttia.

Marraskuun lopussa Pohjois-Savossa oli työttömiä työnhakijoita 10,0 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Ilman lomautettuja työttömyys lisääntyi 10,3 prosenttia. Saman verran työttömyys kohosi koko maan tasolla vuoden aikana.

Työttömiä työnhakijoita oli Pohjois-Savossa marraskuun lopussa henkilökohtaisesti ilmoittautuneet lomautetut mukaan lukien lähes 14 900 henkilöä.

MustakaapuRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 15.07
Juankoski pääsi taasen YLE:n uutisten kautta Suomen listoille. Kiitos Juankosken oma kaupunginjohtaja, joka on tietoinen markkinoinnista ja hoitaa leiviskänsä hyvin , sillä hänen mukainen elinkeinopolitiikkansa on ajanut Juankoskelta jo lähes 2500 työkykyistä pois Juankoskelta ja ne, jotka ovat jääneet tänne, ovat työttöminä.
Kiitos Kangaspetteri ja konupullon ansaitset hyvästä työstä, jota olet tehnyt niska punaisena viimeiset parikymmentä vuotta ja olet saanut erittäin hyvin toimeentuloisesta kunnasta Suomen heikoimmin hoidetun kunnan- kaupungin.
Tämä kangaspetterin työ on vaatinut aisankannattajia, joista on mainittava Kettunen, Lösönen ja maan mainio iso Erkki-Suominen, joka kaiken lisäksi ajoi konkurssitilaan paikallislehden, joka ilman kaupungin tukea ja satoja lehtitilauksia olisi jo lakkautettu.

ApinaRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 16.10
Kyllä täällä vielä asuu töissäkäyviä ihmisiä, vieläpä sellaisia, joilla ei ole aikomustakaan muuttaa pois.
Jouluterveiset vaan Mustakaavulle ja parempaa ensi vuotta.

MustakaapuRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 16.23
Savon sanomat: "
Kari-Pekka Issakainen
09:53


Talousvaikeuksien ja vähenevien työpaikkojen kanssa kamppailevalla Juankoskella on Pohjois-Savon korkein työttömyysaste.

Tuoreimman työllisyyskatsauksen mukaan työttömien osuus työvoimasta on Juankoskella 21.6 prosenttia. Samaan aikaan matalimmat työttömyysasteet olivat Siilinjärvellä 8,9 prosenttia sekä Keiteleellä 10,1 prosenttia."
Apinoille löytyy töitä Juankoskella, kertoo apina apinan ajatusjuoksulla ja apinanraivolla.

voutiRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 17.20
Vain hullu jää kuolevaan kylään näinä päivinä, myykää talot ja mannut jos joku siitä jotain maksaa.Sääliksi käy ihmisiä jotka kärsii näitten nerojen toimista.

kristallipallon tuijottelijaRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 17.56
Kaikkien tiedossa on, että Juankosken Nero kehitti Römssyn jälkeen Juankoskelle massiivisen työllistämishankkensa, jonka vaikutukset uloittuisivat joka puolelle Pohjois-Savoon.

Työllistävät vaikutukset olivat niin merkittäviä, että Kuopion ELY-keskuksenkin tekemät Tratta PBF:n työllistämisvaikutuksia koskevat laskelmat oli salattava.

New Stroms rehellisenä paikallisena yrittäjänä totesi Nerolle, että nyt tehdään Pohjois-Savoon kaikkien aikojen "työttömyyshanketta" Samovaari-huijareiden avulla. Työttömyyshankkeen hinnaksi on nyt varmistumassa ainakin 15-20 milj. euroa.

NS:n ennustus on siis valitettavasti toteutunut. Juankosken autio kylä jää ikuisiksi ajoiksi muistomerkiksi siitä, kuinka jääräpäinen pikapäättämien voi tuhota koko kylän.

Kylän työttömien iloksi rakennettiin sitten vielä kaiken kukkuraksi moderni yli 4 milj. euron raskaasti tappiollinen keskustan Sillikuukki keittiö, jonka eväät ovat aivan liian kallita työttömien syötäviksi.

Missään muussa Suomen kunnassa ei meno ole ollut tällaista. Siksi Juankoskelle ei ole tungosta, vaikka kunta liittyy Kuopioon vuonna 2017.

Asukasluku liittymishetkellä näyttää alkavankin kolmella ja Juankosken kiinteistöjen arvo putoaa nykyisestään todennäköisesti 50%:lla ellei enemmän. Tyhjien tonttien hintahan on jo Räsäsen mukaan 1 euro per kappale.

ApinaRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 18.50
Olen asunut koko ikäni Juankoskella. Minulla on syntyperäisenä ruukkilaisena varsin laaja ystävä ja tuttavapiiri. Kukaan tuttavistani ei ole myynyt asuntojaan eikä kukaan ole muuttamassa täältä mihinkään.
Käsittääkseni meillä on lupa käydä töissä muissakin kunnissa, jos omalta kylältä ei töitä löydy.

selfie79Re: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 19.08
..aikoinani juankoskella olessani,yritin päästä moneen työpaikkaan nuoruudessani.olin juuri ammattikoulun käynyt,ja yritin päästä kesäduuniin römpsylle.en päässyt.sitten oli kaverini joka makas vaan kotonaan,se pääsi koska oli suhteita,sen isä oli töissä siellä.tunsin heti että juankoskella pääsi vain suhteilla töihin.

sen jälkeen ajattelin että parempi on että lähden pois tästä pitäjästä.sain töitä toiselta puolen suomea.tunsin olevani taas jotain.

en ole edes ajatellu muuttavani takaisin.

JurkkisRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 19.17
Kuten huomataan apinan suku ja muut tutut apinan kaltaiset jäävät Juankoskelle.
Kuitenkin apinan aivoilla ei ymmärretä, että väki vähenee, verot nousevat ja veroilla ei saa vastiketta. Mutta apinan ajatusjuoksu on sama aina. He jäävät Juankoskelle, koska Juankoski on apinakaupunki. Apina ei valita muusta, kuin siitä, että uskalletaan kritisoida Juankosken tuhoutumista.
Sääliksi käy, mutta miksi hän edes ajattelisi muuttoa pois, kun talokaan ei mene kaupaksi.

ApinaRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 19.39
Eipä tainnut asiallisesta keskustelusta tulla mitään.

jepjepRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 20.35
täytyy ottaa huomioon että on olemassa ihmisiä,eläkeläisiä vanhuksia,jotka on syntyneet tai asuneet pitkään juankoskella.juankoski on heille kaikki kaikessa vaikka menis miten mönkään juankosken asiat tai ei,tai putoaisi pommeja niskaan.

sitten on viinamäenmiehiä,ja masentuneita,ne joilla ei itsensä mielestä ole tulevaisuutta,ei heitä voi pakottaa mihinkään työntekoon toisellepuolelle savoa,koska heillä menee ihan tarpeeksi huonosti.

on myös nuorisoa,peräkammarin poikia,joista vain ei ole muuttamista vaan ovat juurtuneet paikkakunnalle tai isän ja äidin luokse.

kaikista ei ole maailmalle menijäksi,vaikka ei ole työtä.

eskimoRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 20.46
ota apina huomioon, ettei juankoskella voi olla hyviä kavereita, eikä hyvä asua. katkerat ihmiset eivät näe kuin huonot puolet ja työttömät. jokunen käy töissäkin ja tykkää asua juankoskella vaikka pete poppoineen onkin sählännyt asiat ihan päin persettä

GorillaRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys23.12.2014 23.54
Apinalle keskustelun aihetta: Juankoskella suurin muuttotappio vuosittain; Juankoskella suurin velkataakka/kuntalainen;Juankoskella korkeimmat veronkaltaiset maksut ja toiseksi korkein veroäyri; Juankoskella rsuurin työttömyysprosentti. Anna keskustelun kukkia. Mitä Juankoskella on, että ihmiset haluaisivat jäädä tänne. Juankoskihan halusi myös liittyä Kuopioon, joten koko Juankoskea ei ole olemassakaan, joten apinalle taas banaani- keskusteleppas siinä.

IinesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys24.12.2014 13.31
Lisätään apinalle vielä ajateltavaa: Juankosken yhteenlaskettu, kumulatiivinen alijäämä, joka pitää kattaa seuraavan kolmen vuoden aikana, on yhteensä n. 13 miljoonaa euroa ja koko Savon maakunnassa alijäämiä on n. 22 miljoonaa euroa, joten Juankosken alijäämät ovat n. 60 prosenttia maakunnan alijäämistä.
Juankoski on myös maakunnan ainoa ttodellinen kuuden tähden kriisikunta.
Juankoski on nousussa kaikilla sektoreilla.

reviisoriRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys24.12.2014 15.41
Tarkastuslautakunnan pj. ja kuntatarkastaja eivät ole vielä huomanneet mitään, minkä takia pitäisi nostaa meteli ja alkaa panna tilivelvollisia todella tilille. Siis, kaikki hyvin. Vai onko?
Kuopion johto teki virhearvioinnin, kun antoivat Juankosken tiliväärennösten ja kusetusten mennä läpi kuopiolaisten veronmaksajien taakaksi.
Kepumafian selitysautomaatti meni liian pitkälle,

alan kolmas miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys25.12.2014 1.11
apina on tyypillinen savolainen patu, joka ei ymmärrä asioista yhtään mitään.

Käy ensi Alkio-opisto, kuten Juankosken keskustan virallinen ääni on käynyt, niin pystyt keskustelemaan sellaistenkin kanssa, jotka eivät ole Alkio-opistoa käyneet, vaan ajattelevat muutenkin ihan omilla aivoillaan. apinan moukarikaan ei lennä 10 m enempää.

Apina näyttää keskustelevan "leipäpuussaan" itsekseen.

Hyvää Joulun jatkoa myös leipäpuuhun.

eskimokin on jo Joulun aikaan heittäytynyt filosofiksi. Rauhallista Joulun Seutua vaan eskimollekin. Toivon, että eskimon iglu ei sula ensi viikolla, kääännytäänhän me jo taas kevättä kohti.

eskimoRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys25.12.2014 16.33
eskimon iglussa on eristeet eli ei pelkoa sulamisesta. viinapannu pitää iglun talvella mukavan lämpimänä, se pitää myös mielen iloisena. keväällä heti ensiavannossa käyn pesemässä kaulimeni ja lähden etsimään piparia leivottavaksi.valitettavasti joudun välillä tekemään ihan oikeita töitäkin, mutta ei eskimon elämä ole hullumpaa.pessimistit voisivat pistäytyä iglussa hakemassa lääkettä sielullensa. parempaa uuttavuotta kaikille

jepRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys25.12.2014 18.22
suattas olla iglu täynnä aika äkkiä,jos kaikki epätoivoiset tietäisivät,missä pannu on,mutta parempi olla kertomatta!!! hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta vaan kaikille!

alan miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys26.12.2014 20.30
Apina on tosi viisas mies. Ei se haittaa, jos asuntonsa on ostettu kauan sitten eikä aiokaan myydä sitä. Tappio tulee vasta myydessä. Tyhmiä ovat ne, jotka ovat juuri tulleet tehtaalle töihin ja ostaneet muka halvemmalla asunnon ja myyvätkin sitten tappiolla ja muuttavat pois.

Apinalla on myös laaja kaveripiiri ja kohta kuuluu Kuopion auvoiseen kaupunkiin. Apina on juuri sellainen, joita Suomi tarvitsee eli katselee töitä vähän kauempaakin.

Ongelmia ovat ne peräkammarin pojat, joille ei työ kelpaa ja haluavat vain avustuksia. Ei kannata heittäytyä änkyräksi, jos ei tunne sitä olevansa. Onnea vaan apinalle hyvistä henkilökohtaisista ratkaisuista ja hyvää tulevaakin vuotta 2015.

LepakkomiesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys26.12.2014 21.45
Alan mies nimimerkkiin pitänee lisätä apina, joten nimimerkiksi sopisi hyvin --alan apinamies-. Ovat nimittäin sen verran samoilla raiteilla. Alan apinamies on muuttanut isoon kaupunkiin ja käy Kiinassa ja Singaporessa, kuten kaupunginjohtaja kangaspeikko konsanaan. Mutta peräkammarista hänkin on, kuten muutkin apinakaupungin sankarit.

alan kolmas miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys27.12.2014 1.16
alan mies on pitkään jauhanut megatrendeistä ja urbanisoitumisen välttämättömyydestä. alan miehen mielestä kaikki kyläkoulutkin pitää välittömästi lakkauttaa, koska megatrendit ja urbaani kehitys vaatii sitä.

Nyt alan mies kiihottaa kuitenkin yllättävästi apinaa pysymään sitkeästi leipäpuussaan autioituvassa Juankosken Lilli Puttikylässä, jossa ei kohta ole kaupan kauppaa.

Alan mies vielä lohduttaa apinaa sillä, että onhan apinalla Juankoskella sentään vielä hyvä kaveripiiri, kun kohta ollaan auvoisessa Kuopiossa.

apinan leipäpuun ja kämpän arvo on jo pudonnut megatrendien vaikutuksesta muutamaan kymppitonniin. Sillä apina saa Helsingissä korkeintaan 10 neliön yksiön-vuokralle, jos luottotiedot on vielä kunnossa. Auvoisesta Kuopiosta ehkä 20 neliön.

Tällainen tavan taapertaja ei voi osallistua alan miehen ihannoimaan urbanisoitumisen megatrendiin.

alan mies on koulutettu, joka voi matkailla vaikka Singaporeen, jos tulee tarve. Juankosken Nerokin voi matkailla milloin vain Hong Kongiin, jos tulee tarvetta käydä ostoksilla ulkomailla.

Kerropa alan mies, miten leipäpuussaan kiikkuva apina lähtee konsulttihommiin Singaporeen tai Kiinaan?

alan miehen kannattaa keskittyä mielettömien megatrendien ihannoinnista trendien muutospuuhiin.

Kuitenkin, parempaa Tulevaa Vuotta 2015 myös alan miehelle. Taannoinen Singaporen terveydenhuoltoa koskeva raporttisi oli minulle uutta. Kiitos siitä!

alan miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys27.12.2014 3.17
Parempaa tulevaa vuotta vain alan kolmannelle miehellekin. Minä vain ihmettelen sitä, että jos apina kirjoittaa omasta näkökulmastaan asiallisen kommentin, niin muut kirjoittajat reagoivat siihen epäasiallisesti. Meitä ihmisiähän on monenlaisissa tilanteissa eikä sillä, mikä on koulutus tai työ ole merkitystä, jos asenteet muuten ovat kohdallaan.

Suomen suurimpia ongelmia on se, että ei tarvitse lähteä toiselle puolelle Suomea töihin, jos ei halua, vaikka työtä olisi tarjollakin. Olisi syytä katsoa monen malliyhteiskuntaa eli Amerikkaa, kuinka siellä annetaan potkuja ja kuinka siellä muutetaan osavaltiosta toiseen eikä sitä pidetä mitenkään erikoisena. Ei ole ihme, että USA:n talous porskuttaa nyt ennätysvauhtia, kun Suomessa on todellinen lama ja julkiset menot vain kasvavat.

Kyllä apina on hyvä yksilö, vaikka ei lähdekään ulkomaille töihin. Sitä paitsi minä olen jo kerran huomauttanut, että olen eniten ollut Australiassa, maassa jossa on puhdas ilma, erinomaiset kotimaiset elintarvikkeet ja viinit ja jossa melkein kaikki ihmiset asuvat kaupungeissa vaikkakin omakotitaloissa. Ja aina kun listataan maailman parhaat kaupungit asua, niin Melbourne on mitalisijoilla ja viime aikoina jopa paras.

alan miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys27.12.2014 10.59
Kuopiossa on ylivoimaisesti maan paras TE-toimisto.

http://www.hs.fi/talous/a1419567924105

alan kolmas miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys27.12.2014 17.54
Tapio Rautavaara lauleskeli aikoinaan mieleeni porautunutta rallia seuraavasti:

"Vain merimies voi tietää miten luonto rakastaa
Kun tuuli laivaa keinuttaa sen uneen tuudittaa
Vain merimies voi tietää miten luonto kurittaa
Kun myrsky laivaa ravistaase ulvoo raivoaa
Jos lyökin hurja kuohupää tai aalto lymyää
Niin aina rinnan riemussa on myöskin ikävää"

Vain sellainen henkilö, joka on itse joutunut työttömksi voi tietää, mitä on työttömyys ja antaa siitä lausuntoja.

Joskus hurjina 1990-luvun vuosina jouduin hetkeksi itsekin tähän tilanteeseen ja marssin tietysti silloisen paikalliseen työvoimatoimistoon töitä etsimään.

Ystävällinen konttorin johtaja sanoi, että valitettavasti meillä ei ole koodia tuollaiselle hyvin koulutetulle työnhakijalle. Ihmettelin jo silloin, miten tämä voi olla mahdollista, koska maailmassa oli jo silloin niin paljon tekemätöntä työtä.

En jäänyt sitten asiaa sen enemmälti ihmettelemään, vaan etsikelin sitten töitä ihan omatoimisesti ja löytyihän niitä töitä sitten henkilölle, joka ei vaikeitakaan töitä pelkää, eikä ole koskaan tehnyt töitä minkään koodin perusteella.

Ajattelin jo silloin, että meillä on jotain mätää tuossa työnvälityksessä. Ajatukseni oli silloin, että valtion monopoli työnvälityksessä ei toimi. Työvälitys täytyy yksityistää.

Kun sitten konsultoin entisen luokkakaverini kanssa, josta oli tullut erään työvälitystoimiston johtaja (muuten luokkamme viisaimpia miehiä). Hän totesi, että hyvä ajatus, mutta yksityinen työvälitys on kansainvälisin sopimuksin meillä kielletty.

Niinhän se oli vielä silloin, kun itseäni työttömyys edes vähän kosketti, mutta Suomi irtisanoi 5.6.1992 yleissopimuksen nro 96. Yksityisiä työnvälitystoimistoja koskevan yleissopimuksen nro 181 valmistelussa lähtökohtana olikin se, ettei yleissopimus nro 96 enää periaatteiltaan vastannut muuttuneiden työmarkkinoiden tilannetta, poikkeuksena ainoastaan periaate työnvälityksen maksuttomuudesta työntekijöille.

Suomessa yksityisiä työnvälitystoimistoja koskevat rajoitukset poistettiin vuonna 1994 työvoimapalvelulainsäädännön uudistamisen yhteydessä. Ainoana rajoituksena työvoimapalvelulaissa (1005/1993) säilytettiin työnvälityksen maksukielto.

Nyt minua ihmetyttää vielä, miksi työvälitykseen on säädetty tuo maksukielto? Ymmärrän hyvin, että se johtuu tasa-arvoajattelusta, mutta kielto on järjetön.

Sellainen palvelu, joka ei maksa mitään, ei voi myöskään johtaa minkäänlaisiin positiivisiin tuloksiinkaan.

Koko elämäni asiantuntijapalveluja myyneenä henkilönä tiedän, että kaikkien erilaisissa asiantuntijapalveluissa olevin henkilöiden markkinoiti ei ole ilmaista. Ilmaisia lounaita ei todellakaan ole olemassa.

alan mies on taas ansiokkaasti ottanut Kuopion TE-keskuksen maamme "auvoiseksi" esimerkiksi, miten työnvälitystä pitää hoitaa.

Hesarin artikkelissa todetaan, että TE-keskuksen uusi johtaja alan ulkopuolelta tullut Pasi Patrikainen pani tuulemaan. Hän otti käyttöön henkilökohtaiset tulostavoitteet ja niiden julkisen seurannan.

Sehän kuulostaa riistokapitalistin unelmalta.

"Toki he toisiaan vertailevat" (virkamiehet), Patrikainen sanoo Kuopion te-toimiston henkilöstöravintolassa rauhalliseen ääneen. "Pieni kilpailu on ihan kiva asia."

Tästä Pasi Patrikaisen uudesta toimintatavasta voimme havaita, että myös Suomen TEM:ssä on huomattavasti varaa parantaa juoksua.

TEM:n palkkalistoilla oli henkilökuntaa vuonna 2012 yhteensä 13 126 henkilöä, mutta TEM.n erikoisasiantuntija tri Juha Tianen, jota äskettäin henkilökohtaisestikin konsultoin Suomen korkeasta työttömyydestä, on todennut meillä olevan erilaisia työttömiä jo lähes 500 000 ja työttömyys koskettaa jo lähes 1 000 000 suomalaista.

Joutessani tarkistin TE-toimistojen avoimeksi ilmoitettujen työpaikkojen listan koodeittain. Tulokset on alla:

- johtajia 113 kpl
- erityisasiantuntijoita 1 834 kpl
- asiantuntijoita 2 002 kpl
- toimistohenkilöitä 345 kpl
- palvelualan henkilöitä 2 765 kpl
- maanviljelijöitä 49 kpl
- rakennuslan ihmisiä 763 kpl
- prosessi- ja kuljetusala 340 kpl
- muut 825 kpl
- sotilaat 1 kpl
- yrittäjät 265 kpl
- Yhteensä kaikki 8 937 kpl

Kysymyksessä taitaa olla kuitenkin kokopäivätoimiset työpaikat.

Ainakin minua ihmetyttää, miten yli 13 000 valtion virkamiestä ja naista ei löydä Suomen maasta enemmän avoimia työpaikkoja kuin vain vajaat 9 000, kun meillä tri Tiasenkin mukaan on työttömiä jo noin 500 000.

Johtuuko tämä lukujen kohtaamattomuus siitä, että valtion virkamiehet eivät osaa määritellä työtä enää nykypäivänä oikein?

Tietysti on selvää, että Suomen jäykillä työmarkkinoilla ei töitä helpolla löydy, koska kaikille pitää maksaa yleissitovien sopimusten mukaan likipitäen samaa palkkaa, oli sitten kysymyksessä vaikka johtaja tai prosessimies.

Ammattiliittojen mukaan meillä kukaan ei saisi tehdä ns. vihattuja pätkätöitäkään, vaikka esim. konsultit eivät tee mitään muita kuin vihattuja pätkätöitä.

Minusta työn määrittely on Suomessa pantava myös täysin uusiksi.

Olisinkin tässä välttämättömässa uudistuksessa hyvin radikaali. Minusta esim. lääkäri tai insinööri ja virkamiehetkin ovat aivan samanlaisia asiantuntijoita kuin esimerksi nykyään selvästi alempiarvoisena työtekijänä pidetty siivooja.

Minusta siivooja voi olla omalla alallaan huomattavasti suurempi asiantuntija kuin vaikka terveyskeskuksessa toistuvia hoitovirheitä tekevä töitään aloitteleva lääketieteen kandidaatti.

TE-keskusten työkoodien perusteella Suomen työttömyys ei valitettavasti parane koskaan. Tarvitaan radikaali muutos kivettyneissä asenteissa.

Kanattaa kuunnella herkällä korvalla, mitä mm. Ruotsissa viisastunut ja muutoinkin terävä Juhana Vartiainenkin puhuu.

eskimoRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys27.12.2014 18.45
meneppäs kolmas mies kapakkaan ja etsi juottolan isoin mies. kerro tälle herralle, että ompas mulkun näkönen mies.äijä varmaan jo vähän murahtelee, mutta nenä säilyy ehjänä. kerro sitten seuraavalle ukolle, että herra näyttää ihan ruotsalaiselta konsultilta. tulee takuulla heti kuonoon

kyöstiRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys27.12.2014 19.21
ei hirveesti tarvii kehua jos arvauskeskuksessa on töissä, tai kunnalla, teidän palkat maksaa me muut, te olette iso kulu meille.

juankoski ja sen ympäristö on ankeeta, ja ahkerathan muuttaakin pois sieltä, esim. siihen ainoaa kasvukeskukseen.....

alan kolmas miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys27.12.2014 23.38
eskimoa voin lohduttaa, että en mene juottolaan päätäni aukomaan, mutta eskimon nuotion äärelle voisin tullakin maailmaa parantamaan.

Toivottavasti eskimon iglu ei sitä ennen kuitenkaan ehdi sulamaan. Uusissa sääennusteissa luvattiin jo +5 celciusta uuden vuoden jälkeen.

"Kössille" toteasin, että virkamiehet on laitettava samanlaisiin jonoihin kuin muutkin ihmiset. Virkamiehillä ei voi olla 5 vuoden suojatöitä, pitempiä lomia, kaiken maailman virkavapaita ja palkkoja, jotka nousee vuodesta toiseen kuin manulle illallinen, vaikka työn tuottavuus heikkenee koko ajan.

Huolimatta lyhyestä työajasta esim. kaikki Juankosken ateriapalvelun työntekijätkin tuntuvat olevan ainakin kunnan virallisten raporttien mukaan uupumuksen partaalla.

Lainaan alle muutaman rivin netistä löytämääni Jouko Marttilan (Taloudentulkki) tekstiä. Tästä alkaa selvitä, miksi meillä Suomessa suksi ei luista.

"Suomessa leikataan lapsilisiä, mutta valtion ja kunnan työntekijät nauttivat edelleen valtakunnan nopeimmasta ansiotason kehityksestä.

Valtiolla palkat ovat nousseet lamapuheista huolimatta yli kymmenen prosenttia vuodesta 2010. Kunnissa palkkataso on noussut toiseksi eniten 8,6 prosenttia. Yksityisellä puolella on jääty alle kahdeksaan prosenttiin.

Vuosina 2003?2012 valtion maksamat keskiansiot kasvoivat yhteensä 44 prosenttia, kun kunnissa ja yksityisissä yrityksissä nousu jäi 35 prosenttiin.

Erityisen kiivasta palkitsemisen tahti oli valtionhallinnon johtajilla, erityisasiantuntijoilla ja asiantuntijoilla, joiden palkat nousivat parhaimmillaan yli 50 prosenttia. Myös kuntapuolella monien ammattiryhmien palkat ovat nousseet koko ajan yksityisiä ammatteja nopeammin.

Julkishallinnon valtava palkkaharppaus ei ole suuresti vaikuttanut valtion ja kuntien asemaan työllistäjänä. Valtio on jonkin verran vähentänyt työntekijöitä, mutta kunnat ovat vastaavasti palkanneet lisää.

Julkiselta puolelta on vuoteen 2010 verrattuna kadonnut vain kolme tuhatta työpaikkaa, kun yksityiset yritykset ovat samaan aikaan menettäneet 64 000 työntekijää.

Julkishallinto työllistää yhä 660 000 ihmistä, joiden palkkakulut ovat kasvaneet muutamassa vuodessa yhteensä yli kolme miljardia euroa. Paluu vuoden 2010 palkkatasolle tasapainottaisi nopeasti valtiontalouden.

Suomessa on yhä vähemmän veronmaksajia, jotka ylläpitävät raskasta hallintokoneistoa, johon säästöt eivät ole kunnolla vielä iskeneet. Hallituksen tuoreimmat säästöpäätökset eivät julkishallintoa horjuta, vaikka paluuta esimerkiksi vuoden 2010 palkkatasolle voisi pitää perusteltuna.

Julkishallinnosta voitaisiin säästää yhdellä kertaa yli kolme miljardia euroa, jos palkkoja leikattaisiin kymmenellä prosentilla (Huom! vain 10%:lla).

Julkishallinnon koko palkkasumma kaikkine sivukuluineen ja lomarahoineen on 3 500 euron keskiansioilla laskettuna karkeasti arvioiden 34 miljardia euroa, mikä vastaa kahta kolmasosaa valtiontalouden menoista."

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen puolestaan esitti Hesarissa lokakuussa jo myös kuntien ja valtion työntekijöille palkkaleikkauksia.

Kanniainen ei esittänyt mitään tarkempaa leikkausprosenttia, mutta totesi mm. :

"Palkkamenot ovat julkisen sektorin merkittävin menoerä, Kanniainen perustelee ja huomauttaa, että Suomessa julkisen sektorin menojen suhde bruttokansantuotteeseen on selvästi korkeampi kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Saksassa."

Kanniainen oli pudottanut omaa palkkaansa jo edellisen laman aikan ja on siihen valmis nytkin.

Vesa Kanniainen ei halunnut kuitenkaan leikata kaikkien henkilöryhmien palkkoja kuten esim. sairaanhoitajien palkkoja, joiden palkat ovat häen mukaansa vieläkin alimitoitettuja, koska Kanniaisen mukaan ala on pitkälle monopolisoitu.

On vain yksi työnantaja, joka voi sanella palkat.

Juha Sipilän ajama sote-malli tulee vain entisestään vahvistamaan tätäkin vahingollista monopolikehitystä.

Nyt tarttis tehdä jotain!!

Eero kekalainenRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys28.12.2014 11.00
Kyllapa sattu silmaan ja korvaan ko lueskelin taman otsikon alla olevat jutut. Onko se ihan oikein et eri nimimerkkien takaa huutelevat eri alojen ensimmaiset, toiset, kolmannet alan miehet, apinat, eskimot, ym. yrittavat morkata toisiaan mahdollisimman syvalle suohon. ????????? Kysymys ei oo siita onko alan mies tai alan kolmas mies tai apina tai iglussa asuva eskimo tyhmempi tai viisampi, kysymys on asiasta, johon otsikko viittaa, tyottomyysprosentti.
Palatkaa aiheeseen !!!!!!!!!!!!! please!!
Osallistun keskusteluun ihan omalla nimella Eero Kekalainen

alan miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys28.12.2014 11.21
Olen Eero Kekäläisen kanssa samaa mieltä, että asioiden pitää riidellä ei henkilöiden. Valitettavasti tällä sivustolla tuppaa järjestys olemaan käänteinen, kuten tästäkin keskustelusta huomaa.

Mitä sitten tulee nimimerkin käyttöön niin sehän merkitsee juuri irrottautumista henkilöstä eli yritystä riitauttaa asiat, ei henkilöt. Tällä sivustolla on kuitenkin aina voimakas yritys jopa paljastaa nimimerkkien takana olevat henkilöt eli halu on kova riitauttaa asiat henkilöiden välisiksi eikä puhua itse asiasta.

Mitä sitten työttömyyteen tulee, niin kannattaisi käydä Kuopiossa töissä eikä odottaa kotona, että työtä tullaan tarjoamaan.

alan kolmas miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys28.12.2014 15.58
Tavallisesti viisas Eero Kekäläinen on nyt tarttunut epäoleelliseen asiaan.

Olen yllä esittänyt joitakin keskeisiä keskusteluteemoja, jotka ovat osin omakohtaisia, mutta myös liittyvät Suomen ja Juankoskenkin nykyiseen korkeaan työttömyyteen.

Minulla ei ole mitään tarvetta lähteä niitä omalla nimellä tässä mediassa levittelemään, koska en käsitääkseni ole ehdolla Juankosken tai peräti Kuopion tulevissa kunnallisvaaleissa.

Jos esim. työttömyyttä koskevaan keskusteluun päädyn vakavammassa tutkimuksessa, en tee sitä kuitenkaan tällä palstalla vaan jossain virallisessa julkaisussa ns, tutkittuna tietona.

Olen havainnut kyllä senkin, että tällä palstalla joillakin kirjoittelijoilla on kova tarve lähteä nimimerkkien takana olevien henkilöiden henkilökohtaisuuksien levittelyynkin, jota ei voi pitää hyväksyttävänä, vaikka sana onkin vapaa.

Tästäkin syystä nimimerkkien käyttö on hyvin motivoitua. Minusta ylläpito on kuitenkin toiminut moitteetta pahimmissa henkilökohtaisissa loukkaustapauksissa.

Se lienee kuitenkin selvää, että julkisissa tehtävissä oleviin henkilöihin täytyy voida kohdistaa arvostelua heidän toimistaan, jos arvostelun aihetta esiintyy.

Vastaavalla tavalla ainakin minulta tulee kyllä ruusuja, jos on siihen aihetta. Jos kukaan julkisissa tehtävissä oleva henkilö ei tee mitään, niin silloin ei ruusuja voi odotella.

Se, että olen joissakin nyt työttömyyttä koskevissa kommenteissani siteerannut joitakin tuntemiani professoreita ja muita julkisia keskusteluja ei vähentäne tekstieni arvoa.

Jos sinulla Eero Kekäläinen on jotain asiallista kommentoitavaa työttömyydestä vaikka Juankoskella esittämieni asioiden suhteen, niin kirjoitapa niistä.

Vastaan taatusti esittämääsi kritiikkiin nimimerkin valossa. Jos sinulla on sähköposti, niin laita tieto esiin, niin voin täräyttää luottamuksellisen kommenttini suoraan sähköpostiisi.

Tämän blogin keskustelussa on käsittääkseni tarkoitus ottaa kantaa Juankosken tapahtumiin hyvässä ja pahassa. Juankoskisena veronmaksajana katson, että minullakin on siihen oikeus myös nimimerkin takaa.

Parempaa Tulevaa Vuotta 2015 Eero Kekäläiselle!!

Jos olen ymmärtänyt oikein, niin Eero ei olekaan jäänyt paikoilleen peukaloja pyörittämään Juankosken Työttömien Kylään.

alan kolmas miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys28.12.2014 17.58
Arvoisaa Eero Kekäläistä kehotan ottamaan Juankosken työttömyyttä koskevassa keskustelussa käteen vaikka vuoden 2013 tilinpäätöksen ja siellä kohdan 13 133 Yleinen elinkeinotoimi, jonka vastuuhenkilö on elinkeinoasiamies. Elinkeinotoiminta kokonaisuudessaan kuuluu taas Juankosken Neron rooteliin.

Tavoitteita vuodelle 2013 oli kaksi:

1) Kehitetään hoiva- ja hyvinvointipalveluyrittäjyyden toimitaympäristöä yhdessä kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Tämä tavoite ei ole toteunut, mutta kotihoitoa on optimoitu.

2) Edistetään kiinteistö- ja isännöinti- ja asiantuntijapalveluyrittäjien spv-toimintaa. On käynnistetty toimenpiteet mm. yhteistyössä Yrittäjäyhdistyksen kanssa. Toimenpiteet ovat toteutuneet.

Konkreettisia tavoitteita:

1) Yrityksille järjestettävät tilaisuudet ja tapahtumat 2 kertaa

2) Uusien yritysten hankkiminen (hoiva- ja hyvinvointi) 4 kpl

3) Yrityskäynnit 15 kertaa

Toteutuneet tavoitteet:
1) Yritystilaisuudet 6 kpl

2) Uusien yritysten hankkiminen (hoiva- ja hyvinvointi). Tavoite ei toteutunut.

3) Yrityskäynnit
- tominnassa olevat yritykset 8 kpl
- uudet yritykset 3 kpl

Projektit:
1) Future Food (2011-2013), kuntaraha 2 500 euroa
2) Savon Matkailu (2012-2013), osakkuusmaksu 3 500 euroa
3) Green Savo (2012-2013), 2000 euroa/vuosi
4) Stick and Stones (Kivestä ja Puusta), Leader-rahoitteinen (hinta ei tiedossa)
5) Design-ajattelu- ja kuituhampun jatkojalostus-hanke 80 000 euroa

Tilinpäätöksessä mainitaan, että elinkeinoasiamiehen työpanos on myyty Sydän Savon maaseutuyksikölle talouden tervehdyttämisohjelman mukaisesti ja toteutunut.

Yleishallinnon ja elinkeinotoimen osalta todetaan, että vuonna 2013 toimintamenot olivat 1.93 milj. euroa ja toimintatulot 452 678 euroa. Toimintakate oli ? 1.477 milj. euroa. Näissä elinkeinotoimissa kunnan henkilöstön vahvuus oli 7.9 henkilöä.

Yllä olevasta selonteosta havaitaan, että Juankoskella ei ole aikomustakaan kehittää Juankosken Työttömien Kylän elinkeinotoimintaa.

Selvityksestä näkyy myös, että Lilliputti Kylään ei pyritä hankkimaan minkäänlaista sellaista yritystoimintaa, joka ei liittyisi jollain tavoin esim. kunnan terveys- ja hoivapalveluihin tai esimerkiksi surulliseen Sillikuukki Keittiöön.

Kaikki panokset on laitettu epäonnistuneeseen ja epätoivoiseen Samovaari-hankkeeseen

Kuntaan ei näköjään siis haluta minkäänlaista rehellistä yksityistä liiketoimintaa.

Vapaassakin on jo monta kertaa mm. kehitysoptimisti vaatinut Juankoskelle mm. yrityishautomoa, mutta tälläkin sektorilla merkittävin saavutus toistaisksi on ollut keskustan virallisen äänen kehittämä Römssyn muuttaminen alkeemisten keinojen avulla kultatehtaaksi.

Virallinen ääni on päässyt kulta hankkeessaan jo niin pitkälle, että siemenkultaa on saatu kasaan muistaakseni jo 178 grammaa ja virallinen ääni on pyytänyt alan kolmatta miestä selvittämään, minkä suuruisesta alkupotista on kysymys.

Kullan hintahan on nyt vähän laskenut, kun viimeksi pohdittiin tätä tärkeätä kysymystä. Päivän hinta on nyt 31.067 euroa/g. Virallisen äänen kasaaman siemenkullan arvo on siten juuri tällä hetkellä 5 529.93 euroa. Sillä summallahan virallinen ääni voi nyt hyvin perustaa jo kaksi uutta hoiva-alan yritystä Juankosken Hoivakylään.

Koska elinkeinoasiamiehelle ei ole löytynyt kunnassa töitä, hänen palvelujaan on lähdetty myymään muihin kuntiin ja käsittääkseni myös Siilinjärvelle, josta elinkeinoasiamies lienee kotoisin.

Projekteista on syytä mainita, että Future Food ja Design-hanke vaikuttavat katastrofaalisen Sillikuukki-keittön tekohengitykseltä, jossa ei ole mitään toivoa paremmasta. Se laiva on jo aikaa sitten karahtanut kiville, eikä siitä toivu.

Projektirahoista on todettava, että esim. 2 500 euroa Future Food hankkeeseen on sunnilleen sillä tasolla, jonka nykypäivänä esim. kunnollinen konsultti (elintarvikealan asiantuntija) laskuttaa 1-2 päivän työskentelystä. Kunnollinen konsulttikaan ei kuitenkaan pysty 1-2 päivässä ratkaisemaan Future Foodiin liittyviä haasteita.

Juankosken Työttömien Kylässä elinkeinotoimen tavoitteet ja saavutukset voivat tuntua viranomaisista uuvuttavilta, mutta saadaksemme jonkun käsityksen hoivakylämme toiminnan luonteesta, vertaan alla kylämme elinkeinotoimen saavutuksia Leppävirran vuoden 2013 tilinpäätöksessä olleisiin tietoihin.

Ensinnäkin on todettava, että Leppävirralla talouarvioon 2013 oli kirjattu yksinkertaisesti seuraavaa:

Vaikuttamistavoitteet
- Teknologiateollisuuden kilpailukyvyn turvaaminen
- Matkailun kehittäminen
- Maaseudun yritystoiminnan monipuolistaminen
- Palvelujen vetovoiman turvaaminen

Tuotantotavoitteet:
- Uudet yritykste (Y-rekisteri) 30 kpl, toteunut 33 kpl
- Uudet työpaikat 45 (yritys- ja hankerekisteri), toteutunut 40 kpl
- Yritysten investointi ? ja kehittamishankkeet 15 kpl, toteutunut 18 kpl
- Yritystonttien ja toimitilojan tarjonta, toteutunut

Leppävirralla oli vuonna 2013 meneillään kaikkiaan 15 merkittävää maakunnallista ja kuntaa koskevaa kehityshanketta, joiden yhteisarvo on vuosina 2011-2014 noin 15.3 milj. euroa.

Vuonna 2013 Leppavirta osallistui näihin EU- , ELY-, ja muurahoitteisiin hankkeisiin yhteensä 130 941 eurolla.

Tällä panoksella Leppävirta pystyi luomaan kuntaan siis 33 kpl uutta yritystä kuntaan pelkästään vuonna 2013. Varmuudella yrityksiä tulee Leppävirralle lisää, koska meneillään olevat kehittämishankkeet ovat pitkävaikutteisia.

Leppävirralla on käytösään myös 1.1.2013 alkaen 340 000 euron kehittämisrahasto, jota ei kuitenkaan käytetty vuonna 2013.

Lepäävirralla elinkeinotoimen henkilömäärä oli vuonna 2013 1.8 henkilöä, josta määräaikaisia oli 0.3. Toimintatuloja oli vain 2 000 euroa ja toimintamenoja ? 334 000 euroa, jolloin toimintakatteeksi tuli ? 331 000 euroa.

Minä en siis mitenkään ihmettele, että Leppävirran tilinpäätös vuodelle 2013 on varustettu kuvaavalla tekstillä "Yrittämisen Virtaa".

Juankosken Vuoden 2014 tulevaan tilinpäätökseen Nero voi laittaa valitettavsti laittaa puolestaan kanteen Juankoski "Työttömyyden Virtaa".

PRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys28.12.2014 18.16
Moro,
alan miehen ei kannata ryhtyä hurskastelemaan, vaan jos halutaan nähdä oikein todellista potaskaa, sitä löytyy alan miehen aloittamista osioista ja kirjoituksista suomi24 sivustolle. Mutta koskea ne kirjoitukset ovat vain huvittaneet minua, niin jätetään asia sikseen.
Näillä sivuilla voi haukkua myös nimimerkkejä, sillä ne ovat fiktioita, ei todellisia faktoja, siis kirjoittajaat, ja samalla myös kirjoitukset. Siksi kirjoitan omalla nimellä,, että painoarvo ja totuusarvo olisivat kohdallaan ja siksi kirjoituksiani ja ajatuksiani sopii myös arvostella.
Jos arvostelu pyrkii rikkomaan sivuston merkityksen ja sen tarkoituksen, miksi kirjoitetaan ja arvostellaan, poistamme ne armottomasti, mutta esim. nyt viimeisinä viikkoina kirjoituksia ei ole tarvinnut poistaa.
Hyviä mieliä ja välilä myös mielipahoja.

veroja lisääRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys28.12.2014 18.19
Ei terve riski mies töitä kaipaa, liiton rahoilla tulee toimeen ihan mukavasti ja jää aikaa harrastuksille.

Tehkää te muut töitä ja maksakaa veronne mukisematta, jotta me voidaan elää mukavasti ihan kotihommilla.

alan kolmas miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys28.12.2014 20.39
Verot vaan kylmästi valtion maksettavasti.

Mehän voidaan näköjään kaikki jäädäkin kotiin harrastusten pariin, kun liiton rahoillakin näköjään tulee hyvin toimeen. Samalla voidaan keskittyä kasvattamaan sitä paljon parjattua harmaata taloutta.

Nyt alan mieskin joutuu arvoimaan uudelleen auvoista urbanisoitumisen megatrendiä, koska entisen Helsingin Yliopiston rehtorin poikakin on heittäytynyt jo kalastajaski ja vaatii paluuta maatalousyhteiskuntaan.

Alla kalastaja Linkolan lääkkeet työttömyyden korjaamiseksi.

"Tuomiopäivän kalastaja Pentti Linkola

Kalastaja ja ympäristöfilosofi Pentti Linkolan näkemyksen mukaan maapallo tuhoutuu nykymenolla. Ainoana ratkaisuna tämä radikaali toisinajattelija näkee siirtymisen takaisin maatalousyhteiskuntaan.

Pahimpana ongelma Linkola pitää väestökasvua ja ihmisten pohjatonta luonnonvarojen käyttöä. Linkola ei usko, että tekniikan kehityksestä löytyy ratkaisua ihmiskunnalle.

Linkola puhuu radikaalien muutosten puolesta. Ihmisten pitää luopua nykyisesta elintasosta. Hän mm. kieltäisi lentoliikenteen kokonaan.

Linkola puhuu avoimesti terrorismin puolesta. Väestönkasvun katkaisemiseksi hän hyväksyisi suurkaupunkien vesijohtoverkkojen myrkyttämisen tai tautiepidemiat.

Linkola on toiminut Vihreässä liikkeessä ja ollut mukana mm. Pohjois-Suomen hakkuiden vastustamisessa. Samalla hän on kuitenkin arvostellut kärkevästi Vihreän liiton linjaa "vetelähtivästä yhdessäolosta, punkkupullon äärellä.

Linkola syntyi vanhaan sivistyssukuun Helsingissä 7. joulukuuta 1932. Linkolan isä Kaarlo Linkola oli Helsingin yliopiston rehtori.
Nykyisin Pentti Linkola toimii ammattikalastajana Vanajavedelllä."

alan miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys28.12.2014 21.11
Megatrendit ovat niitä, joille yksilöt eivät voi mitään. Ne tapahtuvat ja ne on otettava tosiasioina. Yksilöiden ja heidän yhteisöjensä tehtävä on sopeutua parhaan kykynsä mukaan megatrendeihin.

Ei minulla ole mitään maaseutua vastaan sinänsä. On ihan kiva käydä joskus maaseudulla. Mutta kun on niin kauan asunut ja oleillut miljoonakaupungeissa, niin Helsinkikin tuntuu liian pieneltä. Helsingin seutu tosin kehittyy niin, että täällä on pian reilusti yli miljoona asukasta.

Pienten vaikuttajien kuten takiaispuolueiden ja Juankosken vähemmistöjen on vain sopeuduttava muutokseen ja vaikutettava siitä lähtökohdasta. Ei pelkkä äly riitä missään, vaan tarvitaan tahtoa ja ennen kaikkea asennetta ja yhteistyökykyä. Hyvä esimerkki muutosvastarinnasta on se, kun ei annettu pienen kartonkitehtaan kuolla, vaan yritettiin saada se jatkamaan maailman tappiin.

Annanpa tässä alan kolmannelle miehelle yhden arvostetun linkin, jossa on hiukan tietoa urbanisoitumisesta:

http://esa.un.org/unpd/wup/Highlights/WUP2014-Highlights.pdf

eskimoRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys28.12.2014 21.39
onhan se varmaan mukava olla jatkuvassa saastepilvessä ja lennellä suihkarilla ees taas lisää saastetta tekemässä, mutta se vasta synti on jos savolainen mummo käy rutasemassa paskan ulkohuussiin. pitää mummon ostaa oma paskankäsittelylaitos jotta maailma pelastuu

alan miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys28.12.2014 21.54
Melbournessa kun asuu meren rannalla on puhtaampi ilma kuin Juankoskella. Ja asukkaita on reilusti yli kolme miljoonaa.

Jätevesien käsittelyn vaatimus joka taloon on ollut kepuloista politiikkaa. Kepuloisten värit ovatkin vihreitä. Syövät vihreiden kannatusta kaupungeissa, kun maalla on varma kannatus.

Öljyn hinta on lähes puolittunut. Suomalainen tuki tuulivoimalle ja turpeelle olisi suunnattava ihan muualle. Linkolan saarnat ja vihreät mielipiteet ovat kaikuneet kuuroille korville. Intiassakin muslimit lisääntyvät rajoittamattomasti ja kansa syö enemmän kuin tienaa.

Kiinan lapsilukurajoitus on sentään onnistunut kaupungeissa, mutta ei maaseudulla. Tämä lisääntymisen rajoittaminen on ollut ihmiskunnan onni, mutta ei se onnistu Intiassa tai Nigeriassa.

alan kolmas miesRe: Juankoskella maakunnan korkein työttömyys29.12.2014 1.12
Kiitos alan miehelle päivitetystä urbanisoitumisraportista. Kansikuva on jo yhtä vakuuttava kuin Leppävirran tilinpäätöksen "Yrittämisen Virtaa".

Kyllä minäkin tietysti olen huomannut tämän globaalin urbanisoitumisilmiön, mutta jotain hillintää tässäkin suhteessa kannattaa harrastaa.

Liika urbanisoituminen ei ole jopa taludelliselta kannalta mielekästä, puhumattakaan urbanisoitumisen myötä syntyvistä sosiaalisista ongelmista.

Viime yönä tuli kuuneltua Arkiston Helmistä noita Tampereen Yliopiston sosiologeja kuten Erik Allardt, Antti Eskola ja Yrjo Littunen, jotka ovat ansiokkaasti seuranneet Suomen sosiologista ja taloudellista kehitystä.

Oli mielenkiintoista havaita, että kyseiset herrat pitivät Suomen kehitystä poikkeuksellisena jo 1960-luvulla muihin Euroopan valtiohin verrattuna.

Poikkeuksellisuuden yksi kauaskantoisimpia elementtejä oli tutkijoiden mukaan raaka sisällissota ja myöhemmin mm. Eskola mainitsi, että rakennemuutos on Suomessa ollut selvästi nopeampi kuin missään muussa maassa. Ihmettelyä aiheutti myös herroissa kepun ja maalaisliiton merkittävä rooli Suomen sosiaalisessa ja poliittisessa kehityksessä.

Entinen kauppa- ja teollisuusministeri lis. Jussi Linnamo totesi, että huomiota herättää myös se, että Suomessa osuustoiminnalla on ollut varsin keskeinen rooli Suomen talouselämässä. Linnamon mukaan puuhun nojaava teollisuus oli myös ollut meillä poikeuksellista muihin maihin verrattuna. Osuustoiminnasta hän mainitsi mm. Valion jne.

Tässäpä sitä onkin meillä miettimistä, kun Juha Sipiläå kohta joutuu aloittamaan julkisten menojen massiiviset leikkaukset.

Leikkaukset eivät voi toteutua, jos vielä tavoitellaan sitä, että tulevan 10 vuoden aikana vaikka miljoona suomalaista siirrettäisiin auvoiseen Kuopioon ja muihin kasvukeskuksiin. Rauha on silloin maasta ainakin mennyt.

Hesarissa näytti olleen tänään alan miehen viittaamaan raporttiin perustuva yhteenveto, jossa toimittaja Inka Kovanen on selvittänyt Intian Mumbaissa pyykkärien kovaa kohtaloa.

Noin 20 milj. ihmisen Mumbaissa Brittien vuonna 1890 perustama maailman suurin ulkoilmapesula Mahalaxim dhobi ghat on tuhoutumassa, kun kroonista tonttipulaa kärsivä kaupunki haluaa rakentaa alueelle pilvenpiirtäjiä, joissa asuntojen hinta on jo 5 200 euroa per neliö.

Inka tietää, että tuo hinta on jo lähellä Helsingin Meilahden tasoa. Ei siihen taida köyhän pyykkärin varat riittää.

Unescon perintökohteeksi nimettyjen pyykkärien betoniset pesupaikat saisivat kyllä säilyä, mutta viereinen pyykkien kuivausalue asukkaineen saisi lähteä pilvenpiirtäjien tieltä.

Vaarassa on, että dhobeista jää jäljelle vain 731 betonista pesuallasta.

Inka Kovanen on myös selvittänyt, että maailman suurin kaupunki metropolialueineen on Japanin Tokio, jossa asuu jo peräti 38 milj. ihmistä.

Kiinassa on eniten megaluokan kaupunkeja, joissa asuu yli 10 milj. ihmistä. Nykyään kaupungeissa asuu jo 3.9 miljardia ihmistä, kun vielä vuonna 1950 kaupunkilaisia oli vain 746 miljoonaa.

Omien havintojeni mukaan monissa Kiinan kaupungeissa kuljetään saasteiden vuoksi nykyään jo naamarit päällä.

Juankoskella ei tässä asiassa pitäisi olla mitään hätää, koska juankokiset ovat viisasti olleet kaupunkilasia jo vuosikaudet.

Mumbaihin verrattuna on kuitenkin vielä jonkin verran parantamisen varaa, koska Nero näyttää yhä koettavan pitää hengissä noita Römssyn aikaisia pahvimassan museopesultaita, eikä minkäänlaista merkkiä vielä ole siitäkään, että Römssyn pahvin kuivauskoneitakaan olisi lähdetty purkamaan pilvenpiirtäjien tai muiden asumusten tieltä.

Ei ole siis mikään ihme, että Juankosken Työttömien Kylä ei kehity ja urbanisoidu.

Eilen oli kuitenkin taas Iltalehdessä Juankosken Työttömien Kylästä positiivistakin tutkittua tietoa.

Rahallisuudessa Hoivakylämme menestyi vähintään kohtalaisen hyvin valtakunnallisessa kilpailussa. Ei ihan pärjätty Vesilahdelle, joka sijaitsee Lempäälän ja Sastamalan välissä, eikä suurten kaupunkien välistä liikennettä pitkäaikaisen kunnanjohtaja Erkki Paloniemen mukaan juuri ole.

Vesilahdelta on vain 30 minuutin matka Tampereelle. Kun tätä piirrettä joku vuosi sitten Vesilahdella mainostettiin, niin väkiluku lähtikin yllättäen kasvuun.

Juankoski ei ole aivan yhtä lähellä Kuopiota, mutta rauhallisuudessa sijaluku 86. on kuitenkin hyvä saavutus 304 kunnan valtakunnallisessa kilpailussa..

Kun sitten tarkastellaan rauhallisuudessa häntäpään kuntia, niin sieltä löytyy seuraavia mielenkiintoisia ja auvosia kasvukeskuksia, joita erityisesti alan mies tuntuu suuresti ihannoivan:

- 304. Helsinki
- 303. Turku
- 297 Joensuu
- 296 Tampere
- 291 Kuopio
- 289 Oulu
- 273 Mikkeli
- 262 Espoo
- 229 IIsalmi
- 106 Kauniainen

Vaikka Juankoskella Työttömien Hoivakaupungissa olot ovat vaikeat, niin minä en sitä ollenkaan ihmettele, jos esim. apina ja eskimo kaikesta kurjuudesta huolimatta pitävät kotiseutaan arvokkaana.

Niin minäkin teen ja sen vuoksi kotiseudun kehittämisen edestä täytyy jatkutavasti kaikkien ponnistella vähän samaan tapaan, kun päättäjät ponnistelevat esim. Leppävirralla.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: