Keskustelu

Vanhempi kamreeriTilastotietoa7.2.2018 19.56
Kuopion kaupungin velkamäärä on laskussa huolimatta Juankosken liittämisestä Kuopioon.

Velkamäärä on alle Manner-Suomen kuntien keskiarvoa.

Näyttää siltä, että Juankosken asiat ovat nyt paremmissa käsissä.

Vanhempi kamreeriRe: Tilastotietoa7.2.2018 20.15
Sen verran tarkennan, että tämä ylen sivustolta oleva tilasto kertoo velasta/ asukas.

JyrkiRe: Tilastotietoa8.2.2018 10.46
Mikä parasta Kuopio liitoksessa: Kepulaiset eivät saa enään mitään ylimääräisiä etuja Kuopiolta, kuten Juankoskelta saivat.

alan kolmas miesRe: Tilastotietoa8.2.2018 15.48
Suomi on 100 vuotias maa, mutta vieläkään meillä päätöksentekijöillä ei ole käytännössä oikeastaan minkäänlaista käsitystä taloudellisista asioista.

Muutama päivä sitten meille valittiin Kuningas Sauli toiselle presidenttikaudella ja tapansa mukaan nuori isä Sauli valtakunnan "ylikamreerina" varotti meitä velkojen vaaroista.

Suomesta on kehittymässä Kamreerien maa. Minä alan kohta kaivata Kekkosta, joka osasi käyttää rahaa, vihasi tunareita, eikä voinut sietää työttömyyttä. Urkki olisi saanut aktiivimallinkin viikossa säädettyä ja Virolaisen Jussikin olisi sanonut, että pulinat pois.

Saulille on varmaan kotona aina muistutettu, että "velka on veli otettaessa mutta veljenpoika maksettaessa".

Sinänsä tämä neuvo on hyvä pitää mielessä, mutta sitä ei missään tapauksessa pidä ottaa koko kansan keskeiseksi elämänohjeeksi.

Jos Kiinassa olisi tämä otettu keskeiseksi kansankunnan kehityksen ohjenuoraksi, niin Kiina olisi vielä täydellisesti maaorjuudessa. Nykyään Kiinan valtion velka on 237%:ia maan bruttokansantuotteesta.

USA:ssakin vastaava velkasuhde on nykyään vain noin 105% ja Trumpin maassa ei ole nykyään työttömyyttä lainkaan. Mistähän tämäkin johtuu?

EU:n tilastojen mukaan julkisyhteisöjen velka on kehittynyt seuraavasti:
 Vuonna 2006:
o Suomi 38.2%
o Ruotsi 44.0%
o EU 28 maata 60.1%
o Euromaat 67.5%

 Vuonna 2016:
o Suomi 63.1%
o Ruotsi 42.2%
o EU 28 maata 83.2%
o Euromaat 89.1%

Tilastojen perusteella Suomi on yksi maailman vähiten velkaisista maista. Meillä ei siis pitäisi olla mitään huolta veloista. Toki Suomen julkiset velat ovat kasvaneet selvästi nopeammin kuin esim. Ruotsissa. Siitä meidän pitää olla huolissaan. Me siis syömme enemmän kuin tienaamme.

Kamreerit ja pankkiirit ovat Suomeen luoneet "velkahysterian", jota vielä on jatkuvasti toitotettu mm. luottohäiriöisten ennätyksellisillä tilastoilla.

Harvempi taloustieteilijä on kuitenkaan saanut meillä ääntään kuuluviin esim. julkisten velkojen osalta.

Ehkä arvovaltaisin taloustieteilijä, joka on näistä asioista puhunut on kansantalouden professori Vesa Kanniainen, joka on myös selvästi todennut, että Suomen olisi syytä erota meille erittäin vahingollisesta eurosta.

Vanhempi kamreeri on nyt ottanut tilastotietona esille YLE:n selvityksestä Kuopion velkaisuuden (velat/asukas) ja toteaa, että Juankosken veronmaksajilla menee paremmin nyt, kun on päästy Kuopion asukkaiksi.

Se on totta, että kepuloisten lautapäiselle päätöksenteolle Juankoskella on tullut päätepiste, mutta vaihtamalla lautapäiset päätöksentekijät Juankoskella olisi saavutettu huomattavasti parempi tulos.

Otanpa alle muutamia esimerkkejä Itä-Suomen kunnista YLE:n velkatilastosta (velka per asukas) vuodelta 2017:
 Kuopio 2 801
 Enonkoski 0
 Hirvensalmi 190
 Juuka 940
 Kitee 756
 Lieksa 900
 Luumäki 579
 Nurmes 1 197
 Outokumpu 1 781
 Parikkala 406
 Polvijärvi 233
 Puumala 758
 Rautavaara 7 338
 Rautjärvi 1 827
 Rääkkylä 1 839
 Valtimo 2 230

Otettakoon vielä esille pari muutakin mielenkiintoista kuntaa seuraavasti:
 Kauniainen 213
 Pello 1 281
 Rauma 309
 Sysmä 72
 Taivalkoski 481
 Tervola 838
 Ähtäri 3 525
 Äänekoski 3 525

Kunnissa asukasta kohden laskettu velka ei ole mikään relevantti hyvinvoinnin indikaattori. Tärkeintä on tietää, mihin velkarahat kunnissa menee.

Pieni kunta saattaa kaatua kriisikunnaksi ja menettää itsenäisyytensä joko tahallaan tai tyhmyyttään, mutta mikään automaatti kunnan velkaisuus ei ole.

Juankoskella lautapäiset päättäjät ajoivat tahallaan Juankosken kriisikunnaksi ja näin Juankoski menetti itsenäisyytensä, joka on kaikkein tärkein kunnallisen päätöksenteon ominaisuus.

EU tasolla ja euromaana Suomi on myös menettänyt itsenäisyytensä. Kun EU nyt näyttää Saksan ja Ranskan johdolla kiristävän yhä enemmän keskitettyä päätösvaltaa, niin Suomelle siintää horisontissa Juankosken kohtalo.

Saksalaiset ja ranskalaiset alkavat päättää meidän omista asioista. Tämä ei tunnu hyvältä.

Terra Sipilän ajama maakuntamalli on osa tätä idioottimaista keskittämisideaa, joka johtaa taloudelliseen ja poliittiseen kaaokseen.

Valtiopäivien avajaisissa kiinnitin huomiota Terra Sipilän valitsemaan uuteen oikeuskansleriin. Telkkarissa oikeuskansleri näytti pitkältä mieheltä ja kakunsyöntityyli vaikutti vähän epävarmalta.

Saa nähdä, mitä EU- oikeus tuumaa Terra Sipilän sote-kirjasta, kun jo KHO on opastanut, että olisi hyvä vilauttaa oikeuskanslerin, Sote-Rehulan ja Äiti Annikan laatimaa sote-bumagaa myös EU:n komissiolle, ettei kävisi samalla tavalla kuin Juankosken laittoman takauksen kohdalla.

Määrätään koko sote purettavaksi EU-oikeuden vastaisena lainsäädäntönä.

Kysymyksessä on kuitenkin miljardien eurojen hankkeesta ja sadoista tuhansista työtekijöistä ja tietysti asiakkaista, joilla on EU-oikeudenkin mukaan oikeus valita palvelujen tuottaja.

PepponeRe: Tilastotietoa8.2.2018 16.10
Kehen sinä olisit Juankosken päättäjät vaihtanut? Kuntalaki sanoo, että vaalikelpoisia valtuustoon ovat ainoastaan kunnassa asuvat.

Kyllä nämä nyt on nähty. Ei näistä tiedossa olevista vaihtoehdoista olisi löytynyt valtuustoon enemmistöä.

Kyllä tämä liitos oli tässä vaiheessa ainoa mahdollisuus. Ei löydy Muuruveden kauppiastakaan näistä oman kunnan asukkaista. Ei, vaikka tehtävä olisi täysin riskitön ylioppilaalle tai reippaalle pojalle.

Valtuutetut sentään joutuvat painiskelemaan päätöksenteossa kirjanoppineen kunnanjohtajan ja talousjohtajan kanssa. Siihen hommaan en tiedä kuin kaksi pätevää ehdokasta, joista kumpikaan ei suostuisi tehtävään.Toinen näistä asuu sitä paitsi Kaavilla ja toinen on kiinnostuneempi moukarinheitosta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: