Keskustelu

AKM, se ainoa oikeaTerra Sipilän Maakunta Sote on tukevasti karilla4.4.2018 1.52
Iltalehden tämän päivän uutisoinnin perusteella voidaan päätellä, että Terra Sipilän Maakunta Sote on tukevasti ja pysyvästi karilla.

Kuten alla olevasta linkistä selviää, niin punavihreässä perustuslakivaliokunnassa jokaisen jäsenen edessä on avaamattomana Tuomas Pöystin ja Sote Rehulan sekä Annika ?Äiti? Saarikon kirjoittama ainakin 15 senttiä paksu 1001 Yön Maakunta Sote Satukirja.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201804032200851903_pi.shtml

Kenelläkään perustuslakivaliokunnan jäsenellä ei näytä olevan riittävää juridista osaamaista eikä myöskään kykyä sisäistää, mitä kyseiseen paksuun satukirjaan on runoiltu.

Koska Suomesta puuttuu perustuslakituomioistuin, niin valitettavasti perustuslakivaliokunta on nykyisellään vain poliittinen ompeluseura, jossa poliittisesti leimautuneet ns. asiantuntijat käyvät vain siunaamassa ompeluseurassa väsättyjä yhteiskunnan kehittämisen kannalta keskeisiäkin lakeja

Valtakunnan perustuslaki- ja sosiaalipolitiikan asiantuntijat eli
 Mikael Hidén, emeritus professori (perustuslakiasiantuntija)
 Tuomas Ojanen, professori (perustuslakiasiantuntija)
 Juha Lavapuro, professori (perustuslakiasianuntija)
 Markku Suksi, professori (perustuslakiasiantuntija)
 Heikki Hiilamo, professori (sosiaalipolitiikko), Diagonissalaitoksen hallituksen jäs
 Marina Erhola, lääketieteen tohtori, THL:n ylijohtaja
 Katariina Silander, lääketieteen lisensiaatti, väitöskirja tekeillä, Aalto yliopiston Hema-instituutti, Terveystalon lääkäri

ovat nyt näyttäneet vähintäänkin keltaista valoa Maakunta Sotelle, joskin on esitetty käsityksiäkin, että aikataulu saattaa olla kiireinen.

Tiettävästi 65% kokoomuksen piiripäälliköistä ovat jo yhtyneet Jan Vapaavuoren Maakunta Sotea koskevaan krittiikkiin ja demujen Antti Rinnekin on todennut, että 100%:n varmuudella hekin vastustavat Terra Sipilän hanketta, mutta kannatavat kyllä valinnanvapautta.

Vain nuorella Silanderilla em. "Sote-alan asiantuntijoista" on todellisuudessa ollut terveysalan asiantuntemusta, jota tarvittaisiin silloin, kun on kysymys esim. fyysisten- tai psyykkisten sairauksien hoitamisesta tai ehkäisystä.

Varsinaisista sote-asiantuntijoista punaisen valon ovat laittaneet Maakunta Sotessa päälle seuraavat:

 Martti Kekomäki, emeritus professori (sirkkeli pyörii Terra Sipilän Maakunta sotessa väärin päin)
 Lasse Lehtonen, terveysoikeuden professori, HUS:in ylijohtaja

Valinnanvapauden puolesta on vihreätä valoa näyttää taas
 Mats Brommels, emeritus professori

Hämmästyttävää on, että perustuslaki- ja soteasiantuntijat ovat kokonaan unohtaneet Maakunta Soteen liittyvät perustuslain- ja EU-oikeuden säännökset.

Kommentoidessaan Maakunta Soten lakiehdotuksia Kuntatakauksen toimitusjohtaja Heikki Niemeläinen on 8.3.2018 Takauskeskuksen kannanottona lausunut seuraavasti:

Lausunnon olennainen sisältö oli seuraava:

 Takauskeskus katsoo, että lakipaketin mukainen muutos tulee toteuttaa tavalla, joka ei heikennä jäljelle jäävien kuntien ja kuntayhtymien lainanhoitokatetta.

 Kuntien, kuntayhtymien, valtion, maakuntien ja maakuntayhteisöjen väliset omaisuusjärjestelyt tulee tehdä asukkaiden itsehallinnon perustuslaillista suojaa kunnioittaen. Omaisuuden siirroissa tulee noudattaa Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirjaa ja Suomessa kuntien ja valtion välisissä omaisuusjärjestelyissä jo vakiintuneita oikeusperiaatteita
.
 Kuntien verotusoikeuden rajaaminen edes tilapäisesti voi johtaa merkittävään ja pysyvään asukkaiden itsehallinnon kustannuksia lisäävään sääntelyriskin realisoitumiseen. Sääntelyriski realisoituu, mikäli kunnan veropohjaan nojautuva nykyinen nollariskiominaisuus vaihtuu kohonneeksi riskipainoksi, kun kansainvälisessä sääntelyssä kunnan verokatto tulkitaan kunnan verotuksen perustuslaillisen suojan heikennykseksi. Takauskeskus toteaa, että perusteltua syytä sääntelyriskin ottamiselle ei ole.

 Lakipaketin valtionsääntöoikeudellinen arvio on puutteellinen. Takauskeskus katsoo, että valtionsääntöoikeudellinen arvio tulee tehdä Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirjan mukaisten itsehallinnolle asetettujen tunnusmerkkien näkökulmasta, joiden myötä peruskirjan mukainen itsehallinto toteutuu.

 Takauskeskus katsoo Kuntaliiton tavoin, että sote-kiinteistöomaisuuteen liittyvät riskit tulee järjestelyssä kohdentaa pääosin sille osapuolelle (maakunta, perustettava maakuntien toimitilayhtiö), joka omilla toimillaan pystyy vaikuttamaan kiinteistöjen käyttötarpeeseen. Lainvalmistelun yhteydessä on varmistettava, että siirtymäkauden jälkeen mahdollisesti tyhjilleen tai vajaakäytölle jäävistä kiinteistöistä ei aiheudu kunnille taloudellisia vaikeuksia. Mahdolliset omaisuusjärjestelyjen taloudelliset vaikutukset on korvattava kunnille täysimääräisesti esim. kohdennettujen avustusten muodossa.

Takauskeskuksen 7.11.2016 antama lausunto muodostaa lähtökohdan nyt lausuttavana olevan valinnanvapausmallin tarkasteluun.

Kysymysmuotoisessa lausuntopyynnössä pääomahuollon näkökulmat on maakuntauudistusta koskevaa lausuntopyyntöä vastaavalla tavalla sivuutettu, joten takauskeskuksen on perusteltua antaa lausunto
edelleen vapaamuotoisena.

Kuntien takauskeskuksen lakisääteisenä tehtävänä on kuntien yhteisen varainhankinnan turvaaminen ja kehittäminen. Takauskeskuksen tulee tunnistaa esityksessä edelleen olevat turvaamis- ja kehittämistarpeet ja tarjota niihin kuntien yhteistä varainhankintaa edistävä vaihtoehto.

Heikki Niemeläisen perusteellisesti laaditusta lausunnosta nähdään, että Terra Sipilän Maakunta Sote näyttää olevan jyrkässä ristiriidassa sekä Suomen perustuslain että myös EU-oikeuden kanssa.

Tästä syystä Maakunnallinen Sote-uudistus edellyttää ensinnäkin perustuslain säätämisjärjestystä.

Toiseksi kehitteillä olevalle Maakunta Sotelle on syytä hankkia EU:n komission lausunto, koska kunnallisesti itsehallitun sote - omaisuuden siirto maakunnille tulee johtamaan ainakin pääkaupunkiseudulla valituksiin.

Mitään tarvetta eikä myöskään kiirettä ole säätää Terra Sipilän härkäpäisesti ajamaa Maakunta Sote.

Kaikkien asiakkaiden haluama valinnanvapaus voidaan toteuttaa pienin viilauksin jo nykyisenkin lainsäädännön puitteissa, jolloin vältytään suurelta kansalliselta katastrofilta.

Koska Terra Sipilän Maakunta Sote-prosessissa on jo otettu käyttöön etenemistä kuvaavat liikennevalotkin, niin nyt on aika laittaa vauhtia päätöksentekoon ja keventää päätöksenteon vaikeutta vaikka Simo Salmisen klassisella ?alle lujaa? biisillä.

https://www.youtube.com/watch?v=KFcIdKzy994

AKM, se ainoa oikeaRe: Terra Sipilän Maakunta Sote on tukevasti karilla5.4.2018 3.37
A-studiossa nähtiin taas, mistä on kysymys Terra Sipilän katastrofaalisessa Maakunta Sotessa.

Keskusteluissa oli Ylipappina kepuloisten kuntaministeri Anu "minä ajattelisin" Vehviläinen, joka toistamisestaan toistamisen jankutti, kuinka Maakunta Sotessa hallintokulut vähenevät, kun yli 300 kunnan sote-henkilöstö siirretaan 18 maakuntaan.

Kun hyvä toimittaja Marja Sannikka kysyi "Minä ajattelisin" Anulta, mistä tulee 3 miljardin kerrotut säästöt, niin
"Minä ajattelisin" Anu totesi, että ei kukaan pysty laskemaan noita säästöjä, eikä niitä ole edes yritetty sen vuoksi laskea.

Kun toimittaja Marja Sannikka kysyi Petäjäveden kaupunginjohtajalta, millä tavoin Terra Sipilän Maakunta Sote auttaa pienen 4 000 asukkaan Petäjäveden kaupungin asioita. niin Petäveden kaupunginjohtaja Eero Vainio (demu) ei nähnyt Terra Sipilän Maakunta Mallissa oikein muuta kuin ongelmia.

Hän totesi mm., että kolmiportainen hallintomalli tulee johtamaan vähintään vaikeisiin esteellisyys yms. ongelmiin.

Eero Vainio toi myös esiin Terra Sipilän Maakunta Soteen liittyvät taloudelliset ongelmat, koska esim. kunnallisesti omistettuja kiinteistöjä ei voida perustuslakia ja EU oikeutta rikkomatta siirtää maakunnille ja jättää kunnat voimistelemaan kiinteistöihin littyvien rahoitusten kanssa.

Kun näistä raha-asioista aletaan keskustelemaan, niin ensimmäisenä onkin käytävä kysymässä neuvoa EU:n komissiolta, koska komissio ei tule sallimaan EU:n SEUT sopimusten rikkomisia, vaikka "Minä ajattelisin" Anu ja Terra Sipilä kuinka niin haluaisivat.

Ihmetellä täytyy, että Peter "Pan" Orpokin (kokoomus) vielä tuntuu seisovan Maakunta Soten takana, vaikka hänenkin tulisi jo nyt kuullun kritiikin perusteella tajuta, että kysymys on sekä perustuslain että EU oikeiden vastaisesta hankkeesta.

Koska kokoomuksessa on aika vahva Maakunta Soten vastustus, niin Peter "Pan" Orpolla näyttää olevan hankala pelisauma, koska kaikissa vaihtoehdoissa voi käteen jäädä Musta Pekka.

Peter "Panin" olisi pitänyt muistaa, että kun antaa pahalle pikku sormen, niin se vie koko käden.

Tunnetustihan kepu petää aina.

Kepuloisethan eivät ole myöskään koskaan ymmärtäneet mitään rahojen päälle, koska kepuloiset ovat tottuneet elämään massiivisten maataloustukien kanssa, mutta siitä huolimatta kepuloisten bisnekset tuntuvat joka vuosi olevan vain raskaasti tappiollisia.

Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä (kepu) oli Petäjäveden kaupunginjohtajaa innostuneempi Maakunta Sotesta, mutta myös hän näki asiassa ongelmia, jotka voivat koskea harvaanasuttuja Maakuntia, kuten Kainuuta ja myös Lappia.

Tyttihän on siinä mielessä aivan oikeassa, että Terra Sipilä näyttää mallissaan kokonaan unohtavan sen, että harvaan asutuissa Maakunnisssa lähipalvelujen puute tulee johtamaan aivan kohtuuttomiin etäisyyksiin palvelujen tarvitsijoiden kannalta.

Koska maakunnat ovat ja tulevat aina olemaan demografisesti ja elinkeinopoliittisesti täysin erilaisia, niin Terra Sipilän 1001 Yön Maakuntasoten Satukirjan ohjeiden mukaan ei niihin voida koskaan rakentaa samoilla nuoteilla yhdenvertaisia maakunnallisia sote-palveluja.

EU:n perussopimuksessahan tähänkin asiaan on kiinnitetty huomiota, joten Terra Sipilä ja "Minä Ajattelisin" Anu aikovat näköjään panna pystyyn harvaan asutuilla alueilla ainakin 100 000 valittajien vuotuiset jonot, kun palvelut eivät pelaa.

On hyvä muistaa vielä sekin, että EU:ssa ihmisten, tavaroiden ja palvelujen täytyy voida liikkua esteettä maasta toiseen.

Toistaiseksi Terra Sipilä ja "Minä ajattelisin" Anu sekä Annika "Äiti" Saarikko ovat puhuneet vain kotimaisista sote-potilaista ja heidän terveys- ja sotepalveluistaan.

Kepuloisten on hyvä tietää sekin, että Suomen Lapissa vieräilee nykyään vuosittain jo yli 250 000 turistia. Se on enemmän kuin Lapissa on omia asukkaita.

Jos tehdään sellainen ajatusleikki, että jossakin turistikeskuksessa sattuu joku massiivien katastrofi tai vaikka ruokamyrkytys epidemia, niin kysymykseen tulee lähdetäänkö potilaita kuskaamaan takseilla Kittilästä tai Ylläkselltä päivystykseen Rovaniemelle tai jopa Ouluun saakka.

Olisi ehkä viisaampaa antaa ensiapuhoitoa paikan päällä.

Jos reseptilääkkeitä tarvittaisiin, niin voisihan noihin isoihin turistirysiinkin palkata sellaisen sairaanhoitajan, jolla olisi respetinkirjoitusoikeus ainakin lievimpiin antibiootteihin.

Joten Terra Sipilältä ja "Minä ajattelisin" Anulta voidaan ruveta kyselemään, milloin kepuloiset aikoo sanoa Suomen EU sopimuksenkin irti, jotta laiton Maakunta Sote saadaan väkisin säädettyä.

Olen ilolla pannut merkille, että Vantaan valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (demu) on puhaamassa pääkaupunkiseudun kaupunkien hätäkokousta kehitteillä olevan laittoman Maakunta Soten vuoksi.

Antti Lindtmanin ja Jan Vapaavuoren (kok) sekä Tampereen pormestari Lauri Lylyn (demu) soteen kohdistuvaa kritiikkiä ei voida jättää huomiota vaille.

Asukkaista näissä kaupungeissa on seuraavasti:
- Helsinki 642 041 asukasta
- Espoo 277 375 asukasta
- Vantaa 219 341 asukasta
- Kauniainen 9 397 asukasta
- Tampere 228 274 asukasta
Yhteensä 1 376 428 asukasta

Terra Sipilä ja "Minä ajattelisin" Anu aikoo näköjään väkisin runnoa läpi utopiamallin, jossa noin 1.4 milj. veronmaksajan omistamat sote-järjestelmät siirretään korvauksetta, joidenkin poliittisesti valittujen mutta oikeudeliisesti epämääräisten maakuntavaltuustojen ja hallitusten käsiin.

Kepuloisilla ei ole näissä kaupungeissa käytännössä minkäänlaista sananvaltaa, joten näiden edistyksellisten kaupunkien on pidettävä huolta siitä, että kepuloiset eivät pääse sormeilemaan vuosikymmenien ja jopa satojen vuosien aikana rakennettuja sote-järjestelmiä omilla epärealistisilla Huu-Haa Utopia malleillaan

Näissä kehittyneissä keskuksissa on kysymys paitsi fyysisistä sote-keskuksista myös sote-ihmisistä ja asiakkaista, joiden täytyy voida toimia hyvässä yhteistyössä sekä alueellisesti että paikallisesti.

Aivan sama tilanne on myös haja-asutusalueilla, joista Terra Sipilä näyttää nyt suuressa vallanhimossaan olevan viemässä sote:n lähipalvelut valtavasti kritiikistä huolimatta kylmästi isompiin maakunnallisiin keskuksiin.

Kaiken lisäksi näiden Maakunnallisten Utopiakeskusten rahoitus näyttää olevan yhtä huteralla pohjalla kuin Tratta PBF:n taannoinen perustuslain ja EU:n SEUT sopimuksen vastainen 5 milj. euron Jaunkosken kaupungin myöntämä mutta KHO:n ja EU:n komission purettavaksi määräämä laiton takaus.

Marja Sannikan kysyessä ohjelman lopuksi "Minä ajattelisin" Anulta, ottaako hallitus huomioon Maakunta Sotesta esitetyn kritiikin, Anu totesi, että hallituksen esitystä ei muuteta, vaan laki pannaan täytäntöön nykyisessä muodossaan.

Kun katseli kepuloisen kuntaministerin mahtipontista lausuntoa, niin ei voi välttyä vaikutelmalta, että "Minä ajattelisin" Anulla on seuraavissa eduskuntavaaleissa tiukat paikat.

Aikoinaan Helsingin ainut kepuloinen valtuutettu ja jopa pääministeriksi noussut Mari Kiviniemi oli myös ennen eduskuntavaaleja hyvin itsevarma, kun alkoi jo puhumaan Kivimiemen II:sta hallituksesta.

Äänestäjät kuitenkin olivat kyllästyneet Helsingin valtuustossa aina hiljaisena istuneeseen Mariin ja kepulle tulikin vaaleissa rökäletappio.

Marille kyllä löytyi sittemmin ihan sopiva paikka OECD:n sihteeristöön, eikä ole sen koomin kuultu kepuloisten ja Marin Paras- hankkestakaan mitään.

Näyttää siltä, että seuraavissa eduskuntavaaleissa aika monelle Terra Sipilän utopistista Maakunta Sotea ajaneelle ministerille tie voi nousta pystyyn ja on jäätävä odottamaan, millaisen eläkkeen tai erorahan nykyinen eduskunta säätää.

Tietysti vaalien jälkeen voi sitten pyrkiä seuraaviin sote-talkoisiin ns. vanhempana sote-asiantuntijana.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: