Keskustelu

alan kolmas miesUupuneiden valtakunta4.5.2017 1.26
Suomessa katastrofaalisen eurokytkennän vuoksi maa ajautui 2008 pitkällisen laman kouriin.

Aluksi Suomen bruttokansantuote laski useita prosentteja ja sen jälkeen kansantuotteen taso ja korkea työttömyys vakiintui alentuneelle tasolle aina vuoteen 2016 saakka.

EKP:n elvyttävien toimien johdosta euron selvästi liian korkeaksi noussut arvo on nyttemmin laskenut USA:n taalaan verrattuna aikavälillä Q2/2008-Q2/2017 jo peräti -31.4%.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että EU:n ulkopuolisiin maihin verrattuna Suomen kustannuskilpailukyky on parantunut yli 30%:lla, kun euro on siis devalvoitunut USA:n taalaan verrattuna noin 30%:lla.

Tätä kautta tapahtunut kustannuskilpailukyvyn paraneminen on monin kertainen Terra Sipilän hehkuttamaan ja puutteelliseksi jääneeseen Kiky-sopimukseen verrattuna.

Hämmästyttävää kuitenkin on, että näin huomattavasta devalvaatiostakin huolimatta Suomen talous mataa yhä edelleen vain vaivasta 1.5-2.0 %:n kasvuvauhtia.

Normaalisti näin merkittävä valuutan devalvaatio on johtanut merkittävään ainakin noin 4%:n vuotuiseen kasvuun.

Nyt tällaisia kasvuprosentteja on turha odotella ja pian on jo varauduttava siihen, että kansainvälinen kasvu taittuu ja myös EKP:n rahapolitiikka kiristyy, josta seuraa euron perusteeton vahvistuminen. Se on myrkkyä Suomelle.

Tämän seurauksena odotettavissa on, että Suomenkin tuleva orastava kasvu jää lyhytaikaiseksi.

Suomen kovat ajat ovat alkaneet näkyä jo Suomen päättäjienkin kestokyvyssä.

Utopistiksi osoittautuneen Terra Sipilän massiiviset kärkihankkeet eivät näytä tuottavan tulosta ja keskeinen talouspolittiinen tavoite työllisyysasteen osalta näyttää karkaavan käsistä.

Huolestuttavaa on, että sekä ministerien että kansanedustajien ja heidän avustajiensa psyykkinen ja fyysinen kunto alkaa olla jo ajettuna viimeiselle viivalla, vaikka hallitustaival on vasta puolessa välissä.

Persujen Jarppa Lindström joutui heittämään jo pyyhkeen kehään ylirasituksen ja korkean verenpaineen takia.

Jarpallehan Terra Sipilä oli mallannut vedettäväksi peräti kahden entisen ministeriön hommat, eikä Jarpalla ollut minkäänlaista muuta kokemusta juristin hommista kuin UPM:llä käydyt raskaat yt-neuvottelut ja työttömyys.

Ei siis ole mikään ihme, että Jarpalla meni kuppi nurin. Se on täysin inhimillistä, mutta inhimillistä ei ole se, että demujen Gutzenina nostaa ison mekkalan siitä, kun Jarppa on Hesarissa kertonut, että hänkin on ihminen.

Eilen A-studiossa keskustelemassa oli Sote Rehula ja entinen kokoomuksen ministeri Sari Sarkomaa, joka perhesyiden vuoksi luopui ministerin tehtävistään.

Heidänkin kohdallaan kävi selväksi, että kyllä myös ministeri voi joutua henkisesti koville.

Soten kohdalla myötätuntoani herätti se, että Sote ilmeisesti asettaa itselleen kovia suoritusvaatimuksia ja sitten pyörii asioiden kanssa yöt sängyssään.

On erittäin hyvä, että Sote kohta luovuttaa kapulan nuoremmalle Annika Saarikolle. Toivotaan vaan, että Annika ei ala keppanan kanssa pelailemaan.

Minä uskon, että Sotea on varmasti kiusannut myös lausuntokierroksella oleva alkoholilain uudistus, jota etenkin kokoomuksen Helsingissä runsaasti ääniä saanut Jaana Pelkonen on aktiivisesti ajanut.

Soten on ilmeisesti hyvin vaikea tunnustaa sitä, että kyllä suomalainenkin oppii mietoja viinejä naukkailemaan jopa ruokajuomana, kunhan viinien hinta laitetaan oikeaan suhteeseen maidon hinnan kanssa ja esim. punaviinin jakelu on turvattu myös sunnuntaisin.

Tästä alkoholin jakelun puutostilastahan alan miehen arvostama Oulusta kotoisin oleva toimittaja Tuomas Enbuske on myös kirjoittanut erittäin kiusaantuneena jossakin blogissaan äskettäin.

Avattuani tänään Iltalehden huomasin, että persut oli taas nostettu otsikoihin.

Tällä kertaa persujen kansanedustaja Leena Meren avustaja on tehnyt Meren toiminnasta rikosilmoituksen, kun Meri oli käskyttänyt avustajan ostamaan Merelle salaattibaarista salaattia ja Lidlistä vettä sekä sukkahousuja.

Avustaja oli arvellut, että tällaiset käskytykset eivät millään tavalla liity valtiopäivätoimiin ja lisäksi avustaja oli "umpiväsynyt työtaakkansa alle".

Minusta kansanedustaja Meren pyytämät pienet palvelut eivät mitenkään voi olla tavalliselle ihmiselle ylivoimaisia, mutta tässä tapauksessa avustaja oli jo ajettu niin loppuun, että vain itki huoneessaan.

Nämäkin yllä kertomani muutamat esimerkit osoittavat kyllä sen, että meillä Suomessa näköjään uuvutaan melko helposti, joskin kyllä uupumusta voi raskaiden työtehtävien vuoksi olla ihan oikeastikin.

Kuitenkin siitäkin on tehty tutkimuksia, että työpaikoilla kaikkein raskainta työskentelyä on ns. passiivinen työ.

Tällaista työtä on esim. odottelu ja vähäisen aktiivisen työn määrä ? siis oikean työn puute.

Tällaista passiivista työtä tyypillisesti tehdään kaikissa virastoissa ja julkisissa laitoksissa, joissa työn tuottavuus Suomessa on erittäin heikko.

Paperipinojen siirtely pöydän kulmalta toiselle ja kahvikokousten tiuha pitäminen ei ole oikeata ns. aktiivista työtä.

Maataloudessa ja yritystoiminnassa aktiivista työtä ei myöskään ole kaiken maailman avustuskaavakkeiden ja eri viranomaisten vaatiminen plankettien täyttäminen.

Nythän työttömätkin on jo laitettu varmuuden vuoksi tekemään tätä ns. passiivista työtä ja tätä työtä on tullut ohjaamaan sadat uudet virkamiehet, jotka haastattelevat passiivisen työ tekijöitä harva se viikko.

Kohta meillä on lähes 500 000 henkilön armeija passiivisen työ ntekijöitä, jotka kaikki ovat tietysti loppuun asti uupuneita.

Runsas passiivisen työn tekeminen liittyy läheisesti puuttuviin johtamistaitoihin organisaatiossa, jossa esim. työtehtävien vastuunjako ja työn tavoitteet saattavat olla heikosti määriteltyjä.

Äskettäin Hesarissa haastateltiin työuupumuksesta myös erästä Suomesta Amerikkaan muuttanutta yrittäjää, joka ihmetteli suomalaisten työtekijöiden korkeata uupuneisuusastetta.

Hänen mielestään Amerikassa ei ole varaa uupua, koska siellä jokaisen on huolehdittava itsestään aivan toisella tavalla kuin Suomessa.

Kun on jonkun verran tullut seurattua tuota elämänmenoa USA:ssa Trumpin valinnan jälkeen, niin ei voi olla ihmettelemättä, millä tasolla esim. Suomen poliitikkojen kestokyky oikein on, kun Eduskunnan poliittiset toimijat uupuvat jo sukkahousukaupoissa ja salaattikioskeilla.

Sitkeä Trump ei kuitenkaan näytä mitään uupumisen merkkejä, vaikka Hillaryn hälyttämät naiset marssii lähes joka päivä Valkoisen Talon ruohikolla plakaatit käsissä valittamassa milloin mistäkin naisten syrjinnästä ja Mexicon muurista tai vapaakauppasopimuksista, joista tavallinen taapertaja ei taida ymmärtää paljon mitään.

SalmeRe: Uupuneiden valtakunta4.5.2017 7.05
Papukaija on toipunut!

alan kolmas miesRe: Uupuneiden valtakunta7.5.2017 2.22
Sattuipa käteen kaupasta Ilta-Sanomien 1950-luku aviisi ja silmäilin sivuja, miltä Suomi näytti 1950-luvulla numerojen valossa.

Meitä oli 1954 yhteensä 4 215 000. Ulkomaalaisia meillä ei silloin juuri ollut, mutta siirtolaisia oli vuonna 1950 peräti 362 100 kappaletta suureksi osaksi karjalaisten evakkojen vuoksi.

Helmikuussa 2017 meitä oli vain 5 503 879 ja ulkomaalaisia meillä oli vuoden 2016 lopussa 244 459.

Avioliittoja meillä solmittiin 1954 32 599 kappaletta, eikä sitä silloin helpolla erottu. Laillisia eroja oli 1954 vain 3 492 kappaletta.

Syntyvyys oli meillä kunnossa 1950-luvulla. 1950-luvulla suomalaiset olivat ahkeria petipuuhissa ja niiden seurauksena uusia eläviä suomalaisia sikisi 1953 peräti 90 866 kappaletta.

Samana vuonna meillä meni niin hyvin, että meillä ei mielellään suostuttu kuolemaan. Kuolleita oli meillä vain 39 925 kappaletta.

Nykyään avioliitot ei suomalaisia enää kiinnosta. Vuonna 2016 avioliittoja solmittiin meillä enää vain 24 464 kpl ja samana vuonna avioeroja oli jo 13 541 kappaletta. Yli puolet avioliitoista meni siis kylmästi kiville.

Eihän sitä silloin ehdi oikein kunnolla petipuuhiakaan harrastaa.

Petipuuhathan eivät todellakaan enää suomalaisia kiinnosta, eikä voikaan vanhoja vaareja ja mummoja kiinnostaa enää ihan luonnollisistakaan syistä.

Lapsia saatiinkin tehtyä vuonna 2016 vain vaivaset 53 923 kappaletta. Kyllä vähän hävettää, miten heikoksi on mennyt suomalaisilla miehillä ns. mieskunto.

1950-luvulla palkoissakaan ei ollut oikeastaan huomautettavaa, koska työmiehen palkka oli 1950-luvun puolivälissä jo nykyrahassa noin 6 euroa tunnilta.

Nykyäänhän meillä esim. Li Andersson kovasti vaatii jo 10 euron minimipalkkaa, vaikka työtekijä ei tekisi yhtään mitään. Meillähän on demujen arkistoissa huolella talletettu vanha viisaus, että työmies on palkkansa ansainnut.

Työttömiähän meillä ei ollut tuolloin 1950-luvulla juuri lainkaan. Kortistoon oli ilmoittautunut vain 7 366 henkilöä vuoden 1956 lopussa. Nykyäänhän meillä on työttömiä ja erilaisissa koulutus- ja haastatteluputkissa suunnilleen jo 500 000 työkykykyistä ja ikäistä ihmistä

Maataloudesta vuonna 1950 toimeentulonsa sai 44.9% väestöstä. Nykyään maataloudesta elantonsa saavia lienee selvästi alle 10% väestöstä. Kuitenkin Kepulandiaa kehitetään yhä edelleen kepuloisten määräysvallassa.

Käsittämätöntä on myös se, että myös EU:n budjetista muistaakseni peräti 42% kohdistuu maatalouden tukemiseen.

Perunakilo maksoi 1950-luvulla nykyrahassa suunnilleen saman verran kuin nykyään Lidlissä eli noin 50 senttiä. Kahvi oli meillä silloin vielä kortilla ja maksoi nykyrahassa peräti 12 euroa puolen kilon paketilta. Kiitos Pauligin ja muiden kahvikauppiaiden juomakelpoista kahvia saa S-marketista ja Lidlistä nykyään jo selvästi alle kahden euron per puolen kilon paketti.

1950-luvulla meillä ei oikein turisteja kummemmin käynyt. Olympiavuonna oli ennätykselliset määrät vieraanmaalaisia turisteja mutta kuitenkin vain 144 172 kappaletta.

Vuonna 2015 noita turisteja meillä oli jo ihan häiriöksi asti eli peräti 7.4 miljoonaa vierailijaa. Mihinkähän me noiden turistien kanssa oikein vielä tässä joudutaankaan?

Valtiollakin meillä meni vielä mukavasti 1950-luvulla. Esim. vuonna 1952 valtio keräsi meiltä veroja ja veroluontoisia maksuja yhteensä nykyrahassa vain 5.7 miljardia euroa, kun vuonna 2017 valtio aikoo rohmuta meiltä noita veroja ja muita veroluonteisia maksuja peräti 41.6 miljardia euroa.

Tämähän on aivan käsittämätöntä, koska eihän meidän väkiluku ole 1950-luvulta sentään yli seitsenkertaistunut.

Kun sitten katsotaan, miten se valtio noita veroja oikein 1952 keräsi, niin Suomen Pankin arkistoistahan löytyy seuraavat tarkat tiedot (miljardia euroa):

- Tulo- ja varallisuusverot yhteensä 1.47
- Välilliset verot yhteensä 3.5 (sisältää 0.52 miljardia euroa alkoholiveroja)
- Valmisteverot yhteensä 0.43
- Muut verot 0.74
- Yhteensä 5.71

Vuoden 2017 budjetissa valtiolla on taas nyt seuraavat verotussuunnitelmat (miljardia euroa):

- Tulo- ja varallisuusverot yhteensä 13.0
- Välilliset verot liikevaihdon perusteella 18.1
- Valmisteverot 7.2 (sisältää 1.4 miljardia alkoholiveroja)
- Muut verot ja veroluontoiset maksut 0.2
- Yhteensä 41.56

Hyvällä syyllä voidaan kysyä kansanedustajilta, miksi on näin leväperäisesti rahaa syydetty kaikenlaisiin ns. hyviin hankkeisiin, mutta nämähän eivät ole tietenkään mitään investointimenoja vaan ns. syömävelkaa.

Näiden lisäksi on vielä sitten jouduttu vippaamaan koko ajan kiihtyvällä vauhdilla velkaa kansanvälisiltä rahoittajilta.

Valtion nykyinen velkahan meillä on jo 104.3 miljardia euroa. Juuri tarkistin valtion velkakellosta, että tuo valtion velka kasvaa koko ajan ja yhden minuutin aikana näyttää tulevan lisävelkaa suunnilleen 10 716 euroa.

Minullakin on tässä melkoinen paniikki päällä, kun en saa tuota valtion velkakelloa seisahtumaan, vaikka olen kuinka yrittänyt painella tietokoneeni nappeja.

Minullekin näyttää kertyvän joka päivä 2.8 euroa valtion lisävelkaa ja vuodessa se tekee suunnilleen 1 023 euroa lisävelkaa.

Kyllä Terra Sipilänkin pitäisi ymmärtää se, että minä en ainakaan ole kovin innostunut valtion velalla rahoittamaan Terrafamen täysin kannattamatonta ympäristökatastrofia.

Sitä paitsi minä sanoisin myös Terra Sipilälle sekä Kivihiili ja Nikkeli Ollille, että puheet ilmaston lämpenemisestä ovat vähintään kyseenalaisia.

Tilastotietojen mukaan esim. Kaisaniemessä joulukuun keskilämpötila vuonna 1955 oli +4.6 Celcius-astetta ja keskilämpötila Kaisaniemessä 6.12.1957 oli +1.6 Celcius-astetta. Vuoden 2016 joulukuun keskilämpötila oli Helsingissä taas -0.9 Celcius-astetta.

Minusta on varsin kiusallista, että nykyään kaikki EU-poliitikot jauhavat ilmaston lämpenemisestä ja hiilidioksidi-ongelmista, kun ainakin Kaisaniemessä Ilmatieteen laitoksen mittarit antaa ihan toisenlaisia lukemia.

Tietysti voi olla niin, että joku virkamies on unohtanut kalibroida nuo Kaisaniemen lämpömittaritkin.

Yllä olevien taloustietojen mukaan, meillä näyttää hommat menevän enemmän tai vähemmän päin p..tä, eikä meillä ole selvää käsitystä edes tuosta paljon puhutusta Global Warming-ilmiöstäkään.

Minä odotan mielenkiinnolla, miten näitä Kaisaniemen lämpötilamittauksia tullaan kommentoimaan tulevissa Arktisen neuvoston kokouksissa. Tiettävästi sekä Trump että Putin ovatkin jo todenneet, että he eivät oikein usko siihen, että ilmaston lämpeneminen on ihmisten aiheuttama ilmiö.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: