Keskustelu

juristin alkuyhteinen kassa19.1.2015 18.47
Itä-Suomen hallinto-oikeus on juuri antanut New Stroms Oy:n tekemän kaupunginhallituksen hylkäämän oikaisuvaatimuksen johdosta JBOY:tä osakas- ja rahoitusjärjestelyjä koskevan päätöksensä, jossa HAO katsoo, että kaupungin omaisuutta ei voi luovuttaa vastikkeetta ilman komission ennakkopäätöstä, vaikka luovutuksen saajana olisi hyvä pitkäaikainen liikekumppani.

Meillä Juankoskella on kuitenkin päätetty siitä, että kaupungilla ja Premium Board-yritysryhmällä on yhteinen kassa, kun vähävarainen Premium Board onnistui lunastamaan kartonkitehtaan kilpailijansa NS:n nenän edestä, vaikka NS esitti konkurssipesälle korkeamman lunastustarjouksenkin kuin Premium Board.

Konkurssipesän lunastuksesta lähtien on ollut selvää, että varattomaksi todettu Premium Board ei olisi koskaan pystynyt lunastamaan pesää, kuten hallituksen puheenjohtaja oli todennut keväällä 2011 Kohti nousua seminaarissa, ellei kaupunki olisi antanut varattomalle Premium Boardille 5 milj. euron kaupungin omavelkaista takausta.

Laittomasti myöntämällä kyseinen takaus Juankosken kaupunki ja Premium Board olivatkin päättäneet perustaa "yhteisen kassan", jolloin sokea lähti taluttamaan rampaa.

Ramman taluttaminen on tullut kaupungille kalliiksi. Kaupungin kontolle on tullut oikeudenkäyntikuluja kyseisestä talutukseta jo noin 400 000 euroa ja nekin kaikki laittomia kuluja.

Laittomasti täytäntöön laitettu kaupungin 5 milj. euron omavelkaisen takaus on myös realisoitunut. Eikä varattomaan Farocon Oy:ön kohdistuvasta yrityskiinnityksestä ole odotettavissa muuta kuin lisäkuluja. Kaupungin itsenäisyys on mennyt. Mitä muuta on vielä tulossa?

Kohta Premium Boardin käynnistyksen jälkeen PB:n rahat loppuivat ja tuli monenlaisia käynnistysongelmia, jotka johtivat mm. kunnallisen jätevesilaitoksen vakaviin prosessiongelmiin ja ympäristövahinkoihin.

Jatkuvissa rahavaikeuksissa PB ei pystynyt maksaman ajallaan kaupungille satojen tuhansien euron jäte- ja tuorevesimaksuja, jotka tulivat kuntalaisten tietoisuuteen vasta paremmin PB:n ja JBOY:n ajauduttua yrityssaneerauksiin.

Selvittämättömiksi asioiksi näyttää jääneen myös se, että PB on harjoittanut korvauksetta jo vuodesta 2011 lähtien yritystoimintaa kaupungin omistamassa ns. viimeistelyhallissa.

Vuonna 2012 tapahtunut jätevesilaitoksen tukkeutumisen aiheuttamat kustannuksetkin ovat menneet sulavasti Juankosken ja Kaavin yhteisesti omistaman jätevesilaitoksen piikkiin, vaikka tukkeutuman oli aiheuttanut PB:n epätoivoinen on/off tuotantomalli pahvin teossa.

Kaupungin ja PB:n yhteinen kassa tuli sitten enemmän kuin tarpeeseen kesällä 2013, kun konkurssin partaalla hoippuva PB ei enää kyennytkään hoitaamaan sovitulla tavalla Handelsbankenin sille myöntämiä lainoja. Piikkiin oli jäänyt noin 4.2 milj. euroa hoitamattomia lainoja.

Tässä tilanteessa tehdyn yhteisen kassasopimuksen mukaan kaupunki kiirehti kuitenkin heti varattoman PB:n avuksi.

Kaupunginjohtajan ja kaupungin hyvien pankkisuhteiden avulla kaupungille järjesteltiin ilman hallituksen tai valtuuston päätöksiä pikalaina PB:n auttamiseksi.

Pikalainalla kamreeri Kaija Kähkönen kiirehti maksamaan akuutin konkurssiuhan kohteena olevan PB:n 4.2 milj. euron lainan Handelsbankenille syyskuussa 2013.

Ym. Itä-Suomen päätöksen perusteella voidaan nyt todeta, että kaupunginjohtaja ja hänen apurinsa näyttävät junailleen "kaupungin ja PB:n yhteisestä kassasta" siis ainakin noin 5 milj. euron edestä maksusuorituksia, jotka ovat selvästi tulleet PB-yritysryhmän hyväksi.

Juankosken kaupunki ei ole tehnyt näistäkään pelkästään PB-yritysryhmän hyväksi tulleista jatkuvista valtionavuista EU:n SEUT-sopimuksen mukaista ennakkoilmoitusta komissioon.

Vielä voi kysyä sitäkin, missä määrin Savon Voima OyJ:n kassaakin on käytetty hyväksi, kun kaupunginjohtaja on järjestellyt jo Stromsdal OyJ:n hallituksen jäsenenä Römssyn heikkoa taloutta ja nyttemmin Savon Energiaholding Oy:n toimitusjohtajana myös kriisiyhtiöiden PB:n, JBOY:n, PEOY:n ja myös Farocon Oy:n epämääräisiä rahoituskuvioita kyseisten yhtiöiden pitkäaikaisena rahoituskonsulttina?

PVRe: yhteinen kassa19.1.2015 19.29
Kaupungin asiamieheksi on kirjattu Itä-Suomen HAO:ssa asianajaja Petäjäniemi. Missä sellainen päätös on. Missä hallituksen tai valtuuston päätöksessä kaupungin asiamieheksi on nimitetty yksityinen asianajotoimisto ja asianajaja Petäjäniemi. Täläistä päätöstä ei ole, vaan Kuopion HAO kumosi kaupunginhallituksen päätöksen antaa yksityisen asianajotoimiston oikeudeksi antaa lauselmia ja selvityksiä kaupungin puolesta.
Olen jo kyllästynyt laittomuuksiin ja aion tehdä asian eteen vielä jotain ratkaisevaa. Mahdollinen tutkintapyyntö on nyt kohta ajankohtainen. Juankoski on menettänyt satoja tuhansia euroja yksityiselle asianajotoimistolle hallinnollisissa riidoissa, jotka kuuluvat hallintoosaston toimiin kunnissa. Julkisia varoja, verotuloja ja valtionosuuksia ei saa käyttää yksityisiin asioihin. Tai yksityisen yrityksen valtiontukiin, jotka vieläpä ovat laittomia.

Munattu mahdollisuusRe: yhteinen kassa19.1.2015 20.49
Mitä ilmeisimmin ei kukaan tule enää koskaan jatkamaan siellä toimintaa. Se juna meni jo kauan sitten ohi.

TeekkariRe: yhteinen kassa19.1.2015 21.05
Teekki saattaisi jatkaa tehtaan toimintaa sen jälkeen kun bingot tuottaneet tarpeeksi.

JatkajaRe: yhteinen kassa19.1.2015 21.32
New Stroms jatkaa

tokkiisaRe: yhteinen kassa19.1.2015 22.34
näihin röttösiin sekaantuneet pitäisi potkia pellolle ja lasku perään.vielä kehutaan ,että hyvin menee ,sitä vaan ei kukaan huomaa ja ollaan vaan yhdessä hiljaa ja toivotaan uhohdusta ja pannaan heikompiosaiset maksamaan,,hyi helveta
vennamon sanoin;rötösherrat kiikkiin!
onkos sitä vennamoa koskella?

kekkonenRe: yhteinen kassa19.1.2015 22.43
Nuriin vaan. Ei se ole olennaista kuka jatkaa josko kukaan. Kuppi nurin ja uusi reilu alku. New Ströms voi etsiä rahojansa, jos saisi tällä kertaa rahat kasaan tai työntekijöitä kaiken tämän hölmöilyn jälkeen.

VeikkoRe: yhteinen kassa21.1.2015 8.30
New Stroms haluaa ostaa myös biovoimalan käypään hintaan eli 10 miljoonalla eurolla.

PesänhoitajaRe: yhteinen kassa21.1.2015 8.53
Tai ainakin jättää 10 miljoonan euron tarjouksen.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: