Keskustelu

kyselijä ja päättelijäJuankosken Sosiaalikarhu24.1.2015 20.59
Yleisesti on tiedossa, että Juankoskella sote-budjetit ovat vuodesta toiseen vuotaneet kuin seula.

Muualla palvelusetelit on otettu sote-palveluissa käyttöön jo vuosia sitten ja kaikkialla on saavutettu kymmenien prosenttien säästöjä ja palvelut ovat selvästi parantuneet.

Nyt "Juankosken Sosiaalikarhukin" alkaa vihdoin heräillä talviunesta, kun monen vuoden sikeiden jälkeen nyt aletaan raotella silmiä myös Juankosken karhunpesän oviaukossa.

Aika onkin jo herätä, kun kevät tässä alkaa jo kohta taas tullakin.

Sosiaalilautakunnan kokouksessa 22.1.2015 kohdassa 10 päätettiin vihdoin ottaa käyttöön palveluseteli vanhusten tehostetussa palveluasumisessa. Harasoo!!!

Kysyn, olisiko talviunestaan heräilevä "Juankosken Sosiaalikarhu" voinut ottaa vähän reippaamman ensiaskeleen ja laajentaa palvelusetelijärjestelmää muihinkin sote-palveluihin?

22.1.2015 kokouksessa oli kaksi muutakin merkittävää asiaa.

Kohdassa kolme lautakunnalle annettiin tiedoksi 22.12.2014 KHO:n tekemä päätös, jossa korkein hallinto-oikeus linjasi kehitysvammaisen ateriapalvelun kustannuksiin liittyvää päätöksentekoa siten, että ateriakustannuksiin voitiin laskea kuuluvaksi aterian valmistamisen kohtuulliset kustannukset.

KHO katsoi, että "normaalisuusperiaatteen puitteissa asumispalveluihin liittyviin ateriamaksuihin osana maksullista ylläpitoa saattoi kuulua paitsi raaka-aineiden myös ruuan säilyttämisestä ja valmistamisesta aiheutuvat kustannukset mukaan lukien vedestä, energiasta, kunnossapidosta, kuljettamisesta ja työvoiman käytöstä aiheutuvat kustannukset.

Ateriapalvelusta olisi siten mahdollista periä kunnan määräämä kohtuullinen maksu, joka oli enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen.

K:n kaupungissa aterioiden hinta oli vahvistettu siten, että siihen sisältyivät raaka-ainekustannukset sekä kohtuulliset ruuan valmistuskustannukset, mukaan luettuna työvoimakustannukset, sekä kuljetus- ja kunnossapitokustannukset."

KHO otti huomioon, "että kehitysvammaisten ateriamaksujen soveltaminen oli muodostunut hallinto- ja oikeuskäytännössä epäyhtenäiseksi, julkinen etu vaati hallinto-oikeuden liiallisten ateriakorvausmaksujen takasinperintää koskevan aiemman päätöksen purkamista hallintokäyttölain 63 §:n 2 momentin nojalla."

22.1.2015 kokouksessa vahvistettiin kohdassa 9 Juankosken kaupungissa sosiaalipalveluista 2015 perittävät maksut. Muutamien palvelujen kohdalla em. KHO:n päätös oli käsittääkseni huomioitu.

Palvelumaksuissa kotihoidon tukipalveluissa oli eritelty seuraavat ateriamaksut:

- Lounas 5.90 euroa

- Päivällinen 4.90 euroa

- Aamupala 2.90 euroa

- Iltapala 1.85 euroa

- Kahvi ja tee 1.10 euroa

- Ateriapaketti yhteensä 16.65 euroa.

Kotipalvelun keskuskeittiöltä toimittaman aterian kuljetuksesta peritään kotipalvelumaksuna 2.00 euroa/ateria.

Kotitoimituksia näyttäisi tulevan päivässä neljästä viiteen, koska toimitettu ateria ei tietenkään voi olla jäähtynyttä. Päivittäisen ateriapaketin kokonaishinnan täytyy siis olla 24.65-26.65 euroa per päivä ja siis 799.50 euroa per kuukausi.

Esim. Limingassa näyttää asiakkaiden sosiaalikustannuksissa maksukatto olevan 679 euroa vuonna 2015.

Nyt voi tietysti kysyä "Juankosken Sosiaalikarhulta", että onko tällainen ateriointi kohtuuhintaista, jota KHO näyttää em. päätöksessään korostavan?

Yleisestihän kaikkilla on Juankoskella tiedossa, että kotihoitopalveluun toimitetaan aterioita Sillikuukki-nimisestä keskuskeittiöstä.

Sillikkuukkihan maksoi reippaasti yli 4 milj. euroa, eikä kukaan ole vielä esittänyt kyseisen Savoy-tasoisen ravintolan aterioiden valmistuksen kustannuksia läpinäkyvästi.

Ensimmäisenä herää tietysti kysymys, kuinka raskaat pääomakustannukset on sisällytetty Juankosken ateriakustannuksiin ja -hintoihin?

Toiseksi herää tietysti kysymys noista aterioiden kotipalvelumaksuista, jotka ainakin alustavasti vaikuttavat korkeilta.

Vertailun vuoksi tarkistin, mitä esim. Limingassa peritään kotihoidon aterioiden kuljetuksista.

Siellä tukipalvelujen aterioiden kotiinkuljetuksen kuukausihinta näyttää olevan vain 6.80 euroa.

Juankosken aterioiden kuskaajat eivät näköjään kykene kuskaamaan kotihoitoon edes yhden päivän aterioita noin kohtuullisilla kustannuksilla.

Ei kai kukaan kotihoidon piirissä oleva järkevä ihminen voi silloin tällaistakaan pitää kohtuullisena. En usko, että tähän yhtyy myöskään KHO.

Näyttääkin siltä, että valitettavasti ainakin kotihoidon tukipalveluihin kuuluvaan ateriapalveluun liittyy selviä rahastuksen piirteitä.

Jostakinhan sen katastrofaalisen Sillikuukin kustannukset täytyy väkisin repiä.

Se on kuitenkin väärin, että ne revitään huonossa sosiaalisessa asemassa olevilta ihmisiltä ja tietysti myös maksatetaan kalliisti mm. kyläkoulujen sulkemisessa, kun oppilaidenkin ateriakustannukset on nostettu tähtitieteelliselle tasolle.

kuntalaisten puolustaja.Re: Juankosken Sosiaalikarhu24.1.2015 22.15
Pyytäkää Helena Moisio parantamaan palveluita ja ajamaan palvelusetelikäytännöt kaikkiin soveltuviin palveluihin. Oikein annettu tehtävä riittää. Helena Moisio osaa.
Alkakaa mahd. nopeasti asian vieminen eteenpäin. Yhteistyö Kaavin, Tuusniemen, Kuopion (Riistavesi ja Nilsiä) ja Rautavaaran kanssa on mahdollisille palveluyrityksille tärkeää. Tarvitaan yhtenäisiä käytäntöjä.
Kaiken yhteistyön kategorinen vastustaja ja neuvotteluilmapiirin pilaaja, Juankosken kaupunginjohtaja, on eristettävä kehitystyöstä. Muistamme myös Joken, Ranen ja Erikan vastustuksen viime valtuustokaudella. Kaavilaiset muistavat legendaariset neuvottelijamme varmasti pitkään.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: