Keskustelu

alan kolmas miesLuomu Tiilikaisen paras puhe Tangomarkkinoilla8.10.2018 16.29
Maailman kauneimman järven rannalla eli Saimaan rannalla kesiäni viettäneenä olen tarkoin saanut seurata maaseutu- kaupunkilaiselämää jo reilusti yli 72 vuotta.

Olen myös omin silmin havainnut, että ainakin Saimaan vesi alkoi olla jo 1960-luvulla aika rehevöitynyttä ajoittain, mutta nyt rehevöityminen on poitunut.

Teollisuus on siis tehnyt meillä hyvää työtä, mutta maanviljelyksessä on meillä vielä valitettavasti runsaasti parannettavaa.

Ilmeisesti jopa tuhansia kertoja olen saanut myös keskustella ja kuulostella myös maatalojen isäntien ja emäntien sekä kalastajien kanssa millaista on maaseutuelämä Suomessa ja erityisesti Itä-Savossa.

Kun omin silmin näkee asioista, niin ei aina tarvitse, lueskella kansanvälisten suurten organisaatioiden ja virkamiesten kyhäämiä suurella rahalla laadittuja raportteja, tilastoja ja tutkimuksia, joiden heikosta tasosta (rahan ahneus syynä) mm. prof. Atte Korhola kirjoitti Hesarin vieraskynäänkin viikonvaihteen aikana.

Attehan on yksi Suomen etevimmistä ympäristöasiantuntijoista ja hänen ex-vaimonsakin väitteli pari vuotta sitten tohtoriksi ympärisötöasioista.

EU:ssahan Eija-Riitta Korhola on myös esittänyt ankaraa kritiikkiä EU:n ilmastopolitiikkaa kohtaan.

Suomessahan Eija-Riittakin on luonnollisesti vaiettu kuoliaaksi jopa kokoomuspuolueessa, kun Terra Sipilän bioenergia hysteria on saatu juurrutettua Suomen joka ikiseen lakiin ja päätöksentekoon.

Oma osuutensä tässä Eija-Riitankin vaientamisessa on ollut kokoomuksen omissa haukkuvissa vihreissä koirissa, eikä entinen vihreä ympäristöministeri Sirpa Pietikäinen (kok) näytä enää lainkaan niin uskottavalta ympäristöasiantuntijalta kuin ennen ainakaan alan miesten keskuudessa.

Sen sijaan Sirpa onkin nykyään keskittynyt lähinnä MEPIn työnsä ohella hallitustyöskentelyyn mm. Kone Oy:n hallituksessa.

Selvitysten mukaan Sirpan sivutulot tuntuvat olevankin huippuluokkaa EU:ssa. Tosin Sirpa ei ole yksin näitä hyville sivutuloille päässeitä MEPPEJä.

Paavo Suurikin on muistaakseni joutunut MEPIn vaativia tehtäviä hoitaessaan hyvinkin eksoottisiin matkoihin ja projekteihin.

Kysymyksessähän näyttääkin vain olevan EU:n tyypillinen lobbaus-tapa, jota Transparency International on pitänyt jo selvästi korruptiona.

Säännöt esimerkiksi Yhdysvaltain kongressissa ovat huomattavasti tiukemmat. Siellä käytännössä minkäänlaiset sivutyöt, joista kongressin jäsenet vastaanottaisivat rahaa, eivät ole sallittuja.

Jopa kirjanjulkaisusopimuksista saadut tulot on 15 prosenttia ylittävältä osalta tilitettävä liittovaltion budjettiin.

Ei siis ole mikään ihme, että USA:ssa ilmastopäästöt laskee, kun heidän "typerä Presidenttinsä" on vetänyt Pariisin ilmastosopimuksen alas vessan pytystä, koska hänen mielestään kysymys on karrikoidusti sanottuna "non sense" (ei järkipuhetta).

Korruptoituneessa EU:ssa ilmastopäästöt siis sen kuin vain nousee, vaikka kaikki korruptoituneet MEPIt ovat EU:ssa maailman suurimpina asiantuntijoina jatkuvasti ilmastoasioiden kimpussa ja hiiltäkin vihataan kuin ruttoa, vaikka nykyään on jo tarjolla myös erittäin puhdasta ja myös kohtuuhintaista hiiliteknologiaakin.

Ydinvoimaloissakin on vielä suuri potentiaali, kun ei vain innostuta rakentamaan sellaisia Olkiluodon tapaisia megavoimaloita, joita ei kukaan pysty hallitsemaan. Pieni ja hajautettu energijärjestelmä on pitemmän päälle kaikkein turvallisin.

Pitkän kokemukseni perusteella voinkin sitten sanoa, että tuore ympäristöministeri Luomu Tiilikainen piti "elämänsä parhaan puheen" taannoin Tangomarkkinoilla.

Luomu ei puhunut paperista vaan suoraan ulkomuistista.

Minä olin odottanut, että Luomu puhuu kevyen musiikin merkityksestä suomalaisessa ankeassa yhteiskunnassa, mutta Luomu puhuikin suoraan Keskustapuolueen "Suomi kuntoon" vaaliohjelmasta.

Tuolloin ajattelin, että Luomu on hyvä puhuja, mutta Luomun puheen sisältö ja paikka olivat vääriä tilanteeseen nähden.

Kun minä olen joutunut valitettavasti pitämään puheita häissä ja myös hautajaisissa, niin en minä niissä koskaan ole ottanut esille sitä, kuinka vainaja söi aikoinaan rasvaista liharuokaa ja ajeli vaikka vanhalla bensakäyttöisella Volvollaan tiluksiaan tarkastaessaan.

Nyt Luomu on saanut käsiinsä tuoreen IPCC:n raportin ja Luomu on sen tiimoilta järkeillyt seuraavasti:

"Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan Suomen on syytä kiristää ilmastotavoitteitaan IPCC:n raportin myötä.

Toistaiseksi Suomi on luonut tavoitteensa sen mukaan, että Maapallon ilmasto lämpenisi enintään kaksi astetta vuosisadan loppuun mennessä.

- Kyllä tämä IPCC:n viesti on se, että kaikkialla täytyy tehdä enemmän ja nopeammin ja laajemmalla rintamalla yhteiskunnassa. Tähän riittää työsarkaa tuleville hallituksille.

Tiilikaisen mukaan haaste on siinä, miten lämpenemistä saataisiin hillittyä. Ministeri korosti uusien teknologioiden kehitystä ilmasto-ongelmien ratkaisussa. Tärkeänä hän pitää myös sitä, että ihmiset ymmärtävät muutoksen tärkeyden.

- Nyt puhutaan ihmiskunnan kohtalon kysymyksistä. Onko meillä riittävästi ruokaa ja vettä tarjolla tulevaisuudessa? Tämän vakavuusasteen oivaltaminen kautta maailman on tärkeä juttu."

"Tiilikainen kertoi Suomen olevan nykyisin aktiivinen toimija ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ministeri antoi esimerkiksi Irti hiilestä - koalition, jota Suomi oli mukana perustamassa.

- Meillä on täysi tohina ja toiminta päällä. Ja se on syytä ollakin. Jonkun täytyy raivata tietä. Suomella ja Pohjoismailla laajemminkin voi olla tässä iso merkitys, koska meillä on myös ratkaisuja."

"Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikaisen mukaan Suomessa tarvitaan pakkoa ilmastotavoitteiden saamiseksi. Esimerkkinä Ollikainen mainitsi hiiliveron.

Tiilikainen ei torpannut hiiliverojen lisäämistä.

- Täytyy pohtia, miten verotus, päästökauppa ja muut ohjauskeinot natsaavat yhteen. Tavoitteena on vauhdittaa sitä kehitystä, että hiilipäästöt tulevat niin kalliiksi, että yritysten on hankkiuduttava niistä eroon.

Tiilikainen kertoi olevansa huolissaan tulevaisuudesta.

- On hurjan mittavasta asiasta kyse, mutta silti meillä on vielä mahdollista kääntää kehityksen suunta. Missään tapauksessa ei pidä lyödä hanskoja tiskiin."

Touhukkaalle Luomulle täytyy valitettavasti todeta, että kepuloisena ikuisena utopistina sinä olet näissä ilmastoasioissa nyt kyllä rakentelemassa ikiliikkujaa.

Luomu lienee käynyt tutustumassa ja kouluttautumassa Terra Sipilän pajassa oppisopimuksella kierrätysyhteiskunnan ikiliikkujien rakenteluun.

Minä olen melkoisen varma, että Luomu on tuossa pajassa saanut tehdä tuttavuutta myös konkurssikypsän BioGTS Oy:n biokaasuprosesseihin ja piirustuksiin.

Luomulle sanoisin, että lopeta hyvä mies ilmastonmuutoksesta jauhaminen.

Sinä et valitettavasti voi ns. ilmastonmuutokselle yhtään mitään. Myöskään Suomi ei voi maailman ilmastonmuutokselle mitään.

Suomen osuus maailman kaikista ilmastopäästöistä on vain 0.5%:n luokkaa korkeintaan, jos tarkassa mittauksessa edes sitäkään.

Maailman ylivoimaisesti suurin ilmastopäästäjä on Kiina, joten Luomun on syytä lähteä pitämään palopuheitaan Kiinan kommunistisen puolueen kokouksiin.

Samassa yhteydessä Luomu voisi myös ottaa kantaa esim. lapsityövoiman käyttöön Kiinassa ja myös siihen, että Kiinassa on jo luovuttu yhden lapsen politiikastakin, koska väestön kasvu näyttää hidastuvan ja vakavat yhteiskunnalliset ongelmat alkavat tulla sielläkin kiihtyvään tahtiin esiin.

Meillähän vielä edelleenkin on haluttu viedä yhteiskunnallista kehitystä Kiinan jo hylättyä yhden lapsen syntyvyyspolitiikkaa kohden. Tällä hetkellä Suomi näyttää olevankin EU:n häntäpäässä syntyvyyden osalta.

Nykyäänhän meillä syntyy vuosittain vain alle 50 000 vauvaa eli alle 1.5 vauvaa naista kohden, kun vastaava luku on Ruotsissakin jo lähempänä kahta.

Suomi on siis syntyvyyden suhteen kuollut yhteiskunta ja olo EU:n keskellä muistuttaa meitä ikävällä tavalla samasta ilmiöstä, jonka suomensukuiset vähemmistökansat ovat kokeneet Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton alueella.

Venäjällä tosin vieläkin näkyy joitakin kansallispukuja kantavia ja kanteletta soittavia karjalaisia, komeja ja mordvalaisia ja muita ikiaikaisia suomalaisia kantaäitejä ja -isiä kyläjuhlissa kuin konsanaan meillä kepuloiset mm. taannoisessa luottamuksen puoluekokouksessaan Sotkamossa.

Sotkamossahan pohdittiin kysymystä, miksi "luottamus on kepuloisiin ja Terra Sipilään mennyt"?

On sulaa hulluutta luulla, että IPCC:n 100 vuotta eteenpäin ennustavat tietokonemallit voisivat ennustaa maapallon lämpenemistä asteen murto-osien tai edes asteen tarkkuudella.

Minä uskon, että Einstein on tehnyt parhaan ennustuksen ilmaston muutoksesta, kun hän on pohdiskellut maailman kaikkeuden kehitystä ja sen varaan rakennellut yleisen suhteellisuusteoriansa, jota ei ole vielä kukaan ilmastoa tutkiva säätieteilijä tai ennustava meteorologi pystynyt kumoamaan. Ei edes NASA:n insinöörit.

Luomu Tiilikainen ilmeisesti ajattelee niin, että Unilukkarin johtamassa suomettuneessa kepulandiassa on oman tulevan poliittisen uransa vuoksi parasta vihata hiiltä ja niitä yrityksiä, jotka mahdollisimman tehokkaasti, edullisesti ja myös luotettavasti pitävät huolta Suomenkin sähkö- ja lämmön tarjonnasta jopa yli 30 asteen pakkasissa talvella.

Luomulle voi huoletta myös todeta, että tuhansien järvien maasta vesi ei tule ainakaan 10 000 tulevan vuoden aikana loppumaan. Jos järvistä vesi loppuu, niin meristä vesi ei lopu ainakaan.

Globaali ilmastokeskustelu on mennyt överiksi ja on valitettavaa, että Suomen johtavat poliitikot jopa Unilukkaria myöten eivät tiedosta nyky Suomessa muita ongelmia, kuin erittäin kyseisen ilmaston lämpenemisen joskus 100 tai 200 vuoden epävarmalla sihdillä.

Unilukkarin Aaro-pojankaan lapset eivät voi varmuudella ennustaa, millaiset kelit meillä Suomessa on 100-200 vuoden päästä. On turha siis lähteä pientä Aaroa kiusaamaan ilmastonmuutoksella. Jenninkin mukaan Aaro tykkää jo nyt puolivuotiaana kovasti lukemisesta, joten toivoa sopii, että Unilukkari ei ala tavaamaan Aarolle iltasatuna Pariisin Ilmastosopimusta.

Pahimmassa tapauksessa Aaro raukkakin vielä joutuu koulussa kiusattujen penkille, jos Pariisin ilmastosopimuksen mallit ennusti ilmastonmuutoksen väärin.

Minusta aiheellisempaa kuin Luomunkin jauhama ilmastonmuutos, on Suomen alhaista ja nopeasti laskenutta syntyvyyttä koskeva koko suomalaista yhteiskuntaa uhkaava erittäin huolestuttava kehitys.

Tämä todellinen uhkakuva on meillä edessä jo 10 vuoden päästä. Tämä ennustukseni ei perustu epävarmaan tietokonemalliin, vaan siihen, että herkällä korvalla kuuntelen ja myös katselen Suomen nykyisten johtavien poliitikkojen edesvastuuttomia puheita ja "valtiomiesmäisiä" tekoja.

Jatkuva ilmastonmuutoksesta jauhaminen tällaisessa maassa, jossa ympäristöasiat on jo vuosikymmeniä otettu vakavasti huomioon päätöksenteossa näyttää vain tuhoavan senkin teknisen ja tieteellisen työn, jota Suomessa on tähän saakka menestyksellisesti harrastettu.

Uusituvat enegiat ovat tietysti tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on se, että uusiutuviin energiohin liittyvä työ on taloudellisesti mielekästä.

Suomessa ja EU:ssa on jo vuosikymmenet jauhettu näistä uusiutuvista energioista, joten olisi luullut, että meillä ilmastonpäästöt olisivat pienetyneet reippaassti, mutta viimeisimmät tiedot kertovat, että esim. Saksassa ja myös EU:n tasolle päästöt ovat vain kasvaneet.

Syynä on se, että Merkelin Saksassa päätettiin typerästi ajaa alas ydinvoima ja korvata sähkön ja lämmön tuotanto uusiutuvalla verovaroin rakennetulla energialla ja korvaavana voimana on alettu polttamaan kaikkein saastuttavinta polttoainetta eli ruskohiiltä.

Näitä ruskohiilivoimaloitahan sitten Fortumkin haali miljardeilla euroilla Uniper kaupassa.

Fortuminkin piti keskittyä puhtaaseen ja päästöttömään energiaan, mutta toisin kävi.

Kepuloisten ministeri Mika Lintiläkin kuitenkin vain totesi, ettei hänellä ole mitään sitä vastaan, että Fortum rakentaa innokkaasti Venäjän enegiahuoltoa ja Saksassa kehittää sähköä ruskohiilestä. Päinvastoin - omistaja ei saa puuttua omistamansa yhtiön kehitykseen, kun yhtiössä kerran on toimiva johto?

Kun minä olin aikoinaan avustamssa jo edesmennyttä mutta päähän potkittua Fortumin johtaja Heikki Marttista mm. Ruotsin voimaloiden hankinnassa, niin meillä oli kyllä tavoitteena puhdas energia ja sen jakelu.

Kyllä täytyy todella ihmetellä, mitä Mika Lintilänkin päässä oikein liikkuu, kun hän katsoo viisaaksi Fortumissa satsata miljardikaupalla epävarmoille Venäjän markkinoille, joiden talouskasvukaan ei paljon poikkea nollasta ja maassa väestö vähenee ja eläköityy kovaa vauhtia.

Ruotsissa sen sijaan väestö kasvaa reipasta vauhtia, maalla on oma valuutta ja talous kasvaa ja kehittyy koko ajan kovaa ainakin 2-3%:n vuosivauhtia ainakin.

USA:ssakin taas päästöt ovat koko ajan selvästi laskeneet, koska Amerikassa korostetaan kaikessa toiminnassa taloudellisuutta ja innovatiivisuutta.

Siellä kaikki toiminta on markkinaehtoista toisin kuin byrokraattien ja poliitikkojen johtamasssa EU:ssa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: