Keskustelu

KansalaisaktivistiTalousarvion toteutumisen seuranta13.1.2015 13.02
Hallitus on päättänyt syynätä kuukausittain talousarvion toteutumista. Mallia on otettu sosiaalilautakunnan toimintatavasta. Lautakuntahan kokousti jo viime vuonna kerran kuukaudessa tutkien talousarvion toteutumista.

Lopputulos oli kuitenkin se, että talousarvion ylitys oli entiseen tapaan miljoonaluokkaa. Ei pelkkä seuranta johda mihinkään. Ainoastaan toimenpiteet vaikuttavat.

Lautakunta lopetti vuosi sitten terveyskeskuspaikkoja ja siirsi potilaita halvemmille paikoille. Ainakin näin lopettamiset perusteltiin. Arvioin jo silloin, että säästöt kääntyvät lisäkuluiksi, kun terveyskeskuskuntoinen potilas pannaan kulkemaan hoitopaikan ja sairaalan väliä.

Nyt jokainen voi lukea miten Kysteri on päättänyt lisätä Juankosken terveyskeskuksen hoitopaikkoja kolmella ja palkkaa uuden sairaanhoitajan. Juankoskea kuulematta päätökset tehdään muualla. Meille asia tulee ilmoituksena. Kunnanhallituksemme seuraa kuukausittain kustannusten kehitystä mahtamatta kehitykselle mitään.

Alkanut kahden vuoden siirtymäkausi uuteen kuntaan todistaa hetki hetkeltä miten hampaaton, saamaton ja tarpeeton on Juankosken oma hallinto.

Nyt pitäisi keskittyä sellaisiin toimiin, joihin on vielä omaa päätösvaltaa. Yksi tällainen olisi PBF:n takauksen vakuuden realisointi.

päättelijäRe: Talousarvion toteutumisen seuranta13.1.2015 15.05
Kansalaisaktivisti on puuttunut oikeaan asiaan. Taloudellista toimintaa on hyvä seurata.

Kunnan rahavirtojen osalta kamreeri Kähkönen pystyy kyllä lähes reaaliaikaiseen seurantaan, kun tarkistaa päivittäin kunnan tilien saldot pankista.

Reaaliaikaisesta kustannusten seurannastakaan ei ole kuitenkaan mitään hyötyä, jos tavoitteet on väärin asetettu.

Se on selvää, että ainakin tavoitteiden mukaiset kustannukset kunnassa käytetään.

Kun tavoitteet on vielä asetettu väärin, kuten TA 2015 on taas tehty ja kun vielä päätettyjen asioiden osalta valvonta puuttuu täysin, niin ei ole ihme, että kustannukset jatkuvasta seurannasta huolimatta karkaa käsistä.

Kunnissa tavoitteet asetetaan talouarviossa, joka on siis kustannus- ja tuloraami. Talousarvion tulisi olla vähintään tasapainossa. Tähän tavoitteeseen Juankoskella ei ole pyritty nykyisen kunnanjohtajan aikana oikeastaan missään vaiheessa.

Kansalaisaktivistin on turha haikailla PBF:n takauksen vakuuden realisoinnin perään.

Kuka mahtaisi ostaa tai vuokrata tyhjän ikivanhan varastohallin Hangon Vapaasatamasta, josta on vain kustannuksia?

Vastaan itse: ei kukaan.

Hallihan on jo ollut vuokrattava tai myytävänä muutaman vuoden ajan, mutta halukkaita ei ole vain löytynyt.

Tyhjän hallin vuokraaminen tai omistaminen ei tiettävästi ole liiketoimintaa ellei sitten vuokraajaksi tai omistajaksi yllättäen löydy yhtä vakavaraista ja kannattavaa yritystä kuin Premium Board Finland Oy.

yläkoulun tytötRe: Talousarvion toteutumisen seuranta13.1.2015 15.43
Juankosken tekninen toimi ja isännöinti on mahdollista ulkoistaa, kuten edellinen tekn. johtaja esitti yksityisesti. Säästöpotentiaali on suuri.
Ylimääräiset johtajat ja vajaatyölliset samalla pihalle.
Siten olisi mahdollista myös tarjota palveluja naapureille ja kaikille yksityisille kilpailukykyisesti..
Tässä siis yksi ehdotus. Säästö ehkä vuosittain 200-300.000,-.
Eivät nämä niin vaikeita asioita ole. Vai mitä, Veijo ja Heimo?

PVRe: Talousarvion toteutumisen seuranta13.1.2015 17.39
Moro,
ihan vinkkinä myöskin, että vain oman pihan puhdistus, elikkä yleishallinnon ja teknisen toimen ja yleisesti kaikkien toimien johtajien tehtävien mitoitus ja siitä noin 1 miljoonan euron kevennys tilinpäätöksiin.

alan kolmas miesRe: Talousarvion toteutumisen seuranta13.1.2015 18.10
päättelijä menee kyllä pahasti metsään kommentissaan Hangon hallin vuokraamisesta vakavaraiselle yritykselle kuten Premium Board Finland Oy.

Eikö päättelijä todellakaan ole lukenut lehtiä? Ihan jo seuraamalla tätä vapaa-ajattelijoiden palstaa pitäisi tulla ihan päinvastaiseen johtotulemaan. Miten voit päätellä että em. yrityksen toiminta olisi millään mittarilla kannattavaa nyt tai lähitulevaisuudessa?

eskimoRe: Talousarvion toteutumisen seuranta13.1.2015 21.02
hallin rähjäkkeen vuokra auttoi ainakin vallun pisneksiä,sehän siirti kaikki reemiumin hillot tämän rähjäisen virman kautta parempaan talteen

kallis halliRe: Talousarvion toteutumisen seuranta13.1.2015 21.54
Hyvä huomio eskimolta. Liekohän niitä rähjäkkeen vuokria maksettu?

oikea alan kolmas miesRe: Talousarvion toteutumisen seuranta14.1.2015 0.27
Onko "alan neljäs mies" seonnut jo numeroissa, kun on alkanut taas ninimerkilläni päättelemään.

eskimo on oikeilla linjoilla. Hangon halli on rähjäke, josta ei ole Juankosken Nerolle edes tanssilavaksi Hangon Fregattaan kesäisin.

kalliin hallin tarvitsee vain tarkistaa Rähjäkkeen tilinpäätökset, niin huomaat, että mitään vuokria ei Rähjäkkeelle ei ole koskaan maksettu.

Sen sutjakammmin Rähjäkkeen kautta on kaupungin takauksen avulla siirretty kaupungin takaukset ja sen avulla nostetut lainat parempiin käsiin Maltan veroparatiisiin.

oikea käsiRe: Talousarvion toteutumisen seuranta14.1.2015 11.00
Mistäkös tilinpäätöksestä alan kolmas käsi päättelee takaus/lainarahojen siirron Maltalle?

alan kolmas miesRe: Talousarvion toteutumisen seuranta14.1.2015 15.14
Oikealla kädelle vastaus. Tilinpäätösten rakenteesta. Tulojen ja kulujen erittelyistä.

Farocon Oy:

Aikavälillä 1.6.2011-31.05.2012 seuraavasti:
- Liikevaihto 7 872 k euroa
- Materiaaliostot -7 397 k euroa
- Palvelut - 139 k euroa
- Mat. & Palvelut yht. .- 7 536 k euroa
- Liikevoitto 153 k euroa
- Rahoituskulut (netto) -73 k euroa
- Tulos ennen veroja 81 k euroa
- Verot -19 k euroa
Tulos verojen jälkeen 62 k euroa

Käsittääkseni perusääntö on, että vuokratulot pitää kirjata tulotileille ja
ne olisivat sitten tässä Faroconin tapauksessa liikevaihdossa.

Faroconin tapauksessa liiketoiminnasta on kuitenkin ollut niin "paljon kuluja" eli lähinnä materiaaliostoja, että sovittu noin 800 000 euroa/vuosi vuokra ei mahdu mihinkään väliin, kun kaikki saadut varat on sitten kuitenkin näköjään menneet, vaikka esim. tilikautena 2011-2012 tuloja oli lähes 8 milj. euroa.

Voihan se olla, että vuokrasaatavat on kirjattu taseen vastaavissa ns. termillä resultalregleringar, joita oli vuoden 2012 tilinpäätökseen kirjattu omituisesti peräti 1 712 k euroa.

Tämä kirjaus selittää myös Farocon Oy:n hämärän oman pääoman merkittävän kasvun vuonna 2012.

Vuonna 2014 Faroconin oman pääoman arvo onkin jo käytännössä kokonaan tämän hämärän kirjauksen varassa. Ilman tätä hämärää kirjattua erää yhtiö on ns. tyhjännetty yhtiö.

Vuosina 2013-2014 tämä resultatregleringar erä ei taseen vastaavissa ole kuitenkaan muuttunut kuin promillen verran. Tästä syystä vuokratuotot eivät voi olla ainakaan vuosina 2013-2014 kirjattuna tähän kohtaan.

Toisaalta vuokrien maksun pitäisi näkyä jollain tavoin myös Premium Board Finland Oy tilinpäätöksissä. Vuosittain ei kuitenkaan ole maksettu noin 800 000 euron suuruisia vuokria PBF:stä Farcon Oy:lle. Nämä tiedot taas löytyy PRH:n tietokannoista.

Nämä kaksi kirjanpitovelvollista (PBF ja Farocon Oy) ovat velvollisia raportoimaan, onko sovittua vuokraa peritty tai maksettu sovitun takauksen osalta?

Kaupungin takauksen katteeksi hyväksytyn PBF:n noin 800 000 euron vuosittaisen vuokran maksun Farocon Oy:lle voi tietysti valaehtoisesti vahvistaa myös kaupunginjohtaja Petri Kanagsperko, joka on PBF:n velkojainkokouksessa kaupungin edustajana valvomassa kaupungin etuja.

PBF:n ja Farocon Oy:n tilinpäätöstenhän täytyy tietysti olla myös Kangasperkon käytettävissä, koska takaukseen oli sovittu vielä kaupungin saatavien turvaksi PBF:tä koskeva 30%:n prosentin vakavaraisuus-kovenantti.

Kangasperko on myös kaupungin edustajana Farocon Oy:n takaukseen liittyvässä välimiesoikedessa.

Tietenkin kaupunginjohtajan täytyy tietää, onko vuokria maksettu vai ei.

Nyt julkisuuteen tulleiden asiakirjojen perusteella näyttää valitettavasti pahasti siltä, että mitään vuokria ei ole sovitusti maksettu.

Kun Premiun Board Finland Oy:n tilinpäätöksistä suoritetaan eritysitilintarkastus, löytyy ihmeellisiä asioita. Kuinka on mahdollista, että vanhaa pahvitehdasta "pyöritetään" lähes neljä vuotta siten, että tappiot ovat, kuten alta nähdään?

- vuonna 2011 tappio yli 11 milj. euroa (LV 21.8 milj. euroa)
- vuonna 2012 tappio yli 10 milj. euroa (LV 16.0 milj. euroa)
- vuonna 2013 tappio yli 4 milj. euroa (LV - 40 k euroa)

Kysymyksessä on puhallusten Äiti, jossa kaupunginjohtaja ja monet kaupungin luottamushenkilöt on olleet selvästi osallisia, kun ovat hyväksyneet kaupunginjohtajan menettelyn.

alan miesRe: Talousarvion toteutumisen seuranta14.1.2015 16.57
Voipa olla, että rahoista ainakin osa on palannut Suomeen. Mika Lehto on vastikään hankkinut huomattavan osan Peuranmaa Golfin osakkeista:

http://golfpiste.com/uutiset/?newsid=117336&cid=49&lang=fi

valekonsulttiRe: Talousarvion toteutumisen seuranta15.1.2015 13.32
Tätähän se rahanpesuun liittyvä toiminta on...



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: