Keskustelu

Juankosken keskustan virallinen ääniParempaan on menty10.4.2018 19.44
Viimeaikaiset, aika joutavatkin keskustelunaiheet osoittavat, että tyytyväisyys nykytilaan on korkea.
Keskusta on johtanut Juankosken osaksi suurta Kuopiota. Tämä on parantanut monen juankoskelaiset elämää entisestäänkin. Tulot ovat nousseet ja menot ovat laskeneet. Kuopio tarjoaa ilmaisen kaupunki matkan joka viikko näillä kustannusmuutoksilla.
Talojen purkaminen tuo vilskettä ja elämää kesän koittaessa. Voi olla, että työvoimaa purkutöihin etsitään Kaavinkin puolelta. Näin uusi Juankoski tuo jälleen työt ja hyvinvointia koko Koillis-Savoon.
Poliittiset erimielisyydet, jotka aikaisemmin hallitsivat arkea, on lakaistu sivuun.
Kunhan päästään toukokuuhun, pyöräytetään päällystyskonetta kokonainen viikko.
Vehnäsen kahvio on avattu ja uusi hieno Pitseria niin ikään.
Muuruvedellä tiedetään erään talollisen suunnittelevan ulkomaalaista kesällä.
Tällaista toimeliaisuutta kasvua osattiin odottaa keskustan noustua pääministeripuolueeksi.
Toivoisin laajempaa huomiota Juankosken nykyiselle kehitykselle.

AKM, se ainoa oikeaRe: Parempaan on menty12.4.2018 4.09
Mielestäni Juankosken keskustan virallinen ääni nousi taannoin melkein valtiomiessarjaan, kun hän kuunteli viisaan vaimonsa neuvoja ja lähti hakemaan halkoja, eikä lähtenyt kaupungintalolle tyhjänpäiväiseen kokoukseen kuuntelemaan korruptoituneiden kepuloisten päättäjien puheita ja päätöksiä.

Nyt valitettavasti virallinen ääni ei ehkä ole riittävän huolellisesti konsultoinut viisasta vaimoaan, kun virallinen ääni on innostunut kehumaan kuntaliitoksen positiivisia vaikutuksia Juankoskella.

Virallinen ääni ei yllä olevassa Juankosken nykyistä positiivista tilannetta kuvatessaan ole näköjään esittänyt mitään konkreettisia Juankosken hyvinvointia kuvaavia suureita, joista voisimme yhdessä päätellä, mihin suuntaan Kuopion valtuustossa Juankosken asioista ollaan hoitamassa.

Juankosken massiiviset kiinteistöjen purkutyöt eivät puhu hyvinvoinnin puolesta. Vehnäsen avaaminen on kyllä selvästi positiivien asia ja tietysti myös uusi pitseria.

Pitseriaa on pidettävä erittäin positiivisena asiana myös siksi, koska ainakaan minä en ole nähnyt koskaan sitä, että pitseriassa juotaisiin ruokajuomana maitoa.

Maidon liiallinen juonti ja tuottaminenhan on Kuopion kaupungin ja tietysti myös Juankosken kaikkein vakavimpia rakenteellisia ongelmia, jonka vuoksi olen jo moneen kertaan maininnut, että Kuopion maitokaupungissa olisi hyvä suorittaa maataloudessa tuotantosuunnan muutos.

Virallisen äänen raportista käy ilmi myös se, että Milini Holding Ltd ei ole monista lupauksistaan huolimatta saanut vieläkään Römssyä tulille, eikä ilmeisesti tule koskaan saamaankaan, ellei virallinen ääni hyvien yhteiskuntasuhteidensa avulla hoida asioita siihen malliin, että MHL uskaltautuu pyytämään pienen ja ketterän New Stromsin hyviä neuvoja, miten Römssy saadaan vihdoin ja viimein taas kunnolla tulille.

Vanha kansan viisaushan on, että kysyvä ei tieltä eksy.

Tästä syystä minä olen aina ajatellut, että minä en tarvitse kulkiessani esim. autolla koskaan mitään navigaattoreita. Minä en yksinkertaisesti voi harkita sitä, että antaisin oman elämäni jonkun koneen tai tekoälyn haltuun.

Kaliforniassahan sähköautojen kanssa raskaita tappiota tekevän Elon Muskin itseohjautuva Tesla Model 3 sähköautokin pamahti heti puuta vasten ja kuljettaja kuoli.

Nyt jo veikkaillaan, että Elon Muskin Tesla firma saattaakin lähikuukausina mennä vaikka bankrottiin, vaikka vielä muutama kuukausi sitten kaikki näytti niin ruusuiselta.

Goldman Sachskin on jo tehnyt ennusteen, että Teslan osakkeen arvokin tipahtaa lähiaikoina 36%:lla. Huh, huh siinä menee taas Terra Sipilän Terrafamen akkutehtaaltakin pohja pois.

Keskustan virallinen äänihän on jo aiemmin todennut, että hänen liikemiestaitonsa eivät ehkä ole parhaasta päästä, vaikka virallinen ääni on saanutkin laajalti mainetta ja nähtävästi myös hyviä tuloksia aikaiseksi maustebisneksessä, joka onkin ehdottomasti yksi tulevaisuuden aloja.

Mainostaessaan Keskustan hyviä saavutuksia keskustajohtoisessa hallituksessa virallisen äänen olisi ollut hyvä konsultoida siinäkin asiassa viisasta vaimoaan, joka on saattanut virallisen äänen tietämättä lueskella ajanvietteeksi ja myös itsensä edelleen sivistämiseksi VAPAAN informatiivisia ja riippumattomia palstoja.

Tietääkseni VAPAAssa nim. merkki Kauko Näköinen kirjoitti äskettäin kriittisen kommentin Terra Sipilän laittomasta Maakunta Sotestakin.

Tänäänhän siitäkin tuli taas lisätietoa.

Maakuntien Sote-keskusten rahoitushan on tarkoitus järjestää pääosin (2/3) kapitaatiokorvauksen ja suoriteperustaisen korvauksen (1/3) pohjalta.

THL paljastikin eilen, että Maakunta Soten sotekeskuksissa sotepalveluja tarvitsevia asiakkaita aiotaankin alkaa jakamaan vuohiin ja lampaisiin THL:n laskemien kapitaatiokorvausten osalta, koska kepuloisten ajamassa Maakunta sotessa sote-keskuksia koskevaa kapitaatikorvausta ei voida määrittää muuten kuin hyvin yksityiskohtaisten potilas- ja terveystietojen perusteella.

THL on jo itsekin myöntänyt, että heidän kapitaatiokorvausmallinsa ovat vielä idea-asteella.

Joten tältäkin osin voidaan todeta, että koko Maakunta Soten rahoitus on vielä täysin tyhjän päällä.

Kaiken lisäksi Maakuntien Sote-keskusten rahoituskaavailut ovat myös pahasti ristiriidassa sekä perustuslain että EU oikeuden näkökulmasta katsoen.

Lainvastaista Maakunta Sotea ei tietenkään voida saattaa lainvoimaiseksi muuta kuin perustuslain säätämisjärjestyksessä (vaaditaan 5/6 enemmistö eduskunnassa), koska Terra Sipilän Maakunta Sote näyttää rajoittavan kuntien perustuslaissa määriteltyjä itsehallinto-oikeuksiakin monella tapaa.

Kaiken tämän lisäksi tässä yhteydessä on vielä otettava huomioon myös viime aikoina Facebookia koskeva keskustelu, jota on käyty kiihtyvään tahtiin Amerikassa.

On käynyt ilmi, että modernit tietojärjestelmät voivat johtaa monenlaisiin väärinkäytöksiin.

Koska THL joutuu hakemaan kapitaatiokorvaustason potilaskohtaisten ikä- ja muiden henkilökohtaisten tietojen perusteella, edessä voi vielä olla sekin, että poliittinen kanta ja myös potilaan henkilökohtaiset taloudelliset tiedot mm. luottohäiriötiedot ja velkatiedot saatetaan joutua yhdistämään maakunnallisen soten kapitaatiotietoihin, joka taas voi osaltaan johtaa sitten tiettyjen potilasryhmien tai sosiaaliluokkien vakavaankin syrjintään.

Kepu ja demujohtoisen THL:n tilastoihinhan ei tunnetusti ole voinut lainkaan luottaa ennenkään, koska Sote-palveluissakin Duodecimin taholta on pystytty latimaan ns. käyvän hoidon ohjeitakin vaatiimattomasti vain 119 taudille.

Viimeksi alkoholilakia uudistettaessa myös THL:n entinen pääjohtaja kepuloinen Pekka "Maito" Puska esitti kauhuskenaarionsa, kuinka nelosoluen vapautus ruokakauppoihin johtaa välittömästi alkoholin kulutuksessakin 6%:n kasvuun ja kuolleita tulee satamäärin lisää.

Muistaakseni eilen taas S-Kaupat ja K-Kaupat ilmoittivat YLE:n uutisissa, että nelosolutta ei juurikaan ostella noista kaupoista, mutta keppanoissa on alettu suosimaan pienpanimoita ja erikoisia ulkomaisia keppanatasoisia merkkioluita.

Kaikkein tärkein havainto ruokakaupoissa on kuitenkin ollut se, että nuoret ovat vähentäneet radikaalisti alkoholijuomien juontiansa ja alkoholittomien oluiden kulutus on tänäkin vuonna jo kasvanut molemmissa kaupparyhmissä yli 30%:lla.

Epäilen, että melko harva nuori pystyy juomaan itseänsä hengiltä alkoholittoman oluen voimin. Tästäkin asiata olisi hyvä nyt konsultoida vaikka kepuloisten Pekka "Maito" Puskaa ja Hannakaisa ?Pörriäis? Heikkistä, miten heidän ennustuksensa alholinkulutuksesta ovat onnistuneet tosielämätietojen valossa.

Tässäkin ilmiössä kepuloisilla siis riittää miettimistä, kun entiset kulutustottumukset ovat täysin muuttuneet päälaelleen.

THL:n ennustusosaamisesta voidaan päätellä, että Terra Sipilän väkisin läpi ajamaa Maakunta Soten kapitaatiokorvauslaskelmien kehittelyä ei missään tapauksessa voida antaa asenteellisten ja harhaisten THL:n ja Sitran "ennuseukkojen" käsiin.

Mitä sitten tulee tuohon virallisen äänen Suomen taloutta koskevaan kommentointiin, niin nim. merkki Kauko Näköinenhän oli jo aikaisemmin todennut, että Suomen paljon puhuttu hieman parantunut taloudellinen tilanne ei todellakaan joudu nykyisen hallituksen toimista.

Jonkin verran kiihtyneestä tilapäisestä taloudellisesta kasvustahan peräti noin 90% näyttää johtuvan parantuneesta kansainvälisestä taloudellisesta kehityksestä ja EKP:N massiivisesta elvytyspolitiikasta, jonka seurauksena euron arvo suhteessa USA:n dollariin on jäänyt parin viimeisen vuoden aikana verrattain alhaiselle tasolle.

Valitettavsti tähänkin asiaan on jo kohta tulossa muutos, kun USA:ssa korkotasoja ollaan koko ajan nostamassa.

Jotta Juankosken nykyisestä taloudellisesta tilanteesta ja kylän onnellisuusasteesta saataisiin jotain konkreettista mitattavaa näyttöä, niin keräsin keskustan virallisen äänen tutkittavaksi muutamia Juankosken hyvinvoinnin kehitystä kuvavia suureita alle.

Katsoin viisaimmaksi tarkastella entisen Juankosken kaupunkialueen ja väestön hyvinvointia alueen bruttokansantuotteen kehityksen kautta. Sain seuraavat tulokset:

 Väestökehitys Juankoski
o 2014 4 884
o 2015 4 804
o 2016 4 727
o 2017 4 667

 BKT per capita Juankoski
o 2014 32 140 euroa
o 2015 31 904 euroa
o 2016 32 299 euroa
o 2017 32 490 euroa
o 2017 40 612 euroa (Suomi keskimäärin)

 BKT yhteensä
o 2014 157.0 milj. euroa
o 2015 153.3 milj. euroa
o 2016 152.7 milj. euroa
o 2017 151.6 milj. euroa

Juankosken keskustan virallisen äänenkin pitäisi yo. lukusarjoista havaita, että entisen Juankosken kaupungin alueella alueen BKT ei ole voinut kasvaa kaupunkiliitoksen johdosta, vaan se on koko ajan pienentynyt.

Sitä paitsi yhä edelleen entisen Juankosken kaupungin alueen keskimääräinen bruttokansantuote per capita on selvästi alempi kuin Suomessa keskimäärin.

Kuopiossakin työttömyysaste on muistaakseni nykyään vielä 11.2%. Tätähän ei tietysti voi mitenkään pitää hyvin menestyvän kaupungin tunnusmerkkinä. Juankoskella työttömyys lienee selvästi korkeammalla tasolla, ehkä n. 17.2%, kun vuonna 2016 työttömyysaste oli 17.4%.

Bruttokansantuotehan voidaan laskea monella tavalla, mutta valitettavasti meillä Suomessa alueittaista BKT:ta seurataan erittäin heikosti ja pitkällä viiveellä.

Niinpä esim. Kuntaliiton maakunnalliset BKT-tiedot ovat meillä jo lähes 5 vuotta vanhoja.

Mikäli Terra Sipilä saa lainvastaisen Maakunta Sotensa vielä vietyä Eduskunnassa läpi, niin voidaan olettaa, että kuntakohtaisia BKT-tasoisia hyvinvointi-indikaattoreita ei Suomesta saada enää kuin 10-15 vuoden viiveellä, jotta ei päästäisi seuraamaan sitä, miten eri maakuntien taloudellinen kehitys on Maakunta Sote-uudistuksen jälkeen mennyt.

Joka tapauksessa jo nyt tehtyjen selvitysten perusteella on käynyt selväksi, että peräti yli 30%:a pienistä kunnista ei tule saamaan edustajaansa maakuntien valtuustoihin.

Lähemmin tutkimattakin on selvää, että tämä tulee johtamaan siihen, että etenkin pienissä kunnissa Terra Sipilän Maakunta Sote tulee tappamaan kuntia samaa tahtia, jota olemme nähneet viimeisten vuosikymmenien aikana tapahtuneen mm. kyläkoulujen kohdalla. Eikä niissäkään päätöksissä ole perustuslain ja EU oikeuden säännöksiä alueiden kehittämisestä ole lainkaan otettu huomioon.

Koska BKT:n laskenta tuntuu olevan monille kepuloisille ja valitettavasti myös Juankoksen keskustan viralliselle äänellekin hieman vieras käsite, niin sen laskentaahan olisi hyvä alkaa pikku hiljaa harjoittelemaan kaikissa tulevissa 4H-tupailloissa.

Yksi laskentakaavahan on seuraava: yksityinen kulutus + julkinen kulutus + investoinnit + vienti - tuonti.

Kun tähänkin kaavaan sijoittaa Juankoskella esimerkiksi lopetetut kaupat (yksityinen kulutus), julkiset kulutusmenot, olemattomat investoinnit (kiinteistöjen purkuoperaatiot), vientitulot (MHL:n olematon vientituotanto) ja tuontitavarat, niin helposti ymmärtää, ettei Juankosken kuntaliitos valitettavasti ole voinut lisätä hyvinvointia Juankosken entisen kaupungin alueella.

Autiokylän onnellisuus lienee kuitenkin kylässämme säilynyt entisellä tasollaan, kun Terra Sipilä on avokätisesti vielä jatkanut maataloustukien kanavointiaan Pohjois-Savon raskaiden velkojen alla taisteleville maatalousyrittäjille.

Siinä mielessä Juankosken keskustan virallinen ääni on aivan oikeassa, että poliittiset erimielisyydet, jotka aikaisemmin hallitsivat Juankoskella arkea, on lakaistu sivuun.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Parempaan on menty12.4.2018 13.10
Kunnallisveron, kiinteistöveron ja vesi-, viemärimaksujen alennus merkitsee vuositasolla perheessämme 2500 euron tulonlisäystä. Tämän rahan tallennamme aina Osuuspankkiin. Kunnan menot ovat ymmärrettävästi kevyemmät, koska enää meidän ei tarvitse valmistaa kartonkia.

Akm opasti tuossa edellä, että BKT ei kartu, koska lisääntynyt tuloni ei mene kulutukseen ja toisaalta kartongin teon loppuminen vähentää julkista kulutusta.

Rahani eivät myöskään ole menneet investointeihin, joten kai minun on uskottava, että elintasoni on laskenut ja BKT ei kasva, jos käyttäytymiseni tarttuu toisiin.

Pankinjohtaja sanoi, että sekä pankin että minun likviditeetti ovat hyvällä tasolla. En tietysti ymmärtänyt tuollaista termiä perinpohjaisesti, mutta kyllä tilanne pankinjohtajaakin huolestutti.

Jos kaikki ihmiset veisivät rahansa pankkiin eikä kukaan kuluttaisi, niin huonostihan pankkien kävisi.

Oma taloustilanteeni ei niinkään huolestuta. Aikaisemmin jouduin myymään metsää muutaman vuoden välein, mutta nyt näyttää siltä, että metsää ei tarvitse enää myydä koskaan.

Tämä tilanne on hyvä. Puun vuosikasvu on n. 5 m3 hehtaarille. Metsä on hyvä hiilidioksidinielu ja köyhemmät saavat puusta paremman hinnan, kun varakkaammat voivat jättää puunsa kasvamaan.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Parempaan on menty13.4.2018 11.42
Juankoski sai Ylen tuoreessa tähtiluokituksessa yhteensä 4 tähteä. Kuopion saavutus oli vain 3 tähteä elivoimasta ja sama väestökehityksessä.

PepponeRe: Parempaan on menty13.4.2018 19.20
Akm:n opettaman BKT:n laskentakaavan mukaan Juankosken parhaat vuodet osuivat Premium Boardin kukoistuksen aikaan. Odottaisin, että hän puolustaisi laskentakaavaansa hyvinvoinnin ja edistyksen kuvaajana.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: