Keskustelu

Eero KekäläinenHyväntekeväisyyden rahat1.6.2017 9.08
Maailmassa inhimillisyyttä tuntevat ihmiset antavat selvää setelirahaa ja lisäksi lukuisat ihmiset omaa fyysisyyttä työpanosta hyväntekeväisyyteen.

Maailman nälänhätään.

Tämä on hieno ja upea asia.
Voi kun me kaikki täällä, voisimme antaa oman roposemme tämän koko globaalin ongelman hyväksi.

Nyt uutisoidaan erään suomalaisen henkilön lahjoittamasta kuuden miljoonan euron lahjoituksesta Unicefille, lahjoituksesta, joka on koko unicefin historian suurin yksityishenkilön lahjoittama summa ko. järjestölle.

Kiitos ja kumarrus hänelle.

Ottakaamme esimerkkiä hänestä.

PVRe: Hyväntekeväisyyden rahat1.6.2017 10.49
Moro,
ottakaamme esimerkkiä maista, joissa yksirtyinen veroonmaksaja saa verohelpotukksia lahjoituksistaan eri hyväntekijäjärjestöille.

alan kolmas miesRe: Hyväntekeväisyyden rahat1.6.2017 13.32
Eero Kekäläinen on puuttunut jälleen tärkeään asiaan eli hyväntekeväisyyteen.

Eilenkin keskustelin Suomen oudosta tilanteesta, kun ihan normaalit eläkeläiset ja heikko-osaiset Suomessa joutuvat turvautumaan leipäjonoihin ja kirkon järjestämään hyväntekeväisyystyöhön.

Veikko ja Heikki Hursti sekä Martat ovat kuitenkin tehneet tällä saralla mittaamattoman arvokasta työtä jo vuosikymmeniä.

Eeron esille ottama yksittäisen suomalaisen iso Unicef lahjoitus on saanut merkittävää huomiota. Hatunnoston arvoinen asia.

Vaikka Suomessa päivittäin mediassakin räksytetään, kuinka Trumpin maassa kaikki asiat on päin persettä, kun Trump ei ole asioista samaa mieltä kuin EU:n korruptoituneet johtohahmot ja komissaarit, niin siitä huolimatta Amerikassa eri tavoin liike-elämässä rikastuneet liikemiehet ovat kuitenkin ryhtyneet sijoittamaan miljardeja taaloja hyväntekeväisyyteen jo elinaikanaan.

Tätä kehitystä on vauhdittanut Microsoftin perustajan Bill Gatesin ja sijoittaja Warren Buffettin neljä vuotta sitten aloittama The Giving Pledge -liike, jonka tavoitteena on saada kaikki miljardöörit lahjoittamaan elinaikanaan vähintään puolet omaisuudestaan.

Noin 150 miljardööriä on jo sitoutunut tekemään näin. Lupauksen tehneitä on hedge-rahastomies Bill Ackmanista Facebookin perustaja Mark Zuckerbergiin.

New Yorkissa asuva suomalainen liikkeenjohdon konsultti Jari Tuomala onkin alkanut The Bridgespan Groupin partnerina konsultoimaan vaatimattomassa toimistossaan Manhattanin 34. kadulla alkanut varakkaita ihmisiä. Newyorkilainen Bridgespan konsultoi rikkaita hyväntekijöitä sekä heidän avustuskohteitaan, ja töitä kuulema riittää.

Suomessakin alkaa jo olla ihmisiä, joilla on jopa miljardien eurojen varallisuus, mutta meikäläisessä yhteiskunnassa varallisuuden kanavointi hyväntekeväisyyteen on harvinaisempaa.

Toki meilläkin on olemassa myös oma säätiöjärjestelmämme, josta varoja sitten suunnataan hyvinä pidettyihin tarkoituksiin. Usein kysymyksessä on kuitenkin varsin vaatimattomat muutaman kympin tai satasen stipendit esim. väitöskirjatyöhön. Useissa tapauksissa Suomessa säätiöihin kuitenkin liittyy hämäriäkin piirteitä.

Yksittäisinä varakkaina meikäläisinä liikemiehinä tulee kuitenkin mieleen Oulusta Veikko Lesonen, joka on paljon sijoittanut mm. Eija & Veikko Lesosen säätiön kautta lasten ja nuorten hyväntekeväisyyteen.

Sairastuttuaan Parkinsonin tautiin ja saatuaan siihen OUKSissa leikkausapua ("uuden elämän") Veikko on sijoittanut ja tukenut myös merkittävästi lääketieteellistä tutkimustyötä.

On meillä muitakin korkeassa asemassa olleita ja hyväpalkkaisia esim. entisiä Nokian yritysjohtajia. Tietysti myös valtion yhtiöissä on johtajia melko avokätisesti palkittu miljoonien eurojen vuosituloilla ja kaiken maailman optio-ohjelmilla, vaikka kyseiset usein ns. bisnes-enkeleiksi heittäytyneet johtajat eivät todellakaan ole omalla työllään satoja miljoonia euroja tienanneetkaan. Tällaisia henkilöitä löytyy jo pilvin pimein mm. valtio-omisteisista energiayhtiöitä ja muista yhtiöistä mukaan lukien myös eläkeyhtiöt.

Tällaiset hyväosaiset valitaaan sitten meillä hyvä veli-verkostojen kautta erilaisten yhtiöiden hallituksiin ja poliitikot tietysti vielä mm. YLE:n hallintoneuvostoon hyväntekeväisyyttä tekemään tai ainakin suunnittelemaan ja hyväntekeväisyyden suunnittelusta puhumaan.

On tässä vähän sellaistakin tunnetta, että ainakin muutamalla miljardöörillä on rahat luiskahtaneet myös hyvätuottosille tileille Panamaan.

Kuten Moro Pekka yllä on viitannut, niin Suomen huono-osaisten asiatkin ovat sen verran pieniä miljardöörien varohin verrattuna, joten Terra Sipilä voisi tässä asiassa ottaa nyt oppia Trumpin maasta ja ryhtyä järjestämään Suomen verolakeja siihen malliin, että varakkaiden suomalaisten kannattasi sijoittaa varojaan hämärien Panama-tilien sijasta esim. Suomen huono-osaisten auttamiseen.

Auttamistahan meillä on monenlaista. Voisi hyvin ajatella, että varakkaat suomalaiset sijoittaisivat esim. vähävaraisten yksilölliseen koulutukseen ja hyviin harrastuksiin.

Nythän nuorten koulutuskin on meillä sementoitu lähes yksinomaan valtion ja kuntien rooteliin, eikä siinäkään asioita ole sen pitemmälle ajateltu kuin siihen pisteeseen, että kaikista ihmisistä pitää tehdä tasa-arvoisesti lautapäitä, jotka elävät kuuliaisesti herran nuhteessa ja käyvät KELAn luukuilla rukoilemassa: "Herra anna meille meidän jokapäiväinen leipämme".

Nähin rukouksiin Ellin putiikin virkailijat vastaavat tylysti: "ei tuu, koska sulla on laskennallisia tuloja 50 senttiä yli alimman tulorajan. Voithan sinä kyllä valittaa asiasta, mutta päätös on tämä. Lähetä uusi anomus tai valitus verkossa"

Kateus on se, mikä vie Suomessa kaikki kalatkin vedestä. 100-vuotiaassa Suomessa paras isänmaallinen teko olisikin se, kun saataisuus eduskuntaan vihdoin aloite, jossa julistettaisiin kateus Suomessa rikolliseksi teoksi ja ikuiseen pannaan.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: