Keskustelu

Einolle pisteetHallinto-oikeuden päätös Kaavin henkilövalinnassa13.11.2017 12.11
Kunnallisasiaa koskeva valitus, virkasuhteeseen valinta
Valittaja Eino Miettinen, Kaavi
Paitos, johon on haettu muutosta
Kaavin kunnanvaltuusto
25.7.2017 § 66
Kaavin kunnanvaltuusto on valinnut teknisen johtajan virkaan Ari Rasasen ja varalle Martti Kerkelan.
VAATIMUKSET HALLINTO-OIKEUDESSA
Valittaj a on vaatinut paatoksen kumoamista.
Kaavin kunnanvaltuusto on valinnut kunnan tekniseksi johtajaksi Afi Rasa-sen, joka ei tayta viran hakuilmoituksessa vaadittuja maankaytto- ja raken-nuslain 21 §:n mukaisia kelpoisuusvaatimuksia. Rasasella ei ole vaatimuk¬sen mukaista korkeakoulututkintoa, eika hart ole rakennusalan asiantuntij a, vaan hanella on vesialan alempi, opistotason koulutus. Valittaj an nakemyk-sen mukaan kyse on lainvastaisesta menettelysta j a Oaths on kumottava. Poliittisella paatoksella ei voida paattaa siita, onko kelpoisuus lainmukai¬nen.
Osoite Puhelin Faksi Sahkoposti
Minna Canth in katu 64, PL 1744 029 56 42500 ita-suomi.hao@oikeus.fi ita-suomi.hao@oikeus.ti
70101 KUOPIO

2 (4)
Asian kasittely hallinto-oikeudessa
Kaavin kunnanhallitus on antanut lausunnon, jossa se on todennut kunnan¬valtuuston pdatoksen 25.7.2017 § 66 syntyneen vaarassa jarjestyksessa ja
pyytanyt hallinto-oikeutta kumoamaan paatoksen.
Rasanen on antanut vastineen, jonka mukaan hanella ei ole enempaa lausut-tavaa, koska paatos on mita ilmeisimmin syntynyt vaarassa jarjestyksessa.
Hallinto-oikeuden paatOksen lopputulos huomioon ottaen asianosaisten kuuleminen enemmalti on ()Hut ilmeisen tarpeetonta.
HALLINTO-OIKEUDEN RATKAISU
Hallinto-oikeus kurnoaa Kaavin kunnanvaltuuston paatoksen 25.7.2017 § 66.
Perustelut
Sovellettavat saanniikset
KunnailiGJ La wan lal aS ia. anrieiiun lain udi~cinpidiiii ,Lki) 5 C.11
mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voi-daan ottaa vain henkilo, joka on hakenut sits kirjallisesti ennen hakuajan paattymista ja silloin tayttad kelpoisuusvaatimukset.
Viranhaltijalain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen ylei-sista perusteista saddetaan perustuslaissa. Lisaksi virkasuhteeseen otetta-valla on oltava erikseen saadetty tai kunnan paattama erityinen kelpoisuus.
Maankaytto- ja rakennuslain 21 §:n 2 momentin mukaan kunnassa tulee olla rakentamisen neuvontaa ja valvontaa varten rakennustarkastaja. Pyka¬lan 3 momentin mukaan rakennustarkastajalta vaadittavasta kelpoisuudesta saadetaan tarkemmin asetuksella.
Maankayttii- j a rakennusasetuksen 4 § :n 3 momentin mukaan rakennustar-kastajalla tulee olla tehtavaan soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto. Lisaksi hanella tulee olla riittava kokemus rakennussuunnitteluun ja raken-nustyon suoritukseen liittyvista tehtavista.
Saman asetuksen 108 §:n mukaan sen estamatta, mita 4 §:n 3 momentissa saddetaan, rakennustarkastajana voi toimia ennen taman asetuksen voi-maantuloa rakennustarkastajan virkaan nimitetty henkilo tai henkilo, joka tayttaa aikaisemman asetuksen 158 a §:ssa rakennustarkastajalle saadetyt kelpoisuusvaatimukset.
Aiemmin voimassa olleen rakennusasetuksen (266/1959) 158 a §:n mukaan rakennustarkastajalta vaaditaan teknillisen koulun rakennusosaston talonra-kennuksen opintosuunnalla suoritettu teknikon tutkinto tai aikaisempi sita vastaava tutkinto tai muussa oppilaitoksessa suoritettu sits korkeampi ra-kennusalan tutkinto.

3 (4)
Asiassa saatu selvitys
Kaavin kunnassa on ollut haettavana teknisen johtajan toistaiseksi voimassa oleva virka. Hakuilmoituksen mukaan kelpoisuusvaatimuksena virkaan on ollut maankaytto- ja rakennuslain 21 §:n mukainen patevyys.
Rasasen hakemusasiakirj oista ilmenee, etta han on valmistunut teknillisen opiston rakennusosaston tien- ja vesirakennuksen opintosuunnalta raken-nusinsinoOriksi vuonna 1984. Hanella on myos Kiinteistoalan koulutussaa-lion ITS-isannoitsijatutkinto ja han on suorittanut Suomen Rakennusinsi-noorien Liiton rakennuttajan pateviiityskoulutuksen seka ymparistoteknii¬kan jatkolinjan teknillisessa oppilaitoksessa. Rasasella on tyokokemusta muun ohella maanrakennusliikkeen tyonjohtajan, kunnan teknisen osaston insinoorin, ymparistokeskuksen rakennuttamispaallikOn seka teknisen joh-tajan tehtavista, joiden lisaksi han on toiminut erindisissa asiamies- ja asian-tuntij atehtavissa. Tammikuusta 2017 alkaen Rasanen on toiminut kaupunki-suunnittelupalveluj en palvelupdallikkona.
Teknisen johtajan valintaa koskevasta kunnanhallituksen paatoksesta 3.7.2017 (§ 103) ilmenee, etta virkaan on maardaikaan mennessa saapunut 11 hakemusta. Kunnanhallituksen puheenjohtajiston ja kunnanjohtajan suo-rittamiin haastatteluihin on kutsuttu kolme virkaan hakenutta henkiloa, hei-dan joukossaan virkaan ja varasijalle valitut. Kunnanhallituksen paatoseh-dotuksena on ollut, etta teknisen johtajan virkaan valitaan Rasanen ja va-ralle Kerkela. Kunnanvaltuusto on 25.7.2017 § 66 valinnut virkaan suljetun lippuaanestyksen j alkeen Rasasen ja varasijalle Kerkelan.
Oikeudellinen arviointi ja johtopaatokset
Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virka-suhteeseen otettavalla on oltava erikseen saadetty tai kunnan paattama eri-tyinen kelpoisuus. Kunnan teknisen johtajan viran erityisista kelpoisuusvaa-timuksista ei ole lailla tai asetuksella erikseen saadetty. Teknisen johtajan virkaa koskevasta hakuilmoituksesta ilmenee, etta virkaan valittavalta hen-kilolta on edellytetty maankaytto- ja rakennuslain 21 §:n mukaista raken-nustarkastaj an kelpoisuutta.
Koska virkaan valitun Ari Rasasen tie- ja vesirakennuksen opintosuunnalta suorittama opistotasoinen rakennusinsinotorin tutkinto ei ole maankaytto- ja rakennuslain 21 §:n mukaisesti maankaytto- ja rakennusasetuksessa tarkoi-tettu rakennusalan korkeakoulututkinto, eika myoskaan aiemmassa raken-nusasetuksessa tarkoitettu talonrakennuksen opintosuunnalla suoritettu tek-nikon tutkinto tai korkeampi rakennusalan tutkinto, ei han tayta viran kel-poisuusvaatimuksia.
Koska virkaan on valittu henkilo, joka ei ole tayttanyt viralle asetettua kel-poisuusvaatimusta, on kurmanvaltuuston Oaths lainvastaisena kumottava.

Sovelletut oikeusohjeet
Perusteluissa mainitut ja Kuntalaki 135 §

4 (4)
Muutoksenhaku
'Man paattikseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Valitusosoitus on lateend (LO 00.33 K).
Paattiksen ovat tehneet hallinto-oikeuden jasenet Jukka Hartikainen, Jussi Kyllonen ja Karoliina Hyvarinen.
Esittelijajasen Karoliina Hyvarinen

Jakelu
Paatos Eino Miettinen, saantitodistuksin
Oikeudenkayntimaksu maksutta Ruotsaiainen
IainkayttOsihteeri

Jaljenniis Kaavin kunnanhallitus, jonka on kuntalain 142 §:n mukaisesti ilmoitettava
paatoksesta
Ari Rasanen, saantitodistuksin Martti Kerkeld, saantitodistuksin

Jäljet pelottavatRe: Hallinto-oikeuden päätös Kaavin henkilövalinnassa13.11.2017 15.15
Onhan se hyvä, että näistä pätevyysvaatimuksuista pidetään kiinni. Muuten voi käydä kuten kävi Juankoskella.
Meillä teknisen johtajan virkaan otettiin tällainen tie- ja vesirakennusinsinööri. Ettei vain kyse ole samasta henkilöstä. Ainakin sukunimi on sama.

PRe: Hallinto-oikeuden päätös Kaavin henkilövalinnassa13.11.2017 16.51
Moro,
mielenkiintoista, eikös vain. Juankoskella sama mies oli "pätevä" tekniseksi johtajaksi, mutta Kaavilla ei. Kyse on siitä, että Juankoski kaatui omiin virheisiin ja Kaavi porskuttaa vakaasti omana kuntana. nyt vain oli yritys tehdä samoja suuria virheitä, mitä Juankoskella tehtiin vuosikymmenet. Kun luottamushenkilöt eivät tiedä mitä päätökset koskevat, niin saadaan Juankoski-ilmiö aikaan. Juankoskihan palkkasi kokonaisen insinööristön koska piti saada aikaan miljoonatappiot-- keskuskeitytiöhanke, koulujen kosteusvahingot, homeongelmat peruskorjattuihin kiinteistöihin, Muuruveden lämpölaitos, Säyneisen koulun lakkauttaminen, Biolämpölaitoksen konkurssi, ym ym ja lopuksi vielä ympäristöhuolto Oy:n ongelmat ja maksamattomat saatavat PB: lle puhumattakaan nuorisotalon myynti ja ostaminen ja kaikki muut hutiloinnit ja törkeydet.

eikövainRe: Hallinto-oikeuden päätös Kaavin henkilövalinnassa17.11.2017 20.04
insinööri on insinööri mutta avoimessa yliopistossa opiskellut on täys nolla

Pekka VRe: Hallinto-oikeuden päätös Kaavin henkilövalinnassa17.11.2017 22.26
Moro,
avoin yliopisto yleensä on vain ns. hyppyri yliopistoon. Itse opiskelin ensimäisen vuoden avoimessa, kunnes pyrin Itä-Suomen yliopistoon, jossa luin itseni Hallintotieteiden korkeakoulututkinnon. Sitten pyrin Tampereen yliopistoon, jossa luin hallintotieteiden perusopintoja ja sitten lopuksi pyrin Lapin yliopiston oikeustieteelliseen, jossa luin itseni kahdessa vuodessa oikeustierteiden maisteriksi. Lisäksi tein ylimääräisiä opintoja esim. rikosoikeuden ja prosessioikeuden aineopinnoissa ja sitten kävin asianajatutkinnon, joka olikin todella hyvä koulutus, vaikkakin erittäin kallis.
Nyt on kuitenkin oma lakiasiaintoimisto, ja kovasti töitä. Aionkin pian muodostaa osakeyhtiön, joka tulee toimimaan Pohjois-Savossa yleensä.
Mutta Kaavin tapauksessa virkamiehille ja virkaan on aina vaadittu lainmukainen kelpoisuus, joka ei toimi kuin "insinööri kuin insinööri-periaatteella. Ikävä kyllä. Eino on laatinut hyvän valituksen, sillä hän on vaatinut sitä, että vain ammattilaiset hoitavat virkatehtäviä. Se on lähinnä tehtävän hoitamisen kannalta olennaisinta ja tärkeintä.

ekRe: Hallinto-oikeuden päätös Kaavin henkilövalinnassa19.11.2017 19.42
eiköhän se vielä valittane kaaville hellenetään hakuehtoja niinhän on tapa sitten tulee virallinen valinta



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: