Keskustelu

PVKaavin lomakylä rakenteilla31.1.2018 10.16
Moro,
Savon sanomien uutinen: "Ensimmäiset mökit nousevat ensi kesänä

Petäjäsaaren lomakylä: Kylän on tarkoitus valmistua parissa kolmessa vuodessa.

Kaavi

Janne Niiranen

Israelilaisten sijoittajien Kaavin Petäjäsaareen suunnitteleman lomakylän rakennustyöt alkavat tänä vuonna.

Alueen infran rakentaminen alkaa keväällä ja ensimmäiset mökit alkavat nousta saareen kesän aikana. Alkuvaiheessa tarkoitus on rakentaa seitsemän mökkiä.

Valmistuessaan Petäjäsaaren lomakylässä on 40 mökkiä kuudella eri alueella. Jokaisella alueella on 6 tai 7 mökkiä ja sauna. Lisäksi alueella on koko lomakylän yhteinen klubirakennus.

- Koko lomakylä rakennetaan seuraavien kahden kolmen vuoden aikana, sanoo Petäjäsaaren lomakylähankkeen koordinaattori Jonatan Orlev.

Ecoland Finland Kaavi Oy:lle työskentelevä Orlev hakee lomakylälle rakennuslupaa yhdessä suunnittelutoimisto FCG Kuopion kanssa. Ecolandin omistavat israelilaiset Aviad Shaivich, Amir Weil, Moti Shemtovi ja Asaf Giller, joista Giller on Sveitsin kansalainen.

Ecoland osti rakentamattoman Petäjäsaaren Kuopion evankelis-luterilaiselta seurakuntayhtymältä 115 000 eurolla. Kauppa tehtiin kaavavaatimuksen takia ehdollisena.

Kaavin kunnanvaltuusto hyväksyi 17 hehtaarin saaren kaavan viime elokuussa. Sitä ennen Itä-Suomen hallinto-oikeus päätti, ettei se tutki Pohjois-Savon ely-keskuksen tekemää valitusta kunnanvaltuuston tekemästä rantaosayleiskaavan muutoksesta. Oikeuden mielestä ely-keskuksella ei ollut asiassa valitusoikeutta.

Orlev arvioi, että byrokratian takia kylän rakentaminen on viivästynyt noin vuodella.

- Tänä vuonna alkavat työt oli alunperin tarkoitus tehdä jo viime vuonna. Sijoittajat ovat kuitenkin olleet innoissaan, että hankkeessa on taas päästy eteenpäin.

Myös sää on viivästyttänyt rakentamisen aloittamista.

- Tarkoituksenamme oli alkaa viedä tarvikkeita saareen jo maaliskuussa, mutta kelit ovat olleet sellaiset, että emme saa jäätietä kuntoon. Työt alkavat sitten, kun saamme proomun liikkeelle.

Lomakylän budjetiksi on arvioitu 4-6 miljoonaa euroa. Orlev arvioi, että viivästysten vuoksi summa asettuu ennakoidun summan yläkanttiin. Lopullisesti budjetti alkaa muotoutua töiden käynnistyttyä.

Petäjäsaaren lomakylän yhteydessä on puhuttu ekologisuudesta. Orlevin mukaan tämä näkyy muun muassa siinä, että saarelta pyritään kaatamaan rakennusvaiheessa mahdollisimman vähän puita ja kaadetut puut käytetään mahdollisimman pitkälti hyväksi rakennus- ja käyttövaiheessa.

- Mökeistä tulee nykyaikaisia, mutta yksinkertaisia. Niissä on sähköt ja vesiliittymät, mutta saunat ja takat lämpiävät puulla.

Mökit rakennetaan hirsistä, mutta Orlevin mukaan niissä on ainakin yksi lasinen julkisivu.

Mökkien markkinointi Israelissa on jo alkanut. Myöhemmin markkinointi alkaa muuallakin, Suomen lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, jossa Ecolandilla on toimintaa. Yhtiön tarkoituksena on, että mökit ovat kaikkien saatavilla.

- Elämä on hektistä ja lomalla halutaan rauhoittumaan pois kaupungin melusta. Kaaville tulee saari, jossa on yksinkertaisia mökkejä, hiljaisuutta, vettä, saunomista ja kalastusta. Sitähän kaikki haluavat."



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: