Keskustelu

Kamreerin alkuAika kuluu22.2.2013 21.46
Ensi viikolla on kuudennes vuodesta mennyt. Palkat maksetaan kunnassa säännöllisesti. Kuun lopussa pystytään tarkalleen näkemään talousarvion kestävyys kuluvana vuonna. Muut maksut ja tulot laahaavat perässä, mutta palkkaseuranta on ajan tasaista.

Hallituksen tulee tarkistaa pitääkö arviointiryhmälle vakuutettu menokuri paikkansa. Viimeisten vuosien alijäämät ovat lähennelleet miljoonaa ja ylitykset johtuvat pääasiassa suurimmasta menoerästä eli palkkasummasta, ei esim. oikeudenkäyntikuluista, joita myöskään ei saa syntyä ilman valtuuston määrärahahyväksyntää.

Näilläkin sivuilla on pidetty ääntä lepsusta taloudenhoidosta. Arvosteluun on vastattava paremmalla seurannalla. Hallitus kokoontuu kaksi kertaa kuukaudessa. Kokoontumisväli on riittävä.
On oletettavaa, että vuoden lopulla tehty talousarvio tällekään vuodelle ei ole realistinen. Tästä syystä pikainen tarkastelu on paikallaan.

pekka VRe: Aika kuluu22.2.2013 22.18
Moro ja kiitos -kamreerin alku-. Pitää muistaa kirjoituksen viesti ja pyytää hallituksen kokouksissa selkeää ja ymmärrettävää selvitystä talousarvion toimivuudesta jasiinä pysymisessä.

Pena T.Re: Aika kuluu23.2.2013 10.00
Kysterin ja KYS:in loppuvuoden laskut paljastavat totuuden, mutta silloin on myöhäistä muutella mitään. Tähän se Kangasperkon budjettiosaaminen perustui. Loppuvuodesta tulee "yllätykset"... joka vuonna.
Juankosken pöljät luottamushenkilöt nielevät vastalauseitta vanhat selitykset.
Pitää katsoa paria edellistä vuotta ja korjata luvut oikeaan kokoluokkaan jo etukäteen. Jos tehdään oikeita muutoksia meno- tai tulopuolelle, ne huomioidaan.
Uuden johtokoplan tarvitsee panautua asioihin ja pitää sitten oikea valtuustoseminaari taloudesta. Pienen Juankoksen pienet numerot eivät vaadi ulkopuolisia konsultteja tulkitsemaan niitä. Kuopio-liitoksen hehkuttaminen ei liiemmin vie meitä mihinkään tai muuta talouttamme.

res upsRe: Aika kuluu23.2.2013 14.54
Kamreerin alulle kiitos hyvästä avauksesta!

Jenkeissä toisen luokan elokuvanäyttelijästä tuli legendarinen presidentti Ronald Reagan, joka antoi amerikkalaisille uskon tulevaisuuteen, kun se oli menetetty maapähkinäfarmari Jimmy Carterin aikana. Reaganilla oli paljon yksinkertaisia viisauksia, joita oli oppinut mm. neuvotellessaan hankalien ammattiyhdistysliikkeiden kanssa.

Yksi hänen viisauksistaan oli kiteytetty lauseeseen: "Aina voi aloittaa alusta".

Juankosken tärkeimmäksi johtajaksi valittiin viime vaaleissa Heimo Konttinen. Viimekädessä hänen johtamansa valtuuston tehtävänä on Juankosken talouden tervehdyttäminen ja samalla Juankosken muuttaminen vetovoimaiseksi kaupungiksi. 42 vuotta kestänyt entinen kaottinen meno käsittämättömine loppukireineen on osoittanut, että Juankoskella tarvitaan täydellinen muutos. Pienet korjailutoimet tai vanhojen virheiden selittelyt eivät enää auta.

Reservinupseerina Heimo K. tietää, että armeijassakin alokkaat joutuvat ottamaan tämän tästä "uuden asennon" ja pahoissa syöpähoidoissa ainoa pelastava keino voi olla ns. radikaalileikkaus.

42 vuotta Juankoskea luotsanneilla tahoilla on kyllä ollut riittävästi aikaa näyttää johtamistaitonsa ja kykynsä. Sitä kykyä ei valitettavasti ole ollut ja nyt samat kaupungin arviointiryhmän edustajat ovat kiireimmän kaupalla liittämässä Juankoskea jo Kuopioon siinä uskossa, että muuta vaihtoehtoa ei muka ole. Isoon Kuopioon liityttäessä kaikki menneet synnit voidaankin sitten unohtaa ja lakaista maton alle silmien alta. Muuta vaihtoehtoa ei todellakaan ole, jos entinen meno jatkuu.

Aina voidaan kuitenkin aloittaa alusta ja tehdä uusi asento. Kuten Pena T tuossa yllä toteaa: asiassa riittää vain se, että otetaan kaupungin tilikirjat käteen ja luetaan kriittisesti ja avoimesti mitään salaamatta se, mitä seisoo suomeksi kirjoitettuna meno- ja tulopuolella. Tuloslaskelmassa ei ole muita puolia. Niiden pitää olla suunnilleen tasan tai mielellään tulot jopa vähän enemmän kuin menot. Kenenkään ihmisenkään ei pidä syödä enempää kuin tienaa. Kun luvut on tiedossa seuraava tehtävä on kysyä, miksi me näin toimimme? Onko vaihtoehtoja? Niin kaun kuin on elämää, on aina vaihtoehtoja. Entinen meno ei ole enää vaihtoehto. Juankoski on Suomen pahin kriisikunta ja toimintatapojensa puolesta häpeällinen esimerkki kuntiemme joukossa.

Tuossa kunnan tilinpidossa on kolme laskelmaa: tuloslaskelma, tase ja rahoituslaskelma. Näiden laskelmien tarkasteluun ei tarvita rakettitiedettä, koska kussakin laskelmassa tarvitaan vain yhteen ja vähennyslaskutaito. Nämä taidot opetetaan kaikille suomalaisille jo alakoulussa.

Muutaman sekunnin silmäys Juankosken kaupungin taseen oikealle puolelle osoittaa, että kaupunki on ottanut järjettömän määrän "syömävelkaa" joka ei tuota mitään. Tästä velasta on päästävä äkkiä eroon, eikä sekään tehtävä ole mitenkään mahdoton, kun tietää, mitä kaikkea "hyvää" tuolla syömävelalla on tehty.

Ennen kuin mennään mihinkään talouseminaariin huutoäänestämään taas kaikkea "hyvää" kaupungille, kannattaa valtuutettujen hiljentyä kotona miettimään ns. kunnan "liikeideaa" eli sitä mitkä ovat kuntalaissa kunnalle määrätyt perustehtävät ja mitä niistä kuntalaissa tai muissa laeissa mahdollisesti sanotaan. Kunnassakin asiat pitää hoitaa lakien ja säännösten mukaan.

Lainsäädännöllisesti kunnalle on tietääkseni asetettu kaikkiaan 535 tehtävää, mutta lailla määrätyt tehtävät sisältyvät noihin keskeisiin perustehtäviin.

Perustehtävien kartoitus voidaan aloittaa vaikka siitä, että kukin valtuutettu miettii tykönään, mitkä tehtävät eivät ainakaan kuulu kunnan perustehtäviin ja miten näistä tarpeettomista ja kallista kunnan toimialaan kuulumattomista tehtävistä päästään nopeasti eroon.

Juankoskella tällaisia tehtäviä, joista on päästävä nopeasti eroon ovat ainakin:
- kartonkiteollisuuden tukeminen ja harjoittaminen kunnan varoilla
- investoinniltaan mammuttimaisen ja käyttötaloudeltaan kestämättömän Keskustankeittiön pyörittäminen
- Kysteriseikkailu korkeine kustannuksineen
- valokaapelipuuhastelut
- järjetön kiinteistöjen rakentaminen ja ylläpito lainarahalla aavikoituvaa 3000-4000 asukkaan kaupunkia varten

Selvitysmiesten kertoma 500 menetettyä työpaikkaa on karmaiseva tieto. Parhaillaan uhan alla olevat 160 työpaikkaa kaupungin rahoittamassa konkurssitilassa olevassa kartonkitehtaassa osoittavat, miten mieletöntä tuo 42 vuotta kestänyt meno on seurauksineen ollut. Kaikesta huolimatta päättäjät vain istuvat kädet ristissä jatkaa entistä menoa ja odottaa ihmettä tapahtuvaksi.

Sellaisessa kaupungissa, jossa ei ole asukkaita ei voi myöskään olla verotuloja. Se on hyvä pitää mielessä, kun lähtee talousseminaariin viivottimella "hyvää" ennustamaan. Valtuuston tehtävänä on ohjeistaa hallitusta ja virkamiehistöä talouden pidossa.

Kaupungin talousennusteet on 42 vuoden ajan tehty viivottimilla tyhjästä lähtien. Viileä harkinta ja järjen käyttö on valitettavasti talousnnusteista puuttunut. Valta ei vällttämättä ole sama kuin viisaus.

On muutoksen aika. Tarvitaan uusi asento....

Martti PohjolainenRe: Aika kuluu23.2.2013 15.22
Kiitos nimimerkki "res ups" sanomassasi oli se kaikki oleellinen, noista on nyt tomerasti lähdettävä liikkeelle.
Mitä nopeammin pystyy uuden valtuutetut tekemän ratkaisuja vaikkakin ne tekevät todellakin kirpaisevan kipeää.
Kipeää koska varsin monelle joutuu päättäjät antamaan nyt tässä taloudellisessa tilanteessa kenkää.
Mitään viidenvuoden irtisanomisia ei pidä jäädä odotteleman vaan tuotannollisten ja taloudellisten realiteettien vuoksi normaalit irtisanomiset käyntiin niiden osalta joiden työpanosta ei tarvita.
Kuntakaan ei voi olla mikään suojatyöpaikka.
Tämän kokoisessa kunnalla pitää miettiä montako johtajaa tarvitaan ja onko johtajat olleet kuntalaisten asialla. Jos tulee mielen ettei ole, niin eikun potku pyllylle ja käypäiset käteen.
Pitää miettiä mitkä toiminnat voidaan ulkoistaa esim. yhdessä Kaavin kanssa toteutettavana.
Näillä ratkaisuilla mitä nimimerkki res ups" esitti päästää pian oikealle tielle kun puututaan noihin oleellisiin ongelmakohtiin. Joten tosiaan tarvitaan uusi asento.
Nyt on tosiaan kiire jokainen päivä mitä pitemmälle heittää talouden korjaamista niin vaikeammaksi tulee. Kuntatalouden korjaaminen vaatii pikaisia toimia.
Nopeus voisi vielä pelastaa Juankosken itsenäisenä kuntana toimimaan.
Kaupunki nimen poistamine olisi myös mielestäni oikea ratkaisu, koska silloin ei tarvitsisi palkata uutta kaupunginjohtajaa tarvittaisiin vaan pelkkä kunnanjohtaja ja palkka olisi oleellisesti pienempi.

Eero Kekalainen KostamusRe: Aika kuluu23.2.2013 19.21
palautetta res ups ja martille
Mika ihmeen eliittistatus pitaa olla juankoskella ja olla KAUPUNKI runsas 5000 asukasta/ Vaikkakin taalta Kostamuksesta venajalta nyt kirjoittelen, kotikuntani on kuitenkin yli 22 tuhatta asukasta oleva siilinjarvi, joka ei milloinkaan ole hamuillut tulevansa kaupungiksi, vaikka edellytykset siihen olisivat kirkkaasti paremmat ko juankoskella. Kuten monissa viestiketjuissa aiemmin olen ironisoinut =Ainut kaupunki suomessa, missa ei oo alkoo=
Kaupunkistatuksesta maksaa kuntalaiset huomattavasti suurempia veroja kuin olisi kuntana. Oliskohan syyta nyt pikaiseti palata kunnaksi, koska kuopioon liitos vie kuitenkin kaupunkistatuksen mennessaan. muututte kaupunginosaksi.

KuntalainenRe: Aika kuluu24.2.2013 8.38
Meistä suurin osa kuntalaisista on samaa mieltä kanssasi Eero ,siitä miksi pitää olla KAUPUNKI kun ei edes ole sitä alkookaan. Tuon Alkon lisäksi pitäisi olla tosiaan moninkertainen määrä kuntalaisia, uima- ja urheiluhalleineen, jotta voitaisiin puhua KAUPUNGISTA. Olisiko ollut niin, että 42 vuota hallinnutta KEPUA on vaivannut suuruuden hulluus ja verorahat on humputeltu turhanpäiväisyyteen.

PeteRe: Aika kuluu24.2.2013 9.48
Ehkä on hyvä ettei viinakauppaa olekkaan. Näkyy tuo tori olevan kesäisin täynnä muutenkin puliukkoja.

KoirapuistoRe: Aika kuluu24.2.2013 11.11
Ei ole saatu edes torille yleisövessaa kepun johtajakaudella.
Nyt porukat käyvät kuseksimassa kylän koirapuistossa kilpaa koirien kanssa, ellei sitten Juisen patsaan alle.
Mutta ei ole ihme sillä kiva se on kakkosnelosiin nojailla kuseksiessa.

eskimoRe: Aika kuluu24.2.2013 13.43
niinpä niin,hommataan paskahuussi torille ja soitetaan kuopioon paroselle ilmoitus että se on nyt niin ettei juankoski liity kuopioon vaan kuopio juankoskeen koska kuopion torilla ei oo ees paskahuussia on vain wc

NotaariRe: Aika kuluu24.2.2013 14.01
Ei nimin miestä pahenna, jos mies ei nimeänsä. Sama se on, onko kaupunki vai kunta. Oleellista on nyt, että ei jäädä odottamaan Kuopioon liittymistä, vaan tehdään järkeviä päätöksiä siltä pohjalta, että meidän on pärjättävä omillamme. Virkamiehet osaavat kyllä taitavasti pyöritellä lukuja siten, että maallikkoa hämätään ja sitten myöhemmin laitetaan vaan kylmien tosiasioiden eteen. Nyt on aika heti alusta pitäen kyseenalaistaa virkamiesten laskelmat ja kunkin päättäjän omassa mielessään tai osaavampien kavereiden avustuksella selvittää, minkälaisia ratkaisuja Juankosken kaupungissa tehdää - jotta talous saadaan oikeille raiteille.

puliukkoRe: Aika kuluu24.2.2013 14.13
eskimon käämit jo käryää, miettikäämme sitä!!!!

Kamreerin alkuRe: Aika kuluu20.1.2014 16.08
Kaivoin tähän vuoden vanhan keskustelun talousarvion seurannasta. Virkamiesten ja luottamusmiesjohdon pitäisi enemmän lukea palstaamme, tietäisivät mihin milloinkin olisi aika tarttua.
Hallituksen pitäisi ottaa viime vuodesta oppia ja ryhtyä seuraamaan talousarvion toteutumista reaaliaikaisesti, ei tarvitsisi pyytää ylityslupia vuoden päästä.

reviisoriRe: Aika kuluu20.1.2014 17.31
Ei seuranta auta samalla tavoin kuin hyvä suunnittelu ja tekemisen johtaminen. Silmät auki ja ennakkoluulottomasti "tulta päin".
Jälkitarkastelussa ei voi tehdä muutoksia menneeseen toimintaan. Tähän se kepumafian valhekin perustuu -- ollaan jälkeenpäin yllättyneitä kuin kaupunkia johtava Äimän Käki. Tehtyjä virheitä vain toistetaan kuten edellisenäkin vuonna.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: