Keskustelu

Juankosken keskustan virallinen ääniTuomion sunnuntai26.11.2017 10.49
Erika Suominen kirjoitti Koillis-Savossa kuluneella viikolla miten käy Juankosken kaupungintalon. Keskustan vallan merkit kaadetaan. Hallintosiipeen muuttaa seurakunta ja valtuustosalista tulee seurakuntasali.
Aikaisemmin meille on kerrottu Osuuspankin konttoreiden sulkemisesta Säyneisessä, Muuruvedellä, Kaavilla ja Juankoskellakin toimintaa on vain parina päivänä.
Keskustan vahvasta ajasta ei ole jäänyt kiveä kiven päälle.
Harjoittaako Erika Suominen itsekritiikkiä?
Tällaiseen ei ole aihetta. Meille on kyllä käynyt huonosti. Tehdas ja kunta kaatui, nyt menevät loputkin merkit vallastamme, mutta eihän syy ole keskustan.
Mehän olemme toivoneet menestystä, mutta koko ajan on ollut niitä, jotka eivät ole toivoneet meidän menestyvän.

Onko syy niiden, jotka ovat toivoneet hyvää. Eikö pikemminkin niiden, jotka ovat toimiamme vastustaneet.

Kyllä kohtuullista olisi ollut, että Suominen olisi valinnut uutisoinnille sopivamman ajankohdan.
Onhan tässä virheitäkin tehty. Sitä ei käy kieltäminen, mutta ei syyn ja seurauksen lakia pitäisi näin vahvasti korostaa.

kyläläinenRe: Tuomion sunnuntai27.11.2017 6.46
Heikki J.W. Salonen on ostamassa kaupungintalon...tehnyt jo tarjouksensa.

Moro Pekka voi todistaa, hän on nähnyt tarjouspaperit.

NS tiedotusRe: Tuomion sunnuntai27.11.2017 14.50
NS tai Heikki ei tässä vaiheessa ole vielä tehnyt tarjousta Senaattikiinteistön muistaakseni puoliksi omistamasta kaupungintalosta.

NS tai Heikki ei yleensäkään ole ollut kiinnostunut tyhjien kiinteistöjen hankinnasta, koska niihin liittyy aina ensinnäkin homevaara.

Entisessä kotikunnassani Pyhäsalmellakin valtion virastotalo on seissyt keskellä kylää autiona hometalona jo ainakin 10 vuotta.

Jostain kumman syystä siinäkin kunnassa piti olla aikoinaan erilliset kunnan- ja valtion virastotalot. Niin hyvää se on aina ollut tuo valtion ja kunnan välinen yhteistyö ja kalliiksi se on Suomelle tullut.

Nythän kepuloisten Terra Sipilä vain entisestään kiihdyttää himoitsemallaan ja perustuslain vastaisellakin maakuntauudistuksella tätä tuhlaajapojan elämää.

Joku perhetuttu on kuitenkin minua aina muistuttanut, että köyhällä ei ole vara ostaa halpaa.

Kun aikoinaan minäkin tuossa valtion virastotalossa asustelin vielä 1960-luvun alkuun saakka, niin ei sen parempaa taloa ja asumusta ihminen voinut itselleen toivoa, vaikka asunnossa ei ollut edes jääkaappia, mutta oli kuitenkin sisävessa, parveke ja keskuslämmitys.t

Virastotalossa oli hyvät ja runsaat kellaritilat, jonne minä sitten keksin laittaa pienimuotoisen antikvariaatin ja pelikeskuksen, jossa sai koittaa taitojaan mm. lantin pudotuksella isossa vesiastiassa olevan pienen purkin sisään.

Yllättävän vaikea juttu, mutta erittäin suosittu asia, kun ihmiset olivat ensin käyneet yläkerrassa verotoimistossa asioitaan järjestämässä.

Lainkuuliainen isäni määräsi minut kuitenkin lopettamaan näkyvän pienliiketoiminnan mainostamisen valtion tiloissa.

Mutta tästäkin "pienliiketoiminnasta" jo näkee, että olen jo pienestä pitäen ollut rakentamassa valion ja kuntien sekä yksityisten välistä yhteistyötä, joka vielä tänäkin päivänä tuntuu olevan kaikille kepuloisille, demuille, kommareille ja punaviherpipertäjille punainen vaate.

Ei minullekaan tullut aikoinaan mieleen se, että olisin lähtenyt virastotalon kellarissa olevasta "peliluolasta ja antikvariaatista" muutamia kymmensenttisiä tallettamaan mihinkään veroparatiiseihin.

Asuntomme alakerrassa ollut putka aiheutti kyllä lapsille ikuiset traumat, joista pitäisi ilmeisesti lähettää nyt valtiolle kova korvauslasku.

Toiseksi on otettava huomioon, että tyhjiä kiinteistöjä joutuu pakkaselle lämmittämään ja pitämään myös jonkinlaiset sähkö- ja vesi- sun muut viemäriyhteydet yllä.

Myös kiinteistövero voi tulla korkeaksi. Pormestari Vapaavuoren Jannekin on nostamassa kiinteistöveroja Helsingissä, vaikka pitää kuntaveron viisaasti alhaalla.

Omistamalla tyhjäksi jäävä kaupungintalo Juankoskella NS:lle aiheutuisi siis vain turhia kustannuksia. Sellainen ei ole tervettä liiketoimintaa.

Sen sijaan NS:iä kyllä kiinnostaa raskaasti tappiollinen Sillikuukki keittiö, koska autiokylässäkin on tulevaisuudessa kohtuuhintaiselle ruokahuollolle tilausta, eikä Kuopion Servica tarvitse Sillikuukkia. Sillikuukki on siis nykyään arvoton.

Pitäisi kuitenkin tarkistaa vielä Sillikuukin hometilanne, koska kunnan toimintakertomusten mukkan Sillikuukin henkilökuntakin on jatkuvasti ollut ylirasittunutta. En ole kuullut ennen, että modernissa keittiössä henkilökunta heti ylirasittuu normaalissa keittiötyössä.

Minua ei ainakaan rasita yhtään, kun isken pakastimesta kalapuikot uuniin, niin siinä ei pahemmin vanhakaan selkä voi rasittua ja eväät on valmiita syötäväksi jo muutamassa minuutissa.

Nyt olisi korkea aika ryhtyä miettimään Sillikuukin liiketoimintasuunnitelman tarkistusta.

Hamppuun ja lampaanviuluihin se ei voi kuitenkaan perustua mm. siksi, että hampun viljelyssä voidaan päästä pian huumepoliisi Aarnion naapuriselliin Keravalle.

mualainenRe: Tuomion sunnuntai27.11.2017 23.08
Heikki, Heikki, Heikki.
Eikun sanoista tekoihin.
Sillikuukisa on toimivat vehkeet.
Ei se tarkota sitä, et ne pöperöt pittää myyvvä vain juankylän immeisille. Pannaan pöperöt vakuumipakettiin ja jaettaan koko maakunnaan marketteihin.
hyödynnettään olemassaoleva sillikuukki.
Juankylällä on kaikkien tuntema ateriamestari rentta. Hänestä tehtäs meijän virman rillimestar.

Eikun tästä virma pyörimmään.
Suap itean otoo vappaasti käyttöön.

NS tiedotusRe: Tuomion sunnuntai28.11.2017 4.04
Mualainen on näköjään heti tajunnu, että Sillikuukissa on piilevä liiketoimintapotentiaali.

Nyt pitäs vielä tarkistoo se Terhonkii tilanne, koska meillä jo näkyy löytyneen virmaan jo rillimestarkii.

Kepuloisillaki alkaa olla jo ihan uusia ajatuksia tuon meikäläisen ruokahuollonkii osalta. Kaikkea ei tarvitse kysyä monopoliyhtiö Valiolta.

Amerikassa nykyään ruvetaan kasvattamaan elintarvikkeitakin jo keskellä kaupunkeja, jolloin ei tarvitse voimistella maalla luonnonvoimia vastaan.

Ja kaikki on siellä niin vihreetä, ettei meillä osata sellaisesta edes haaveilla.

Ei tämä Sillikuukin bisneksen miettimen niin vaikeeta ole.

On ihan totta, että ei Sillikuukkia pidä edes yrittää pelkästään Juankosken autiokylän asukkaita varten kehitellä.

Kysymys on selvästi maakunnallisesta hankkeesta ja minä jo olen luonnostellut noita vientimarkkinoitakin. Viennissä on isot mahdollisuudet.

alan kolmas miesRe: Tuomion sunnuntai28.11.2017 7.28
Älä sinä Eero Kekäläinen pessimistiksi heittäänny.

ELY-keskuksessahan asioita hoitaa kylän oma poika, joka todisti, että kaikki maahanmuutajien taustatkin on selvitetty ja selvitysmiehenä on ollut maan kuulu Vision Huntersin kokenut konsultti. Ketterä New Stromsiltä ei ole kysytty mielipiteittä asian tiimoilta.

Muistaakseni eilen oli myös Kauppalehdessä pieni uutinen, että yrityssaneerauksessa oleva Pekka "Peloton" Perän johtama Talvivaara Oykin hoippuu nyt jo konkurssin partaalla. Ketterä New Stroms on kaukana konlurssista, Moro Pekka voi todistaa senkin.

Lehtietojen mukaan lehmänlannan jalostus ei ole ottanut oikein tulta. Onkohan niin, että lehmänlannasta ei ole saatu vientivetoista brandia vielä aikaiseksi. Ketterä New Stroms tulee jatkossa perehtymään tähän ongelmatiikkaan.

Kainuussa paikallinen AVI ei myöskään ole lainkaan huolissaan Terrafamen ympäristöpäästöistä, vaikka lähijärvet ovat jo alkaneet muistuttaa Venäjän Aralin suolajärveä ja myrkylliset pohjavedet ja muutkin vedet jo kulkeutuu Oulunjärveen ja myös aina Kallavedelle asti.

Onneksi Terrafame pyörii ja luo "hyvinvointia" Kainuun korpiin ja laajemminkin Suomeen.

Terra Sipiläkin ilmoitti eilen telkkarissa, että vienti vetää nyt.

Kun Suomen maatalouttakin katsoo, niin kyllä se vain niin on, että lehmän lannan kanssa puuhastellessa hyvin suurella varmuudella pääministerikin joutuu ns. kuoleman laaksoon.

Eero KekäläinenRe: Tuomion sunnuntai28.11.2017 8.12
Ei se eero vieläkkään asiaa kommentoimatta oo heittäytynnä enämpi pessimistiksi ko optimistiksikkää.

Eero KekäläinenRe: Tuomion sunnuntai28.11.2017 8.45
Mut jos asiaa aidosti oikeesti aletaan viedä eteenpäin, siinä jussin ideassa on todellakin asiapohjaa.
Jokunen päivä takakätteen, kuten meän kielellä länsilapissa sanotaan, huomasin taallä kotikylälläni Nilsiän K-supermarketissa pakkasaltaassa juankosken vanhassa kymin navetassa toimivan ateriapalveluja-lounasruokaa tarjoavan yrityksen valmistamia ruokia n. 400 gramman rasioissa.
Liki lounaskahvila on nimeltään tää yritys.
No, miksikäs ei sillikuukistakin vois tuottaa maakuntaan ns. lähiruokaa, sehän on tänpäivän trendi.
Nilsiästäkin on tämän trendin myötä aivan maailmanmarkkinoille ponnistanut leipomo Liepuska.
Heidän mustikkakukko on lyönyt läpi britanniassa.
Toinen meijänkylän esimerkki on Nilsiäläislähtöinen, Rissasen Ilkan, Karttulan Syväniemellä toimiva mätitalo
Ilkan bravuurituotehan on kylmäsavulohi.
Mätitalon aivan maailmanparasta kylmäsavulohta on ympäri suomea kauppaketjulla S.
Ilkan toinen tytäryhtiö kasvattaa kirjolohia pohjosessa Sallan Naruskajoessa. Sieltä tullee nämä naturaalit saasteettomat lohet.

Niin miksikäs ei juankylän sillikuukkiinkin vois yksityistämisen myötä luoda tuottavaa yritystoimintaa.
Nimimerkki jussi jo tuolla aiemmin mainitsi ruokamestarin nimeltään Rentta. Tunnen ja tiedän henkilön.
Olis aivan pätevä vaikka rillimestarin virkaan. Onhan rentta tunnettu juankylällä kokintaidoistaan.

Jos ei muita halukkaita ilmene,
vaikka myö jo eläkeukot Heikin kans laitettais töpinäks ja alettas elintarviketehtailijoiksi.

KielikorvaRe: Tuomion sunnuntai28.11.2017 13.01
Jos savolaiseksi heittäytyy helsinkiläinen, hän yleensä jää kiinni nopeasti. Akm on joskus erehtynyt.
Meän kielen kanssa käy aivan samoin. Paikkakunnasta riippuen takakäteen on joko takakäthen tai takakätheen, mutta ei koskaan takakätteen.

eeroRe: Tuomion sunnuntai28.11.2017 14.30
Vastaus kielikorvalle.
En oo hesalainen, aivan sudeetti savolainen.
Tunnen sukulaisuussuhteitteni vuoksi paljon Kittiläläisiä, jotka puhuvat paljon meänkieltä.
Siksi viittaukseni meänkieleen, josta sinun painottamasi h kirjain puuttuu.
Aitoon meänkieleen, joka ei ole yleensä lappilaisten murre, vaan on oma tornionjokilaakson murre myöskin ruottin puolella, on oma murteensa. Yleinen lapin murre sisältää tämän mainitsemasi h kirjaimen.

alan kolmas miesRe: Tuomion sunnuntai28.11.2017 18.52
Huomaan, että Eerokin havaitsi heti, että Sillikuukissa on aivan selvä ns. Iso Markkinarako.

Muistaakseni Reetukin on jo vuosikymmeniä sitten ohjeistanut laulussaan, että meidän pitää takoa koko ajan Markkinarakoa.

Sillikuukissa on kuitenkin tehty alussa se iso virhe, että Erika ja Muutosjohtaja päättivät perustaa Sillikuukin vain 5000 asukkaan kylän tarpeita ajatellen ja mielessään lähinnä vain lapsettoman kylän koulukkaat. Tietäähän sen, ettei siitä hyvä seuraa.

Sen verran on tullut Sillikuukin valmistamien eväiden kustannuksiakin selvitettyä, että Sillikuukin valmistaminen eväiden kustannus on ollut lähes hotelli Kämpin gourmet-annosten hintojen tasolla.

Kuitenkin muistaakseni Väkkärän lasten ilmoitustenkin mukaan annokset ovat olleet suunnilleen samaa tasoa kuin ennen vanhaan kouluissa tarjottu maitopottu, josta nykyään käytetään käsittäkseni ilmausta kumiperunat.

On selvää, jos homekoulussa tarjoilu on vielä tällä tasolla, niin eihän sitä voi olettaa, että lastenkaan suoriutuminen on jonkun helsinkiläisen Norrsin tai Tapiolan Yhteiskoulun tasolla.

Minulla ainakin ennen vanhaan maalla koulussa vatsa kurni ennen ruokatuntia koko ajan ja oli vaikeuksia pysyä hereillä.

Ruokatunnin jälkeen taas oli niin soma olo, että kolmen paikkeilla olin jo melkein täydessä unessa. Ja sitten eteen vielä laitettiin kirkkohistorian kirja, josta kepulaisessa koulussa tavattiin porukalla Lauri Leevi Laestadiuksen teesejä.

Älä sinä ystäväni Eero aliarvioi eläkeläisissä olevaa voimaa. Meitä on Suomessakin selvästi yli miljoona, mutta Terra Sipilän hallitus vain odottaa, että me istutaan sohvissa yhteiskunnan elätteinä, eikä tehdä mitään arvokasta.

Terra Sipilän mielestä diginikkarit ovat ainoita, jotka tekevät muka arvokasta työtä tässä maassa.

Se on kaikki huuhaata. Jos me katsotaan millaista meno on esim. Amerikassa, niin sieltä nähdään, että nuo tosivarakkaat ja innovatiiviset henkilöt lähentelevät 90 vuotta ja bisnes-päät pelaa kuin partaveitsi.

Suomessakin täytyy alkaa vähitellen arvostamaan kokemusta ja uusia ajatuksia.

Ruoan nettikauppakin on meillä vain noin 50 milj. euroa vuodessa, joten ei olla päästy vielä edes lähtötelineisiin näissäkään asioissa, vaikka Terra Sipilä ei ole muusta puhunut kuin maakuntahallinnon ja valtion palvelujen digitalisointiloikista jo monta vuotta yhtä soittoa ilman mitään tuloksia.

Jopa kepuloiset ovat viime aikoina ruvenneet miettimään, että nyt taidettiin tuossa digitalisoinnissa sohaista varsinaiseen muurahaispesään, josta edes kepuloinen ei saa selvää.

Minä olen aivan saletti, että yksityistetty Sillikkuukki palkitaan 5 vuoden päästä Suomen innovatiisimpana sekä maakunnallisena ja vientiyrityksenä, kun porukalla pannaan hihat heilumaan.

Kannattavuudeltaan yksityistetty Sillikuukki tulee joka tapauksessa olemaan aivan toista luokkaa kuin miljardeja euroja maksamaan tuleva Kainuun Ihme eli Terrafame.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: