Keskustelu

ällitälliOllaan surullisen kuuluisia!24.8.2011 12:53
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/vain-yksi-kunta-lomauttaa-tana-vuonna-opettajia-/art-1288409459387.html

Uutinen tänään Ilta-Sanomissa 24.8.2011

Eino K.Re: Ollaan surullisen kuuluisia!24.8.2011 12:59
Juankoskella on vain varauduttu ongelmiin etupainotteisesti. Verot ja taksatkin on nostettu muita ennen. Kun toiset ajautuvat vaikeuksiin, täällä ollaan jo kuivilla.

VäkkäräRe: Ollaan surullisen kuuluisia!24.8.2011 13:01
On se hienoa olla juankoskelainen, kun näin paljon saadaan ilmaista mainosta..

yläkoulun tytötRe: Ollaan surullisen kuuluisia!24.8.2011 15:24
Kun kaikki Juankosken johtokoplan veivaukset saadaan julkisuuteen, ollaan oikein superjulkkiksia. Koulumaailma on vielä pikkujuttu.

Uno CygnaeusRe: Ollaan surullisen kuuluisia!24.8.2011 19:35
Älä "ällitälli" hättäile. Eilisen A-studion mukaan Jalasjärvellä on tullut JAKK
aikuiskoulutuskeskuksen kohalla peräti 47 miljoonan euron laskuvirhe useiden vuosien aikana. Opetusministeriön rahaa on laittomasti syydetty
kaikenkarvaisiin hankkeisiin ja nyt vouti alkaa kohta haikailla rahojen perään. Kunnanjohtajan mukaan 15 milliä olisi kohtuullista palauttaa, mutta siihen ei Henna Virkkunen tyydy, kun menettely on ollut laitonta. 8000 asukkaan Jalasjärven veronmaksajille on tulossa kova lasku. Tähän verrattuna Juankoskellä ollaan oltu vielä "näpertelijöitä".

voice of Finnish forest industryRe: Ollaan surullisen kuuluisia!24.8.2011 20:26
Ei hätää, mainosaikaa on tarjolla lisääkin. Kyllä Juankoskikin pääsee A-studioon tai vähintään telkkarin pääuutisiin, kun Premium Boardin kupla puhkeaa. Siihen ei mene montaa kuukautta. Tämän pokerin kortit tullaan katsomaan vielä tämän vuoden aikana.

Palstaa silloin tällöin seuraavana ulkopaikkakuntalaisena on karseaa katsottavaa miten Titanic halutaan ajaa tietoisesti päin jäävuorta. Kunnallispolitiikkaan en ota mitään kantaa, mutta kartonkibusineksessa Premium Boardilla ei valitettavasti ole jalansijaa. Tuskin kukaan jaksaa syytää epätoivoiseen yritykseen rahaa kuukausitolkulla. Pääomat tässä kuviossa vaihtaa omistajaa ja erilaisia tukia lypsetään sujuvasti yhteiskunnalta.

Tsemppiä juankoskelaisille! Käyttäkää savolaista luovaa hulluutta uusiin positiivisiin elinkeinoihin, mutta unohtakaa kilpailukyvyltään 1970-luvun kartonkitehdas.

TavastRe: Ollaan surullisen kuuluisia!24.8.2011 21:02
Nimimerkille voice of Finnish forest industry:

Miksi veivaat negatiivista asennetta ulkopaikkakuntalaisena? Minkälaisen sielunrahan siitä saat?
Kerropa
1. Millä perustelet ettei tehdas ei voi onnistua ? Tehtaasta on jopa yksityisten yritysten kilpailua.
2. Miksi haukut yritystä ? Omistajahan käyttää eniten omia rahojaan, 6 milj. euroa. Mitä vikaa siinä on ?
3. Kaupunki on tehnyt takauspäätöksensä, mutta onko se otettu edes käyttöön, eli onko takaus edes vielä kytketty johonkin lainaan ? Vai ovatko valituskierrokset esteenä ?
4. Positiivinen elinkeino on hyvä käsite, mutta miten siihen itkeminen ja haukkuminen liittyy ?

minäkin muualtaRe: Ollaan surullisen kuuluisia!24.8.2011 21:19
Voi "tavast" hyväkäs,
et taida olla paljoaakaan perillä kartonkimarkkinoista ja tehtaan toiminnasta.
Kun tehtaan käyttöpääoma on täysin kiinni julkisista tuista ja lainoista, siis palkkojen maksut, ostot ja velkojen maksu, on tehtaan toiminta jo loppunut.
Yksittäinen kartonkitehdas ei pysty kiristyvillä markkinoilla taantuvien aikojen kilpailuun, siis hintasotaan, , vaan pystyisi pieniin tappioihin vain hyvillä markkinoilla. Nyt isot syövät pienet ja siihen ei pidä julkinen sektori puuttua.
Toinen asia on se, että pienellä yrittäjällä, joka on täysi noviisi kartonkimarkkinoilla ja busineksessä ylipäätään, ei tule saamaan hyviä tilauksia, joilla kattaisi menot, poistot ja vieraan pääoman kustannukset ja lyhennykset puhumattakaan palkoista.
Jos PB:llä olisi konsernissa toinen tehdas, laitos, joka pystyisi yhdessä kilpailemaan muita yhtiöitä, konserneja vastaan, olisi asia toinen, mutta nyt kyseessä on täysin vieraalla pääomalla toimiva laitos, jossa on pieni pääoma, joka on jo syöty.
Bisnes on bisnestä ja mooses on tällä kertaa Mooses "tavast".
Kannatta pysyä totuudessa, eikä leikkiä työntekijöiden tulevaisuuden odotuksilla.

TavastRe: Ollaan surullisen kuuluisia!24.8.2011 21:42
Kaupunki on tehnyt takauspäätöksensä, mutta onko se otettu edes käyttöön, eli onko takaus edes vielä kytketty johonkin lainaan ?

Ihan pihallaRe: Ollaan surullisen kuuluisia!24.8.2011 21:43
"Minäkin muualta" on löytänyt villakoiran ytimen. Miksi ihmeellä kylän kaikki rahat lapioidaan PB:n yksittäiseen tehdashankkeeseen, joka jo nyt seisoo. Kun taantuma ja tummat pilvetkin väikkyy jo Jutta Urpilaisen unissa, niin ei hyvältä näytä. Prersidenttiehdokkaksi heittäytyneen Mooseksen kotikaupunkiin tuotiin aikonaan Kallaveden ääreen "Saksan Seisojat". Ovatko neuvokkaat savolaiset houkutelleet nyt Juankoskelle "Hollannin Seisojan".

Tavast taitaa puolustella tehdasta samoin kuin "Minäkin muualta": jos olisi vähän laajempaa kytkentää kartonkiteollisuuteen ja rahoituskin kunnossa, niin siitä se varmaan tehdaskin pyörähtäisi käyntiin ripeästi

TavastRe: Ollaan surullisen kuuluisia!24.8.2011 22:00
Mitkä kylän kaikki rahat lapioidaan tehdashankkeeseen ? Kaupunki on tehnyt takauspäätöksensä, mutta onko se otettu edes käyttöön, eli onko takaus edes vielä kytketty johonkin lainaan ?

voice of Finnish forest industryRe: Ollaan surullisen kuuluisia!25.8.2011 1:39
Lyhyesti nimimerkille Tavast:

Ensinnäkään en veivaa mitään, kerroin mielipiteeni. Tämän jälkeen en aio asiaa kommentoida, mutta noihin selviin kysymyksiin voin perustella.

1. Ala on muuttunut kolmessa vuodessa paljon. Stromsdalin markkinaosuus on jaettu kolme vuotta sitten. Millä se otetaan takaisin? Laadullako? Ei. Vakaana ja luotettavana toimittajana? Ei. Ainoa keino saada markkinoita on halpa hinta. Toisaalta mikä on yrityksen kustannustehokkuus? Suuret integroidut kilpailijat ovat vetäneet tehtaansa viime vuosina kovan mankelin läpi, joten töitä saa tehdä tälläkin sektorilla.

Lisäksi PB on kertonut keskittyvänsä elintarvikekartonkiin. Kansainväliset loppukäyttäjät valikoivat tarkkaan kenen tuotteet hyväksyvät pakkauksiinsa. Toimittajaksi pääsy vaatii paljon muutakin kuin halvan hinnan ja sileän valkoisen pinnan.

2. En hauku yritystä. Kovin uskottavaa kuvaa se vaan ei ole pystynyt antamaan. Varatoimitusjohtajan aikaisemmat lausunnot tilausten määristä jne. vaikuttavat kyseenalaisilta.

3. En ole seurannut yksityiskohtia. Suomi on mielestäni edelleen oikeusvaltio. Asia ratkennee vireillä olevien kanteiden perusteella.

4. Positiivisuutta on myös se, että myönnetään realiteetit. Aika entinen ei palaa monellakaan vanhalla tehdaspaikkakunnalla. Parempi olisi ottaa ajoissa realismi mukaan kuin yrittää kunnan ja veronmaksajien varoilla pitää hengissä liiketaloudellisesti mahdotonta yhtälöä. Parempi kertarutina kuin vuosien kitinä, ja sen jälkeen vielä suurempi rutina.

TavastRe: Ollaan surullisen kuuluisia!25.8.2011 10:35
Olkoon kukin mitä mieltä tahansa tehtaan onnistumisen mahdollisuudesta, mutta eikö ole niin että

1) kaksi yksityistä yritystä ovat kilpailleet tehtaasta. Toinen on pannut projektiin tänä vuonna huomattavan 6 milj. euron pääoman. Toinen sanoo pistävänsä paremmaksi.

2) kaupunki on tehnyt takauspäätöksensä. En tiedä onko otettu käyttöön, eli kytketty johonkin lainaan, mutta se asia ei ole enää bloggaajien vaikutuspiirissä. (Olisi muuten kiinnostavaa tietää onko se otettu käyttöön vai ei.) Oikeuskäsittely puolestaan on kohtalon käsissä.

3) tehtaalle kohdennetut koulutusrahat kai ovat valtion kirstusta, vai olenko väärässä ?

4) biovoimalasta on myös nyt erimielisyyttä, mutta joka tapauksessa siellä keskustellaan kirjanpitoeristä eikä mistään riihikuivasta rahasta.

Joten en ymmärrä juuri nyt miten tehdasprojekti millään tavalla tällä hetkellä estäisi jonkun muun ?positiivisen elinkeinon? kehittämistä. Yrittäminen ei kai voi olla synti, mutta negatiivisuus tuskin ketään auttaa.

JuttaRe: Ollaan surullisen kuuluisia!25.8.2011 10:42
Jouko Karvinen kertoi eilen, että metsäteollisuuden tehtaita suljetaan taantuman takia ja pitkät lomautukset odottavat työntekijöitä.
Hän kertoi markkinoista, juuri kuten ylläoleva "forest voice", ettei olisi peräti Karvinen itse.

Se, että jos pankki ei myönnä lainaa, vaikka takuut antaisi konkurssissa oleva kunta, ei ole mikään ihme, sillä valtiohan joutuisi maksamaan takuut pankkiin ja varmasti valtio riidauttaisi lainapäätöksen ja välimiesoikeudessa todettaisiin maksumiehiksi PB ja Juankosken hallituksen jäsenet, sekä puolet maksaisi holtittomasti lainaa myöntänyt pankki. Joten on kaitenkin selvää, että pankki ei tule myöntämään lainaa.

Myöskin lainanehdoissa oli kuulemman mukaan perustelu, kovenentti, että laina käytetään investointeihin, ei käyttöpääomaan.

varavaltuutettuRe: Ollaan surullisen kuuluisia!25.8.2011 10:52
Salailussa ja luottamushenkilöille valehtelussa Juankoskella on mahdollisuus päästä Guinnes'in ennätysten kirjaan, vaikka kilpailemassa on useita kepu-enemmistöisiä kuntia.
Nykypelillä ei hyvä seuraa, riippumatta mitä osaa kaupungin toiminnasta tarkastellaan. Tämä lomautuspelleilykin vielä... ilman kokonaissuunnitelmaa.
Laittomien tukien antaminen yksityiselle yritykselle "EU:lta salaa" on kuvaavaa Juankosken hallintokulttuurille.
Loppunäytös tulee olemaan mielenkiintoinen, kun korvausvaatimuksia aletaan esittää kaupungin johdolle lukuunottamatta Martti Pohjolaista, joka on Vapaan Juankosken kärkenä yrittänyt tuoda järkeä ja laskutaitoa kaupunginhallitukseen. Tämäkös' on kepu-mafiaa ärsyttänyt.

MetsäneuvosRe: Ollaan surullisen kuuluisia!25.8.2011 10:53
?Voice of Finnish forest industry? perustelee arvionsa PB:n ja kaupungin yhteisesti kehittämästä tehtaan käynnistyshankkeesta viiltävän hyvin. ?Äänen? takaa paistaa selvästi vankka alan kokemus ja realiteettien taju. Kaupungin tehtäviin ei kuulu yksittäisen kartonkitehtaan tukeminen verorahoilla, jos tehtaan johto ei pysty yritykselle tekemään sellaista liiketoiminta- ja tuotantosuunnitelmaa, että tehdas voisi maksaa työtekijöilleen edes palkkakustannukset.

?Ääni? aivan oikein viittaa siihen, että tehtaan tulevan toiminnan riskirahoituksen täytyy tulla mahdolliselta yrittäjältä ja tehtaan positiivisesta kassavirrasta, ei kaupungin verorahoin takaamista lainoista. Positiivinen kassavirta taas voi tulla vain riittävästi maksavilta asiakkailta. Tällaiset asiakkaat tehtaalta nyt puuttuu. Kuten ?Ääni? toteaa, tehtaan entinen asiakaskunta on jo jaettu vahvemmille toimijoille, kun tehdas kaatui vuonna 2008. Jos halutaan tehdas käyntiin tarvitaan uusia ajatuksia, varmasti myös uusia voimia ja tietysti uusia hyviä asiakkaita. Täytyy myös osata tehdä ja myydä sellaisia tuotteita, mitä asikkaat tarvitsevat.

?Ääni? puhuu viisaasti kustannustehokkuudesta ja kansainvälisten elintarvikekartongin ostajien vaatimuksista. Näihin ajatuksiin on hyvä yhtyä ja tällä kohtaa alaa tuntematon uusi yrittäjä näyttää tehneen pahan virhearvion.

Positiivista asiassa on se, että tehdas on saatu ?koeponnisettua? lähes kolmen vuoden seisonta-ajan jälkeen. Nyt jos koskaan yrittäjän ja sen tukijoiden pitäisi käyttää viisautta ja pyrkiä kokoamaan paras mahdollinen asiantuntemus, jotta vielä voidaan pelastaa, mitä pelastettavissa on.

Kustannusmankelia pyörittäessään mm. Jouko Karvinen on todennut, että Strora Enson tehtailla ei enää kustannuksia voida pienentää. Saman on todennut myös Metsäliiton Kari Jordan, joka on kahlannut läpi kaikki pienetkin ?kustannuspurot? ja vielä investoinut reippaasti laitosten modernisointiin.

Heikki Kovalainenkin on F1-sarjassa havainnut Lotuksella ajellessaan, että rahkeet eivät riitä Red Bullin, Ferrarin ja Mercedeksen vauhtiin. Juankoskella vihreä valo on palanut jo yli viisi kuukautta, mutta siitä huolimatta Juankosken ?Mercedes? ei ole vielä valitettavasti päässyt lähtöruudustaan irtoamaan.

Näyttää siltä, että Juankosken ?Mercedeksellä? ei ole asiaa F1-sarjaan. On liian pieni moottori. Tilanne ei ole kuitenkaan välttämättä toivoton, mutta oikeat johtopäätökset on syytä vetää. Mitä nopeammin johtopäätökset tehdään, sen parempi. Tehtaan liiketoimintasuunnitelma on syytä tarkistaa.

BarbaraRe: Ollaan surullisen kuuluisia!25.8.2011 13:22
Odotamme, että "tavast", "gurkuri" ja muut hallituspiirit osaavat vetää oikeat johtopäätökset, eivätkä laita penniäkään "väärään hevoseen". Sellainen pelaaminen, kuten olemme aiemmin nähneet, ei kuulu kunnan toiminnan piiriin. Olemme menettäneet tarpeeksi viime vuosina! Nyt alkaa kova kuuri, joka pannaan koskemaan erityisesti tappioiden aiheuttajia.
Johto on uusittava heti alkukierroksilla. Aika vain alkaa käydä vähiin, ja siihenhän johtokoplamme on suunnitelmansa perustanut.
New Stroms sopisi hyvin kumppaniksi Juankosken nostamisessa tuhon tieltä. Seuraavat kuntavaalit näyttävät, mitä kuntalaiset arvelevat valtaryhmien toiminnasta. Se nyt ainakin lohduttaa tässä tilanteessa.
Rane, Joke ja Pete ovat ylittäneet itsensä tuhoamalla lähes kunnan koko omaisuuden jäännöksen yhden valtuustokauden aikana. Sama yhteisö hukkasi aiemmin Erikan ja Ramin myötävaikutuksella miljoonia Nivala Timberiin ja Savon Voiman osakkeiden järjettömään myymiseen. Kuuluisuus on hankittu väärillä keinoilla.

KoirankusettajaRe: Ollaan surullisen kuuluisia!25.8.2011 13:36
Jukolan Juhani sanoi jo aikoinaan: " Jos en ole ensimmäinen hyvässä, niin olen pahassa". Meidän poikuleiden toimintaperiaate on ollut sama. Historiaan on jäätävä ja tämä tavoite on toteutunut. Kyllä nyt valitettavasti käy niin, ettei vuoden päästä tule enää pienen Juankosken vaaleja, vaan silloin valitsemme Kuopion valtuuston. Entiset on unohdettu ja samat jäpät keikkuvat uusissa tehtävissään. Näin se historia menee.
Kaiken huippu tulee olemaan se, että Vapaa Juankoski kirjoitetaan syylliseksi Juankosken kuolemaan. Joukolle ja Kostille hankitaan Suomen Leijonan ritarikunnan ansiomerkit kute Ramille aikanaan.

Vlad RezewskyRe: Ollaan surullisen kuuluisia!25.8.2011 21:04
Barbara kutsu New Stroms kumppani, ku Juankoski pitä nosta tuho tieltä.
Kylä New Stroms hyvä asiantuntemus ja investori visiot. Paljo kitos luotamus Barbara!

Kouraan ajattelijaRe: Ollaan surullisen kuuluisia!24.7.2019 15:51
Guigurit ja Tavastit ovat hiljenneet. Eivät päässeet koskaan sanomaan, että " mitä minä sanoin".Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: