Keskustelu

PTrump lisää savolaisten yritysten vientiä30.8.2017 10.26
Savon sanomat:
"Trump lisää Savon vientiä

Kansainvälistyminen: Junttanille tytäryhtiö USA:n itärannikolle.

Kuopio

Kari Manninen

Myös savolaisten yritysten vienti Yhdysvaltoihin ja Kanadaan on vilkastumassa.

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse, iisalmelainen kaivoslaitteiden valmistaja Normet ja kuopiolainen paalutuskoneiden valmistaja Junttan ovat kärjessä. Junttan on tehnyt hyviä kauppoja Yhdysvalloissa ja perustanut tytäryhtiön maan itärannikolle. Tytäryhtiö myy laitteita ja huolehtii varaosista ja huollosta.

Junttanin varatoimitusjohtaja Miika Eskelinen kertoo, että presidentti Donald Trumpin vaalilupaukset infrarakentamisesta näkyvät jo käytännössä.

- Viime vuoden syksyllä alkoi tasainen kysynnän kasvu. Trump on pannut paljon infrarakentamista alulle: kaikki asiakkaamme ovat täysin työllistettyjä ja tilaavat lisää koneita. Olin kolme viime kuukautta New Yorkissa ja siellä on rakennettu paljon infraa: siltoja, teitä ja lentokenttiä on uusittu, hän sanoi tiistaina Team Finlandin tilaisuudessa Kuopiossa.

- Taalan ja euron suhde on myös auttanut meitä jenkkimarkkinoilla, hän huomautti.

- Hurrikaanituhojen korjaaminen voi lisätä lähikuukausina muutaman konekaupan, mutta sen merkitys ei ole suuri, hän arvioi.

Suomen suurlähettiläitä ja Finpron edustajia kävi tiistaina kauppakamarin ja kaupungin yrityspalveluiden kanssa Team Finland -kiertueen tilaisuudessa Kuopiossa. He tutustuttivat yrityksiä Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikan kaupallisiin mahdollisuuksiin.

Finnveran Itä-Suomen aluejohtaja Mikko Vänttinen arvioi, että Itä-Suomessa on monia yrityksiä, joilla on hyvä tuotteita. Hän rohkaisikin yrityksiä olemaan aloitteellisia kansainvälistymisessä.

EU pyrkii vahvistamaan kaupallisia ja poliittisia suhteitaan Amerikan maihin, mistä ovat osoituksena useat vapaakauppaneuvottelut.

Syksyllä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) vierailee suomalaisen yrityslähetystön kanssa Kanadassa. Mukaan saattaa lähteä myös savolaisia yritysjohtajia. Ulkoministeriön kaupallinen asiantuntija Jarno Valkeapää toimii Kanadassa.

- EU:n ja Kanadan välinen CETA-sopimus poistaa tullit kaikilta teollisuustuotteilta joko saman tien tai enintään seitsemän vuoden siirtymäajan jälkeen, hän sanoi.

Suhteet Yhdysvaltoihin ovat nyt olleet julkisuudessa presidentti Sauli Niinistön tavattua presidentti Trumpin maanantaina Valkoisessa talossa.

Ulkoministeriön vientisuurlähettiläs, suonenjokelaistaustainen Juha Markkanen arvioi, että liiketoiminta etenee omia ratojaan, vaikka Valkoisessa talossa tapahtuu mitä tahansa.

- Hiljaiset signaalit talouskasvusta huomattiin jo viime syksynä ja nyt lähinnä mietitään miten kauan se jatkuu, hän totesi.

- Kalifornian osavaltio on maailman kuudenneksi suurin talous ja sieltä käsin pääsee muiden osavaltioiden markkinoille, huomautti Markkanen, joka oli pääkonsulina Los Angelesissa vuosina 2013-2016.

Talouden ja keskiluokan kasvu koko Latinalaisen Amerikan alueella kiihdyttää koulutuksen terveydenhuollon ja tietotekniikan investointeja.

- Tämä avaa erinomaisia liiketoimintamahdollisuuksia näillä suomalaisten vahvoilla aloilla. Team Finland tarjoaa hyvää ensikäden tietoa näistä mahdollisuuksista alueella ja miten niihin pääsee kiinni, tähdensi Finpron Amerikoista vastaava johtaja Tomi Rauste.

Keskuskauppakamarin johtajan Timo Vuoren mukaan kauppakamarit tarjoavat tietoja Amerikan mahdollisuuksista. Yritysten on hänen mukaansa syytä hyödyntää toimivaa edustustojen ja Finpron vetoapua.

Yhdistyminen

Business Finland aloittaa ensi vuoden alussa

Team Finland kokoaa yhteen yrityksille suunnatut julkisrahoitteiset kansainvälistymispalvelut, houkuttelee Suomeen investointeja ja sovittaa yhteen Suomen maakuvaviestintää.

Suurin yksittäinen uudistus on Finpron ja Tekesin yhdistyminen Business Finlandiksi ensi vuoden alussa. Finnveran vientiluottojen ja -takuiden enimmäismääriä on korotettu ja Tekes ja Finpro ovat yhdistäneet yrityksille suunnattua ohjelmatoimintaa.

Tavoitteita ovat kansainvälinen myynti, vientikaupan rahoitus ja ulkomaisen rahoituksen hakeminen. Toimijoita ovat olleet muun muassa Finnvera, Finpro, Tekes, ulkoministeriö ja ely-keskukset.

Lähde: TEM"

poliittinen tarkkailijaRe: Trump lisää savolaisten yritysten vientiä31.8.2017 3.13
Sauli Niinistön vierailu Trumpin luona Valkoisessa Talossa meni mukavasti.

Trump onnitteli Suomea 100-vuotisjuhlien johdosta toisin kuin Putin Savonlinnassa, vaikka Putinille tarjottiin höyrylaivan kyytiäkin aurinkoisilla Saimaan aalloilla.

Minä vähän varoittelin, että Sauli saattaa ottaa esille mustan hiilen ja soihduttamiset ja varotin siitä jo etukäteen, koska Suomella ei ole näissä energia-asioissa mitään sellaista osaamista, mikä ei jo ennestään ole neuvokkaiden amerikkalaisten tiedossa.

Sehän on jo kaikkien tiedossa, että esim. Kaliforniassa ei vanhoja kivihiilivoimaloita ole. Amerikoissa vanhoja ja saastuttavia voimaloita on suljettu esim. vuosina 2015-16 135 kappaletta ja korvattu lähinnä kaasuvoimaloilla. Kuitenkin 17 uutakin hiilivoimalaa on tekeillä, mutta voimalat edustavat tietysti modernia tekniikkaa.

Saksassakin Merkel on joutunut nopeasti lisäämään hiileen perutuvia voimaloita, kun tyhmyyttään päätti luopua ydinvoimasta.

Meillähän on jäljellä enää muistaakseni vain 7 kivihiilivoimalaa ja kepuloiset ovat niitäkin ripeässä tahdissa sulkemassa.

Se on heti sanottava, ettei amerikkalaisia tällainen typerä ilmastoajattelu kiinnosta, koska kysymyksessä on aina myös rahasta.

Amerikassa talousajattelu on aina kaiken päätöksenteon ytimessä, mutta siellä kyllä erittäin herkästi kiinnitetään huomiota myös koko kansaa koskeviin kysymyksiin kuten esim. huumeiden lisääntyneeseen käyttöön, asbestin massiivisiin kansantaloudellisiin vahinkoihin ja myös syöpäsairauksiin jne.

Niinistön ja Trumpin hyvässä lehdistötilaisuudessa Trump syötti suoraan Saulin lapaan, kun hän totesi vähän leikillisesti, että Suomen vienti Amerikkaan on ollut suurempaa kuin Amerikan vienti Suomeen.

Sauli kuittasi tämän lausunnon sillä, että Suomi investoi Amerikkaan enemmän kuin USA Suomeen.

Kysymyksessä oli kuitenkin ns. pikkunäppärä heitto, joka osoitti sen, että Sauli ei ollut talousasioissa aivan ajan hermolla.

Vähän tämän jälkeen Trump vielä viittasi siihen, että Suomi on hankkimassa hävittäjiä ja on myöskin keskuselemassa amerikkalaisten toimittajien kanssa.

Lehdistötilaisuuden jälkeen Sauli twiittasi, että Trump päästi suustaan ns. sammakon eli ankan, kun vielä kauppoja ei olla tekemässä.

Lehdistötilaisuutta seuraavana päivänä Sauli vielä totesi, että Trumpin puheet olivat "kauppamiehen puheita". Minusta Sauli meni tässä lausunnossaan vähän ikävälle alueelle, koska ei ole hyvä diplomaattinen tapa, että Valkoiseen Taloon lähes 20 vuoden jälkeen kutsuttu pienen maan Presidentti ja vieraanvaraisesti kohdeltu vieras nimittää isäntää hänen selkänsä takana vain "kauppamieheksi".

Jos olisi kiittänyt Trumpia hyvin sujuneesta neuvottelusta, niin ei olisi jäänyt niin ikävää jälkimakua.

Minä luulen, että Sauli piti kauan odotettua vierailua sisimmässään kuitenkin tärkeänä ja ehkä sortui vähän harkitsemattomiin twiitteihin ja lausuntoihin, kun Suomen valtamediassa on jo pitempään ollut käynnissä massiivinen Trumpin lähes jokapäiväinen parjauskampanja.

Saulin olisi pitänyt ehkä vähän terävämmin ottaa huomioon myös, mitä Trump on todellisuudessa sanonut jo ennen Saulin tapaamista.

Yksi näistä asioista on se, että globalisaatio ei välttämättä ole positiivinen ilmiö. Ainakin sen negatiiviset alueelliset vaikutukset on syytä rehellisesti tunnustaa.

Tästä syystä Trump onkin puhunut mielellään eri maiden kahden välisistä suhteista. Näistä kansainvälisistä suhteista on hyvä ottaa esille myös pitkään neuvotellut kaupalliset suhteet USA:n ja EU:n välillä. Nämä neuvotteluthan ovat pysähtyneet pitkälti EU:n käsittämättömään protektionistiseen asenteeseen.

Lehdistötilaisuudessa nopeaa toimintaa kannattava Trump saattoi viitata tähänkin asiaan, kun hän oli selvästi tietoinen siitä, että Niinistö on harrastanut kahden välisiä keskusteluja myös Putinin kanssa, vaikka Putinin kanssa länsimaiden edustajat eivät kovin innokkaasti nykyään keskustele.

Trumpillahan on tietysti hyvin tiedossa myös se, että Suomi tulee lähivuosina uudistamaan hävittäjäkalustonsa.

Kysymys lienee noin 30 miljardin euron arvoisesta kaupasta, johon voisi liittyä merkittävät huipputeknologian vastakaupat, jotka mahdollisten amerikkalaistoimittajien alustavien arvioiden mukaan voisivat hyödyttää 30-40 suomalaista yritystä.

Koska amerikkalaiset myyvät Suomen päätöksistä riippumatta hävittäjiään ja lentokoneitaan ympäri maailmaa, niin on aivan selvää, että meidänkin etumme on se, että suhtaudumme tällaisiin asioihin ainakin positiivisesti.

Eilisessä A-studiossa kepuloisten presidentiksi pyrkivä Matti Vanhanen aloitti tyypillisen saivartelunsa noista hävittäjähankinnoista, koska Vanhanen oli nyt saanut päähänsä, että Sauli oli jo ehkä allekirjoittanut hävittäjiä tai peräti NATOa koskevan aiesopimuksen, kun Trump sanoi USA:n auttavan Suomea kaikissa olosuhteissa.

Tietenkin myös demujen Erkki "The Red" on facebookissaan paheksunut, kun STT:n toimittaja oli Niinistön ja Trumpin lehdistötilaisuudessa mennyt kyselemään Trumpilta, "puolustaako USA Suomea" mahdollisen kärhämän syttyessä Venäjän kanssa.

Minä en ollenkaan ihmettele, ettei näiden tunnettujen "punamultamiesten" ajatuksille ole enää Kepulandiassakaan sijaa.

Tietääkseni "Pikku Matin" vaalitilaisuuksia on jouduttu jo perumaan, kun "Pikku Matti" otti presidentin vaaleihin ns. varaslähdön, eikä "Pikku Matin" vaalitilaisuuksiin olekaan ilmoittautunut muita kuin kepuloisten "veret seisauttava" Seppo Kääriäinen ja tietenkin jo virkansakin puolesta Terra Sipilä ja Silta-selvitysmies Esko Aho.

Ulkomaan kaupan osalta Suomessa on valitettavasti hyvin paljon virheellisiä käsityksiä.

Joka tapauksessa Suomen kansantalouden kannalta keskeistä ja hyödyllistä olisi, että kaikessa toiminnassa Suomi pyrkii siihen, että kappatase eri maiden osalta on Suomen kannalta positiivinen eli Suomen vienti on tuontia suurempi.

Se on merkki siitä, että Suomessa pystytään valmistamaan tuotteita, joille on kysyntää eri puolilla maailmaa. Viime aikoina Suomen kauppatase on kuitenkin ollut negatiivien. Olemme siis tuoneet tavaroita enemmän kuin vieneet.

Suomen ulkomaan kaupan kannalta USA ja Venäjä ovat tärkeitä kauppakumppaneista.

Kuitenkin kauppataseen kannalta USA on meille monta kertaa tärkeämpi kuin Venäjä. Tämä paljastuu esim. Tullin kauppatasetilastoista vuosille 2010-2017, USA vasemmalla milj. EUR:

 2010 USA + 1 891 Venäjä - 4 501
 2011 USA +692 Venäjä - 5 983
 2012 USA + 1 609 Venäjä - 4 895
 2013 USA + 1 599 Venäjä - 5 162
 2014 USA + 1 626 Venäjä - 3 977
 2015 USA + 1 732 Venäjä - 2 820
 2016 USA + 1 810 Venäjä - 3 164
 2017 1-5 USA + 891 Venäjä - 1 698

Näiden ulkomaan kauppalukujen valossa voidaan kysyä, mikä velvollisuus Suomella on rahoittaa meitä huomattavasti suurempaa maata eli Venäjää Suomelle alijäämäisen ulkomaankaupan avulla?

Tutkimattakin se on selvää, että valtaosa Suomen tuonnista Venäjältä on öljyä, kivihiiltä, sähköä ja muita raaka-aineita myös puuta.

Kun tarkastellaan Venäjä yksipuolista ulkomaan kauppaa, on hyvä pitää mielessä, että Venäjän bruttokansantuote vuonna 2016 oli n. 1 283 miljardia USA dollaria ja liittovaltion menot olivat n. 200 miljardia USA:n dollaria.

Venäjän energiatulojen osuus oli 5.6% bruttokasantuotteesta ja puolustusmenot 4.4% BKT:sta. Terveys- ja sosiaalimenojen osuus BKT:ta oli 3.6% ja 12.7%. Sosiaalimenojen sisällä eläkkeiden osuus oli 8.6% BKT:sta.

Vertailun vuoksi todettakoon, että Suomessa sosiaali- ja eläkemenojen osuus BKT:sta on nykyään n. 32%, joten näiden kustannusten osuus BKT:stä on Suomessa Euroopan korkein.

Hyvä sosiaaliturva ei tietenkään ole huono asia, mutta ongelmaksi on meillä tullut sen ylläpitäminen, koska BKT ei näytä enää kestävän korkeata sosiaaliturvan tasoa.

Meidän on siis kaikin keinoin pyrittävä lisäämään Suomen BKT:ta tai muutoin edessä on sosiaalietuuksien merkittäväkin leikkaaminen aivan samaan tapaan, kun on tapahtunut Venäjällä, kun lähes kaikki energiasta saadut tulot on uhrattu asevarusteluun, mikä ei valitettavasti lisää kansakunnan hyvinvointia.

Tästäkin syystä Gaidarin Instituutti on laatinut dramaattisia skenaarioita siitä, miten Venäjän väestö tulee nykyisellä menolla merkittävästi pienenemään tulevien vuosikymmenten aikana.

Venäjällä ongelmana ei siis ole sosiaaliturvan korkea tasoa, vaan sen vähäsyys.

Kummastusta herättääkin se, että Venäjällä liittovaltion menoista peräti 28% käytetään puolustusmenoihin, kun samaan aikaan vain 38% liittovaltion menoista käytetään terveyden ja muihin sosiaalimenoihin kuten eläkkeisiin.

Järkyttävä piirre on, että peräti 80%:a kaikista Venäjän liittovaltion energiatulosta käytetään nykyään asevarusteluun.

Vielä järkyttävämpää on se, että Venäjä on EU:n suurin yksittäinen energian kauppakumppani. Peräti noin 30% EU:n energian tuonnista tapahtuu Venäjältä.

Voidaan siis perustellusti väittää, että EU näyttää energiaostoillaan tukevan merkittävällä tavalla Venäjän asevarustelua.

Tämä vuosittainen asevarustelun tuki on nykyään suuruusluokassa 5.8 miljardia USA dollaria vuosittain.

Koska Suomen vahvasti ylijäämäinen tuonti Venäjältä käsittää pääasiassa eri tyyppisiä energiatuotteita, joita meille tuovat etupäässä valtionyhtiöt Neste ja Fortum.

Tämän perusteella voidaan todeta, että nämä Suomen keskeiset valtionyhtiöt ovat siis vahvalla panoksellaan rahoittamassa myös Venäjän asevarustelua ja ikävä kyllä vielä venäläisten eläkeläisten ja muiden sosiaalituen varassa olevien ihmisten kustannuksella.

Amerikkaan meiltä on taas pystytty myymään korkeamman jalostusasteen tuotteita huomattavasti enemmän kuin meillä on ollut tuntia Amerikasta.

Tästähän Trumpkin leikillisesti Saulille huomautti lehdistötilaisuudessa, mutta kuitenkin hymyillen, koska pienen Suomen vienti USA:han ei ole ongelma.

Toisin on ollut esim. Saksan merkittävä vienti ja autojen osalta vielä kierosti USA:n ympäristöpäästönormeja rikkomalla.

Saksallahan kauppataseen ylijäämä on ollutkin viime aikoina tähtitieteellinen yli 300 miljardia taalaa, kun Kiinalla vastaava luku on ollut vain noin 200 miljardia taalaa.

Kyllähän tällaiset luvut saattavat valtion päämiehiä ärsyttää varsinkin, kun näyttää siltä että Saksakin tuntuu Saksan kannalta halvan euron johdosta hyötyvän merkittävästi muiden EU maiden kustannuksella.

Merkille pantavaa Suomen Amerikan viennissä on, että Amerikkaan on viety meiltä huomattavassa määrin myös esim. MetsäBoardin pakkausalan tuotteita.

Kaiken järjen mukaan USA:ssa Trumpin ohjelmiin kuuluu voimakas panostaminen rempalleen jääneen paikallisen infrastruktuurin kehittämiseen.

Koska myös Suomessa infrastruktuurin kehittäminen on suureksi osaksi laiminlyöty mm. VR:n ja suomalaisen rakennusaineteollisuuden monopolibisneksien ja kartellien vuoksi, niin nyt jos koskaan Suomessa kannattaa kehitellä kontakteja USA:han, jossa panostukset infrastruktuurin tulevat olemaan tulevina vuosina erittäin merkittävät.

Trumpin ohjelmassa näyttää olevankin n. 1 000 000 milj. USA:n dollarin investoinnit infraan lähivuosina, eikä hirmumyrsky Harvey tule näitä vähentämään.

Texasissa on jo arvioitu, että tuhojen korjaamiseen menee ainakin noin 120 miljardia USA:n dollaria.

Jos näistä USA:n infrainvestoinneista saataisiin Suomeen vaikka vain 0.1%:n osuus, niin kysymyksessä on noin yhden miljardin USA:n dollarin tulo suomalasille firmoille, joten eiköhän jo alkaisi olla kiire perustaa Amerikkaan vaikka valtion rahoin Finnstroin tapainen rakennustoimisto, johon minullakin oli aikoinaan hyvät suhteet ja Finnstroihan rakensi vaikka kuinka monia hankkeita aikoinaan Venäjällekin.

Minä luulen, että jos tässä aletaan toimimaan ripeästi, niin kyllä Suomen Savosta voidaan viedä vaikka millaisia vermeitä myös Amerikkaan Ponssen harvestereiden lisäksi.

Vakaa käsitykseni on, että näitä Amerikan liikesuhteita ei kannata kuitenkaan hoitaa EU:n komission ja virkamiesten kautta vaan suoraan kahden välisten kauppasuhteiden perusteella, kuten Donald Trump on jo moneen kertaan sanonut.

Terra Sipilä on jo asettanut Suomen ja Venäjän välisiä kauppasuhteita hoitamaan kepuloisista Paula Lehtomäen ja Silta-selvitysmies Esko Ahon.

Nyt olisi hyvä, jos aidot oikeistolaiset kuten esimerkiksi Petteri Orpo ja Kai Mykkänen tai vaikka Jan Vapaavuori ja Stupukka sekä myös Siilijärven oma poika omasta puolestaan avaisivat vihdoin suunsa ja asettaisivat selvitysmiehen, joka selvittää nämä Amerikassa Suomen kannalta aivan keskeiset ja lupaavat liiketoimintamahdollisuudet.

Tällä saralla erittäin huolestuttava seikka on tällä hetkellä kuitenkin se, että euro on taas tänä vuonna lähtenyt kallistumaan nopeasti USA:n dollariin verrattuna.

Lyhyessä ajassa Suomi on taas menettänyt kilpailukykyään jo 10%:ia. Euro ei kerta kaikkiaan sovi pienelle viennistä riippuvalle maalle.

Kepu pettää aina.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: