Keskustelu

alan kolmas miesSote-palvelut myymäläautoon30.1.2015 0.11
Intohimoiset julkisten palvelujen keskittäjät kuten alan mies ja kepun insinööri Juha Sipilä elävät meeneessä ajassa.

Julkisten palvelujen keskittäminen on samaa huuhaa puhaa, jota kepulaiset ovat innolla olleet kaivamassa routaisen maan poveen Savon Kuituverkko Oy:n vetämässä jo alkujaan epäonnistuneessa hankkeessa.

Tässä kepujen suosikkihankkeessa kysymyksessä on valokaapeli ja laajakaista kaikille.

Ongelmana on vain se että se ei käy kaikille. Hankkeen käynnistäjät eivät olleet ottaneet selvää, onko kalliilla hankkeella yhtään asiakasta?

Näillä markkinoilla tarvitaan runsaasti rahaa ja siellä tarpeet, tehnologia ja tarjonta muuttuvat muutaman kuukauden välein.

Kunnallinen päätöksenteko ei kykene toimimaan tällaisessa liiketoiminnassa milloinkaan mukana.

Kallista kaapelia ei olekaan saatu kaupaksi suunnitelmien mukaan. Kts. alla Savon Sanomat viime kesänä:

"Jukka Patrakka

3.7.2014 20:02 (3.7.2014 20:02)

Nopean tietoliikenneyhteyden avaavaa valokuituverkkoa 14 kuntaan rakentava Savon Kuituverkko Oy ei onnistu vetämään runkokaapelia kaikille aiotuille haja-asutusalueille Pohjois-Savossa.

? Alkuperäisestä tavoitteesta voidaan päästä noin 50 prosentin toteumaan. Varmasti tulee alueita ja kuntia, joissa se jää huomattavan pieneksi alkuperäisestä ja jopa kokonaan toteuttamatta. Tällaisia kuntia ovat esimerkiksi Kaavi ja Rautalampi, toimitusjohtaja Pekka Laukkarinen arvioi.

Tämän kesän rahoituspäätökset valmistuivat vasta noin kaksi viikkoa sitten.

? Aikataulun venyminen tarkoittaa, että rakentaminen pääsee käyntiin vasta noin kuukauden päästä. Meille alun perin varattu konekalusto on nyt muualla urakoissa ja vapautuu elokuun alussa.

Urakoitsijoiden kanssa tällä viikolla varmistettu kokonaisuus kattaa noin 200 kilometriä."

Jo pari vuotta sitten sanoin, että näissä tietoliikenneasioissa siirrytään kovaa vauhtia moderniin mobiiliaikaan. Eikä kaapeleiden kaivu maahan sovi kunnan perustehtäviinkään.

Lähes kakki kunnalliset puhelinyhtiötkin ovat jo kauan sitten kuolleet pois. Näin kuolevat kunnalliset kaapeliyhtiötkin. Bitti liikkuu niin herkästi ilmassa.

Vaalien lähestyessä nyt on alan miestä ja Juha Sipilää syytä opastaa myös noissa soten keskitysasioissa.

Tuntuu nimittäin iltä, että arvon insinöörit eivät ole vielä oikein tajunneet, että nyt näkyy sote-palvelutkin siirtyvän kovaa vauhtia mobiiliksi ja jopa nettiin.

Nyt uutena villityksenä jo ennen aikaan hyväksi havaitun myymäläautokonseptin on todettukin soveltuvan erinomaisesti myös sote-palvelujen myyntiin.

Sote-alakin muuttuu siis mobiiliksi.

Kauppalehdessä avattiin tänään jo tämäkin sote-solmu. Monessa kunnassa onkin jo havaittu, että kalliit perusterveydenhuollon arvauskeskukset ja hammaslääkärit ovat menneen talven lumia.

Perusterveyspalveluissa uusi aika näyttää perustuvan liikkuviin terveydenhuoltoasemiin eli sote-myymäläautoihin.

Rovaniemellahän koulut on jo päätettu modernisoida nykyaikaan Googlen avulla.

Nyt Rovaniemellä projektipäällikkö Henna Romppainen on laskenut, että hienon sote-myymälämersun kustannukset ovat vain 200-250 000 euroa vuodessa. Tällainen sote-myymälämersu voi toimia myös ammattiopetuskäytössä ja liikuskella ketterästi asiakkaiden luona.

Selvästi laskutatoinen Henna Romppaien tietää, että pelkät Kelan korvaamat terveyspalvelukyydit ja matkapalvelusotekeskusten sote-kyydit maksavat Rovaniemellä tällä hetkellä yhteensä peräti 3 milj. euroa vuodessa. Huh, huh!!!

Helsingissä Merja Aueron hammashoitoon keskittynyt sote-myymäläauto on nimeltään Liisu.

Auton hankinta maksaa 295 000 euroa ja hoitokustannus per käynti on noin 100 euroa. Vastaava käynti Helsingin kaupungin hammasklinikalla maksaa 134 euroa keskimäärin.

Säästöpotentiaali on siis 34%:a, aika mukava luku.

Etelä-Karjalassa Eksotella on taas Malla ja Mallu nimiset sote-myymäläautot, joissa otetaan kaikki näytteet, verikokeet ja sydänfilmit sun muut. Näissä sote-myymäläautoissa otetaan myös nettitestejä diabetes-tapauksissa ja myös sukupuolitaudeissa sun muissa.

Tietysti on täysin selvää, että verikokeiden ja muiden peruslabrakokeiden suorittamiseen ei juuri tarvita isompaa rakennusta ympärille, mitä tarvitaan esim. parturin tuolin kohdalla.

Kauppalehden artikkelissa todetaan, että on täreätä, että otetaan huomioon koko sote-palveluketju näissä sote-myymäläautoissakin, joita on siis jo kehitetty monitoimiautoiksi.

Ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja teveysministeriöstä toteaakin, että Sote-alueilla monitoimiset sote-myymäläautot voivat alkaa kilpailemaan potilaista kuten jo Eksoten taholla Etelä-Karjalan kunnissa aiotaan tehdäkin.

Potilaat voi jo nyt valita itse, mitä terveyspalveluja käyttävät

Terveellä pohjalla oleva kilpailu on aina järkevää ja erityisen järkevää se on, jos julkinenkin tuottaja haluaa kehittää toimintaansa toteaa ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Voi vain kuvitella, mitkä säästöt julkisellekin puolelle tulee, kun ei lähdetä ensimmäisenä rakentelemaan kalliita sairaaloita ja teveyskeskuksia vanhusten makuutusosastoineen, kun palvelu voidaan nopeasti ja tehokkaasti viedä suoraan palvelujen tarvitsijoiden oven eteen tai sisälle potilaiden kotiin.

Kun vielä sitten tajutaan, että myös yksityiset sote-myymäläautot voivat ajella ympäri vaikka Pohjois-Savoa, niin jopa rupeaa tapahtumaan.

Ei ole vaikeata kuvitella, millaiseksi sote-kenttäkin voi muttua, kun ei aleta vastustamaan luontaista muutosta.

Hajautettu sote näyttää olevan tulevaisuuden vääjäämätön suunta.

valekonsulttiRe: Sote-palvelut myymäläautoon30.1.2015 9.41
Jos ymmärrämme oikein konsulttikielellä annetut arviot, kiinteä kuituverkko saadaan haja-asutusalueilla (kuten tarkoitus oli) enimmillään 10-20 %:iin kiinteistöistä. Mistä sitten kannattavuus?
Kaupalliset (edulliset ja kepuvapaat) operaattorit tuovat 4G-verkon lähes joka kodin ulottuville tänä vuonna viimeistään. Eivätkä pyydä muuta kuin pienen kuukausimaksun tilaajilta.
Nyt kaikki veronmaksajat joutuvat maksamaan epäonnistumisesta. Taas kerran Kangasperko neuvotteli Juankosken puolesta kuntalaisten selän takana ja valehteli kiireellisen päättämisen puolesta. Koko hanke haisi alusta pitäen, ja salailu pahensi asiaa.
Kepumafia ei hankkinut tässäkään plus-pisteitä. Muistetaan tämä eduskuntavaaleissa.

Ei jäädä tuleen makaamaanRe: Sote-palvelut myymäläautoon30.1.2015 9.49
Sote-palvelujen kehittäminen ja kustannusten hallinta vaatii osaamista. Juankoskella osaaminen on keskittynyt Vapaan Juankosken osaajille mitä suurimmassa määrin.
Milloin Veijo ja Heimo uskaltavat myöntää totuuden? Ovatko he muuttuneet niin kepulaisiksi, että heidänkin järkensä käyttö on siirretty kepumafian johtoporukalle?
Pyörillä liikkuva hoito ja vastuulliset osaajat ovat nykypäivää. Tässä on taas yksi keino antaa ihmisille mahdollisuus asua kotonaan syrjäkylilläkin. Sairaanhoidon ja kotihoidon yhteistyö on aina tuonut säästöjä.
Muistakaa Helena Moision osaaminen ja kokemus. Mitä Kangasperkon sosiaalipuolen kokemus on tuonut meille? Ei ainakaan mitään edistyksellistä. Liekö osaamista koskaan ollutkaan?

alan kolmas miesRe: Sote-palvelut myymäläautoon30.1.2015 11.22
Asiaosaaja Helena Mosio vain töihin sote-myymäläauton kanssa.

Ensimmäiseksi Helenan kannattaa soittaa Rovaniemellle projektipäällikkö Helena Rommppaiselle. Sitten toinen puhelu Eskotelle koordinaattori Marika Wikström-Koikkalaiselle ja kolmas puhelu Kuopion sote-johtajalle.

Kolmen puhelun hinta ei kaada Juankoskella tavanomaisesti alibudjetoittua esim. vuonna TA 2014 ollutta 25.5 milj. eurona sote-budjettia, vaan saattaa säästää muutaman satasen.

Kuopion tasolla säästöt voikin olla satoja tuhansia euroja vuodessa.

Kukaan ei voine estää sitä, että järkeä aletaan käyttää jo nyt, vaikka Kuopio-liitos toteutuu vasta 1.1.2017?

Yllä sos. ja terveysministriössäkin jopa ylijohtaja Kirsi Varhila tervehtii lämmöllä järjen käyttöä julkisissa palveluissa.

Kuopion on hajanainen laajeneva maaseutukaupunki, jossa sote-kuljetuskustannukset voivat olla jopa suuremmat kuin esim. Rovanimellä.

Juuri tällaiseen hajakohteeseen sopii liikkuva sote-myymäläautoverkosto.

äänestäjäRe: Sote-palvelut myymäläautoon30.1.2015 15.55
Kannatan Heikkiä lippu-lappujen tarkastajaksi etupukille Sote-myymäläautoon.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: