Keskustelu

alan kolmas miesTerra Sipilän sote meni Gordionin solmuun30.6.2017 21.59
Eilen se lopullisesti selvisi. Terra Sipilän sote-hanke meni Gordionin solmuun.

Vasureiden perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintien totesi eilen hymyssä suin telkkarissa, että valiokunta totesi sote-uudistuksen yksimielisesti perustuslain vastaiseksi.

Varatuomari Annika totesi, että presidentin oikeuskansleriksi nimittämän oikeustieteen tohtori Tuomas Pöystin ja Sote Rehulan yhdessä suurella vaivalla laatima 1 500 Sote-eepos, jossa on yli 700 lakipykälää on pahassa ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa.

Annikan perustelut ovat selvät. Kepuloisten maakuntahallitus on ihan ok, mutta valinnanvapaus, ainakaan osakeyhtiömuodossa ei turvaa sitä, että jokainen suomalainen saa asianmukaisen terveydenhuollon.

Se on nyt todistettu, että ainoastaan julkinen terveydenhuolto takaa laadukkaan terveydenhuollon tasapuolisesti jokaiselle sukupuoleen tai säätyyn katsomatta jokaiseen kolkkaan Suomen nimellä.

Yksityisten yritysten on turha havitella terveydenhuoltoon liittyvien palvelujen tuottamista, koska yksityisillä yrityksillä ei voi olla sellaista osaamista, jota laadukas terveydenhuoltotyö edellyttää.

OP-ryhmän, Lähitapiolan, Mehiläisen, Attendon ja Pihlajalinnan tapaisten yritysten sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvät toiminnat ja tulevaisuuden suunnitelmat näyttävät siis Annika Lapintien (vas) johtaman perustuslakivaliokunnan mukaan olevan kaikki ristiriidassa perustuslain tasapuolisuutta vaativien pykälien kanssa. Ajankohta ei ole sopiva valinnanvapauden lisäämiselle, vaikka valinnanvapaus tietysti viehättää teoriassa kaikkia.

Asia on hyvin yksinkertainen: Suomessa sote-palvelujen tuottaja ei saa harjoittaa voittoa tuottavaa toimintaa. Ainakaan yksityisellä yrityksellä ei voi olla sellaista mahdollisuutta.

Myöskään julkiselle puolelle yhtiömuotoinen toiminta ei sovi. Tästä seuraa, että kaikki valtionyhtiöt ja kuntaliittojen omistamat yhtiöt on välittömästi lakkautettava. Piste.

Tästä periaatteesta seuraa myös se, että myöskään ammattiaan harjoittavat lääkärit, hammaslääkärit tai sairaanhoitajat, eikä myöskään apteekkarit saa rikastua yksittäisten ihmisten terveyden tai sosiaalisten ongelmien kustannuksella.

Tällainen periaatehan on täysin selvä. Luulisi, että Terra Sipiläkin olisi tämän ottanut huomioon, kun laittoi Sote Rehulan ja Tuomas Pöystin kirjoittamaan 1500 sivuista kansallista Sote-eepostaan.

Sääliksi käy Sote Rehulaakin, kun hän on vuosikausia pyörinyt unettomana sängyssään ja miettinyt Sote-eepokseen koko ajan uusia pykäliä, kun erilaiset "perustuslakiasiantuntijat" ovat sivusta huudelleet, että taas tuli paha juridinen moka eteen.

Sinänsähän tässä ei ole mitään uutta, sillä jo edellisellä vaalikaudella Jyrki Kataisen soten kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) karttaharjoitus törmäsi myös kiviseinään, kun soten vastuuministeri Maria Guzenina-Richardsonilla (demut) ei ollut uskottavuutta ja soten valmistelu meni terveys- ja sosiaaliministeri Paula Risikon (kok) ja peruspalveluministeri Gutzenina-Richardsonin väliseksi kärhämöinniksi. Hätiin tarvittiin sitten myös demujen Krista Kiuru ja Petteri Orpo (kok)- tietenkin huonoin tuloksin.

Meillä on kuitenkin vielä olemassa se vanha neuvo, että tuleen ei pidä jäädä makaamaan.

Koska hallituksen tärkein uudistus nyt torpattiin kylmästi eduskunnassa, niin ainoa keino on, että Terra Sipilä nyt tilaa audienssin Kiinan matkansa jälkeen Kuningas Saulilta, mutta ei enää tee U-käännöstä Turun ja Naantalin välisellä tiellä.

Tietysti Terra Sipilä voisi vielä sen tehdä, että virkamieshallituksessa hän valtuuttasi Nappisilmän (kok) kirjoittamaan Tuomas Pöystin 1500-sivuisesta sote-eepoksesta ns. selkokielisen kansanpainoksen Aleksis Kiven Seitsemän Veljeksen tyylisenä lyhyempänä selontekona, jossa olisi tolkun ihmisenkin ymmärrettävää tekstiä korkeintaan vain tuollaiset 50-sivua.

Kysymyksessä olisi ns. Soten strateginen paperi, jossa ei ole lähdetty jokaista lääkepurkkia vielä luettelemaan ja jokaiselle suomalaiselle räätälöityä hoitosuunnitelmaa laatimaan, koska tällainenhan edellyttäisi jo yli 5 milj. henkilökohtaisen hoitosuunnitelman kirjoittamista, jotta kysymyksessä olisi tarkasti perustuslain kaikki säädökset huomioon ottavista sote-suunnitelmista.

Sehän tiedetään, että Nappisilmällä on ennen ministerin tehtäviä ollut myös toimittajataustaa, joten sellainen ihminen pystyy hyvinkin nopeasti kiteyttämään vaikeatkin asiat kansantajuiseen muotoon.

Nappisilmäähän tarvittiin myös silloin, kun kepuloisen huussikonsultin laatima vanhoille mummoille yli 2 miljardia euroa maksanut paskalaki piti saada järjestykseen.

Tuon työrupeaman jälkeen Nappisilmä onkin nyt ryhtynyt uudistamaan jo Suomen kalkkeutunutta koulujärjestelmääkin Terra Sipilän luottoministerinä ja toimeksiannosta.

Olen jokseenkin vakuuttunut siitä, että Nappisilmän kirjoittama 50 sivuinen Sote 2020 Kansantajuisesti eli Acta Sote Fennica 2020 on se työväline, jolla Terra Sipilän kehittämä soten Gordionin solmu voidaan vielä avata.

Tietysti on tärkeätä, että Nappisilmän kansantajuinen opaskirjanen levitetään mahdollisimman laajasti kaikkiin kuntiin Kuntaliiton toimesta ja tietenkin myös kaikkiin päiväkoteihin, kouluihin ja valtion virastoihin kuten KELAan, THL:ään ja vakuutusyhtiöihin jne.

Tällä tavoin voidaan varmistaa, että soten hyvä sanoma juurrutetaan jokaisen suomalaisen kansalaistaitoihin ja tietämykseen jo varhaiskasvatusvaiheessa.

Nappisilmän kansantajuisesta soten opaskirjasta voisi sitten muodostua yhtä tärkeä terveydenhuollon käsikirja kuin on ollut kaikkien lääkäreiden jo 40 vuotta käyttämä Pharmaca Fennica, josta lääkärit aina tarkistavat millainen lääke ja annostus pitää mihinkin tautiin kulloinkin määrätä.

Pharmaca Fennica 2016 käsittää viisi osaa ja nettiversio maksaa vain 103 euroa. Tähän ei tarvita maakuntauudistusta eikä maakuntavaaleja.

Uutuutena on nyt tullut myös nettiversiona Hoitotyön Pharmaca Fennica. Hintaa ei ole vielä julkistettu, mutta uskon, että alan ihmisille löytyy edullinen nettiversio, ehkä hintaluokassa 100 euroa per vuositilaus.

Näistäkin nykyajan tuotteista nähdään, ettei näitä sote-asioita pidä lähteä paksut lakikirjat kourassa uudistamaan. Asiakasta pitää aina lähestyä tuote edellä, ei juristi edellä.

Kun Nappisilmän kansantajuinen Acta Sote Fennica 2020 saadaan nettilevitykseen, niin melko varmasti voidaan suurelta osin myös välttyä Terra Sipilä useiden miljardien eurojen soten IT-järjestelmien loputtomasta rakennustyöstäkin.

On selvää, että jopa Oulunpoijjaat mielellään laativat Acta Sote Fennica 2020:stä myös edullisen pilvipalveluihin perustuvan mobiiliversion.

Innovatiivinen peliyhtiö Lightneerkin voisi myös laatia Sote Pelin, jossa Angry Birdien tapaiset valkotakkiset sote-hoitajat ampuvat palloilla KELAn ja Arvauskeskusten nykyiset monet luukut muussiksi, jonka jälkeen löytyy oikea yhden luukun tie, jossa palkintona on pisteistä riippuen eri arvoisia Sote Seteleitä lähtien yhden vuoden kattavasta sote-palvelusta aina elinikäiseen kattavaan sote-palveluun saakka.

Vake Oy:n kautta Nesteen osakkeet voitaisiin aivan hyvin sijoittaa tähän alustalouden innovatiiviseen toimintaan, niin saataisiin valtion omaisuudellekin sentään jotain vastiketta.

Olen melko varma, että Rovion Angry Birdien kehittäjä ja Lightneer-yhtiön brändijohtajaksi siirtynyt innovatiivinen Peter Vesterbacka kyllä heti haistaa sen, että Sote Peliin ne vasta isot rahat kytkeytyy.

Markkinakoko on hyvinkin 20 miljardin euron luokaa pelkästään kotimaassa, joka varmasti ylittää uuden Lightneer-yhtiön hiukkasfysiikan opetukseen liittyvän pelin markkinapotentiaalin.

Suomen Hippos Ry ajoilta Mika Lintilällä Hippoksen entisenä hallituksen puheenjohtajan olisi varmasti myös paljon annettavaa tällä pelien alustalouteen liittyvällä saralla, koska Suomen Hipposhan on vuosikymmeniä pyörittänyt hyvällä menestyksellä raveissa jo Tototoimintaakin.

ValtuutettuRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun1.7.2017 10.32
Onko Papukaijalla enää aikaa tehdä kuntavalituksia?

alan kolmas miesRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun1.7.2017 15.16
Mihin tehtävään valtuutettu on saanut valtakirjan?

Paskahuussin portsariksiko?

Pystyykö Juankosken paskahuussin portsarin ansioilla vielä elämään Kepulandiassa?

Ketkä ovat valtuuttaneet valtuutetun paskahuussin portsariksi?

alan kolmas miesRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun1.7.2017 17.48
Eero Kekäläiselle sen verran, että ainakin osittain NS:n valitusten johdosta Suomen Kuntalaki muuttui keväällä 2015 ja kunnissa sulle mulle, mulle mulle peli tuli mahdottomaksi ja verovarojen jakamiselle tuli pelisäännöt.

Hampaaton alan mieskin voi aikansa kuluksi vaikka tutkiskella Kuntaliiton kotisivuja.

Siellä Kuntaliitto opastaa kuntapäättäjiä ja Juankoskelaisia EU-säännösten oikeaan tulkintaan ja käyttää esimerkkinä NS:n ja Juankosken kaupungin välisiä oikeistapauksia.

Kuntaliiton opastuksella pyritään nähtävästi siihen, että vastaavia laittomia päätöksiä ei pidä kunnissa tehdä.

Olen jokseenkin varma, että näiden esimerkkien avulla moni kunta on jo välttynyt turhista oikeusprosesseista ja korkeista oikeudenkäyntikuluista, kun päätöksiä tehtäessä jo heti on noudatettu voimassa olevaa lainsäädäntöä, eikä vasta vuosien kuluttua pitkien, kalliiden ja raskaiden oikeudenkäyntien jälkeen.

Tilannehan on tässä vähän sama kuin alan miehen vaatiessa mamuraiskaajia tilille tekosistaan tai maasta karkoitettavaksi törkeän käytöksen vuoksi.

Loogisesti asiaa tarkastellen voidaan todeta, että kyllä kunnankin virkamiehen täytyy lakia noudattaa.

Ei lakien noudattaminen sivistysmaissa koske pelkästään mamuja tai NS:iä.

Käsittääkseni lakien noudattaminen koskee myös alan miestä ja Eero Kekäläistä. Vai mitä?

Yllyttääkö alan mies taas kirjoituksillaan siihen, että mitään lakeja tässä maassa ei tarvitsekaan noudattaa?

Toistaiseksi virkamiehille on kuitenkin suotu meillä tässä suhteessa erityisoikeudet, koska kunnallisessa päätöksenteossa meillä vain harvoin virkamiehet saavat ankarampia tuomioita lain rikkomuksistaan kuin korkeintaan huomautuksen tai moitteen.

Tämäkin asiantila johtuu pitkälle siitä, että kunnallisessa päätöksenteossa valittajilla ei yleensä ole riittävää pätevyyttä virkamiesten saattamiseksi vastuuseen laittomista teoistaan.

Toisaalta meillä ei myöskään ole riittävää suojaavaa lainssädäntöä, että rötösten paljastajat voisivat riskittä tehdä ilmoituksia esim. virkamiesten laittomasta toiminnasta.

Joka tapauksessa tavallinen tien tallaaja tehtyään jonkin vähäisenkin talousrikoksen on jo heti kalterien takana, jos on joltain sattunut varastamaan esim. 50 euroa.

Pitkässä juoksussa yhteiskunnallinen säästö on siis NS:n toiminnan kautta miljardeja euroja. Luulisi, että alan mies tervehtisi tätäkin ilolla, mutta ei.

Kehotan kuitenkin alan miestäkin tekemään Suomen yhteiskunnalle samanlaisia positiivisia kaikkia veronmaksajia hyödyttäviä palveluja tai edes yksi sellainen.

alan miehen lyhyestä vähättelevästä kommentista voisi päätellä, että alan mies sisimmässään onkin hyväksymässä kaiken laittoman toiminnan, kuten jokaisella kunnon kepuloisellakin tuntuu olevan pääsääntöisesti tapana.

Vaasan yliopiston korruptiotutkijoiden selvitys piilokoruption laajuudesta Suomessa yllätti monet, mutta ei missään tapauksessa valveutunutta NS:iä.

Luulisi, että alan mies ymmärtäisi edes sen, että korruptio on yhteiskunnan syöpä, josta ei voi päästä eroon muuta kuin radikaalileikkauksella.

Viittaan vain alan miehen omiinkin kirjoituksiin Sipilän yhteiskunnan yhteisten varojen mulle mulle jakotavasta.

Toistaiseksi NS:lle tästä valitusharjoituksesta on ollut vain kustannuksia ja runsaasti juridista kokemusta, joka on kyllä jo arvo sinänsä.

alan miehen kommenteista huolimatta NS pitää kuitenkin huolen siitä, että tämä oikeusprosessi viedään loppuun saakka.

Kun se hillotolppa joskus tulee, niin sitten katsotaan miltä hillo maistuu. Keskusta pettää aina.

Patiksen miehetRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun1.7.2017 18.42
Alan kolmas on jostain syystä taas Eeron kimpussa.

alan AllanRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun1.7.2017 19.44
Papukaija sekoaa

Eero KekäläinenRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun1.7.2017 21.40
No johan on piru sentänsä.
Patiksen miehetkin on jopa tuoppiensa nauttimisen ohessa huomanneet, et Eero ei oo kommentoinut asiaan ollenkansa ja jo akämmä alkaa ojentaa.
Kuten tunnette, eero ei oo niitä herkkähipiäisimpiä, joka vetää herneen nenäänsä pikkuasioistapikkuasioista.
Mistäköhän syystä alan kolmannen teksteissä useastikin mainitaan nimeni, vaikka en osallistunut keskusteluun sanallakaan ??
Löytyskö patiksen tuopinpohjalta vastaus ?

SairaanhoitajaRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun1.7.2017 22.02
AKM, se ainoa oikea Vapaa Juankoski trolli on seonnut.

Trumpin sanoja lainatakseni sanon sen vielä selvästi: "Trolli is a nut job".

Mediassa ilmaus voidaan kääntää myös selvälle suomen kielelle "AKM trolli on hullu" eli erittäin vaikea tapaus, jolle on syytä kirjoittaa M1-luokan pakkohoitomääräys.

M1-luokan henkilöillä on seuraavat oireet:

"Täysi-ikäinen henkilö voidaan toimittaa ja määrätä tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon vain, jos seuraavat kolme edellytystä vallitsevat samanaikaisesti:

Henkilön on oltava mielisairas eli psykoottinen, teettää esimerkiksi kuntavalituksia ja haukkuu muita ihmisiä ilman syytä

Henkilö on mielisairautensa hoidon tarpeessa siten, että hänen hoitoon toimittamatta jättämisensä pahentaisi hänen mielisairauttaan, vaarantaisi hänen terveyttään tai turvallisuuttaan tai vakavasti vaarantaisi muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta.

Mitkään muut käytettävissä olevat mielenterveyspalveluiden vaihtoehdot eivät sovellu käytettäviksi tai ovat hoidollisesti riittämättömiä."

alan miesRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun1.7.2017 22.30
Papukaijalla on maaninen vaihe.

alan kolmas miesRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun2.7.2017 2.35
Kepuloisten tie valtaan ja vallasta alas:

Suviseurat Porissa 2017:
https://www.youtube.com/watch?v=3ssbz5ZLArc

Laestadiolaisuus ja politiikka:
https://www.youtube.com/watch?v=ictKCRsSOmQ

Suomen kuntoon laitto alkaa:

Kuka pelkää Paulaa
https://www.youtube.com/watch?v=U-gdSFYr-OU

Suomi Kuntoon
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015020819164580_uu.shtml

Lopputuloksen alku:

Perustuslakivaliokunnassa todetaan, että valtio ei voi muuttaa työmarkkinoita koskevaa lainsäädäntöä kysymättä lupaa SAK:lta ja AKT:ltä. Työsopimusten täytyy olla yleissitovia ja yleissitovuus koskee myös niitä yrityksiä ja työtekijöitä, jotka eivät ole ammattiliittojen jäseniä.

Suomessa työtekijällä ei ole oikeutta sopia työnantajansa kanssa palkasta, työajasta eikä muistakaan työehdoista. Yksittäisen työntekijän on aina kysyttävä lupaa työtekoon ja työhön sovellettaviin työehtoihin SAK:n piirijohtajalta. Talkootyö on Suomessa kielletty paitsi kepuloisilta Suviseuroissa.

Fennovoiman atomipommin rakennustyöt aloitetaan Pyhäjoella, vaikka rakennuslupaa ei ole

Terrafame on maailman luokan yritys, vaikka ympäristölupaa ei ole ja laajat pohjavesiongelmat ovat kiistattomat. Nuosjärvi on myös jo tuhoutunut. 20 vuoden kuluttua myös Oulujärvi ja Saimaa on tuhottu.

Halla-ahon ja Laura Huhtasaaren arvot eivät sovi Terra Sipilälle eikä Petteri Orpolle.

Sinisen taivaanrannan maalari Timo Soinin arvot ovat kuitenkin täysin linjassa Presidentin, Sipilän ja Orpon arvojen kanssa. Suomi on saatava kuntoon hinnalla millä hyvänsä.

Muutama Sinisen Vaihtoehdon ministeri on siinä rytäkässä pieni hinta, kun Sinisen Vaihtoehdon Jari LIndströmkin, joka on ehkä kuitenkin ollut yksi rehellisimpiä ministereitä Terra Sipilän hallituksessa, lopettaa Suomen kuntoon laiton tähän vaalikauteen ja ryhtyy kirjoittamaan paljastuskirjaa "Olin oravanpyörässä"

Sote menee 28.6.2017 Gordioninin solmuun.

Samalla käy ilmi, että Terra Sipilän Sote-eepoksen laatineen oikeustieteen tohtorin ja oikeuskansleriksi nimitetyn Tuomas Pöystin tuntemus Suomen perustuslain säädöksistä osoittautuu ohueksi verrattuna perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja varatuomari Annika Lapintien (Vas) perustuslakitietämyksen verrattuna.

Valtakunta ajautuu perustuslailliseen kriisiin. Oikeuskanslerin tulisi valvoa Suomen lainsäädäntötyötä ja virkamiesten sekä myös presidentin ja ministerien toimintaa.

Kuinka vasta valittu oikeuskansleri voi hoitaa tehtävänsä, jos hän ei hallitse Suomen ehkä tärkeintä lakia eli perustuslakia?

Perustuslakivaliokunnan mukaan:

 Kepulandiassa maakuntamalli soveltuu muitta mutkitta sote-asioiden hoitoon, koska tarkalleen 18 maakuntaa turvaa perustuslain mukaan täysin tasapuoliset sote-palvelut kaikille maakunnille ja maakuntien asukkaille maakuntien väestöpohjasta riippumatta.

 Kunnat eivät voi tuottaa sote-palveluja. Tätä etenkin suuret kaupungit ihmettelevät. Koska monilla niistä jo nyt on verrattain hyvin toimivat sote-järjestelmät. Pienemmistä kaupungeista toimivat sote-järjestelmät täytyy lakkauttaa ja panna kaikki sote-investoinnit jäihin, kunnes maakuntavaalit on pidetty joskus vuonna 2025.

 Perustuslakivaliokunta edellyttää sitä, että Helsingin 600 000 asukkaan sote-palvelujen taso täytyy tasapuolisuuden vuoksi laskea samalle tasolle kuin perustuslakivaliokunnan käyttämien asiantuntijoiden mukaan on sopiva taso, johon esim. 70 000 asukkaan Keski-Pohjanmaa pystyy.

 Perustuslakivaliokunta unohti lausunnossaan ottaa kantaa siihen pahaan eriarvoisuutta aiheuttavaan epäkohtaan, että peräti 1.8 milj. suomalaista käyttää nykyään työterveyshuollon hyviä palveluja. Epätasa-arvoa aiheuttavista sote-palveluista on ehdottomasti päästävä eroon viimeistään vuonna 2019.

 Vaikuttaa siltä, että perustuslakivaliokunta haluaa vielä kieltää myös vakuutuspohjaiset sote- ja terveyspalvelut, joita esim. OP-ryhmä on alkanut rakentaa Omasairaala ja terveysasemaverkostojensa avulla. Tämä tullaan näkemään sote-sopimuksen seuraavan lausuntokierroksen jälkeen.

 Perustuslakivaliokunnan aktiivinen jäsen demujen Maria Guzenina huomautti iloisesti Iltalehdessä, että prof. Tuomas Ojasen mukaan yksityisiä yrityksiä koskeva "sääntely ei täytä perustuslain 124 §:stä ilmenevää vaatimusta, jonka mukaan julkisten hallintotehtävien antaminen muulle kuin viranomaiselle ei saa vaarantaa perusoikeuksia."

 Guzenina huomautti Iltalehdessä myös, että "nyt on ilo todeta, että perustuslaki voitti, ihmiset voittivat."

Soten poliittisen kädenväännön lopputulos:

Soten ympärillä demujen piirissä kaiken positiivisen kehityksen kieltäviä käsityksiä edustavalta Guzeninalta näyttää jääneen perustuslaki itseltään lukematta, vaikka oli Kataisen hallituksessa täysin epäonnistunut peruspalveluministeri.

Kansanedustajana ollessaanhan Guzenina vuonna 2010 Lahden moottoritiellä kaahasi 100 km:n nopeusrajoitusalueelle 150 km/h, joten Guzeninan lakien tuntemus voidaan kyllä laittaa ihan oman arvonsa, vaikka jäätyään kiinni ilmoitti olevansa yksinhuoltaja:

"Maria Guzenina-Richardson joutui ikävän julkisuuden kohteeksi ajettuaan moottoritiellä yli150 kilometrin tuntinopeudella rajoituksen ollessa 100 kilometriä tunnissa. Tuhansien eurojen lasku tuntuu kansanedustajan mukaan kukkarossa.

- Yksinhuoltajana kun perhettäni elätän, ovat sakot kyllä tuntuvat, Guzenina kertoo Iltalehdelle."

Perustuslain 18 §:ssä todetaan seuraavasti:

"Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla."

Selvästi näkee, että demut haluavat näköjään kieltää työteon ja ammatin harjoittamisen esim. lääkäreiltä ja terveydenhuollon sekä sote-palvelujen ammattilaisilta, vaikka perustuslaki nimenomaan toteaa, että julkisen vallan tulee edistää työllisyyttä myös sote-sektorilla.

Toivottavasti seuraavissa eduskuntavaaleissa demujen äänestysprosentti jää samalla tasolle kuin Ranskassa, jossa on todettu, että Ranskassa demu-ajattelulla ei ole enää sijaa nykyajan yhteiskunnassa.

Entinen valtapuolue sosialistit sai 577 jäsenen parlamenttiin vain 29 räksyttäjää eli 5%:n osuuden. Se on suunnilleen samalla tasolla kuin Suomessa Sininen Vaihtoehto. Käytännössä siis päätöksenteon kannalta pyöreä nolla.

Joka tapauksessa nyt jo tiedetään, että SAK:n ja opettajien ja muiden julkisten alojen työtekijät hiovat Suomessa kirveitään syksyn tuleviin työsopimusten neuvottelupöytiin, joten Suomessakin tullee ajankohtaiseksi julistaa yleinen hätätila vielä ennen tulevaa 100 vuotis juhlapäivää 6.12.2017.

Kansallisen hätätilan syy on perustuslaillinen kriisi, koska perustuslakivaliokunta on 28.6.2017 kieltänyt yksityisen yritystoiminnan ja ammatinharjoittamisen sekä kohtuupalkallisen työnteon Suomessa.

alan miesRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun2.7.2017 6.05
Kehitys Suomen politiikassa näyttää menevän ihan eri suuntaan kuin Papukaija ennustaa ja toivoo:

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005276030.html

alan kolmas miesRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun2.7.2017 15.43
Minäkin huomasin yöllä, että YLE lähti levittelemään tietoa demujen yllättävän korkeasta suosiosta.

Ihmettelen kuitenkin sitä, ettei kokenut alan mies huomannut, että kysymyksessä on FAKE NEWS.

Äskettäinhän tuli myös julkisuuteen kyselytulos, jossa todettiin, että Halla-aho on nuorten suvereeni suosikki pääministeriksi.

DEMU-selvityksiään varten Kantar TNS haastatteli yli tuhatta ihmistä kesäkuun alussa. Virhemarginaali on enimmillään vajaat 3 prosenttiyksikköä.

Kannattaa katsoa tarkemmin, kuka kyselyn rahoitti ja ketä haasteltiin. Kyllä varmasti ainakin Antti Rinteeltä on kysytty ja kaikki kuntapäättäjät sekä maailman parhaat kätilöt ja maatilojen lomittajat on soitettu läpi.

Koska näin yllättävä tulos demujen suosiosta on nyt noteerattu tärkeimpänä uutisena YLE:ssä, niin on paikallaan ottaa selvää, mitä ennuseukkoja löytyy Kantar TNS:n takaa.

Alla on Kantarin johtoryhmän nimet:

"Kantar TNS Oy:n johtoryhmään kuuluvat toimitusjohtaja Satu Yrjänen, kaupallinen johtaja Nina Urala, innovaatio- ja konsultointijohtaja Päivi Kauppinen, henkilöstöjohtaja Eila Onniselkä ja talousjohtaja Magnus Segercrantz."

Kysynpä vaan maailmaa nähneeltä alan mieheltä, että menisitkö sinä ostamaan vanhan auton näiltä "ostetuilta ennuseukoilta"?

Ennen vanhaan kävin aina Savonlinnan torilla haastattamassa tunnettua mustalaisennustajaeukkoa. 50 markalla sai alustavan ennustuksen tulevaisuudesta, mutta tarkempi ennustus maksoi 100 markkaa. Minulle riitti aina alustava ennustus ja lörtsyn osto tutulta myyjältä.

Minä olen myös ostanut monta vanhaa autoa ja olen huomannut, että paras hinta/laatusuhde on mustalaisten myymillä autoilla.

alan miestä neuvon vielä sen verran, että odota nyt vaan rauhassa, kun Terra Sipilän hallitus kaatuu perustuslailliseen kriisiin ja Kuningas Sauli tulevien presidentin- ja eduskuntavaalien jälkeen nimittää virkamieshallituksen vanhaan hyvään YYA-tyyliin.

Halla-ahoahan ei voida missään tapauksessa nimittää pääministeriksi, vaikka Halla-aho on mielipidemittausten mukaan Suomen nuorten viimeinen toivo. Halla-ahon valttikorttina on selkeä NATO-kanta. Nimet vain sopimuspaperiin.

Kepuloistenkin olisi viisasta vihdoin ja viimein tajuta, että maailma on muuttunut. "Veret seisauttaneen vaalivoiton" aikoinaan ennustanut kepuli Seppo Kääriäinenkin on viime aikoina jättänyt ennustamisen nuorempien tehtäväksi.

Syynä on se, että punamultakauteen ei ole enää paluuta. Lehmien lukumääräkin Suomessa laskee koko ajan.

Olisi paras tunnustaa tosiasiat, kuten Paasikivi aikoinaan sanoi.

Muistelen, että myös Vironperän isäntä ja Karjalan evakko Johannes Virolainen totesi aikoinaan: "parempi on kerta rysäys kuin jatkuva natina".

Seuraavissa eduskunnan hajotusvaaleissa meillä äänestysprosentti voi jäädä 30-40%:n tuntumaan, koska Suomen nuoriso ei harmaahapsisia demuja äänestä. Jakovarat on jaettu. Nyt täytyy tulla toimeen omillaan tai muuttaa maasta pois. Onneksi EU-jäsenyys sallii tämän.

Eilenkin kävin pitkän keskustelun espoolaisen perhepäivähoitajan kanssa, joka kertoi jäävänsä eläkkeelle. Kun kysyin syytä, niin hän totesi, että Espoossa ei enää valitettavasti ole lapsia ja lähes kaikki koulutkin on homeessa.

Suomessa syntyvyys onkin nykyään saatu lähes kiinalaiselle yhden lapsen tasolle. Yleisesti tiedetään, että tällainen punamultameininki ja kaikkien asioiden keskittäminen on tuhon tie.

poliittinen tarkkailijaRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun6.7.2017 0.48
Kuten jo yllä totesin: Terra Sipilän sote-malli meni Gordionin solmuun.

Tällaiset solmut eivät aukea millään muulla tavalla kuin miekalla.

Politiikassa se tarkoittaa hallituksen hajottamista ja uusia vaaleja.

Hallitus ja sen pääministeri Terra Sipilä on laajasti ottaen menettänyt luottamuksensa ja pääministerin toiminta näyttää vähintään omituiselta ja epätoivoiselta.

Jopa oikeuskansleriksi nimitetty Tuomas Pöysti on todennut, että soten valmistelussa on ollut mukana poikkeuksellisen vahvaa poliittista ohjausta.

On selvää, että tuleva oikeuskansleri Tuomas Pöysti on koko sote-lain osalta esteellinen, kun on ollut valmistelemassa sekä maakunta- että myös valinnanvapausmallia.

Pöysti ei tule esteettömäksi maakuntamallin osalta, vaikka hän ilmoittikin eilen, että hän ei enää osallistu valinnanvapauslain valmisteluun. Tähän saakkahan hallitus on koko ajan korostanut, että sote-laissa kysymys on kokonaisuudesta, joka sisältää sekä maakunta- että valinnanvapausmallit.

Poliittista ohjausta on tullut sote-sekoilussa kahta kautta.

Terra Sipilä on ajanut ns. kepuloisten maakuntamallia, jolle tulisi verotusoikeus ja maakunnat vastaisivat sote-palveluiden tuottamisesta.

Kysymyksessähän olisi kolmas verotushimmeli entisen kunnanveronjärjestelmän ja valtion verotuksen sekä siihen liittyvän valtionosuuksien tasausjärjestelmän lisäksi.

Kokoomus on puolestaan ajanut ratkaisuksi nykyisen kunnalliseen monopoliin perustuvan sote-järjestelmän avaamista kilpailulle, siis laajaa valinnanvapautta.

Sotea lähdettiin uudistamaan, koska kunnallisiin arvauskeskuksiin oli luvattoman pitkät jonot ja sote-kustannukset olivat karanneet käsistä väestön ikääntymisen ja korkean työttömyysasteen vuoksi.

Arvauskeskuksista potilaat hyvin usein lähetetään kalliin erityissairaanhoidon piiriin, koska arvauskeskuksissa ei ole osaamista yleistenkään sairauksien hoidossa ja monissa arvauskeskuksissa on myös pulaa hoitohenkilökunnasta.

Sote-palveluissa meillä vallitsee tänä päivänä ns. useiden luukkujen laatikkoleikki, jossa potilaita pallotellaan luukulta toiselle, mutta palvelua ei saa. Syrjäseuduilla asiallista sote-palvelua ei useinkaan saa lainkaan.

Savonlinnasta Rantasalmen bussipysäkille synnyttämään lähetetty äiti osoittaa sen, että Suomen nykyisissä sote-palveluissa perustuslain säädöksillä on pitkään pyyhitty persettä, eikä eläkkeelle äskettäin jäänyt oikeuskanslerikaan vallitseville epäkohdille (virkamiesten päätöksille) ole korvaansa loksauttanut.

Tänä päivänä ei siis ole mitään epäilystä siitä, että nykyinen sote-järjestelmä on lähes joka kohdassa perustuslain vastaisessa tilassa. Kuitenkin toimintaa jatketaan ja mm. emeritus prof. Martti Kekomäki totesi eilen YLE:n haastattelussa, että Suomen nykyinen sote-järjestelmä on kustannus- ja laatumielessä Euroopan tehokkain.

Kekomäen lausuntoja ei sovi ihmetellä, koska hänhän on ollut vahvasti mukana, kun nykyistä perustuslain vastaista järjestelmää on oltu luomassa.

Joka tapauksessa Terra Sipilä keksi soten maakuntamallinsa perustan keskusteltuaan Kekomäen kanssa vuonna 2011.

Vuonna 2011 Kekomäkihän oli tutustunut Ruotsin sote-uudistuksiin ja näiden havaintojensa perusteella oli havainnut mm. seuraavaa:

"Ruotsissa noussut kohu vanhustenhoidon laadusta kauhistuttaa suomalaisasiantuntijaa, terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon professori Martti Kekomäkeä.

Ruotsissa säästöjen toivossa esimerkiksi vanhusten vaippoja on punnittu. Kekomäen mukaan tällainen kaupallinen ajattelu ei voi olla Suomen ratkaisu.

- Tähän maailmaan en halua missään nimessä olla johdattamassa suomalaista terveydenhuoltoa, ja minun mielestä se on kammottavaa.

Takana näkyy ihan selvästi niin sanottu kaupallinen intressi, joka haluaa säästää jokaisesta vaipasta ja lähtee punnitsemaan vaippoja. Se ei voi olla millään tavalla Suomen ratkaisu, Ketomäki sanoi aamun Huomenta Suomessa."

Joka tapauksessa keskusteltuaan Kekomäen kanssa Terra Sipilä keksi, että ym. ongelmat ratkaistaan ns. maakuntamallilla ja maakuntavaaleilla, jolloin sote-palveluille saadaan Terra Sipilän mukaan ns. "laajemmat hartiat."

Lähtökohtaisesti Terra Sipilä näyttää siis lähteneen siitä, että sote-palveluja ei voida tuottaa yksityisten palvelujen tarjoavien toimesta.

Terra Sipilä siis näyttää perustuslain vastaisesti vastustavan sitä, että jokin yksityinen taho voisi tuottaa sote-palveluja hyväksyttävällä tavalla.

Muualla Euroopassa Englantia ja Ruotsia lukuun ottamatta sekä Pohjois-Amerikassa pääasiassa erilaisiin vakuutuksiin (esim. Suomen sairausvakuutus) perustuvat sote-järjestelmät nojaavat pääasiassa yksityisiin terveyspalvelujen tuottajiin ja lääkintäpalveluja tarjoaviin lääkäreihin eli ammatinharjoittajiin sekä hoitolaitoksiin ja sairaaloihin (usein säätiöiden ylläpitämiä).

Muiden maiden vakuutuspohjaisista järjestelmistä ei enemmälti negatiivista tietoa ole tullut.

Nyt kuitenkin onneksi myös perustuslakivaliokunta linjasi, että valinnanvapautta voidaankin Suomessa lisätä myös sote-palvelujen osalta. Tämä on hyvä merkki.

Perustuslakivaliokunnassa ongelmaksi näyttää kuitenkin tulleen kaksi asiaa. Maakuntamalliin liittyvät aikataulukysymykset ja siirtymävaiheeseen liittyvät isot rakennemuutoksiin liittyvät riskit.

Toisaalta perustuslakivaliokunta ei voinut hyväksyä lisääntyvään valinnanvapauteen liittyvää kunnallisten palveluiden pakkoyhtiöittämistä.

Terra Sipilä näyttää olevan optimisti, kun hän nyt näköjään haluaa siirtää luvattuja maakuntavaaleja vain 9 kk. Parasta olisi, että Terra Sipilä lopettaisi puheet kokonaan maakuntamalleista ja maakuntavaaleista.

Vaihtoehtona nykyiselle kuntiin ja mahdollisesti maakuntiin nojaavalle terveyspalvelujärjestelmälle harkittavaksi voitaisiinkin ottaa sote-vakuutuksiin perustuvat sote-järjestelmät.

Näistä järjestelmistähän on olemassa jo erittäin laajaa ja hyvää kokemusta Euroopassa ja myös Pohjois-Amerikassa erityisesti Kanadassa, joka on iso ja laaja maa. Huomattavasti Suomeakin suurempi.

Suomessa mm. KELA ja Sitra ovat vahvasti puhuneet vakuutuspohjaisen järjestelmän puolesta.

Vakuutuspohjaisista järjestelmistähän meillä on runsaasti kokemusta mm. eläkejärjestelmien kohdalla. Ei varmasti tuota ylitse pääsemättömiä ongelmia, jos vastaavia järjestelmiä luodaan myös sote-palveluille.

Eläkeyhtiöt varmasti mielellään lähtevät vakuuttamaan myös ihmisten terveyttä, koska silloin voidaan todennäköisesti vähentää myös nopeasti kasvavia eläkemenoja.

Johtavien eläkeyhtiöiden hartioiden koossa ei myöskään ole mitään moittimista, jos vertailua aletaan suorittamaan vaikka Terra Sipilän lilliputtimaakuntiin eli Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaahan nähden.

Nyt on jo tiedossa, että esim. OP-ryhmä ja Lähitapiola ovat jo kovaa vauhtia rakentamassa vakuutuksiin perustuvia terveydenhuoltojärjestelmiä, joten vaihtoehtoja näyttää olevan tarjolla runsaasti.

Suomen laaja ja toimiva työterveysjärjestelmähän on jo perinteisen julkisten terveyspalvelujen ulkopuolella ja perustuu erilaisiin pakollisiin ja vapaaehtoisiin vakuutusmaksuihin.

Suomalaisten ei pidä hirttäytyä pelkästään kepuloisten ajamaan poliittisesti ohjattuun maakuntamalliin, jossa sote-palvelujen tuottavuuden ja kustannusten läpinäkyvyyttä ei voida edes kontrolloida.

Maakuntavaalit eivät voi olla se tapa, jolla sote-palveluja tulevaisuuden Suomessa kehitetään modernisti ISO 9001 normien jatkuvan parantamisen hengessä.

Jatkuvan parantamisen periaate edellyttää tietysti sitä, että toiminnan tulokset ovat mitattavia. Prof. Martti Kekomäki on todennut mm. sen, että Suomen sote-palveluissa toimintojen sisäinen laskenta puuttuu lähes kokonaisuudessaan. Tästä syystä esim. THL ei tiedä nykyäänkään tarkasti, mitä mikäkin terveydenhuollossa maksaa.

Luulisi, että Terra Sipilä insinöörinä tietäisi sen, että aivan ensimmäinen työ Suomen nykyisessä sote-huollossa on asianmukainen kustannuslaskenta.

Kekomäki on myös todennut, että sote-kustannuksia voidaan oleellisesti pienentää puuttumatta mihinkään maakuntamalleihin.

Tästä on ollut hyvänä esimerkkinä mm. Etelä-Karjalan kuntien Eksote-malli. Toisaalta myös monissa kunnissa on ollut onnistuneita kuntien sote-palvelujen ulkoistuksiakin.

Terra Sipilä on nykivässä päätöksenteossaan usein esittänyt asiansa jopa Saksan pääministeri Merkelille erilaisten prosessikaavioiden muodossa.

Tästä syystä olisi vähintään kohtuullista, että Terra Sipilä lopultakin esittäisi prosessikaaviot ja simulointitulokset vaihtoehtoisista sote-malleista ja jonkinlaisen vertailun eri maiden sote-kustannuksiin, jolloin saataisiin perustuslakivaliokuntaankin jonkinlainen muu vertailutieto kuin poliittinen tieto vaihtoehtoisista malleista esim. seuraavasti:

- nykymalli (kuntapohjainen moni-rahoitus)
- kuntapohjainen malli (pieni kunta, Helsinki)
- kuntapohjainen malli ulkoistuksen kanssa (pieni, iso kaupunki)
- kuntayhtymäpohjainen malli (pieni ja isompi kuntayhtymä)
- vakuutuspohjainen sote-malli
- vakuutuspohjainen malli (Saksa, Ranska, Kanada)
- Terra Sipilän maakuntamalli (Suomi, vertailu Ruotsiin)

Kun Sote näköjään meni kerralla Gordionin solmuun jo kolmannen kerran, niin nyt on hyvä ottaa sotessa kunnollinen mietintätauko ja purkaa Terra Sipilän hätäpäissä antama kielto siitä, että kunnat eivät saa jatkaa tarpeellisten investointien tekemistä terveydenhuoltoonsa ja sote-palveluihin.

Demujen Antti Rinnekin on todennut keskeisenä sote-kysymyksenä, että Suomessa kovassa kasvussa olevat huostaanotot täytyy pystyä hoitamaan sutjakkaasti, koska ei ole sopivaa, jos meillä huostaanottojonot alkaa lähennellä jo maksuhäiriöisten jonojen pituutta.

Viimeksihän muistaakseni eilen Asiakastieto kertoi, että tänä vuonnakin maksuhäiriöisiin oli tullut jo 148 000 uutta suomalaista.

Koska perustuslakivaliokunnan mukaan valinnan vapauksien lisääminen on toivottava suunta, niin tuntuu hyvin loogiselta ja toivottavalta se, että yksityiset terveydenhuolto- ja sote-aloista kiinnostuneet sijoittajatahot entistä aktiivisemmin hakeutuvat eri asteiseen yhteistoimintaan kuntien ja kuntayhtymien kanssa.

Tähän lähestymistapaan on hyvin sovellettavissa myös perustuslakivaliokunnan edellyttämä asteittainen sote-palvelujen läpinäkyvä modernisointi, joka täyttää myös EU:n SEUT sopimuksen kilpailutusvaatimuksen.

Täytyy ottaa huomioon sekin, että Suomi on EU:n täysiverinen jäsen ja EU sopimusten mukaan EU:n asukkaat voivat saada sote-palveluja kaikissa EU maissa.

(http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:088:0045:0065:EN:PDF)

Tästä seuraa se, että Suomessakin palvelut täytyy voida tuottaa kilpailukykyisesti.

Pahimmassa tapauksessa varakkaimmat suomalaiset nostaa kytkintä ja hankkii järkevät sote-palvelut muista EU maista.

Vaarana meillä on näköjään sekin, että härkäpäinen Terra Sipilä runnoo maaliin soten maakuntamallinsa hinnalla millä hyvänsä ja meillä voi olla 10-15 vuoden päästä Suomessa puolenkymmentä maakuntamallin perusteella rakennettua tyhjää sote-keskusta terveyasemineen, kun asiakkaat hankkivat sote-palvelut pääkaupunkiseudulta ja mahdollisesti jopa ulkomailta.

Terra Sipilän härkäpäisestä tyylistä saatiin hyvä näyttö taas tänään, kun hän väkisin runnoi läpi hallituksessa epäommistuneet FIMEAn hajasijoituspäätöksen, vaikka Helsinki oli lähtenyt hakemaan Helsinkiin Englannista siirtyvää lääkevirastoakin.

On naurettavaa, että Terra Sipilän runnomassa FIMEA päätöksessä todetaan, että FIMEAlla on toimintaa jatkossa Kuopioassa, Helsingissä, Turussa ja myös Oulussa.

Oulun osalta voidaan ihmetellä taas Terra Sipilän "kotiseuturakkautta" tällaisessakin asiassa. FIMEAn henkilöstöstä yksi (1) tulee sjoittumaan Ouluun.

Mahtaakohan kysymyksessä olla jonkun FIMEAn pienen konttorin kokopäiväinen portsarin toimi?

Näin kepuloiset luovat hyvinvointia ympäri Suomea ja seuraavissa eduskuntavaaleissa kannatus on onneksi korkeintaan 10%.

Sote Rehula puhui tänä iltana kovan työn tehneenä ja huojentuneena jo Sipilän 2:sta hallituksesta.

Muistan sen vielä elävästi, kun Mari Kiviniemi alkoi aikoinaan myös innoissan puhumaan Mari Kiviniemen 2:sta hallituksesta, kun kepuloisten Paras-hanke oli mennyt kiville.

Kivinimen 2:sta hallitusta ei koskaan sitten tullut, vaan kepuloisille tuli rökäletappio ja Mari lähti Pariisiin OECD:n toimistoon ennustamaan maailman tulevaa talouskehitystä.

Keijo RäsänenRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun6.7.2017 21.29
Käyttääkö Heikki J. W. Salonen valtaa New Stroms organisaatiosa? Milloin Heikki käynnistää tehtaan uudestaan?

NS tiedotusRe: Terra Sipilän sote meni Gordionin solmuun6.7.2017 23.03
Väliaikatietona Räsäsen Keijolle.

Esteri Kangasveijari totesi 3.12.2012 TV toimittajalle, että Tratta PBF:llä on parhaillaan meneillään huoltoseisokki, jonka pituudesta ei ole tarkkaa tietoa.

Nyt tehdas on ollut "huoltoseisokissa" kohta täyteen viisi vuotta.

On siis täysin mahdoton käynnistää huoltoseisokissa olevaa Römssyä, koska muutosjohtajakin on siirtynyt Kuopion leipiin.

Eikä ole varmuutta siitäkään, mitkä mahtavat olla muutosjohtajankaan ajatukset Römssyn osalta.

Keväällä 2011 NS:n ja muutosjohtajan sukset menivät pahasti ristiin.

Silloin NS halusi käynnistää Römssyn, mutta muutosjohtaja päätti lähteä rahoittamaan tuntemattomien armenialaisten ja venäläisten rahanpesijöiden vaarastohallibisneksiä Hangossa ja kaiken maailman bioenergiahankkeita seisovassa biovoimalassa.

Kun on näin suuret erimielisyydet Römssyn tulevan liiketoiminnan osalta, niin kyllä varmasti Keijo Räsänekin ymmärtää, että on hyvin vaikeata tehdä mitään asiaa koskevia päätöksiä Römssyn kohdalla kesken meneillään olevan huoltoseisokin.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: