Keskustelu

alan kolmas miesKepuloisten itku ja hammasten kiristys6.10.2018 15.49
Terra Sipilä ja kepuloiset eivät varmaan arvanneet, mitä siitä seuraa, kun Terra Sipilä ns. puukkojen yössä lähti nöyryyttämään Alexi Stupukkaa laittomalla Maakunta Sotellaan.

Terra Sipilähän uhkasi silloin Alexia sillä, että hän ottaa taxin ja lähtee Unilukkarin luokse keskustelemaan asiasta ja pyytämään jopa hallituksen eroa, kun Stupukka ei aluksi meinannut hyväksyä Terra Sipilän komentelua.

Lopulta Stupukka kuitenkin antoi periksi, mutta kyllä siinä kivet jäi kokoomuksen edustajien kenkiin, kun järkipuhetta ei kuunneltu.

Nyt on sitten perustuslain ja EU oikeuden vastaista Maakunta Sotea sadoilla miljoonilla euroilla jo rakennettu satojen virkamiesten toimesta, vaikka moiseen rahankäyttöön ei ole olemassa minkään valtakunnan lupaa (siis lakia).

Asiaan liittyvät lait voidaan panna voimaan vasta, kun EU:n sopimuksen mukainen hyväksyminen on saatu sekä komissiolta että kilpailuvirastolta. Epäilen sitä, että kyseinen lupa pitää saada erikseen kaikille maakunnallisille latoksille, koska niiden rahoitus saattaa poiketa toisistaan merkittävästi.

Kun selvästi laiton Maakunta Sote on nyt törmännyt juridiseen kiviseinään, niin kepuloiset ovat ottaneet käyttöönsä äärimmäiset keinot.

Eduskunnan käytävillä naispuoliset kepuloiset ovat turhautuneet ja itkijänaiset on komennettu käytäville siinä toivossa, että laiton Maakunta Sote sittenkin saadaan itkun avulla hyväksyttyä.

Hesarikin kirjoitti, tänään että suurin ongelma laittomassa Maakunta Sotessa on nyt järkälemäisessä ns. emolaissa, josta kenelläkkään ei ole enää selvää käsitystä, mitä emolaki oikein tarkoittaa.

Kun tuon Hesarin uutisoinnin luin, niin mieleeni tuli omakohtainen kokemus, kun yritin jo kauan sitten säästää konttorini tietojärjestelmien muistikapasiteettia lisättäessä.

Kutsuin erään tietokonenörtin hoitamaan päätietokoneen muistikamman laajennuksen. Nörtti totesi, että tuollainen laajennusoperaatio on muutaman minuutin juttu.

Nörtti sitten lisäsi muistikampaan kapasiteeettia ja minä tietysti seurasin toimenpidettä tarkasti vierestä. Samalla kyselin vielä nörtin koulutuksen ja kokemuksen vastaavista töistä. Nörtti oli kotoisin Savosta suuresta maitopitäjästä ja oli tämän alan pioneereja Suomessa.

Panin merkille, että asennus oli hieman tiukka ja hän joutui avustamaan asennusta ruuvimeisselillä. Havaitsin, että asennuksessa kuului pieni naksahdus.

Nörtti pani sitten tietokoneen kuoret kiinni ja minä sitten kysyin, oliko tehtävä tosiaankin noin helppo?

Nörtti totesi, että oli ja nyt laitetaan kone käyntiin.

Nörtti painoi tietokoneen käynnistysnappulaa, mutta mitään ei tapahtunut.

Minä sitten kysyin nörtiltä, mistä on nyt kysymys, niin nörtti sanoi, että tietokoneen emolevy meni valitettavasti rikki, kun hän joutui painamaan lisämuistia tiukkaan muistikampaan.

Minä sitten kysyin nörtiltä, kuka maksaa tuon koneen särkemisen? Nörtti totesi, että hän hoitaa asian ja hän vei tietokoneen firmaansa.

Kun sitten parin päivän päästä kävin hänen firmassaan katsomassa "potilasta", nörtti totesi, että valiettavasti joudutaan vaihtamaan koneesta koko käyttöjärjestelmä.

En hermostunut asiassa vielä, koska olen aina kannattanut pienyrittäjien toimintaa. Ajattelin kuitenkin, että nyt ollaan tekemisissä sen kuuluisan Murphyn lakien kanssa.

Kun vahinko tapahtuu, niin aina tapahtuu maksimaalinen vahinko ja vahinko pyrkii vain koko ajan kasvamaan.

Lopputulos oli, että nörtti hajoitti minulta konttorista kolme konetta ja minä jouduin kutsumaan apuun huomattavasti kalliimman ja isomman firman asentajat, jotka saivatkin hommat sitten lopulta järjestykseen.

Terra Sipilän laitoman Maakunta Soten kohdalla tilanne on nyt aivan sama, mikä oli tuon särjetyn tietoneeni kohdalla jo noin 20 vuotta sitten.

Hesari on kertonut tänään, että Terra Sipilän ja Petteri Orpopojan sekä myös Hannakaisan ja Pekka Puskan ajamassa laittomassa Maakunta Sotessa ns. emolaki eli emolevy on hajonnut.

Koska jo noin 20 vuotta sain tehdä tuttavuutta, mitä siitä seuraa, kun emolevy hajoaa, niin nyt voin syvällä rintaäänellä todeta, että emolevyn rikkoutuminen johtaa aina käyttöjärjestelmän vaihtamiseen.

Aivan samalla tavalla emolain rikkoutuminen tai huonon emolain säätäminen lopulta johtaa Murphyn laissa mainittuun maksimaaliseen vahinkoon. Vahinko pyrkii myös koko ajan vain kasvamaan, jos emolakia ei korvata paremmalla lailla ja käytönnöillä.

Tilanne on nyt se, että tässä ei kepuloisten itku valitettavasti enää auta ja laittoman Maakunta Soten emolaki menee kokonaan uusiksi.

Mikäli rikkonainen emolaki kuitenkin laitetaan väkisin "terveys ja sotealan" nörttien toimesta voimaan, niin veronmaksajille tulee tästä aiheutumaan vielä satojen miljardien eurojen lasku ja rampautuneita sekä jopa kuolleitakin tullaan aikojen saatossa kirjaamaan kymmeniä tuhansia. Kansantuotteen menetykset tulevat siis olemaan mega luokassa.

Täytyyhän jokaisen "terveys ja sotelan" nörtinkin ymmärtää, mitkä ovat seuraukset, kun perusterveyshuoltokin päivystyksineen kaikkineen keskitetään harvaan asutussa maassa joihinkin maakunnallisiin keskuksiin, joiden rahoituskaan ei ole edes turvallisesti järjestetty lailliselle pohjalle.

Jo nyt pieni taxilain muutos on aiheuttanut massiiviset ongelmat mm. KELA kuljetuksissa, niin ovatko kepuloiste selvittäneet, mitä tapahtuu, kun koko Suomen terveydenhuolto- ja sotejärjestelmät räjäytetään taivaan tuuliin.

Terra Sipilä on selvästi populistinen utopisti, joka luulee, että digitalisaatio ratkaiseen kaikki terveyden- ja sotehuoltoon liittyvät nykyiset ongelmat. Kysymys on kuitenkin hoitavista ihmisitä (käsistä, puheista ja tuesta) sekä potilaista, jotka eivät tule koskaan olemaan robotteja.

En ihmettele lainkaan, miksi kokoomuksen Elina Lepomäki (kok) ja myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) sekä Tampereen pormestari Lauri Lyly (demu) ovat etunenässä todenneet, että Terra Sipilän laitonta Maakunta Sotea ei pidä laittaa täytäntöön.

AKM, se ainoa oikeaRe: Kepuloisten itku ja hammasten kiristys8.10.2018 19.37
Ketterä New Stroms Oy on huomannut, että Ähtärin pieni 5 983 (2016) asukkaan kaupunki pani keplottelussa vielä Juankosken jo kuopattua kaupunkia paremmaksi.

Ähtärihän on kuitenkin monella tapaa samanlainen pikku kaupunki kuin Juankoskikin. Ähtärissäkin on ollut aikoinaan pahvin valmistusta (Vääräkoski Pahvi Oy), mutta lopulta perinteinen olutpahvin valmistaja ajautui konkurssiin vuonna 1998. Tämän takia New Stroms Oy on päättänyt avata sivukonttorin Ähtäriin, koska kuntavalitusmahdollisuudet ovat rajattomat.

Viimeisen niitin Vääräkosken omistajalle Raimo Lamminaholle antoi Metsä Group, kun Finnboard siirtyi Metsä Groupin omistukseen eikä Metsä Groupia kiinnostanut vaatimattoman vain noin 4 000 vuositonnin olutkartonkituotannon myynti.

Ähtärin kaupunki on aina ollut vahvasti mukana myös Vääräkosken toiminnassa, mutta yhtä vahvaa osallistumista kuin Juankoskella ei kuitenkaan ole ollut.

Vääräkosken pääluottamusmies, kunnallisneuvos Veikko Sipilä (demut) oli kuitenkin normaalin työnsä ohella aktiivinen kuntapoliitikko, joka toimi sekä Ähtärin kaupunginhallituksen että myös valtuuston varapuheenjohtajana.

Eläinpuisto syntyi Ähtärin kunnanjohtaja Väinö Jaakolan aloitteesta elävöittämään pienen syrjäisen kunnan taloutta.

Ähtärin eläinpuisto avattiin 17. kesäkuuta 1973 ja eläinpuisto on Suomen vanhin luonnonmukainen eläinpuisto.

Maastoltaan ja kasvistoltaan vaihteleva 60 hehtaarin alue on antanut erinomaiset mahdollisuudet toteuttaa Euroopan eläintarhojen yhdistyksen EAZA:n perusajatuksia siitä, kuinka eläimiä on tarhattuina hoidettava.

Eläinpuistossa käy vuosittain noin 150 000 vierailijaa.

Ähtärin kaupungin poliittinen tilanne muistuttaa myös suuresti Juankosken entistä poliittista tilannetta. Perinteitä mukaillen Ähtärissä punamulta-akseli on aina ollut vahva aivan samoin kuin Juankoskellakin.

Molemmissa pikkukaupungeissa on ollut 27 valtuutettua ja valtasuhteet ovat olleet seuraavat:

Ähtäri kuntavaalit v. 2017
 kepuloiset 41.8% 12 paikkaa
 demut 24.1% 7 paikkaa
 kokoomus 18.0% 5 paikkaa
 KD 8.6% 2 paikkaa
 persut 0% 0 paikkaa
 yhteensä 27 paikkaa
 punamulta-akseli 65.9 % 19 paikkaa

Juankoski kuntavaalit v. 2012
 kepuloiset 42.9% 12 paikkaa
 demut 17.5% 5 paikkaa
 persut 17.8% 5 paikkaa
 kokoomus 6.5% 1 paikka
 KD 4.9% 2 paikkaa
 yhteensä 27 paikkaa
 punamulta-akseli 59.7% ( vuonna 2008 65.2%

Ähtärin Eläinpuistossa oli ihastuttu kiinalaisiin pandoihin ja tammikuussa 2017 Ähtäri myönsi Ähtärin kaupungin 99%:sti omistamalle konserniyhtiö Ähtärin Eläinpuisto Oy:lle 8.2 milj. euron omavelkaisen takauksen.

Kuitenkin paikallinen eläkeläinen Olli Sahimäki teki takauspäätöksestä kunnallisvalituksen Vaasan hallinto-oikeuteen, joka totesi kesäkuussa 2017, että takauspäätös vaarantaa pienen Ähtärin kaupungin kantokyvyn, eikä takauksella ollut vastavakuuksia, jolloin tällaista takausta kaupunki ei voi antaa.

Ähtärin Eläinpuisto Oy:n toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi ei kuitenkaan ole ollut moksiskaan Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä, vaan eläinpuiston rakennustöitä on vain jatkettu entistä tiiviimmällä tahdilla ja erilaiset lähetystöt ovat jo olleet vierailemassa Kiinassa.

Suomessa jopa Kuningas Sauli ja Kiinan Presidentti Xi Jinping ovat jo sopineet, että ainakin yksi pandapariskunta tulee Suomeen ja sijoitetaan Ähtärin Eläinpuistoon.

Sinänsä pandojen tulo Suomeen on positiivinen asia, mutta juridisesti asia ei ole valitettavasti Suomen päässä laillisella tolalla.

Vaikuttaakin oudolta, että Kuningas Sauli ei ole ottanut tästäkään juridisesta epäkohdasta selvää, ennen kuin Suomi on lähtenyt pandoja Suomeen vuokraamaan.

Hesari on selvittänyt, että pandojen 15 vuoden vuokrasopimus maksaa 14 milj. euroa ja pelkästään pandojen ruokintaan tarvittavan bambun ostaminen maksaa noin 100 000 euroa vuodessa.

Vaasan hallinto-oikeuden kiellettyä vastavakuudettoman Ähtärin kaupungin takauksen Eläinpuiston toimitusjohtaja Haapaniemi ei ole jäänyt neuvottomaksi, vaan on todennut, että takausasia hoidetaan jollain Eläinpuisto Oy:n omaisuuteen liittyvällä leasing-järjestelyllä.

Haapaniemi näyttää kokonaan unohtaneen sen asian, että Ähtärin Eläinpuisto Oy on 99%:sti Ähtärin kaupungin omistama konserniyhtiö.

Ähtärin kaupungin ja Eläinpuiston puuhamiesten tulisi kuitenkin ottaa huomioon myös EU:n SEUT sopimuksen artiklat 107 ja 108. Näiden artiklojen tarkoituksena on estää kielletyn valtiontuen käyttö kaikessa yritystoiminnassa.

Ähtärin Eläinpuiston liikevaihto ja liiketulos on viime vuosina kehittynyt seuraavasti (liikevaihto vasemmalla ja liikevoitto oikealla, 1000 euroa):

 2013: 1 884 16
 2014: 1 839 -167
 2015: 2 198 258
 2016: 2 093 50

Ähtärin Eläinpuisto Oy:n liiketoiminta ei siis näytä yo. lukujen perusteella kovinkaan lukratiiviselta. Itse asiassa kumulatiivinen tulos lienee rahoituskulujen jälkeen pyöreä nolla.

Ähtärin kaupungin päätöspapereista näkyy, että Snowpanda Resort Ähtäri Zoo Oy/Ltd toimii pandapuiston rakennuttajana.

Snowpanda Resort on aloitteleva yhtiö, jolla ei ole ennestään merkittävää liiketoimintaa, joten voisi kuvitella, että pandapuistoakaan ei voida rakentaa pelkän 8.2 milj. euron lainan turvin.

Jos kysymyksessä on normaali liiketoiminta, niin saattaa olla, että hankkeen koko investointibudjetti onkin ehkä ainakin 20-25 milj. euroa.

Ähtärin hankkeen juridista kyseenalaisuutta lisää vielä se, että näköjään myös Ähtärin kaupungin toinen konserniyhtiö eli 99%:sti omistettu Hotelli Mesikämmen Oy on myös kytketty noihin pandapuistohankkeisiin.

Viimeisimmän tilinpäätöksen mukaan myös Hotelli Mesikämmen Oy:n toiminta oli tappiollista vuonna 2016.

Asiaa tarkemmin tuntematonta kuitenkin ihmetyttää, kuinka on mahdollista, että Ähtärin kaupunki harjoittaa myös hotellitoimintaa.

Jotenkin tuntuu siltä, että hotellien pyörittämistä ei voi millään poikkeusluvallakaan saada mahtumaan Ähtärin kaupungin yleiseen tai erityiseen toimialaan.

Joka tapauksessa Ähtärin kaupunki näyttää valittaneen Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä KHO:een. Tästäkin Ähtärin kaupungin päätöksestä näkee, että punamulta kunnissa viis veisataan EU:n SEUT sopimusten säännöksistä.

Tämähän ei tietenkään ole mikään ihme, koska uudeksi oikeuskansleriksi on valittu äskettäin Terra Sipilän ehdotuksesta sote-mittelöissä professori Olli Mäenpäänkin mielestä esteellinen ja oikeuskansleriksi sopimaton Tuomas Pöysti.

Pandapuiston johtaja on hankettaan puolustellut sillä, että pandojen avulla saadaan alueelle lisää 100 000 uutta matkailijaa, jonka perusteella hanke on hänen mielestään hyvin perusteltu.

Satunnaista matkailijaa kuitenkin arveluttaa Haapaniemen laskelmat. Nykyään Ähtärin Eläinpuistossa käy vuosittain enintään noin 150 000 matkailijaa, mutta kuitenkin Ähtärin Eläinpuisto Oy on pystynyt vuosina 2013-2016 tuottamaan kumulatiivisesti liikevoittoa vain 157 000 euroa.

Jos panda-hankkeeseen investoidaan lisää vaikka 20 milj. euroa ja lainarahan korko on esim. 4% vuodessa, niin 15 vuoden laina-ajalla, joka tuntuu myös olevan pandojen sovittu vuokrausaika, 20 milj. euron takaisinmaksuun on varattava vuosittain 1.798 milj. euron suuruinen summa rahaa.

Vaikuttaa siltä, että Haapaniemen esittämien lisämatkailijoiden avulla ei tähän mitenkään pystytä.

Tässä voi hyvin käydä vielä niin, että pandaprojektin avulla pilataan Suomen maine kansainvälisesti ja myös kiinalaistenkin silmissä.

On vähintään noloa, jos joudutaan Presidentti Xi Jinpingille raportoimaan, että meillä on nyt Ähtärissä käynyt pandoille vähän samalla tavalla kuin Särkänniemen delfiinipuistossa.

Minusta olisi parempi, että kepuloiset eivät sotkeutuisi näihin ulkomaisiin harvinaisiin ja arvokkaisiin eläimiin, kun Ruokolahdellakaan ei ole vielä löytynyt sitä karannutta leijonaakaan.

Ruokolahden luomuisäntä Kimmo "Luomu" Tiilikainen ole vielä pystynyt esittämään edes luotettavaa Saimaan norppien suojeluohjelmaakaan, kun on urbanisoiduttuaan lähtenyt Pisararadan rakennushankkeita edistämään ja Tangomarkkinoilla puheita pitämään tuleville tangokuninkaallisille.

Tuntuu siltä, että kepuloisille on kaikki kepulikonstit sallittuja.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: