Keskustelu

poliittinen tarkkailijaSinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat29.6.2017 1.49
Minusta näyttää siltä, että Tavastilla on työhuoneensa seinällä eläköityneen Hesarin toimittaja Unto Hämäläisen taannoinen 20 kohdan 100 vuotisjuhlalista, niistä asioista, joissa Suomi on maailman johtava maa ns. tilastojen mukaan.

Tuolta listaltahan jopa juridisen koulutuksen saanut presidentti poimi Suomen oikeuslaitoksen, jonka erinomaisia käytäntöjä presidentti suositteli myös Kiinan presidentille otettavaksi käyttöön myös Kiinassa.

Nythän Terra Sipilän johdolla onkin jo lähtenyt 40 johtavan liikemiehen delegaatio Kiinaan, mutta delegaation kokoomusta ei ole tarkemmin avattu suomalaisille, vaikka taitavat kaikki matkustaa valtion piikkiin. Epäselvää on myös, on meikäläisen oikeuslaitoksen edustajia myös mukana Terra Sipilän arvovaltaisessa delegaatiossa.

Minusta oli erittäin tärkeätä tietää, millä asioilla tuollaiset isot delegaatiot oikein liikkuu. Asia on siinäkin mielessä erittäin tärkeä, että Terra Sipilä meni taannoin Intiaan vähän samanlaisille asioille ja kohta sen jälkeen kuultiin, että ns. Oulunpoikien valtion vuosikymmeniä tukema Chempolis olikin Intiassa neuvottelemassa bioenergiasta, vaikka Chempoliksen perinteinen osaamisalue on ollut sellun keitto laboratoriossa muurahaishapon avulla.

Tiettävästi mikään metsäfirma maailmassa ei ole tähän Oulunpoikien muurahaishappoinnovaatioon kuitenkaan hurahtanut, vaikka Oulun yliopistonkin professorit ja tutkijat ovat olleet korviaan myöten mukana "muurahaishappo hyökkäyksissä", joita TEKES oli rahoittanut pelkästään Chempoliksen osalta ainakin 11 milj. eurolla.

"Oulun yliopiston prosessitekniikan yliopistonlehtori Juha Ahola kertovat saaneensa "omansa pois pienen tuoton kera", kun valtionyhtiö Fortum viime syksynä osti kolmasosan oululaisesta bioteknologiayhtiö Chempolisista.

Miehet olivat Aholan mukaan sijoittaneet Chempolisin osakkeita omistaneeseen Innocolo Oy -nimiseen yhtiöön huomattavasti suurempien tuottojen toivossa.

Innocolo Oy omisti pienen osan Chempolisin osakkeista, mutta Aholan mukaan myös muita "omaisuuseriä", kuten patentteja. Lopulta miehet kuitenkin päätyivät myymään Innocolon osakkeet Chempolisille. Tämä oli vastoin alkuperäisiä suunnitelmia.

Syynä myyntiin oli Aholan mukaan se, että kauppojen järjestelijänä toimiva EY (ent. Ernst&Young) antoi ymmärtää, että Fortumin ja Taalerin yli 10 miljoonan euron sijoitus Chempolisiin saattaisi jäädä toteutumatta, elleivät Innocolon omistamat Chempolisin osakkeet, patentit ja muu omaisuus palaisi Chempolisin omistukseen.

"Ei siitä kauheita hyötyä tullut siihen nähden, mitä sieltä olisi voinut tulla. Jos Chempoliksen Intia-kuviot olisivat toimineet, niin silloin se mitä meillä oli, olisi ehkä voitu myydä parempaan hintaan", Ahola sanoo.

Chempolis on noussut julkisuuteen osana keskustelua pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sidonnaisuuksista.

Sipilä on ollut sijoitusyrityksensä kautta Chempolisin pitkäaikainen ja merkittävä rahoittaja sekä vähemmistöomistaja. Hänen lapsilleen jättämänsä Fortel Invest omistaa edelleen yhtiötä. Lisäksi Sipilän lapsilla on ollut ainakin 750 000 euron velkasaatavat yhtiöstä vielä viime vuonna.

Viime vuoden helmikuussa Chempolis oli mukana pääministeri Sipilän vienninedistämismatkalla Intiassa, jonka aikana yhtiö tiedotti intialaisen öljy-yhtiön kanssa suunnittelemansa laitoshankkeen edenneen. Syksyllä 2016 valtion enemmistöomistama Fortum sijoitti yhtiöön yli 6 miljoonaa euroa.

Mahdollisesti merkittävästäkin taloudellisesta intressistä huolimatta Ahola tai Tanskanen eivät ole kertoneet sivutoimi-ilmoituksella yliopistolle taloudellisesta kytköksestään Chempolisiin.

Sivutoimi-ilmoitusten pohjalta yliopisto arvioi työntekijöidensä sidonnaisuuksia varmistuakseen muun muassa siitä, että ne eivät vaaranna työntekijän puolueettomuutta.

Ahola ja Tanskanen molemmat kiistävät, että sivutoimi-ilmoituksia Innocolo-järjestelyn tiimoilta olisi ollut tarpeen tehdä.

"Sehän on puhdasta sijoitustoimintaa, eli yhtiö ei tehnyt minkäänlaista tutkimustyötä", sanoo Tanskanen.

Ahola vetoaa samaan asiaan: kyse oli puhtaasta sijoitustoiminnasta. Hänen mielestään sivutoimi-ilmoituksen tekeminen ei ole ollut tarpeen siitäkään huolimatta, että molempien tieteellinen työ liittyy kiinteästi Chempolisiin.

Ahola ja Tanskanen ovat muun muassa ohjanneet kahta väitöskirjatyötä, jotka käsittelevät Chempolisia. Näistä toinen hyväksyttiin vuonna 2015 Aholan ja Tanskasen ollessa Innocolo-järjestelyn kautta Chempolisin omistajia ja liikekumppaneita.

Tanskanen on lisäksi ollut Chempolisin neuvonantaja aina viime syksyyn saakka. Hän ei kuitenkaan katso tehneensä yhtiölle töitä. Hän kertoo saaneensa palveluksistaan korvausta "silloin tällöin"."

Tavastin mukaan maakunnallisten yliopistojen tarkoitus on nostaa Suomen kansan yleistä sivistystasoa ja siksi tutkimuksen ei tarvitse olla korkeinta kansainvälistä tasoa.

Tavastin mukaan maakunnallisissa yliopistoissa riittää myös se, että "silloin tällöin" kepuloisille professoreille ja tutkijoille myönnetään mm. TEKESistä rahoitus ns. "väitöskirjatöihin".

Minulla on sellainen epäilys, että Terrafamenkin modernia bioliuotusprojektia on ruhtinaallisesti rahoitettu TEKESin ja Oulun yliopiston kautta.

"Ainakin Geologian tutkimuslaitoksen entinen tutkimusjohtaja, professori Matti Saarnisto on kertonut kaivoksen sulkemista vaativan adressin luovutustilaisuudessa Talvivaaran tulleen itselleen tutuksi jo vuosina 1979?1980, kun hän Oulun yliopiston apulaisprofessorina osallistui oppilaittensa kanssa Kuhmon malmiprojektiin.

- Joutuessaan ilman ja veden kanssa tekemisiin mustaliuske rapautuu nopeasti, jopa parissa vuodessa, ja rikki hapettuu rikkihapoksi. Tämä on Talvivaaran suurin ja pysyvä ympäristöongelma, jota ei vieläkään haluta tunnustaa. Yksi mustaliusketonni tuottaa rapautuessaan laskennallisesti 240 kiloa rikkihappoa. Sivukiveä kertyy satoja miljoonia tonneja, jos kaivos jatkaa toimintaansa.

Alkuperäisessä ympäristöluvassa määrätään sivukivikasat kapseloitaviksi kolmen vuoden kuluessa vesi- ja ilmatiiviisti rapautumisen estämiseksi. Saarniston mukaan toimenpiteitä ei ole Talvivaarassa aloitettu.

Saarnistosta on kummallista, että pääministeri puhuu Terrafamen ihmeestä:

- Bioliuotuksen tuloksista ei ole takeita, nikkelin hinta on alhainen, malmi on toivottaman köyhää, uraani kummittelee ja ympäristöasiat eivät ole hallinnassa. Nuasjärvi saastuu vääjäämättä.

Nimen Terrafame ? Nälkämaa ? Saarnisto sanoi pilkkaavan kainuulaisia.

- Kaivoshankkeen nimeksi sopisi paremmin "Suuri puhallus" eli Homeroksen suomentajan mukaan latinaksi "Flatus magnus".

Flatus magnusin lopullin lasku ei tule jäämään kahteen miljardiin euroon.
Jos nämäkin rahat olisi sijoitettu korkealuokkaiseen puolueettomaan teknis - kaupalliseen tutkimustyöhän vaikka Aalto Yliopistossa, niin Terrafame kaltaiselta katastrofilta olisi varmasti vältytty.

Tietenkään professsori Saarniston puheita ei kannata kuunnella, koska hän ei ole enää vuosikausiin ollut Oulun yliopiston palveluksessa, jossa on ihan omat tiedekunnat prosessitekniikalle ja kaivosteollisuudelle.

Minulla on nykyään sellainen hytinä, että yrityssaneeraukseen äskettäin päässeen Pekka Pelottoman johtamassa Talvivaara Oy:ssä on myös saatettu turvautua jonkin maakunnallisen yliopiston palveluihin, kun Espoon käräjäoikeuteen yrityssaneerauksesta päätettäessä kiikutettiin Talvivaara Oy:n salainen liiketoimintasuunnitelma, jossa muistaakseni Savon Sanomat oli raportoinut yhtenä vaihtoehtona olevan mm. lehmän lannan jalostus.

Epäselväksi on toistaiseksi kuitenkin jäänyt, mahtoiko innovatiivinen pääministeri keksiä tämän asian taannoiselle Intian matkallaan. Intiassahan lehmiä on kaikkiaan noin 280 milj. kappaletta, jotta kyllä silloin innovatiivinen pääministerikin heti tajuaa, että lehmän jätökset kannattaa ehdottomasti ottaa hyötykäyttöön.

Multialan koetilalla on jo selvitty lehmän lannan tuotantoa 88 lehmän navetasta. Tiettävästi vuotuinen lannan määrä on ollut kokeissa suunnilleen 1 300 tonnia.

Kun Suomessa on nautoja nykyään kaikkiaan noin 893 000 kappaletta, niin tästähän voidaan arvioida, että Suomessa pelkästään lehmänlannan koko vuotuinen tuotanto on 13.2 milj. tonnia. Se on melkein yhtä suuri kuin Terrafamen vuotuinen malmin louhinta ja erittäin myrkyllisen raakkukiven määrä, joka joudutaan jollain tavoin Kainuun korpiin varastoimaan ja pohjavettä saastuttamaan.

Amerikkalaisten ja kiinalaisten selvitysten mukaan 250 000 lehmän kolhoosista saadaan lehmän lannasta 20 milj. m3 biokaasua vuodessa, joka vastaa energian tuotantoa 5.6 MW.

Tämän referenssin perusteella voidaan alustavasti arvioida, että mikäli koko Suomen lehmänlannan tuotanto kuskataan Pekka Pelottoman lehmäfarmille ja biokaasutehtaaseen, niin silloin puhutaan jo noin 20 MW:n laitoksesta.

Kyseinen moderni biokaasulaitos olisi siten jonkin verran suurempi laitos kuin Juankoskella pahvintekoon kielletyn valtiontuen avulla aikoinaan rakennettu JBOY:n biovoimala.

Yrityssaneerauksessa ollut JBOY kuitenkin valitettavasti meni konkurssiin, kun Esterin laatimat liiketoimintasuunnitelmat sekä velkojen valvonta yrityssaneerauksessa epäonnistuivat surkeasti.

Mikäli kaikki Suomen lehmänlanta voidaan Pekka Pelottoman toimesta muuttaa Kainuussa bioenergiaksi, niin alustavasti laskien Terrafamen kevyen polttoöljyn, propaanin ja raskaan polttoöljyn nykyisestä tarpeesta ehkä jopa 50%:ia voidaan korvata biokaasulla.

Ei siis ole mikään ihme, että Espoon käräjäoikeus katsoi vuoteen 2022 saakka salatussa Talvivaara Oy:n liiketoimintasuunnitelmassa, että Talvivaara Oy:n yrityssaneerausohjelmalle ei ole juridisia esteitä, vaikka yrityksen johtohenkilöt on tuomittu erilaisista ympäristö- ja sisäpiiririkkomuksista sakkoihin ja ehdollisiin vankeustuomioihin.

Yrityssaneerausta puolsi myös se seikka, että ketään Talvivaara Oy:n johtohenkilöä ei ollut vielä tuomittu liiketoimintakieltoon ja ympäristörötöksistäkin oli valitettu hovioikeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan yrityssaneerauksessa, jossa yhtiön lainoja leikattiin peräti 90%:lla Talvivaara Oy:llä ei tarvitse olla reaalista liiketoiminta, eikä kassavirtaa, koska kysymyksessä on holding-yhtiö, joka koko ajan etsii uutta rahoitusta.

Riittää hyvin, kun yhtiössä on insinöörejä, ja diplomi-insinöörejä, sekä koodaajia, jotka koko ajan kehittävät uusia liiketoiminta-aihioita. Ovat motivoituneita ja uskovat yhtiöön.

Yhtiön johtohenkilöllä on osaamista metallurgian, hydrometallurgian, kaivos- ja rikastustekniikan, ympäristötekniikan ja rakentamisen sekä projektien hallinnan alalta.

Ei ole varmuutta siitä, onko Espoon käräjäoikeuden tuomarilla ollut valetuomarin paperit, mutta hän on kuitenkin todennut 2.6.2017 antamassaan päätöksessä, että asiasta voi valittaa Helsingin käräjäoikeuteen ja KHO:een.

Tavast on hienosti kiteyttänyt toisella palstalla mulle-mulle maan tavan ns. tolkun ihmisten Kepulandiassa: ?ketään ei jätetä jälkeen?

alan miesRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat29.6.2017 5.41
Erinomainen kirjoitus Papukaijalta. Kumma kun hän kirjoittaa jo kirjoitetut asiat aina uudestaan. Olisi yksinkertaisempaa käyttää linkkejä, kuten tätä:

http://www.oulunylioppilaslehti.fi/oulun-yliopiston-henkilostoa-sijoittajina-chempolisissa-yliopistolle-ilmoitettu-asiasta/

Urbanisoitumisen johdosta on selvää, että kepulit menettävät kannatustaan, mutta huolestuttavaa on se, että kannattajat valuvat viherpipertäjiin ja vassareihin. Olisikin seurattava niiden summakannatuksen muutosta ja oltava siitä huolestuneita. Tavast näyttää olevan näitä perässähiihtäjiä eli hajoitussijoittajia.

Nyt kun on muotia olla vihreä, niin on todettava, että kaikkien konsulttien lausunnot vähänkään vihreistä ideoista ovat myönteisiä. Tämän olen saanut katkerasti kokea Chempoliksen osalta. Pienet vihreät miehet ja etenkin kauniit vihreät naiset antavat positiivisia lausuntoja esimerkiksi Chempoliksesta tietämättä itse käytännön tuotteesta mitään. Samaten itse hankkeessa mukana olevat eivät ole olleet tosiasiassa paperia tekemässä. Tämäkin vanha kirjoitus on aika irvokas:

www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/2008-02-04/Chempolis-panostaa-nyt-biopolttoaineisiin-3300046.html

Chempoliksen olkiselluideaa kaupattiin aikoinaan Intiaan ja Kiinaan. Sehän on jo lähtökohtaisesti paradoksi. Niissä maissa on lujasta puukuitusellusta pula ja siellä pitäisi käyttää heikkoa olkisellua ja huonoa kiertokuitua. Heikko olkiraaka-aine pitäisi sitten vielä heikentää lisää happamalla keitolla, joka katkoo ja heikentää kuidun kuin vanha sulfiittimenetelmä. Saadaan siis vain puolet lujuudesta raaka-aineesta johtuen ja siitä puolet keittomenetelmästä johtuen eli lopputulemana neljäsosa.

Useimmissa papereissa käytetään täyteaineita, joiden hinta on vain murto-osa kuidun hinnasta. Chempoliksen sellun kanssa ei oikein voi käyttää seosta heikentäviä täyteaineita, kun siinä niitä jo on ihan riittävästi raaka-aineesta johtuen. Ilman täyteaineita ei mikään hieno- tai kirjoituspaperitehdas ole kannattava.

Juankoskella ei lueta kaikkia tietolähteitä. Esimerkiksi Suomi24 on hyvä riippumaton tietolähde tässäkin asiassa:

http://keskustelu.suomi24.fi/t/14690770/chempolis-tulevaisuuden-toivo

Mutta kyllä nykyisin Uusi Suomikin on aika hyvä. Erityisesti Niko Kaistakorpi on pitänyt Sipilän asioita esillä kiitettävästi:

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238840-sipilan-tie-miljonaariksi-valtion-tuilla-ja-hyvilla-veljilla-osa-2

TavastRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat29.6.2017 20.30
Poliittinen tarkkailija kirjoittaa: Tavastin mukaan maakunnallisten yliopistojen tarkoitus on nostaa Suomen kansan yleistä sivistystasoa ja siksi tutkimuksen ei tarvitse olla korkeinta kansainvälistä tasoa.

Tähän vastaan kahdella näkökulmalla:

1. Jo kansakoululaskennalla selviää että kaikki Suomen tai maailman yliopistot eivät mahdu maailman huippuyliopistojen pieneen joukkoon.

2. Yliopistoja tarvitaan kuitenkin myös sellaisten kirurgien, opettajien, insinöörien ja agronomien kouluttamiseen jotka ovat kunnollisia ammattilaisia ja ihmisiä vaikka eivät ehkä maailman huippuja.

Kun Poliittinen tarkkailija niin innokkaasti kritisoi kanssaihmisiään kehtaanpa kysyä millä tavalla Poliittinen tarkkailija on puolestaan myötavaikuttanut ihmiskunnan hyvinvointiin?

Metson miesRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat29.6.2017 22.06
Poliittinen tarkkailija o.s. Papukaija ei näköjään ole ymmärtänyt että biokaasulaitosten energiataseet ovat negatiiviset....siis syövät enemmän energiaa kuin tuottavat......

poliittinen tarkkailijaRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat29.6.2017 22.19
Kun Tavast esittää tuollaisen Suomen yliopistoja koskevan väitteen, niin totean, että palaan tähän asiaan vielä myöhemmin faktojen avulla.

Muihin Tavastin esittämiin kysymyksiin voin ystävällisesti todeta jo nyt, että olen omissa organisaatioissani tehnyt parhaani ja mahdollistanut suurempaa ääntä pitämättä sen, että Suomeen on tullut myötävaikutuksellani useita tekniikan tohtoreita, puolikymmentä diplomi insinööriä, saman verran laskentatoimen maistereita ja myös metsähoitajia.

Harrastuksena minulla on myös ollut TKK:ssä sivutoimisena 11 vuotta erityispettajan tehtävät.

En muista tarkasti, kuinka monta oppilasta sekä Suomesta ja ulkomailta oli aikoinaan kursseillani. Uskoisin että kuitenkin satoja mm. Kiinasta, Amerikasta, Venäjältä ja Australiastakin asti.

Olen myös maksanut elämäni aikana aika suuren määrän veroja, joten kyllä tässä on eri tyyppistä osallistumista ollut.

Vaikka minulla on jo riittävästi ikääkin siihen, että voisin jäädä pankolle makaamaan, niin aion kuitenkin jatkaa osallistumistani Suomen kehittämiseen.

Toivon, että Tavast et pane tätä pahaksesi, kun maan tapana meillä vielä valitettavasti on, että "kaverille ei jätetä".

Ystävällisesti tervehtien!!!

alan miesRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat29.6.2017 23.31
Papukaija ei ole ymmärtänyt korruption syvintä olemusta. Jopa Sipilä on sen ymmärtänyt. Sehän on juuri se sulle-mulle -systeemi eli HV-systeemi. Siinähän nimenomaan pelaa se, että kaverille annetaan kans, mutta ei muille, vaan heiltä otetaan.

Yrjö Re: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat30.6.2017 18.05
Ostiko Papukaija tehtaan vuonna 2011?

poliittinen tarkkailijaRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat4.7.2017 22.45
Pysähtynyttä punamulta-aikaa ihannoiva Tavast voi istahtaa kiikkutuoliinsa, sulkea silmät ja ottaa pienet nokoset. Meillähän menee niin hyvin. Kansakunnan sivistystaso on noussut, eikä kaveria ole jätetty.

Uusia maksuhäiriömerkintöjä Asiakastieto OyJ:n rekisteriin kirjattiin alkuvuoden aikana kuitenkin yli 510 000 kappaletta yhteensä 148 600 henkilölle ja monelta maatilalta on Savossa katkaistu sähköt maksamattomien sähkölaskujen vuoksi.

Tavast ei näe kritiikille sijaa, kun kehitysaluepolitiikan nimissä valtion laitoksia ja yliopistoja sirotellaan pitkin Suomen niemeä, vaikka valtiolla ei ole kykyä eikä taitoa kehittää hajasijoitettuja toimintojaan. Onneksi Helsingin uusi pormestari Jan Vapaavuori (kok) on todennut, että Helsinki hakee tosissaan EU:n lääkevirastoa Helsinkiin.

Aiemminhan Terra Sipilä oli todennut, että FIMEAn epäonnistuneesta kepuloisten siirtopäätöksestä Kuopioon pidetään kiinni. Nyt taisi mennä lopullisesti kepuloisten ja kokoomuksen sukset kuitenkin ristiin.

Samaan syssyyn on myös kuultu, että Sote-eepoksen kirjoittaja Tuomas Pöysti sanoutuu irti Sote-eepoksen lopullisen version kirjoittamisesta. Terra Sipilä näköjään järjesti lakikirjavetoiseen sote-sopumkseensa pysyvän esteellisyysongelman eli ns. Gordionin solmun.

Tavastin mielestä meillä ei saa verrata hajasijoitettuja yliopistoja muihin kansainvälisiin yliopistoihin puhumattakaan esim. USA huippuyliopistoista.

Mielestäni Tavast tekee tällaisilla vanhakantaisilla mielipiteillään vahinkoa suomalaiseen sivistyskeskusteluun.

Tavastin käsitykset näyttävät olevan hyvin lähellä punavihreiden pipertäjien mielipiteitä, joista äänekkäimmiksi on viime aikoina nousseet Moottoriturpa Niinistö, Touko Vihreä, Li Vasuri ja tietysti myös kaikkea kehitystä vastustava Demu Antti.

Kun Nappisilmä on lähtenyt uudistamaan Suomen peruskoulua ja myös ylempää koulutusta, niin kaikki opposition edustajat ovat kuorossa laulaneet, että koulutusmenoista ei voi leikata enää.

Jos Tavast tai punaviherpipertäjät perehtyisivät edes pintapuolisesti Suomen koulutusjärjestelmiin, niin kyllä varsin nopeasti näkisivät, että kirveellä on runsaasti töitä.

Kärjistetysti asia voidaan ilmaista niinkin, että ongelmat alkavat jo homeisista peruskouluista ja home on valitettavasti näköjään päässyt leviämään jo ihan latvaan asti.

Persuskouluun en nyt puutu, mutta Suomen yliopistotasoisesta opetuksesta voi muutaman kriittisen sanan sanoa.

Meillähän yliopistotasoista opetusta annetaan 15 yliopistossa ja 25 ammattikorkeakoulussa. Se on yleisesti tiedossa, että viime aikoina muutamia ammattikorkeakoluja on alettu yhdistelemään yliopistoihin ja samalla muutamat alueelliset yliopistot ovat myös yhdistelleet toimintojaan.

Kysymys on luonnollisesta kehityksestä.

Yliopistojen osalta voidaan todeta, että vuonna 2016 niissä annettiin opetusta yhteensä 164 000 opiskelijalle. Opetus ja tukihenkilökuntaa yliopistoissa oli yhteensä 30 320.

Vuonna 2016 yliopistojen kaikki kustannukset olivat 2 681.8 milj. euroa ilman pientä sotakorkeakoulua. Yliopistojen tulot olivat yhteensä 978.2 milj. euroa, joten vuotuinen alijäämä oli -1 697.2 milj. euroa.

Valtio on Suomessa yliopistojen pääasiallisin rahoittaja ja vuonna 2016 yliopistolakiin perustuva valtion rahoitus oli 1 694.9 milj. euroa.

Yliopistolakiin perustuvan rahoituksen lisäksi valtio rahoitti yliopistoja vielä TEKESin ja myös Suomen Akatemian kautta yhteensä 362.5 milj. eurolla vuonna 2016. TEKESin tuki oli yhteensä 101.3 milj. euroa vuonna 2016.

Ellei valtiontukea olisi, niin kaikki Suomen yliopistot olisivat konkurssissa.

Kun Suomen yliopistojen toimintaa verrataan ulkomaisiin yliopistoihin, niin voidaan kiistatta todeta, että Suomen yliopistojärjestelmän yksi keskeisiä ongelmia on resurssien puute ja se, että yliopistojen resurssit ovat niin riippuvaisia valtion niukasta rahoituksesta.

Suomessa yliopistojen rahoitus ei myöskään näytä olevan tasapuolista. Erityisen hyvin tämä näkyy, kun tarkastelee yliopistojen TEKES ja Suomen Akatemian rahoitusta.

Vuonna Helsingin yliopistolle on eniten ohjattu TEKES ja Akatemian rahoitusta, yhteensä 116 milj. euroa, kun esim. Turun yliopiston ja Åbo Akademin saama vastaava tuki oli vain 48.9 milj. euroa.

TEKES rahoitusta tarkastellessa huomio kiinnittyy siihen, että Oulun yliopistolle ohjattiin vuonna 2016 varoja 15 milj. euroa, joka oli korkeampi kuin Helsingin yliopiston saama tuki (13 milj. euroa). Vain Aalto yliopiston saama TEKES tuki oli suurempi, 23 milj. euroa.

Oulun yliopiston saama ruhtinaallinen TEKESin ja Akatemian tuki, yhteensä 37.3 milj. euroa vuonna 2016 herättää aiheellisesti kysymyksiä, koska TEKES on myös ollut vuosikausia Oulun yliopiston kyljessä olleen Chempoliksen keskeinen rahoittaja.

Chempoliksellehan TEKES on suoraankin myöntänyt tukia ainakin 11 milj. euron edestä. Tunnettu tosiasiahan on myös, että Terra Sipilä ja muut Oulunpoijjaat ovat olleet näiden TEKES rahojen saajien joukossa erilaisilla hankkeillaan, joista monet ovat liittyneet ns. cleantechiin ja bioergiaan.

Olisi hyvä selvittää, mikä on ollut mm. TEKESin tukien määrä Oulun yliopistolle vuosina 1998-2017, kun Terra Sipilä ja muut Oulunpoijjaat löysivät Oulussa valtion tukirahojen hanat.

Äskettäin tutkijat Johannes Herala, Jaakko Simonen, Rauli Svento kirjoittivat Oulun äkillisestä rakennemuutoksesta Kansantaloudelliseen aikakauskirjaa ja kertoivat vähän rakennemuutoksen taustoistavoimista: "Oulun innovaatioallianssin perustajajäseninä toimivat Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Oulun Ammattikorkeakoulu, Valtion tekninen tutkimuskeskus VTT sekä Technopolis Oyj. Alkujaan innovaatioallianssin perustamisen keskeinen syy oli pyrkimys vastata korkeakoulumaailman rakennemuutoksiin ja syvenevän koulutusyhteistyön haasteisiin."

Tutkijat eivät kuitenkaan kertoneet, millaisia satsauksia Oulun seudulle on vuosien saatossa tehty. Jos TEKESin ja Suomen Akatemian satsaukset pelkästään Oulun yliopiston kautta ovat olleet esim. vuoden 2016 tasoa n. 35 milj. euroa vuosittain, niin tämähän merkitsee sitä, että ns. Oulun ja Kainuun Ihmeet on saatu aikaan, kun alueelle valtio on sijoittanut rahaa pelkästään paikallisen yliopiston kautta noin 700 milj. euroa.

Minä luulen, että jos kepuloiset olisivat sijoittaneet vaikka Savonlinnaan, Lappeenrantaan tai Varkauteen vastaavan summan valtion rahaa Itä-Suomen yliopiston kautta, niin eiköhän Itä-Suomeenkin olisi saatu vaikka pieni litium akkutehdas pystyyn.

Viime vuonnahan Itä-Suomen yliopisto oli voimakkaan keskustelun kohteena, kun yliopisto päätti lakkauttaa opettajakoulutuksen Savonlinnassa ja siirtää perinteisen opetuksen Joensuuhun.

Terra Sipiläkin oli mukana näissä neuvotteluissa, mutta valtio ei voinut luvata Itä-Suomen yliopistolle rahoitusta kuin vain noin 2 milj. euroa tilapäisesti. Tällöin yliopisto autonomiseen päätöksentekoon viitaten totesi, että Savonlinnan toiminnot siirretään kylmästi Joensuuhun ja samalla aiheutettiin Savonlinnan kaupungille merkittävät kymmenien miljoonien eurojen taloudelliset ongelmat.

Kun sitten katsoo Itä-Suomen yliopiston vuonna 2016 samaa TEKESin ja Suomen Akatemian rahoitusta, niin huomaa sen olleen yhteensä vain 4.1 milj. euroa. Tämä on vain 265 euroa opiskelijaa kohden, kun vastaava luku Oulun yliopiston kohdalla oli lähes 10-kertainen eli 2 565 euroa.

Terra Sipilältä voidaan kysyä, miksi valtio syytää runsain mitoin apua Oulun seudulle, kun samaan aikaan Itä-Suomen yliopistoihin mukaan luettuna myös Lappeenrannan teknillinen yliopisto TEKES ja Akatemia rahoitusta on riittänyt yhteensä vain 17.3 milj. euroa eli 710 euroa opiskelijaa kohden. Oulun yliopiston saama vastaava tuki oli siis 3.6 kertainen Itä-Suomeen verrattuna.

Suorastaan huvittavaa on se, että valtion TEKESin ja Suomen Akatemian tuki Hankenille oli vain 1.3 milj. euroa. Terra Sipilä oli varmaan todennut, että Hankenille ei voida valtion rahaa jakaa, koska Hankenin hallituksen puheenjohtaja on menestynyt pankkiiri tri Nalle Wahlroos. Terra Sipilä varmaan ajattelee niin, että varakkaan Nallen pitäisi yksinään rahoittaa Hankenin toimintaa.

Terra Sipilä on myös osoittanut erittäin suurta nihkeyttä Vaasan yliopistolle jaettujen TEKESin ja Akatemia avustusten kohdalla. Vuonna 2016 Kivihiili ja Nikkeli Olli kävi kuitenkin yliopistossa vierailulla ja totesi, että kyllä pieniäkin yliopistoja tuetaan. Niinpä TEKES antoi peräti 559 000 euron avustuksen, jotta Vaasan yliopisto voisi profiloitua energiayliopistoksi.

Minä luulen, että Terra Sipilä on halunnut pitää Vaasan yliopiston rahoituksen minimissään, koska Vaasan yliopistossahan on myös kuuluisa "korruptioprofessori" Ari Salminen, joka selvittänyt mm. Suomen "olemattomaksi tilastoissa mainittua" rakenteellista korruptiota.

Vaasassa on ollut myös kepuloisten mielestä erittäin hankala eläköitynyt professori ja maaseututkija Hannu Katajamäki, joka on puuttunut mm. siihen, että Suomessa on pääasiassa kepuloisten toimesta suljettu reilusti yli 1000 pientä alle 50 oppilaan kyläkoulua ottamatta lainkaan huomioon perustuslain tasavertaisuussäädöksiä.

Olen erittäin iloinen kuitenkin siitä, että Terra Sipilä tuli nimittäneeksi opetusministeriksi Nappisilmän (kok), joka selvästi on alkanut modernisoimaan vuosikymmeniä kalkkeutuneessa tilassa olevaa Suomen "sivistysvaltiota".

Kun tarkastelee Suomen valtion rahoittamaa koulu- ja yliopistomaailmaa, niin huomaa valtion vähäisen rahoituskyvyn perusteella sen, että meillä on selvästi tilausta lisätä yksityisen ja enenevästi myös ulkomaisen rahoituksen varaan nojaavaa sivistys- ja opetustoimintaa.

Terra Sipilän ja Oulunpoikien yksisilmäistä tuki- ja kehitysaluepolitiikkaa tarkastellessa on myös hyvä ottaa esille Terra Sipilän esim. persujen Halla-ahon kohdalla mainitsemat "arvot". Halla-ahon arvot eivät ole sopusoinnussa Terra Sipilän ja Petteri Orpon arvojen kanssa.

Voidaan hyvällä syyllä myös kysyä, onko Terra Sipilän arvot kohdallaan, kun valtion rahaa ohjataan holtittomasti mm. Terrafamen ja myös Chempoliksen kaltaisiin hankkeisiin, mutta saamaan aikaan valtion rahankäyttö Suomen sivistystason nostamiseen näyttää olevan ylivoimaista.

Tänäänkin saatiin taas kuulla, kuinka ruotsalainen Northvolt-yhtiö rakentaa ison litium akkutehtaan Ruotsiin. Yhtiön mukaan tehtaan kotipaikaksi tulee joko Skellefteå tai Västerås ja tehdas työllistää arviolta 2 500 ihmistä pelkästään akkutuotantoon.

Tehtaan sijoituspaikasta kisasi kymmenen paikkakuntaa, Suomesta mukana olivat Vaasa ja Kotkan-Haminan seutu.

Tätäkin täytyy ihmetellä, kun vasta viime vuonna Nikkeli ja Kivihiili Olli oli luvannut Vaasan yliopistolle TEKESin rahaa peräti 559 000 euroa energiayliopistoksi profiloitumista varten.

Olisikohan Ollin kannattanut luvata Vaasaan jonkun verran isompi potti, niin olisi ehkä saatu akkutehdas vaikka Suomeen. Toisaalta Vaasahan on kepuloisten sote-kaavailuissakin ollut ns. menneen talven lumen kaupunki, jonne ei voi Terra Sipilän maakuntamallissakaan edes omaa päivystyssairaalaa jättää.

Minulla on sellainen muistikuva, että meillähän oli jo kauan sitten Varkauteen rakennettuna joku "lupaava akkutehdas", mutta sekin taisi mennä taannoin konkurssiin.

Olisikohan kannattanut antaa hieman runsaammin TEKES ja Akatemia rahoja Oulun yliopiston sijasta vaikka Itä-Suomen ja Lappeenrannan Teknilliselle yliopistolle, niin ehkä akkutehdas olisi saatu jo pystyyn Varkauteen, Savonlinnaan tai Lappeenrantaan.

Nyt olisi ollut hyvä vihkiä kunnon akkutehdas Itä-Suomessa, kun Putinkin tulee Savonlinnaan oopperajuhlille heinäkuun lopussa. Melkein veikkaan, että Kuningas Saulikin joutuu käymään ooperajuhlilla. Toivottavasti Sauli muistaa Putinin nimen, eikä puhuttele häntä epähuomiossa Brezneviksi tai Korhoseksi.

TavastRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat5.7.2017 18.53
Poliittinen tarkkailija kirjoittaa:

?Tavastin mukaan maakunnallisissa yliopistoissa riittää myös se, että "silloin tällöin" kepuloisille professoreille ja tutkijoille myönnetään mm. TEKESistä rahoitus ns. "väitöskirjatöihin". ?

En ole tällaista kirjoittanut. Poliittinen tarkkailija valehtelee.

Poliittinen tarkkailija kirjoittaa:

?Tavastin mielestä meillä ei saa verrata hajasijoitettuja yliopistoja muihin kansainvälisiin yliopistoihin puhumattakaan esim. USA huippuyliopistoista.?

En ole tällaista kirjoittanut. Poliittinen tarkkailija valehtelee.

SAA tietenkin verrata jos näkee siinä järkeä.

Minä olen sen sijaan kirjoittanut:

?1. Jo kansakoululaskennalla selviää että kaikki Suomen tai maailman yliopistot eivät mahdu maailman huippuyliopistojen pieneen joukkoon.

2. Yliopistoja tarvitaan kuitenkin myös sellaisten kirurgien, opettajien, insinöörien ja agronomien kouluttamiseen jotka ovat kunnollisia ammattilaisia ja ihmisiä vaikka eivät ehkä maailman huippuja.?

Kysyin:

?Kun Poliittinen tarkkailija niin innokkaasti kritisoi kanssaihmisiään kehtaanpa kysyä millä tavalla Poliittinen tarkkailija on puolestaan myötavaikuttanut ihmiskunnan hyvinvointiin??

Poliittinen tarkkailija vastasi mm:

?Suomeen on tullut myötävaikutuksellani useita tekniikan tohtoreita, puolikymmentä diplomi insinööriä, saman verran laskentatoimen maistereita ja myös metsähoitajia.?

Voin vain todeta että Poliittinen tarkkailija näiden lukujen perusteella ei ole ollut kovin menestyksekäs huippuihin verrattuna. Tämä on keskivertosuoritus.

Ehdotan että Poliittinen tarkkailija lopettaisi keskivertoihmisiin kohdistamansa kritiikin ja katsoisi mieluummin peiliin.

poliittinen tarkkailijaRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat5.7.2017 20.34
Tavast toteaa yllä, että poliittinen tarkkailija valehtelee ja on keskivertoihminen.

Minulle on jo äidin maidossa opetettu itsekritiikin tärkeyttä. Omantunnon pitää olla aina puhdas.

Tästä syystä, minä joka aamu katson peiliin partaa ajaessani ja aina huomaan, että vaikka ikää karttuu, niin naama näyttää samalta.

Jostain syystä, kun tapaan ikätovereitani joissakin kurssijuhlissa jne, niin olen aina ihmetellyt, että miksi en enää ulkonäöltä tunne monia vanhoja kavereitani.

Olen usein miettinyt, että johtuuko tämä iästäni, tai silmistäni.

Olisin toivonut Tavastilta asiallisempaa kommenttia koskien Suomen yliopistojen onnetonta tilaa ja Suomen rapistuvaa sivistystasoa.

poliittinen tarkkailijaRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat6.7.2017 22.43
Tavastille voin kertoa, että tänäänkin katsoin aamulla peliin ja näin taas samat kasvot.

Kysyin peilikuvaltani, onko sinulla puhtaat jauhot pussissa?

Peili vastasi, että on.

Tavast ei ilmeisesti ole muistanut katsoa peiliin, kun poliittinen tarkkailija on esittänyt kriittisiä arvioita Suomen yliopisto-opetuksesta ja valtiollisen yliopiston omituisesta poliitisesta rahoituksesta.

Ylenpänä olin esittänyt myös ajatuksen, että meillä pitäisi avata valtion monopolisoimaa sekä peruskoulua että myös yliopistoja koskevaa lainsäädäntöä siten, että myös yksityiset opinahjot yleistyisivät meillä entistä laajemmin.

Me emme enää elä 1960-luvulla!!!

Kysyisinkin Tavastilta nyt, onko perinteinen tiukka hakusysteemi esim. valtion rahoittamiin yliopistoihin erilaisten karsintakurssien kautta enää nykypäivää?

Tuntuukin täysin kohtuuttomalta, että moniin tiedekuntiin sisäänpääsy on vielä nykyäänkin kiven alla ja oppilaat saattavat joutua pyrkimään vuodesta toiseen turhaan haluamilleen aloille.

Luulisi, että nykypäivänä, kun maailma muuttuu nopeasti, niin ihmisten tulisi päästä mahdollisimman joustavasti ja nopeasti ilman mitään karsintakursseja haluamilleen aloille.

Karsintakurssien avulla ei voida millään tavalla ennustaa esim. sitä, miten opiskelija mahdollisesti selviytyy
tulevista opinnoistaan.

ESim. yliopistoissa opiskelu voi olla myös monialaista, jolloin ei tarvitse kapeakatseisesti syventyä vain yhteen alaan.

Tietysti kaikille tähtitieteilijöille pitää aina olla vain heille räätälöity opiskelulinja.

Millään työhaastattelulla ei voida myöskään selvittää sitä, miten ensimmäiseen työpaikkaansa menevä ihminen selviytyy tulevista työtehtävistään, jotka muuttuvat nykypäivänä koko ajan.

Muistelen, että Nalle Wahlrooskin on ihmetellyt tätä meikäläisten yliopistoihmisten ja opettajien suurta karsintaintoa eritasoisten oppilaiden pyrkiessä lisäämään sivistystasoaan.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa nykysysteemeillä meillä koulutetaan lähinnä vain työttömiä, joille opiskelusta näyttää tulevan vielä niskaan massiiviset lainatkin.

Onneksi Suomen kalkkeutunut opetuslaitoskin on pikkuhiljaa heräämässä.

Ilahduttavsti Hesari raportoi tänään yksityisestä Helsinki School of Business (Helbus) kauppakorkeakolusta, joka löytyi vaihtoehdoksi, kun Emilia Kokkonen ei kahden välivuoden päästä päässyt karsintakurssien kauttakaan lääkikseen.

Helbusissa opiskelee jo 77 opiskelijaa ja halukkaiden määrä kasvaa koko ajan, koska kandidaatin tutkinon saa kuudessa kuukaudessa noin 28 000 eurolla.

Myös virolaiset ovat olleet aktiivisia tarjoamaan maksullisia opetuspalveluja Helsingissä.

Vuonna 2012 Tallinnan oikeustieteellinen tiedekunta laajensi opetuspalvelunsa Helsinkiin, jossa opiskelijoita on nykyään jo 200.

Myös yksityinen Estonian Business School (EBS) on toiminut jo vuodesta 2011 lähtien Helsingissä. Opiskelijoita Helsingissä EBS:illä on noin 250 ja vuosittain sisään otetaan 80 oppilasta.

EBSssä MBA-tutkinnon voi suorittaa 3.5 vuodessa ja tutkinnon hinta on 18 800 euroa.

Tietenkään suomalaisten korkeakoulujen MBA-tutkinnot eivät ole Suomen opetusministeriön hyväksymiä, mutta opetusministeriö voi myöntää tutkinnoille rinnakkaispäätöksen, jolloin valmistunut voi hakea töitä myös julkisiin virkoihin.

Tässäkin meillä on taas tämä ihmeellinen mörkö, että julkisiin tehtäviin soveltuu vain suomalaisen tutkinnon suorittanut.

Mikä ihme meillä on noissa suomalasissa julkisissä töissä sellaista, ettei niitä ulkomainen ammattihiminen voi tehdä?

Tänäänkin kuulin uutisista, että esim. Vaassta maailman parhaat kätilöt lähteen töihin Ruotsiin, kun insinööri Terra Sipilä on viisaudessan päättänyt lakkauttaa Vaasan "maakunnan" ja Vaasan sairaalassa ei enää tarjota mm. kätilöiden palveluja.

Ruotsin puolella tunnutaan maksavankin kätilöille tuplapalkkaa verrattuna Suomen tasoon.

Terra Sipilän maakuntamallilla ei voida Suomea kehittää. Se näyttää olevan aivan selvä asia.

Tämä sama ilmiöhän meillä esiintyy myös mm. maahanmuuttajien kohdalla mitä räikeimmässä muodossa.

Irakissa insinöörin tai lääkärin koulutuksen saanut, eikä myöskään lumikolaa työntävä maahanmuuttaja voi tietenkään työskennellä Suomessa ammattinsa mukaisessa työssä.

Tästä "muukalaisvihasta" johtuen pääkaupunkiseudullakin esim. lähes kaikki rakennushankkeet toteutetaankin nykyään virolaisten ja muiden ulkomaalaisten voimin.

Samalla tavalla ulkomainen työvoima hoitaa myös hyvin suurelta osin mm. pääkaupunkiseudun bussikuskien tehtävät.

Itsellänikin on vain hyvää sanottavaa mm. venäläisten lääkärien huolellisesta toiminnasta.

En voi myöskään mitenkään moittia ulkomaalaisia kohteliaita bussi- tai taksikuskejakaan.

Kaiken tämän näkee, kun keskivertoihminen katsoo joka aamu itseänsä pelistä.

TavastRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat7.7.2017 7.15
Poliittinen tarkkailija kirjoittaa taas pitkää tarinaa, kommentoiden ja kritisoiden niin paljon että on vaikea tietää onko jokin ajatus tarkoitettu toteutettavaksi.

Hän kirjoittaa mm:
"Irakissa insinöörin tai lääkärin koulutuksen saanut, eikä myöskään lumikolaa työntävä maahanmuuttaja voi tietenkään työskennellä Suomessa ammattinsa mukaisessa työssä.

Tästä "muukalaisvihasta" johtuen pääkaupunkiseudullakin esim. lähes kaikki rakennushankkeet toteutetaankin nykyään virolaisten ja muiden ulkomaalaisten voimin."

Jolloin kysyn

1. Esittääkö Poliittinen tarkkailija että vastuullinen suomalainen viranomainen ja millä perusteella hyväksyisi vaikkapa irakilaisen lääkärintodistuksen kelpaamaan Suomeen? Kysymys on aika vakavasta asiasta.

2. Miten tämä Poliittisen tarkkailijan mukaan selittää sen että pääkaupunkiseudun rakennushankkeet toteutetaankin nykyään virolaisten ja muiden ulkomaalaisten voimin?

alan miesRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat7.7.2017 8.12
Mikä lie Papukaijan tarkoitus, kun esittää näitä ylipitkiä saarnojaan jokainen päivä. Kirjoittajan ja esiintyjän pitäisi ensin ajatella kohderyhmänsä ja asiansa ja vasta sitten suunnitella sanottavansa.

Papukaija kirjoittaa paljon politiikkaa, mutta ei vieläkään osaa kirjoittaa oikein tuota sanaa ja sen johdannaisia.

Kyllä tietenkin hänen ulostuloistaan voi päätellä, mitä hän tarkoittaa, mutta jos hän katsoisi peiliin, niin huomaisi, että kielensä on maahanmuuttajatasoa.

Otetaan nyt esimerkiksi sana ylenpi, joka esiintyy viidennessä kappaleessa hänen ylemmässä kirjoituksessaan.

Googlen mukaan vain 1,5 promillea ihmisistä kirjoittaa tämän sanan Papukaijan tavalla. Jos otettaisiin korkeakoulututkinnon suorittaneet, niin suhdeluku olisi varmaankin yksi miljoonasta.

Tällainen tosiasia vie pohjan pois hänen uskottavuudeltaan. Maaniset kaikenkattavat esityksensä tuntuvat lähinnä sekavuustiloilta, niin ettei niihin voi edes älyllinen ihminen vastata.

poliittinen tarkkailijaRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat7.7.2017 14.50
Kun keskiverto suomalainen ihminen kirjoittaa ajankohtaisista asioista (tämän otsikon alla Suomen kalkkeutuneesta ja ryvettyneestä opetusjärjestelmästa) niin Tavast puhuu "pitkistä tarinoista".

Poliittisen tarkkailijan mainittua ulkomaisten "tutkintojen ja ammattien sopimattomuudesta" suomalaiseen yheiskuntaan ja etenkin julkishallinnollisiin tehtäviin Tavast toteaa kyynisesti, että "kysymys on vakavasta asiasta".

Tästä vakavasta asiasta voisi ottaa esille vaikka tapauksen "valelääkäri Laiho", joka todettiin pätemättömäksi hoitamaan muistaakseni noin 1000 potilasta.

Potilaiden kohdalla ei tietääkseni kyetty kuitenkaan osoittamaan oikeudessa hoitovirhettä. Mutta Laiho todettiin kuitenkin puoskariksi ns. virallisten lääkärien toimesta (Witch hut?)

Julkisessa terveydenhuollossa on kuitenkin pilvin pimein tapahtunut hyvinkin vakavia hoitovirheitä jopa ystävieni ja omallakin kohdalla. Näitä lääkäreitä ei ole todettu puoskareiksi.

Näiden hoitovirheiden tekijät hyvin harvoin saadaan kiinni, koska tapauksia tutkitaan lähinnä virheiden tekijöiden toimesta, jotka tietysti kieltävät virheiden koskaan tapahtuneen.

Enpä taida ottaa muita ammttikuntia esille, jotta kommentistani ei tulee liian pitkää ja asia ei mene vakavaksi: Voisin tietysti mainita vielä Tavastin kiusaksi esim. rakennustarkastajat ja kunnalliset homekoulut.

Onko tämäkin asia Tavastin mielestä vakava? Oletko laskenut, kuinka monta suomalaista on saanut elinikäiset vammat kunnallisten homekoulujen kaasukammioissa. Oletko laskenut, millaiset kustannukset ns. maan tapa on meille aiheuttanut esim. julkisten rakennusten ja asfalttikartellien kohdalla?

Lisäksi mm. vakuutusyhtiöiden lääkärit potilaita koskaan näkemättä antavat lausuntojaan, joiden tarkoituksena on pyrkiä vain vakuutusyhtiöiden maksamien korvausten minimointiin.

Vastaavalla tavalla meillä on myös ns. hyvien veljien ammattaikunnat mm. juristien, asianajajien ja myös tuomareiden kohdalla, joiden tehtävänä on ajaa lähinnä edustamansa ammattikunnan etuja.

Maksumieheksi tulee yleensä aina se, joka oikeuksiensa puolesta taistellessan aika usein joutuu turvautumaan esim. kalliisiin juristipalveluihin.

Tavast näyttää hyvin tyytyväiseltä ns. "maan tapoihi", eikä hänen mielestään Suomen "maan tavoissa" ole korjattavaa.

Tietysti kunnioitan tällaistakin ajatustapaa.

Suomessa pitäisi kuitenkin olla ilmaisun vapaus. Voi siis olla monenlaisia mielipiteitä perustuslainkin mukaan.

alan miehelle voin todeta, että on hyvä, kun vaalit oikeakielisyysasiota ja tämän arvokkaan toimesi ohella olet kuitenkin saanut poliittisen tarkkailijan viestien tarkoituksesta vielä jotenkin selvää.

En ole tehnyt tarkkaa markkinatutkimusta, millainen lukijakunta VAPAAn kirjoituksilla, myös omillani on.

Toisella palstalla ylläpito kuitenkin kertoo, että VAPAAsaa on klikkauksia ollut 3 miljoonaa.

Kun aikoinaan lähdin kriittisesti kirjoittamaan kommenttejani VAPAAseen milloin mistäkin asiasta, alussa ennen kaikkea Juankosken oudosta ja laittomasta päätöksenteosta, niin tavoitteenani oli osaltani tuoda vaihtoehto pimeään Kollis-Pravdan tiedottamiseen.

Jos klikkauksia on ollut 3 miljoonaa, niin kriitinen kirjoittelu näyttää kiinnostaneen huomattavasti laajempaa populatiota, minkä kepuloisten Koillis-Pravda on pystynyt samassa ajassa saavuttamaan.

Näyttää siltä, että pitkiä jorinoitani on lukenut 2 999 998 lukijaa Tavastin ja alan miehen lisäksi. Minusta levikki on ihan ok, vaikka päivittäin aina joutuu miettimään, että kommentti meni taas mustaan aukkoon.

SelmaRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat7.7.2017 22.19
Papukaija on klikannut 2999998 kertaa, minä 2 kertaa.

alan miesRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat11.7.2017 13.45
Jostain syystä myös Papukaija paisuttelee Terrafamen ongelmia, jopa niin paljon, että on antanut Sipilälle etuliitteen Terra. Onko Papukaija osa mediaa?

Terrafame on monimetalliyhtiö, joka tuottaa sinkkiä paljon enemmän kuin nikkeliä. Sinkin hinta on ollut ja tulee olemaan kovassa nousussa.

Monikulttuurinen Papukaija voisi oppia jotain monimetallimalmioista ja myös muista kuin nikkelistä ja kuparista.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707112200258100_u0.shtml

Jyrkin naapuriRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat11.7.2017 19.12
Papukaija on aina ollut osa media. Kysy vaikkapa Jyrki Iivoselta.

poliittinen tarkkailijaRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat14.7.2017 22.49
Minun täytyy nyt valitettavasti todeta, että metalliteollisuus ei ole ihan alan miehen ominta alaa.

Tästä syystä alan mies näköjään oudoksuu sitä, kun olen esittänyt kriittisiä arviota Terra Sipilän viime vuoden marraskuussa löytämästä "Kainuun Ihmeestä" ja olen antanut DigiKiky Juha Sipilälle myös maanläheisen ja juurevan lisänimen "Terra".

1970-luvulla Suomessa teollisuuspoliittinen valta oli vahvasti punamullan käsissä ja meillä pääministerinä demujen Kalevi Sorsa, joka kuvitteli, että Suomessa kuvaputkitehtaita voidaan ruveta valmistamaan kilpailukykyisesti vain, kun demut niin päättävät.

Kuvaputkitehdas rakennettiinkin sitten suurella tohinalla Imatralle valtion varoin, mutta kyseinen poliittinen hankehan meni konkurssiin.

Imatralla on edelleenkin vajassa käytössä kuvaputkitehtaan sarkofagi. Minäkin olen siellä käynyt muutamaan kertaan kahvit juomassa. Tämän kunnianhimoisen kuvaputkiseikkailun perusteella demujen Kalevi Sorsasta tuli sitten ikiajoiksi Valco Sorsa.

Vierailin äskettäin Hietanimen hautausmaalla tarkistamassa Mauno Koiviston ja muiden Suomen suurmiesten hautoja. Panin merkille, että Kalevi Sorsan hauta oli sijoitettu hieman syrjään ja hautakivikin oli varsin vaatimaton.

Ajattelin, että niin se katoaa maallinen kunnia, eikä hautakivessä ollut edes mainintaa Kalevi Sorsan kutsumanimesta "Valco", vaikka häntä pidettiin aikoinaan yhtenä Suomen suurmiehistä.

Elinaikanaan Sorsasta käytettiin yleisesti tällaista tuttavallista Valco-nimeä, jolla kuitenkin hienovaraisesti viitattiin siihen, että olisi ollut viisaampaa jättää innostumatta siihen kuvaputkitehtailuun edes työllistämismielessä.

alan miehen yo. kommentista huomaan, että alan miehen tuntemus metalliteollisuudesta on varsin rajoittunutta, mutta hän kuitenkin esittää sellaisen lausunnon, että poliittinen tarkkailija ei muka tuntisi monimetalliteollisuutta.

Perättömien väitteidensä tueksi alan mies on esittänyt yllä linkin Iltalehteen. Linkin tarkistuksen jälkeen huomasin kuitenkin heti, että kyseinen uutinen oli jo poistettu lehden toimesta.

Minä epäilen, että alan mies on lähettänyt jonkun monimetalliteollisuutta koskevan uutisen Iltalehteen ja lehden toimittajat ovat pian uutisen julkaisemisen jälkeen huomanneet kysymyksessä olleen alan miehen lähettämä "mätäkuun juttu".

Yo. kommentissaan alan mies epäilee ja kertoo, että Terrafamessa varsinainen rahasampo onkin sinkki eikä nikkeli. alan mies on nähtävästi lukenut jostain lehdestä, että sinkin hinta on noussut viime aikoina jonkin verran, kun sinkin kysyntä/tarjonta-tilanne on jonkin verran parantunut.

Minun Terrafamea koskeva kritiikkini perustuu siihen, että kysymyksessä on ilmeisesti maailman köyhin malmio, josta voidaan tietenkin jalostaa nikkeliä, sinkkiä, kuparia, muistaakseni kultaakin ja uraania.

Mutta olisi hyvä tiedostaa, mitä jalostaminen kaikkinensa maksaa ja onko jalostaminen kannattavaa ja ympäristösyistä hyväksyttävää.

Lapissahan on kultaakin huuhdottu Lemmenjoesta vuosikymmeniä, mutta emäkalliota ei ole vielä valitettavasti löydetty. Epäilen, ettei sitä vielä seuraavaan 100 vuoden aikanakaan löydetä.

Voi kuitenkin olla, että turismista innostunut uusi teollisuusministeri, Mika "Kulta" Lintilä, yhdessä Terra Siplän kanssa keksivät, että Lemmenjoella ruvetaan kultaa huuhtomaan uudella kiinalaisella hightech-menetelmällä.

Viime aikoinahan Kulta Lintilä on huomannut turismiin liittyvät suuret kansantaloudelliset mahdollisuudet. Olisihan se hienoa, jos agraarissa Kepulandiassa hypätään heti maataloudesta palveluyhteiskunnaksi.

Mikäli 100 000 kiinalaista turistia saadaan näihin ympärivuotisiin kultapuuhiin mukaan, niin Suomella ei ole mitään hätää kestävyysvajeesta. Voihan se olla niinkin, että kepuloiset kutsuu Ivory Coastin mamutkin näinhin kepuloisten kultatalkoisiin. Heillä on ainakin kokemusta tällaisista touhuista, tosin vähän lämpimämmistä olosuhteista.

Terrafamen osalta on valitettavasti todettava, että kaivoksesta saatavat metallimäärät ovat kuitenkin kansainvälisiin markkinoihin verrattuna minimaallisia ja rikastusprosessi sekä siitä syntyvän raakun käsittely ja varastointi ovat hallitsemattomat.

Ympäristöongelmat ovat myös aivan ilmeisiä ja kaikesta päättäen pitemmällä tähtäyksellä myös hallitsemattomat.

alan miehen kannattasi tutustua Terrafamen nykyiseen ja suunniteltuun toimintaan ennen kuin alkaa esittää lausuntojaan esim. poliittisen tarkkailijan esittämistä varoittavista kommenteista.

Terrafamen tuotantohan ja osuus (%) maailman markkinoista oli vuonna 2016 suunnilleen seuraava:

 Nikkeli 9 550 tonnia (0.5%)
 Sinkki 22 580 tonnia (0.2%)

Kun Terra Sipilä ja Terrafamen puuhamiehet ovat kertoneet julkisuuteen ja heidän on täytynyt kertoa myös valtion talouden tarkastuslautakunnan pääjohtaja ja sote-valmistelija Tuomas Pöystille, että Terrafamen rahoituksessa kysymyksessä on maailman luokan kaivos, niin tämän suurempaa epätotuutta ei kukaan Suomen poliittisessa tai muussakaan historiassa ole vielä esittänyt. Ikuisesti lupaavat Chempolis ja Tratta PBF ovat tämän rinnalla olleet vain näpertelyä.

Toistaiseksi valtion rahaa on syydetty Talvivaara/Terrafame hankkeeseen kaikkiaan jo noin 1.5 miljardia euroa.

Helmikuussa 2017 solmitun rahoitus- ja myyntisopimuksen perusteella valtion omistaman Terrafame Group Oy:n omistusosuudeksi Terrafamesta tuli 84.2%, kun Trafiguran sijoitusyhtiö (Galena Asset Management) hankki 15.5%:an Terrafamen osakkeista ja joku ?agentti? mahdollisesti Sampo näyttäisi omistavan Terrafamesta 0.3%:ia.

Kulta Lintilä hehkutti helmikuussa 2017, että nyt Terrafamen ongelmat on pois pyyhkäisty, kun Terrafamen ja venäläistaustaisen Trafiguran kanssa allekirjoitettiin myynti ja rahoitussopimus, jonka perusteella massiivinen kohuyhtiö ostaa muistaakseni kaivoksen koko nikkelituotannon ja 80% sinkkituotannosta 7 vuoden ajalta.

Huolimatta tästä sopimuksesta Terrafamen taloudellinen tilanne ei ole ainakaan parantunut, jos verrataan vaikka yhtiön kahden viimeisen kvartaalin tuloksia. Q4/2016 tulokset suluissa.

Q1/2017
Talous

 Liikevaihto 41.3 milj. euroa (47.6), muutos -13.2%
 Käyttökate -18.4 milj. euroa (16.0), muutos -215.0%
 Investoinnit -22.5 milj. euroa (12.2), muutos -284.4%

Kaivostuotanto

 Malmia primäärikasalle 3.9 milj. tonnia (4.1), muutos -4.9%
 Nikkeliä kasalla 10 070 tonnia (11 757), muutos -14.3%
 Sinkkiä kasalle 20 239 tonnia (22 144), muutos -8.6%

Bioliotus

 Nikkeliä liuotettu 5 086 tonnia (4 885), muutos +4.1%
 Sinkkiä liuotettu 10 380 tonnia (10 697), muutos -3.0%

Metallitehdas

 Nikkeli(sulfidia) tuotettu 4 787 tonnia (3 875), muutos +23.5%
 Sinkki(sulfidia) tuotettu 9 791 tonnia (8 8680), muutos + 12.8%

Henkilöstö

 Terrafamen oma henkilöstö 03/2017 662 hlöa
 Ulkoistetut palvelut 03/2017 623 hlöä

Yo. luvuista näkee, että mitä enemmän metallitehtaalta on toimitettu nikkeli- ja sinkkisulfidijalosteita, joissa metallipitoisuus on seuraava
:
 Nikkeli n. 50%
 Sinkki n. 60%

niin sitä suurempi on ollut toiminnan taloudellinen tappio ja tarvittavat investoinnit.

Ympäristövahinkojahan tässä ei ole tietenkään ilmoitettu.

Kun tarkastellaan Terrafamen tuotantoa ja toimintaa, niin on heti todettava, että Terrafame ei ole integroitu monimetallialan yritys.

Kysymyksessä on vain yksittäinen kaivos, joka rikastaa maailman köyhimmästä mustaliuske-esiintymästä vähäisen määrän nikkeliä, sinkkiä, kuparia, kobolttia ja mahdollisesti joskus myös uraania.

Toistaiseksi tuotteet myydään heikkolaatuisina sulfideina, mutta Terrafamella on parhaillaan meneillään investointihanke, jossa yhtiö rakentaisi aluksi tehdasalueelle ensiksi pasuttamon, jossa sinkkisulfidi pelkistetään sinkkioksidiksi. Sen jälkeen Terrafame pyrkii rakentamaan paikan päälle vielä metallisulattamon, josta voisi mahdollisesti syntyä lähes puhdasta sinkkiä.

Pöyry on laatinut tästä suunnitelmasta ns. YVA-selvityksen, josta näkee, että Terrafame tavoittelee nikkelisulfidin osalta noin 35-37 000 t/a tuotantoa ja sulatetun sinkin osalta mahdollisesti noin 40 000 t/a tuotantoa.

Pöyryn tuoreesta YVA-selvityksestä käy ilmi, että nikkeliä ei ole tarkoitus jalostaa paikan päällä nykyistä pitemmälle.

Valveutunut alan mies tai muutkin asiasta kiinnostuneet voivat tarkistaa tämän asian alla olevasta linkistä:

https://www.terrafame.fi/media/mediapankki/kaivostoimintaa-koskeva-yva/yva-ohjelma/terrafame_oy_sulatto_yva_ohjelma_08052017.pdf

Kun Terra Sipilä ja myös Talvivaaran käräjäoikeudessa myös jo vankeuteen tuomittu Pekka ?Peloton? Perä ovat yksissä tuumin todenneet moneen kertaan, että Talvivaarassa ja Terrafamen kohdalla on kysymys "maailman luokan kaivoksesta", niin on paikallaan ottaa esiin ns. maailman luokan kaivos- ja metallialan yhtiöt nikkelin ja sinkin osalta alle:

Maailman johtavat nikkelin tuottajat vuonna 2016 (markkinaosuus % suluissa):

 Vale, BRA 275 000 t/a (14%)
 Nornickel, RUS 236 000 t/a (12%)
 Jinchuan, CHN 157 000 t/a (8%)
 Glencore, GBR & SWI 157 000 t/a (8%)
 Tsingshan, CHN 118 000 t/a (6%)
 Terrafame, FIN 30 000 t/a (2% joskus tulevaisuudessa), nyt 0.5%

Maailman johtavat nikkelituottajien nikkelimetallin tuotanto vuonna 2016:

 Vale, BRA 311 000 t/a
 Nornickel, RUS 160 000 t/a
 Jinchuan, CHN 150 000 t/a + 200 000 t/a ferronikkeliä rakenteilla
 Glencore, GBR & SWI 115 000 t/a
 Tsingshan, CHN 228 000 t/a, ruostumaton teräs 5 200 000 t/a
 Terrafame, FIN 15 000 t/a (joskus tulevaisuudessa)

Huomattava on, että Outokummun Tornion terästehtaan kapasiteetti on vain noin 1 600 000 t/a ja terästehtaan raaka-aineena on n. 90%:sti kierrätysteräs.

Koska ruostumattomassa teräksessä kromia on n. 17% ja nikkeliä n. 7%, niin Tornion terästehtaan maksimaalin puhtaan nikkelin tarve lienee vain luokassa 30-50 000 t/a.

Voisi olettaa, että tämä nikkelin tarve tulee tyydytetyksi täysimääräisesti Nornickelin Harjavallan nikkelitehtaan toimesta. Kyseisen laitoksen nikkelikapasiteetti on noin 65 000 t/a ja

Harjavalta lopetti Terrafamen nikkelirikasteen ostot kokonaan vuonna 2016, kun Nornickel alkoi tuoda junalasteittain nikkelirikastetta Venäjältä Harjavaltaan edelleen jalostettavaksi.

Vuosikausia suurissa taloudellisissa vaikeuksissa olevaa valtion n. 27%:sti (mm. Solidiumin ja Kelan kautta) omistamaa Outokumpua ei tietenkään voida laittaa Terrafamen tappioiden maksumieheksi.

Tätä ei voi tietenkään hyväksyä senkään vuoksi, vaikka Terra Sipilä nimitti Solidiumin hallituksen jäseneksi taannoin mummojen huussien paskalakikonsultin ja kepuloisen kainuulaisen Suomi Kuntoon karaoketähden.

Muistaakseni eilen Outokumpukin ilmoitti jo, että kannattavuus on taas laskenut reippaasti toisen kvartaalin aikana, vaikka raaka-aineidenkin hinnat ovat pudonneet.

Ihmetyttää suuresti, että iso ruostumattoman teräksen kotimainen tuottaja ilmoittaa raaka-aineiden hintojen laskeneen. Talvella Terrafamen rahoitusneuvottelijat kuitenkin kertoivat, että nikkelin hinnat nousevat lähiaikoina hurjasti.

Lontoon metallipörssissä nikkelin hinta on kuitenkin nykyään noin 40% halvempi kuin Talvivaaran aloittaessa toimintansa. Myös nikkeli varastot ovat kääntyneet viime aikoina kasvuun. Kiinan hidastuva talouskasvu ei myöskään tue valtavaa nikkelin hinnan nousua esim. 5 vuoden tähtäyksellä.

Maailman johtavat sinkkimalmin tuottajat vuonna 2016 (markkinaosuus % suluissa):

 Glencore, GBR & SWI 990 000 t/a (9%)
 Teck, CAN 680 000 t/a (6%)
 Hindustan, IND 650 000 t/a (6%)
 Votorantim, BRA 350 000 t/a (3%)
 Boliden, SWE 330 000 t/a (3%)
 Terrafame, FIN 70 000 t/a (0.6%) (joskus tulevaisuudessa), nyt 0.2%

Maailman johtavat sulatetun sinkin tuottajat vuonna 2016 (markkinaosuus % suluissa):

 Korea Zinc, ROK 1 250 000 t/a (9%)
 Nystar, SWI 1 050 000 t/a (8%)
 Glencore, GBR & SWI 1 040 000 t/a (8%)
 Hindustan, IND 600 000 t/a (5%)
 Votorantim, BRA 600 000 t/a (5%)
 Boliden, SWE 470 000 t/a (4%)
 Terrafame, FIN 60 000 t/a (0.4% joskus tulevaisuudessa), nyt 0%

Ihmettelen, miksi valveutunut alan mies suhtautuu poliittisen tarkkailijan Terrafamen toimintaa koskevaan kritiikkiin olankohautuksella.

Metsäteollisuuden asiantuntijanakin alan miehen tulisi tiedostaa, miten tärkeätä on yrityksissä ns. value chainin hallinta. Tässä yhteydessä metsäteollisuudessa puhutaan esim. vertikaalisesta integraatiosta.

Monimetalliteollisuudessa tilanne on suunnilleen sama. Juuri tästä syystä alan miehen mainitsemassa sinkkibisneksessä mm. ruotsalainen Boliden tuntuu pärjäävän erinomaisen hyvin.

Yhtiöllähän on Ruotsissa kaksi isoa sinkkikaivosta (kapasiteetti yht. 330 000 t/a) ja sen päälle vielä sinkkisulattoja, joiden kapasiteetti (470 000 t/a) ylittää selvästi sinkkikaivosten kapasiteetin.

Yllä esittämieni tosiasioiden valossa tuntuu omituiselta, että KHO on 20.5.2017 antamallaan päätöksellä kehottanut Terrafamea jatkamaan kaivoksen ylösajamista. Päätöksessään KHO kuitenkin edellyttää, että Terrafamen on hankittava toiminnoilleen asianmukaiset ympäristöluvat ja yhtiön on nostettava ympäristövahinkoja suojaavan vakuutuksen arvon 107 milj. euroon. Asian voi tarkistaa seuraavasta linkistä:

https://www.terrafame.fi/ajankohtaista/uutiset/2017/05/

Terrafame on ilmoittanut kotisivuillaan, että KHO totesi päätöksessään, että kaivoksen toimintaa voidaan jatkaa vastuullisesti ja suunnitellulla tavalla.

KHO:n arvioima ympäristön mahdollinen vahinko vaikuttaa pieneltä, kun jo nyt tiedetään millaiset pohjavesi- ja ympäristövahingot rutiköyhän malmion epätoivoisesta hyödyntämisestä ovat aiheutuneet.

Tuntuu aika erikoiselta, että kepuloiset Terrafamen kehittelijät yrittävät tilapäisesti hyötyä (=odottavat hintojen nousua) siitä, kun ympäristösyistä kaivostoimintaa joudutaan mahdollisesti rajoittamaan tilapaisesti kehitysmaissa kuten esim. Indonesiassa, Filippiineillä, Kiinassa ja myös Afrikassa ja Australiassa.

Tällaisen skenaarion on oletettu johtavan nikkelin hintojen nousuun, mutta samaan aikaan teräksen valmistajat ovat lisänneet mm. teräksen kierrätystä.

Vaikuttaa siltä, että monimetallialaa metsäteollisuutta heikommin hallitseva alan mies on ym. "mätäkuun jutussaan" ilmeisesti yrittänyt viitata Rautalammelta äskettäin kuultuun jymyuutiseen, että sieltä olisi löydetty harvinaista maametallia esiintymästä, jonka alustava arvo on vähintään 34 miljardia euroa.

Voihan se hyvinkin olla, että joskus tuokin malmio vielä hyödynnetään.

Ehdotan, että alan mies menisi pikaisesti laittamaan valtauspaperit vetämään.

Minulla on henkilökohtaisesti hyvässä muistissa vielä se, kun Pyhäsalmella hyvin tuntemani Ruotasen Erkki kaivoa kotipihaansa kaivaessaan löysi 1958 massiivisen monimalmion, jota on hyvällä tuloksella louhittu näihin päiviin asti.

Nyt kuitenkin kaivostoiminta alkaa olla jo loppusuoralla ja nyt mietitään, mitä valtavissa kaivoskuiluissa aletaan tehdä tulevaisuudessa. Hiukkaskiihdytintä ei sinne valitettavasti tullut, kun se rakennetiin Amerikkaan.

Sen voi kuitenkin todeta, että kyllä iso kannattava kaivos luo alueelle runsaasti hyvinvointia. Pyhäsalmen Outokummun kaivoksella ei ole ollut malmirikasteiden sulattoja, vaan malmirikaste on sieltäkin aina viety junalla rikastettavaski Outokummun sulattoihin Kokkolaan ja Harjavaltaan.

Poliittisen Terrafamen kohdalla mielestäni ei kuitenkaan ole kysymys normaaliajattelun perusteella kannattavasta ja kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta.

Valitettavasti on todettava, että Terrafamen nykyisessä liiketoimintasuunnitelmassa on vähintään porsaan mentävä reikä.

Kysymys on jo kertaalleen kuolleen vainajan poliittisesta tekohengittämisestä valtion varoin, joka ei voi päättyä hyvin. Tästä syystä tuttavallinen lempinimi Terra Sipilä tulee suurella varmuudella jäämään Suomen poliittiseen ja teolliseen historiaan.

alan kolmas miesRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat26.7.2017 20.06
Korjattakoon alan miehen väärä käsitys NS:n liiketoimintasuunnitelmista. Eero Kekäläinen on myös liiketoimintasuunnitelmasta ulkona kuin lumiukko.

New Stroms suhtautuu koko ajan kriittisesti TECTAan. TECTAN osuus kokonaistuotannosta on NS:n suunitelmissa vain 10-12%:a ja Huhtamäen osuus siitä oli sunnilleen 10%, josta tullaan siihen, että Huhtamäen osuus oli noin 1% alustavasti ajatellusta kokonaismyynnistä. Joten Huhtamäkeen ei kannata edes olla yhteydessä.

Ei sellaisen määrän varaan kukaan järjissään oleva pientäkään kartonkikonetta käynnistä.

Tai voidaanhan pieni ja ketterä Tratta PBF tietysti perustaakin sellaisen tuotannon varaan ainakin virtuaalisesti. Ja onhan Krister Björkqvistillä varmaan ollut historiansa vuoksi myös lämpimät suhteet Huhtamäen suuntaan.

Ehkä tästä ajatuksesta tuli sitten Kristerille mieleen se on/off tuotantomalli, jolla pientä ja ketterää tehdasta ja koutteria on ajettu tuhoisin seurauksin nykypäiviin saakka.

Pyydän, että sinä hampaaton alan mies et ilkamoisi enemmälti NS:n suunnitelmilla, joista sinä et todellakaan tiedä yhtään mitään mistään.

Eero KekäläinenRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat26.7.2017 21.29
Kiitos alan kolmannelle palautteestasi asiasta, jota en ole ollenkaan kommentoinut.
Minuakin hiljaista miestä alkaa pikkuhiljaa v...ttamaan, ko. minun sanomaksi julistetaan asioita, joihen en ole yhdelläkään sanalla osallistunu.
Patiksen miehetkin huomasivat asian jo aiemmin.

AKM, se ainoa oikeaRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat27.7.2017 1.25
Eero: Arvaa, että minua v...ttaa, kun trolli kirjoittelee kaikenlaisia tarinoita ja loukkaa muita ihmisiä alan kolmannen miehen ja
AKM:n sen ainoan oikean nimimerkeillä.

JuankoskelainenRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat27.7.2017 17.44
Kyllä meitäkin V....ttaa, kun suurtrolli kirjoittelee kaikenlaisia tarinoita kyläläisistä ja loukkaa meitä kaikkia kyläläisiä.

Kouraan ajattelijaRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat27.7.2017 21.21
Molemmat ovat voittaneet. New Stroms on ollut oikeassa. Kho on tämän vahvistanut.
Toisaalta Juankosken päätöskoneisto on myös voittanut, koska tulkintavirhe ei ole johtanut minkään laisiin seurauksiin eikä tule johtamaankaan.
Näistä asioista on kulunut jo vuosia eikä niitä muualla käsitellä kuin tällä sivustolla.
Kaikki vastuulliset eivät ole enää vastaamassa virheistään ja aika hoitaa kohta loputkin

juristin alkuRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat27.7.2017 22.17
Kouraan ajattelijalle tiedoksi, että kyllä Juankosken kaupungin tekemää takausta koskevan päätöksen purkuhakemusta käsitellään vielä KHO:ssa jo ainakin 13 kuukautta putkeen.

Normaalistihan nämä asiat ratkaistaan KHO:ssa viimeistään10 kuukauden kuluessa muutosvaatimuksesta.

Juankosken tapauksessa on kuitenkin kysymyksessä kepuloisten kähminnästä, joka vaatii KHO:ltakin erityisen taitavia kirjallisia selvityksiä siitä, kuinka vallitsevia lakeja on Kepulandiassa tulkittava siinä tapauksessa, että kepuloiset päättäjät ovat laajalla rintamalla yksimielisesti syyllistynyt virkarikoksiin ja kaupungin varallisuuden hävittämiseen ja nähtävästi myös kansainväliseen rahan pesuun.

Mitään mahdollisuuksia ei kuitenkaan ole muuttaa KHO:n selvää takausta koskevaa vuosikirjapäätöstä, jonka myös EU:n kilpailuvirasto on todennut menneen säännösten mukaisesti.

Merkit vittaavat siihen, että asia viedään vielä oikeuskanslerin käsiteltäväksi.

Virkamiesten vastuu laittomista päätöksistä ei pääty siihen, että laittomien päätösten jälkeen on vaivihkaa poistuttu muina miehinä normaaliin kepuloiseen tyyliin takavasemmalle.

Kouraan ajattelijaRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat28.7.2017 8.26
Juristin alku vain vahvistaa sanani. Tämä asia on siirretty ei-kiirreellisten asioiden listalle. Joissakin muissa paikoissa puhutaan ö-mapista.
Oikeusvaltiollakin on omat tapansa hoitaa vaikeita asioita.

Patiksen miehetRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat28.7.2017 15.06
Patiksessa alkaa pikkuhiljaa v...ttamaan, ko. trolleja tuntuu olevan joka paikassa nykyisin. Missä on muuten Ruukin Pässi?

PVRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat30.7.2017 11.52
Moro,
KHO:n päätöksessä oli seuraavia oikeudellisia tosiseikkoja, jotka vaikuttivat päätökseen:
- PB kiersi tahallaan EU- komission CEUT- sääädöksiä. PB ei ilmoittanut todellista omistajaryhmää, joka oli siis Kyproksella veroparatiisiyrityksenä oleva Milini, jonka omistivat oikeudellekin tutut armenialais-venäläinen johtoryhmä.

-- Juankosken kaupunginjohto oli takuulla tietoinen oikeista omistajista, ja siten tarkoituksella kierrettiin EU-komission määräyksiä.

-PB ei ollut EU-lainsäädännön mukainen Pk-yritys, jonka ei tarvinnut selvittää laitonta valtiontukeansa. Kyse oli tahallisesta ja tarkoituksenmukaisesta säännön kiertämisestä ja siten laiton päätös.

Lisäksi minä lisään tähän sen, että pahimpana rikoksena pidän sitä, että Juankosken johto tiesi yrityksen oikeat omistajat, ja silti antoivat päätöksenteossa vääriä tietoja päätöstä tehneille valtuutetuille. Johto ei kertonut päätöstä tehneille valtuutetuille armenialais-venäläiskoplasta, ja tämän asian oli selkosuomeksi kertonut Vallu Samoritz: Milinin johtoryhmä oli halunnut pysyä nimettöminä ja piilossa sen takia, että kaupankäynti olisi nimien selvittyä vaikuttanut myyntiin. Miksiköhän. MOT/YLE kertoi armenialais-venäläisryhmän rikollisesta taustasta.

Mukavaa, että nyt suurimmilta osin PB:n asioista päättäneet valtuutetut ovat Kuopion valtuustossa ja virkamiehet palkittu johtotehtävillä Kuopion virkakoneistossa.
Mutta minä en ole vielä lopettanut tutkintaani, enkä usko, että Heikki Salonenkaan on. Toivon, että poliisikin jatkaisi asioiden tutkintaa.

juristin alkuRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat30.7.2017 15.46
EU:n komissiossa kauhistellaan, kun Puolassa Laki ja oikeus puolue haluaa erottaa kommunistikaudelta periytyneet lahjontaan syyllistyneet tuomarit.

Kepulandissa "tolkun ihmiset" ja rötöksistä kiinni saadut ministerit jatkaa tehtäviään kuin muina miehinä, mutta tietysti "kantavat" olemattoman vastuunsa suorselkäisesti.

Hesarissa toimittaja Anssi Miettinen kirjotti tänään tästä asiasta ajankohtaisesti:

" Ministerit jatkavat hallituksessa muina miehinä, vaikka puolue vaihtuu lennosta. Tullista tuli riitojen pesä, mutta viraston johdossa ei tapahtunt muutoksia.

Huippuvirkamies (ja entinen VTV:n pääjohtaja Tuomas Pöysti) ajoi hallituksen pyynnöstä perustuslain vastaista lakipakettia.

Hänet nimitettiin oikeuskansleriksi.

Ruotsissa ministerit ovat eronneet muun muassa maksamattoman tv-luvan ja sopimattoman illallisseuransa takia.

Virkistävää olisi kuitenkin joskus nähdä Suomessa ministeriero, joka johtuisi aidoista asiakysymyksistä.

Kun lakihanke on valmisteltu huonosti, kun ministeriön alainen virasto on sekaisin tai on ostettu miljardeilla ilmaa Saksasta.

Ministeri järjestäisi tiedotustilaisuuden ja sanoisi: "Kannan tästä poliittisen vastuun ja jätän eronpyyntöni""

Suuremmin muistilokeroita kaivamatta tulee heti mieleen mm. seuraavat asiat, joissa kepuloiset ministerit ovat olleet keskeisiä puuhamiehiä:

- Lehtomäen mummojen paskalait: hinta n. 2 000 milj. euroa köyhille mummoille. Epäonnistuneen lain johdosta Terra Sipilän myöntämä palkkiovirka valtiosihteerinä, kun Lehtomäki ei enää tullut valituksi eduskuntaan.

- Pekkarisen tyyniä ilmoja koskevat tuulivoimatuet lankomiehen firmalle. Palkkiovirkana eduskunnan varapuhemies.

- Talvivaaran ja Terrafamen katastrofaalinen ympäristörikos ja raskaasti tappiollinen Kainuun Ihme.

Useita TEMin virkamiehiä kallispalkkaisissa Terrafamen johtotehtävissä. Raskaasti tappiollisen kaivoksen pyörittäminen ilman pysyvää ympäristölupaa ravimies Mika "Kulta" Lintilän ja Terra Sipilän valvonnassa.

Muodolliset tuomiot Talvivaaran johdolle virheellisen tiedon antamisesta ja ympäristörikoksista.

Käräjäokeus ei ole nähnyt mitään syytä yritysaneeraukselle, vaikka Talvivaaral Oy:llä ei ole mitään todellista liiketoimintaa, jota laki yrityssaneerausmenettelystäkin edellyttää.

- Chempoliksen omituiset kuviot ja Terra Sipilän aivan ilmeinen osallistminen tappiofirman rahoitukseen sekä omin varoin, että myös selvästi valtioyhtiö Fortumin kautta.

- Juankoskella Premium Boardin ja Biolömmön Talvivaaraa vastaavat yrityssaneerausmenettelyjä koskevat päätökset käräjäoikeudessa ilman mitään reaalista liiketoimintaa, joka biolämmön osalta on jo päättynyt konkurssiin.

- Suomen hakkuuoikeuksien valvonnan laiminlyönti EU:n komission ja parlamentin suunnassa. Metsäasioista täysin ulalla olevan Mika "Kulta" LIntilän omituiset lausunnot, että Euroopan metsäisimmässä maassa jouduttaisiin ostamaan hakkuuoikeuksia 40 milj. eurolla ilmeisesti jostain Luxemburgin syrjäseuduilta tai Hollannsta, kun siellä ei ole puuta käyttävää metsäteollisuutta.

- Viimeisessä Suomen Kuvalehdessä toimittaja Aurora Rämö on raportoinut, kun valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen henkilökohtaiset bisnekset yhdessä veljensä kanssa omistaman Deep Lead-nimisen yrityksen osalta ovat johtaneet KRP:n tutkinnassa tahallisen virkarikoksen epäilyyn.

KRP:n esitutkinnan jälkeen asia menee oikeuskanslerin viraston arvioitavaksi, päättääkö oikeiskansleri nostaa asiasta syytteen.

Mielenkiintoista on seurata, ehtiikö perustuslakien osalta esteelliseksi havaittu Tuomas Pöysti astua virkaansa ennen kuin valtakunnansyyttäjän asia ratkaistaan.

Jos tässä valtakunnan syyttäjän syyteharkinnassa käytetään yhtä huolellista juridista arviointia kuin Juankosken kaupungin yrityksessä muuttaa KHO:n lopullista kieltävää takauspäätöstä, niin tästähän seuraisi sitten se, että vuoden 2018 alusta virkansa aloittava esteellinen oikeuskansleri saisi ottaa ajan kanssa kantaa, voiko valtakunnansyyttäjä korkeita virkatehtäviä hoitaessaan perustuslain mukaan olla ns. julkiesteellinen.

Suomessahan virkamiehen julkiesteellisyys on osa Kepulandiassa noudatettavaa ns. tolkun ihmisten maan tapaa.

Juankoskellakin Esteri kangasveijari totesi keväällä 2011, kun laiton 5 milj. euron takaus oli myönnetty rahanpesijöille, että Juankoskella ei ole ainuttakaan jäävitöntä päättäjää kaupungin virkamieheinä, hallituksessa tai valtuustossa. Tämä lienee ainut kerta, kun Esteri Kangasveijari on virkatehtäviensä aikana noudattanut Terra Sipilänkin edellyttämää 8. käskyn noudattamista.

Tästä asiastahan myös Tasavallan Presidentti on myös monta kertaa todennut, että maan tapaa on syytä noudattaa ja Suomi on oikeusvaltio, joka voi hyvin lähteä jopa kiinalaista oikeuslaitosta opastamaan oikeudellisissa asioissa.

Kaikissa kansainvälisissä tilastoissa Suomi onkin korruptiovapaa maa, mutta kuitenkin OECD:n taholla on vähän ihmetelty sitä, mistä johtuu se, että Suomessa ei ole esiintynyt oikeastaan koskaan korruptiosyytteitä oikeuslaitoksissa.

Minua ihmetyttää, miksi EU:n komissio on nyt alkanut jahdata Puolaa, joka pyrkii eroon kommunismin aikaisista korruptiotuomareista, mutta samaan aikaan minkäänlaista vartoitusta komission taholta ei ole Suomen suuntaan lähetetty oikeuslaitoksen poliittisuuden osalta, vaikka entinen korkeimman oikeuden eronnut presidentti Pauliine Koskelo on lausunut julkisestikin, että Suomen oikeuslaitoksessa sen itsenäisyys on vaarantunut liiallisen poliittisen ohjauksen vuoksi.

Johtuukohan tämä siitä, että Siilijärven komission varapuheenjohtajalla on nykyään hyvät välit komission puheenjohtaja Junckerin kanssa?

Mikäli oikein muistan, niin komission puheenjohtajahan on ollut aikoinaan kehittelemässä Luxemburgin veroparatiisikeidastakin.

TavastRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat31.7.2017 11.47
Juristin alku kirjoittaa siitä ettei Suomessa päättäjiä eroteta yhtä helposti kuin vastaavasti Ruotsissa. En puolustele tilannetta, mutta tunnistakaamme taustat, :

Ns normaalissa länsmaisessa demokratiassa, vaikkapa Ruotsissa tai USA:ssa voidaan riidellä avoimesti ja töppäyksiä tehneet päättäjät erottaa. Nämä yhteiskunnat kestävät jopa jonkin Trumpn valinnan presidentiksi.

Suomessa opittiin kaudella 1944-1991 että jos konsensukseen sallittiin pieninkin särö, niin kommunistit iskivät heti siihen kiilan. Ottaen huomioon Suomen turvallisuuspoliittisen tilanteen, tätä ei haluttu.

V. 1991 jälkeen moni on uskotellut että elämme Suomessa nyt vapaasti länsimaisessa ympäristössä. Mutta menetelmät ja myös ongelmat ovat säilyneet. Ottaen huomioon että Venäjä häikäilemättömästi iskee kiilojaan naapurimaihinsa, aiempi pelko elää sitkeästi.

On vaikeaa tasapainoilla tässä tilanteessa. Kestäisimmekö Ruotsin-tyyppistä kovaa keskustelua ja päättäjien kierrätystä?

juristin alkuRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat2.8.2017 1.27
Tavast antaa Suomen 100-vuostisjuhlavuonna valitettavan puutteellisen kuvan Suomen historiasta.

Historian tuntemus on kuitenkin välttämätöntä, jotta voidaan tänä päivänä tehdä oikeita ratkaisuja ja suunnistaa turvallisesti tulevaisuuteen. Kaikessa päätöksenteossa todellinen tieto on avainasemassa.

En nyt kuitenkaan ryhdy laajemmin luennoimaan Suomen historiasta. Jätän sen esim. Helsingin historian tutkijoiden tehtäväksi.

Arvaan kuitenkin, että Tavast tulee taas valittamaan siitä, kun tämäkin kommenttini on jonkun verran pitempi kuin Amerikassa tehokkaat Trumpin tweetit, jotka ovat herättäneet närää kalkkeutuneiden poliitikkojen keskuudessa.

Jopa Suomessa entinen vasureiden jazz-muusikko, ministeri sekä psykiatri Claes Andersson on jo suorittanut kuuluisan kaukodiagnoosin Amerikan vasta valitun presidentin taudin tilasta ja suosittanut ilmeisesti pakkohoitoa.

Luojan kiitos Kuningas Sauli on kuitenkin vielä pitänyt päänsä jotakuinkin kylmänä, eikä ole lähtenyt puuttumaan amerikkalaisten tähtitieteellisen kalliiksi tulleeseen Obamacaren, joka tullaan varmuudella muutamaan, kun jopa fiksuimmat Amerikan demutkin ovat jo todenneet, että pakko on jotain tälle epäonnistuneelle tähtitieteellisen kallille laille tehdä.

Kuitenkin voin nyt todeta, että Tavastin ilmoittama "vaiteliaisuuden aika" eli vuodet 1944-1991 on aivan liian lyhyt, jos tarkastellaan tällä hetkellä ns. tolkun ihmisten noudattamaa maan tapaa, jota kaikki nykyisetkin Suomen poliittiset päättäjät Kuningas Saulia myöten meitä ohjaavat noudattamaan

Valtamedioiden gallupeista voidaan nähdä, että esim. tulevissa presidentin vaaleissa, meillä voi olla vaikeuksia saada Kuningas Saulin kannatusprosentti pienemmäksi kuin 100%.

Viime viikon lopullahan Venäjän presidentti vieraili Savonlinnassa ja hänenkin odotetaan saavan tulevissa Venäjän presidentinvaaleissa hyvin lähelle 100%:n kannatuslukemat.

Näiden presidenttien kannatuslukemat ovat siis samaa suuruusluokkaa Pohjois-Korean nuorella ja arvaamattomalla Kim Jong-unilla, joka viikoittain leikkii pitkän matkan ohjuksilla samaan tyyliin, kun minun poikani ovat aikoinaan leikkineet Star Wars legoilla.

Suomi on konsensusmaa. Kukaan ei saa keikuttaa venettä, jos perämies on meillä sunnan valinnut ja päättänyt ajaa valtiolaivan Titanicin tapaan suoraan jäävuoren kylkeen.

Juankoskellahan tämä toteutui kaupungin valtuuston yksimielisellä päätöksellä lakkauttaa koko Juankosken kaupungin olemassaolo vuonna 2014.

Nyt sitten ihmetellään, että mitä tuli tehtyä. Kylässä ei ole kohta enää ainuttakaan kunnan ulkopuolista työpaikkaa.

Putinin ja Kuningas Saulin tapaaminen Savonlinnassa oli tietysti positiivinen asia, mutta kremnologit ovat kuitenkin kiinnittäneet huomiota siihen, että tapaamisessa ei välttämättä ollut kovinkaan sydämellinen ilmapiiri.

Mm. demujen kokenut kansanedustaja Jukka Gustafsson on jo joutunut jälkikäteen laatimaan Putinille onnittelupuheenkin, jonka Putinin olisi pitänyt esittää Kuningas Saulille Savonlinnassa.

Olen aina arvostanut demujen aktiivista Jukkaa, joka on myös esiintynyt jopa opetusministerinä, enkä muista hänen pahemmin epäonnistuneen tuossa tehtävässään.

Jukkahan on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 1976. Ennen uraansa kansanedustajana Gustafsson on työskennellyt konepuuseppänä, koulutussuunnittelijana sekä Murikka-opiston rehtorina opiston ensimmäiset kymmenen toimintavuotta (1977?1987).

Ainoa asia, josta ehkä Jukkaa hieman moittisin, on hänen toimintansa Suomen Palloliiton varapuheenjohtaja 1991?2006 ja vuodesta 1993 lähtien Jalkapallosäätiön hallituksessa.

Kun nykyään katselee Suomen jalkapallomaajoukkueen surkeata räpellystä kansainvälisillä kentillä, niin ei hyvällä sydämelläkään voi Suomen jalkapallopäättäjien päitä lähteä silittelemään.

Minä luulen, että Suomen miesten jalkapallomaajoukkue ei pysyisi erääkään esim. Englannin naisten jalkapallomaajoukkueen kyydissä parhaillaan meneillään olevissa jalkapallon EM-kisoissa.

Selvää on tietysti se, ettei Suomen jalkapallokulttuurin heikosta tilasta voi yksin Jukkaa syyttää, mutta jotakin hämärää tähän Suomen kansainväliseen jalkapallomenestymättömyyteen täytyy liittyä.

Jalkapalloa huomattavasti vakavampi asia on, että Suomeen on sen itsenäisyyden aikana syntynyt useita kuristavia ns. Gordionin solmuja, joista suomalaiset poliittiset päättäjät eivät näy millään pääsevän eroon tai saavan niitä auki.

Todettakoon nämä solmut vielä selkokielellä, kuten nykyään myös YLE:ssä on päivittäin tapana tehdä jo uutistenkin kohdalla.

Minua ihmetyttääkin se, miksi suomalaiset ajaa koko ajan ns. käsijarru päällä, eikä aktiivisesti keskustella esim. seuraavista Kepulandian ajankohtaisista ongelmista, jotka on lähes täysin haudattu tai aiotaan haudata historian vaijetuille lehdille:

 Itsenäisyysjulistus eduskunnassa 6.12.2017

 Sisällissota 1.1.1918-15.5.1918 (36 640 kaatunutta)

 Tammikuun kihlaus (23.1.1940, STK:n ja SAK tuponeuvottelut alkavat, yleissitovat TES-sopimukset, SAK on monopolisoinut Kepulandiassa ihmisten tekemän työn)

 Talvisota 30.11.1939-13.3.1940 (kaatuneita 27 662) (Molitovin ja von Ribbentropin salaiset asiakirjat)

 Jatkosota 25.6.1941-19.9.1945 (kaatuneita 63 333 ja haavoittuneita 158 000) (Molotovin ja von Ribbentropin salaiset asiakirjat)

 Pariisin rauhanneuvottelut heinä-lokakuu 1946 (Pariisiin 13. elokuuta 1946 saapunut kommunisti pääministeri Mauno Pekkalan johtama Suomen valtuuskunta sai esittää näkökohtansa viimeisenä. Valtuuskunta oli ennen lähtöään valmistellut yhdessä presidentti J. K. Paasikiven johdolla Suomen puheenvuoron.)

 YYA sopimus 6.4.1948 (allekirjoittajat presidentti Paasikivi ja pääministeri kommunisti Mauno Pekkala (SKDL) sekä Vjatseslav Molotov)

 NATO perustettiin 4.4.1949 (Suomi ei ole mukana, koska Suomi oli läänitetty Neuvostoliiton etupiiriin)

 Kekkosesta tulee presidentti 1.3.1956 ja Kepulandia syntyy. Seniili Kekkonen joutuu luopumaan presidentin tehtävistä vasta 27.10.1989 ja kausi päättyy 27.1.1982 (yli 33 vuoden mittainen hiihtorupeama Lapin lumilla ja Siperian tundrilla)

 Mauno Koivistosta tulee presidentti 27.1.1982 ja pysyy virassaan 1.3.1994 saakka (demu-hegemonia syntyy)

 Mauno Koivisto sulkee 1990 Tiitisen listan Supon kassakaappiin vuoteen 2050 saakka

 Suomi liittyy Euroopan Unioniin 1.1.1995

 Suomen liittyminen euroon (1.1.1999 tilivaluutta, 11.1.2002 käteiseurot käyttöön, käsittämättömät kansantaloudelliset vahingot)

 Suomen uusi perustuslaki 1999 astuu voimaan 1.3.2000 (työmarkkinoita eikä poliittista oikeuslaitosta saada uudistettua)

 Kepuloisten Ympäristöministeri Paula Lehtomäki siunaa vanhojen mummojen huusseja koskevan vuodesta 2004 kehitteillä olleen ympäristöasetuksen vuonna 2011 ja ns. Paskalaki astuu voimaan. Kepuloiset lähettävät mummoille Lehtomäen ohjauksen mukaan 2-3 miljardin euron suuruisen laskun, kun Terra Sipilä kehittelemä jätepuhdistusteknologia otetaan käyttöön.

 Sauli Niinistöstä tulee presidentti 1.3.2012 (ensimmäinen oikeistolainen presidentti sitten Juho Kusti Paasikiven jälkeen vuodelta 1956)

 Terra Sipilä ryhtyy pääministerinä laittamaan Suomea kuntoon 29.5.2015

 KiKy-sopimus syntyi lopullisesti 10.6.2016 (yleissitoviin TES-sopimuksiin ei kuitenkaan koskettu)

 Terra Sipilä vieraili Terrafamen kaivoksella ja löysi "Kainuun ihmeen" 14.1.2016. Hintalappu vähintään 3 miljardia euroa.

 EK sanoo yksipuolisesti irti 16.2.2017 tammikuun 23.1.1940 kihlauksen, mutta avosuhde jatkuu

 Sote-sota (Kataisen & Stubbin hallitukset 22.6.2011, Terra Sipilän hallitus alkoi 29.5.2015---?, perustuslaki ei salli valinnan vapautta eikä kuntien oikeutta järjestää terveydenhuoltonsa)

 Korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko näki viime viikolla selvittämisen arvoiseksi sen, että meilläkin olisi perustuslakituomioistuin Viron tapaan, jossa korkein oikeus toimii sekä korkeimpana oikeutena, korkeimpana hallinto-oikeutena että myös valtiosääntöoikeutena. Lakimiesliitossa tätä ajatusta ei katsota hyvällä.

 Viime viikolla umpeutui perustuslakituomioistuinta koskevan kansalaisaloitteen jättöaika. Kansaa ei tällainen asia Kepulandiassa kiinnostanut kannatuskortteja kertyi vain 525 kappaletta, kun esim. sote-sotaan, työmarkkina- ja koulutusjärjestelmien uudistuksiin liittyvät perustuslailliset kysymykset koskettavat yli 5.3 miljoonaa suomalaista.

Nytkään ei saada "perustuslaillisten ongelmien" johdosta nopeutetussa järjestyksessä edes lainsäädäntöä, jolla voidaan vahvistaa mm. poliisien tiedonsaantia mahdollisten terroristi-iskujen ehkäisemiseksi.

Näyttää siltä, että punaisella Jaguarilla yhden ihmisen Helsingissä tahallaan tappaneen ja viittä muuta uhria piittaamattomalla ajollaan vahingoittanut pitkäaikainen mielisairas ei ole vielä suomalaisille lainsäätäjille riittävä näyttö siitä, että perustuslain mukaan myös kaikenlaisen väkivallan ohrilla täytyy olla perustuslailliset oikeudet heti eikä vasta sitten, kun joku turbaanipäinen kahjo ajaa vaikka eduskuntatalon edessä SAK:n järjestämässä työn puolesta marssissa vaikka 100 kappaletta marssijoita suoraan Honkanummelle hautuumaakuntoon.

Alla hieman analyysiä menneistä tärkeistä Suomen itsenäisyyden Gordionin solmukohdista:

"Paasikiven noustua presidentiksi Mauno Pekkalasta tuli pääministeri. Pekkala johti pääministerinä muun muassa Suomen valtuuskuntaa Pariisin rauhanneuvotteluissa vuosina 1946?1947 samoin kuin neuvoteltaessa YYA-sopimuksesta, jonka hän myös allekirjoitti Vjat?eslav Molotovin kanssa Moskovassa 6. huhtikuuta 1948.

Jälkimmäisissä neuvotteluissa Pekkala jäi kuitenkin Urho Kekkosen ja J. O. Söderhjelmin varjoon. Keväällä 1948 hän johti ministerivaliokuntaa, joka tutki väitteitä kommunistien kaappaushankkeista.

Pekkalan epäsäännölliset elämäntavat ja niin sanottu häilyväisyys herättivät aikanaan kritiikkiä.

Paheksuntaa on herättänyt erityisesti se, että Pariisin rauhanneuvotteluissa hän oli puoluetoveriensa neuvosta antanut Suomen valtuuskunnan puheen etukäteen Molotovin tarkastettavaksi, minkä seurauksesta siitä jouduttiin poistamaan aluepalautustoiveisiin viitanneet kohdat. Hän vältteli muulloinkin Neuvostoliiton edustajien ärsyttämistä."

Pekkalahan oli ennen sotia Väinö Tannerin (demu) kannattaja, joka sitten sotien jälkeen käänsi takkinsa ja ryhtyi SKDL:n ns. "rauhanmieheksi". Pekkala välttyi myös takinkääntönsä ansiosta sotasyyllisyysoikeudenkäynnistä, vaikka oli ollut mm. pitkäaikainen valtiovarainministeri ja neuvotteli Saksan kanssa Saksan aseavusta Suomelle.

NATO siis perustettiin vain noin vuosi Suomen sopiman YYA sopimuksen jälkeen. Koska NATO sopimusta ei tietysti voitu neuvotella ja allekirjoittaa vain yhden vuoden aikana, niin on selvää, että NATO neuvotteluissa oli katsottu, että Suomi kuuluu Neuvostoliiton etupiiriin, mikä oli vahvistettu jo myös kommunisti Mauno Pekkalan ja Paasikiven neuvottelemassa YYA-sopimuksessa.

Kekkosen aikana YYA sopimus uusittiin vuosina 1955, 1970, 1983 aina 20 vuodeksi ja Kepulandiassa vaikenemisen ja pelottelun kulttuuri on jatkunut keskeytyksettä näihin päiviin asti, aivan kuten Tavast yllä on todennut.

Pariisin rauhansopimus mitätöitiin vuonna 1990 ja Mauno Koivisto lakkautti YYA sopimuksen lopullisesti 1992, mutta valitettavasti jätti silloin liittymättä NATOon.

Savonlinnassa Putin ja Kuningas Sauli suorittivat 15 minuutin risteilyn Olavinlinnaan hienolla S/S Saimaa höyrylaivalla ja molemmilla karehti hymy huulilla laivan takaosassa.

Kun itsekin olen usein ollut Savonlinnassa tuollaisten höyrylaivojen kyydissä takaosassakin, niin tiedostan hyvin asiaan kuuluvat tunnelmat.

Savonlinnan Oopperajuhlien jälkeen Putin järjesti vähän isommat laivastojuhlat Pietarissa, jonne oli haalittu myös Venäjän jättiläissukellusvene Dmitri Donskoi ja ohjusristeilijä Pjotor Veliki. Isot oli naapurimaan laivat ja vähän tässä meikäläistäkin hävetti, kun Putin nostatti tunnelmaa loistoluokan moottoripurtensa kannella ja kiihotti sotilaat rytmikkääseen 3-kertaiseen URAA-huutoon.

Tuli mieleen, mahtoiko Putin naureskella URAAta huutaessaan mielessään taannoiselle Saimaan risteilylle Kuningas Saulin kanssa, kun höyrykone hiljaa putputti ja laiva kuljetti arvon herroja kohti Olavinlinnaa ja opperaa.

Minulle tuli tuosta Saimaa-risteilystä mieleen vähän kuin piirikunnalliset urheilukilpailut kauniissa kesäillassa.

Minua on alkanut vähän huolestuttaa nämä Kepulandian monet Gordionin solmut, joita tuntuu koko ajan syntyvän myös Suomen nykyisen perustuslainkin kanssa.

Näyttää siltä, että Kepulandiassa muutamat ns. perustuslakiasiantuntijat näyttävät halvaannuttaneen koko Kepulandian lainsäädäntötoiminnan ja tietysti myös Kepulandian oikeuslaitoksenkin.

Hesari pani eilen merkille, että Amerikan varapresidentti Mike Pence käy tapaamassa NATO-liittolaisia Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Montenegrossa.

Pencellä näyttää olevan mukavia terveisiä Trumpilta, joka on ilmoittanut, että Balkanin ja Baltian liittolaisten ei tarvitse olla huolissaan NATOn 5. artiklan kanssa, koska kyllä Amerikassa pidetään sopimuksista kiinni.

Hesari on todennut, että viimeisin Amerikan Presidentti, joka on vieraillut Suomessa, oli Bill Clinton, joka tapasi Martti Ahtisaaren Helsingissä 1997. Sen jälkeen Amerikan Presidentit ja varapresidentit ovat suunnanneet vierailunsa Viroon ja Tallinnaan.

Kyllä tässä täytyy ihan oikeasti onnitella Baltian ja Balkanin päättäjiä, jos katsoo pelkästään Venäjän ja NATOn puolustusbudjetteja. Alla vähän tietoa vuoden 2016 luvuista:

 Venäjä 59 800 milj. USD
 USA 664 000 milj. USD
 NATO Yhteensä 918 300 milj. USD
 Englanti 60 340 milj. USD
 Saksa 40 660 milj. USD
 Ranska 43 620 milj. USD
 Italia 21 880 milj. USD
 Puola 9 350 milj. USD
 Viro 497 milj. USD
 Latvia 400 milj. USD
 Liettua 630 milj. USD
 Suomi 3 195 milj. USD

Kuten yo. luvuista jo nähdään, niin esim. Viron NATO sopimus takaa Virolle 15.3 kertaisen puolustusbudjetin esim. Venäjän sotilasmenoihin verrattuna.

Ainakaan minä en usko sitä, että Putin lähtee uhalla testaamaan NATOn toimintakykyä esim. Baltiassa. Se testi voi tulla pirun kalliiksi, koska Amerikassa on nykyään Presidentti, joka saattaa ihan oikeasti ärsytettynä toimiakin.

Tästähän nähtiin pientä mallia jo Syyriassakin, jossa Assad astui sen kuuluisan Obaman kertoman punaisen viivan yli.

Suomessakin olisi hyvä rehellisesti tiedostaa nämä Kepulandian tärkeät Gordionin solmukohdat, niin ehkä tulevan 100 vuoden kuluessa saamme jollain tavalla vielä Kepulandiankin ihan oikeasti kuntoon.

Nyt Terra Sipilä näyttää valmentaneen jo Suomen selvästi ylikuntoon. Urheilupiireissä tätä tilaa kuvataan usein sillä, että urheilija ajettiin maitohapoille.

Kun nyt katselee Lontooseenkin lähtevää urheilusakkia, niin tuloksista päätellen suurin osa joukkueen jäsenistä on jo nyt maitohapoilla, vaikka ei vielä ole edes noustu Finnairin koneeseenkaan.

Minä vaan kysyn, mistä se johtuu, että ruotsalaiset näyttävät jatkuvalla syötöllä esim. uinnissa uivan kultamitaleita MM-kisoissa ja pitävät pilkkanaan Suomea jopa lätkässä?

Yksi selitys Suomen heikolle urheilumenestykselle on meikäläinen ravinto- ja ruokakulttuuri. Suomalaiset juovat esim. maitoa vuosittain peräti 132 kg/capita, kun Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa vastaavat luvut ovat:

 Ruotsi 83 kg/capita/vuosi
 Norja 81 kg/capita/vuosi
 Saksa 56 kg/capita/vuosi

Ei siis ole mikään ihme, että suomalaisten keihäs lentää miehillä nykyään vain vaivoin yli 80 metriä, kun Norjan Thorkildsenin ennätys terveenä on 91.59 metriä ja saksalaisen Röhlerin 93.90 m ja hänen maamiehensä Vetterillä jopa 94.44 m.

Kouraan ajattelijaRe: Sinisilmäinen Tavast ja Oulunpoijjaat2.8.2017 2.56
Pidän alan kolmannen miehen pitkistä ja perusteellisista kirjoituksista. Ne ovat täyttä asiaa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: