Keskustelu

Juankosken piikkiinköKartonkitehtaan kemikaaleista viety pois puolet12.1.2015 14.28
Juankoskelainen kartonkivalmistaja Premium Board Finland (PBF) on poistanut osan voimalaitosalueella olevista kemikaaleista. Juankosken Biolämpö Oy:n alueella on ollut kymmeniä noin kuution kokoisia kemikaalikontteja sekä useita pienempiä kemikaalitynnyreitä ja -säiliöitä. Kontit ovat huonokuntoisia ja osin rikkoontuneita.

Viimeisimmän tiedon mukaan noin puolet kemikaaleista on siirretty, mutta osa on edelleen paikoillaan, kertoo ylitarkastaja Marja-Leena Skinnari Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

Ely-keskus määräsi viime joulukuussa yhtiötä siirtämään voimalaitosalueen kemikaalijätteet paikkaan, jolla on lupa vastaanottaa kyseisiä jätteitä. Ely-keskuksen asettaman hallintopakkopäätöksen täytäntöönpanovaiheen kuuleminen on vielä kesken.

Loput kemikaalit on luvattu viedä pois tämän viikon aikana. Katsotaan jatkoa vähän sen mukaan, Skinnari toteaa.

Konteissa säilytettävät jätteet ovat peräisin kartonkitehtaan toiminnasta ja ilmeisesti jo konkurssiin ajautuneen Stromsdalin ajoilta.

Kemikaaleja on poistettu meidän toimesta ja ensimmäiset rekat lähtivät sieltä viime perjantaina. Loput on tarkoitus viedä pois parin viikon sisällä, sanoo Premium Boardin varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist.

Hänen mukaan operaatiosta syntyy yli 50 000 euron kustannukset.

Kustannusten lopullista määrää emme vielä tiedä, mutta suuri kustannuserä siitä kuitenkin muodostuu.

PVRe: Kartonkitehtaan kemikaaleista viety pois puolet12.1.2015 16.35
Moro,
taisi tulla selväksi, että vastuu kemikaaleista on ja oli uuden tehtaan uusi omistaja, siis PB.

OjalaRe: Kartonkitehtaan kemikaaleista viety pois puolet12.1.2015 16.42
Siis mihin ojaan viedään kemikaalit?

kemikali aliRe: Kartonkitehtaan kemikaaleista viety pois puolet12.1.2015 16.43
Mistähän johtuu, että vain noin puolet huonokuntoisista kemikaalikonteista on viety pois?

Olisi hyvä tietää, minne risat kontit on toimitettu. Lokapojat toimitti jätteet taannoin Vantaalla tienposkeen ja sai tuomion.

Skinnarin kannattaa käydä ottamassa biolämmön tontilta maanäytteet. Onko mahdollisesti risoista konteista valunut joitakin haitallisia aineita maaperään?

Pitäisikö Nyhjäävän Nyyssösen olla myös tietoinen tulevasta ympäristölaskusta, koska saneerausohjelma ei tunnu johtaneen monista lupauksita huolimatta tilauksiin?

Björkqvist ei myöskään näytä tietävän, kuinka suuri ensimmäinen ympäristölasku on tulossa.

Vihreän joen rannaltaRe: Kartonkitehtaan kemikaaleista viety pois puolet13.1.2015 20.22
kemikali ali taas arvailee olemattomia mutta eipähän tuo uutta ole. Kuten monen muunkaan kohdalla.

Olisiko tuo puolien konttien vieminen johtunut siitä, ettei siinä biolämmön pihassa olleisiin kahteen täysperävaunulliseen rekkaan yksinkertaisesti enempää ollut mahtunut? Niissäkin on niin tilavuus kuin painorajoitteet.

Varmaa on se, että kontit on toimitettu jatkokäsittelypaikkaan eikä esimerkiksi sinne karjalankosken vanhalle kaatopaikalle, josta ilmeisesti joku teistä nohevista oli jo käynyt niitä etsiskelemässä. Ihmetellyt vielä, että minne ne tyhjät kontit on piilotettu.

Skinnarille kannattaakin sinun soittaa ja suorastaan vaatimalla vaatia maanäytteiden ottoa. Hän saattaa nauraa sinulle päin naamaa ja sanoa, että ei edelleenkään kannata ammattilaisia tulla maallikoiden neuvomaan mitä pitää tehdä ja milloin.

Ja mistä ympäristölaskusta niin Nyyssösen kuin Björkqvistin pitäisi olla tietoisia? kemikali aliko sen raapustaa?

Nautitaan tästä viestistä taas sen aikaa mitä se täällä vapaan sanan foorumilla on nähtävissä. Varuilta muistojeni kultaiseen kirjaan otan kuitenkin print-screenin.

PVRe: Kartonkitehtaan kemikaaleista viety pois puolet13.1.2015 21.52
Moro,
nyt vielä kerran sanon vihreän joen rannanmaalarille, että jos ei pysty keskustelemaan sivuillamme kunnolla ja vittuilematta, voi aivan hyvin mennä ruikuttamaan suomi24-sivustolle.
Tiedän, että pystyt parempaan keskusteluun, joten kokeileppas edes. Muuten sivustomme siivouspalvelu tekee tehtävänsä.

kepukkiRe: Kartonkitehtaan kemikaaleista viety pois puolet13.1.2015 22.00
No on se kumma, jos täällä ei saa edes todeta, että ei ollut näköjään enempää rahaa kuin yhteen rekalliseen. Ja viherjokelainenkaan ei nyt kyllä vittuile vaan toteaa vain oman mielipiteensä. Pekka V voisit katsoa peiliin ja käydä vaikka lukemassa vähän sitä suomi24:sta, jossa autetaan siinä peiliin katsomisessa.

onko tietoa?Re: Kartonkitehtaan kemikaaleista viety pois puolet17.1.2015 9.49
Jokos ne loput kemikaalit on toimitettu pois, kuten suunnilleen luvattu?

JuusoRe: Kartonkitehtaan kemikaaleista viety pois puolet18.1.2015 11.09
Tietävätkö alan miehet mihin myrkkytynnyrit viety? Tietääkö kenties Pekka V? Saa nähdä kenen takapihalta löytyvät?

ErkkiRe: Kartonkitehtaan kemikaaleista viety pois puolet18.1.2015 19.21
Kuinka monta myrkkytynnyria mahtaa vielä löytyä Biovoimalan pihalta?

alan kolmas miesRe: Kartonkitehtaan kemikaaleista viety pois puolet18.1.2015 20.36
Juusolle toteaisin, että myrkkytynnyrien tilaa ja sijaintia täytyy kysyä ELY-keskuksen ylitarkastaja Marja-Leena Skinnarilta.

alan miehillä ei ole tapana lähteä seurailemaan myrkkytynnyreitä.

alan miehet kyllä mielellään neuvoo, mistä saa myrkkytynnyreiden seurannasta tietoja.

Sen verran voin vielä avittaa, että jos myrkkylähetys on jätetty Itellan huoleksi, niin lähetyksen seurannassakin voi silloin tällöin sattua virheitä, vaikka asia olisi jopa valtion vastuulla.

Voi käydä niin, että kuorma on viety väärään osoitteeseen.

On kuitenkin hyvä varmistaa myrkkykuljetusten tila Skinnarilta. Ehkä hän voi ilmoittaa myös, kuinka paljon tynnyrien kuskaus maksaa ja kuka hoitelee maksut.

Jos tynnyrien kuskaus on jäänyt Tratta PBF:n vastuulle, niin silloin voidaan odottaa, että rahan puutteessa myrkkykuorma on kipattu jonnekin lähimpään tieposkeen tai sorakuoppaan samaan tyyliin kuin Vantaan Lokapojat taannoin rahapulassaan teki.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: