Keskustelu

Juankosken keskustan virallinen ääniMaaotteluveikkaus31.8.2018 20.11
Veikkaan Suomelle kolmoisvoittoa moukarinheitossa.

alan kolmas miesRe: Maaotteluveikkaus1.9.2018 3.14
Juankosken keskustan virallinen ääni teki nappi ennustuksen Suomi-Ruotsi maaottelun moukarituloksista. Lämpimät onnittelut vain viralliselle äänelle nappi ennustuksen johdosta.

Kuitenkaan meillä ei ole mitään syytä kehuskella suomalaisten moukarinheittäjien tasolla.

Aaron Kangas voitti lekan heiton tuloksella vain 71.44 m. Kun sitä vertaa O-P. Karjalaisen Suomen ennätykseen 83.30 m vuodelta 2004, niin voidaan todeta, että Aaronin saavuttama tulos oli vain 85.8% siitä, mihin Suomessa moukarissa parhaimmillaan on ylletty.

Tietysti Suomi-Ruotsi maaottelu ei näytä edes moukarissa luotettavaa kokonaiskuvaa Suomen moukarinheiton tasosta, koska ikämiesarjassa moukaria nakkelevan keskustan virallisen äänen tuloksia ei ole riidattomasti päästy tilastoimaan.

Viimeinen tieto virallisen äänen moukaritreeneistä on käsittääkseni sellainen, että virallisen äänen viisas vaimo ei ole enää viime aikoina aina viitsinyt hakea virallisen äänen heittämää moukaria takaisin heittorinkiin.

Tämä voi hyvin viitata siihen, että virallisen äänen moukarikaaret ovat jo sen verran pitkiä, ettei viisas ihminen viitsi enää lähteä moukarikuskiksi.

Sitä paitsi kunnon urheilukilpailuissa heittovälineet nykyään kuskataan takaisin heittopaikalle erilaisten robottien avulla.

Mitä taas tulee Suomi-Ruotsi maaottelun tulostasoon, niin laadin moukaria vastaavan vertailun eilisten Ratinan muidenkin tulosten perusteella vertaamalla aina parhaan suomalaisen suoritusta voimassa olevaan saman lajin Suomen ennätykseen. Tulokset ovat alla:

Naiset:
 N-400 m: Aino Paunonen, 54,85, suoritustaso 91.4%
 N-5000 m: Sandra Eriksson, 15.42,19, suoritustaso 95.1%
 N-100 m: Aino Pulkkinen, 11,69, suoritustaso 95.10%
 N-3 loikka: Kristiina Mäkelä, 13,81, suoritustaso 96.0%
 N-kiekko: Sanna Kämäräinen, 56,21, suoritustaso 83.9%
 N-3000 m: Janica Rauma, 9.55,99, suoritustaso 94.8%
 N-keihäs: Jenni Kangas, 56,54, suoritustaso 87.1%
 N-1500 m: Sara Kuivisto, 4.48,60, suoritustaso 87.2%
 N-4x100 m: Naiset, 45,00, suoritustaso 96.4%
 Naisten keskimääräinen suoritustaso 91.9%

Miehet:
 M-400 m: Eljas Aalto, 48,30, suoritustaso 94.2%
 M-moukari: Aaron Kangas 71.44, suoritustaso 95.8%
 M-100 m: Samuel Purola 10.43, suoritustaso 97.9%
 M-korkeus: Arttu Mattila 214, suoritustasoa 92.6%
 M-kuula: Arttu Kangas 18.78, suoritustaso 86.6%
 M-3000 m esteet: Topi Raitanen, 8.49,87, suoritustaso 91.2%
 M-pituus: Mikael Bäck 777, suoritustaso 94.5%
 M-800 m: Markus Teijula 1.50,00, suoritustaso 94.5%
 Miesten keskimääräinen suoritustaso 92.9%

Koko joukkueen keskimääräinen suoritustaso 92.4%

Johtopäätöksenä eilisen maaottelukisailun perusteella on siis se, että Suomen ns. Urheilukone tai Urheiluliiton alaiset urheilijat käyvät vajaalla kapasiteetilla.

Keskimäärin on siis varaa nostaa suoritustasoa ainakin 7.6%:lla.

Kun sitten ottaa vielä huomioon, että monet Suomen ennätykset ovat jo ikivanhoja ja kilpailevissa maissa tulostaso näyttää koko ajan vain parantuvan, niin jotain meilläkin tarttis tehdä urheilujärjestöissä.

Tämä alisuorittaminen ei kuitenkaan ole mikään poikkeus suomalaisessa yhteiskunnassa.

Meillähän Terra Sipiläkin tavoittelee työmarkkinoilla vain 72% työllisyysastetta, kun muissa maissa liikutaan nykyään jo selvästi yli 80%:n tasolla.

Amerikassakin työttömyysaste on jo keskimäärin vain 3.9%:a ja mustilla sekä hispaneillakin taitaa jo kirkkaasti ylittää Suomen vastaavat kokonaissuoriteluvut.

Meillähän Terra Sipilän hallitusherrat lyövät rintoihinsa, muka suurina yhteiskunnan pelastajina, kun Suomen virallinen työttömyysaste on tilapäisesti nyt yli 7%.

Jos taas myös piilotyöttömyys otetaan huomioon, niin oikea työttömyysaste on Suomessa tälläkin hetkellä varmaan ainakin luokassa 10% ellei jopa enemmän.

Voidaan varmaan kysyä, mistä nämä valtavat suoritustason erot oikein johtuu?

Lasketaanko meillä näitä tehokkuuslukuja väärin, vai onko niin, että meillä ei niitä lasketa ollenkaan ja siksi, me emme osaa tehdä minkäänlaisia parannuksia suomalaisten suoritustasoissa ? edes urheilukilpailuissa.

Jos tekisin tämän perusteella alustavan ennusteen, niin saattaa Suomi-Ruotsi maaottelussa hyvin tulla Ratinassa turpiin sekä naisille että miehille.

Kouraan ajattelijaRe: Maaotteluveikkaus1.9.2018 10.48
Virallinen ääni tietää, että ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen.
Ahti Karjalaisen ihailijaa hän on oppinut tämän perustuksen. Siksipä hänen ennustuksen saa on annettu klo 20 jälkeen eli reilu tunti moukarinheitossa päättymisen jälkeen.
Hän on näyttänyt salapoliisityössä kunnostautuneet alan kolmannelle miehelle, että oveluudessa keskusta on edelleen askeleen edellä tarkkailijaansa.

alan kolmas miesRe: Maaotteluveikkaus1.9.2018 14.37
Kouraan ajattelijalle tiedoksi, että panin kyllä viime yönä merkille virallisen äänen ennustuksen ajankohdan ja jo ennustuksen lyhyt viesti viittasi kepuloiseen filunkiin.

En kuitenkaan halunnut tuottaa viralliselle äänelle mielipahaa kertomalla, että virallinen ääni jäi kiinni suoraan rysän päältä, kuten kouraan ajattelija nyt paljastaa.

Joulukuussa 2016 elinkeinoministeriksi Olli Rehnin Suomen Pankkiin siirtymisen jälkeen valittu kepuloisten Mika Lintilä teki myös legendaarisen kepuloisen talousennusteensa seuraavasti:

"En halua uskoa VM:n talousennusteita ensi vuodelle (0,9 prosenttia) ja vuodelle 2018 (1 prosentti). Itse uskon kovempaan kasvuun ja sen eteen tullaan töitä tekemään."

Lintilä linjasi, että kasvu tehdään työpaikkojen luomisen ja investointien kautta. Lisäksi hän korosti viennin merkitystä.

"Meidän on pakko saada vienti kasvuun. Emme voi unohtaa meidän teollisuuttamme, lisäksi meillä on uusia aluevaltauksia kuten peliteollisuus."

Lintilän ennustus näyttää myös menevän ns. nappiin, kun maailman talous on kasvanut lähinnä Kiinan, EU:n ja viime aikoina etenkin USA:n voimakkaan kasvun johdosta.

Suomen talouden kannalta EU on nykyään hyvin keskeisessä asemassa ja Suomen viennistä yli 60% menee EU-maihin ja euromaiden osuus Suomen tavaraviennistä on ollut 39%.

Kyllä kaikilla maailman taloutta seuraavilla ihmisillä on ollut tiedossa se, että EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kajautti jo heinäkuussa 2012 kuuluisat sanansa "Whatever it takes", jonka viesti oli lyhykäisyydessään se, että EKP pitäisi euron pystyssä maailman loppuun saakka.

Draghin ja EKP:n tavoite on siis ollut pelastaa alusta alkaen valuvikainen euro ja koko hutera ja huonosti harkittu EMU -järjestelmä hinnalla millä hyvänsä.

Draghin lausunnon jälkeen EKP aloitti EU-alueen talouden massiivisen talouden tukitoiminnan: jopa miinusmerkkiset korot ja pankkien sekä myös yritysten arvopaperien massiiviset osto-ohjelmat.

Vuoden 2017 loppuun mennessä EKP oli tukenut näillä osto-ohjelmillaan EU talouselämää jo 2 300 miljardilla eurolla ja vuoden 2018 loppuun mennessä tuki näyttää nousevan ainakin 2 660 miljardiin euroon.

Suomen Pankki on ollut yksi keskeisiä toimijoita tässäkin EU:n veronmaksajien rahoilla harjoitetussa tukitoiminnassa.

Näillä massiivisilla tukitoimilla EU:n talous onkin saatu tilapäiseen vajaan 2%:n kasvuun lähes nollasta, mutta jo tänä vuonna ja etenkin ensi vuonna EU:n kasvun odotetaan heikkenevän selvästi.

Esimerkiksi Saksassa, joka on tärkein EU-maa, tuoreimmat talousennusteet vuodelle 2018 osoittavat enää vain 1.8% kasvua, kun vielä vuoden alussa kasvuennuste oli 2.6%.

Saksan kasvuvauhti on siis hiipumassa yllättävän nopeasti ja monissa EU-maissa kuten esim. Italiassa pankkien taseet ovat täynnä nollan arvoisia roskapapereita.

Suomen talouden elpymistä vuosina 2017-2018 avitti voimakkaasti vielä se, että euro oli devalvoitunut aikavälillä Q1/2014-Q1/2017 USA:n dollariin verrattuna jo 22.3%.

On suorastaan ihme, jos näiden tukitoimien jälkeen Suomen talous ei olisi kasvanut noin 1-1.5%:lla, kun vielä huomioidaan se, että Suomen valtiokin on esim. Finnveran kautta miljardien eurojen vientiluottojen avulla rahoittanut heikosti kannattavaa Turun telakkaa, Uudenkaupungin tappiollista autotehdasta puhumattakaan Terrafame raskaasti tappiollisesta toiminnasta.

Nikkelinkin hintakin on viimeisen puolen vuoden aikana tippunut jo noin 20%:lla. Ja näyttää olevan laskusuunnassa, kun Kiinan talaouskin sakkaa selvästi.

Huomiota vaille ei voida myöskään jättää Suomessa massiivisiin mittoihin kasvanutta asumistukea, jolla on kiihdytetty etenkin kallista asuntotuotantoa.

Valitettavasti on kuitenkin todettava, että Lintilän ennustukset valtion tekemien investointien ja pelialan uusista aluevaltauksista Suomen talouden tilan kohentamiseksi ovat täyttä kepuloista puppua.

Se on myös syytä selvästi sanoa, että Terra Sipilän Kiky-sopimuksen avulla Suomen talouskasvu on lisääntynyt maksimissaan ehkä 0.2%:lla.

Nyt kuitenkin Terra Sipilä ajaa kuin käärmettä pyssyyn vielä perustuslain ja EU-oikeuden vastaista Maakunta Sotea, joka toteutuessaan voi aiheuttaa vuosittain noin 2% bruttokansantuotteen menetyksenkin kaikkine sosio-ekonomisine ongelmineen.

Lintilän kepuloinen "nappiin mennyt ennustus" osoittaa kuitenkin myös sen, kuinka huonolla tasolle Suomessa taloudellisten asioiden käsittely ja talousasioiden syy-yhteyksien tunnistaminen Suomen johtavilla poliitikoilla on.

Moderniin amerikkalaiseen tyyliin viitaten, voidaan todeta, että aina, kun Suomessa poliitikko avaa sanaisen arkkunsa, niin kysymyksessä on useimmissa tapauksissa ns. fake news, siis valheellinen uutinen tai vähintään puolitotuus.

Kepu joka tapauksessa pettää aina!!!

alan kolmas miesRe: Maaotteluveikkaus2.9.2018 2.53
Suomi-Ruotsi maaottelun toisen päivän suoritustaso alla:

Naiset
 N-400 m aidat: Nea Mattila 57,81 suoritustaso 94.5%
 N-korkeus: Ella Junnila 188 suoritustaso 97.4%
 N-moukari: Krista Tervo 67,18 suoritustaso 96.5%
 N-kuula: Senja Mäkitörmä 16,01 suoritustaso 89.7%
 N-100 m aidat :Nooralotta Neziri 13,13 suoritustaso 97.6%
 N-200 m: Aino Pulkkinen 23,88 suoritustaso 96.4%
 N-pituus: Maria Huntington 630 suoritustaso 92.9%
 N-10000 m: Alisa Vainio 32.34,47 suoritustaso 97.2%
 N-5000 m käv.: Elisa Neuvonen 22.44,56 suoritustaso 90.0%
 N-800 n: Sara Kuivisto 2.02,97 suoritustaso 98.4%
 N-4x400 m: Naiset 3.38,14 suoritustaso 94.0%
Naisten keskimääräinen suoritustaso 95.0%

Miehet

 M-400 m aidat: Jonni Blomqvist 52,72 suoritustaso 93.0%
 M-5000 m: Arttu Vattulainen 14.37,57 suoritustaso 90.8%
 M-3 loikka: Simo Lipsanen 16,31 suoritustaso 95.2%
 M-110 aidat: Elmo Lakka 13,72 suoritustaso 97.3%
 M-kiekko: Oskari Perälampi 57,14 suoritustaso 81.7%
 M-seiväs: Tomas Wecksten 540 suoritustaso 92.8%
 M-200 m: Oskari Lehtonen 20,96 suoritustaso 97.7%
 M-10000 m käv.: Veli-Matti Partanen 38.44, 13 suoritustaso 101.7%
 M-keihäs: Antti Ruuskanen 82,25 suoritustaso 88.4%
 M-1500 m: Topi Raitanen 3.45,45 suoritsuataso 96.0%
 M-4x400 m: Miehet 3.10,14 suoritustaso 95.3%
Miesten keskimääräinen suoritustaso 93.6%

Koko joukkue keskimäärin 1.9.2018 suuoritustaso 94.3%

Lopputulos oli seuraava:

Naisten maaottelun pisteet

 Suomi 194 pistetä
 Ruotsi 216 pistettä

Miesten maaottelun pisteet

 Suomi 206 pistettä
 Ruotsi 202 pistettä

Kaikki urheilijat yhteensä

 Suomi 400 pistettä
 Ruotsi 418 pistettä

Suomi näyttää siis hävinneen maaottelun kokonaispisteissä Ruotsille, kuten taisin jo varovasti ounastella ensimmäisen päivän ja myös taannoisten EM-kilpailujen perusteella.

Taas Suomen valtamedia hehkutti vain miesten voittoa maaottelussa, kun olisi pitänyt tasa-arvonkin vuoksi huomata, että naiset valitettavasti hävisivät aika reippaasti, vaikka joitakin hyviäkin suorituksia oli jo monilla naisillakin.

Jotenkin syntyi mielikuva, että Suomen yleisyrheilu taitaa sittenkin olla menossa kohti parempia päiviä. Syyskuussa tuntuu alkavan urheilupesän selvitystehtävät ja vaikuttaa siltä, että oto valmennuksesta halutaan päästä ammattimaiseen valmennukseen - ilmeisen hyvä suunta ja tavoite.

Kun perustaa ennusteensa faktoihin, niin aika usein ennustus menee kohdalleen. Juuri tästä syystä kepuloisten on hyvin vaiketa ennustaa tulevia tapahtumia (Ahti Karjalaisen havainnnot), kun kepuloislla ei ole selkeää käsitystä edes siitä, mitä oikeasti on tapahtunut aikaisemmin.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Maaotteluveikkaus2.9.2018 7.21
Akm ennusti Ruotsin voittavan molemmat maaottelut. Suomi voitti miesten ja Ruotsi naisten, joten Akm:n onnistumisprosentti eli suoritustaso oli 50%.

Itse tyystin vain miesten moukarinheiton ennustamiseen ja sehän menikin aivan nappiin. Joten suoritustasoni oli täysi 100%.

No, tämä nyt oli tällainen leikkimielinen otatus, mutta antaahan se jonkinlaisen kuvan itse kunkin harrastusalan asiantuntemuksesta.
Pieniä virheitä on noissa akm:n tuloksissa ja laskuissa, mutta en ryhdy niitä korjailemaan.

Viimeksi ennusti kunnallisvaalit ja melko tarkalleen oikein.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Maaotteluveikkaus2.9.2018 8.33
Kirjoittaminen on tarkkaa hommaa. Yhdenkin kirjaimen poisjäänti muuttaa koko sanoman päinvastaiseksi.

Viimeisen lauseen possessiivisuffiksi eli n- kirjain on pudonnut puhelimen toiminnon vuoksi pois ja tästä syystä tekijä on vaihtunut.

Lauseen piti kuuluman näin: "Viimeksi ennustin kunnallisvaalit ja melko tarkalleen oikein". Ennustaja ei siis ole akm eikä kukaan muu kuin Juankosken keskustan virallinen ääni, moukarinheittäjä.

alan kolmas miesRe: Maaotteluveikkaus2.9.2018 18.58
Viralliselle äänelle kiitos osittain (50%) epäonnistuneen ennustukseni korjauksesta.

Minulta jäi yöllä tarkistamatta ennustukseni sanamuoto. Miehet yllättäen voitti ja voiton varmisti ennen kaikkea Topi Raitanen.

Topilla on suomalaiseksi harvinainen kyky ottaa loppukiri. Tulee mieleen ainakin legendaariset Voitto Hellsten ja Olavi "Tankki" Salonen. Tankkihan juoksi vuonna 1957 1 500 m:llä maailman ennätyksen samalla ajalla 3.40,2 yhdessä Olavi Salsolan kanssa.

Kehityskykyinen Topi jäi vielä kuitenkin selvästi kahden Olavin maailman ennätyksestä.

Topi Raitasen suoritustaso oli laskelmieni mukaan seuraava:

 3000 m esteet 91.2%
 1500 m 96.0%

Näiden tulosten perusteella olen ajatellut, että pitäisikö Topin ehkä enemmän keskittyä sileän juoksuun, kun näyttää siinä olevan noin lähellä Suomen kaikkien aikojen parasta suoritustasoa (Pekka Vasala).

Syvällisempi analyysi edellyttäisi kuitenkin Suomen ja kansainvälisen tason vertailua 1 500 m:n aikojen osata.

Minun huomiotani kuitenkin kiinnitti se, että erinomaisen ja edustavan TV-toimittaja Laura Arffmanin haastattelussa Topi ei tuntunut olevan lainkaan hengästynyt, vaikka oli kulunut vain muutama minuutti siitä, kun Topi oli aikaisemmin voittanut kaikki ennakkosuosikit 1500 m tiukassa loppukilpailussa.

Minusta tärkeämpää kuin ennustaa maaottelun lopputulosta on ollut vertailla Suomen nykyisten urheilijoiden suoritustasoa siihen, mitä suomalainen urheilija on joskus vastaavissa lajeissa saavuttanut.

En ole myöskään nähnyt yhdenkään urheilutoimittajan tai urheilupäättäjän esittävän vastaavaa vertailua aiemmin.

Minusta ainoastaan suorittamalla tällaisia ja toivottavasti vieläkin syvällisempiä vertailuja voidaan päästä selittämään, miksi joku urheilija menestyy tai ei menesty.

Tällaisten vertailujen avulla voidaan sitten lähteä esim. rakentamaan lajikohtaisia valmennusohjelmia lajeille ja myös yksittäisille urheilijoille.

Täytyy sanoa, että kyllä suomensukuinenkin urheilija voi tehdä hyviä tuloksia, jos urheilijalla on oikeat ominaisuudet lajia varten. Tämän osoitti esim. Daniel Ståhlin ylivoima kiekossa.

Daniel ei ole mikään keijukainen: pituus 200 cm ja paino 145 kg. Joten ei ole mikään ihme, että Danielilla oli varaa hieman pitää hauskaa kisoissa.

Danielilla tuntuu myös olevan oikea asenne urheiluun: parhaita tuloksia ei saavuteta hampaat irvessä. Rento ote asioihin on keskeistä. Rentous tulee siitä, että hallitsee asiansa.

Minä luulen, että Suomen naisilla ainakin osan heikosta menestyksestä selittää myös se, että monet naiset olivat maalanneet huulensa jostain syystä nyt sinisiksi.

Uskoisin, että tulosten taso olisi ollut keskimäärin ottaen jopa 5% korkeampi, mikäli naiset olisivat maalanneet huulensa kirkkaan punaisiksi, mikä on luonnollisempi värivaihtoehto.

Minulla on sellaisia mielikuvia lapsuudesta ja myöhemminkin, että pakkasessa monien jäätymisvaarassa olevien ja kylmettyneiden ihmisten huulet alkavat sinertää. Ilmiö on yleinen myös uidessa pitkään viileissä vesissä.

Joten voidaan olettaa, että nyt maaottelussa sinihuuliset naiset menettivät ainakin "karvan verran" tulostasoistaan, kun olivat maalanneet huulensa sinisiksi.

Ennen vanhaan ei kyllä aitan poluilla sinihuulisia naisia nähty, mutta todellisia kaunottaria ja nopsajalkaisia urheilijoita on meilläkin ollut kuten esim. Mona Lisa Pursiainen ja muutamat muut. Mona Lisa oli aina esiintymisessään huolteltu ja ja huuletkin olivat punatut, mutta ei runsaasti yli.

Naisissa oli huulien maalauksen osalta osin kyllä positiivisia poikkeuksiakin.

Muistaakseni ainakaan seipäässä ja korkeudessa Saga Andersson sekä Ella Junnila esiintyivät normaalisti hillityin punahuulin ja edustivat tyylikkäästi Suomen nuorta ja päämäärähakuista urheilijakaartia.

Tältä osin kunniamaininta meni minulta myös hyvin kuntoutuneelle Sandra Erikssonille.

Nasitenkin ja miksei myös miestenkin olisi urheiluklpailuissa huomata, että he ovat eräällä tavalla "esiintyviä taiteilijoita", joten esitykseen on nykyään kaikin puolin syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Ammattiurheilussa urheilijan imagolla voi olla isokin merkitys, kun aletaan ajatella sitä, että joku yksityinen yritys mahdollisesti alkaisi spnsoroimaan jonkun urheilijan kehittymistä.

Naisten kohdalla merkille pantavaa oli nyt mm. heikot suoritukset seuraavissa lajeissa:

Naiset
 Kiekko (Sanna Kämäräinen) 83.90%
 Keihäs (Jenni Kangas) 87.10%
 1500 m (Sara Kuivisto) 87.20%
 Kuula (Senja Mäkitörmä) 89.7%

Miesten kohdalla ei myöskään voida kehuskella etenkään heittolajien heikolla tulostasolla:

Miehet
 Kiekko (Oskari Perälampi) 81.7%
 Moukari (Aaron Kangas) 85.8%
 Kuula (Arttu Kangas) 86.6%
 Keihäs (Antti Ruuskanen) 88.4%

Herättää suuria kysymysmerkkejä, miksi esim. heittolajeissa taso on meillä näin heikko. Jenni Kangastakin valmentaa hänen isänsä, joka on myös valmentanut vuosikausia Tero Pitkämäkeä.

Minun käsittääkseni sekä Jennin että Teron kohdalla kehitys on pysähtynyt syystä tai toisesta. Olisi hyvä selvittää, miksi Saksassa nykyään keihäs tuntuu lentävän sekä miehillä että myös naisilla (jos muistan oikein).

Minä kuitenkin arvostan suuresti sitä, että keskustan virallinen ääni oli tarkistellut yllä esittämiäni Suomen urheilijoiden nykyistä tulostasoa koskevia alustavia laskelmiani.

Tarkistuksissa havaitsin, että ensimmäisen maaottelupäivän kohdalla olinkin tehnyt pienen virheen.

Naisten vertailussa olin ensimmäisen päivä kohdalla taulukosta unohtanut kokonaan Saga Anderssonin suorituksen ja miesten vastaavasta taulukosta minulla puuttui myös Arttu Vattulaisen 10000 m:n tulos 29.24,34 (suoritustaso 93.5%).

Arttu Vattulaisen puuttuminen johtui siitä, että SUL virallisista LIVE-tuloslistoista puuttuu vielä tänäänkin Artun suhteellisen hyvä tulos.

Tarkistukset eivät kuitenkaan muuta oikeastaan millään tavalla vertailun lopputulosta. Tarkistetut tulokset 31.8.2018 osalta ovat alla:

Naiset:

 N-400 m: Aino Paunonen, 54,85, suoritustaso 91.4%
 N-5000 m: Sandra Eriksson, 15.42,19, suoritustaso 95.1%
 N-100 m: Aino Pulkkinen, 11,69, suoritustaso 95.10%
 N-3 loikka: Kristiina Mäkelä, 13,81, suoritustaso 96.0%
 N-kiekko: Sanna Kämäräinen, 56,21, suoritustaso 83.9%
 N-3000 m: Janica Rauma, 9.55,99, suoritustaso 94.8%
 N-seiväs: Saga Andersson, 431, suoritustaso 91.5%
 N-keihäs: Jenni Kangas, 56,54, suoritustaso 87.1%
 N-1500 m: Sara Kuivisto, 4.48,60, suoritustaso 87.2%
 N-4x100 m: Naiset, 45,00, suoritustaso 96.4%
 Naisten keskimääräinen suoritustaso 91.9%

Miehet:

 M-400 m: Eljas Aalto, 48,30, suoritustaso 94.2%
 M-moukari: Aaron Kangas 71.44, suoritustaso 95.8%
 M-100 m: Samuel Purola 10.43, suoritustaso 97.9%
 M-korkeus: Arttu Mattila 214, suoritustasoa 92.6%
 M-kuula: Arttu Kangas 18.78, suoritustaso 86.6%
 10000 m: Arttu Vattulainen, 29.24,34, suoritustaso 93.5%
 M-3000 m esteet: Topi Raitanen, 8.49,87, suoritustaso 91.2%
 M-pituus: Mikael Bäck 777, suoritustaso 94.5%
 M-800 m: Markus Teijula 1.50,00, suoritustaso 94.5%
 Miesten keskimääräinen suoritustaso 93.0%

Koko joukkueen keskimääräinen suoritustaso 92.4%

Kokonaisuutta tarkastellen maaottelussa tulos oli kuitenkin selvä: Suomen yleisurheilutaso on hyvinkin selvästi heikompi kuin Ruotsilla.

Kun tämänkin tosiasian tunnistaa ja tunnustaa, olemme Juho Kusti Paasikieveä lainatakseni ainakin melko lähellä "viisauden alkua".

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Maaotteluveikkaus2.9.2018 21.06
Ison työn on akm jälleen tehnyt. Oikeassa hän on, vaikka maaottelussa voitto on aina tärkeämpi kuin tulos.
Ainakin juoksumatkoilla, pikamatkoja lukuunottamatta, vauhti tahtoo jäädä heikoksi.

Olen oppinut ihailemaan akm:n vaivannäköä monessa asiassa. Tässä asiassa hän on pistämätön.

Voin vain kuvitella millaisiin vaikeuksiin hän olisi joutunut, jos olisi osallistunut politiikan tekoon Juankoskella.
Me emme yksinkertaisesti sietäneet sellaista, joka osoittautui itseämme tietävämmäksi.

Joskus tilasimme konsultilta asiantuntijalausuntoja, mutta silloin ilmoitimme millaiseen päätelmään hänen oli päädyttävä.

Yleensä nämä toteuttivat tilaajan tahdon. Eero Laesterä, Pälkäneen kokoomuslainen kunnallispolitiikko on tehnyt lukemattomia selvityksiä kunnallistalouden tasapaino-ongelmista. Hän on epäilemättä asiantuntija alallaan.
Omassa kunnassa hän joutui luopumaan puheenjohtajan tehtävästä. Politiikassa on omat sääntönsä ja lainalaisuutensa. Asiaan paneutuminen ja asiantuntemus ovat aina alisteisia poliittiselle tarkoituksenmukaisuudelle.

Minulla on sellainen tunne, että akm:n ominaisuuksilla ei olisi tullut menestystä kunnallispolitiikassa.
Menestystä ei voi odottaa, jos on tarve olla oikeassa.

kaakkinenRe: Maaotteluveikkaus2.9.2018 22.53
joskus sitä tulee perseestä pieruva

alan kolmas miesRe: Maaotteluveikkaus3.9.2018 2.24
Olen virallisen äänen kanssa samaa mieltä, että en varmaankaan olisi menestynyt kunnallispolitiikassa, jos olisin sille uralle erehtynyt pyrkimään.

Olen kuitenkin havainnut sen, että kunnallinen päätöksenteko ja valitettavasti päätöksenteko myös valtakunnallisessa politiikassa on sitä tasoa, jolla en mielelläni halua toimia.

Riippumattomana konsulttina ja taustavaikuttajana on taas hyvä olla, koska voi ainakin yrittää antaa hyviä neuvoja, miten asiat saadaan hoidetuksi.

Aika monta kertaa olen joutunut olemaan eri mieltä tilaajan kanssa, kun toimeksiannon tilaaja on halunnut selvityksen, joka on saattanut tukea joitakin harhaisia ajatuksia tai vaikka selvästi poliittisia tarkoitusperiä.

Mutta vain yhden kerran 1970-luvun lopulla minut ja esimieheni määriteltiin Ruotsissa persona non grataksi (ei-toivottu henkilö), kun olin todennut, että suunniteltu yritysfuusio johtaa konkurssiin.

Pahempaa kuprua tuosta ei konsulttiuralle minulla kuitenkaan tullut, koska silloinkin ennustukseni meni täysin nappiin. Kyseistä firmaa, eikä sen puuhamiehiä ole enää olemassa.

Mieltä on kuitenkin konsulttina aina lämmittänyt se, että aika usein esittämäni asiat ovat menneet esittämiini suuntiin.

Tästä syystä olen saanut olla joidenkin isojenkin asiakkaiden luottokonsulttina joissakin tapauksissa jopa kymmeniä vuosia. Olen kyllä tullut hyvin toimeen myös monien ministerinekin kanssa. Pitää osata vain kuunnella.

Olen saanut virallisen äänen mainitseman Laesterän Juankosken taloutta koskevan selvityksen luottavakseni jo kauan sitten.

Tutustuttuani kyseiseen asiakirjaan, voin todeta, että tuollaisilla Laesterän taloudellisilla selvityksillä ei olisi mitään käyttöarvoa yritysmaailmassa.

Silloisesta Laesterän valmistamasta raportista näki jo 10 minuutissa, että hän ei ole vähääkään tutustunut Juankosken konserniyhtiöiden tilanteeseen, eikä myöskään niihin riskeihin, jotka liittyivät laittomaan kaupungin takaukseen rahanpesuyhtiöille ja biovoimalan laittomiin järjestelyihin.

Minullakin on siis tiedossani Laesterän julkista hallintoa koskevat "tasapainolaskelmat".

Hän on epäilemättä "hyvä asiantuntija alallaan" (= yleensä talousasioista täysin ulalla olevien kunnanvaltuutettujen rahastuksessa).

Laesterähän on harjoittanut kuntakonsultointia ilmeisesti Perlacon Oy nimisen yhtiön kautta.

Perlaconilla on mennyt viime aikoina taloudellisesti ihan mukavasti, kuten alta selviää (liikevaihto, voitto, suluissa henkilöstö):

 2015 (3) LV 578 104 EUR, voitto 11 781 EUR
 2016 (5) LV 397 878 EUR, voitto 30 795 EUR
 2017 (5) LV 759 782 EUR, voitto 6 893 EUR

Perlaconin varsinaiset osaajat käsittävät Eero Laesterän (hall. tiet tri), yhden lääketieteen tohtorin, filosofian tohtorin (entinen kunnanjohtaja) ja kaksi kauppatieteen maisteria.

Väittäisin, että tällaisella konsulttiryhmällä ei voi olla kovinkaan suurta osaamista monien kuntien omistamista konserniyhtiöistä, joihin tyypillisesti kuuluu mm. logistiikkayhtiöitä, energiayhtiöitä (tuulipuistoja ja biokaasulaitoksia jne.), jätevesiyhtiöitä, teollisuuslaitoksia ja tietenkin myös sote-yrityksiä.

Juankosken tapauksessa hyvältä kuntakonsultilta olisi selvästi tarvittu myös kartonkiteollisuuden sekä teknistä-, taloudellista-, markkina- ja myös juridiikan osaamista.

Yksi Perlaconin asiantuntijoista on kuitenkin toiminut sairaalan johtajana ja myös sote-selvitysmiehenä.

Ähtärissä tullaan kohta tarvitsemaan hyvältä kuntakonsultilta myös eläinlääketieteen osaamista ja mielellään minimivaatimuksena tarvittavalta eläinlääkäriltä on myös kiinan kielen taito ja sikäläinen oikeuskäytäntö.

En ollut tietoinen, että Laesterä on entinen Pälkäneen kunnallispolitiikko (kok). Täytyypä vähän selvittää asiaa.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Maaotteluveikkaus3.9.2018 12.12
Joudun oikaisemaan viimeisessä kirjoituksessa on olevan virheen. Eero Laesterä on edelleen Pälkäneen kunnanhallituksen puheenjohtaja. Valtuusto ei suostunut kauan hänen eronpyyntöönsä.

Näinkin voi käydä. Meillä on aina ollut useita hyviä miehiä jokaiselle paikalle eikä lähtijän perään ole koskaan huuhdeltu.

"Meille suap tulla ja männä, mutta ei männä ja tulla". Tämä oli kirjoitettu hyvän hallinnon periaatteisiimme.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: