Keskustelu

muutoksen ääniKoulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?24.10.2012 22.24
Vuosi sitten käytiin ikimuistoinen puolustustaistelu Säyneisen ja Muuruveden kouluista. Koulujen ja kulttuurin lakkauttajat joutuivat perääntymään.

Miten käy tänä syksynä? Kuiskeet, joita on kuultu salamyhkäisestä niinsanotusta talouden ajankohtaiseminaarista, eivät lupaa hyvää.
Suvivirsi lauletaan Säyneisen koululla viimeisen kerran kuluvan lukuvuoden päätyttyä mikäli johtavien virkamiesten lupaukset toteutuvat. Asia on kuuleman mukaan tullut niin selvästi ulos useammasta suusta.

Viime syksynä koulun pelasti yrittäjien mobilisoima kansanliike. Se halutaan nyt polkea suohon hakemalla tukea valtion salkkumiehistä.

Muuruvesi, jossa oppilaita on "kiusallisen" paljon, runsaat seitsemänkymmentä oppilasta, yritettiin vuosi sitten saattaa katkolle viemällä yläluokat Juankoskelle jotta oppilaskohtainen kulu saataisiin näyttämään tarpeeksi suurelta. Kun se ei onnistunut, niin nyt on tarjolla uusia juonia.

Valtapuolueet tulevat esiintymään vaalikampanjan loppuvaiheessa suurina kyläkoulujen puolustajina. Kuten näiden ehdokkaat ovat jo tehneetkin. Lienee tarpeetonta kerrata tätä enää uudelleen. Viimeinen lehti ennen vaaleja valehtelee tässäkin eniten.

Nyt ei ole aikaa eikä mahdollisuuksia masinoida kansanliikettä osoittamaan äänestäjien tahtoa asiassa.

Mutta nyt on ylivertainen tilaisuus tehdä se toisin.

Äänestämällä.

KonttinenRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?25.10.2012 8.52
Asiasta voi tänään keskustella Muuruveden koululla (jokin koulun luokka)
klo 19.00 alkaen. Tilaisuus avoin ja paikalla on ehdokkaita, jotka haluavat
säilyttää taajamakoulut Muuruvedellä ja Säyneisessä.

Oppilaiden vanhemmat, kyläläiset ja asiasta kiinnostuneet, tervetuloa.

jo muutosta äänestänytRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?25.10.2012 13.44
Kunnan päättävissä elimissä, sivistyslautakunnassa ja muissakin lautakunnissa kannattaa huolellisesti ja ennakkoluulottomasti tarkastella erilaisia vaihtoehtoja. Ollaanko kyläkouluja taas innolla sulkemassa perustellen asiaa muka saavutettavilla säästöillä? Ei kai sentään sellaisia talousneroja voi olla. Tällaiset uhkapuheet eivät ole tästä maailmasta.

Muuruvesi (n 3 690 as.) ja Säyneinen (n. 2 360 as.) liitettiin Juankoskeen (n. 2 520 as.) vuonna 1971 ja syntyi noin 8 570 asukkaan kunta. Nyt Juankosken väkiluku oli kunnan tiedotteen mukaan vuonna 2011 yhteensä enää vain 5 146. Aikavälillä 1971-2012 siis ainakin 3 428 eli 40% koko väestöstä on äänestänyt jaloillaan. Huolimatta siitä, että kaupungissa on ollut melko merkittävää teollisuutta, kaupunki ei ole ollut houkutteleva asuinpaikka. Koska Suomen väkiluku on kuitenkin koko ajan kasvanut, niin jotakin on tehty Juankoskella totaalisti väärin, kun kaunis kaupunki on nyt näivettymässä käsiin.

Tunnettu tosiasia on, että ihmiset eivät viihdy sellaisilla alueilla, jossa palvelut eivät pelaa. Kun lapsiperheille ei ole järjestetty esim. asianmukaista koulutusta lähiympäristössä, niin on aivan selvä, että sellaiselta kylältä lapsiperheet muuttavat muualle. Sama koskee myös ammattikoulutusta ja muuta sivistystoimintaa. Tämän väestökadon seurauksena väestö ikääntyy ja kyläyhteisöt kuolevat ja kuihtuvat korkeintaan museoiksi.

Muuruveden ja Säyneisten hyväkuntoisten koulujen alasajo tietää varmuudella näiden periteikkäiden kyläyhteisöjen tietoista näivettämistä. Nykypäivänä päätökset voivat olla nopeita. Hyvässä muistissa meillä on kaikilla se ajolähtö, jossa lähes koko Pohjois-Suomi tyhjennettiin 1960-70 luvulla, laudat naulattiin ikkunoihin ja lähdettiin joukolla töihin Ruotsiin Volvolle ja muihin firmoihin.

Mikäli säästötoimina päädytään kyseisten kyläkoulujen alasajoon, jaloilla äänestäjiä voi Juankosella olla tulevana 10-vuotiskautena 800-1000 henkeä. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että kunnan verotulot laskevat vuositasolla noin 2.4 miljoonalla eurolla, eikä tätä syvää kuoppaa pysty millään täyttämään esim. kunnan veroprosentin nostolla.

Jos oletetaan yksinkertaisesti, että keskimääräinen vuotuinen verotulojen menetys on esim. 1.5 miljoonaksi euroksi, niin kymmenen vuoden aikana menetys on silloin 15 miljoonaa euroa, joka on pakko karsia ?yhteisestä hyvästä?. Tätä suuruusluokkaa on koulujen sulkemisen todellinen hinta.

Äly hoi älä jätä!

Heimo KonttinenRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?25.10.2012 13.58
No ainakin sen voi todeta, että Maarit Riekkisen lupaus pitää.

Hänhän sekä lakkauttaa että säästää koulun.

Kiitokset vaan kehuista tämän päivän lehdessä.
Siihenhän ei voi ennen vaaleja vastata - sen lehden palstalla.

Reilua, eikö totta!

Mutta turhaan katkeran leimaa minuun lyöt, tyytymätön kyllä olen.

Tyytymätön siihen, miten kaupungin asiota hoidetaan.
Sinäkin olet niitä ollut hoitamassa.

Ja osin siksi minä olen työtön.

Kuten jatkossa moni muukin mikäli sama tahti jatkuu.

KonttinenRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?25.10.2012 14.17
Lupasin tuossa muutama päivä sitten, että tulen ampumaan alas jokaisen valheen tai vedätyksen, mikä viimeisessä "Pravdassa" ennen vaaleja tullaan esittämään siinä toivossa, ettei niihin voi enää vastata.

Ja pidän myös sen mitä sanon.

Äskeisessä talousseminaarissa, kuten mm. Maarit Riekkinen hyvin tietää maalailtiin yhtä mustaa tulevaisuutta Säyneisen koululle kuin vaalimainokseni tausta on.

Lehdessä kerrottiin oppilaskohtaisen kulun Säyneisen oslta olevan
17.000 euroa kun Juankoskella mennään 8.200 eurolla.

Niin, pitää tietää että osaa päättää.

Mutta pitää tietää, että on mahdollisuus jatkaa koulua 2 opettajaisena jolloin kulu putoaakin jo 12.000 euroon. Eli samalla tasolle kuin lukion oppilaskohtainen meno on.

Ja pitää tietää myös se, että tuohon 17.000 euoroon sisältyy tähtititeteellinen hinta keskuskeittion valmistamasta kouluateriasta ja sen kuljettamisesta ja kuljettamisesta takaisin, osa oppilaistahan syö jo omia eväitään kun kouluruoka on mautonta.

Pitää tietää myös sekin, että tuohon 17.000 euroon sisältyy myös siivouspalvelut, jotka nekin nousivat satoja prosentteja siitä, mitä se koulun omana työnä maksoi.

No Maarit Riekkinen myös tietää mikä on pyhää, mihin ei saa koskea:
Keskuskeittiö tuo keskustan keittiö, ei-lakisääteisten johtavien virkamiesten palkat ja virat lukuunottamatta kunnanjohtajaa. Hän on nimittäin ainoa lakisääteinen siinä porukassa.

Pitää tietää, todellakin.

Kaikella ystävyydellä!


Heimo Konttinen
Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas nro 5

Johannes LRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?25.10.2012 15.22
Keskustapuolue pelaa todella typerää poliittista loanheittokisaa omiensa kanssa.
Alussa oli Kristillisten Pekka Vartiainen panettelun ja valehtelun ja henkilökohtaisten solvausten kohteena, joita harrasti Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat Kettunen ja Lösönen ja nyt loanheittokisaan ja henkilökohtaisuuksiin menevään panetteluun on syyllistynyt varsinainen takinkääntäjä M. Riekkinen.
Tässä näkyy karmaisevalla tavalla yhteistyöhalukkuus ja sopuisuus keskustaleirissä.
Surkeata on kepun evässalkku.

muutoksen äänelläRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?25.10.2012 16.52
Kiitokset vaan muutoksen puolesta äänestäneelle. Äänesi ei ole mennyt hukkaan. Ja Kiitokset perusteluistasi. Näin muutosvoimat myös perustelevat koulujen säilyttämistä.

Kyläkoulut, tässä tapauksessa taajamakoulut, ovat elintärkeitä tukeutumisalustoja kaikelle muulle toiminnalle. Koulun lakkauttaminen on aina merkinnyt kuihtumiskierteen alkamista sen lähipiirissä.

Koulun säilyttäminen taas optiota, mahdollisuutta sille, että alue saa lisää asukkaita. Ja alue, kunnan osa ja lopulta kunta on juuri niin elinvoimainen kuin siellä asuvat ihmiset ovat.

On totta, että olemme viime valtuustokaudellakin menettäneet väkeä - noita jaloillaan äänestäneitä. Täältä lähdetään kun ei ole palveluja ja miksi ei ole palveluja? Siksi, että kaikki munat on aina jouduttu laittamaan siihen yhteen hyvin tunnettuun koriin. Onhan myös toinen kori, josta on aina voinut jotain ottaakin. Mutta ei senkään varaan ole edes toista kauppaa tähän kaupunkipahaseen ilmaantunut. Eikä tätä menoa taatusti ilmaannukaan. Lampaanviulut ja hömppähamput eivät paljoa palvelurakenneta monipuolista olkoon miten hienoja ja innovatiivisia hankkeita tahansa.

ihmettelevä.Re: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?25.10.2012 16.47
pitäisikkö kaupungin perustaa kauppa?mitä muita palveluja puuttuu?

Anna K, nro 26Re: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?25.10.2012 17.32
Kaupungin perustehtäviin ei kuulu kaupan pito.
Mutta kaupunki voi, niin halutessaan, olla aktiivinen toisen kauppaliikkeen tänne saamisessa.
Me kaikki nyt kuitenkin ymmärrämme, miksi sitä toista kaivattua päivittäistavarakauppaa ei Juankoskella ole.

Kenen joukoissa seisot, sen lauluja laulat.
Niin se on ollut ja niin se tulee aina olemaan.

Tällä hetkellä meillä on kaikki palveut kaupungissa, ne lakisääteiset jotka kunnalle kuuluu.
Niiden tasosta, meillä on erilaisia näkemyksiä.
Näkemys, se on aina kiinni siitä, mistä sitä asiaa katsoo.
Kokijan, tekijän, päättäjän vai olettajan näkökulmasta.

Se, että Juankoski on muuttotappiokunta, on suora seuraus huonosta johtamisesta.
Ihmiset ei lähde pois jos heillä on elinmahdollisuudet.
Työtä, päivähoito, koulutus, terveyspalvelut, vapaa-ajanvietto mahdollisuudet jne.

Kukaan uuteen valtuustoon ehdolla oleva ei ole (toivottavasti) niin sinisilmäinen että kuvittelee sen vain olevan pientä kokoustamista ja pikkujouluja.
Edessä on vaikeat vuodet, on päätettävä koululaitoksen supistuksista, on irtisanottava henkilöstöä, on höylättävä ja viilattava joka puolelta.
Palveluja on ulkoistettava. Väestöstä on pidettävä huolta.

Siksi minä ihmettelen, miten jollakin on vielä aikaa ja ennenkaikkea halua olla ytimen nävertäjä, saivarrella tyhjää p....a.
Vai kertooko se, pelosta, eläimellisestä ja meissä alkukantaisena olevasta vaistosta, missä hyökkäys on paras puolustus?

meikäläinenRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?25.10.2012 17.35
olisikohan tuo M. Riekkinen sitten onnellinen, jos itte sais kenkää työpaikastaan. Taitaa olla laiska tyyppi.
Istunu monta vuotta hallituksessa ja saanu niin paljo pahaa aikaan. Jos yhtään ois häpyä, niin pysyis edes hiljaa.

hyvin kirjoitit Heimo, olan takaa vain takas tollasille inisijöille!

korvakuuloltaRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?25.10.2012 17.24
mistähän ne räksyttäjät oikeesti löytyy.masa taitaa olla ainut joka näillä sivuilla arvostelee asioita ja puolueita eikä mene henkilökohtaisuuksiin.ei syyttelemällä mitään muuteta,vaan tekemällä paremmin.en ole masa enkä kepufani.

Täytetään tyhjät asunnotRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?25.10.2012 17.45
Säyneisen koulun säilyttäminen on paras edellytys, että saadaan tyhjilläään olevat asunnot taajamsta täytetyksi. Juankosken kunnankin etu olisí tämä, sillä eikös kunnalla ole lähes tyhjä rivitalo kirkon vieressä. Rivitalon purkaminenkin tulisi taas maksamaan melkoisen summan.

Pekka VRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?26.10.2012 18.33
Moro,
kerran vielä kirjoitan tästä asiasta:
-miksi ei kerrota Säyneisen koulun poistoarvoa, siis arvoa, jonka kaupunki joutuu tilittämään talousarviossa negatiiviseksi tulokseksi ja se näkyy sitten alijäämänä tilinpäätöksessä. Muuten poistoarvo on useita satoja tuhansia euroja.
-Säyneisen koulua ei saada myytyä, koska kukaan ei luota Säyneisen taloudelliseen kannattavuuteen koulun lakkauttamisen jälkeen.
-Jos koulu lopetettaisiin, samat opettajat siirtyisivät mukana Juankoskelle, kuljetuskustannukset kasvaisivat Säyneisen koulun oppilaiden verran ja syrjäisiltä paikoilta edelleen käytettäisiin takseja ja maksu kaksinkertaistuisi Juankoskelle asti ja kyseessä olisi eskarilaisia ja muuten 1-4 luokkalaisia.
-Koulua jouduttaisiin lämmittämään, huoltamaan ja hoitamaan siihen asti, kun se luovutettaisiin.
-Säyneisen lapsiperheiden into Juankoskea kohtaan loppuisi ja miksi he eivät siirtyyisi Nilsiään, sillä matka olisi jopa toisilta lyhyempi.
-Kauppa lähtisi Säyneisestä ja apteekki ja se vähentäisi asukkaita Juankoskella, sillä muutto Nilsiään huomattavasti kiehtovampi vaihtoehto(Kuopio ja Kuopion verotus ja palvelut).
-Juankoski menettäisi ison määrän asukkaita, yrittäjiä, veronmaksajia, valtionosuuksia oleellisen paljon.

Kokonaisuutena en oikein ymmärrä, miten laskutaito on nykyään virkamiehillä ja varsinkin luottamushenkilöillä niin ala-arvoisen heikko.

ReviisoriRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?26.10.2012 19.28
Onko tutkittu, tuleeko opettajille 5 vuoden suoja-aika, jos Säyneisen opettajat siirtyvät Juankoskelle? Jos tulee, se koskee myös Juankosken opettajia.
Mahdollinen Juankosken opetus- ja opettajaorganisaatio pitää selvittää ja tuntimäärät hyvän opetussuunnitelman pohjalta.
Juankosken luottamushenkilöitä viedään yleensä kuin niitä sorkkaeläimiä siinä narussä. Rehtori Kettunen esittelee ja opettaja Marttila kannattaa, ja sitten koko hallitus kannattaa. Päätöksen jälkeen todetaan, että tuli samalla 5 vuoden suoja-aika. Opettajilla ei ole minkäänlaista häveliäisyyttä tai solidaarisuutta kuntalaisten suuntaan, kun he ajavat omia etujaan.

näin on.Re: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?26.10.2012 20.04
irtisanomis suoja koskee kuntaliitoksia.

ehkä lakkautan, ehkä enRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?26.10.2012 21.16
Säyneisen koululla on aivan riittävästi oppilaita.

Pallo on todellakin teillä, Säyneiseläiset.

Vielä.

Pena T.Re: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?26.10.2012 22.22
Kepun, demarien, vasemmiston ja kokoomuslaisen lupaukset ja mielipide on koeteltu ja surkeiksi havaittu.
Ketä jää jäljelle sellaisia, jotka eivät syö sanaansa vaalihuoneistojen sulkeuduttua? Ketkä tekivät työtä jo viime vaalien alla koulujen säilyttämiseksi? Ketkä ovat yrittäneet potkia valtaryhmiä kunnolliseen taloudenpitoon, jotta koulut voidaan pitään laskematta sitä viimeistä euroa? On väärin, jos pienet koululaiset saavat maksaa 6-vuotiaasta alkaen valtaryhmien aikuisten huonoista päätöksistä. Sitä maksettavaa riittää aika pitkään. Siinä saa syödä monta annosta laihaa laitosruokaa, jos ei sitäkin päästä korjaamaan pian.

jo muutosta äänestänytRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?27.10.2012 0.21
Olisi toivottavaa, että Juankosken laskutaitoisin Pena T suorittaisi rehelliset laskelmat eri koulujen kustannuksista. Tällä palstalla ja lehditöönkin on jo sivistystoimenjohtajan arvovallalla ilmoitettu eri koulujen tarkat oppilaskohtaiset kustannukset. Ja heitetty näin mm. Säyneisten koulun ylle tumma varjo. Painettua tekstiä pidetään Suomessa totuutena.

Kyseinen johtaja esittää vakavissaan, että Säyneisten koulun kulut oppilasta kohden olisivat 17.00 EUR:a ja Juankoskella vain 8.20 EUR. Näissä luviussa näyttää kyllä olevan pieni ero, mutta onko täälä erolla mitään merkitystä? Johtajan olisi ollut hyvä kertoa, mistä luvusta on kysymys.

Oleellinen asia on, että sivistystoimen johtaja näyttää puhuvan aidanseipäästä, kun pitäisi puhua aidasta.

Muistaakseni Pena T vai oliko se Moro Pekka, joka kertoi tällä palstalla hiukset pystyyn nostaneita koulujen miljoonakorjauksia. Muistelen, että esillä oli ainakin 5 MEUR:n suuruinen kouluinvestointi. Ja jatkoksi laitettiin vielä 4 MEUR:a Keskustan Muistutuskeittiöön, joita kumpaakaan taatusti Säyneisten koulun muistaakseni kaikkiaan noin 49 oppilasta ei olisi koskaan tarvinnut. Tiedä häntä, olisiko edes Juankosken keskustan oppilaat tarvinneet näin mahtavaa investointitoimintaa, joka suurelta osin on nyt mennyt hukkaan.

Jos nyt sitten oletetaan, että tuolla 5 MEUR:lla saatiin koulu Juankosken keskustassa rakennettua esim. 250 oppilaalle, niin yksinomaan tuon koulurakennuksen poistot 10 vuoden ajalla ovat 500 000 EUR/vuosi. Päälle pitää tietysti laittaa myös hankkeen korkokulut.

Jos tällaisessa oppilaitoksessa opiskelee 250 oppilasta niin pelkästään vuotuinen koulurakennuksen poistolulu on oppilasta kohden 2000 EUR:a. Jos sivistystoimenjohtajan mainitsema 8.20 EUR:a onkin todella vain opetuksen antamisen kustannus, niin pelkästään keskustan koulurakennuksen kustannus on oppilasta kohden laskettuna sitten 118-kertainen verrattuna Säyneisten muka korkeaan 17.00 EUR:n koulutuskustannukseen.

Nyt olisi hyvä, että sivistystoimenjohtaja yhdistäisi mainitsemiinsa koulutuskustannuksiin myös koulujen pääomakulut asianmukaisella tavalla laskettuna. Jotenkin näyttää siltä, että Juankosken keskustassa noiden koulujen pääomakulut ovat aivan toista luokkaa kuin nuo muutaman oppilaan aiheuttamat opetuksen antamisen käyttökustannukset Säyneisissä ja Muuruvedellä.

Totuuden tunnustaminen on hyvä taito myös silloin, kun aletaan miettiä, miten koulutus on viisainta järjestää Juankoskella.

Sellaisia taloudellisia perusteita ei ole olemassa, joiden perustella esim. Säyneisten tai Muuruveden koulujen lakkauttamisesta voi kukaan järjisään oleva ja vastuullinen ihminen edes unissaan ajatella.

Pena T, laita luvut esiin. Niin epätietoiset äänestäjät tietävät, mitä numeroita äänestyslipukkeeseen vaaleissa kannattaa pirtää, jos haluaa muutosta parempaan.

Koulutuksen järjestäminen on kunnan perustehtävä, sillä ei voi leikkiä kasinopeliä, johon Kepu näyttää Juankoskella erikoistuneen.

vain näin muutos on mahdollinenRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?27.10.2012 9.21
Ennuste on vain ennuste. Ja todellisuus aivan muuta.

Onhan nähty jo, mihin näiden ennusteiden perässä juokseminen johtaa.

Ajattelun on muututtava.

RunkvistiRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?29.10.2012 19.13
Kohta on kusettajien päivät, kun Juankosken talousarviota rukataan ensi vuosille.
Kuinka käy kepuleiden koulun säilyttämislupausten. Meneekö jo heti koulut lakkauttamislistalle, vai ensi vuoden aikana.
Mutta vaalitulos on sellainen, että se on väistämätöntä ja kansa näin tahtoo. Tai ainakin uskoi kustttajiin.

kaikki mahdollistaRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?30.10.2012 9.25
Talousarvio on kuuleman mukaan hahmollaan ja tullee säästämään nuo koulut. Saapa vaan nähdä miten käy. Onhan joukossa joku, joka sekä lakkauttaa ja säilyttää. Mutta taitavat uusien päättäjien kiusaksi jättää koulut ennalleen?

Ylläpidon sihteeriRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?7.3.2014 14.57
tässä muistellaan vanhoja aikoja, mutta jälleen niin ajankohtaista.

ABRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?7.3.2014 15.29
Ei kuluja voi verrata oppilaskohtaisina eikä edes koulukohtaisina, vaan koko opetustoimen kuluja. Jos Säyneisen koulun lakkautusta arvioidaan, on laskettava kaikki kulut joko ilman Säyneistä tai Säyneisen kanssa ja otettava ainakin viisi seuraavaa vuotta huomioon - mieluummin kymmenen.

Jos Juankosken koulun pääomakustannus per oppilas on suuri, niin sehän pienenee, kun koululle hankitaan lisää oppilaita. Pääomakustannus on kiinteä kustannus ja ruokakulut ovat muuttuvia. Pitäisi tämä perusasia sentään Juankoskellakin ymmärtää.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?8.3.2014 0.56
AB on näköjään kanssani samoilla linjoilla noiden koulukustannusten osalta. On täysin järjetöntä lähteä opetustoimen kuluja optimoimaan joidenkin oppilaskohtaisten lukujen perusteella, jotka eivät kerro koulutustoimen tehokkuudesta tai laadusta yhtään mitään.

Juankoskella fakta on se, että Johtaja Kärttynen käyttää vuodessa veronmaksajien rahoja koulutoimessa ilmeisesti pitkälti yli 7 milj. euroa ja sitten on lähtenyt vetäisemään Säyneisten koulusta pois yhden tarpellisen opettajan. Kustannusvaikutus kokonaisuuteen on ilmeisti pyöreä nolla, mutta Säuneisten koululle vaikus on sama, jos autosta puhkaistaan yksi rengas. Sellaisella autolla ei kovin pitkälle voi ajella.

Oppilaat ei voi maksaa koulutuskustannuksissa kunnan tehottomasti hoidettuja yhteisiä palveluja. Totuus on se, että Juankosken kunnan organisaation Juankosken Nero on koonnut noin 100 tarpeetonta virkamiestä ja naista, joiden ainoana tehtävä on peukaloiden pyöritys ja papereiden päivittäinen siirtely pöydällä edestakaisin.

Jos oletetaan, että kunnan virkailijoiden keskipalkka on Juankoskella vaikka 3 500 ?/kk ja sivkulut 50%:a, niin 100 ylimääräistä kunnan peukaloiden pyrittäjää maksaa veronmaksajille 6 300 000 euroa vuodessa.

Jos tästä nyt otetaan varovasti vaikka 50%:a koulujen kontolle, niin saadaan jokaisen oppilaan niskaan yli 4 700 euron oppilaskohtainen ylimääräinen rangaistuskustannus. Luku on niin suuri, että se vastaa 80%:a Juankosken koulutustoimen kaikista keskimääräisistä oppilaskohtaisista palkkakustannuksista, jotka esim. vuonna 2012 olivat
keskimäärin 5 894 euroa oppilasta kohden. Nykyään varmaan lähempänä 6 000 euroa.

Laskutaidottomalle Johtaja Kärttyselle ja Juankosken Nerollekin pitäisi tästä selvitä, mistä se kenkä Juankoskella oikein puristaa.

PVRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?8.3.2014 12.50
Moro,
totuus on se, että vuonna 2010 päätettiin keskuskeittiön rakentaminen vastoin valtuustolle esitettyä esitystä, jossa todettiin , että keskuskeittiöhanke tehdään, jos Kaavi tulee mukaan. Kaavi päätti, ettei se tule mukaan ja keskustapuolueen äänillä 14-13 keskuskeittiöhanke toteutettiin. Siitä lähtien kustannukset ruokahuuollossa ovat kasvaneet järkyttävästi. Jopa Servica kertoi, ettei halua Juankosken keskuskeittiötä mukaan servicaan, sillä laitoksen toiminta on aivan liian kallista ja ei sovi servican rtoimintaan. Tätä hanketta juuri Kettunen ja Lösönen veivät eteenpäin, kuin hullu puuron perään. Nyt ne kustannukset ovat subventioina mukana kustannuksina sekä vanhusten, vammaisten ja koululaisten ruokahuollossa. Silloin esim. kaadettiin Muuruveden ja Säyneisen koulun taloudellisesti voittoa tuottavat keittiöt, sillä ne tuottivat myyntituottoja(myynti ulkopuolisille-- ruokaa, pikkuleipiä, kakkuja ja muita tuotteita).
Myös kilpailutus kuljetuksissa tuottivat verotulot ulkokuntiin ja maksut ovat nouseet .
Nyt sitten vielä oppilaskustannuksista opettajien kannalta: Miksi Muuruveden opettajakustannukset ovat n. 2000 euroa edullisemmat &/oppilas, vaikka opettajia siellä on 6 ja Säyneisessä 3 ja oppilasten lukumäärä Muuruvedellä on 59 ja Säyneisessä 33,5. Onko Muuruveden opettajien palkat erillaiset vai annetaanko Säyneisen koulun opettajille jotain lisää.

uutisankkuriRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?9.3.2014 1.18
Mitähän Hemppa on ampunut alas. Ainakin on luvannut niin yllä 25.10.2012. Hävettää moinen uhoilu ennen vaaleja.

Hempan pitäisi olla res. upseeri. Hempan touhut alkaa pikku hiljaa näyttää rintamakarkurilta. Puskista ei joukkoja johdeta sanoi aikoinaan myös Adolf Ehrnrooth, joka johti joukkoja edestä ja omalla esimerkillään.

Hempalla on vielä matkaa suurten sankareiden joukkoon. Hempasta ei ole muutosjohtajaksi, jota Juankosken veronmaksajat niin kipeästi kaipaavat.

Hempan on syytä vastata puheisiinsa. Luottamus on mennyt jo.

Itsekin on tullut Haminassa käytyä opissa ja vielä tykistön miehenä. Ei siellä perunakellariin tai puskaan piiloon kehottanut kukaan menemään vaan tulta päin. Johtajan pitää johtaa joukkoja, ei lymytä puskissa Heimo.

Hemppa näyttää astuneen liian suuriin saappaisiin. Taitaa vaimo pitää komentoa kotona.

Kaikki kunnia vain naisille. Eilen vilahti ohi naisten päivä. Monta kertaa naiset onkin viisaampia kuin nössöt miehet.

ABRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?9.3.2014 8.28
Heimon tapausta voisin kommentoida niin, että Heimo Konttista ei Juankoski enää kiinnosta. Hän tavoittelee asemaa valtakunnan politiikassa. Heimo on komeasti puoluetoimiston järjestösihteeri alueenaan Etelä- ja Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Kymi. Juankoskella on niin vähän tulevia äänestäjiä, että niillä ei ole mitään merkitystä eikä niillä saa näkyvyyttä seuraavissa eduskuntavaaleissa.


Kuopion valtuustoon Heimo tuskin pääsee. Pitää olla näkyvillä erilaisissa järjestöissä, joilla on hiukan laajempi seuraajakunta ja joista saa omasta mielestään paremman näkyvyyden. Juankoskella voi jatkossa saada vain negatiivista näkyvyyttä, joten on parempi olla ihan hissukseen Juankosken kunnallispolitiikassa.


Juankoskella näyttää ansioksi riittävän melkein pelkästään se, että on reservin upseeri ja toimii aktiivisesti kaikissa mahdollisissa maanpuolustusjärjestöissä. En ole tässä Nallen kanssa aivan samaa mieltä. Muistuu omalta kohdaltani hyvin mieleen eräs yliopiston pikkujoulu 1990-luvulta, kun kiihkomielinen maanpuolustaja ja huono professori sai pitkän järjestöissä toimimisen ansiosta itsenäisyyspäivänä ylennyksen tykistön yliluutnantiksi. Eipä tiennyt taustoistani sen enempää.


Sopivassa vaiheessa iltaa siinä professorin uhoamisen lomassa sitten sanoin, että Antti, sinähän upseerina tiedät, että samanarvoisten herrojen istumajärjestys esimerkiksi autossa määräytyy sen mukaan, kumpi on aikaisemmin ylennetty samaan arvoon. Minä kun olin tykistön yliluutnantti jo 1976. Kyllä meni kaveri hiljaiseksi eikä uhonnut enää lainkaan. Tällaisillehan nuo arvot ovat niin tärkeät, että omassa työssä pätevöitymisen aika menee noiden arvojen tavoittelemiseen.

Ei taida muuten Nero olla upseerimiehiä, kun pitää pätevöityä paistinkääntäjissä.

kustannuksistaRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?9.3.2014 9.40
PV kysyi:
Miksi Muuruveden opettajakustannukset ovat n. 2000 euroa edullisemmat &/oppilas, vaikka opettajia siellä on 6 ja Säyneisessä 3 ja oppilasten lukumäärä Muuruvedellä on 59 ja Säyneisessä 33,5.

Muuruvedellä on neljä kokoaikaista opettajaa. Säyneisestä heitä löytyy kolme. Kummassakin koulussa erityisopetusta ja englantia opetetaan osa-aikaisesti. Kun oppilasmäärä on Muuruvedellä liki kaksinkertainen ja opettajamäärä ainoastaan kolmanneksen suurempi, on selvää, että Muuruveden kulut ovat pienemmät. Tilojen osalta Säyneisen kulut ovat vielä enemmän epätasapainossa.

ajat muuttuuRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?9.3.2014 11.34
Onhan ne epätasapainossa, kun Karttunen jakaa tyhjiä tiloja ilmaiseksi ystävilleen. Eikä peritä tilavuokria koulun ulkopuolisilta käyttäjiltä. Loma viikollakin valot paloi illalla keittiössä ja ruokalassa. Pitäisi ne vuokratulot jossakin laskelmissa näkyä.

Mutta eipä herunut kuntosalille ilmaisia tiloja koululta. Haaveeksi jäi, kun Karttunen olisi perinyt ihan "älytöntä" vuokraa.

Koulunjohtaja vuokrasi ennen koulun tyhjiä tiloja, ei sivistystoimenjohtaja.

ABRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?9.3.2014 12.32
Tämän päivän Iltasanomissa oli juttu Orimattilan Mallusjoelle rakennettavasta nykyään harvinaisesta uudesta kyläkoulusta. Kaksi kyläkoulua kylläkin lakkautetaan. Paluumuuttoa alueelle on ja jatkossa vielä enemmän. Tällainen ei ole tilanne Juankoskella eikä nykyisessä taloustilanteessa ole mitenkään oikeutettua säilyttää kaikkia kyläkouluja.

Iltasanomien jutussa oli tieto, että parissa kymmenessä vuodessa on lakkautettu 1500 kyläkoulua ja jäljellä on noin 500. Kyläkoulun määritelmä on alle 50 oppilasta. Ei Säyneinen voi tätä kehitystä pysäyttää. Olisikohan siellä sama juttu kuin oheisessa esimerkissä:

http://yle.fi/uutiset/koululaisten_vanhemmilla_erikoinen_vaatimus_asikkalassa_lakkauttakaa_kylakoulu/7079577

Kuopion kaupunki sentään yrittää jakaa puolueetonta tietoa luokkakoon vaikutuksesta oppimistuloksiin:

www.kuopio.fi/documents/12147/738e7135-5162-4697-913c-5166bab59f7c

Itse kyllä sanoisin, että se luokkakoko on tosi elämässä todella suuri. Ei niitä oppilaita voi paapoa loppuun asti. Kansainvälisesti luokkakoot ovat Suomessa tosi pienet. Oppimistulokset ovat muusta kiinni kuin luokkakoosta. Sitähän ne Juankosken oppimistuloksetkin osoittavat. Toisekseen, jos kuuntelisin ja katselisin koko ajan vain yhtä tai kahta opettajaa, olisi turhautuminen tosi lähellä.

älä lässytäRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?9.3.2014 13.23
...mitenkään oikeutettua säilyttää kaikkia kyläkouluja. Onkos oikeutettua tuhlata kaupukkilaisten rahat ja ottaa suut silmät täyteen velkaa. Ilman näitä töpeksijöitä meillä ei olisi huolen häivää. Kelaa asioita tästä näkökulmasta, ehkä sullekin asia valkenee.

ABRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?9.3.2014 14.13
Kullakin hetkellä pitää lähteä siitä, missä ollaan. Töpeksijöitä ei nyt vaan saa pois vallasta. Mitä sitä voivottelemaan menneitä. Kaikki näkee, että on töpeksitty, mutta mitä ehdottaa lässyttäjä tulevaisuuteen tähtääviksi toimenpiteiksi.

Opettajista on pulaa kasvukeskuksissa ja heidän koulutuksensa on tullut kalliiksi yhteiskunnalle. Vapautuvien opettajien ja työttömien pitäisi siirtyä kasvukeskuksiin. Taksiyrittäjiä kyllä löytyy ja koulutus on halpaa. Pääkaupunkiseudullakin on jo harvinaista päästä suomalaisen taksinkuljettajan kyytiin.

lässyttäjäRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?9.3.2014 16.40
Minä en voivottele, mutta ehdotan, tyhjennetään maaseutu, sullotaan ihmiset kasvukeskuksiin ja ollaan onnellisia. Eiks vaan!

läpäläpälässynRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?9.3.2014 17.31
olisiko ollut visiona jo vuosia:Suomi autioksi ainakin Kuopiosta(ehkä jopa Mikkelistä) ylöspäin ja maat ulkomaisten kaivostoimijoiden käyttöön,ilmaiseksi.
tai siihen suunttan

ABRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?9.3.2014 19.28
Palstalla ei voi paljon raskaampaa asiaa esittää, kun asiapitoista keskustelua ei saa aikaan. Suomi kuitenkin muuttuu kaiken aikaa. Siinä muutoksessa koko Kuopion seutu jää jalkoihin ja olisi syytä tehdä vaaditut muutokset mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. On täysin selvää, että jos mitä tahansa kysytään, joka vaikuttaa asianosaisiin suoraan katsoen negatiivisesti, niin muutosta aina vastustetaan. Tämä pätee myös koululaitokseen.


EU:n sisääntuloporkkanana oli Suomelle poikkeuksellinen maataloustuki ja kepuloiset kehittivät EU-tuen lisäksi vielä ainutlaatuisen kotimaisen maataloustuen. Ne ylläpitävät Juankoskeakin jotenkin pystyssä, mutta kyllä se ilo aika pian loppuu.


Ruotsi on saavuttanut kaupungistumisasteessa jo aika optimaalisen tason. Suomi on kaukana Ruotsista, mutta kuroo rakoa umpeen. Tämä merkitsee vielä satojen tuhansien muuttovirtaa maaseudulta kaupunkimaisiin ympäristöihin. Juankosken ainut toivo on turismi ja kesäasuminen sekä jonkun verran pendelöintiasumista.


Olisi syytä Kuopion seudullakin tehdä seuraavan tason selvitys ja erityisesti siitä johtuvat päätelmät. Varotan palstalaisia ennakkoon, että lienee liian raskasta luettavaa:

http://loura.fi/files/documents/aro_loura_elinvoima_20140205.pdf

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Koulut katkolla - kenen lupaukset pitävät?9.3.2014 23.25
AB:lle suurkiitos tri Timo Aron laatimasta Louran selvityksestä.

Timo näyttää koonneen valtavan määrän materiaalia ja näyttää myös käsitelleen jo Kuopionkin seudun taannoiset trendit, joten samalla kaavalla ei kannata enää lähteä Kuopion seutua tutkimaan.

Jotenkin tulee vain sellainen vaikutelma, että Timo on katsellut etupäässä peruutuspeiliin. En löytänyt selvityksestä kovinkaan montaa faktaa tai kiinnostavaa visiota, jossa Timo esittelee konkreettisia ajatuksia Louran kehittämiseksi tulevaisuudessa puhumattakaan sitten mitään muista alueista.

Tuleepa vaan väkisinkin mieleen Tauno Matomäki, joka aikoinaan optimoi Rauma Repolan kehistysstrategioita, kun oli ostettu Rosenlewin yksi säkkipaperitehdas vuonna 1987. Siinä tapauksessa muutoin arvostamani vuorineuvos kyllä mielestäni suoritti opimointia luvattoman pienellä alueella.

Ongelmaksi muodostui myös, että puunhankinta-alueeksikin tuli hankalasti pieni Porin ympäristössä oleva puoliympyrä. Myöhemmin vuorineuvos kuitenkin tiesi, mistä Suomessa kenkä oikeasti puristaa, kun totesi, että "Suomessa ei voi rakentaa hevosta pienempää esinettä" ja alkoi rakentelemaan hyvällä voitolla porauslauttoja. Nokiallakin yksi porauslautta syttyi Stephen Elopin aikana tuleen.

Minusta AB:n esittelemässä tri Aron selvityksessä ollaan taas sotkeuduttu osaoptimointiin. Totuushan on se, että nyt ollaan jälleen siinä samassa pisteessä, jossa Tauno Matomaki päästi suustaan tuon Suomen heikkoon kustannuskilpailukykyyn viittaavan kuolemattoman viisauden.

Tilanne on nyt se, että Suomi joutuu nyt tekemään jotain kilpailukyvyn parantamiseksi tai tässä maassa alkaa väestö pienetä kovaa vauhtia ja mistään hyvinvointivaltiosta on enää turha puhua. Suomessa on jo 80 000 venäläistä ja tutkimusten mukaan suomalaisetkin alkaa olla huolestuneita Ukrainan takia.

Voidaan esittää sellainekin skenaario, että Suomi joutuu pakosta eroamaan eurosta. Silloin on olemassa sellainen mahdollisuus, että yrittäminen tulee jälleen Suomessa kannattavaksi ja jopa metsäteollisuus nostaa päätään.

Ilmasto joka tapauksessa meillä lämpenee ja itsestään metsävarat maassa lisääntyy tulevan 20 vuoden aikana noin 20-30%:a. Sitten voidaan todeta, että Luoteisväylä avautuu ja Helsingistä porataan tunneli Tallinnaan, jonka kautta päästään muutamassa tunnissa junalla ja autolla Berliiniin ja illalla takaisin.

Suomessa on paljon käyttämättömiä halpoja kiinteistöjä ja maita vaikka muille jakaa. Luontokin on meillä monille mieleinen. Voidaan hyvin kuvitella, että 30 vuoden päästä myös ulkomaalaisvirastossa johto on vaihtunut ja virasto päästää muutaman siirtolaisen virkistämään Suomen aneemista yrityskenttääkin.

Jotta liikenneolot saadaan meillä järjestykseen, niin tarvitaan tietysti moottoritie suoraan Helsingista Jäämeren rantaan, niin jopa alkaa tien varteen kehittymään eri typpistä bisnestä, kun ABC ja ja Neste + K-ketju alkaa tarjota palvelujaan yhden pysähdyksen taktiikalla.

Aatukin laittoi Saksan kontallaan olleen talouden kuntoon, kun maan halki porattiin kunnolliset liikenneväylät. Odotan, milloin Sauli tarttuu Aatun tapaan lapion varteen. Pelkällä säästämisellä ei enää meillä selvitä.

Uusi rakennettava moottoritie tarvitsee tietysti entistä paremmat syöttöväylät poikkisuunnassa. Missään tapauksessa mm. kepuloisten Kuopion ELY-keskuksen ponnella ajamat moottokelkkareitit eivät tule valtavasti kasvavaa eri tyyppistä kuljetustarvetta kattamaan tulevaisuudessa.

Voi olla, että tässä uudessa tilanteessa tri Aron Louraan kaavailema muuttoliike kääntyykin ympäri ja sitten tarvitaan maaseudulla taas noita lähipalveluita ja tietysti myös kyläkouluja, joissa opetaaan niitä taitoja, joita ihmiset tulevassa globalisoituvassa maailmassa tarvitsevat.

Se lienee varmaa, että pelkällä Savon murteella ei globalisoituvassa maailmassa enää pärjätä. Koulutuksessakin on syytä keskittyä oleellisiin asioihin. Opettaja on oppilaiden johtaja ja esikuva. Juuri näissä johtamistaidoissa Juankosken Neron luoma organisaatio on epäonnistunut eniten.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: