Keskustelu

poliittinen tarkkailijaYLE:n A-studio ilmoitti maailman lopusta9.10.2018 1.18
Suomen "viisain" televisiotoimittaja Markus Liimatainen oli kutsunut Suomen johtavat "ympäristöaktivistit" keskustelemaan A-studioon IPCC:n tuoreesta ilmastoraportista, joka julkaistiin maanantaina alkuyöstä Etelä-Korean Incheonissa.

Asiantuntijoina keskusteluun oli kutsuttu seuraavat henkilöt:

 Petteri Orpo (kok), valtiovarainministeri
 Juhani Damski, Ilmatieteenlaitoksen pääjohtaja ja
 Riikka Suominen, Vihreän Langan päätoimittaja

Raportin kirjoitukseen oli osallistunut 91 tutkijaa 40 maasta. Mediassa ei ole kuitenkaan kerrottu, minkä tasoisista tutkijoista on ollut kysymys.

Raportin esipuheen lienee kuitenkin kirjoittanut USA:n presidenttivaaleissa aikoinaan George W. Bushille (republikaani) hävinnyt demokraattisen puolueen presidenttiehdokas Al Gore.

Hävittyjen vaalien jälkeenhän Al Gore heittäytyi ympäristöaktivistiksi ja hänelle ojennettiin vaalitappion hyvityksenä vasemmistolaisen norjalaisen Nobel-komitean myöntämä Nobel-palkinto rauhantyöstä ja taistelusta ilmaston muutosta vastaan.

Sitoutumaton tiedekirjoittaja kirjoitti vuoden 2016 syksyllä Al Goresta seuraavasti:

"Kaikkihan me muistamme Al Goren, joka USA:n presidentinvaalikisassa hävisi George W. Bushille ja ryhtyi ilmastouskon matkasaarnaajaksi.

Tuohon aikaan meikämedia kertoi, että Al Gore on "älykkö" ja kilpakumppaninsa G.W. Bush "apina".

No, Bushilla on sentään on loppututkinnot sekä Harvardista että Yalesta, mutta Al Gore lopetti yhden lukukauden jälkeen Harvardissa ja siirtyi jakamaan demokraattisen puolueen lentolehtisiä ja koki ilmastoherätyksen.

Se kannattikin hyvin, Al viisikymmenkertaisti (x50) omaisuutensa varsin pian.

Alin talo Nashvillessa kuluttaa energiaa 17 kertaa keskivertoamerikkalaisen kotiin verrattuna, mutta toki se mitä sallitaan Jupiterille ei käy härjälle eli keskivertokansalaiselle, joka syyllistetään ilmaston lämmittämisestä, kun sytyttää lukulampun, kirjoitti siis sitoutumaton Antti Tanskanen, kemian tohtori USA:sta ja Tekniikan Maailman tiedekirjoittaja 2003-2008.

Tanskanen jatkoi vielä seuraavasti:

"Kun tuohta ei kilissyt riittävällä vauhdilla, Al muisti scientologian perustajan, tieteiskirjailijana epäonnistuneen Ron Hubbartin sanat:

"Jos haluat todella rikastua, perusta uskonto"

ja Al perusti ilmastouskonnon (totta, uskokaa tai älkää) ja värväsi aliprofeettoja ympäri maailman saarnaamaan ilmastouskon autuutta ja rikkautta."

15.9.2018 tuli kuluneeksi 12 vuotta siitä, kun Al Gore julkaisi Suomessa elokuvansa "Epämiellyttävä totuus".

Elokuvansa ensi-illassa hän julisti maailmalla olevan enää kymmenen vuotta aikaa rajusti hillitä kasvihuonekaasupäästöjä, minkä jälkeen se olisi liian myöhäistä ja planeetta olisi hätätilassa.

"Epämiellyttävä totuus" vietiin Englannissa oikeussaleihin, joissa todettiin, että elokuvaa ei saa esittää lapsille kouluissa, ellei elokuvaan liittyviä poliittisia ja muita virheitä korjata.

Suomessa Goren ja muiden ilmastouskonto on juurtunut erinomaisesti hedelmälliseen maaperään.

Ilman mitään kritiikkiä Suomessa puhutaan hiilineutraalista Suomesta ja uusiutuvien energioiden autuudesta.

Hiilinielut ja ilmastonmuutos ovat meillä esillä jokaisessa poliittisessa keskustelussa ja juhlassa.

Tänäänkin Suomen suurin populisti eli Unilukkari Niinistö vuodatti kansliastaan tiedotteen, että Presidentin Linnassakin leikataan hiilijalanjäljestä 70% vuoteen 2024 mennessä. Se tarkoittaa Sauli Niinistön toisen presidenttikauden loppujaksoa.

Kanslia ilmoitti tavoitteesta tiedotteella maanantaina iltapäivällä. Keinoja, joilla jopa 70 prosentin vähennys saavutetaan, tiedotteessa ei mainita. Matkustaminen lienee kuitenkin yksi varteenotettavista vaihtoehdoista.

No niin, nyt alkaa sitten tapahtua, kun peräti Climate Leadership Coalition-yhdistysten energiasiantuntijat on kutsuttu Presidentin linnaan energian säästötalkoisiin.

Saa nähdä, perutaanko tulevat itsenäisyyspäivän juhlallisuudet ja pidetäänkö Presidentin linnassa itsenäisyyspäivän aikaan vain sokkotreffit, kun valoja ei voida säästötoimien vuoksi polttaa.

Tänään Ilta-Sanomatkin ehti uutisoimaan jo, että IPCC:n raportti osoittaa, että maailmalla on enää vain 11 vuotta aikaa toimia. Sitten se on kaikki loppu.

On se kyllä kumma juttu, että Nobel-palkittu Al Gore ilmoitti jo 12 vuotta sitten, että ilmastonmuutoksen johdosta tulee maailman loppu 10 vuodessa.

Nyt on mennyt AL Goren ennustuksesta siis jo 12 vuotta ja nyt IPCC:n raportin takana olevien valtioiden hallitukset toteavat, että maailmalla onkin vielä aikaa, mutta vain 11 lyhyttä vuotta.

Sitten meillä onkin vasta maailman loppu ja tuohon päivään mennessä kaikki hiileen perustuvat sähkö- ja lämpövoimalat täytyy joka tapauksessa ajaa maailmassa alas ja liikenteessä ottaa käyttöön sähköautot.

Valitettava totuus kuitenkin on, että jopa pieni lapsikin ymmärtää, ettei tällaisten raporttien laatijoita voi mitenkään enää nykyaikana pitää täysjärkisinä, kun nettikin on täynnä monenlaista ympäristötietoakin.

Kysymys näyttää siis todellakin olevan Al Goren tapaisten henkilöiden perustamasta Ilmastouskonnosta aivan kuten mm. tieteistoimittaja Antti Tanskanen on kertonut jo vuonna 2016 ja monet muut jo häntä ennen.

Ilmastomuutos on ollut monelle "tutkijalle" ja "tutkijan alullekin" mahtava poliittinen ja globaali rahasampo.

Mitä taas tulee Markus Liimataisen vetämään A-studioon, niin täytyy sanoa, että on hämmästyttävää, että kyseiseen vakavaan keskusteluun ryhdytään, vaikka keskustelijoilla ei ollut esittää ainuttakaan mitattavaa lukua esim. hiilinielujen määrästä.

Puhumattakaan siitä, miten hiilinielujen määrä lasketaan.

Petteri Orpo ei osannut varmasti esittää edes ainuttakaan lukua Suomen metsien tulevasta kasvusta ja realistisesta hakkuiden mahdollisuuksista.

Orpo saa vasta huomenna tiedot noistakin asioista Luonnonvarakeskuksesta.

Ennenhän nuo luvut saatiin suoraan puhelinsoitolla Suomen Pankista, jossa Mauno Koivisto tiesi kuution tarkkuudella, kuinka monta milj. kuutiota Suomessa saa esim. enintään sahata. Maunohan sanoi silloin, että ehdoton katto on 5.6 milj. mottia vuodessa.

Minä kuitenkin sanoin, että ei tuo ole mikään yläraja. Meidän tulee sahata reippammin ja nythän sahausta voidaan lisätä jopa suunnilleen 13-15 milj. kuutioon vuodessa.

Minua hämmästyttää suuresti, että Suomessa ei tätäkään omia metsiä koskevaa asiaa tiedetä, vaikka Ruotsissa on jo pari kymmentä vuotta sitten tiedetty ja todettu, että ilmaston lämpeneminen lisää metsien kasvua Ruotsissa ainakin 30%:lla.

Todellisuudessahan Suomessa tulee tapahtumaan täysin samoin, eikä siinä tarvita mitään muuta kuin lämpöä ja vettä.

Tässäkin tilanteessa on outoa, että Petteri Orpopoika toteaa, että meidän pitää alkaa metsittää muiden maiden aavikoita sekä polttaa ja muuttaa Suomen omat kasvavat metsät lähinnä vähäarvoiseksi biopolttoaineeksi, kun poliitikot ovat päättäneet lopettaa edullisen kivihiilen polttamisen Suomesta. Todella järkyttävää!!!

Petteri Orpopoika vielä kehuskeli tätäkin erinomaista päätöstä. Orpopoika ei kuitenkaan ottanut esille sitä, että hyvien hiilivoimaloiden alasajo aivan varmasti tulee johtamaan myös melkoisiin korvausvaatimuksiin köyhää valtiota kohtaan.

Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä EU-oikeudessakin tästä suomalaisten viherpipertäjien hankkeesta oikein tuumataan, kun Saksassakin kivihiiltä poltetaan edelleen suurella innolla ainakin 50 tulevaa vuotta ja hiilivoimaloiden sulkemisista on jo esitetty isoja miljardien eurojen korvausvaatimuksiakin.

Kun neropatti Liimatainen kyseli Orpopojalta Suomen sähköautojen tulevasta kehityksestä, jossa meidän nykyinen sähköautojen kanta on muitaakseni noin 2 500 autoa ja se nostetaan 250 000 autoon, niin Orpopoika totesi, että tämä voidaan tehdä esim. siten, että sähköautojen autovero poistetaan mahdollisesti kokonaan ja muiden autojen autoveroja tai käyttöveroja nostetaan rajusti.

Orpopoika lupasi, että tällaisia säännöksiä on tulossa jo ensi vuoden budjettiin ja myös tulevan hallituksen hallitusohjelmaan.

Siinä mielessä Petteri Orpopoika oli nyt oikeassa, että hän vihdoin rohkeni sanoa, että Saksassa on Merkelin hallintokausien aikana tehty megaluokan koko Eurooppaa tuhoava päätös, kun siellä vihreiden vaatimuksesta päätettiin ajaa alas koko Saksan ydinenergiaan perustuva sähkö- ja lämpötuotanto ja korvata se ainakin 50 vuotta eteenpäin erittäin haitallista ruskohiiltä polttoaineena käyttäen.

Miksi siis pienen Suomen täytyy ajaa alas koko vuosikymmenien aikana rakennettu ja meille erittäin hyvin sopiva teollinen ja muu yhteiskuntastruktuuri, jotta saksalaiset voivat rauhassa touhuta keskellä Eurooppaa kuin pahimmat ympäristön viholliset konsanaan?

Minusta tuntuu siltä, että nyt jos koskaan alkaa olla korkea aika nostaa kissa pöydälle kepuloisten ja myös muidenkin suomalaisten ympäristöaktivistien lähes kansalliseen itsemurhaan kiihottavassa ympäristökeskusteluissa.

Onneksi nyt on jo joku täysipäinen sosiologikin todennut, että Suomen nykyinen ilmastokeskustelu on saanut jo sellaisia piirteitä, joilla ilmi selvästi alkaa olla jo pieniä lapsiakin ahdistava vaikutus.

Tässäkin suhteess on outoa, että valtamediasa on hyökätty esim. Laura Huhtasaaren kimppuun, kun hän on kiinnittänyt huomiota siihen, että jossain tamprelaisessa koulussa oli jo pienet lapsetkin ottaneet kantaa muistaakseni mm. ilmastonmuutokseen ja myös joihinkin poliittisiin puolueisiin varsin negatiivisessä sävyssä.

Minulle on tuottanut suurta iloa tässä asiassa Jussi Halla-ahon lyhyt jo selkeä kommentti televisiossa: hän totesi yksikantaan YLE:n haastattelijalle, että hänen nähdäkseen uhkaavaan ilmastonmuutokseen on ainoastaan yksi lääke eli uusiutuvan ydinenergian lisärakentaminen, koska kaupungistuvissa yhteiskunnissa sähköenergian tarve näyttää koko ajan kasvavan. Tähän käsitykseen on helppo yhtyä.

A-studion keskustelussa taas muistaakseni Vihreän Langan päätoimittaja ja myös Ilmatieteenlaitoksen pääjohtajakin puhuivat tarpeesta vähentää sähkön käyttöä.

Liikenteen päästöjen vähentämisen osalta Ilmatieteen laitoksen ajatukset ja ehdotukset mm. polkupyöristä ja kimppakyydeistä eivät ainakaan minusta ole realistisia vaihtoehtoja harvaan asutussa Suomessa.

Perinteinen munamankeli- tai apostolin kyyti esim. työmatkalla Kajaanista Ouluun ei ainakaan minusta ole nykypäivänä enää realistinen vaihtoehto yksityisautolle.

Terra Sipilän ja Petteri Orpopojan on turha väittää, että Halla-aholla olisi ainakin koko Suomen tulevaisuutta koskevissa energiasioissa jotenkin väärät arvot, vaikka Halla-ahon arvot näissä energia-asioissa poikkeavatkin radikaalista esim. Saksan johtaja Muti Merkelin ?vihreistä arvoista".

AnalystRe: YLE:n A-studio ilmoitti maailman lopusta17.10.2018 16.00
Ei tätä voi juurikaan selvemmin todeta.
Tämä ilmastouskontohan on erään
rauhanuskonnon ohella yksi maailman (siis läntisen maailman) pahimmista vitsauksista.

poliittinen tarkkailijaRe: YLE:n A-studio ilmoitti maailman lopusta18.10.2018 21.50
Aarolle iltasatua lukiessaan Unilukkari havaitsi, että IPCC-ilmastopaneelin raportti maapallon ilmaston tilasta ja 11 vuoden päästä uhkaavasta maailman lopusta oli ilmestynyt.

IPCC-raportin laadintaan oli osallistunut lähes 100 eri maiden hallitusten ilmastoasiantuntijaa, jotka olivat käyneet läpi noin 6000 tieteellistä ilmastoartikkelia.

Kun ympäristötutkijoiden määrä suhteutetaan maailman koko tiedeyhteisön määrään, niin voidaan todeta, että aika yksipuolinen ja harvojen valittujen tutkijoiden selvityksistä on kysymys.

Olisikin hyvä, että näitä ilmastoraportteja kirjoittelisi muutkin kuin vain ilmastomalleja pyörittävät poliittiset meteorologit ja nuoret tutkijanalut, joilla ei ole mitään käsitystä nykyaikaisesta polttotekniikasta, ydinvoimalateknologiasta tai muustakaan energiahuoltoon tai edes maailman metsätalouteen liittyvistä asioista.

Puhumattakaan, että heillä olisi joku käsitys maankuoren sisällä tapahtuvista asioista ja mannerlaattojen liikkeistä tai maailman merien uumeniin liittyvistä salaisuuksista. Edes merivirtojen liikkeistä ei ole olmassa luotettavia selvityksiä.

Havaittuaan IPCC-raportin hälyttävät tiedot Unilukkari kuitenkin painoi välittömästi paniikkinappulaa ja heti alkoi tapahtua.

Ympäristö- ja maatalousministeriö käynnistivät heti kaikille kansalaisille suunnatun viestintäkampanjan ilmastonmuutokseen sopeutumisen keinoista, joka käynnistettiin välittömästi maa- ja metsätalousministeriön toimesta 8.10.2018 klo 09.55.

Pieni 5.5 miljoonan ihmisen Suomi käynnisti siis välittömästi sodan koko maailman ilmastopäästöjä vastaan.

Viimeksi pieni ja sitkeä Suomi käynnisti puolustussodan Neuvostoliittoa vastaan, kun vihamielinen Neuvostoliitto oli ampunut Mainilan laukaukset Karjalassa.

Tuntemattomassa Sotilaassa pieni ja sitkeä Suomi tuli toiseksi, kun iski päänsä Karjalan mäntyyn.

YYA-sopimus Suomen ja Neuvostoliiton välillä allekirjoitettiin 6. huhtikuuta 1948. Allekirjoittajina olivat Suomen presidentti J. K. Paasikiven valtuuttama pääministeri Mauno Pekkala ja Neuvostoliiton korkeimman neuvoston puhemiehistön (käytännössä kommunistipuolueen pääsihteeri ja pääministeri Josif Stalinin) valtuuttama pääministerin tehtäviä hoitanut varapää- ja ulkoministeri Vjat?eslav Molotov.

Saksan jälleenyhdistyminen vuonna 1990 pakotti Suomen poliitikotkin kuitenkin virallisestikin arvioimaan, oliko YYA-sopimuksen jatkaminen enää mielekästä.

Lopullisen sysäyksen antoi Neuvostoliiton hajoamiseen johtaneen kehityksen pääsy vauhtiin seuraavana vuonna. Jo syyskuussa 1990 Suomi oli yksipuolisesti mitätöinyt Pariisin rauhansopimuksen aseartiklat (ydinasekieltoa lukuun ottamatta).

Solmittaessa sopimusta Suomen ja Venäjän suhteiden perusteista vuonna 1992 sovittiin YYA-sopimuksen lopettamisesta Suomen ja Venäjän keskinäisellä noottien vaihdolla.

YYA sopimus lakkautettiin sitten, kun Manu Koiviston esitti eduskunnalle 28.2.1992, että aikansa elänyt YYA sopimus lakkautetaan.

Eduskunta hyväksyi hyvän esityksen. Ystävyyttä ja avunantoa itäisen naapuri kanssa kesti siis 44 pitkää vuotta.

Huolimatta pitkästä ystävyyden ja avunannon kaudesta itäisen naapurimme kanssa Suomen kauppa Neuvostoliitton kanssa ei kehittynyt kovinkaan kummoisesti.

Neuvostoliiton osuus Suomen ulkomaan kokonaiskaupasta siis laski vuosien 1948-1992 aikana 13.5%:sta vain 4.8%:iin. Kysymys oli siis Suomelle todella kalliiksi käyneestä ystävyydestä ja avunannosta, kuten alta ulkomaan kaupan osalta selviää:

 Vuosi 1948, kauppa yhteensä 727.8 (13.5%)
 Vuosi 1992, kauppa yhteensä 2 371.1 (4.8%)

Manun päättämän ja Ahtisaaren hyväksymän EU sopimuksen jälkeen Suomen ulkomaan kauppa on vapautunut ja jopa Venäjän osuus on ollut hienoisessa kasvussa.

Vuonna 2017 nykyrahassa mitattuna Venäjän koko ulkomaan kaupan arvo oli jo 11 720.0 euroa eli 9.6%:ia Suomen koko ulkomaan kaupasta, mutta vieläkään ei ole päästy vuoden 1948 tasolle, jolloin vastaava osuus oli 13.5% (kts. alla), kuten yltä on esitetty.

 Vuosi 2016, kauppa yhteensä 9 227.0 (8.5%)
 Vuosi 2017, kauppa yhteensä 11 720.0 (9.6%)

Nyt siis Suomi on käynnistänyt sodan maailman ilmastonmuutosta ja maapallon lämpenemistä vastaan.

Tässä käynnistetyssä ilmastosodassa Suomella on huomattavasti entistä aggressiivista Neuvostoliitoa suurempia ja vahvempia vastustajia kuten Kiina, USA, koko EU, Intia ja Kaakkois-Asia.

Kiinassahan on asukkaista nykyään 1 397 miljoonaa ja Intiassa 1 343 miljoonaa. Koko maailmassa on asukkaita nykyään yhteensä yli 6 300 miljoonaa. Miksi silloin vain noin 5.5 milj. ihmisen kansan täytyy lähteä taistelemaan koko muun maailman ilmastonpäästöjä vastaan?

British Petroleum (BP) seuraa vuosittain hyvin tarkasti, miten maailman energiamarkkinat mukaan lukien kaikki energiamuodot kehittyvät ja heidän tilastojaan voi pitää politiikasta riippumattomina tilastoina.

BP:hän on seurannut maailman energiamarkkinoita jo vuodesta 1908 saakka, joten heillä on huomattavasti enemmän kokemusta energiasioista kuin IPCC:n poliittisilla ympäristöaktivisteilla ja tiedemiehillä.

Vuoden 2017 osalta BP on raportoinut CO2 ? päästöjen osalta seuraavia lukuja (milj. ekvivalentteja CO2 ? päästötonneja):

 Koko maailma 33 444.0
 Kaakkois-Aasia 16 330.4 (sisältää Kiinan ja Intian)
 Eurooppa 4 152.2 (sisältää EU:n)
 Kiina 9 232.6
 USA 5 087.7
 EU 3 541.7
 Saksa 763.8
 Ruotsi 48.0
 Suomi 46.0

Suomen päästöosuudet:

 Koko maailma 0.14%
 Kaakkois-Aasia 0.28%
 Kiina 0.50%
 Eurooppa 1.11%
 EU 1.30%

Miksi Suomi on siis lähtenyt epätoivoiseen taisteluun koko maailman ilmastonmuutosta vastaan, kun esim. Saksassa ilmastopäästöt vain jatkavat kasvuaan (viimeisin tieto on, että vuonna 2018 päästöt olivat jo 905 000 milj. tonnia), vaikka Muti Merkel ja muut kaikki viherpipertäjät ovat päättäneet sulkea päästöttömät ydinvoimalat ja kasvattavat koko ajan ilmastoa pilaavan ruskohiilen polttoa Saksassa ja tukevat kaikin tavoin Venäjän ilmastoa pilaavan energiasektorin toimintaa.

Nytkin YLE:n uutisissa kerrottiin taas, kuinka kepuloisten Luomu Tiilikainen ilmoitti, että vuonna 2029 kivihiilen käyttö kielletään ja lopetetaan Suomessa ja taloudellisesti edullinen kivihiili korvataan lähinnä puuperäisellä bioenergialla.

Tekniikasta ja energiatekniikasta varsinkaan mitään ymmärtävä Luomu Tiilikainen näyttää nyt iskeneen luun kurkkuun pääkaupunkiseudulla esim. Helen Oy:n toimintaan, jossa hiilellä on vielä merkittävä rooli.

Luomu Tiilikainen ja koko Terra Sipilän SOS hallitus näyttää leikkivän tulella näköjään energiapolitiikkansa osalta.

Kivihiilen käytön lopettaminen Suomesta vähentää Suomen ilmastopäästöjä Luomu Tiilikaisen mukaan noin yhdellä miljoonalla tonnilla eli siis 0.2% Suomen koko päästöistä. Koko maailman päästöjä Suomen kivihiilikielto kielto mahdollisesti laskee noin 0.003%:lla eli vähemmän kuin hyttysen kusi Itämeressä.

Herää kysymys, onko Luomu Tiilikainen enää työkykyinen ministeri, kun ehdottaa, että Suomeen aletaan tuomaan biopolttoaineita ympäri maailmaa ja meikäläiset metsätkin parturoidaan jo polttoaineiksi.

Samalla aiheutetaan Helen Oy:lle ja pääkaupunkiseudun veronmaksajille miljardien eurojen lisälasku. Luomun olisikin viisainta siirtyä takaisin Ruokolahdelle leijonametsälle, jossa vieläkään ei ole löydetty sitä metsissä liikkunutta villiä Rukolahden Leijonaa.

Joka tapauksessa Suomessa pantiin vauhtia, kun Unilukkari painoi paniikkinappulaa ja nyt koko kansa on lähtenyt epätoivoiseen ilmastosotaan, eikä kenelläkään ole täysin luotettavaa tietoa edes siitä, missä hiilinielut ovat ja miten nielujen koko määritetään ja mitataan luotettavasti.

Ilmastosotajoukot on jo hälytetty liikkeelle, kuten maa- ja metsätalousministeriön kampanjatiedotteesta käy selville alta:

"Ilmastonmuutoksen vaikutukset koskettavat kaikkia
Ilmastonmuutoksen vaikutukset koskevat kaikkia yhteiskunnan alueita ja siksi yhteinen viestintäkampanja on kerännyt ympärilleen laajan verkoston aiheesta kiinnostuneita.

Kampanjaan osallistuvat järjestöt viestivät tulevan viikon aikana ilmastonmuutokseen varautumisesta ja sopeutumisesta kukin omista näkökulmistaan.

Kampanjassa ovat mukana muun muassa Finanssiala, Hengitysliitto, Hyötykasviyhdistys, Kansalaisareena, Kuluttajaliitto, Luonto-Liitto, Maa- ja kotitalousnaiset, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Marttaliitto, Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto, ProAgria, Suomen 4H-liitto, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, Suomen metsäkeskus, Suomen Metsäyhdistys, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Omakotiliitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Suomen Punainen Risti, Viherympäristöliitto ja WWF Suomi.

Esimerkiksi Suomen Omakotiliitto antaa kampanjassa vinkkejä kotien rakentamiseen ja kunnostukseen ja Viherympäristöliitto pihojen suunnitteluun ja viherrakentamiseen. Suomen Partiolaisten viesteissä korostuu puolestaan vastuunotto elinympäristöstä ja sen säilymisestä tuleville sukupolville. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:lle varautumisasiat ovat taas muutenkin tärkeitä.

 Muuttuva ilmasto tarkoittaa muutoksia myös pelastustoimelle. Kokonaisvaltainen varautuminen edistää tehokasta sopeutumista ? ja toisinpäin. Haluamme tarjota kampanjassa käytännöllisiä ohjeita jokaisen yksilön omatoimiseen varautumiseen, sanoo johtaja Karim Peltonen SPEK:stä."

Huh, huh kyllä tulvissa ompeluseuroissa ja 4H illoissa immeisillä riittää keskusteltavaa, kun aletaan ottaa selville, mikä on CO2 päästö ja mikä hiilinielu?

Se on ainakin varmaa, että Luomu Tiilikaiselle riittää puhetilaisuuksia jopa eläkevuosille asti ja ensi vuonnakin taitaa jo taas olla edessä Tangomarkkinat?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: