Keskustelu

poliittinen tarkkailijaVake Oy - kepuloisten Suuri Puhallus?3.7.2017 1.21
Herra varjele meitä, kun Terra Sipilän Kiinan tuliaissäkki avataan suomalaisten tarkasteltavaksi.

Toistaiseksi säkin sisältöä ei ole vielä lähemmin paljastettu, mutta Terra Sipilän Kiinan matkan aikana on allekirjoitettu enemmän erilaisia kauppa-, investointi- sekä aiesopimuksia kuin koskaan aiemmin suomalaisministerin johtaman Team Finland -vierailun yhteydessä. Erilaisia sopimuksia allekirjoitettiin viime viikolla peräti 54 (Valtioneuvoston kanslian tiedote).

Tulevia yhteistyömahdollisuuksia kartoitettiin esimerkiksi energiasektorilla, cleantech- ja digitaalisissa ratkaisuissa sekä koulutuksessa. Myös suomalainen talviurheiluosaaminen kiinnostaa Kiinaa, joka valmistautuu Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin.

Kiinalaisyrityksille on ollut erittäin suuri merkitys myös sillä, että "pääministeri Sipilä on ollut matkalla mukana ja tavannut Kiinan presidentin sekä pääministerin", totesi yritysvaltuuskunnan johtaja, Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Taannoinhan innovatiivinen pääministeri keksi Intiaan suuntautuneella samanlaisella matkallaan lehmänlantaan liittyvän biodynaamisen ikiliikkujan, josta vielä saadaan maitoa.

Ei muuta kuin ruohoa sisään ja toisesta päästä energiaa ulos. Tämän ympäristöystävällisempää teknologiaa ei voi olla.

Mikä on parasta, niin teknologia on kehitetty ja patentoitu Oulun yliopiston tutkijoiden ja ikuisesti lupaavan Chempoliksen toimesta. Koska ns. Oulunpoijjaat olivat Intiassa asialla, niin silloin alkaa tapahtua.

Koska Kiinassakin energia ja cleantech näyttävät olleen suomalaisten puolelta näkyvästi esillä, niin saatamme pian kuulla taas Oulunpoikien miljardien eurojen arvoisista mahdollisesti Chempoliksen kehittämiseen ja Vake Oy:öön liittyvistä suurhankkeista. Ties vaikka Fortum myytäisiin kohta kiinalaisille tai ainakin Nesteen biodiesel osaaminen.

Kiinan tuliaisina innovatiivinen pääministeri aivan taatusti nostaa tapetille taas jonkun valtion yhtiön kehityshankkeen, kun Chempoliksen avulla on nyt pää saatu avattua ja vihdoin valtion yhtiöiden "taseet on saatu myös tuottamaan".

Eduskuntahan on antanut Terra Sipilälle ja kepuloisille täydet valtuudet tehdä valtion omaisuudelle lähes, mitä huvittaa tai mitä kepuloisten sisäpiiriin kuuluvat "think tankit" milloinkin näkevät parhaaksi.

Monet oikeusoppineet ovat jo varovasti kyselleetkin, voidaanko valtion omaisuus noin vain antaa Terra Sipilän tai hänen luottomiestensä haltuun ja päätäntävallan kohteeksi.

Mitään väliä ei tunnu olevankaan sillä, onko kysymyksessä liiketaloudellisesti kannattavasta hankkeesta, kunhan vain hanke on kirjattu kepuloisten sulle-mulle puolueohjelmaan ja Terra Sipilän omakätisesti laatimaan valtion kehitysyhtiö VAKE Oy:n valtioneuvoston toimesta 29.12.2016 julkaisemaan toimiohjeeseen.

Saa nähdä, millä tavalla uusi oikeuskansleri ja Terra Sipilän luottomies ja sote-sopimuksen laatija Tuomas Pöysti tulee aikanaan arvioimaan VAKE Oy:n toimintaan liittyviä päätöksiä, koska Pöystillä pitäisi oll vahva sekä hallinnollinen että juridinen kokemus vuodesta 2007 lähtien valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajanakin.

"Valtioneuvoston 13.5.2016 hyväksymän Valtion omistajapolitiikkaa koskevan periaatepäätöksen mukaan valtio tavoittelee yhtiöomaisuutensa hoidossa mahdollisimman hyvää taloudellista ja yhteiskunnallista kokonaistulosta.

Taloudellinen tulos muodostuu yhtiöiden arvon pitkäjänteisestä kehityksestä sekä voitonjaosta.

Osakkeenomistajalla, yhtiön hallituksella ja toimivalla johdolla on kullakin omat osakeyhtiölakiin perustuvat tehtävänsä, vastuunsa ja oikeutensa.

Lisäksi niiden toimintaan sovelletaan hyvää hallintotapaa perustuen kulloinkin voimassa oleviin hyvän hallintotavan suosituksiin."

Innovatiivinen pääministeri Terra Sipilä tuli omistajaohjuksen suojelijaksi ja hän valitsi ensi töikseen 4.8.2016 valtion Solidium Oy:n hallitukseen avustajakseen kainuulaisen paskalaki ja huussikonsultin sekä yrityssaneeraukseen oudosti päässeen Talvivaara Oy:n suuromistajan ja eduskunnasta viime vaaleissa pudonneen Paula Lehtomäen.

Marraskuussa 2016 Kempleen insinööri Sipilä laittoi päähänsä Terrafame pipon ja ilmoitti, että "Kainuun ihme" on löytynyt.

Joulukuussa 2016 Terra Sipilä laaditutti sitten Vake Oy:tä koskevan toimintaohjeen ja 29.12.2016 kepuloinen Mika Lintilä nimitettiin elinkeinoministeriksi Suomen Pankkiin korkoa kasvamaan nimitetyn Kivihiili ja Nikkeli Ollin tilalle.

Ministerinimityksensä johdosta Lintilä sai vastuulleen myös Valtion omistajaohjauksen ja Vake Oy:n valvonnan.

Kivihiili ja Nikkeli Ollihan oli "menestyksellä" ennen Suomen Pankkiin siirtymistään saanut sovittua Rossatomin kanssa, että kyllä Fortum tulee takuumieheksi, jotta kepuloisten jo pitkään suunnittelema Fennovoiman ydinvoimala saadaan rakennettua perinteisessä hyvässä naapuruusyhteistyössä.

Yhteistyössähän ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta on vähän arveluttavaa, että valtion omistama perinteinen "kultamuna" eli Fortum on jouduttu uhraamaan kepuloisen sulle-mulle - politiikan alttarille.

10.2.2017 uusi elinkeinoministeri Mika Lintilä ilmoittikin heti ensi töikseen, että vihdoin ja viimein Terrafamen rahoitus on saatu järjesteltyä, kun venäläistaustaisen kohuyhtiö Trafiguran kanssa oli tehty rahoitus ja myyntisopimus.

Tietenkään rahoitussopimuksen yhteydessä ei ollut mainintoja siitä, että Terafamella ei ole olemassa pysyvää ympäristölupaakaan ja pohjavesipäästötkin ovat ollet moninkertaiset väliaikaisiin lupaehtoihin verrattuna.

12.5.2017 Vake Oy:tä koskevaa tehtäväänsä uusi elinkeinoministeri on kommentoinut seuraavasti:

"- Vakea tullaan käyttämään perustehtävien mukaisesti eli uuden yritystoiminnan synnyttämiseen. Tietysti yhtiön salkuissa olevien yhtiöiden pääomarakenteen vahvistamiseen ja yritysjärjestelyihin. Tämä on se käsityökalu, joka minulla on tässä käytössä, Lintilä kertoo Ilta-Sanomille."

Valtioneuvoston 29.12.2016 julkaisemaan VAKE OY:n toimintaohjeeseen on kirjattu mm. seuraavaa:

"Valtion omistaminen on yhteiskunnan aktiivisen uudistamisen väline. Yhtiöomaisuudessa kiinni oleva pääoma on niin merkittävä, että sillä pitää saada nykyistä enemmän kasvua ja työllisyyttä aikaiseksi.

Lähtökohtana uuden synnyttämiselle on valtion mahdollistajan rooli myös omistajana tilanteissa, joissa markkinaratkaisu ei ole riittävä. Tällaisia mahdollisuuksia valtio-omistajalla on erityisesti alustalouden kehittämisessä.

Alustatalouteen panostaminen luo uusia edellytyksiä yksityisen yritystoiminnan syntymiselle ja taloudelliselle kasvulle uusilla alueilla. Tämä taas palvelee työllisyystavoitteen saavuttamista pitkällä aikavälillä."

alan miehellä on pettämätön osaaminen suomen kielessä. Hän voinee vahvistaa, että yllä Vaken toimintaohjeesta valitsemani suora lainaus on peräisin Terra Sipilän kynästä. Kukaan toinen valtion virkamies ei pysty loihtimaan omasta päästään mm. seuraavaa ajatusta ja lausetta:

"Yhtiöomaisuudessa kiinni oleva pääoma on niin merkittävä, että sillä pitää saada nykyistä enemmän kasvua ja työllisyyttä aikaiseksi."

Mielestäni ratkaiseva ilmaus yllä on "pitää saada nykyistä enemmän kasvua ja työllisyyttä aikaiseksi". Se on niin sipilämäinen ilmaus kuin olla voi.

Innovatiivinen Terra Sipilä on Vake-ohjeessaan tuonut keskusteluun jälleen uuden mullistavan teollisuus- ja yhteiskuntapoliittisen termin eli alustalous.

Minulle on vielä jäänyt epäselväksi, mitä tarkoittaa termi alustalous. Minä ymmärrän kyllä erittäin hyvin valtion talouden, kunta- ja maatalouden, yritystalouden sekä yksityisen taloudenkin, mutta alustalous on minulle aivan outo ja uusi termi.

Alustalous voi tietysti viitata yritysten alihankkijoihin, mutta valtiojohtoisessa monopolitaloudessa, joka valitettavasti meillä on monella alalla, ei voi syntyä kansainvälisesti kilpailukykyistä alihankintatuotantoa, koska valtionyhtiöiden tehtävänä on huolehtia vain pienistä kotimarkkinoista.

Jos on joskus metsässä kävellyt, niin on varmaan pannut merkille sen, että ns. susipuiden juurilla etenkään kuusikoissa ei ole mitään aluskasvillisuutta, ainoastaan sammalta ja jokunen märäntynyt kärpässieni syksyllä.

Tehtyjen päätösten perusteella Vakeen on kuitenkin jo siirretty valtion omaisuutta 2.5 miljardin euron edestä ja vastuuhenkilöksi on valikoitunut kepuloinen elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Taloudellisen koulutuksensa puolesta Lintilä on merkonomi ja hänen taloudellinen kokemuksensa perustuu pienen Poutun makkarayhtiön talouspäällikön toimiin sekä Suomen Hippos ry:n hallituksen puheenjohtajan tehtäviin vuodesta 2008 lähtien.

Lintilähän ei ole enää pitkiin aikoihin ollut Poutun palveluksessa, mutta Poutun viime aikojen toiminnan laajuudesta ja kannattavuudesta voidaan todeta, että yhtiön liikevaihto oli 2016 vain 46 milj. euroa ja yhtiö on tuottanut tappiota joka vuosi aikavälillä 2013-2016. Vuonna 2016 tappio oli noin 1.5 milj. euroa

Suomen Hippos ry:n konserniliikevaihto oli vuonna 2016 noin 245 milj. euroa (tästä pelitoiminnan osuus 235 milj. euroa). Tulos oli pyöreä nolla ja konserni taseen määrä oli 10.7 milj. euroa.

Nämä Lintilän kokemuspohjaan liittyvät taloudelliset yritykset ja yhdistykset eivät puhu kovin merkittävistä taloudellisista ansioista.

Tehtyjen valtioneuvoston päätösten perusteella seuraavat valtioenemmistöiset yhtiöt on kuitenkin päätetty siirtää Vake Oy:n omistukseen (suluissa siirrettävä omistusosuus, %), LV = liikevaihto:

 Altia Oy (100.0%): LV 356.6 MEUR, tulos 34.6 MEUR
 Arctia Oy (100.0%): LV 60.7 MEUR, tulos 9.1 MEUR
 Kemijoki Oy (50.0%): LV 43.5 MEUR, tulos 0.8 MEUR
 Neste Oyj (16.7%): LV 11 689 MEUR, tulos 983 MEUR
 Nordic Morning Oyj (100.0%): LV 103.4 MEUR, tulos -14.9 MEUR
 Posti Oyj (49.9%): LV 1 607.6 MEUR, tulos 30.7 MEUR
 Raskone Oy (100.0%): LV 65.5 MEUR, tulos 0.0 MEUR
 Vapo Oy (16.7%): LV 459.8 MEUR, tulos -4.4 MEUR
 Siirrettävät yhteensä ilman Nestettä: LV 2 697 MEUR, tulos 56.5 MEUR
 Siirrettävien yhtiöiden tuloksen muutus 2015-2015 ilman Nestettä miinus 51.9 MEUR
 Nesteen tuloksen muutos 2015-2016 +423 MEUR

Yo. tulosten perusteella nähdään siis, että Vake Oy:n omistamien yhtiöiden tulos pieneni vuonna 2016 edellisestä vuodesta peräti 51.9 milj. eurolla, mutta Nesteen osuuden siirtämisen kautta siirrettävien yhtiöiden kokonaistulos kuitenkin parani noin 371 milj. eurolla.

Näyttää siis siltä, että Vaken heikosti kannattavia valtionomistuksia on lähdetty Vake-järjestelyllä merkittävästi tukemaan ja lypsylehmänä näyttää olevan Neste Oyj.

Tämähän ei tarkoita sitä, että valtion omaisuus olisi kasvamassa vaan päinvastoin.

Vake-yhtiöiden lisäksi Terra Sipilän ja tuoreen elinkeinoministerin tulisikin kiinnittää huomiota myös siihen, että Suomen valtion ehkä kaikkein suurimman ?kultamunan? eli Fortumin tulos on jyrkästi laskenut vuonna 2016 edellisestä vuodesta, eikä muutkaan keskeiset valtion yhtiöt ole erikoisemmin hyvin menestyneet vuonna 2016, kuten alta selviää:

 Fortum Oyj (53.9%): LV 3 632 MEUR, tulos 654 MEUR
 Alko Oy (100.0%): LV 1 163 MEUR, tulos 39.0 MEUR
 Finnair Oyj (57.4%): LV 2 317 MEUR, tulos 85.2 MEUR
 Terrafame Oy (100.0%): LV 101 MEUR, tulos -127.2 MEUR

Em. yritysten tulosten muutokset vuosina 2015-2016:

 Fortum Oyj: - 3 428 MEUR
 Alko Oy: -0.4 MEUR
 Finnair Oyj: -4.6 MEUR
 Terrafame Oy: -34.1 MEUR

Yo. tietojen valossa, jotka eivät vielä läheskään kata kaikkia valtionyhtiöitä, voidaan kuitenkin todeta, että Terra Sipilän nykyisessä tiimissä ei näytä olevan kovinkaan vakuuttavaa taloudellista asiantuntemusta, koska valtion kaikki tärkeimmät yhtiöt Nestettä lukuun ottamatta näyttävät tuottavan tappiota ja Fortumin kohdalla kysymys ei ole mistään vähäpätöisestä kannattavuuden heikkenemisestä.

Tässä tilanteessa on erittäin omituista, että mm. Fortumista on siirretty valtion varoja holtittomasti mm. Chempoliksen tapaisen yhtiöön.

Valtion rahalla on myös huolettomasti lähdetty rahoittamaan Euroopan ehkä suurinta ympäristökatastrofia eli prof. Saarniston mainitsemaa Kainuun ihmettä eli Terrafamea (?Suurta Puhallusta?).

alan miesRe: Vake Oy - kepuloisten Suuri Puhallus?3.7.2017 18.31
Onko Varkauden sossuilla oikeasti selkäranka?

http://karirajamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239618-kansallisvarallisuus-puhalluksen-kohteena



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: