Keskustelu

KoirankusettajaHeikkolahjaisten alue4.12.2013 21.27
Parhaillaan ministeri Urpilainen kertoo, että Suomessa on heikkolahjaisia alueita, jotka eivät vain pärjää. Hiljattain lukioiden vertailussa koillis-savolaiset kunnat olivat kymmenen viimeisen joukossa ja Heinävesi kaikkein viimeinen.
Ei siis mikään ihme, että joudumme ostamaan konsulttipalveluita ja oikeusapua ja pyytelemään valtiolta ylimääräistä tukea.

En haluaisi uskoa, että olemme tuhmempiä. Eiköhän nousta ja näytetä.

savolainenRe: Heikkolahjaisten alue4.12.2013 23.14
Peruskoulun opettajan papereilla valtiovarainministeriksi nostettu Jutta havahtui Suomen kestävyysvajeeseen vasta viime kesälomallaan, kun muut ovat tienneet nämä vajeet ja niiden syyt jo ainakin kymmenen vuotta sitten.

"Aivan ensimmäiseksi haluaisin kiittää" kuitenkin Juttaa siitä, että on vihdoin herännyt reaalimaailmaan. Alkaa pikku hiljaa olla aika jo syventyä noihin PISA-tutkimuksenkin tuloksiinkin.

Minusta siinä on iso ristiriita, jos Suomen viranomaiset on toitottaneet, että miten hyvä koulujärjestelmä meillä oikein on ja suomalaiset ovat PISA-tutkimuksissa aivan maailman huippuluokkaa.Nytkin YLE:n tutkimuksen mukaan Eurroopan parhaita.

Samaa lauluahan tässä on kuultu vuosikymmeniä Suomen erinomaisesta sote-järjestelmästä, joka nyt näyttää kuitenkin olevankin kymmeniä vuosia ajastaan jäljessä. Suomen eläkejärjestelmistä en viitsi mainita mitään, mutta poskettomat KEVA-touhut ja Nuorisosäätiöt ovat paljastaneet näistäkin "maantavoista" vasta jäävuoren huiput. On todella erikoista, että KEVAn pois potkitulle virkamiehelle tarjotaan erorahana peräti 300 000 euroa, kun on saanut ensin rellestää töissä sadoilla tuhansilla euroilla vuodessa ja kuskata kallilla avoautoilla lapsiaan tarhaan ja ties mitä asuntokikkailuja.

Mittaako PISA tutkimus lainkaan oikeita asioita? Mistä sitten johtuu, että Suomen talouselämässä kaikki näyttää menevän vuodesta toiseen päin p...tä? Ei maailman järkevimpien ihmisten pitäisi tehdä jatkuvasti emämunauksia. Minulle on syntynyt sellainen käsitys, että PISA-tutkimus on vähän aikansa elänyt, eikä se mittaa esim. kunnolla ihmisten sosiaalisia kykyjä ja luovuutta, jota nykymaailmassa erityisesti tarvitaan.

Minusta tuntuu, että verbaalisesti lahjakkaat savolaiset saattavat olla juuri sellaisia ihmisiä, joita Suomessa nyt vaikeina aikoina kipeästi kaivataan. Meidänhän täytyisi pystyä myymään tämä oma osaamisemme maailmalle. Tosikkovirkamiehet ei siihen pysty. Tarvitaan Einari Widgrenin tapaisia myyntimiehiä ja innovaattoreita. Se ei tapahdu mielestäni myöskään matemaattisin keinoin.

Muistaakseni matikassahan Suomessa näyttää ote lipsuneen noissa PISA-tutkimuksissa erityisen nopeasti. Eikä koululaiset tunnu enää ymmärtävän edes ihan tavallisia asioitakaan. Koululaisten valvontakin on nykyään annettu tietokoneiden tehtäväksi, joilla lähinnä raportoidaan vain oppilaiden tekemät virheet ja myöhästymiset. Ei sillä tavoin ketään ihmistä pystytä motivoimaan opiskeluun. Kepin ohella on hyvä käyttää ainakin välillä porkkanaa.

Koirankusettaja on oikeassa siinä, että ei koillis-savolaiset kunnat kovin hääppössti tunnu pärjäävän noissa koulukisoissa. Minusta siitä ei kuitenkaan voi vetää sellaista johtopäätöstä, että koillis-savolaiset olisivat jotenkin heikkolahjaista sakkia. Onhan meillä tietysti Savossa ihan lahjakastakin porukkaa ollut. Äkkiseltään tulee tulee heti mieleen Kuopion suuri poika Paavo.

"Isopäiseksi" todettu Mikkelin Erkki Liikanenkin on pärjännyt ihan ok, vaikka valtiovarainministerin tehtävät meni vähän penkin alle. Enkä malta olla mainitsematta Ahti Karjalaista, Olli Rehniä ja tietysti Siilijärven isoa Jyrki Boyta, joka on todettu EU:n parhaaksi valtiovarainministeriksi ja ajaa nyt Suomeen rakennemuutoksia kuin käärmettä pyssyn piippuun, vaikka kaikki hangoittelee vastaan.

Savolaisten laulussa se menestyksen avain on jo mainittu. Muistaakseni kansakoulussakin laulettiin ennen vanhaan, että "on järkeä ja kuntoa, jos toimeen tartutaan". Uudemmalle ajalle tultaessa tuo "jos" on jo taidettu korvata häveliäästi sanalla "kun".

Mutta jotain meissä savolaisissa kyllä on vikana, kun sellaistakin puhetta kuulee aika usein maailman turuilla, että asiat on samassa mallissa kuin savolaisessa projektissa, joka tunnetusti "on aina aloittamista vaille valmis."

Koirankusettaja on oikeassa siinäkin, että "eiköhön nousta ja näytetä" vihdoin, että Juankoskellakin voidaan laittaa hihat heilumaan. Johdosta se kaikki on kiinni.

capo di capoRe: Heikkolahjaisten alue5.12.2013 8.00
"Juankoskella on asiat oikein hyvin... kaikki eivät vain sitä huomaa", kertoili legendaarinen kaupunginhallituksen pj., jonka aikana pantiin liikkeelle n. 14 milj. euron investoinnit, joista vain 2,5 oli perusteltua ja joihin meillä olisi ollut varaa. Ylimenevä pannaan kepumafian korruptiolistalle.
Olisi kohta aiheellista kertoa koko Suomen kansalle, mikä on kepumafia ja miten se toimii. Myös demarien, vasemmistoliiton ja kokoomuksen rooli on aihetta tuoda esille Juankosken tuhoamisessa. Rahojemme lapiointia kaiken maailman puuhamiesten, konsulttien ja ulkomaisten huijareiden taskuihin ei pidä unohtaa.
Koska on salattu hyvin paljon, jokainen voi päätellä, miksi niin on tehty.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: