Keskustelu

Juankosken keskustan virallinen ääniMuuruveden koulu4.5.2017 8.01
Muuruvestiset rouvat ( älä lue akat) ovat huolestuneet Muuruveden koulun tulevaisuudesta. Kuopio ei kuulemma suosi pieniä kouluja.

Olen ollut lopettamassa reilut 10 kyläkoulua Juankosken kunnassa ja tiedän tästä asiasta jotakin.

Olin kannattamassa Juankosken liittymistä Kuopioon, koska en ole yhden asian mies. Tässä kohti voitte kysyä myös vaimoni mielipiteen.

Suuressa kaupungissa on suuret asiat, pienissä pienet.

Keskusta on suuren Kuopion suurin puolue. Näin me olimme Juankoskellakin ja pysyimme johtavana puolueena aina viimeiseen valtuustoon saakka. Silloin kaikki muut liittyivät yhteen ja murskasivat keskustan. Tämä ei tuntunut mukavalta.

Pohjanmaalla tämä Juanksoskelta alkanut liike on leviämässä kunnasta toiseen ja keskusta syrjäytetään.

Kuopiossa keskusta on ottanut paikkaneuvottelujen ohjat käsiinsä. Annamme vasemmiston ja persujen jäädä nuolemaan näppejään, mutta Muuruveden koulun vuoksi emme anna Kuopiossa valtaa pois.
Juankoskella on uusi hieno koulu. Sen on keskusta rakentanut. Teimme sen tulevaisuutta varten.

Keskustallekin on tärkeää hyvä opetus ja laaja valinnan mahdollisuus. Nurkkakuntalaisuus ei ole tätä päivää.

Muuruvetiset eivät ole pikkusieluista porukkaa. Vaikka juankoskelaisuus ei meihin aina istunut, hyväksymme, että lapsemme käyvät koulua Juanksokella. Västinniemeläiset pääsevät varmasti Riistaveden suuntaan, jos niin haluavat.

Keskustan opposition kasvu ei ala Muuruvedeltä. Olemme valinneet Jarmon ja Joukon ajamaan Juankosken asiaa. Päädyimme vaaleissa miehiin juuri siitä syystä, että heidän näkökulmansa on laaja.

Kouraan ajattelijaRe: Muuruveden koulu4.5.2017 10.22
...ruma sana sanotaan nin kuin se on...

Simo Salminen: Pornolaulu

Ak-ämmäRe: Muuruveden koulu4.5.2017 11.32
Tarkoitatko, että rouvia sanotaan akoiksi vai- mikä vielä pahempaa- että valta on keskustalle tärkeämpi kuin joku Muuruveden kyläkoulu?

vaalitarkkailijaRe: Muuruveden koulu4.5.2017 20.06
Keskustan virallinen ääni on aivan oikein havainnut, että keskustan ylivalta on lähtenyt murenemaan Pohjanmaalla ja ilmiö leviää vääjäämättömästi myös muihin kehittyviin kaupunkeihin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Kun tarkastellaan pääkaupunkiseudun vaalitulosta käytyjen kunnallisvaalien osalta, niin ennustamani keskustan "veret seisauttava" vaalitappio oli todellakin mannerlaattoja heiluttanut tapahtuma, jota kuvataan Richterin asteikolla 9.

Keskustahan laskee vielä itsensä ns. porvallisiin puolueisiin, mutta kannatus näyttää kuitenkin jäävän erittäin heikoksi porvarillisten äänestäjien keskuudessa.

Alla vähän vertailua kepun ja kokoomuksen osalta viime vaaleissa pääkaupunkiseudulla (kysymyksessä on valtuustot):

Helsinki
- kokoomus ääniä 92 182, 28 paikkaa
- kepu ääniä 9 209, 2 paikkaa

Espoo
- kokoomus ääniä 42 244, 26 paikkaa
- kepu ääniä 5 095, 3 paikkaa

Vantaa
- kokoomus ääniä, 21 630, 18 paikkaa
- kepu ääniä 3 814, 3 paikkaa

Kepun alkiolainen sanoma ei siis enää uppoa kunnon kaupunkilaisiin, vaikka Digi & Terra Sipilä kuinka tavaa Santeri Alkion 100 vuotta vanhoja kirjoitelmia ja ajatuksia elämästä ja politiikasta kepuloisten omissa kokouksissa ja tupailloissa.

Kuopiossa kepu tuli vielä suurimmaksi porvarilliseksi puolueeksi, mutta on selvää, että Kuopiossakin kepuloisten asema tulee jyrkästi heikkenemään jo seuraavissa kuntavaaleissa. Alla Kuopion porvarillisten puolueiden äänet ja valtuustopaikat:

Kepu ääniä 11 621, 14 paikkaa
Kokoomus 10 171, 11 paikkaa

Kuopio on Suomen suurin maitokunta, joten kepuloisten suuren paikalllisen äänisaaliin ymmärtää hyvin.

Maidon tuottaminen ei nykypäivänä kuitenkaan enää riitä, sillä nykyaikaisen kaupungin kehitystä ei enää voida rakentaa pelkästään maataloustuen varaan.

Maataloustuella ei tietääkseni tulevaisuudessakaan voida ainakaan suoraan rahoittaa mm. kuntien koulutus- ja sivistystoimintaakaan, joihin kuntien tehtävät tulevat keskittymään sote-uudistuksen jälkeen.

Odotettavissa siis on, että jo seuraavissa eduskuntavaaleissa kylmä tuuli käy kepuloisten äänestyskopeissa ja lyijykynät tärisee käsissä.

Yllä virallinen ääni kehuskelee vielä sillä, että hänellä on ollut sormensa pelissä, kun Juankoskella on lakkautettu yli 10 kyläkoulua.

Minusta olisi hauska kuulla, millä perusteilla virallinen ääni on kyläkouluja lakkautellut nähtävästi kuin liukuhihnalta.

Saattaa olla, että virallinen ääni saavutustensa perusteella pääsee Suomessa ihan podium-korokkeelle armoitettujen kyläkoulujen lakkauttajien listalla.

Tietenkään virallinen ääni ei varmaan ihan yksinään ole kaikkia näitä lakkautuspäätöksiä tehnyt.

Nykyäänhän on ruvettu hieman ihmettelemään tuota kyläkoulujen lakkauttamisintoakin, jolla ei monessa tapauksessa ole todellisuudessa ollut kuitenkaan mitään reaalisia perusteita.

Suomessa yli 1000 kylä- ja muuta pientä koulua on lakkautettu viimeisen 20 vuoden aikana.

Kysymyksessä on järkyttävä kansallinen ja sivistyksellinen tuhotyö, joka on edesauttanut myös osaltaan maaseudun autioitumista.

Minä taas koin sen arvokkaaksi harjoitukseksi, kun taistelin viimeiseen saakka Säyneisen kyläkoulun säilyttämisen puolesta, vaikka koulussa ei tietääkseni omia tai sukulaisteni lapsia olekaan ollut.

Kun tuli näin vähän niin kuin sivusta seurattua Säyneisen koulun lakkauttamista ja Juankosken koulutoimen muutakin hölmöilyä ja homekoulujen rakantamiseen liittyvää päätöksentekoa, niin ei hyvällä sydämelläkään voi sanoa, että kepuloiset ainakaan Juankoskella olisivat pitäneet arvossa edes Santeri Alkion ajamia hyviä tavoitteita.

Koska en kuitenkaan halua ilmoittautua Santeri Alkion ajatusten suurimmaksi asiantuntijaksi, niin joudun alle siteeraamaan vielä Wikipedia-tietoa Alkiosta:

"Alkio oli innokas demokratian ja Suomen itsenäisyyden puolestapuhuja.

Hän johti nuorisoseuraliikettä, joka ennen kaikkea halusi puolustaa maalaiselämän arvoja sekä vaalia raittiutta ja terveitä elämäntapoja.

Raittiusihanteen synnyttämä tavoite oli tuolloin yhteinen myös niin herätys- kuin työväenliikkeelläkin.

Alkiolle tärkeä ihanne oli itsekasvatus, jossa yksilö opetti itseään hyviin tapoihin ja harrastuksiin ja taisteli pahoja taipumuksiaan vastaan. Tätä ihannetta hän korosti nuorisoseurassa.

Toisin kuin Maalaisliiton toinen varhainen johtohahmo Kyösti Kallio, Alkio oli enemmän ihanteellinen kuin käytännöllinen poliitikko.

Hän asetti puolueelle korkeat tavoitteet, mutta ei ilmeisesti pystynyt kovin järkevästi ja käytännöllisesti selittämään, kuinka niihin päästään.

Kalliolle tyypillistä sovitteluhalua ja yhteistyötä muiden puolueiden kanssa Alkio arvosteli mielistelynä."

Ylle siteeramani analyysin perusteella havaitaan siis, että Alkio siis korosti itsekasvatusta ja kilvoittelua itsessään vaikuttavia pahoja voimia vastaan.

Tässä kilvoittelussa mm. kouluissa annettu kasvatus puhumattakaan modernista ns. varhaiskasvatuksesta eivät ole nähtävästi olleet Santeri Alkion sydäntä lähellä.

Ja sehän on myös hyvin ymmärrettävää, koska Santerin isä oli tiettävästi melkoinen juoppolalli.

Santeri Alkion kyvyttömyys yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa luo mielikuvaa siitä, että hänen ihanteensa ovat olleet hyvin lähellä eristäytynyttä munkkielämää ja toisaalta ehdotonta uskoa Maalaisliiton kaikkivoipaan voimaan.

Tämä ei kovin paljon poikkea mm. Stalinin ja muidenkin diktaattoreiden harrastamasta ajatusmallista.

Tästä tullaan pitkän kiertotien kautta nimimerkki Ak-ämmän yllä esittämään havaintoon:

"valta on keskustalle tärkeämpi kuin joku Muuruveden kyläkoulu"

Nähtävästi Terra Sipilän väkisin ajaman soten maakuntamallin ainoa todellinen perustelu onkin kepun murenevan valta-aseman pönkittäminen mahdollisimman pitkään maakunnissa, ei siis sote-palvelujen saatavuuden parantaminen ja niiden tuottavuuden oleellinen kasvu.

Kepu pettää aina.

Kylän AnttiRe: Muuruveden koulu4.5.2017 21.02
Papukaija on isosti palannut palstalle!

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Muuruveden koulu5.5.2017 1.11
"Sivistystaistelu merkitsee vanhan murskaamista ja uden luomista". Nämä sanat ovat Juha Sipilän sanoja. Hän puolestaan lainasi ne Santeri Alkiolta.
Eilisen eli torstain Savon Sanomissa kolme keskustanaista Muuruvedeltä vaati itsekkäisistä lähtökohdista oman pienen, tehottoman koulun säilyttämistä. Oppimistavoitteita tärkeämpää on koulun läheisyys, viihtyvys ja turvallisuus. Itselle pitäisi sallia se mitä ei ole sallittu toisille.
Tämä ei ole sitä keskustalaisuutta, johon minut on kasvatettu.
Mahdolisimman suuri hyvä mahdollisimman monelle pakotti meidät saneeraamaan kouluverkoston. On hienoa, että viimeinen kyläkoulu säilyi Muuruvedellä ja saisi se säilyä vieläkin, mutta kyllä naisen päähän pitäisi mahtua se, että ei puolueen etua Suomen videnneksi suurimmassa kunn assa voi yhteen kyläkouluun vaihtaa.
Allekirjoittajana SS:n kirjoituksessa oli sentään kansanedustaja Heikkisen sisar. Ei sisarten tavoitteet sivistyspolitiikassa voi olla vastakkaiset. Kysymys on siitä, että kansanedustajan ymmärrys vain on suurempi kuin kotikuntaansa jääneen. Hyvä, että näin päin eikä päin vastoin.

alan miesRe: Muuruveden koulu5.5.2017 1.54
Kepun valta Kuopiossa merkitsee sitä, että Kuopio jää vääjäämättä jälkeen monista isommista kaupungeista.

Isoisäni muutti aikoinaan Kuopiosta Oulujoelle eli nykyiseen Ouluun. Hyvä että älysi muuttaa. Näin se on, että äly lähtee Itä-Suomesta ja kurjuus valtaa laajassa mitassa muuttotappioseudut.

Saa nähdä, kuinka paljon Tampere-Turku-Helsinki seutu sekä Pohjanmaa viitsivät tukea Itä-Suomea.

Urbanisaatio ei ole pelkkää kaupungistumista, vaan sillä on myös selvä maantieteellinen rajansa. Olen aina sanonut, että lämpötilan isotermit ovat Suomessa myös talouden tasa-arvokäyriä.

Kouraan ajattelijaRe: Muuruveden koulu5.5.2017 6.47
Sivistys merkitsee siis vanhan murskaamista. Koillis-Savo kertoi eilen, että sivistys lähtee liikkeelle maatalousoppilaitokselta. Entinen Ranen oppilaitos pienenee muutamalla rivitalolla.
Purkutöiden hinta on reilu miljoona.
Sen verran kallista on touhu, että useampi vuosi menee väkisin ennen kuin Muuruvesi on läpi käyty, mutta jostakinhan sen sivistyksen täytyy lähteä liikkeelle.
Aikanaan merkit näkyvät muuallakin Juankoskella.
Keskustaajamakin on kohta kuin alanmiehen purukalusto.
Entinen apteekin talo on uhan alla, osuuskaupan tontti on autio. Virastotalo on tyhjä ja lukemattomat tehtaan työväestön asunnot odottavat purkamista kuten koko tehdas.
Kyllä on alkiolaoselle sivistyspolitiikalle töitä.

alan kolmas miesRe: Muuruveden koulu5.5.2017 19.38
Kepun Digi Terra Sipilä on hartaasti lueskellut Santeri Alkion yli 100 vuotisia mietelmiä ja tullut sellaisiin johtopäätöksiin, että täysin uupunut ja kaulojaan myöten suohon vajonnut Kepulandia voidaan pelastaa, kun käynnistetään ns. Kärkihankkeiksi valitut muutamat bioenergiatehtaat ja turvataan Terrafamen Ihmeen rahoitus ikuisiksi ajoiksi ympäristöongelmissa ryvettyneen kohuyhtiö Trafiguran kanssa.

Yllä keskustan virallinen ääni siteeraa Digi Terra Sipilän alkiolaisia puheita ja toteaa, että Sipilä käy sivistystaistelua, joka merkitsee "vanhan murskaamista ja uuden luomista".

Tällaiset lausunnot saattavat kuitenkin olla hyvin vaarallisia, jos yhteiskunnassa ei tiedetä tai tiedosteta niitä juurisyitä, miksi nykyiseen tilanteeseen on tultu.

Kun puhutaan sivistyksestä, niin silloin puhutaan myös Suomen koulutusjärjestelmästä, johon on kytkettävä sekä perusopetus että myös yliopisto-opetus sekä ammatillinen opetus ja nykyään jopa varhaiskasvatus.

Suomen sivistystasoahan on mitattu suositulla PISA-tutkimuksella ja tulosten peruteella on todettu, että kyllä meillä on ilman muuta maailman paras koulujärjestelmä. Meillä on myös maailman parhaat kätilöt.

Me suomalaisethan olemme kaikissa asioissa maailman kärjessä. Olemme innovatiivisia tolkun ihmisiä.

Miksi me sitten ollaan kauloja myöten suossa vähän joka asiassa?

Ainakin taloudessa ja vähän joka toinen meistä on uupunut. Minä olisin erittäin tyytyväinen, jos Digi Terra Sipilä voisi minulle vääntää tästä Suomen hyvinvointivaltiosta ns. rautalankamallin.

Minäpä nyt sanon kepuloisille tässä pari juurisyytä, miksi meillä ei suksi luista. Minä nimittäin luulen, että Juha Mietokin oli valinnut jo äidin maidossa väärän puolueen, kun hävisi aikoinaan sadasosalla Ruotsin Wassbergille.

Puhuakseni vähän asiaakin, niin urbanisoitumisen edistyessä haluaisin kiinnittää huomiota kolmeen konkreettiseen asiaan:

Kohta 1: Meidän kunnissa on itsehallinto. Kunnilla on verotusoikeus, mutta sen päälle meillä on ollut jo 1800-luvulta lähtien ns. valtionapujärjestelmä, jossa valtio jakaa kunnille kuntien kantokyvyn perusteella avustusta kuntien käyttömenoihin.

Järjestelmä on monimutkainen, mutta tilanne on kuitenkin se, että valtionavut ovat nykyään keskimäärin jo noin 40-50% kuntien verotuloista.

Tämän järjestelmän tavoitteena on tasa-arvoisten palvelujen turvaaminen. Tämä perustuslaillinen vaatimus ei kuitenkaan nykyjärjestelmien mukaan lähellekään toteudu.

Kohta 2: Nykyinen peruskoulujärjestelmä alkoi muovautua 1960-luvulla, jolloin periaatteena oli se, että koulutuksen tulee olla maksutonta ja tasapäistä kaikille. Yliopistoihin tuli opetusministeri Johannes Virolaisen aikana muistaakseni vuonna 1967 ns. mies ja ääni periaate.

Peruskoulua koskevaa lainsäädäntöä on uudistettu ja perusopetuksen tuntijaon perusteista säädetään perusopetuslaissa ja -asetuksessa, mutta varsinaisen opetussuunnitelman perusteet määrää opetushallitus.

Lainsäädännöllisesti yksityisten koulujen perustaminen on tehty Suomessa lähes mahdottomaksi.

Nykyinen peruskoulujärjestelmä onkin johtanut siihen, että koulutustoimi on keskittynyt ja on ajateltu, että koulutuksen taso voi olla hyvää vain isossa koulussa, joka on tietysti täysin järjen vastainen johtopäätös.

Se on selvää, että peruskoulutuksessa pitää varmistaa se, että oppilaat oppivat lukemaan ja kirjoittamaan sekä laskemaan. Toivottavaa vielä olisi, että laskennossa oppilaille opetettaisiin myös suomalaisten erittäin huonosti hallitsema prosenttilasku, jota tarvitaan kaikissa liike-elämän tehtävissä ja myös kunnallisissa virkatehtävissä.

Mielestäni meistä ei tarvitse kuitenkaan kouluttaa tasa- ja lautapäistä sakkia edes maksutta. Olisi erittäin tärkeätä varmistaa se, että koulutus on mahdollisimman yksilökohtaista. Tämä asettaa tietysti opettajille entistä suurempia pätevyysvaatimuksia.

Onneksi nuori opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on tämän jo tajunnut, mutta vanhoillinen kepu-demu-vetoinen opetushenkilöstö tuntuu vain haraavan jatkuvasti tarvittavia muutoksia vastaan.

Digi Terra Sipilää voi kyllä siitä kiittää, että hän on sinnikkäästi puolustanut nuoren Sannin toimia, kun viherpipertäjät ja kalkkeutuneet demut sekä vasurit ovat keksineet sen, että perinteisiä helmi- ja liitutauluja ei saa vaihtaa opetustoimessa esim. kustannustehokkaisiin pilvipalveluihin, joita voidaan levittää esim. Applen modernien IPadien avulla.

Kohta 3: Kansanedustajiksi valittaville henkilöille olisi asetettava pätevyysvaatimukset mm. kansan- ja mikrotalouden tuntemisen osalta ja ehdokkaita asetettaessa olisi huolehdittava siitä, että tulevat kansanedustajat eivät lakeja säätäessään joudu esteellisyysasemaan.

Meillähän hyvin moni kunnallinen päättäjä säätelee lakeja muina miehinä eduskunnassa, vaikka maallikon mielestä kysymyksessä on selvästi esteellinen päätöksenteko, johon voi liittyä myös rakenteellista korruptiota, jonka yleisyydestä vasta eilen Vaasan yliopiston tutkijat uskalsivat esittää laajan raporttinsa. Raportin teksti on karmeata luettavaa ja kuitenkin puhutaan, että suomalaiset elää sivistysvaltiossa.

Onneksi uusi oikeusministeri Antti Hääkkänen (kok) jo heti ensi sanoikseen totesi, että meillä Suomessa on yleistynyt sellainen tapa, että jopa poliitikot kehottaa ihmisiä kansalaistottelemattomuuteen. Eikös se ollut aikoinaan kepuloisten ryhmyri Timo Kalli, joka ilmoitti, että vaalirahoitusta ei tarvitse ilmoitella, kun ilmoittamattomuudesta ei ole säädetty sanktioita.

Näillä kansanedustjien pätevyysvaatimuksilla turvattaisiin tietysti se, että kansanedustajat eivät liukuhihnalta säätäisi sellaisia lakeja, jotka voivat johtaa kohtuuttomiin kustannuksiin kunnissa ja yksittäisten veronmaksajien kohdalla.

Tähänkin vaikuttavuusasiaan on VATTin toimesta kiinnitetty huomiota vaikka kuinka monta kertaa, mutta viesti ei ole valitettavasti mennyt kansanedustajilla tai virkamiehillä perille.

Hyvä esimerkki tällaisesta päättömästä lainsäädäntötyöstä on kepulaisen Huussikonsultin säätämä yli 2 miljardia euron vanhoille mummoille maksanut ns. paskalaki.

Toinen karmea esimerkki on Heinolan maailman kuulun Reuma sairaalan lakkautus KELAn poliittisen kähminnän seurauksena.

Kansanedustajathan ovat kehitelleet kunnille vuonna 2012 jo kaikkiaan 535 lakissääteistä tehtävää. Näiden tehtävin seurauksena verotuloja kunnissa kerätään vuonna 2017 kaikkiaan lähes 22 miljrdia euroa ja sen lisäksi valtio vielä avittaa kuntia valtioapujen muodossa 10.3 miljardilla eurolla.

Kun sitten tarkastellaan Kepulandian rahankäyttöä esim. aikavälillä 1998-2017, niin saamme seuraavat nykyrahassa lasketut valtion maksamat lainsäädäntöön persustuvat avustukset:

- valtionavut yhteensä noin 175 miljardia euroa
- maataloustuki yhteensä noin 70 miljardia euroa
- nämä tuet yhteensä noin 245 miljardia euroa

Se on aivan selvää, että näillä massiivisilla avustuksilla olisi pitänyt saada aikaan jotain aivan muuta kuin lähes autioitunut Kepulandian Itä- ja Pohjois-Suomi.

Digi Terra Sipilän olisi tullutkin aivan ensimmäisenä käynnistää hanke, jossa nykyinen valtionapujärjestelmä uudistetaan ja samalla myös maataloustuki ainakin kansallisen tuen osalta päivitetään nykyaikaan eli kannattamattomien tuotantosuuntien täysin välttämättömän ripeään muutokseen

Nythän tilanne on se, että vanhentunut valtionapujärjestelmä yhdessä massiivisen maataloustuen kanssa ovat maaseutukunnissa sementoineet sekä suomalaisen koulutusjärjestelmän että myös sote-järjestelmän täysin jähmettyneeseen tilaan, jonka pelastamiseksi Digi Terra Sipilä ja Sote Rehula ovat nyt joutuneet laatimaan 1001-sivuisen lakikirjan, jonka avulla solmuja yritetään ratkaista kepuloisten vaatimalla maakunnallisella hallintomallilla.

Esimerkkinä voi kuitenkin todeta, että Espoon Isossa Omenassa on kuitenkin jo nyt täysin toimiva paikallinen malli, jossa Espoon kaupungin terveysasemalla Mehiläinen vastaa keskuksen palvelujen tuottamisesta ja kuka tahansa voi marssia asemalle ja pääsee heti oman lääkärinsä käsittelyyn.

Mikä parhainta lääkärikäynti on Ison Omenan asemalla maksuton. Minä pidän tätä aika hyvänä mallina ja niin piti eilisessä A-Talk ohjelmassa myös emeritusprofessori Martti Kekomäki.

Sote Rehulan puolesta tunsin eilisessä keskustelussa myötätuntoa, kun Soten kehonkielestä näki heti, että maakuntamallin öinen synnytys vuoden 2015 syysyönä oli Sotelle arka paikka. Kun synnytys kuitenkin onnistui, niin varmaankin paikalla oli ainakin yksi maailman paras suomalainen kätilö.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: