Keskustelu

Juankosken keskustan virallinen ääniKaduttaa24.1.2018 15.31
Peruskoululaisen lukuvuosi maksaa yhteiskunnalle 9000 euroa ja ammattikoululaisen 11,500 euroa. Oma koulutukseni.
Oma koulutukseni maksoi siis 127000 euroa. Tein tyhmästi, kun en ottanut koulutustani rahana.
Omana kouluaikanani pelkät talletuskorot keikkuivat 5 prosentissa.

Matematiikkaa en oppinut sen vertaa, että osaisin nyt laskea korkoa korolle kaavan mukaisesti pääoman tänä päivänä, mikäli olisin tallettanut rahani Osuuspankkiin.
Alan kolmas mies on sen verran matemaatikko, että hän voisi auttaa asiassa. Syntymävuoteni on 1957.
Totta kai asevelvollisuusvuosikin on yhteiskunnalle maksanut. Lisää loppusummaan 11 kuukauden palvelu.

Olen aina lukenut paljon ja olen ollut aika nopea oppimaan. Maatalouden ja metsänhoidon niksit sain jo äidin maidossa.

Luulenpa, että pienellä järjen käytöllä olisin nyt Muuruveden varakkain mies.

alan kolmas miesRe: Kaduttaa25.1.2018 0.44
Kylläpä keskustan virallinen ääni heitti nyt pahan kysymyksen.

Virallisen äänen ajatus näinä vaikeina aikoina on kuitenkin varsin aiheellinen.

Meillähän käydään nykyään paljon keskustelua kaiken maailman koulutuksesta ja varahaiskasvatuksesta etenkin kepuloisten ja viherpipertäjien sekä tietysti demujen ja vassarien toimesta.

Välillä on tuntunut siltä, että nuo keskustelijat yrittää kynsin hampain saada nykyisen opetusministeri Nappi Silmä Sanni Grahn-Laasosen (kok) teilattua, jotenkin koulutuksen vastaisena henkilönä, vaikka Nappi Silmä tekee kaikkensa sen eteen, jotta kepuloisten ja demujen aikoinaan luomaa ajastaan jälkeen jäänyttä koulutusjärjestelmää saataisiin uudistettua nykypäivän vaatimusten tasolle.

Meillähän on käsittääkseni voimassa oppivelvollisuuslaki, jossa nuori joutuu koulun penkille täytettyään 7 vuotta ja oppivelvollisuus kestää 10 pitkää vuotta.

On tietysti erittäin tärkeätä, että nuori saa oppivelvollisuudestaan muutakin irti kuin työttömyyden ja syrjäytymisen.

Oppimistuloksiahan meillä seurataan mm. PISA-tutkimusten avulla. Ja valitettavasti viime aikoina PISA-tulokset ovat alkaneet meillä laskemaan kuin lehmän hännät.

Meillä on kyllä sikäli hyvin asiat, että pakollinen oppivelvollisuus voidaan nykyään täyttää myös muulla tavalla kuin osallistumalla opetukseen kouluissa.

Kouluissahan oppilaat tuntuvat olevan meilläkin jatkuvan kiusaamisen kohteena ja kaiken lisäksi meillä on vielä ollut myös suhteellisesti ottaen melko runsaasti noita kouluampumisiakin.

Joten voidaan todeta, että kaikki asiat ei meillä ole lähellekään vielä hyvin ns. "maailman parhaissa kouluissakaan".

Tässä tilanteessa on aivan oikein, että keskustan virallinen ääni on paljon lukeneena ihmisenä ryhtynyt miettimään opetuksenkin osalta erilaisia vaihtoehtoja.

Ovelana miehenä ja päättäjänä virallinen ääni on alkanut pohdiskellla, jospa hän olisikin aikoinaan sijoittanut valtion ja kunnan häneen uhraamat koulutusrahat jollakin vaihtoehtoisella tavalla.

Virallinen ääni on pohdiskellut asiaa jo niin pitkälle, että on ajatellut, mihin häneen uhratut koulutusvarat olisivat kasvaneet, jos hän olisi hankkinut sivistyksensä vaikka kotikonstein ja sijoittanut rahat vaikka pankkitilille.

Se nyt on aivan hullu idea, sillä pankithan eivät nykyään taida maksaa juuri mitään korkoa pankkitileillä makaaville rahoille. Joita meillääkin makaa pankeissa muistaakseni jopa 85.9 miljardia euroa, jolle pankit maksavat korkoa vain 0.15%:a/v.

Ensinnäkin on viralliselle äänelle todettava, että hänen koulutiensä on aikoinaan alkanut ilmeisesti vuonna 1964, joten virallinen ääni on huomattavasti minua nuorempi.

Virallisen äänen olisi todella kannattanut opiskella korkoa korolle lasku, jota valitettavasti Juankosken kaupungissa ei perinteisesti yksikään kaupungin virkamiehistä tai luottamushenkilöistä ole koskaan hallinnut.

Tästä isosta puutteesta johtuen Römssyn kohdalla hairahduttiin kaiken maailman puoskareiden esittämiin Römssyn konkkapesän, biolämmön lunastusoperaatioihin ja Sillikuukki keittiöihin

Nythän kaikki firmatkin alkaa jo ollakin konkassa ja syyllisten etsintä on käynnistynyt.

Se täytyy heti kärkeen todeta viralliselle äänelle, että sinun mainitsemasi 127 000 euroa lienee opetuksen nykyinen hinta virallisen äänen tapauksessa, kun on suoritettu peruskoulut ja ilmeisesti ammattikoulu (varmaan maamieskoulu) päälle.

Koska virallisen äänen koulutie siis alkoi vuonna 1964, niin silloin me joudumme ensiksi muuttamaan nykyisen koulutuskustannuksen vuoden 1964 rahaksi.

Tämähän vastaa melko tarkasti 66 800 silloista vanhaa markkaa.

Amerikassa suursijoittaja Warren Buffet on aivan äskettäin lyönyt vetoa 10 milj. taalaa joidenkin pörssimeklareiden kanssa, kuka sijoittaa rahansa viisaimmin. Buffet tietysti voitti ylivoimaisesti lyömänsä vedon.

Buffetin neuvo oli, että älkää yrittäkö rikastua valitsemalla joitakin suosikkiyhtiöitä tai rahastoja. Hän on havainnut, että paras tulos tulee, kun sijoittaa S&P 500 yhtiöiden keskimäärisen indeksin perusteella.

Siispä minäkin tarkistin, mitä yksi Suomen parhaista yksityisistä sijoittajista, Kim Lindström, on selvitellyt Helsingin pörssistä.

Hän on selvittänyt mm. sen, että aikavälillä 1960-2016 Helsingin pörssissä on saavutettu yleisindeksin osalta seuraavat tulokset (keskimääräinen vuotuinen nousu):

- osakkeiden arvon nousu 8 %/v
- osinkojen arvon nousu 4%/v

Kun nyt näitä sijoituksen kasvuprosentteja sovelletaan virallisen äänen tapaukseen ja otetaan huomioon myös markan muuttuminen euroksi vaihtokurssilla noin 5.95 FIM/euron, niin virallisen äänen vaihtoehtoiseksi koulutussijoituksen arvoksi saadaan karkeasti seuraavat luvut:
- osakesijoituksen arvo n. 663 313 euroa
- osingot n. 89 748 euroa
- koko sijoitussalkku n. 753 061 euroa

Minä en viitsi tähän alustavaan laskelmaan enää huomioda virallisen äänen kunnioitettavaa 11 kuukauden armeija-aikaa, josta valtio ei viralliselle äänelle eikä myöskään minulle kovin suurta korvausta maksanut.

Hädin tuskin pääsi aikoinaan sotkussa käymään mehuilla ja hiukopalana ahmia munkkirinkelin aina, kun onnistui pääsemään sotkuun.

Jos virallinen ääni olisi todellakin aikoinaan tajunnut opiskella tuon korkoa korolle laskun ja tietysti myös diskonttolaskun, niin virallinen ääni olisi melko varmasti yksi Muuruveden varakkaimmista henkilöistä ja tietysti Juankosken kaupunki olisi myös voinut säilyttää kallisarvoisen itsenäisyytensä.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Kaduttaa25.1.2018 2.30
Kiitos, akm, selvennyksestä. Pitkään olen joutunut tässä valvomaan, kun odotin vastaustasi. Ajatella, että olisin nyt miljoonamies. Enkä ole ainoa meidän kylällä, joka on näin pitkälle koulutettu.
Miten paljon paremmin asiat olisikaan, jos jokainen muuruvetinen olisi saanut tällaisen pesämunan elämälleen. Silloin olisi oikeasti voinut sanoa, että on lottovoitto syntyä Muuruvedelle.
Ei olisi yhteiskunnalle tullut yhtään kalliimmaksi perustaa tällaista lottovoittajien kokeilukuntaa. Niin paljon on köyhyyttä ja kurjuutta saatu meillä tämän koulunkäynnin kautta, että moni olisi hyötynyt tästä vaihtoehdosta.

Mikäpä olisi Juankosken valtuutetuilla nyt takaustappion korvauksessa, kun jokainen olisi voinut pienen summan säästöistään nostaa ja maksaa osuutensa. Enemmän pitäisi vaihtoehtoja olla varsinkin syrjässä asuville lahjakkuuksille.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: