Keskustelu

PVKorruptio4.5.2017 21.16
Moro,
Edilex: "
Vaasan yliopiston tutkimus korruption laajuudesta yllätti tutkijatkin ? kansalaiset epäilevät piilokorruptiota erityisesti kuntien asioissa
Emeritusprofessori Ari Salminen sai kansalaisilta 521 kertomusta piilokorruptiosta. Suomalainen korruptio piiloutuu verkostoihin ja yhteiskunnan rakenteisiin ja ilmenee esimerkiksi salailuna, sukulaisten suosintana ja epäterveenä vastavuoroisuutena, kertoo Vaasan yliopiston tutkimus. Piilokorruptiota on vaikea havaita ja siksi myös vaikea torjua. Salminen ja tutkimusjohtaja Olli-Pekka Viinamäki saivat kertomuksia korruptiosta etenkin kuntapalveluihin liittyen.



Vaasan yliopiston kansalaistutkimuksesta ilmenee, että kansainvälisten vertailujen luoma kiiltokuva suomalaisesta korruptiosta ei ole koko totuus. Kansalaisten epäilyjen mukaan varsin vähäisen ilmikorruption lisäksi Suomesta löytyy myös piilossa olevaa korruptiota, jossa liikutaan laillisen ja laittoman, eettisen ja epäeettisen harmaalla vyöhykkeellä.

? Kansalaiset lähettivät meille satoja kertomuksia, henkilökohtaisia kokemuksia ja arvioita piilokorruptiosta, kertoo Piilokorruption anatomia Suomessa -tutkimushankkeen vastuullinen johtaja Ari Salminen.

Kuukauden kaikille avoinna ollut nettikysely kokosi peräti 521 kertomusta. Näistä 420 otettiin Salmisen mukaan tarkemman selvityksen kohteeksi.

? Kertomuksista saatiin kokemuksiin perustuvaa arvokasta ja merkityksellistä tietoa. Ne ilmentävät kertojien omaa elämää ja arkea sekä täydentävät hyvin asiantuntijoiden, virallisten dokumenttien ja tilastojen antamaa kuvaa suomalaisesta korruptiosta, hän sanoo.

Salmisen mukaan kertomusten suuri määrä viestii kansalaisten turhautumisesta ja voimattomuudesta ikävän ilmiön edessä.

? Kansalaiset kokevat, ettei heillä ole mahdollisuutta millään tavalla oikaista kokemiaan vääryyksiä, eikä korjata korruptiivisten verkostojen haittoja eikä huonon hallinnon seurauksia. Voimattomuuden tunne ruokkii uusia epäilyitä ja vähentää kansalaisten luottamusta yhteiskuntaan.

Kunnat vaaravyöhykkeessä

Tarinoita kuntiin liittyvästä korruptiosta oli eniten eli noin 160, valtionhallinnosta 80, yksityiseltä sektorilta 120 ja loput olivat kolmannelta sektorilta ja muualta. Salmisen mukaan tämä ei suoraan kerro siitä, että kunnat olisivat välttämättä piilokorruption ylimpiä pesäkkeitä, vaan siitä, että kansalaiset ovat tekemisissä lähinnä kuntapalveluiden kanssa.

Piilokorruption vaaravyöhykkeet ovat kansalaisten epäilyjen mukaan esimerkiksi vakuutusalalla, kaavoituksessa ja rakentamisessa, terveydenhuollossa, kuntien henkilöstöpolitiikassa ja tuulivoimakysymyksissä.

? Esimerkiksi tuulivoimaan liittyvää piilokorruptiota tuli esiin kertomuksissa epäasiallisena ja puutteellisena asioiden käsittelynä sekä sukulaisten suosimisena, Salminen kertoo.

Piilokorruption anatomiaa

Vaikka piilokorruptiota on vaikea hahmottaa ja rajata, niin kansalaisten kertomukset osoittivat, ettei piilokorruptio ole ensisijaisesti lain rikkomuksia kuten lahjontaa tai korruptiorikoksia.

Sen sijaan kansalaiset epäilevät esimerkiksi valta-aseman ja vaikutusvallan väärinkäyttöä eri toimialoilla.

? Kansalaisten vähättelyä, asiantuntija-aseman liiallista korostamista, käsiteltävien asioiden viivyttelyä, siirtelyä, salaamista ja piilottelua, jääviysongelmia, puutteita kilpailutuksessa, luettelee Salminen.

Toinen piilokorruption muoto on epäterveet verkostot ja kollegoiden suosinta eli niin sanotut hyvä veli verkostot.

? Eturistiriitoja, esteellisyyttä, ulospelaamista, kartelleja, suosikkijärjestelmiä, Salminen kuvailee.

Lisäksi piilokorruptiota esiintyy kansalaisten mukaan sukulaisten suosintana, lähipiirille annettuina kohtuuttomina etuina ja poliittisissa nimityksissä. Korruptiivisuutta nähdään myös hyvän hallinnon loukkauksissa eli salaamisissa, ongelmien peittelyssä, viivyttelyssä ja huonojen johtamiskäytäntöjen soveltamisessa.

Piilokorruption ehkäisemiseksi tarvitaan kansalaisten aktiivisuutta

Salmisen mukaan korruptionvastainen työ on aiheellista ulottaa Suomessa myös piilokorruption vaikutusten ja seurauksien torjuntaan.

? Piilokorruption ehkäisemiseksi tarvitaan kansalaisten aktiivisuutta, hän sanoo.

Monissa maissa on esimerkiksi otettu käyttöön kaikille avoin ilmoittamiskanava, jossa voi ilmoittaa ja paljastaa rikkeitä sekä kertoa korruptioepäilyksistä. Tärkeää tällaisessa niin sanotussa whistleblowing-kanavassa olisivat helppokäyttöisyys ja ilmoittajien suojeleminen kosto- ja vastatoimilta.

Piilokorruption anatomia Suomessa on osa Vaasan yliopiston hyvän hallinnon ja johtamisen etiikan tutkimusohjelmaa. Hanke on saanut rahoitusta Koneen säätiöltä.

Julkaisu

Salminen Ari & Viinamäki Olli-Pekka: Piilokorruptio Suomessa. Mitä kansalaiset kertovat? Vaasan yliopiston raportteja, 3.



Top 10 ? Kymmenen eniten piilokorruptioepäiltyä palvelua, tehtävää tai toimialaa (aakkosjärjestyksessä)

Hoitosuositukset (Valviran rooli)
Julkisen sektorin henkilöstöpolitiikka (rekrytointi, virkanimitykset)
Kaavoitus, rakennustoimi ja rakennusala (tonttikauppa, valvonta)
Kuntien hankinnat ja kilpailutusprosessit (kilpailutukset puutteet)
Maansiirto ja louhinta
Oikeustoimi
Opetusala
Terveydenhoitoala (alan hankinnat, lääkeyhtiökytkökset)
Tuulivoima
Vakuutusyhtiöt (vakuutuslääkäreiden toiminta)"

alan kolmas miesRe: Korruptio6.5.2017 16.34
Valtuutettu näyttää kiertäneen Juankosken tupailloissa ennen vaaleja junttaamassa kunnon kepuloisia ja demuja oikeaan äänestyskäyttäytymiseen.

Olen jokseenkin varma, että valtuutettu on kertonut tupailloissa Vihtori Kosolan tapaan, että Moro Pekkaa ei saa äänestää, koska Moro Pekka on juristi ja Moro Pekka ajaa vähän samoja asioita kuin Papukaija.

Vaasan yliopiston piilokorruptioraportissa on mainiosti listattu piilokorruption 10 kärjessä lista. Listaa voi pitää kattavana. Tämä lista ei ole Papukaijan tai Moro Pekan laatima. Sen ovat laatineet Vaasan yliopiston korruptiotutkijat ja viesti on selvä.

Ennen vanhaan rippikoulussa oli tapana opetella Katekismuksesta ulkoa 10 käskyä. Kristillisen käyttäytymisen ohjekirjassa oli jokaisen käskyn alla teksti: Mitä se on?

Valtuutetun olisi hyvä nyt tehdä niin sanottu piilokorruption happotesti Juankosken tuhoutuneen ja autioituneen kylän osalta ja etsiä vastaukset piilokorruptiolistan kymmeneen kohtaan.

Valtuutettu voisi aloittaa esimerkiksi Juankosken henkilöstöpolitiikasta. Ehdotan, että valtuutettu suorittaa syvähaastattelun tältä osin Esteri Kangasveijarin, Ranen, Jokken, Veijon ja myös Erikan kanssa. Monia muitakin hyviä syvähaastateltavia varmasti löytyy.

Esterin lehdistöön antaman tiedotteen mukaanhan Juankoskella ei ole ollut koskaan ainuttakaan jäävitöntä päättäjää. Pajunvitsamiestä ei tietenkään pidä unohtaa syvähaastateltavien joukosta.

Keskusta virallinen äänikin on VAPAAssakin moneen kertaan kirjoittanut, kunka hänellä on ollut sormensa pelisssä melkein kaikissa Juankosken keskeisissä päätöksissä. Harvemmin näkee sellaista suoraselkäisyyttä, jota virallinen ääni mielestäni edustaa. Virallinen ääni lienee myös ainut juankoskinen, joka on todennut senkin, että kepuloisten on hyvitettävä NS:lle aiheutettu massiivinen vahinko.

Toiseksi valtuutettu voisi tulevassa Juankosken piilokorruption happotestissään suorittaa syvähaastattelua myös investointien ja kaavoituksen osalta. Tavallisestihan näiden kohdalla suoritetaan esimerkiksi teollisuudessa ns. jälkilaskentaa.

Espoossa jälkilaskennan kohteeksi on tullut Länsimetro-hanke, jossa Espoon tarkastuslautakunta vaatii asian perinpohjaista julkista selvittelyä. Vieläkään ei kukaan tiedä, milloin metro kulkee turvallisesti ja mikä tulee olemaan lopullinen lasku. Ilmeisesti kuitenkaan
Espoossa ei metrossa aivan vielä ylletä ydinvoimaloiden tasoisiin investointilukuihin.

Suomessa yksityisistä hienosta hankkeista olisi hyvä suorittaa ns. jälkilaskentaa myös Olkiluodon ydinvoimalan osalta sikäli, kun ilmeisesti maailman suurin rakennushanke joskus ensi vuosikymmenellä valmistuu.

Alun perinhän voimalan piti maksaa vain 3 miljardia euroa ja 2005 todettiin voimalan valmistuvan vuonna 2009.

Nyt on todettu, että voimala ei valmistu vielä edes 2018 ja hintalappukin on noussut jo ainakin kolminkertaiseksi eli 9 miljardiin euroon ja Ranskassa hankkeen toimittajat ovat lähinnä konkurssitilassa.

PVO:n hanke alkaa jo pikkuhiljaa muistuttaa muinaisten egyptiläisten pyramidihankkeita. Enää puuttuu Tshernobylin räjähtäneen ydinvoimalan (neljäs 1000 MW:n reaktori) päälle rakennetun suojakuoren tapaisen sarkofagin tilaus.

Tshernobylissähän vuonna 2016 valmistunut 108 metriä korkea sarkofagi maksoi 2 miljardia euroa ja painoi kolmen Eiffel-tornin verran.

PVO:han voisi ilmeisesti jo varmuuden vuoksi laittaa Olkiluoto 3:n 1 600 MW:n reaktorin sarkofagin osalta jo rahoitusanomuksenkin vetämään EU:n komissiolle.

Taitaa tulla lähes 200 metriä korkea metallikuori ja hintalappukin voi sarkofagin osalta nousta lähelle 4 miljardia euroa. Minulle on vielä epäselvää se, voidaanko nuo sarkofagiin tarvittavat varat pyytää EU:n maaseuturahastosta.

Juankoskella suoritettujen investointien osalta jälkilaskennan ja syvähaastattelujen kohteeksi ehdotan valtuutetulle alustavasti seuraavia hyviä hankkeita:

- Putaansaaren yrityspuisto
- Terveyskeskuksen saneeraus ja keskuskeittiö
- Juantehtaan homekoulun saneeraus
- Iivolan järjestelyt
- Tratta PBF:n järjestelyt (biolämpö ja kaupungin maksettu takaus)
- Premium Boardin kiinteistökaupat varattoman pankkiiri Lehdon Revestor Oy:n kanssa

Näissä investointien hyvyyttä koskevissa haastatteluissa valtuutettu voisi selvittää, mitä hyötyjä investoinneilla on saatu aikaiseksi? Onko tullut paljon uusia työpaikkoja ja ovatko investoinneilla työllistetyt henkilöt mahdollisesti uupuneita raskaiden töiden tai investointien heikon kannattavuuden ja epävarman tulevaisuuden vuoksi?

Valtuutetun happotestiin ehdotan myös Juankosken opetustointa koskevaa syvähaastattelua. Haastattelun kohteeksi voisi ottaa esim. entisen koulutoimen johtajan ja hänen vaimonsa toiminnan Säyneisen koulun lakkautusta koskevassa päätöksenteossa.

Valtuutetun Juankosken oikeustoimia koskevan syvähaastattelun happotestiosion luontevat haastateltavat ovat tietysti Esteri, Rane, Jokke, Veijo ja Heimo.

Olisi hyvä löytää syvähaastateltavaksi myös ns. Juakosken syväkurkku.

USA:han aikoinaan Watergate-jutussa ns. syväkurkun löydyttyä USA:ssa vainoharhainen presidentti Richard Nixon joutui poistumaan Valkoisesta talosta helikopterilla. Lähtiessään Richard vielä vilkutti kansalle helikopterin ovesta. Richardilla kävi huono tuuri, kun hän tyhmyyksissään meni äänittämään kaikki puheensa.

Juankoskella rötöstely on tietysti ollut selvästi turvallisempaa kuin esim. Valkoisessa talossa, koska tehdyistä päätöksistä ei ole jäänyt nauhoja, valokuvia eikä mitään papereita.

Porukalla on vain sovittu esimerkiksi siitä, että sulle tulee tuo virka ja minä taas menen Stromsdal OyJ:n hallitukseen, koska kaupungilla on määräysvalta yhtiössä ja minä taas tietysti menen Savon Energiaholding Oy:n toimitusjohtajaksi, koska kartonkitehdas käyttää niin paljon sähköä. Jari taas saa ottaa sitten hoitaakseen tuon erittäin lupaavan ja vaativan keskustan Sillikuukki-hankkeen jne.

Valtuutetulle suosittelen katsottavaksi YLE Areenasta alla olevan ajankohtaisen ohjelman, niin siitä havaitsee hyvin selkeästi, mitä ns. globalisaatio ja Kivihiili & Nikkeli Ollin sekä Terra Sipilän härkäpäinen
CleanTech villitys voivat pahimmillaan saada aikaan.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/25/ulkolinja-trumpland

Nykypäivänä kukaan ei tietenkään vastusta puhtaan teknologian hyödyntämistä, mutta päätöksentekoa ei pitäisi perustaa ns. kehäpäättelyyn, jossa ensiksi todetaan, että ihminen on ilmaston lämpenemisen juurisyy ja sen jälkeen pyritään kaikin keinoin todistamaan, että kysymys on tosiasiasta.

Minusta on erittäin terveellistä asettaa tällaiset dogmit kyseenalaisiksi, jolloin lopulta saattaa löytyäkin toisenlainen moniarvoinen totuus.

Ehdottamissani syvähaastatteluissa valtuutettu ei tule valitettavasti löytämään ns. smoking gunia väittämästään Papukaijan ja Moron bulvaanisuhteesta.

Jotta valtuutetun syvähaastattelut Juankosken tyhjien huoneiden kylässä eivät muodostuisi hänelle liian raskaiksi, ehdotan, että valtuutettu voisi syvähaastattelujen lomassa keskittyä kuuntelemaan esimerkiksi Teemu Roivaisen ja Saara Aallon mainiota duettoa:

https://www.youtube.com/watch?v=o3laARQmuKs

Patiksen MiehetRe: Korruptio7.5.2017 12.12
Kyllä Moro Pekka ja Heikki J.W.. Salonen pelaavat hyvin yhteen.. Samalla tavalla kuin Porvari ja Sinisalo aikoinaan.

PridemiehetRe: Korruptio7.5.2017 15.27
Patiksen miehille, jos haluatte rikosoikeudellista apua, niin Lakiasiaintoimisto Pekka Vartiainen voi auttaa. Eikös olekin niin, että poltitte tahallaan asunnon Juankoskella. Ei kannattaisi haukkua tai purra syöttäjän kättä.
Muuten Pekka ei ole ollut bulvaani, vaan yhteistyökumppani ja ystävä Heikille. Mutta jos ja kun patiksen miehille on annettu vain lusikalla ei kauhalla voida saadakaan. ääliöitä ja typeryksiä koko sakki.

alan miesRe: Korruptio8.5.2017 16.25
Sipilä lupasi lopettaa sulle-mulle systeemit. Näin onkin tapahtunut, nyt on vain mulle-systeemi jljellä.

http://www.paivanlehti.fi/nain-kavi-juha-sipilan-750-000-euron-lainalle-muutaman-tuhannen-arvoiset-osakkeet-muuttuivat-miljoonaksi/

alan kolmas miesRe: Korruptio8.5.2017 22.52
Alan mies yrittää vielä todistella, että Juankosken ongelmana on ollut kunnan pieni koko ja erityisen huono onni:

"Lopputulema hänenkin todistelussa johtaa siihen, että Juankosken kaltaisella pienellä kunnalla ei ole olemassaolon oikeutta. Vaaleilla ei ole merkitystä, koska pienestä populaatiosta ei löydy voimia, jotka voisivat muuttaa politiikkaa."

Kehottaisin tavallisesti viisasta alan miestä perustelemaan paremmin yllä esittämänsä perättömän väitteen. Alan mies näkyy pitävän luonnonlakina, että kunnan koolla ja sen menestymisellä olisi selvä lineaarinen yhteys ja vielä niin, että pieni kunta ei voi menestyä ja vain suuret kunnat menestyvät.

Aivan aluksi kehotan Alan miestä tutkimaan vaikka kuntaliiton kuntatilastoja. Sieltä löytyy mm. tiedot vuodelta 2016, jolloin meillä on kuntia yhteensä 312 kappaletta. Vuodelta 2015 löytyy Suomen väkilulu 5 487 308. Vuonna 2015 kuntia meillä oli 317 kpl ja kuntien asukaslukujen keskiarvo oli 17 310 kpl sekä asukaslukujen mediaani 6 068 kpl.

Vuonna 2008 kaikkien Suomen kuntien mediaaniasukasluku oli 4 964 eli suunnilleen sama kuin Juankoskella nyt. Tästä voidaan vetää sellainen, että Juankoski on kokonsa puolesta hyvinkin tavonomainen suomalainen kunta.

Jos alan miehen johtopäätelmä kuntakoosta, erityisen huonosta onnesta ja menestyksestä on tosi, niin Suomesta voidaan lopettaa varmaankin ainakin 200 kuntaa. Ehkäpä Suomen asukaslukukin voisi silloin olla vain noin 3 000 000.

Sellaista johtopäätöstä ei voida Kuntaliiton tilastojen perusteella vetää, että tavanomainen suomalainen kunta ei voi nykypäivänä menestyä, joka on se johtopäätös, jota alan mies yrittää nyt syötää tekosyynä Juankosken päättäjien ja virkamiesten päättömiin toimiin ja erityisen huonoon onneen.

Koska en nyt aio sytemaattisesti käydä läpi kaikkia Suomen kuntia, niin otanpa vain esimerkiksi Puolangan kunnan Kainuusta, jonne itsekin muutin Helsingistä vuonna 1952 lyhyelle vierailulle.

Juha Sipilä on elellyt Puolangalla huomattavasti pitempään kuin minä, mutta ei ole tainnut Juha Sipiläkään määrätä Puolankaa vielä lopetettavaksi.

Puolanka oli aikoinaan ja on vieläkin yllättävän vireä kunta, joka katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen.

Puolangallahan on nykyään asukkaita vain vain 2 824 kpl. Pepponen johtopäätelmien mukaan tällainen kunta ei voi menestyä.

Puolanka on kuitenkin menestynyt huomattavasti paremmin kuin erityisen huono-onninen Juankoski. Puolangalla konsernitulos vuosina 2012-2014 oli seuraava:

- 2012 plussaa 484 400 euroa
- 2013 plussaa 172 512 euroa
- 2014 plussaa 60 918 euroa

Plussaa näyttää tulevan vuodesta toiseen. Veroprosentti on Puolangalla Juankoskeen verrattuna ihan hyvä 21.00%.

Puolangalla on työntekiöitä vain 125 kpl ja Attendo Oy oli vuonna 2014 tuottanut sos. ja terveyspalvelut jo kahden vuoden ajan.

Se mikä Puolangan tilinpäätöksiä katsellessa pistää silmään, on tarkuus ja huolellisuus, jolla talousluvut on esitelty.

Kiinnitin erityisesti huomiota keskuskeittiön suoritteiden kirjaamiseen. Puolangan tilinpäätöksistä löytyy yksityiskohtainen raportointi, kuinka monta lounasta, päivällistä tai aamupalaa keittiöstä on toimitettu minnekin.

Samalla tavalla esim. siivouspalveluista Puolangalla selviää joka ikinen neliömetri, mitä siivouspalveluissa on siivottu useiden vuosien ajan.

Kun sitten vertaa näitä raportteja esim. Juankosken vastaaviin raportointeihin, niin ei voi muuta kuin hävetä.

Juankoskella kaikki keskeiset suoritetiedot esim. em. sektorilla on pyritty salaamaan. Sama koskee kaikkia sivistystoimeen liittyvää keskeistä raporointia.

Vuosikymmenien kokemukseni teollisuudesta on paljastanut minulle sen, että ne yritykset, joiden laskentatoimi on kunnossa yleensä myös menestyvät hyvin. Sama sääntö koskeaa kaikkea taloudellista toimintaa.

Puolanka on laatinut kuntastrategian vuoteen 2020 saakka. Tämän strategian yksinkertainen visio on seuraava:

"Puolanka on tulevaisuuteensa luottava elinvoimainen maaseutukunta. Puolanka elää paikallisesta yrittäjyydestä ja tarjoaa kattavat palvelut kuntalaisille ja matkailijoille".

Juankosken katastroofissa kysymys ei ole ollut erityisen huonosta onnesta, vaan välinpitämätömyydestä ja äärimmäisestä kyvyttömyydestä johtaa taloudellista toimintaa.

Keskusta pettää aina

alan kolmas miesRe: Korruptio9.5.2017 2.31
Terra Sipilän lempilapsen eli Kainuun Ihmeen tiedottamistoiminta lähentelee jo rikollisen tiedottaminen rajoja. Jos kysymyksessä olisi normaali pörssiyhtiö, niin 100%:n varmuudella tiedottajat päätyisivät tiilenpäitä lukemaan.

YLE:n pääuutisissa on jo käsitelty sitä, että yhtiö on selvästi rikkonut yhtiölle asetettuja päästörajoja ja näyttää siltä, että pohjavesi on pilaantunut ja pilaantunutta pohjavettä leviää ympäristöön ja nähtävästi laajemminkin Suomen pohjavesisysteemiin, eikä yhtiö ole ryhtynyt kunnollisiin päästöjen estotoimenpiteisiin.

Terrafame on vain valituksilla pyrkinyt viivästyttämään asioiden käsittelyä ja johtopäätösten tekoa.

Herää kysymys, eikö Suomessa ympäristölainsäädäntö koskekaan valtio-omisteisia yhtiöitä?

PÖYRYn tekemästä vesiselvityksestä käy ilmi, että esim. pohjaveden metallipitoisuudet lähes kaikkien keskeisten metallien osalta ylittävät STM 1352/2015, Vha 341/2009 ja WHO 2011 pitoisuusnormien rajat seuraavasti (normiarvot suluissa):

Cd µg/l (0.4-5), mittaustulos 970 µg/l
Cu µg/l (20-2000), mittaustulos 10 000 µg/l
Ni µg/l (10-70), mittaustulos 890-180 000 µg/l
Al µg/l (200), mittaustulos 890-1 100 000 µg/
Na µg/l (200 000), mittaustulos 320 000-660 000 µg/l
Fe µg/l (200), mittaustulos 1 200-790 000 µg/l
U µg/l (30), mittaustulos 52-1 200 µg/l
Sulfaatin osalta täydentävissä mittauksissa todettiin seuraavia arvoja:
pH (6.5-9.5), mittaustulokset 3.4-4.6
Sähkönjohtavuus mS/m (250), mittaustulos 920-980 MS/m
Sulfaatti mg/l (150-250), mittaustulokset 1 400-14 000 mg/l
Nitraatti mg/l (50), mittaustulokset 140-1 500 mg/l

Näiden vesitilanteen tarkistusten perusteella ei ole siis mitään epäilystä siitä, että Terrafame koko ajan rikkoo tahallaan Suomen ympäristösäädöksiä ja Terrafamen kaivoksen vaikutusalueelta pohjavedet virtaavat laajemminkin ympäristöön.

Mikäli tällainen ympäristöä vahingoittava toiminta ei lopu, niin on ilmeistä, että saastuneet pohjavedet ajautuvat vähitellen Oulujoen ja Saimaan suuntaan. Näiden valumien osalta olisi syytä suorittaa jo hyvissä ajoin kartoitus, kuinka suuriksi ympäristövahingot tulevat muodostumaan tulevien 20-30 vuoden kuluessa.

Näiden pohjavesi- ja muiden vesivahinkojen osalta on jo tiedossa, että esim. Nuoasjärvi on pilattu kalastuskelvottomaksi massiivisten juoksutusten vuoksi ja järven pohjassa on massiiviset sulfaattikerrostumat.

Herää kysymys: haluaako Terra Sipilä ja kepuloiset tehdä myös Oulujärvestä ja Saimaasta Venäjällä olevan maailmankuulun Aral-suolajärven tapaiset kummijärvet?

Terrafamen kohdalla kysymys onkin Euroopan suurimmasta ympäristökatastrofista, jonka vahinkojen määrä tulevan 30 vuoden aikana tulee näköjään selvästi ylittämään Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aiheuttamat kustannukset.

On arvioitu, että Tshernobylin onnettomuuden kokonaiskustannukset ovat nousseet jo ainakin noin 150 miljardiin USA:n taalaan eli noin 135 miljardiin euroon.

Terrafame Oy:n vuoden 2016 julkaistu vuosikertomus on outoa luettavaa. Lukijaa hämmästyttää mm. se, että vuosikertomuksessa on pitkät tarinat siitä, mitkä tulevat olemaan kaivoksen taloudelliset vaikutukset työllisyyteen ja Suomen kansantalouteen.

Tällaisia laskelmia ei Suomessa tarvitse tehdä mistään muusta normaalisti toimivasta osakeyhtiöstä.

Konsultti- ja suunnitteluyhtiö Ramboll Oy on nyt kuitenkin suorittanut tällaisen analyysin Terrafame Oy:lle. Selvitys laadittiin syksyllä 2016 vuosille 2019-2023 siis viiden vuoden ajalle. Selvityksessä oli otettu huomioon myös yhtiön ns. aluetalouden kerrannaisvaikutukset.

Tässä selvityksessä esitettiin seuraavia lukuja:
- Tuotannon arvo nousee noin 1.1 miljardiin euroon
- Kaivos vastaa 11% Kainuun bruttokansantuotteesta
- Työpaikkoja tulee 4 300
- Verotuloja syntyy 140 milj. euroa
- Kainuun vienti yli kolminkertaistuisi 475 milj. euroon

On kuitenkin heti todettava, että viime vuoden syksystä, jolloin selvitys laadittiin, niin esim. nikkelin hinta on jo laskenut noin 20%:lla.

Terrafame konsernin vuotta 2016 (vuoden 2015 luvut suluissa) koskeva tilinpäätöstieto on murheellista luettavaa. Keskeiset tunnusluvut ovat seuraavat:

- Liikevaihto 101.0 milj. euroa (2.5 milj. euroa)
- Bruttokate -114.7 milj. euroa (-82.8 milj. euroa)
- Liiketulos -136.7 milj. euroa (-93.1 milj. euroa)
- Tilikauden tulos -127.2 milj. euroa (-93.1 milj. euroa)

Yhtiön taseen loppusumma ja oma pääoma olivat seuraavat:

- Taseen loppusumma 377.0 milj. euroa (309.7 milj. euroa)
- Oma pääoma 171.3 milj. euroa (116.0 milj. euroa)

Tilinpäätöslukuja sen enemmälti tarkastelematta nähdään, että viime vuonna yhtiön toiminta oli raskaasti tappiollista ja yhtiö teki tilivuoden aikana kuitenkin noin 74 milj. euron investoinnit.

Valtio korotti tilivuoden aikana yhtiön omaa pääomaa 182.5 milj. eurolla. Ilman tätä osakepääoman korotusta yhtiön oma pääoma olisi ollut -11.2 milj. euroa eli yhtiö olisi pitänyt laittaa selvitystilaan.

Terrafamen nykyisten taloudellisten tietojen perusteella yhtiö ei nykyään harjoita ns. taloudellista liiketoimintaa, jota muilta normaaleilta yrityksiltä edellytetään Suomessa.

On varsin outoa, miksi EU:n komissio ei ole puuttunut tällaiseen vain yhtä yhtiötä koskevaan valikoivaan valtion avustustoimintaan.

Kysymyksessä on pääasiassa pääministerin ja keskustapuolueen suojeluksessa olevasta hankkeesta, joten Terrafamen massiivisten ympäristöongelmien ja samanaikaisen katastrofaalisen taloudellisen tuloksen johdosta alkaa olla korkea aika vaatia päätöksentekijöitä vastuuseen päätöksistään.

Kainuun Ihmeen kohdalla kysymys ei ole pääministerin esteellisyydestä vaan niistä massiivisista kustannuksista, jotka ympäristön jatkuvan ja tahallisen laaja-alaisen pilaantumisen johdosta Suomelle ja Itä-Suomen asukkaille näyttää vastuuttoman päätöksenteon seurauksena aiheutuvan.

Kepuloisten Terrafamen rinnalla demujen taannoinen Valco Sorsan Imatran televisiotehdas oli vielä pelkkää korruption ja poliittisen kähminnän harjoittelua.

Kaikkein ikävintä asiassa on se, että Terrafamea koskeva päätöksenteko ei ole ollut avointa. Yhtiön taloutta ja ympäristöongelmia koskeva raportointi ei ole ollut missään vaiheessa avointa ja hankkeesta on koko Terrafame Oy:n toiminnan aikana välitetty kansalaisille selvästi totuuden vastaisia tietoja.

Huomaa selvästi, että Terra Sipilän johtamassa Kepulandissa tiedottaminen on aivan samalla tasolle, jossa se oli aikoinaan Neuvostoliitossa, kun Tshernobylin ydinvoimala yllättäen posahti vuonna 1986. Nyt meillä posahti samanlainen pommi Kainuun Korvessa. Eikä tiedotus pelaa Pohjois-Koreaa paremmin.

Pohjaveden uraanipitoisuudetkin on vain 40-kertaiset WHO:n enimmäisarvoihin verrattuna.

STUKin mukaan juomaveden osalta on ryhdyttävä toimenpiteisiin, jos veden uraanipitoisuus ylittää
100 µg/l ja Terrafamen kohdalla on mitattu jo
1 200 µg/l:n arvoja.

Patiksen MiehetRe: Korruptio9.5.2017 15.02
Kyllä Moro Pekka ja Heikki pelaavat hyvin yhteen.

KyöstiRe: Korruptio9.5.2017 17.47
Papukaija on ollut yliaktiivinen viime aikoina

alan kolmas miesRe: Korruptio9.5.2017 19.26
Omakohtaisten kokemusteni perusteella kavahdan sellaisia henkilöitä, jotka alkavat luennoimaan minulle moraalista ja eettisestä toiminnasta silloin, kun puhutaan rahasta. Erittäin arveluttaviksi tällaiset luennot tulevat silloin kuin puhutaan toisten rahoista.

Kyösti on näköjään jostain kuullut, että Juankosken kaupungin hallituksen jäsenet ovat joutuneet liriin eli kuseen. Ja kusiraja on ilmeisesti noussut jo kauloja myöten, koska jopa hallituksen jäsenten perheet ja läheiset ovat vaarassa joutua kusimyrkytyksen kohteiksi.

Myös virallinen ääni on huolestunut tilanteesta ja vetoaa nyt hädän hetkellä moraaliin. Kuseen joutuneita hallituksen jäseniä on ryhdyttävä auttamaan, koska maanviljelyskään ei enää lyö leiville.

Virallinen ääni ei moralisoi sitä, että iso osa maatalousyrittäjien tuloista on heille korvamerkittyä rahaa, jonka valtio tai EU maksaa mittavan maataloustuen muodossa.

Muilla Suomen yrittäjillä ei ole vastaavaa tukea turvanaan. Maatalousyrittäjät ovat siis erityisasemassa. Se on kuitenkin hyvä asia, että maatalousyrittäjille ei makseta tyhjästä, kuten monelle ansiosidonnaisella pankolla makoilevalle saatetaan vuosikausia maksaa.

Virallinen ääni on moraaliluennoissaan jättänyt vähemmälle pohdinnan siitä, miksi nuo poloiset ovat joutuneet kuseen.

Minä olen monta kertaa huomauttanut VAPAAssa, että aina on syy ja seuraus.

Ennen kun ruvetaan miettimään liriin joutuneiden tahojen ongelmia ja heidän auttamistaan, niin on syytä palauttaa mieliin, miksi kuseen on jouduttu.

Kuseen on jouduttu täysin moraalittoman ja epäeettisen toiminnan, siis rikollisen toiminnan johdosta.

Kyllähän totuus on niin, että tuomio se tulee murhamiehellekin, jos ei ole kysymys syyntakeettomuudesta. Jos taas todetaan syyntakeettomuus, niin silloin odottaa yleensä kyyti Niuvanniemelle. Ja harvempi voi silloin enää jatkaa hallitustyöskentelyä kunnan "hyväksi".

Netistä yritin etsiä "kepun moraalia". Syvällisempää analyysiä en ihan vähällä löytänyt, mutta alla oleva lyhyt analyysi kyllä löytyi:

"Kepu vie vaikka tekohampaat vanhuksen suusta, jos sillä edistetään kepumenestystä vaaleissa."

Siinäkö se on yhdellä lauseella kiteytettynä alkiolainen kepuloisten moraali ja etiikka? Kysymys on siis vallasta ja raha-asiossa rahan vallasta. Yleisestihän se on tiedossa, että valta rappeuttaa ennen pitkää vallan käyttäjät ja ympäristön.

Juuri näin on käynyt Juankoskella. Kiveä ei ole jäänyt kiven päälle. Römssy ja biovoimala seisovat jo neljättä vuotta putkeen. Eikä mitään toivoa paremmasta enää ole.

Juankoskella on hallituksen lisäksi paljon muitakin kärsijöitä kuin edellä mainitut pikapäättäjä poloiset.

Millä tavalla keskustan virallinen aikoo heille hoitaa vahingonkorvaukset kuseen joutuneiden hallituksen jäsenten tahallisten toimien johdosta?

Epäilen sitä, että New Stromsin taholla ei varmaankaan olla erityisemmin tyytyväisiä siitä, että yhtiön hienot Römssyn ja Juankosken kehittämissunnitelmat Esteri veti vessan pytystä alas heti, kun NS:n edustajien selän takana vierailun jälkeen kaupungintalon ovi sulkeutui.

Jos Esteri ei olisi vessan pyttyä vetäissyt keväällä 2011, niin tänä päivänä Juankoski olisi aivan toisenlainen kylä kuin nyt.

Virallinen ääni näyttää vielä vahvasti liputtavan konttorittoman Nemea Bankin nimiin.

Sinänsä on positiivista, että uusia pankkeja syntyy, mutta se ei ole positiivista, että aloittelevien pankkien tilikirjoja ei ole enemmälti levitelty sitten vuoden 2012 jälkeen.

Toisaalta epäilyksiä herättää se, että Nemea Bankilla ja Juankosken konkurssikylällä näyttää olevan yhteisiä kiinteistöihin liittyviä bisneksiä.

Koska Premium Boardilla ja biovoimalalla on ollut yksi ja yhteinen kassa kaupungin kanssa, niin uhkaavasti on alkanut näyttämään myös siltä, että tämän yhteisen kassan ympärillä on käynyt asioimassa myös aloitteleva ja keskuspankkien valvonnan kohteeksi joutunut Nemea Bank.

Yleensähän sitä sanotaan, että "ei ilman tulta".

Ei ole ihme, että alan mieskin on ruvennut vähän epäilemään, mikä on Mika Lehdon käynnistämien projektien kohtalo: Pyhäniemi, Lahden konserttitalo, Juankosken kartano ja kartonkitehdas, Faroconin halli ja tietysti myös Kirkkonummen golf-rojekti, josta saamieni tietojen mukaan aivan lähivuosina aletaan maksamaan ruhtinaallisia osinkoja.

Ensin on tietysti maksettava golfaukseen liittyvät karmeat velat ja sitten saatava pitkään jatkunut tappiollinen toiminta edes plussan puolelle. Sen voi totuuden nimessa todeta, ettei pankkiiri Lehdolta ainakaan visiota puutu.

Kun nuo Nemea Bankin Juankosken investoinnit näyttävät olleen myös kepun Pohjois-Savon piiritoimiston hyväksyttyjen kärkihankkeiden listalla aivan kuten virallisen äänen Römssyn tehtaan siemenkultahankekin, niin ei tässä valitettavasti voida lähteä selvää rikollista toimintaa rahoittamaan edes Nemea Bankin korkeakorkoisten talletusten kautta.

Kyllä kepun ja virallisen äänenkin moraalille pitää joku raja vetää, vaikka se sydäntä kirpaseekin. Kepu pettää aina.

AKM, se ainoa oikeaRe: Korruptio9.5.2017 21.48
Onpa taas trolli laitellut tekstiä ylle AKM:n, sen ainoan oikean nimissä.

Very bad!!! sanoisi Donald Trump aamuyön twitterissä.

alan miesRe: Korruptio9.5.2017 23.28
Papukaijan trollihan yhdistelee asioita ja kirjoittaa väliin paremmin kuin Batonki-Papukaija itse.

juristin alkuRe: Korruptio11.5.2017 23.38
Terrafamesta näyttää tulevan kirsikka Suomen rakenteellisen korruption kaikkien aikojen suurimman täytekakun päälle.

Maailman köyhintä nikkeliesiintymää on nyt louhittu vuodesta 2009 lähtien katastrofaalisella menetyksellä.

Talvivaara Oy pyöritti kaivosta vuosina 2009-2014, kunnes ajautui yrityssaneeraukseen. Toimintansa aikana kumulatiivinen tuotanto oli seuraava:

- nikkeli 56 782 tonnia
- sinkki 119 528 tonnia
- yhteensä 176 310 tonnia
- tästä toiminnasta Talvivaara Oy teki tappiota yhteensä 1 509.7 milj. euroa

Terrafame Oy osti Talvivaaran liiketoiminnat ja on vuosina 2015-2016 jatkanut sekä malmin louhintaa että nikkelin ja sinkin jalostusta. Metallien kumulatiivien tuotanto on kyseisinä vuosina ollut seuraava:

- nikkeli 10 132 tonnia
- sinkki 24 387 tonnia
- yhteensä 34 519 tonnia
- tästä toiminnasta Terrafame Oy on tehnyt tappiota yhteensä 220.3 milj. euroa

Koko elinaikanaan kyseisestä maailman köyhimmästä malmiosta on bioliotustekniikalla tuotettu metalleja seuraavasti:

- nikkeli 66 914 tonnia
- sinkki 143 915 tonnia
- yhteensä 210 829 tonnia
- tästä toiminnasta Talvivaara Oy ja Terrafame Oy ovat tehneet yhteensä tappiota jo 1 730.0 milj. euroa
- tällä tappiomäärällä on voitu työllistää kaivoksella keskimäärin enintään noin 550 työntekijää

- jos tappio jaetaan keskimäärin tuolle porukalle vuosittain, niin jokaiselle on maksettu keskimäärin tappiosta 393 180 euroa ja sen päälle voidaan vielä laskea keskimääräiset maksetut palkkakulut.

Keskimääräinen palkkakulu voi olla luokkaa 50 000 euro per henkilö, joten yhden kainuulaisen työllistämiseen on käytetty rahaa tässä kepuloisten hazardi-hankkeessa suunnilleen 443 200 euroa.

- Huomattavasti halvemmalla olisi päästy, jos jokaiselle työntekijälle olisi annettu verottomana puhtaana käteen esim. 1500 euroa/kk. Vuotuinen kustannus olisi silloin ollut 9.9 milj. euroa ja kahdeksan vuoden ajalta kokonaislasku olisi ollut vain 79.2 milj. euroa.

Kyllähän tämä olisi ollut huomattavasti halvempi Kärkihanke, kun siitä ei olisi tullut edes noita massiivisia ympäristöongelmiakaan.

Nythän nuo jo näköpiirissä olevat ympäristöongelmat aivan varmasti tulevat nousemaan selvästi toteutuneita tappiota suuremmiksi.

KHO antoi 9.5.2017 Terrafamen jätevesiä koskevan lausuntonsa, jossa KHO totesi, että Terrafamen ympäristöpäästölupa on toistaiseksi voimassa määräaikaisena.

KHO katsoi hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti, että ympäristölupa edellyttää ympäristönvaikutusten arviointia.

Paikallinen ELY-keskus oli puolestaan katsonut, että tällaista ympäristönvaikutusten arviointia ei Terrafamen tapauksessa tarvita.

KHO ei ottanut kantaa Terrafamen uraanin talteen ottoon, mutta hallinto-oikeus oli aiemmin sallinut uraanin talteenoton. Tiettävästi uraanin talteenotto kuitenkin edellyttää vielä EU:n lupakäsittelyä.

Pöyryn tekemän Terrafamen alueen pohjavesiä koskevan selvityksen perusteella havaitaan, että Terrafamen päästöt pohjaveteen ylittävät selvästi pitoisuuksien enimmäismäärät.

KHO on jo päätöksessään edellyttänyt, että Terrafamen on nostettava ympäristövakuutuksensa määrä 107 milj. euroon. Tällainen luku vaikuttaa erittäin vaatimattomalta tasolta, jos pohjavesivahinkojen ja järvien kohdalta joudutaan ympäristön laajamittaisiin puhdistustalkoisiin.

Alimmillaan puhuttaneen sadoista milj. euroista.

Kun näiden vesivahinkojen lisäksi otetaan huomioon myös tulevina vuosina köyhästä malmiosta johtuva satojen miljoonien tonnien jätemalmien varastointi, jotka KHO on jo määritellyt myrkyllisiksi, niin siltä taholta on myös odotettavissa todennäköisesti satojen milj. eurojen lisälasku.

Loppulasku tästä Terra Sipilän Kainuun Ihmeestä voi siis pahimmillaan nousta kaikkinensa useisiin miljardeihin euroihin. Hyvällä syyllä voidaan siis puhua todellisesta kepuloisten Kainuun Kärkihankkeesta.

KHO on edellyttänyt, että Terrafamen on laadittava em. ympäristövaikutusten arviointiraportti.

Tulevat kuukaudet tulevat siis näyttämään, mitkä valtasuhteet Suomen oikeuslaitoksessa ovat.

Valtion poliittiset virkamiehet näyttävät olevan sitä sitä mieltä, että ympäristövaikutuksista ei tarvitse välittää, mutta KHO katsoo, että ainakin ympäristölupamenettelyn sääntöjä pitää noudattaa.

KHO ei kuitenkaan päätöksessään hyväksynyt hallinto-oikeuden vaatimia kiristyksiä ympäristöpäästöjen osalta.

Tämä viitannee siihen, että KHO on jo osittain taipunut poliittiseen Kainuun Ihmettä koskevaan Terra Sipilän ilmoitukseen.

Tulevana elokuuna tulemme sitten näkemään, meneekö KHO täysin rähmälleen Terra Sipilän vaatimusten kohdalla.

Kepuloisissa projekteissahan on sellainen maan tapa, että jopa KHO:n päätöksillä voidaan pyyhkiä persettä.

Tämä on selvästi nähty esim. Juankoskella sekä kaupungintakausta että myös biolämpöä koskevissa lopullisissa KHO päätöksissä.

KHO päätöksiäkään ei näköjään kepulandiassa tarvitse laittaa täytäntöön.

Terra Sipilä on toiminnallaan osoittanut sen, että Suomen hallinto-oikeudet voidaan huoletta tarpeettomina lakkauttaa.

Tähän suuntaan viittasi jo se, että Terra Sipilä ei katsonut tarpeelliseksi edes sitä, että maassa oikeusministerin on hyvä olla koulutukseltaan juristi.

On käsittämätöntä, että pääministeri valitsee maan oikeusministeriksi laborantin koulutuksen saaneen paperimiehen. Ei ole sitten ihme, että kyseinen ilmeisen vastuuntuntoinen ministeri uupui toivottomassa tehtävässään.

Entistä oikeusministeriä ei kuitenkaan ole syytä moittia huonosta työstä. Käsitykseni mukaan hän on kuitenkin ollut yksi parhaista Terra Sipilän hallituksen ministereistä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: