Keskustelu

AKM, se ainoa oikeaVain yhdellä on merkonomin paperit sotevalmistelussa23.5.2018 14.21
Terra Sipilä, Petteri Orpo (kok) ja kepuloisen värikäs sekä äänekas "Kaalimato" ajavat hampaat irvessä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa läpi Maakunta Sotea.

Kysymyksessä on 20 vuoden tähtäyksellä ainakin 450 miljardin euron kokoisesta terveyden- ja sosiaalihuollon investointihankkeesta.

Hanke vertautuu nykyiseen Suomen koko bruttokansantuotteeseen (n. 220 miljardia euroa vuodessa) todella isona sosioekonomisena hankkeena, jota ei voi viedä eteenpäin vain tunteen varassa tai poliittisin perustein. On kysymys ihmisistä ja heidän kohtaloistaan.

Puuhamiesten ja Päivi Nergin johdolla eteenpäin viety hanke on siis noin kaksinkertainen investointi koko Suomen nykyiseen bruttokansantuotteeseen verrattuna.

Hankkeella, kuten kaikilla muillakaan kepuloisvetoisilla hankkeilla ei ole kuitenkaan näköjään takaisinmaksuaikaa.

Valtiovarainministeriön Martti Hetemäki on esittänyt Petteri Opron määräyksestä utopistisia laskelmia, että Maakunta Sote ei tuo säästöjä valinnanvapauden kautta, mutta digitekniikka tuo vähintään 4.6 miljardin euron vuotuiset säästöt.

VATT:n kansantalouden professorien arviointineuvosto ei ole uskonut Hetemäen, Sipilän ja Orpon "huuhaa laskelmiin" ja on todennut, että tämän hetkisen tutkitun tiedon perusteella "teknologian säästöpotentiaalia" ei voi pitää uskottavana.

Arviointineuvoston mukaan Terra Sipilän ja Orpon esittämä 4.6 miljardin euron vuotuinen säästöpotentiaali voi yhtä hyvin olla 4.6 miljardin euron vuotuinen kustannusten lisäys.

Arviointineuvoston puheenjohtaja prof. Roope Uusitalo onkin jo todennut seuraavasti:

"Koska sote-uudistusta ei pystytä tällä hetkellä olevan tiedon perusteella arvioimaan luotettavasti, niin Maakunta Soten uudistusten hyväksymisestä tai hylkäämisestä pitää päättää muiden kriteerien perusteella" eli siis tunnepohjalta.

Tunnepohjalta meillä ennen vanhaan noitavainojen aikaan päätettiin huutoäänestyksellä. Ehdotankin, että eduskunnassa järjestetään kesälomien jälkeen Maakunta Sotesta perinteinen avoin huutoäänestys.

Oikeuskanslerikin on jo todennut, että Terra Sipilän Maakuntavaaleja voisi hyvin siirtää tulevaisuuteen. Suomihan on tullut toimeen jo 100-vuotta ilman maakuntavaaleja, joten mikä kiire meillä nyt on mennä päättämään jostain Maakunta Sotesta, jonka sisällöstä ja vaikutuksista ei kukaan tiedä mitään.

Asia on huomattavasti vaikeampi kuin NATO-päätös, jota on pohdittu jo kymmeniä vuosia. Siinähän presidentti Sauli Niinistö on esittänyt kansanäänestystä.

Roope Uusitalo onkin viisaasti esittänyt Maakunta Sotea koskevaa kokeilua ennen kuin rysäytetään koko maan terveys- ja sosiaalihuolto kaaokseen.

Minäkin olen Roopen kanssa samaa mieltä, että Terra Sipilän ajamaa Maakunta Sotea voitaisiin hyvin kokeilla alkuun vaikka Kainuussa.

Kainuuhan on Suomen pienin maakunta, jossa on asukkaita vain 73 826 kappaletta. Kainuun alue on kuitenkin laaja eli peräti 20 197 neliökilometriä. Kainuussa sote-ongelmat ovat tietysti suuret mm. pitkien matkojen johdosta. Lapissa matkat ovat vieläkin pitempiä. Pääkaupunkiseudulla on sentään jo Metrot.

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että Uudenmaan alueelle asuu ihmisiä nykyään yhteensä jo 1 659 615 kappaletta ja maakunnan pinta-ala on vain 9 097 neiliökilometriä. Uudenmaan alueen sote-ongelmat ovat kokonaan toisenlaiset kuin Kainuussa.

Koska Kainuu on kaikkein pienin maakunta, niin mahdollinen Maakunta Soten kokeilu aiheuttaa vähimmät sosioekonomiset vahingot, jos Maakunta Sotessa ei saada digitekniikalla riittäviä säästöjä ja parempia sotepalveluja aikaiseksi.

Kaikkein huvittavinta ja myös draagisinta Suomen kansalaisten kannalta Terra Sipilän ja Petteri Orpon Maakunta Soten valmistelussa on, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenistä taloudellista asiantuntmusta edustaa vain sinisten Anne Louhelainen, jolla on edes ylioppilasmerkonomin paperit.

Tiettävästi sinisiä kannattaa vain korkeintaan 2%:a kansasta. Ehkä juuri siksi Annen ajatuksia ei ole riittävästi huomioitu valiokunnassa. Tällainen asiantuntemuksen nollaaminen valiokunnassa hävettää tavallisia kansalaisia, joita koko ajan potkitaan viranomaisten ja poliitikkojen toimesta päähän.

Aikuinen miesRe: Vain yhdellä on merkonomin paperit sotevalmistelussa25.5.2018 16.52
Koko hallituksen surkeimpia oli ensin koko työllisyyden parantaminen eli aktiivimalli sekä sote, molemmat koskettaa juuri heitä jotka on työttömiä, Nyt alkaa ns. luokka erojen hakeminen kuten tapahtui 1918. Punaiset oli ja valkoist. Nyt ei ole enää paljoa punaisia kun nuolee KESKUSTAN PERSETTÄ!



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: