Keskustelu

JortsuVälimiesoikeus ja Kagasperkon kootut20.1.2015 18.02
SS: "

Jouko Juutilainen
15:54

Keskuskauppakamarin asettama välimiesoikeus on antanut päätöksen Juankosken kaupungin ja Farocon Oy:n välisessä takausasiassa. Kyse on lähes neljän miljoonan euron takausvastuusta, jonka kaupunki joutui maksamaan Premium Board Finland Oy:n puolesta Handelsbankenille.

? Välimies on antanut päätöksen, joka on salainen eikä sen sisältöä ole oikeutta ilmaista. Juankosken kaupungin osalta voin vain todeta, että päätöksen sisältö pannaan täytäntöön, mikä tulee aikanaan julkiseksi, kertoo Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko.

Juankosken takauksen vakuutena järjestelyssä on Faroconin omistama varastoterminaali Hangossa. Faroconin omistaa Valeriy Samorizin yritysryppään maltalainen Land Sea Air Ltd. Faroconin ja Premium Boardin toimitusjohtaja on Torsten Moosberg.

Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätös Juankosken Biolämpö Oy:n osakekaupan kumoamisesta ei johda todennäköisesti kaupan purkamiseen. Selvittelyn alla on myös, joutuuko kaupunginhallitus tekemään päätöksensä uudelleen sen jälkeen, kun EU-komissiolle on jätetty ilmoitus järjestelyyn sisältyvästä mahdollisesta valtiontuesta.

? Kaupasta on saatu rahat ja hyvä hinta siihen nähden missä kunnossa yhtiö oli. Oma pääoma oli syöty ja toiminnan jatkuvuus oli uhattuna. On jotenkin hölmö juttu, jos jostakin 13 000 euron kaupasta olisi pitänyt tehdä ilmoitus EU:lle, Kangasperko kommentoi.

Ilmoitusvastuu EU:lle on Kangasperkon mukaan työ- ja elinkeinoministeriöllä, jonka kanssa ryhdytään nyt selvittämään jatkotoimenpiteitä.

? Nyt katsotaan kaikessa rauhassa, mikä on oikea tapa toimia. "

Onkohan kaupunginjohtaja todella kaali vai pelkästään tyhmä-
Eikös hän tiedä, että tehtaan arvo oli aivan eri luokkaa, kuin siitä saadut 13.000 euroa. Lämpölaitoksen arvo ja ns. valtiontuki oli lähelle 1 miljoonan euron luokkaa ja siitä kertoo lainojen muuttaminen pääomaksi, 900000 euroa.

Kouraan ajattelijaRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut20.1.2015 18.44
Vai aikoo Petri salata välimiesoikeuden päätöksen. Jos hallin arvo on se 7 miljoonaa ja kunnan tilille ei tule mitään, niin onko tilintarkastus tyytyväinen. Kaiken järjen mukaan yhteisillä rahoilla on jokin kontrolli oltava.
Lyhyt tulee olemaan salaamispäätöksen ilo. Eiköhän se totuus tule ilmi ennemmin tai myöhemmin.

JuuhanRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut20.1.2015 18.57
Salaamisella Kangasperkele ei saa aikaan mitään muuta kuin inhoa. On selvää, että Juankosken torvensoittaja kertoo, että nyt alamme periä 4 miljoonan euron saatavia Faroconilta, joka on täysin tyhjä yritys.
Tässä on viimeiset rekisterimerkinnät Faroconilta ja nekin ovat perinnässä:

-
Maksuhäiriöt ja julkiset merkinnät

PVM Tyyppi Summa Lähde
2014-05-12 Yksipuolinen tuomio velkomusasiassa 27,790 Suomen Vapaasatama Oy - Finlan
2014-03-18 Trattaprotesti 316 Työttömyysvakuutusrahast

Hangon vapaakauppasatama omistaa varastohallin maapalstan, jonka se on vuokrannut Faroconille. Nyt merkintä merkitsee, että Farocon ei ole maksanut vuokraansa, joka tulee Juankosken maksettavaksi.
Faroconin omistama varastohalli vuokramaalla on arvoltaan täysi nollazero, joka muutenkin on jo kiinnitetty toiselle pankille. Juankoski siis perii persaukiselta Faroconilta vain velat ja tietenkin välimiesoikeudenkäynnin kulut, oletettavasti lähelle 100000 euroa.
Joten kaikenkaikkiaan kiitos kangasperkeleelle, että nyt varsinaisesti 4 miljoonaa ja lisäksi muut kulut tulevat juankoskelaisten maksettavaksi. Aikaisemmin ne olivat merkittyjä saataviksi.

Eino K.Re: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut20.1.2015 19.11
Tulot ovat salaisia, mutta entäpä menot. Paljonko tuo oikeudenkäynti mahtoi maksaa? Oikeushan taisi istua reilun vuoden.
Jos tämänkin aikoo salata, pitäisi kulut maksaa itse. Kuntaan tuleva lasku ei taida pysyä salassa.

alan kolmas miesRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut20.1.2015 20.05
Kaupunginjohtajaa ei todellakaan voi nimittää tyhmäksi Jortsun tapaan, mutta kaupunginjohtajalla ei näytä olevan oikeustajua eikä myöskään mooraalia.

Jo Kekkonen sanoi aikoinaan, että asiat on, miltä näyttää.

Yrityskoplaajana kaupunginjohtaja Kangasperko on vailla vertaa. Se edellyttää oveluutta ja nokkeluutta, jota harvemmilla on.

Kauko Juhantalo yritti tätä kepun ministerinä ollessaan, mutta sai ehdollisen vankeustuomion, kun jäi koplausyrityksestään kiinni.

Suomessahan on sanonta, että "tilaisuus tekee varkaan".

Kangasperko on nyt kertonut kaupungin hallitukselle, että välimiesoikeus on antanut ratkaisunsa Farocon Oy:n takausasiassa.

Päätöksen yksityiskohdat on kuitenkin salattu ja ainostaan Kangasperko Juankosken kaupungin puolesta tietää ratkaisun yksityiskohdat ja kuinka paljon tarpeeton välimiesoikeus on tullut taas maksamaan Juankosken kaupungille.

Farocon Oy:n julkiset tilinpäätökset kuitenkin kertovat karua kieltään, että kysymyksessä on täysin varaton yhtiö, josta kaupunki ei voi saada perintätoimienkaan kautta latin latia.

On varsin todennäköistä, että Faroconin vanhassa hallissa on rakennusaineena ja putkistojen eristyksissäkin käytetty entisaikaan yleistä asbestia tai semttikuitulevyä, joten eiköhön hallin purkukustannukset nouse helposti miljooniin euroihin.

Yrityskoplaaja Kangasperko on siis ilmeisesti yksissä tuumin ja vakaasti harkiten VH:n luottokonsulttinsa kanssa antanut täysin virheellistä tietoa Farocon Oy:n tilasta ja vakuusarvosta sekä Juankosken kaupungin hallitukselle että myös valtuustolle.

Tämän tahallisesti kerrotun virheellisen tiedon perusteella kaupungin realisoitunut 5 milj. euron takaus aikanaan myönnettiin ja samalla päätettiin valtuustossa myös EU:n SEUT sopimusten vastaisista voimalakaupoista kaupungin osalta ikään kuin koplauksen sivujuonteena.

Koska biovoimalaan liittyvät rahoitusasiat ovat kytkeytyneet myös Savon Voimaan ja Savon Energiaholding Oy:öön (SEH), niin Kangasperkon on ilmeisesti täytynyt antaa kaupungin takauksesta ja biovoimalakaupoista vääristeltyä tietoa myös Savon Voiman ja SEH:in suuntaan.

Jo aiemmin Kangasperko oli siis jo kertonut kaupungin maallikoista koostuvalle hallitukselle ja myös valtuustolle, että Premium Boradin takaamiseen ei liity mitään riskejä, koska Vision Huntersin luottokonsultti on niin sanonut.

Samainen luottokonsultti on myös kertonut suullisesti Kangasperkolle, että biovoimalan osakkeet ovat arvottomat, mutta Hangossa olevan Farocon Oy:n pikapuoliin purettavan tyhjän varastohallin konservatiivien vakuusarvo on reippaasti yli 7 milj. euroa.

Nyt herää aiheellisesti kysymys: Miksi yrityskoplaaja Kangasperko on koplannut yhteen alla olevien yritysten raha-asiat Juankosken pienen kaupungin raha-asioiden kanssa?

- Premium Board Capital Oy

- Premium Board Finland Oy (Kangasperko velkojaintoimikunnan jäsen)

- Juankosken Biolämpö Oy (Kangasperko hallituksen jäsen, velkojaintoimikunnan jäsen)

- Primary Energy Finland Oy

- Farocon Oy (Kangasperko kaupungin edustaja välimiesoikeudessa)

- Savon Voima OyJ (SEH:in tytäryhtiö, JBOY:n 40%:nen omistaja ja osakkeiden myyjä sekä merkittävän laina-akordin antaja)

- Savon Energiaholding Oy (SEH) (kuntien omistama energiayhtiö, Kangasperko toimitusjohtaja)

- Premium Board-yritysryhmän varaton emoyhtiö Pehami B.V. Hollannista

Yo. yrityksistä SEH ja Savon Voima ovat vakavaraisia yrityksiä, mutta kaikki muut ovat konkurssikypsiä ja nyt toivottomassa yrityssaneerauksessa.

Kun em. yrityskoplauksia tehtiin, Juankosken kaupungilla oli koko ajan kumulatiivistä kattamatonta aljäämää, joita kaupunki ei ole pystynyt kattamaan kuntalain § 65.3 säädetyllä tavalla.

Valtaosa näistä alijäämistä on syntynyt kapunginjohtajan em. yrityskoplausten tuloksena.

Juhantalon koplaustapauksessa Juhantalon omat yritykset olivat joutuneet vaikeuksiin, jolloin Kaukolle tuli mieleen koplata omat raha-asiansa SKOP:in suurempiin lainoihin muistaakseni Tampellan lainoitukseen.

Em. Kangasperkon koplaus on tuhonnut Juankosken pienen kaupungin kantokyvyn ja itsenäisyyden.

Tällaisia koplauksia ei yleensä tehdä ellei niistä saada jotain henkilökohtaistakin hyötyä.

Koplauskunnia tuskin on ollut riittävä motiivi näin laajoissa koplausoperaatioissa!

alan kolmas miesRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut21.1.2015 0.05
Joko Erika suunnittelee Koillis-Pravdaan Erikoisnumeroa aiheesta
Farocon Oy:n välimiesoikeus?

Otsikoksi ehdotan seuraavaa:

"Kaupunginjohtajan urhoollinen taistelu Faroconin hallista päättyi selkävoittoon"

Ingressiin Erika voisi kirjoittaa vaikka seuraavasti:

Kaupunginjohtajan pyyteetön ja urhoollinen yli vuoden mittainen taistelu Farocon Oy:n vastavakuuden arvosta välimiesoikeudessa on päättynyt kaupungin selkävoittoon.

Farocon on todettu välimiesoikeudessa täysin varattomaksi yhtiöksi, joten kaupunki maksaa ensin Faroconin rästissä olevat vuokrat tontin omistajalle ja sitten ryhtyy realisoimaan vanhaa jo vuodesta 2011 tyhjänä seissyttä varastohallia Realian kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Realia on arvoinut kaupunginjohtajalle, että varastohalli saadaan realisoitua 7.5 milj. eurolla ainakin ennen vuotta 2020, jolloin tyhjä halli joudutaan ilmeisesti purkamaan, koska sitä ei ole saatu vuosiin vuokrattua Venäjän transitioliikenteen loputtua.

Varastohallin välityspalkkio sovittiin vaikean myyntitilanteen johdosta 5%:iin myytävän hallin realisointiarvosta.

Välimiesoikeudessa todettiin myös, että Farocon Oy on ns. tyhjä yhtiö, jolla ei vaihto-omaisuutta ja rahoitusomaisuus koostuu lähes 100%:sti lähes konkurssitilassa olevista saatavista Premium Board Finland Oy:ltä ja Maltalla olevilta Farocon Oy:n omistajalta (Land Sea Air Ltd).

Yrityskiinnityslain 3 §:n 1 momentin mukaan yrityskiinnitys koskee elinkeinonharjoittajan elinkeinotoimintaan kuuluvaa käyttöomaisuutta, vaihto-omaisuutta ja rahoitusomaisuutta. Velkojien maksunsaantijärjestyksestä annetun lain 5 §:n 1 momentin mukaan saatavalle, jonka vakuutena on yrityskiinnitys, jaetaan konkurssissa ennen muita saatavia 50 prosenttia kiinnitetyn omaisuuden arvosta sen jälkeen, kun paremmalla etuoikeudella olevat saatavat on suoritettu.

Viimeksi mainittua säännöstä yrityskiinnityksen kohteena olevan omaisuuden arvon jakautumisesta yrityskiinnitysvelkojen ja muiden velkojen kesken sovelletaan myös yrityssaneerauksessa (HE 182/1992 vp s. 64).

Salassa pidetyn välimiesoikeuden istunnosta ei ole tihkunut tietoja siitä, oliko Farocon Oy:n varastohalliin aikoinaan kohdistunut 1 milj. euron suuruinen kaupungin takauksen edellä oleva etuoikeutettu yrityskiinnitys vielä voimassa.

Välimiesoikeudessa tapana on, että osapuolet jakavat keskenään oikeudenkäyntikulut, mutta Faroconin oltua varaton, niin jo välimiesoikeuden käynnistyessä soviittiin ilmeisesti siitä, että varakkaampi Juankosken kaupunki maksaa oikeudenkäyntikulut.

Välimiesoikeuteen asetettiin puheenjohtaja ja kaksi välimiestä sekä sihteeri. Lisäksi oikeudessa kuultiin ilmeisesti noin viittä uskottua miestä.

Välimiesoikeusprosessin alkaessa kantaja velvoitettiin ilmeisesti asettamaan tulevia oikeudenkäyntiluluja varten noin 400 000 euron suuruinen vakuus.

Koska välimiesoikeudessa todettiin Farocon Oy toimivaksi yritykseksi, jonka käyttöomaisuutta ei ole mielekästä ainakaan heti lähteä realisoimaan, niin välimiesoikeudessa päädyttiin määrittämään ensin vakuuden todellinen arvo yleisesti välimiesoikeuksissa käyttettyjen menetelmien mukaan.

Välimiesoikeus totesi, että yleisimmin yrityksen arvonmäärityksessä on tapana käyttää yrityksen tuottoarvoa substanssiarvon sijasta, koska yhtiö harjoittaa liiketoimintaa ja sen toimintaa ei olla heti lopettamassa.

Tämä Faroconin tuottoarvoon perustuva vakuuden arvonmääritys oli urhealle kaupunginjohtajallemme ennestään tuttu, koska hän oli jo aiemmin määrittänyt samalla menetelmällä Faroconin varastohallin vakuusarvoksi yli 7 milj. euroa.

Biolämmön osakekaupassa kaupunginjohtaja taas totesi biolämmön osakkeiden käyvän arvon olevan tällä menetelmällä määritettynä pyöreä nolla, koska biolämmön vapaa kassavirta havaittiin negatiiviseksi FCG Oy erityisasiantuntijan toimesta..

Kun välimiesoikeudessa suoritettiin going concern-periaatteen mukaisesti päivitetty Faroconin Oy:n varastohallin yritysarvon ja siis vakuusarvon päivitys ennakoitavissa olevalla vapaalla kassavirralla, välimiesoikeuden asiantuntijat havaitsivat, että Farocon Oy:n yritysarvo on nolla.

Tämän havainnon jälkeen kantaja ja vastaaja sopivat siitä, että käyttöomaisuuden realisointiin ryhdytään mahdollisimman pian, mutta kuitenkin ennen kuin tyhjänä seisova varastohalli on määrä purkaa vuoden 2020 paikkeilla.

Hangossa satamajärjestelyt muuttuvat lähivuosina ja Farocon Oy:n tyhjän varastohallin lähellä on jo Metsä Groupin omistamalla tehokkaalla Hangö Stevedoring Oy:lla huomattavasti lähempänä satamalaitureita modernit lastaus-, purku- ja tarvittaessa myös varastotilatkin.

Tästä näkökulmasta kaukana satamalaitureista oleva Farocon Oy:n varastohalli ei ole siis kiinnostava ostokohde sijoittajille varsinkaan, kun kysymyksessä ei ole oikea kiinteistö, vaan alivuokralaistontilla oleva vanha ja ilmeisen pian purettava varastorakennus.

Välimiesoikeudessa kuultiin asiantuntijoina myös kokeneita huolitsijayhtiöiden edustajia, jotka kertoivat, että nykypäivänä metsäfirmoilla ei ole varaa makuuttaa tuotteita muutamaa tuntia pitempään satamavarastoissa Premium Boardin ja Farocon Oy:n tapaan.

Ottaen huomioon pitkän ja vaikean sekä monikielisen välimiesoikeuskäsittelyn oikeudenkäyntikulut nousivat ilmeisesti lähelle oikeudenkäyntikulujen vakuusmäärää.

Muutama vuosi sitten esim. Salcomp Oy:n osakkeiden kauppojen välimiesoikeudessa vajaan puolen vuoden oikeudenkäyntikulut nousivat 100-200 000 euron väliin, mutta nyt oikeuskäsittely tuli ilmeisesti hieman kalliimmaksi, koska prosessin kestokin oli yli kaksinkertainen.

Pena T.Re: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut21.1.2015 6.23
Kyllä se Kangasperko pitäisi eristää kaikista Juankosken toimista ja panna kotiin odottelemaan oikeuskäsittelyjä.
Eikö Veijolla ja Heimolla ole munaa edes tähän?
Taas meni kerralla vuoden kotihoidon tuet ja Säyneisen koulun 3. opettajan palkat. Hienoa toimintaa! Salaaminen oikein oksettaa.
Asiahan on niin, että silloin salataan, kun on pelko julkitulosta...

kentiapuliRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut21.1.2015 9.16
Toisten otsikkojen alla kateelliset mollaavat osaajia oikein perikepulaiseen tapaan. Äänestäjät ovat alkaneet kuitenkin jo vetää johtopäätöksiä.
Säälittävää luuserien touhua räksyttää rehellisiä osaajia. Jos johonkin tarvitaan kateutta, menkää hakemaan Juankosken kepun johdolta.
Katsokaa ja miettikää. Kenen sukulainen on pahin häirikkö? Arvatkaa. Tieto salataan kepun sääntöjen 2 §:n nojalla: Kuntalaisille ei pidä kertoa mitään. Tiedämme kuitenkin.

YrittäjäRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut21.1.2015 10.03
Hävetkää Juankosken päättäjät!

Kamreerin alkuRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut21.1.2015 13.02
Kaupunginjohtaja ihmettelee, että HAO syyttää Juankoskea luvattomasta yritystuesta, vaikka kyseessä on vain 13000 euron kauppa.
Tämän logiikan mukaan HAO olisi ollut vielä pikkumaisempi, jos se olisi puuttunut kauppaan mikäli hinta olisi ollut euron.
Miten tällaisella ajatuksen juoksulla voi päästä Juankosken kaupunginjohtajaksi?

Lämpölaitoksen rakennushinta ja tekninen arvo on liki 10 miljoonaa. Tämä arvo laitoksella on edelleen. Hyvällä markkinoinnilla lämpövoimalan viereen voi syntyä runsaasti lämpöenergiaa käyttäviä laitoksia esim.kasvihuoneita tai vastaavia laitoksia. Tällaisille toimijoille lämpövoimalan arvo on todellinen.

Välimiesoikeuden päätöksiä voi salata, jos kyseessä on yksityiset rahat. Kuntien ja valtion rahat ovat yhteisiä. Kenelläkään ei ole oikeutta salata yhteisten rahojen käyttöä. Tällaisen päätöksen salaaminen pitäisi testata oikeusasteissa.

juristin alkuRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut21.1.2015 18.55
Kamreerin alku on selvästi päässyt jäljille.

Juankosken kaupungin taloudellisella katastrooofilla ja siis lähtökohdiltaan lähes Pohjois-Savon vauraimman kaupungin tuholla on yksi yhteinen nimittäjä eli kyvytön ja uhkapeluriksi osoittautunut holtiton kaupunginjohtaja, joka ei tunnu piittaavan vallisevasta Suomen ja EU:n lainsäädännöstä mitään.

On selvää, että erilaisten yhtiöiden ja kaupungin julkisten varojen koplaus kaupunginjohtajan toimesta tullaan vielä avaamaan juuriaan myöten erilaisissa oikeusasteissa.

luttinenRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut30.1.2015 16.00
Tuli mieleen, että salaista tietoa on aika paljon kertynyt tehdaskauppa ja järjestelyjä koskien.

Olisi kyllä tärkeä saada avoimemmin tietoa, mihin tehtaaseen panostetut rahat on hukkuneet. Kun on niin paljon julistettu tietoja salaiseksi.

Eikös konkurssitilanteessa asiat tulisi selvitettyä juurta jaksaen?

ErikaRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut30.1.2015 16.51
Kyllä konsultti Heikki J.W. Salonen selvittää, ellei muuten, niin MOTin avulla.

alan miesRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut30.1.2015 18.05
Ei se ole väärinkäytös tai rikos, jos kaupunginjohtaja tai -hallitus toimii asiantuntemattomasti, vaikka kaupunki olisikin menettänyt rahaa tämän takia. Niin kauan kuin he voivat osoittaa, että heidän motiivinsa olivat kaupungin työllisyyden ja siten verotulojen lisääminen sekä ihmisten elinolosuhteiden parantaminen.

Ihmiset eivät normaalisti toimi ilman motiivia. Jos väitetään kaupunginjohtajan tehneen väärinkäytöksiä tai rikkomuksia, olisi hyvä tietää motiivi niihin. Paljon on puhuttu korruptiosta. Korruptio Suomessa on toimivallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoitteluun.

Jotta asiassa edettäisiin, olisi voitava todeta, mitä yksityisiä etuja kaupunginjohtaja on toiminnallaan aikaansaanut. Tuskin pelkkä suojatyöpaikka riittää edes aiheeksi tutkia asiaa. Toisin sanoen ruvetkaa nyt metsästämään motiiveja ja näitä saavutettuja etuja älkääkä koko ajan jauhako samoja selviä kaupungin menetyksiä, vaikka ne olisivatkin kymmenissä miljoonissa. Kaikki juankoskiset olivat samaa mieltä, että kartonkitehdas on käynnistettävä uudelleen ja se oli se kohtalokas päätös.

Varmasti kaupunginjohtajan toiminnassa voidaan osoittaa virheitä, jopa rangaistavia. Kuitenkin on muistettava, että hyveellinen motiivi voi antaa aihetta minimirangaistuksen alittamiseen ja äärimmäisessä tapauksessa mahdollista on myös jättää rangaistus kokonaan määräämättä tekijän motiivin perusteella.

PVRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut30.1.2015 18.41
Moro,
olen aina hyvin ihmeissäni, kun insinööri alkaa puhua juridiikkaa. Suutari pysyköön lestissään.
Fakta on se, että yksi ryhmä vastusti valtuustossa kartonkitehtaan takausta. Kukaan ei ole vastustanut kartonkitehdasta, vaan se kuuluu Juankoskelaiseen maisemaan. Mutta se, että vastustetaan jo mahdollista väärinkäytöstä ja vastustetaan varsinkin vääriä tunnuslukuja ja yrityskiinnityksen liittämistä takauksen vastavakuudeksi oli selkeä kanta valtuustoryhmältämme.
Virkamies toimii virkavastuulla ja virkamiehen menettely aina on suurennuslasin alla. Virkamieheltä voidaan odottaa taloustietoa ja tietoa takauksesta ja kiinnityksistä. Hän on ollut sellaisella paikalla, että hän on saanut käsiin kaikki tiedot , myös ne, joita esim. luottamushenkilöt eivät ole saaneet. Hän virkavastuulla esittää ne kaupungille. Hän myös kantaa vastuun asiasta, jos tulos on kaupungin taloutta heikentävä, varsinkin kun kyse on ollut tiedoista, joita on salattu. Myös esteellisenä esiintyminen on ollut selkeää ja jatkuvaa.
Virkamiehen ei tarvitse saada itselleen hyötyä, vaan jo haittakin on riittävä ja vahingon suuruus ratkaisee korvattavan määrän ja se riippuu osittain myös tahallisuudesta tai tuottamuksen tavasta.
Tapauksessa on niin paljon ihmeteltävää kenelle tahansa, joten koko vyyhti on annettava poliisin tutkittavaksi. Kyse voisi silloin olla talousasioista, joita ei tavallinen luottamushenkilö pääse tutkimaan.
Nyt minä en ainakaan syytä ketään, mutta aion silti osaltani saada tutkintaan koko paskaläjän. Sen verran kuitenkin tiedän, että asiassa on tehty virheitä ja saa nähdä miten asiassa käy. Tälläistä ei saisi tapahtua.
Yksi selkeä virhe on osoitettavissa: ilmoitusta EU komissiolle ei oltu tehty ja samalla rikottiin mielestäni EU-kilpailusäännöksiä.
Ja on aina muistettava, että rikos on aina tehty tahallisesti tai tuottamuksella. Virhe tai lainvastaisuus voi olla tehty myös typeryydestä tai tietämättömyydestä, jota ei soisi ainakaan johtajatason virkamiehelle.

veronmaksajaRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut30.1.2015 18.51
Kyllä noin ammattitaidoton ja suuria taloudellisia tappioita aiheuttanut henkilö olisi vuosia sitten potkittu pihalle normaalissa yrityselämässä. Ihmetellä pitää kuinka hän on voinut huseerata niin monella taholla ilman seuraamuksia, kyse onkin suojatyöpaikasta ja pelimerkit tulee yhteiskunnalta.

Ikkunapöydän osaajatRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut30.1.2015 21.40
Kyse ei ollut hetkeäkään kartongin tekemisestä, vaan avustusten ja lainojen viemisestä ulkomaille. Kysymys onkin, ketkä kaikki niitä rahoja ovat saaneet?
Kartonkia tehtiin ilman "puuhamiesten" penninkään omaa panosta kaiken kaikkiaan 7 kk (nettoaika). Maksajina Juankosken veronmaksajat ja tavarantoimittajat sekä koko Suomen veronmaksajat. Juankoski sai veroina lähinnä kolikoita.
Kangasperko on pitänyt Juankosken päättäjät hiljaisina... poikkeuksena Vapaan Juankosken osaajat. Mikä lienee ollut Kangasperkon ja muiden avustavien puuhamiesten palkkio? Kai he olisivat olleet erittäin tyhmiä, jos selkeässä huijaustapauksessa olisivat ilmaiseksi auttaneet kans.väl. huijareita. Häggblomille ja konsulttiporukalle Juankoski on vielä maksanut satoja tuhansia euroja, ehkä jo lähes miljoonan, jotta tapaukseen olisi vaikea päästä kiinni. Kaikki mahdollinen on salattu Juankosken kaupunginhallituksen siunauksella.
Kun tiedetään, mitä on tehty, Keskusrikospoliisi ja Interpol kyllä osaavat kaivaa faktat näkyviin.

välipöydästäRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut30.1.2015 22.15
Kyllä nyt olisi paras jos kartonkifirma menisi konkurssiin, niin eiköhän sitten tulisi selvitettyä, mihin rahat on menneet ja muutenkin sotkut.

ö-mappiinRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut31.1.2015 14.43
Voisitteko keskittyä olennaiseen. Onko mennyt putkeen?

Juankoskelaisen Premium Board Finlandin kartonkitehtaan saneerausohjelman on laatinut asianajaja Lassi Nyyssönen. Veloista on tarkoistus antaa anteeksi liki 90 prosenttia.

Jouko Juutilainen
18.6.2014 11:39 (18.6.2014 11:39)

Kartonkitehdas Premium Board Finland Oy:lle on valmistunut saneerausohjelma, jonka yrityksen suurimpien velkojien muodostama toimikunta on valmis hyväksymään. Myös Juankosken kaupunginhallitus kannattaa ohjelmaa.

? Ohjelma näyttää toteuttamiskelpoiselta. Nyt on vielä päätettävä, voidaanko se viedä niin sanottuna nopeutettuna menettelynä vai normaalia tietä, jolloin siihen tarvitaan lausuntokierros velkojilta ja mahdollisesti äänestys, kertoo saneerausohjelman selvittäjä, asianajaja Lassi Nyyssönen.

Vakuudettomien velkojen osalta saneerausohjelman lopputulos tulee olemaan hyvin lähelle sama kuin konkurssivaihtoehdossa. Premium Board Finlandin yli 20 miljoonan euron velkataakasta tullaan leikkaamaan liki 90 prosenttia.

Kartonkitehtaan liiketoimintaa on tarkoitus jatkaa päällystyskoneen Tecta-pinnoitetuilla tuotteilla. Nyyssösen mukaan päällystyskone käynnistetään jo kesäkuun puolella. Töitä on tarjolla alkuvaiheessa 30?35 työntekijälle.

Premium Boardin tuotannon käynnistämiseen saneerausohjelma on tuomassa uutta käyttöpääomaa 2,4 miljoonaa euroa, joka on peräisin yrityksen omistajalta Valerie Samorizilta ja ulkomaisilta pankeilta.

JanusRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut31.1.2015 15.33
Aika bullshittiä koko selvityspaketti: Päällystyskonetta on käytetty harvoin, viimeksi varmaan kolme iikkoa sitten; Samoritsiltä ei ole saatu miljoonia euroja; työntekijöitä on parhaimmillaan ollut töissä " n 5 henkilöä"; ja luvattu liikevaihto oli miinuksella 2014.
Nyt kaikki suurimmat velkojat pelkäävät tulevaa knkurssia ja julkisselvitystä. Siksi paskaläjä voi vielä olla hiljaa.

alan kolmas miesRe: Välimiesoikeus ja Kagasperkon kootut31.1.2015 16.53
Tammikuu on mennyt. Mitään ei ole tapahtunut Samovaari-yhtiöissä.

Tarkistin nopeasti Premium Boardin kotisivut, olisiko tullut uusia tuotteita tuotanto-ohjelmaan tai karsittu entisiä, koska nythän on meneillään PB:n yrityssaneeraus. Yritysaneerauksissa yleensä karsitaan turhia toimintoja.

PB:n kotisivut aukeavat vielä normaalisti, eikä sivuilla muutoksia ole ollut nähtävissä siitä lähtien, kun PB ilmoitti keskittyvänsä uuden VisorCote tuotteensa voimalliseen markkinointiin.

Yhtiön markkinamiehet ovat ilmeiseti lähteneet pitkälle markkinamatkalle, kun keteään ei näy palkatun myyntihommiin kotikonttoriin. Se on hyvä, että ei liiaksi kasvateta markkina- ja myyntiosastoa ennen kuin saadaan kauppoja aikaan.

Epäilen, että myyntitykit ovat menneet Australiaan asti ja ainakin Kuubaan, jossa kauppasaarto pian hellittää ja voidaan alkaa sikarilaatikotkin tekemään VisorCotesta.

Kuubahan on ollut erittäin hyvä asiakas Römssylle, joka myi tehokkaasti Castor Plus-nimisen firman kautta sikarilaatikkokartonkia Fidel Castron sikaritehtaisiin.

Se on niin harmillista, että Juankosken Nero ja Castor Plus eivät onnistuneet lunastamaan Römssyn konkkapesää, vaikka puoli vuotta oli jo aiesopimuskin tehtynä. Sekin Neron varma hanke kaatui rahan puutteeseen.

Onneksi sitten löytyi kuitenkin viisasten kivi yhdessä Vision Huntersin luottokonsulttien kanssa.

Huvittavaahan tässä PB virityksessä oli, että Kristoffer von Münchausen sattui työskentelemään lunastuksen aikaan VH:n konsulttina ja oli aiemmin toiminut Römssyn talousjohtajana lyhyen aikaa ja Römssyhän ajautui konkurssiin. Sama tahti on nytkin PB:lla askelissa.

PB:n kotisivuilta löytyy yhä edelleen entiset tuotetiedot ja tuotteiden yleiset kaupalliset ehdot. Osioittain löytyy seuraavia tietoja:

About us osio:
- tehdas käynnistyi jo 29.6.2011. Sivujen selailijaa tietysti ihmettyttää, miksi tehdas ei ole tuottanut mitään, vaikka tehdas käynnistyi jo juhannuksen jälkeen vuonna 2011. Nythän on aikaa kulunut siitä jo kohta neljä vuotta.

Lopullisestihan tehdas laitettiin naftaliiniin marraskuussa 2012 eli muutamaa päivää ennen, kun MOT ohjelman toimittaja kävi 3.12.2012 kyselemässä Kristofferilta ja Kangasperkolta, että miksi tehdas seisoo.

Nyt tuostakin kyselystä on kulunut jo yli kaksi vuotta. Totta kai kaikki ihmettelee, miksi hyvä tehdas seisoo.

Kristoffer ei silloin tiennyt TV-ohjelmassa, mistä suunnasta kartonkirata joksus tulee.

PB:n pahvitehtaallahan on ns. off-machine koutteri, joten kyllä niiden kanssa usein saattaa erehtyä varsinkin sellainen henkilö, joka ei ole paljon paperi- ja kartonkitehtasissa kuljeskellut.

- MOT:n toimittaja haastatteli samana päivän myös Tratta PBF:n silloistakin rahoittajaa eli Juankosken kaupunginjohtaja Kangasperkoa, joka totesi TV:ssä, että PB:n tehtaalla oli lyhyt huoltoseisokki meneillään. Lyhyt huoltoseisokki ei ole vielä päättynyt.

- Kolmanneksi MOT:in toimittaja haastatteli myös Martti Pohjolaista, joka kävi näyttämässä rantasaunallaan, että kyllä Tratta PBF on Akonvedet ja rannat pilannut pitkäksi aikaa.

- About us-sivulta löytyy asianmukainen Juankoski linkki, jonka oletin johtavan Juankosken kaupungin talolle. Olin väärässä.

Linkki johtikin Patruunanmäen kartanoon eli osoitteeseen Juankoskentie 7, 73 500 Juankoski.

Kotisivulle on kuvattu kaunis historiallinen Nemea Bankin johtajalle Neron avustuksella myyty historiallinen kartano ja rehevä puutarha.

Kuvan viereeen on laitettu näyte herkullisista tarjolla olevista eväistä. Kuva oli pieni, joten vanhoilla silmilläni en valitettavasti nähnyt tarjoilun yksityiskohtia.

Minusta kuitenkin kysymyksessä saattoi olla pizza-annos. Annoksesta ei löytynyt tarkempia tietoja, vaikka sivuilla niin luvattiin. Kartta kartanoon oli kuitenkin näytetty.

Career osio (ura PB:ssä):

- Premium Board is continuously looking for paper and paperboard industry professionals.

Open application can be sent to:
krister.bjorkqvist(at)premiumboard.fi

- Kuten huomataan, PB etsii jatkuvasti paperi- ja kartonkialan kokeneita osaajia. Ei siis ole ihme, että tehdas seisoo. Ei kartonkia kannata lähteä tekemään, jos "alan miehiä" ei saada tehtaalle palkattua.

Minä luulen, että oikeakaan alan mies ei viitsinyt lähettää hakupapereita Kristofferille, vaikka varmasti on tiennyt Kristofferin ongelmat ja alan miehellä jos kenellä olisi tuota arvokasta off-machine koutteriosaamistakin.

Faroconin kotisivut:

Tarkistin joutessani myös Farocon Oy:n kotisivut, koska Juankosken Nero on ilmoittanut jo 19.1.2015 hallituksen kokouksessa, että välimiesoikeuden päätös on tullut ja pikapuoliin käynnistetään perintäoperaatiot.

Faroconin kotisivut on kuitenkin jouduttu sulkemaan, kun""erittäin varakas" Farocon Oy oli jättänyt nettimaksut hoitamatta. Samaan syssyyn hoitamatta oli jäänyt myös varastohallin vuokra, mikä asia oli mennyt jo käräjäoikeuteen saakka.

Nyt on kuitenkin selvää, että komean varastohallin koko käyttöomaisuus näyttää siis siirtyneen Juankosken kaupungille.

Faroconin jämä-kotisivuille Kangasperko näyttää jättäneen vielä hallia koskevat mainokset:

FAROCON ? Unique Solutions For Unique Customers.

Sanoisin, että todella hienosti keksitty kotisivumainos. Kuvassa näkyy vielä se, että halli on täynnä ihan uuden uutukaisia autoja. Jos oikein tarkasti katson, niin eikös ainakin yksi autoista näyttäisi nokasta päätellen olevan peräti Ferrari.

Nyt saa nähdä, mihin suuntaan Juankosken Nero alkaa kehittämään tuota Hangon tiettavästi kuitenkin aivan tyhjänä nykyään seisovaa isoa varastohallia?

Täytyy vain toivoa, että Nero ei tuo seuraavaan hallituksen kokoukseen ehdotusta, jossa sitoudutaan tuon tyhjän varastohallin lämmitykseen.

Juankoskellahn on jo riittävästi kokemusta Neron tyhjien hallien ja seisovien tehtaiden lämmitys- ja bioenergia-hakkeista. Erityisesti täytyy varoa sitä, että Bio Petteri ei innostu pystyttämään varastohallin isolle tontille uutta paikallista biovoimalaa.

Bio Petterihän oli innostunut Faroconista, kun Val Samoriz oli huomauttanut liikeneuvotteluisssa, että hän on muuten aikamoinen peto noissa bioenergiahommissa ja Faroconin hallia voidaan hyödyntää myös niissä liiketoimissa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: