Keskustelu

juristin alkuHallintarekisteri kaataa hallituksen?17.5.2017 14.18
Nyt on alkanut tuntumaan siltä, että eduskunnassa ainoa järkevä ihminen on yllättäen keskustan Siltarumpu Pekkarinen.

Kysymys on nimittäin Suomen kannalta maailman tärkeimmästä asiasta eli rahasta.

Demujen Jutta Urpilaisen ollessa valtiovarainministerinä Jutta aloitti ns. harmaan talouden kitkemisen Suomesta. Epäilyt kohdistettiin kaikkiin pienyrittäjiin, jotka laman keskellä hampaat irvessä koittivat luoda Suomeen uusia työpaikkoja samaan aikaan, kun valtio jakoi avokätisesti kaiken maailman tukia TEKESin ja Finnveran toimesta isoille valtio-omisteisille monopoliyhtiöille tai kepuloisia lähellä oleville tahoille kuten esim. Terrafame, Fortum ja Chempolis.

Kaiken kaikkiaan vuosittain on syydetty näitäkin yritystukia muistaakseni noin 4 miljardia euroa, mutta iso osa näistä tuista on mennyt kankkulan pohjattomaan kaivoon. Kaikki tuet on kuitenkin eduskunnassa hyväksytty.

Nykyinen hallitus on mennyt esittämään, että meilläkin pitäisi ottaa käyttöön EU:ssa voimassa oleva lainsäädäntö, jossa yritysten omistukset merkittäisiin jonkin tyyppiseen rekisteriin, jossa omistuksia voitaisiin valvoa kuten muissakin EU-maissa valvotaan.

Tällainen yleinen eurooppalainen valvonta ei kuitenkaan suomalaisille käy. Suomalaisten on ehdottomasti tiedettävä, kuka omistaa osakeyhtiölaissa mainitun minimissään osakepääomaltaan 2 500 euroa olevan yrityksen.

Voihan nimittäin olla niin, että Juha Sipilällä saattaa olla tällaisesta yrityksestä vaikka 10%:n osuus, joka antaa hänelle pienen juridisen mahdollisuuden seurata yhtiön toimintaa.

Televisiossa on jo hallintarekisterin osalta muutamaan kertaan haastateltu rotweilerin näköistä verohallinnon harmaantalouden jahtaajaa.

Hän on kertonut, että kaikki poliisit ja koko verohallitus on kauhuissaan tällaisista EU:n harmaan talouden hallintarekistereistä.

Nähtävästi Hesarin ja YLE:n käynnistämät uutisoinnit johtivat jopa siihen, että hallintarekisteriä ehdottanut kokoomuksen Stupukka joutui varmaan ainakin viisi kertaa pyytämään eduskunnassa anteeksi, kun oli erehtynyt prosenttilaskussa hallintarekisterin suosion osalta tehdyn kyselytutkimuksen tuloksia selostaessaan eduskunnassa. Hallintarekisterin promovointi saattoi maksaa jopa Stupukan kokoomuspuolueen puheenjohtajuuden.

Stupukka ei ollut tajunnut myöskään sitä, että ulkomaisiin rekistereihin kirjautuneille tuntemattomille suomalaisille omistajille täytyy ehdottomasti laittaa vähintään 50-60%:in ellei peräti 70%:n raippavero, kun ovat lähteneet tukemaan vaikka joitain pientä innovatiivista eko- tai peliyritystä, joka pyrkii etsimään ulkomaistakin rahoitusta liiketoimintansa käynnistämiseen.

Tällainen rahoituksen hankinta ulkomailta ei kerta kaikkiaan ole soveliasta tolkun suomalaisille.

Suomalaisten täytyy tietysti hankkia rahoituksensa kotimaisista niukoista lähteistä kuten esim. valtio-omisteisista Finnverasta tai Suomen Teollisuussijoituksesta, koska niissä valvonta täyttää kaikki tolkun suomalaisen arvossa pitämät periaatteet.

Eduskunnassa toistaiseksi kukaan ei vielä ole saanut selvyyttä, mistä hallintarekisterissä oikein on kysymys, mutta vaikuttaa siltä, että ennen pitkää hallitus tulee kaatumaan tähän 2 500 euron pk-yritysten omistajuuden rekisteröintiasiaan.

Persuissa kaikki poliisit ovat jo kieltäytyneet koskemasta pitkällä kepilläkään hallintarekisteriä koskevaan päätöksentekoon.

Pattitilanteessa Juha Sipilä on pyytänyt, että nyt asialle laitetaan vihdoin ja viimein kunnon junailija.

Niinpä Siltarumpu Pekkarinen hyppäsikin poikkeuksellisesti eduskunnan varapuheenjohtajan pallilta ja piti hallintarekisteriin liittyvän selventävän puheen rekisteriin liittyvistä harmaan talouden riskeistä täysin junasta jo pudonneille kansanedustajille.

Kun olen joskus ollut Siltarummun kanssa henkilökohtaisestikin tekemisissä, niin en voi muuta tehdä kuin todeta, että tällä kertaa ahkera ja kokenut Siltarumpu on esittänyt asian erittäin hyvin. Alla hieman suoria sitaatteja Siltarumpun pitämästä 10 minuutin puheesta:

"? Mitä yritän tällä sanoa? Kyllä, jos ei muuta eduskunnan varapuhemiehen tehtävänä ole, niin on ainakin se, että yrittää kertoa edes ne faktat istunnossakin esille, mitkä tähän asiaan liittyvät, Pekkarinen totesi.

? On varmaan ihan hyvä, että tällainen ponsi tässä nyt sitten huomenna hyväksyttäisiin. Mutta sitä mahdollisuutta, mikä porsaanreikä siinä tukitaan, kuvaisin suurin piirtein sillä tavalla, että todennäköisyys - että suomalainen listaamaton yritys menisi Ranskaan ja lähtisi siellä sikäläiseen arvopaperikeskukseen ja hakemaan listaamattomalle yritykselle rahaa sikäläisessä arvopaperijärjestelmässä - on yhtä pieni kuin että M. Pekkarisesta tulisi joku päivä Yhdysvaltain presidentti, Pekkarinen kuvaili.

? Lueskelin viikonlopun aikaan lehdistöä, yhteenvetoa siitä, mitä lehdistössä kerrottiin hallintarekisteristä. Monet arvovaltaisetkin lehdet päätoimittajaa myöten kirjoittivat, kuinka eduskunta on tekemässä nyt hallituspuolueiden toimesta huonon ratkaisun, joka on toista suuntaa edustava kuin on se suunta, mihinkä EU:ssa ollaan menossa, tai että Suomessa ollaan ottamassa hallintarekisteri käyttöön.

? Eilen aamulla Yleisradiossa, jota ei saa arvostella enkä arvostele, en tietystikään, välitettiin samaa viestiä, hyökättiin nyt tässä nimeltä mainitsemattoman puolueen kimppuun ja kerrottiin, kuinka se teki takinkäännöksen vastustaessaan vielä vuonna 2015 tätä esitystä ja nyt sitten kannattaa tätä esitystä.?

Ilta-Sanomat kommentoi Pekkarisen poikkeuksellista puhetta seuraavasti: "Pekkarisen nuhteet ovat oikeutetut, sillä Suomeen ei jatkossakaan saa perustaa hallintarekisteriä, vaan keskiviikkona äänestyksessä oleva lakipaketti laillistaa ainoastaan suomalaisten osakeomistusten sijoittamisen ulkomaisiin hallintarekistereihin."

Eiköhän meidän kannattaisi jo tuo verohallinnon pk-yritysten harmaan talouden jahtikin lakkauttaa. Tiettävästi mitään merkittäviä lisätuloja valtio ei ole jahtaamisen avulla saavuttanut. Suomessa verolakien kunnioitus on jo nykyäänkin eritäin korkealla tasolla.

Kaikkia pk-yrityksiä ei pidä leimata harmaan talouden kannattajiksi ja veron kiertäjiksi. Huomattavasti suuremmat veromenetukset tulee siitä, että valtio ja ammattiyhdistysliikkeet maksavat vuositolkulla korkeita työtömyystukia, eikä keplottelijat edes yritä hankkia töitä. Jos verolait ovat Suomessa kohtuulliset, niin jokainen suomalainen yrittäjä maksaa veronsa suurella ilolla.

Parasta olisi keskittyä kuntien päätöksenteon lainmukaisuuden valvontaan siten, että myös kuntien omistamat yhtiöt tulevat normaalin julkisen päätöksenteon valvonnan piiriin.

Sama koskee tietysti myös valtio-omisteisia yhtiöitä ja niiden hallituksia, joista voidaan mainita esim. YLE, Fortum, Terrafame ja sen yhteistyökumppani Trafigura sekä Chempolis ja tietysti ikuisesti lupaava Finnverankin huolettomasti rahoittama Premium Board Finland Oy ja konkurssiin jo luiskahtaneet Juankosken Biolämpö Oy ja Farocon Oy.

Kaikissa näissäkin kriisiyhtiöissä omistukset ovat olleet ihan julkisesti tiedossa, mutta siitä huolimatta Juankosken kaupungilta ja Finnveraltakin luiskahti noin 30 milj. euroa rahanpesijöiden käsiin, mutta edes entistä uupunutta oikeusministeriä nämä rahaviirat eivät ole enemmälti huolestuttaneet, vaikka informaatiota ei ole puuttunut.

Nyt on onneksi kuitenkin tullut juristi vihdoin oikeusministeriksikin. Ehkä hallintarekisterilakikin saadaan vihdoin järjestykseen.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: