Keskustelu

Pekka VOnko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon17.3.2013 16.11
Moro,
huomisessa Juankosken kaupunginhallituksen kokouksessa on keskusteluasiana puolisenkymmentä kunnallisvalitusta hallinto-tuomioistuimeen koskien pakkoliitoksia vesijohtoverkkoon. Tapaukset on Hallinto-oikeus jo käsitellyt, mutta uskon, että muutoksenhaku ylettyy korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Olen täysin yksityisten kiinteistönomistajien puolella ja kannatan asian viemistä jopa EU-tuomioistuimeen .
Helsingin sanomat kritisoi artikkelissaan pakkoliitoksia vastaan viime torstain lehdessä esim. seuraavasti:" pakkoliitokset haja-asutusalueilla närästävät kiinteistönomistajia. Liittymispakkoa perustellaan usein vesiosuuskuntien heikolla taloudella. Vesiosuuskunnat eivät suvaitse poikkeuksia. MTK: n päälakimies Airikkala pitää pakkoa perustuslain vastaisena. --Tässä puututaan sopimusvapauteen. Sitä voidaan rajoittaa, jos kyseessä on tärkeä yhteiskunnallinen syy ja vesiosuuskuntien heikko taloustilanne ei ole sitä- kertoo päälakimies Airikkala.
Liittymispakkoon tulossa muutoksia, ja lievennyksiä. Kyseessä on verrattain kova sopimusvapauden rajoittaminen, kertoo maa- ja metsätalousministeriön johtava virkamies. Perustuslaillinen kritiikki on ymmärrettävää. Vesihuoltolakia ollaan muuttamassa siten, että liittymispakkoon on suunniteltu kevennyksiä. Haja-asutusalueella ei tarvitse liittyä, jos on järjestänyt vesihuoltonsa asiaanmukaiseksi ennenkuin kunta päättää osuuskunnan toiminta-alueesta."

Kuten moottorikelkka-reittihankkeita, niin myös vesiosuuskuntien ja kuntien pakkoliitoskuviot alkavat rapistua ja sehän tarkoittaa Suomen perustuslainmukaisuutta ja ns. "hallinto-alamainen" asetelman jättämistä museoihin.

Kuntalain 27. §Re: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon17.3.2013 16.37
Juankosken-Kaavin ympäristölautakunta hoitaa asioita tsaarin ajan tyyliin. Tuusniemen ympäristölautakunnassa ymmärretään, että kuntalaisia on kuultava ja heitä on palveltava.
Eräänkin toiminta-alueen määrittelyn muutamaa taloa varten Juankosken tekninen lautakunta ja kaupunginhallitus teki salaa, kuulematta asianosaisia, kuten järkikin sanoo. Kuopion hallinto-oikeuden päätöksestä luin, että Juankosken johdon mielestä näille ihmisille ei kannata tiedottaa kirjeitse, vaan heidän tietämättään tehty ilmoitus Koillis-Savossa ja ilmoitustaululla vähän aikaa riittävät.
Kun asia selvisi asianosaisille, päätöksistä ei enää Juankoksella haluttu keskustella.
Pohjois-Tuusniemen vesiosuuskuntakin on ilmoittanut nyttemmin, että heidän puolestaan kenellekään ei vedetä viemäreitä vastoin tahtoa. Samoin he ovat ilmoittaneet, että ko. pienellä viemärin sivuhaaralla ei ole heille taloudellista merkitystä. Kiinteistöille tulevat kustannukset olisivat kuitenkin melkoisia.
Saapa nähdä, pitääkö Juankoski kiinni virheellisestä päätöksestä viimeiseen asti? Päätöksen voisi esim. kaupunginhallitus korjata oma-aloitteisesti, jos Veijolla on munaa.
Joka asiaan löytyy pykälä, mutta Juankoskella järjen käyttö tuntuu olevan pannassa.

Pekka VRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon17.3.2013 17.20
Moro,
kiitos hyvästä kommentista ja olen samaa mieltä, kuin ylläoleva kommentoija.
Kaupunginhallitus tulisi ottaa asiaan kantaa ja ratkaista asia uudelleen, sillä lakimuutoskin on tulossa ja kohta käydään taas riitaa oikeudessa.

Nyt varsinkin, kun luin, että Tuusniemellä sama vesiosuuskunta antaa eri vapauksia, kuin Kaavilla ja Juankoskella. Kyse on nimittäin selkeästä ristiriidasta perustuslain yhdenvertaisuussäädännön, Hallintolain yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa--sama vesiosuuskunta antaa naapurikunnassa täysin erivapauksia samassa asiassa. Kannattaisiko jo vähitellen kuulla ja ymmärtää kunnan hallintokin veronmaksajia ja kiinteistöjen omistajia. Kyseessä on ansioikkaita veronmaksajia kunnalle, ja jos he muuttavat verovelvollisuutensa muualle, niin heikkoa tekee.

Christer NikanderRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon7.7.2013 22.23
Nykyinen vesihuoltolaki on erittäin ankara liittymispakon suhteen toiminta-alueella. Jos vesiosuuskunta riitauttaa kunnan myöntämät vapautukset, niin viimeistään korkeimmassa hallinto-oikeudessa vesiosuuskunnan kanta voittaa.

Vahinko on siis jo tapahtunut jos vesihuoltoalue vahvistetaan. Ottaen huomioon lain ankaruuden kunnan päättäjät tulisi suhtautua erittäin varauksellisesti toiminta-alueiden vahvistamiseen. Mutta näin ei yleensä ole tapahtunut. Ilman että oikein tiedetään minkälaisia velvoitteita kuntalaisille määräytyy tehdään päätökset läpihuutojuttuna. Kunnan rahaahan ei pala ollenkaan mutta kuntalaiset joutuvat maksumiehiksi vasoin tahtoaan.

vesimiesRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon8.7.2013 0.13
Sehän nyt on tullut kaikille selväksi, että Juankosken kaupungin omassa organisaatioissa ei ole vähäisintäkään juridista osaamista. Puhumattakaan siitä, että että edes yritettäisiin ottaa selvää, mitä lakikirjoissa on präntättynä selvällä suomen kielellä.

Tässä on yksi keskeinen syy siihen, että kaupungin talous on täysin retuperällä. Asianajotoimistojen kanssa voimistellessa kaupunki on menettänyt veronmaksajien rahoja satoja tuhansia euroja täysin turhaan. Laittomuus rehottaa kaikessa päätöksenteossa ja kepu- demumafia johtokopla pitää kunta- ja kirjanpitolakejakin ihan pilkkanaan.

Kaupungin organisaatioissa ei tietenkään kukaan ole edes kuullut, että meillä on vesihuoltolaki. Samalla tavalla ympäristösuojelulait ja asetukset ovat kepu-demu mafiassa täysin tuntemattomia ja jouhevaa pikapäättämistä haittaavaa joutavaa pyrokratiaa.

Pekka VRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon8.7.2013 0.19
Moro,
kannattaa lukea uudesta lakimuutoksesta koskien vesihuoltolakia ja sen 10§:ää.
Blokkasin vanhan tämän kevään Aamulehden artikkelin:"
ysPääkirjoituksetPäivitetty
12.2.2013 09:01, julkaistu 12.2.2013 08:58Vesijohtoverkkoon ei lainmuutoksen
jälkeen voisi pakottaa: ?Terve järki on saamassa voiton?
Kuva: Merja Hannikainen - Aamulehden arkisto Leena Kymäläinen, Aino
VitikainenLähetä palautetta toimittajalleVesihuoltolaista aiotaan poistaa
taajamien ulkopuolella sijaitsevia kiinteistöjä koskeva pakko liittyä
vesijohtoverkkoon.
Maa- ja metsätalousministeriö esittää muutosta kiinteistöille, joilla on
ennestään asianmukainen vesihuoltojärjestelmä, tai jos kyseessä on vesivessaton
vapaa-ajan asunto.
Ylöjärven Takamaalla taistelua vesijohtoverkon liittymispakkoa vastaan pitkään
käynyt Jukka Jussila (Aamulehti 14.08.2012) ja vastaavassa tilanteessa Tampereen
Hirviniemessä oleva Ilari Rantala (Aamulehti 3.12.2012) ottavat lakimuutoksen
hyvillä mielin vastaan.
? Terve järki on vihdoin saamassa voiton, Rantala kommentoi rauhallisena.
Miehiä mietityttää, ehtiikö lakiuudistus heidän avukseen. Uuden lain on määrä
tulla voimaan vuonna 2014."

Eduskunnan valtiopäiväasiakirjoista löytyy uuden lakimuutoksen perustelut, esim. ympäristövaliokunnan mietinnöistä, Hallituksen esityksestä ja eduskunnan mietinnöstä.
Olen myös esittänyt ja ehdottanut, että kannattaa pitkittää päätöksiä vaikka valituksin Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen ja sitten EU-tuomioistuimeen, sillä kohta uusi laki astuu voimaan.
Sau,
Pekka V

Ikkunapöydän raatiRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon8.7.2013 8.14
Näitä pakkoliittymisiä pohjustavia toiminta-alueiden määrityksiä on Juankoskellakin tehty kaikessa hiljaisuudessa ja julkaistu pikkuilmoitus Koillis-Pravdassa virallisena ilmoituksena. Sitten kiinteistöjen omistajat ihmettelevät kuukausia valitusajan umpeuduttua, että mitkä ihmeen mittamiehet heidän pihoillaan alkavat pystytellä linjakeppejä. Yhteenkään kiinteistönomistajaan ei ole otettu henkilökohtaisesti yhteyttä.
Juankosken virkamiehet eivät ole viimeisen 46 vuoden aikana tehneet yhtään virhettä omasta mielestään, joten mitään korjattavaa ei ole, kun kuntalaiset heräävät huomauttelemaan päätöksistä.
Ajat muuttuvat, johtajat Matshkin ja Tirkov, halusittepa tai ette. Kenraalikuvernöörikin kaatuu kohta.

vesimiesRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon8.7.2013 8.35
Minä arvasin, että Moro Pekka on lakikirjoja lukenut ja lakien perustelujakin. Nyt kiireelle Matshkin ja Tirkov pakkoliitospäätöksiä tekemään, kun vielä ehtii kuntalaisia kyykyttämään.

Taas saatiin Matshkin ja Tirkov kiinni suoraan rysän päältä. Sekin vielä tässä kohta nähdään, että jokaisen Koillis-Pravdassa julkaistun pakkoliitospäätöksen alakulmasta löytyy kenraalikuvernöörin pullonpääleima.

Uuno-elokuvassakin Uuno, Härski ja Sörsselsön meni mittakeppeineen peräti vuoristoneuvosto Tuuran olohuoneeseen, kun halusivat nollata vuoristoneuvoston ostaman kiinteistön arvon. Samalla tavalla mittamiehet ovat minutkin yllättäneet kiinteistöllä heti aamulla herätessä.

Salkkumiehet nurkissa jo häärii....

Christer NikanderRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon8.7.2013 11.03
Vesihuoltolain uudistamista odotetaan ja syystä. Jonkunlainen tolkku on saatava pakkoliitoksiin. Siinä ehdotuksessa hallituksen esitykseksi, jonka MMM esitti 5/3-2013 esittelytilaisuudessa myös huomautettiin siitä että ehdotuksessa oli kaavailtu 5 vuoden siirtymäaikaa. Toivottavasti laki tulee ilman pitkää siirtymä-aikaa. Myös tiedottamisesta oli huomauttamista. Itse katson että jos yhteiskunnalla on resurssit jakaa henkilökohtaisia tiedonantoja parkkisakosta, niin eiköhän olisi asiallista että nämä suuret ja kalliit asiat hoidettaisiin kiinteistökahtaisin viestein.

Koko nykyisen lain perustuslaillisuudesta lisää adressissa: http://www.adressit.com/vesiosuuskuntien_pakkoliitantaa_vastaan

Punaniska paviaaniRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon8.7.2013 19.39
Ei kannata puhua terveestä järjestä tai maalaisjärjestä, HARRI SAARIO on ympäristölautakunnan puheenjohtaja.
Ajattelee vain omaa etuaan (kepulainen), kettuuntunut kun ei saanut moottorikelkka reittiä kulkemaan huoltamonsa kautta (oma etu).

OikolukijaRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon8.7.2013 20.34
Saario on ympäristölautakunnan varapj, puheenjohtaja on Päivi Marttila, Juankoskelta.

koirankouluttajaRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon8.7.2013 21.18
Puheenjohtajia aikaisemmin!
Lisää valaistusta asiaan keskusteluketjuista:

muuruvesi-juankosken maantien kunto
http://www.vapaajuankoski.ehdolla.fi/keskustelu.html/19161?p=2&c=
ja
Topi Laitinen
http://www.vapaajuankoski.ehdolla.fi/keskustelu.html/15670?p=2&c=

Sadut loppu, hyvää yötäRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon10.7.2013 10.36
No kyllähän homma toimii kun Päivi on puheenjohtaja, loisto tyyppi, rehti, rehellinen, tasa-arvoinen, pidetty ja ammattitaitoinen opettaja.

Liki NäköinenRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon10.7.2013 11.21
Minkäasteista ympäristöasioiden osaamista Päivi Marttila edustaa? Entä lainsäädännön tuntemusta? Arvosana lienee Premium Boardin luokkaa luottosuosituksena eli konkurssitasoa. Onko hän virkamiehenä sidottu virkatovereittensa intresseihin? (sopimaton luottamushenkilöksi edustamaan kuntalaisia)
Mukava ihminen Päivi on muuten ja kiva opettaja.

aulis kääriäinen Re: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon29.9.2013 12.23
kuka muuten maksaa jos naapuri pilaa kaivon ja joudun liittymään vesiosuuskuntaan vasten tahtoani

Christer NikanderRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon29.9.2013 15.22
Vahingon aiheuttaja kyllä on korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta. Tämä pitää kuitenkin pystyä todistamaan.

Kun vesiosuuskunnan putkille räjäytetään reitti niin läheiset porakaivot saattavat pilaantua. Joskus myös jätevesiputket vedetään vaarallisen lähelle rengaskaivoja.

aulis kääriäinenRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon29.9.2013 20.35
kaivoni on rengaskaivo 7m syvä pilattu pyöröpaaleista vuotaneella puristenesteellä asian on todennut 3 ympäristötarkastajaa jotka eivät sanojensa mukaan pysty puuttumaan pilaantumisen aiheuttajaan vaan toteavat kaivon pilaantuneen ehkä useiksi vuosiksi elykeskuksen tarkastaja pitää syynä hataraa kaivoa jossa on noin kolmessametrissä renkaan siirtymä paalit on varastoitu lähimmillään viiden metrin päähän kaivosta suoraan sanoen ojaan paaluja on noin 30 ne on viety pois kolmea paalua lukuun ottamatta jotka on 37m päässä kaivosta ehdotin maaainesten poisvientiä alueelta ja ojan täyttämistä elytarkastaja kuitenkin kieltäytyi sanoen kasvi ottaa kyllä juurillaan puristenesteen pois kaivon menettäminen tarkoittaa minulle 10000evesiliittymän ottamista ja toinen mokoma jäteputkeen liittymistä tein asiasta rikosilmoituksen mutta poliisitutkinta vie vuosia ihmettelen miksi ei ole nopeaa puuttumista kaivon tilaan kuten liikenneonnettomuuksissa nyt pelkään joutuvani pakotettuna ottamaan osuuskunnan veden ja viemärin

pökäleet voi polttaaRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon4.8.2015 23.40
Osta polttava 🚽 wc pönttö niin ei tarvii liittyä. Kun on kuivakäymälä niin laki ei vaadi liittymistä paskaputkeen. Itse tein juuri noin ja homma ok. Cinderella on hyvä ja kestävä malli ja tekee tuhkaa jonka voi levittää vaikka marjapensaiden alle.

TyyneRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon5.8.2015 8.45
Onko polttava pönttö Juankoskelaisen Heikki J.W. Salosen keksintöjä? Tietääkö Pekka Vartiainen, vai pitäisikö kysyä alan mieheltä Pekalta? Mutta alan mies taitaa olla kielikurssilla jossain pohjoislapissa.

pökäleet voi polttaaRe: Onko pakko liittyä vesiosuuskuntien vesijohtoverkkoon5.8.2015 8.55
Kannattaa katsoa cinderella sivuilta netistä. Sieltä löytyy kaikki mitä tarvii päätöksen tekoon. Polttava pönttö on norjalainen tuote jota käyttävät paljon Norjan maaseudulla.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: