Keskustelu

alan kolmas miesKieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke24.5.2017 23.36
Pitihän se arvata, että Juha Sipilä tunnettuun kepuloiseen tyyliin puhui taas täysin muunnettua totuutta, kun Annika Saarikko ennen vaaleja vouhotti Suomi-kuntoon moodissa ja väläytti keppanan siirtoa ruokakaupoista ALKOon yhtenä kepuloisten merkittävimpänä yhteiskunnallisena uudistuksena.

Annika sai heti innokkaat kättentaputukset mm. demujen Keppana Huoviselta.

Nyt kepuloisten Kanki Kaikkonen on sitten aloittanut tyypillisen kepuloisen iltalypsyn alkoholilainsäädännön edes vähäisessä uudistuksessa ja kehiin on tietysti kutsuttu puskista THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puskakin.

Se voidaan kyllä heti sanoa, että Pekka Puskalla ei valitettavasti ole tässä asiassa mitään annettavaa nykyisessä yhteiskunnassa.

Kaikkien järkevien suomalaisten tulee muistaa, millä ansioilla Pekka Puskasta tuli aikoinaan THL:n pääjohtaja. Hänhän sai aikoinaan suomalaisten sydämet puolelleen paitsi positiivisella ulkonäöllään ja TV-esiintymisellään mutta myös sillä, kun hän ns. Pohjois-Karjala projektin kautta henkilöityi koko Suomen kansan terveystohtoriksi.

Puskasta kuoriutui yhtä suosittu TV-hahmo kuin TV-kokkiparista Jaakko Kolmosesta ja Veijo Vanamosta.

Pohjois-Karjala-projektihan oli vuosina 1972?1997 toteutettu kansanterveyden edistämishanke, jonka tavoitteena oli parantaa suomalaisten elintapoja.

Kolme kartettavaa asiaa olivat tuolloin tupakka, liika suola ja kovat rasvat. Pohjois-Karjala-projektihan käynnistettiin kepuloisen maaherra Esa Timosen aloitteesta.

Nykyisen katsannon mukaan Pekka Puskan ammoisina aikoina esille ottamat teesit on jo kuitenkin moneen kertaan kumottu. Monissa muissa maissa on myös jo havaittu, että Pekka Puskan hankkeissa on vedetty aika lailla terveysalalla mutkia suoriksi.

Pekka Puskan väitteet kovista rasvoistakin on jo aikaa sitten kumottu "noitatieteenä". Suolan osalta Puska on saattanut olla oikeilla linjoilla ja tupakki on jo ennen Puskaakin tiedetty suureksi myrkyksi.

Se kuitenkin ihmetyttää, että Puska ei Pohjois-Karjala hankkeessaan kiinnittänyt mitään huomiota siihen, että suomalaiset juovat maitoa maailman ennätystahtia.

Yleisestihän jokaisen lääkärin tulisi tietää, että maito on aikuiselle ihmiselle soveltumaton juoma ja itse asiassa suuri myrkky, joka myötävaikuttaa moniin suomalaisten vaikeisiin ja hoidollisesti kalliisiin kansantauteihin.

Uskoisin, että riippumattoman tutkimuksen avulla voidaankin osoittaa, että Suomen nykyisistä terveydenhoitokuluista noin 30% johtuu liiallisesta maidon juonnista.

Suomen nykyiset terveydenhuoltokustannukset ovat vuositasolla noin 22 miljardia euroa, josta 30% on siis noin 6.6 miljardia euroa. On huomattava vielä, että Suomen nykyinen maatalouspolitiikka sisältää sen tosiasian, että kansanterveydellisesti erittäin kalliiksi tulevaa kohtuutonta maidon juontia vielä vuosittain tuetaan kaikkiaan noin 4 miljardilla eurolla.

Kepuloisjohtoinen Suomen kansanterveystyö maksaa siis meille suomalaisille kaikkiaan noin 10.6 miljardia euroa vuodessa, josta varmuudella voidaan säästää ainakin puolet, kun maidonkin juontia ohjataan kohden eurooppalaista normaalia tasoa.

Minusta on erittäin erikoista, että kepuloiset nyt ovat ottaneet suurimmaksi asiantuntijaksi alkoholiasioissa kansanterveystyössä ilmeisesti surkeasti epäonnistuneen entisen THL:n pääjohtajan.

Minua askarruttaa kysymys, miksi esim. Pohjois-Karjala projektissa tutkimuksen kohteeksi valikoitui aikoinaan vain tupakki, suola ja kovat rasvat.

Kyllähän jokaisen sellaisen lääkärin, joka ei ole valelääkäri, olisi pitänyt heti huomata, että ihmiset myös Pohjois-Karjalassa ruokaillessaan ja muutoinkin eläessään pistävät suustaan sisään muitakin aineita kuin suoloja ja kovia rasvoja.

Jos Puska olisi joskus pistäytynyt katsomassa pohjois-karjalaista ruokapöytää, niin kyllä hänen olisi pitänyt huomata, että pöydässä oli aina isot kannut maitoa ja tietenkin myös ruisleipää voin lisäksi.

Tupakin polton lisäksi Puskan olisi myös tullut huomata se, että viikonloppuisin Pohjois-Karjalassa ja muuallakin juotiin päät täyteen Kossua tai pontikkaa, koska laimeampia alkoholijuomia ei yksinkertaisesti ollut saatavissa lainkaan syrjäkylissä.

Keppanakin vapautui maitokauppoihin vasta vuonna 1969, joten jo ennen Puskan Pohjois-Karjala projektia havaitut kansanterveydelliset ongelmat eivät ainakaan voineet johtua keppanan juonnista.

Amerikassa Harvardin Yliopistossa ja muualla on meta-analyyseillä (11 kpl) vahvistettu, että "Rasvainen ruoka ei aiheuta eikä lisää valtimotauteja (Skieff ja Miller 2009). Uusin, vielä suurempi meta-analyysi vahvistaa, ettei tyydytetty rasva myöskään aiheuta sydän- ja valtimotauteja eivätkä ns. pehmeät rasvat (lue margariinit ja rypsi- ja muut kasvilljyt) ehkäise näitä sairauksia, kuten meille on 40 vuotta väitetty."

Jos kepuloiset eivät minua usko, niin menkää kysymään rasvoista, maidosta ja alkoholista vaikka Esko Aholta, joka on itsekin käynyt Harvardissa sekä opiskelemassa että luennoimassa.

THL:n tilastoista selviää kuitenkin sekin seikka, että mm. 1970-luvulla, kun Pohjois-Karjala projekti käynnistyi, tilastoitu alkoholin kulutus 100% alkoholia 15-vuotiasta kohden oli noin 8.5 l. Nykyään tilastoitu kulutus on suunnilleen samalla tasolla.

THL esittää tilastoissan myös ns. ei-tilastoimattoman alkoholin kulutuksen, joka perustuu vain arvioihin. Varsinaista todistusvoimaa tällaisilla arvioilla ei kuitenkaan ole. Tilastoimattoman alkoholin kulutuksen määräksi on arvioitu nykyään noin 2.3 l per 15-vuotias henkilö.

Nyt kansanterveysasioiden luurankokaapista esiin kaivettu kepuloisten Pekka Puska on esittänyt THL:n arvion, että hieman uudistettu alkoholilaki lisää alkoholin kulutusta noin 6%:ia ja yhteiskunnalliset haitat tulevat olemaan mittavat.

Puskan mukaan alkoholikuolemia tulee 150 lisää ja sisäministeri Risikon (kok) mukaan alkoholin aiheuttamien ongelmien vuoksi tarvitaan noin 300 uutta poliisia.

Alkoholin kansanterveydellisistä vaikutuksista nyt noin 50 vuotta myöhään herännyt Puska on siis näköjään ryhtynyt kepuloisten tärkeimmäksi alkoholiasiantuntijaksi toteamalla Hesarissa myös mm., että noin puolet terveyseroista johtuu alkoholista ja tupakasta. Ja puolet alkoholin kulutuksesta on olutta.

Puska on koulutukseltaan lääkäri, joten tuntuu ihmeelliseltä, että hän on lähtenyt esiintymään nyt jo tilastotieteilijänä, kuten aikoinaan kuuluisa tilastotieteilijä Pentti Malaska, joka 1970-luvulla ennusti öljyn loppuvan jo 30 vuoden kuluessa.

Nyt noista Pentinkin ennustuksista on mennyt jo lähes 50 vuotta ja nykyään maailman öljyvarat ovat moninkertaiset 1970-lukuun verrattuna, eikä nykyään öljyn hintakaan päätä huimaa.

Hesarin raportoimasta kepuloisten alkoholilakikiemuroita koskevasta outoa noitavanoa muistuttavasta päätöksenteosta saa selkeän kuvan, kun kepuloisten ryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi on todennut, että

"alkoholilainsäädännöstä pitäisi tehdä omantunnon kysymys, koska alkoholi on rinnastettavissa ydinvoimaan, turkistarhaukseen ja avioliittolakeihin".

Minustakin tässä ollaan kyllä ihan ihmisten tärkeimpien elämän arvojen kanssa tekemisissä. Tästä syystä minulle tulee herkästi tällöin mieleen myös uskonnolliset opetukset ja mm. Matteuksen evankeliumissaan mainitsemat Jeesuksen sanat viimeisellä ehtoollisella sinä yönä, jolloin hänet kavallettiin.

"26:26 Heidän syödessään Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi opetuslapsillensa ja sanoi: "Ottakaa ja syökää; tämä on minun ruumiini."
26:27 Ja hän otti maljan, kiitti ja antoi heille ja sanoi: "Juokaa tästä kaikki;
26:28 sillä tämä on minun vereni, liiton veri, joka monen edestä vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi."

Yleisesti on tiedossa, että esim. viimeisellä ehtoollisella juotiin viiniä mm. siitä syystä, että maito ei ole ollut historiallisissa sivistysmaissa aikuisten normaali ruokajuoma toisin kuin punaviini, koska punaviinissä on paljon terveellisiä antioksidantteja.

Meillä taas poliitikkojen "normaalit ruokajuomat tunnetaan" erittäin hyvin, mutta niiden käytön raportoinnissa on aina ollut pahoja puutteita ja mm. kepuloisen KEVAn entisellä toimitusjohtaja Markku Kauppisella muisti pätki taannoin pahemman kerran kutsujen vieraiden osalta, mutta selvisihän sekin kepuloinen hässäkkä, kun sittemmin selvisi, että sihteerihän se oli asiassa tumpeloinut.

Jostain kumman syystä kepuloiset ovat vain saaneet kammon terveellisiä alkoholipitoisia juomia kohtaan. Minulla on sellainen tuntuma, että tällekin asialle on täysin luonnollinen ns. juurisyy.

Tiettävästi kepuloinen Santeri Alkio oli raivoraitis mies, jonka suurin ansio oli kaiketikin Suomeen aikoinaan säädetty kieltolaki, joka kuitenkin myöhemmin sitten kumottiin käsittämättömänä möhläyksenä, kun rikollisuus riistäytyi täysin käsistä.

Kuitenkin kepuloinen hysteria alkoholin ympärillä jatkui vielä voimakkaana etenkin maaseudulla vielä 1950-luvulla, kun minäkin pelokkaana osallistuin raittiuskirjoituksiin kansakoulussa.

Santeri Alkion raivoraittius on taas kaiketikin johtunut siitä, että hänen isänsä eli kovasti velkaantunut maakauppias Juho Leikas Filander oli ankara kasvattaja ja myös kova juoppo, joka kuoli 1882.

Isän kuollessa vain 40 vuotiaana Santeri Alkio oli itse vain 19-vuotias ja joutui vastaamaan mm. velkaisesta kaupasta ja kahdesta nuoremmista veljestään sekä kirjoitus- sekä lukutaidottomasta äidistään. On selvää, että tällainen jättää nuoreen mieheen pysyvän jäljen.

Niinpä Santeri oli jo vuonna 1877 vain 15-vuotiaana perustanut yhdessä pastori H.V. Nordlundin kanssa Laihialle raittiusliiton, jonka jäsenet sitoutuivat olemaan tuomatta koteihinsa sen ajan tapaan yleisiä jouluviinoja.

Koska kepuloisten alkoholipoliittinen näkemys perustuu siis selvästi jo noin ainakin 140 vuotta vanhaan uskomukseen, että alkoholin viisaskin käyttö on turmiollista, niin kyllä Sipilänkin olisi korkea aika herätä ja lopettaa tällaiset kepuloisten harjoittamat noitavainot Suomesta ja todeta Kanki Kaikkosellekin, että laitahan nyt hyvä mies jo ryhmäsi kuriin.

Suomen keskeistä ongelmaa eli velaksi elämistä ei saada lopetettua sillä, että keppanan ostaja ei saa itse viedä pulloa ravintolan terassille aurinkoisena päivänä eikä sillä, että elintarvikekaupoista ei meillä voida valvotusti myydä muiden sivistysmaiden tapaan tavallisia ruokajuomia kuten esim. mietoja puna- tai valkoviinejä puhumattakaan miedommista alkoholijuomista.

Nautintoaineiden kaupan osalta kepuloiset ovatkin meille kehittäneet täysin käsittämättömän skitsofreenisen tilanteen, kun kaikista suurimpiä myrkkyjä eli tupakkia ja sokeria saadaan myydä kaikista kaupoista ja kioskeista, mutta alkoholijuomat?ne vasta pahoja ovat.

Koska kepuloisten alkoholiagitaattori Puskalta näyttää puuttuvan elintarvikkeiden osalta selvästikin kokonaisvaltainen käsitys, niin viittaanpa tässä lopuksi vielä emeritusprofessori Mikko Salaspuron tutkimuksiin.

Hänhän on yksi Suomen arvostetuimmista alkoholitutkijoista toisin kuin Puska.

Salaspuro on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että alkoholijuomien haitallisuudesta puhutaan paljon, mutta elintarvikkeiden alkoholipitoisuuksia seurataan heikommin.

Kuitenkin sellaiset elintarvikkeet, jotka sisältävät alkoholia vain 0.1-2.8% ja vapaata asetaldehydiä mutageenisina pitoisuuksina altistavat ruuansulatuskanavat lähes yhtä suurille asetadehydivaikutuksille kuin normaalit alkoholijuomatkin.

Asetaldehydi on taas 1-luokan karsinogeeni, jonka on havaittu myötävaikuttavan monien ruoansulatuskanavan syöpäsairauksien syntyyn.

Tyypillisesti tällaisia vahingollisia elintarvikkeiden alhaisia alkoholi- ja korkeita asetaldehydipitoisuuksia on esim. kefiirissä ja yogurtissa sekä säilötyissä vihanneksissa jne.

Kepuloisten alkoholipoliittisessa vatuloinnissa ei ole kysymys alkoholin kansanterveydellisistä vaikutuksista vaan valistumattomien ihmisten lähes keskiaikaisista noitavainoista ja holhouspolitiikasta, joille ei löydy ainuttakaan järkiperäistä perustetta.

Kysymys on kuitenkin kepulositen ns. kärkihankkeesta.

alan kolmas miesRe: Kieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke31.5.2017 0.44
Kyllä se piti arvata, että Terra Sipilä ja kepuloiset näyttävät ajavan Suomeen kieltolakia.

Nykyinen 1930-luvulta peräisin oleva alkoholilaki perustui Santeri Alkion varhaisnuoruuden ikäviin kokemuksiin, kun isä ryyppäsi ja velkaantui ryyppyretkillään.

Yhä vieläkin kepuloiset piehtaroivat ja myötähäpeävät näitä Santeri Alkion lähes 140 vuotta vanhoja tuskia.

Nyt olisi kuitenkin kepuloistenkin jo korkea aika herätä nykypäivään ja tunnustaa, että myös nykyinen vuodelta 1932 oleva alkoholilaki on syytä päivittää ns. digiaikaan.

Tuolloinhan alkoholijuomien myyntimonopoli keskitettiin valtio-omisteiselle Oy Alkoholiliike Ab:lle. Keppanan myynti sallittiin sitten meillä vihdoin ruokakaupoissa vasta 1969.

Viinitilat tulivat meillä mahdollisiksi vasta vuonna 1995, mutta viinitilojen viinien myyntiä säädellään meillä erittäin ankaralla lailla, jossa valmistettavien viinien enimmäisalkoholipitoisuus on korkeintaan 13%:a.

Tilojen maksimaalinen viinien valmistusmääräkin on vain 100 000 litra vuodessa, jolla turvataan se, että kukaan elinkeinonharjoittaja ei muodosta uhkaa Alkon tuomille ulkomaisille viineille. Viinitilojen toimintaa säädellään muutoinkin niin, että meillä on nykyään vain 25 viinitilaa, kun niitä hyvin voisi olla kymmeniä tuhansia.

Tämäkin kepuloisten peukalon alla oleva säännöstö on täysin käsittämätön, koska meillä on Suomessa noin 44 000 maatilaa, joista lähes jokaisella voitaisiin alkaa valmistamaa tilaviinejä tai muita alkoholijuomia. Tällä tavalla voitaisiin heti työllistää varmaankin 100 000 suomalaista ja kotimainen viini- ja ruokakulttuuri saataisiin aivan toisille lukemille.

Minun on todella vaikea ymmärtää, miksi kepuloiset koko ajan ampuvat itseäsä jalkaan. Ehkä MTK:ssakin on vain katsottu, että maajussille kaikkein helpoin tapa hankkia elanto, onkin loputtomien maataloustukipapereiden ainainen täyttäminen ja niiden kaavakkeiden esitteleminen jopa EU:n päämajaa myöten.

Aikoinaanhan kieltolaki meillä kumottiin, koska se johti monenlaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja rikollisuuden kasvuun.

Kepuloisten innolla ajaman kieltolain aikaan viinatrokarit miehittivät maan ja jopa poliisien henki oli jatkuvasti vaarassa. Suomen keskeinen tuontituote olikin kieltolain aikaan laittomasti maahan tuotu pirtu.

Pirtua ja muitakin alkoholijuomia kuitenkin meillä myytiin sitten hyvällä voitolla monopoliapteekkien kautta lääkäreiden ja eläinlääkäreiden kirjoittamien reseptien perusteella.

Nykyinen täysin vanhentunut ja kepuloisten erityisessä suojeluksessa oleva alkoholilainsäädäntö onkin jo johtamassa samoihin ilmiöihin kuin aikanaan turmiolliseksi havaittu kieltolaki.

Uutisissakin kerrottiin jo tänään, että alkoholijuomien tuonti Virosta ja Baltian maista on noussut jo 73.6 milj. litraan.

Nykyään kansa on kuitenkin jo sen verran viisastunut, ettei kukaan enää puhdasta pirtua juo, eikä näin ollen enää pirtutrokareitakaan ole, mutta halpoja oluita ja muita alkoholijuomia tuodaan maahan sitäkin innokkaammin.

Laiton alkoholijuomien maahantuonti rehottaa, kun alkoholijuomia tuodaan maahan pakettiautoilla ns. omaan käyttöön (pro auctore).

Nykyäänkin lääkärit voivat määrätä 96%:ta alkoholia apteekeista myös pro auctore eli siis omaan käyttöön 4 litraa vuodessa. Sehän tekee sitten jo suunnilleen 24 Koskis-pulloa vuodessa eli suunnilleen kaksi Koskis-pulloa kuukaudessa.

Aika reipasta menoa näyttää olevan arvauskeskusten lääkäreilläkin. Voisi olla ihan hyvä juttu ruveta puhalluttamaan myös lääkäreitä. Autoilijoillehan nykyään ajetaan jo nolla toleranssia.

Oleellista on myös, että lisääntyneen alkoholijuomien tuonnin vuoksi Suomen valtio menettää runsaasti verotuloja virolaisten ja latvialaisten hyväksi. Tätä ei voi kukaan täysjärkinen ns. tolkun suomalainenkaan ymmärtää.

On siis täysin käsittämätöntä, että vielä nykyaikana kepuloiset ampuvat itseänsä jalkaan mm. vaikeuttamalla luonnollisen juoma- ja ruokakulttuurin kehittymistä Suomessa.

Jos kepuloiset viitsisivät perehtyä esim. ulkomaisten turistien virtoihin ja heidän kestitsemiseen Suomessa, niin varmaan tyhminkin maatilan omistaja tajuaisi, millaiset rahat meiltä jää turisteilta saamatta, kun heitä kuivin suin nälkäisinä juoksutetaan reput selässä pitkin Metsähallituksen metsiäkin.

Kepuloisten innokkaasti ajaman kieltolain aikaan Suomeen syntyi pirtukeisarien ammattikunta ja nyt kepuloisten herännyt omatunto on näköjään luomassa Suomeen jo Limuviina- ja Keppana Keisareitakin.

Kepuloisten Pekka Puskakin jauhaa jo riittämättömistä poliisivoimista, kun Limuviina- ja Keppana Keisarit ajelee pakuillaan ympäri Suomen niemeä tuontijuomia laittomasti jakelemassa.

Puskalla tuntuu olevan poliisivoimistakin yhtä heikko käsitys, kun alkoholin valmistuksesta, jakelusta ja juomisesta.

Puska onkin Viron keppana- ja limuviinarallin kiihdyttyä ryhtynyt jo haikailemaan vähintään 350 uutta poliisinkin virkaa, vaikka samaan aikaan meillä hiippailee jo yli 200 valepoliisiakin levittäytyneinä kaikkiin poliisipiireihin.

Koska alkoholi on kepuloisille pahin mahdillinen kirosana, niin totta kai valepoliisitkin ovat myös jo huomanneet, että kaikenlainen alkoholitarkkailu avaa loistavat mahdollisuudet lisätienestien hankintaan.

Kepuloisten innolla ajama uusi omantunnon kieltolaki näyttää siis johtavan jälleen kerran Suomen rikostilastojen selvään kasvuun.

alan kolmas miesRe: Kieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke31.5.2017 22.59
Kieltolakia pukkaa, kieltolakia pukkaa kepuloisten toimesta, joista suuri osa kuuluu vielä olevan laestadiolaisia siskoja ja veljiä. Äskettäinhän heitäkin haastateltiin Sensuroimmattomassa Susanna Päivärinnassa. Kyllä pahaa teki kuulla kaikkia syntejä, mihin ihminen voi sortua.

Kysymys on koko kansan jarrumiehistä ja naisista, jotka ihmettelevät televisiotakin kuin lehmä uutta sankoa.

Valtaosa alkoholin vuoksi omantunnon tuskiin tulleista kansanedustajista näyttää siis valitettavasti olevan vakaumuksellisia kepuloisia.

Alle olen laittanut listan niistä vanhoillisista kepuloisista kansanedustajista, jotka maaliskuussa 2017 allekirjoitetussa adressissa vastustivat ikiaikaisen vuodelta 1932 peräisin olevan alkoholilain uudistusta:

- Hannakaisa Heikkinen
- Sirkka-Liisa Anttila
- Petri Honkonen
- Marisanna Jarva
- Elsi Katainen
- Niilo Keränen
- Hanna Kosonen
- Markus Lohi
- Eeva-Maria Maijala
- Aila Paloniemi
- Mauri Pekkarinen
- Pekka Puska
- Tuomo Puumala
- Martti Talja
- Tapani Tölli

Kepuloisia kehityksen vastarannan kiiskejä on siis yhteensä peräti 15 kappaletta. Muistakin puolueista oli muutama (13) vastarannan kiiski, joille uudistuksen vastustaminen ei tietysti ole kunniaksi.

Omantunnon äänestyksestähän on puhunyt myös kepuloisten uusi sos. ja terveysministeri Annika Saarikko.

Kun sitten tarkastellaan koko Suomen väestötilastoja vuodelta 2016, niin sieltä havaitaan, että Suomen kokonaisväkiluku jakautuu seuraavasti:
- kansalaisia kaikkiaan 5 503 297
- miehiä yhteensä 2 712 327
- naisia yhteensä 2 790 970
- alle 18 vuotiaita yhteensä 1 073 376
- yli 18 vuotiaita yhteensä 4 429 921
- heistä täysin raittiita yhteensä 974 583
- alkoholia käyttäviä yhteensä 3 455 338
- alkoholia käyttäviä miehiä 1 687 406 (voi olla vähän alakantissa)
- alkoholia käyttäviä naisia 1 707 932 (luku voi olla karvan verran yläkantissa)

Koska nyt ym. 15 pahoihin omantunnon tuskiin alkoholin vuoksi joutunutta kepuloista kansanedustajaa haluaa ehdottomasti siirtää Suomen takaisin pimeälle 1920-30-luvulle, niin herää tietysti kysymys, millä mandaatilla nämä kyseiset vastarannan kiisket eduskunnassa oikein puuhastelevat.

Alkoholilain modernisoinnissa on tietysti kysymys koko kansankunnan tulevaisuutta koskevasta tärkeästä ratkaisusta, koska on vaarana, että ruokakaupoissa myytävien oluidenkin alkoholiprosentti nousee muistaakseni noin 1%-yksiköllä, eikä kepuloisilla kansanedustajilla ole täyttä varmuutta, millä tavoin tuo kirottu alkoholi on pullon laitettu.

Kysymyshän on tietysti vain etanolista, mutta kepuloisia askarruttaa vielä se, onko kysymys käymisen tuloksena syntyneestä etanolista, vai onko juomaan joku lorauttanut pienen määrän tislattua alkoholia eli etanolia.

Kepuloiset eivät selvästikään ole tutustuneet orgaaniseen kemiaan, vaikka entisaikaan kaikki pontikkatehtailijatkin tunsivat erittäin hyvin, miten etanolia valmistetaan. Tämän kepuloisen ahdasmielisen asenteen vuoksi Suomen ei olekaan syntynyt oikeastaan muuta kemian teollisuutta kuin myrkyllisen kloorin ja lannoitteissa käytettävän rikkihapon valmistus.

Minä luulen, että kepuloisten asenteetkin alkoholin osalta olsivat aivan toiset, jos alkoholijuomien markkinointi siirrettäisiin kokonaisuudessaan Valion kepuloisen monopoliyhtiön vastuulle.

Luulen, että silloin alkoholijuomienkin prosentti voitaisiin heti nostaa väkevien viinien tasoon, jotta viinejä juotaisiin yhtä paljon kuin maitoa meillä juodaan eli suunnilleen keskimäärin 135 litraa per asukas ja vielä per vuosi. Alkohan ei ole pystynyt lähellekään näitä lukemia absoluuttisen etanolin kohdalla.

Kun vuosittain myyty absoluuttinen alkoholi on kuitenkin myyty esim. keskimäärin noin 12%:n viineinä, niin silloin vuotuinen keskimääräinen viinien juonti on suunnilleen 90 litraa vuodessa. Sekin näyttää jäävan selvästi maidon juontia pienemmäksi.

Alkoholin jakelun kohdalla kepuloisten änkyröiden mielestä kysymyksessä on siis vähintään NATO-ratkaisun suuruisesta poliittisesta- ja turvallisuuspoliittisesta päätöksenteosta.

Tästä syystä tätä asia ei tietenkään voida päättää eduskunnassa edes yksinkertaisella enemmistöllä, vaan asia on selkeästi alistettava kansanäänestyksen kohteeksi.

Tulevassa kansanäänestyksessä valittavana on siis kaksi vaihtoehtoa seuraavasti:
- vaihtoehto A (15 peräänantamattoman kepuloisen vaihtoehto) 15 ääntä
- vaihtoehto B (vapaamielisten suomalaisten vaihtoehto) 3 455 338 ääntä

Kun kansanäänestys on nyt modernisti netissä suoritettu, niin Terra Sipilä voisi nyt vihdoin ottaa tässäkin asiassa isännän otteet käyttöönsä ja todeta edesmenneen raivoraittiin Johannes Virolaisen sanoin, että kansa on asiassa jo äänestänyt, joten parempi on, että vanhoilliset kepuloiset lopettavat vain pulinansa ja edetään selkä suorana kohti seuraavaa kärkihanketta ja puretaan normeja oikein porukalla.

Muussa tapauksessa vaihtoehtona on hallituksen hajotus ja seuraavissa vaaleissa 15 änkyrän kepuloisen on turha enää pyrkiä edes kepuloisten listoilta eduskuntaan, kun tässä on sen sortin ikävästä iltalypsystä taas kysymys ja kun tämä onneton kärhämäkin tuli vielä taas täysin Puskasta ennen kohta alkavia kesälomiakin.

RaivoraitisRe: Kieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke1.6.2017 6.20
Demokratia toimii näin. On turha urputtaa vastaan. Viinanjuonnin lisääminen ei tuo onnea tähän maahan eikä perheisiin.
Meillä ei ole Alkoa, mutta juoppoja pyörii kaikkialla pahuutta levittämässä.
Juuri polttivat kerrostalon. Lapset ja vaimot pelkäävät.
Kieltolakia kannatan.
Äänestin edustajaa, joka varmasti vastustaa viinan vapauttamista.

TavastRe: Kieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke1.6.2017 20.06
Normien purku muodossa lisää alkoholia maitokauppoihin on samanlaista ideologista ajattelua.kuin USA:n republikaanien ajatus että jokainen päättäköön itse maksaako sairasvakuutuksesta tai että vanhemmat saisivat päättää lastensa rokotuksista.

Asiantuntijat ovat aika yhtä mieltä siitä että Suomessa alkoholin saannin helpottuminen lisää sen kulutusta ja sen aiheuttamia sairauksia ja muita vaikeuksia.

Niin kauan kun veronmaksajat ylläpitävät ilmaista sairaanhoitoa, niin kauan valtio saa minun puolestani rajoittaa alkoholin saatavuuden. Pitää olla kanssaihminen ja realisti, eikä vain ideologi.

alan kolmas miesRe: Kieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke2.6.2017 0.40
Yllä netissä suoritetussa kansanäänestyksessä on annettu murskaava tulos alkoholilain modernisoinnin puolesta.

Yli 3.4 milj. modernisointia puoltavaa ääntä 15 kiihkokepuloisen antamaa ääntä vastaan.

Tavastin mainitsemat ns. asiantuntijat ovat meillä ennenkin antaneet kaikenlaisia lausuntoja milloin mistäkin asiasta.

Mutta kyllä kansa tietää asiantuntijoita paremmin, mikä on realismia ja mikä ei.

Ennen vanhaan pappi saattoi lukutaidottomalle rahvaalle kertoa saarnaspöntöstä kaikenlaisia tarinoita, joita lukutaidoton rahvas sitten noudatti hurmoksessa kuuliaisesti.

Useimmat meistä kuitenkin muistavat, että Köyliön järven jäällä talonpoika Lallilta meni sitten lopulta hermot ja Piispa Henrikille tuli noutaja.

Nykyään ihmiset ovat Suomessakin luku- ja kirjoitustaitoisia. Monet ovat jo käyneet ulkomaillakin, joten eivät suomalaisetkaan enää mitään taukkeja ole.

Tavast näyttää kovin heppoisin eväin aliarviovan kansan syvien rivien viisautta.

Meidän täytyy siis nyt vaan rohkeasti luottaa kansan syvien rivien ääneen ja viisauteen.

Muslimimaissa taitaa olla aika tiukassa tuo alkoholitarjoilukin ja tulokset on tiedossa: naisia raiskataan ja lapsiavioliitot sekä moniavioisuus rehottavat ja länsimaisilta turisteita laitetaan kaulat poikki.

Suuri ja viisas kansan enemmistö ei halua Suomeen tällaista raivoraittiutta.

Tavast yrittää olla kanssaihminen ja "realisti", mutta Tavastia kehotan perustamaan vaikka pienoisen baarin, jossa voi realistisesti yrittää myydä keppanaa kauniina kesäiltana terassille, niin huomaat, mitä on nykyisen ikivanhan alkoholilain "realismi".

Jokaisen sivistyneen ihmisen tulisi tajuta, että esim. mietojen alkoholijuomien tarjoiluun tai jakeluun kohdistuvat nykyiset säännöt on tehty sillä silmällä, että suurin osa suomalaisista on yhä edelleen luolamiehen tai korkeintaan 5-vuotiaan lapsen asteella.

Tavastinkin pitäisi olla sivistynyt ja maailmaa nähnyt ihminen, mutta nyt Tavast näyttää tehneen alkoholista jo pahimman pirun.

Tavastin on syytä perehtyä hieman enemmän mm. maidon aiheuttamiin laajoihin kansanterveydellisiin ongelmiin, ennen kuin lähtee edes vertaamaan niitä alkoholin aiheuttamiin terveysongelmiin.

Kaikki lääketieteen modernit asiantuntijat ovat lähes yksimielisiä siitä, että esim. sokerin syönti ja modernien energiajuomien juonti on huomattavasti vakavampi terveysongelma ihmisellä kuin kohtuullinen alkoholijuomien nauttiminen.

Sama asia koskee kiistatta myös liiallista maidon juontia, jota Suomessa on vuosikymmenet harjoitettu.

Tästäkään asiasta ei Suomessa puhuta ääneen, koska kepuloisilla on ollut ehdoton ylivalta Suomen elintarvike-
ja terveyshuollossa, vähittäiskaupassa sekä myös KELAssa, josta veroeurot sairastuneille kuuliaisesti ohjataan.

Nykypäivänä voidaan jo geneettisesti todentaa sekin, kenelle alkoholi ei sovellu. Tästä syystä tällaisille henkilöille onkin syytä ottaa käyttöön ns. alkoholin nollatoleranssipassi.

Jos tällaisen nollatolerassipassin omaava henkilö yrittää, jostain ostaa alkoholipitoisia juomia, niin kassalla ilmestyisi heti maksupäätteelle punainen risti, jossa todettaisiin, että tälle henkilölle ei alkoholijuomia myydä.

Vastaava käytäntöhän meillä on jo ns. luottohäiriöisten kohdalla. Jos sellainen henkilö yrittää avata vaikka pankkitilin, niin turha on on yrittää. Näitäkin henkilöitä meillä on Suomessa jo muistaakseni noin 376 000 kappaletta.

Kun kepuloiset ja Tavast haluavat "realisteina" kieltää suomalaisilta alkoholijuomien kohtuullisen ostamisen ruokakaupoista, niin kohtahan meillä alkaa sitten olla kaupoissa jo aika vähän asiakkaita.

Ottaako Tavast "realistina" vastuun kaikista niistä taloudellisista tappioista, jotka suomalaiselle yhteiskunnalle aiheutuu siitä, jos alkoholijuomien kohtuullinen käyttö Suomessa kielletään ja kaikki maaseutukaupat, huoltoasemat ja postiakin jakelevat kioskit suljetaan kannattamattoina?

RaivoraitisRe: Kieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke2.6.2017 10.01
Demokratiassa kansan valitsemat edustajat toteuttavat valitsijansa tahtoa.
Viisas edustaja ei potki aisan yli näiden joka alan asiantuntijoiden vaatimuksista huolimatta.
Ei ole alan miehillä varaa maksaa matkojaan ulkomaille, jos kansa on humalassa.
Me enemmistöa edustavat emme halua laajentaa juopottelun mahdollisuuksia. Koettakaa nyt sopeutua hän ajatukseen.

alan kolmas miesRe: Kieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke2.6.2017 11.17
Epäilen vahvasti, että raivoraittiilla on samanlainen perhetausta kuin Santeri Alkiolla.

Raivoraittiin joko isä tai äiti tai peräti molemmat ovat olleet ns. viinamäen miehiä ja -naisia ja sitten omissa tuskissaan purkaneet syntitaakkaansa lapsiinsa (raivoraittiiseen) soveltamalla hyvin ankaria ja mahdollisesti jopa kiihkouskovaisia kasvatusmenetelmiäkin.

On erittäin arveluttavaa, että raivoraitis ilmoittaa edustavansa ns. enemmistöä ja vielä puhuu siitä, että demokratiassa kansan valitsemat edustajat toteuttavat valitsijansa tahtoa.

Raivoraittiille todettakoon, että tilastokeskuksen selvitysten mukaan Suomessa on ns. raivoraittiita vain 22%:a väestöstä ja galluppien mukaan kepuloisten kannattajia on tällä hetkellä tuskin enää edes 17%:a.

Nämä armottomat luvut osoittavat sen, että raivoraittiita kepuloisia on Suomessa enää vain 65 679 kappaletta.

Kun Suomessa on kuitenkin yli 18-vuotiaita äänivaltaisia ihmisiä kaikkiaan noin 4.4 milj., niin raivoraittiiden kepuloisten osuus on vain 1.5% koko kansasta.

Millä valtuuksilla raivoraitis esittää sellaisia lausuntoja, että vain 1.5%:n osuudella voi kuvitella edustansa koko kansan enemmistön mielipidettä.

Suomi ei ole vielä Venäjä, jossa muutama korruptoitunut vallankäyttäjä voi mielin määrin koko kansaa kiduttaa ja riistää, mutta samaan aikaan vallankäyttäjinen tiedotuskanavat syöttävät kansalle täyttä puppua hyvinvoinnista ja ylevistä arvoista.

TavastRe: Kieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke2.6.2017 15.14
"alan kolmas mies" kirjoittaa kyllä pitkiä lausuntoja.

Minä otan todeksi asiantuntijoiden varoitukset alkoholnkulutuksen negatiivisista vaikutuksista. Ja kuten jo sanoin - kysymys on myös kansantaloudellinen. Miksi meidän pitää uhrata lisää veronmaksajien rahoja alkoholin aiheuttamien sairauksien hoitoon jotta "maaseutukaupat, huoltoasemat ja postiakin jakelevat kioskit" pysyvät pystyssä? Jos se on asian ydin, niin onhan silloin yksinkertaisempaa antaa verorahat niille suoraan kassaan.

Patiksen MiehetRe: Kieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke2.6.2017 18.00
Onneksi Patiksessa viina virtaa. Täällä ei tunneta mtään kieltolakeja.

alan kolmas miesRe: Kieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke2.6.2017 20.27
Onkohan alan hampaaton mies edes tietoinen keskustan kärkihankkeista?

Täysin varmaa on, että Keskustan, Esterin ja muiden Tratta PBF:n puuhamiesten junaileman, laittomasti täytäntöön laitetun ja KHO:ssa laittomaksi todetun kaupungin 5 milj. euron takauksen vastavakuus ei ole koskaan ollut turvaava, jota takausta myönnettäessä voimassa ollut kuntalaki edellytti. New Stroms Oy on tehnyt tästäkin kuntavalituksen.

Takauksen puuhamiehet olivat kuitenkin "todistaneet" hallitukselle ja valtuustolle, että kysymys on täysin laillisesta takauksesta ja takauksella oli kuntalain edellyttämä turvaava vastavakuus.

Käsitykseni mukaan takausasiassa laittomuuksia tehneet päättäjät ja esittelijät ovat henkilökohtaisessa vastuussa kaupungille aiheutetusta taloudellisesta vahingosta.

Vahingon suuruus pelkän realisoituneen takauksen osalta lähentelee korkoineen jo 6 milj. euroa.

Vastavakuuden arvottomuushan on ollut New Stromsin tiedossa jo takausta myönnettäessä ja täytäntöön laittomasti pantaessa.

Suomen kalleimmat yksityiset juristit oli palkattu tekemään laitonta takausta koskevia sopimuksia, joten mistään huolimattomuudesta tai vahingosta ei voi olla kysymys.

Ainoa johtopäätös voi olla se, että kysymyksessä on ollut hyvin suunniteltu ja harkittu laiton teko, ei siis mikään vahinko.

Laittomasta takaamisesta näyttää siis olleen kysymys. Vaikuttaakin siltä, että kysymyksessä on takaamispetos. Moro Pekka tutkii asian.

Laittoman takauksen suojaksi oli Handelsbankenin ja Tratta PBF:n kanssa vielä sovittu Tratta PBF:n omavaraisuutta valvova kovenantti eli ehto.

Mikäli ehto ei toteudu, HB:n myöntämä laina voidaan irtisanoa, jolloin myös takaussopimus tietysti purkautuu.

Takaussopimuksen mukaan Tratta PBF:n omavaraisuusaste ei saanut laskea missään vaiheessa pienemmäksi kuin 30%:a.

Kuitenkin Tratta PBF:n julkisistakin tilinpäätöksistä voidaan selvittää, että Tratta PBF:n omavaraisuusaste ei ole missään vaiheessa ollut aikavälillä 2011-2015 lähelläkään sovittua tasoa.

Takausehdon valvonta on tietysti ollut kaupunginjohtaja Kangasperkon tehtävänä. Hän näyttää kuitenkin laiminlyöneen tältäkin osin takaussopimuksen valvonnan.

Kaupunginjohtajan valvonta esim. kriittisenä vuotena 2012 oli se, että hän tilasi Vision Huntersin konsulteilta takaussopimusta koskevan lausunnon.

23.3.2012 päivätyn raportin (Lausunto Farocon Oy:n käytöstä Premium Board Finland Oy:n lainan vastavakuutena) ensimmäisellä sivulla on englanninkielinen disclaimer eli vastuuvapauslauseke, jossa VH toteaa, että he eivät ota mitään vastuuta siitä, mitä raporttiin on kirjoitettu.

Ja kaikki, mitä lausuntoon on kirjoitettu, perustuu tietoihin, jotka on saatu sellaisista lähteistä, joita VH on pitänyt luotettavina.

Raportin johdannossa todetaan, että raportissa analysoidaan ne lainasopimuksen seikat, jotka liittyvät Farocon Oy:n ja annetaan lausunto siitä, että yhtiön taloudellinen tilanne on lainaehtojen mukainen.

Premium Board Finlandin lainakonvenanttien osalta VH lausui seuraavasti:

"Premium Board Finland Oy on solminut lainasopimuksen sekä Handelsbankenin että Finnvera kanssa. Kummankaan lainanantajan lainaehdoissa ei ole kohtia, jotka liittyisivät Farocon Oy:n, omaisuuteen tai yhtiön taloudelliseen tulokseen. Näin ollen näitä sopimuksia ei ole arvioitu tarkemmin tässä raportissa."

On vähintäänkin omituista, että Kangasperkon käyttämä VH puhuu raportissaan Faroconin kovenanteista tai tuloksista, kun VH:n pitäisi puhua jo oman otsikkonsa mukaankin Premium Boardin lainojen kovenanteista.

Aivan yhtä hyvinhän VH olisi voinut Premium Boardin lainojen kovenenttien tilaa kommentoidessaan kertoa vaikka Kone Osakeyhtiön taloudellisesta tilanteesta ja todeta, että hätää ei ole Antti Herlinillä.

VH ei ottanut lausunnossaan kantaa myöskään Faroconin arvonmääritykseen, koska Premium Boardin tehdas käynnistyi vasta 29.6.2011 ja Faroconin kapasiteettia verrattiin tehtaan tarpeita varten.

alan mies on meille näyttänyt konkurssissa olevasta Faroconista autenttista kuvamateriaalia, josta me kaikki voimme ilman Kangasperkon käyttämiä VH:n kalliita konsulttejakin todeta, että kyllä Faroconin virtuaalisessa logistiikkakeskuksessa kapasiteetti riittää ainakin kahden Tratta PBF:n tapaisen seisovan pahvitehtaan tarpeisiin.

Yhteenvetona VH toteaa em. lausunossaan seuraavasti:

"Yhteenvetona voidaan todeta, että Farocon Oy:n tilikauden 2010-2011 tilinpäätös ei ole ristiriidassa lainasopimuskovenanttien tai yrityskiinnityssopimusten kanssa.

Farocon Oy:n liiketoiminnan arvonkehitys selviää vasta seuraavan tilivuoden aikana (päättyy toukokuussa 2012), kun Premium Board Finland Oy:n tehdas on ollut käynnissä jonkin aikaa ja Farocon Oy on päässyt pikkuhiljaa normaaliin liiketoimintaan.

Raportoimme tilanteesta uudestaan toukokuussa 2012"

VH:n ym. kaupungille antamassa lausuntoraportissa ei näy olevan asianmukaista allekirjoitusta. Näin ollen voidaan olettaa, että raportin on saattanut lähettää Juankosken kaupungille vaikka joku Innopolin vastaanoton työtekijöistä, joka on voinut tulostaa lausuman VH:n logopaperille.

On täysin käsittämätöntä, että VH voi lähettää tällaisen virallisen lausunnon Juankosken kaupungille, kun on kuitenkin kysymys Premium Boardin erittäin suurten lainojen takaamisesta pienen kaupungin varoin.

Virtuaalinen turvaava vastavakuus on perustunut kokonaan virtuaaliseen ei-markkinahintaiseen vuokranmaksuun Premium Boardista Faroconille.

Korkean vuokran johdosta Premium Boardiin liittyneet omaisuusarvot on taitavasti ja laittomasti siirretty Faroconiin, joka on mahdollistanut sekä veronkierron että myös kansainvälisen rahanpesun.

Missään vaiheessa Premium Boardin, Juankosken kaupungin ja Premium Boardin rahoittajien välillä sovittujen laina- ja takaussopimusten ehdot eivät ole kutenkaan käytännössä toteutuneet sovitulla tavalla.

VH ei ole ainakaan julkisesti enää palannut 23.2.2012 antamansa lausunnon jälkeen tarkastelmaan Premium Boardin lainan vakuuksien tilannetta.

Premium Board Finland Oy:n taseista vuosille 2012-2015 löytyy kuitenkin seuraavat lohduttomat luvut ilman VH:n kalliita konsulttejakin:

Taseen loppusumma (1000 euroa):
31.05.2012 19 321
31.05.2013 9 204
31.05.2014 3 392
31.05.2015 3 750

Oma pääoma yhteensä (1000 euroa):
31.05.2012 - 2 063
31.05.2013 - 12 080
31.05.2014 - 736
31.05.2015 - 2 161

Sovittu omavaraisuuskovenantti:
31.05.2012 - 10.7%
31.05.2013 - 131.2%
31.05.2014 - 21.7%
31.05.2015 - 57.6%

Kyllä näistä Tratta PBF:n omavaraisuutta kuvaavista luvuista jopa alakoululainen pystyy sanomaan, että Tratta PBF:n oma pääoma on ollut negatiivinen koko ajan ja ns. omavaraisuusehto on myös ollut väärän merkkinen koko ajan ja vielä erittäin raskaasti.

Tratta PBF:n vakavaraisuusehdon laettua takaussopimus olisi pitänyt purkaa jo välitilinpäätöksen mukaan heti HB:n ja Finnveran lainojen noston jälkeen elokuun 2011 lopussa. Tällöinhän Tratta PBF oli juuri nostanut em. lainoja yhteensä 12.5 milj. euroa ja yrityksessä oli jo huomattavia lyhytaikaisia velkojakin.

Samaan aikaan Tratta PBF:n oma pääoma oli korkeintaa 2 milj. miljoonaa euroa, josta Procope&Hornbergin lakimies oli raportoinut selityksessään hallinto-oikeuksiin, kun New Stroms oli tehnyt laittomasta takauksesta kunnallisvalituksen.

Kun kaupunginjohtaja Kangasperko olisi elokuun lopussa suorittanut yksinkertaisen jakolaskutoimituksen Tratta PBF:n välitilinpäätöksen taseesta, niin hän olisi joutunut tekemään seuravan vaikean laskutoimituksen:

PBOY.n oma pääoma (max. 2.0 milj. euroa)

jaettuna

taseen varovaisella loppusummalla (2.0 + 12.5 milj. euroa)

= 13.8%

Tämä luku alittaa selvästi 30%:n sovitun omavaraisuusasteen minimitason, joten takaussopimus olisi pitänyt välittömästi purkaa ja HB:n laina toteutumattomien lainaehtojen mukaan irtisanoa.

Näin kaupunki ei olisi koskaan joutunut maksamaan kalliita takauskustannuksia ja niihin liittyviä laittomia tähtitieteellisisä asianajokustannuksiakaan.

Miksi kaupunginjohtaja on tämän asia salannut useiden vuosien aikana?

Salailu joka tapauksessa johti sitten siihen, että kaupunki sitten vielä meni vapaaehtoisesti maksamaan koko realisoituneen takauksen kalliine oikeudenkäyntikuluineen.

Valvomalla asianmukaisesti Tratta PBF:n omavaraisuusasteen kehitystä kaupungin taloudelliset tappiot olisivat jääneet minimaallisiksi ehkä vain muutamaksi sadaksi tuhanneksi euroksi.

Alan hampaaton mies on ollut asiassa täysin tietämätön, vaikka muuta väittäisikin.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Kieltolaki sittenkin Terra Sipilän kärkihanke2.6.2017 21.44
Keskustan osuus laittomasta takauksesta on n. puolet 6 miljoonasta eli 3 miljoonaa euroa. Olemme henkisesti valmistautuneet takaisin maksuun omalta osaltamme.

Hallitus on tietysti yhteisvastuullinen vahingostaan ja köyhät kumppanimme demarit, kokoomus ja persut tuskin pystyvät maksamaan osuuttaan. Vasemmistoliitollahan ei ole takaukseen osaa ei arpaa.

Näyttää siltä, että pahimmassa tapauksessa joudumme maksumiehiksi myös näiden rahattomien puolesta. Tämä kirpaisee.

Kunta teki alijäämää viime vuodelta noin 2,5 miljoonaa. Oletan, että tämä raha on siirretty takauksen maksuun, koska merkittäviä menojen lisäyksiähän ei viime vuoden aikana ollut.

Luultavasti myös edellisten vuosien alijäämäät ovat tallessa tätä takauksen maksua varten.

Tämä olettamukseni on täysin henkilökohtainen, mutta tunnen kunnan vastuun tällaisissa tapauksissa ja uskon viisautta kätkeytyneen edellisen valtuuston haltuunkin sen verran, ettei kenenkään henkilökohtaisella kukkarolla tarvitse käydä.
Tämä keskustelu nyt menee vähän viina-asioista sivuun, mutta haitanneeko tuo ketään.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: