Keskustelu

poliittinen tarkkailijaTyhjät puheet1.1.2019 19.13
Iltalehti mainosti Sauli Niinistön puhetta hänen parhaaksi puheekseen seuraavasti:

"Sosiaalisessa mediassa puhe on kerännyt pääasiassa pelkkää ylistystä. Osa on intoutunut kehumaan sitä Niinistön "parhaaksi puheeksi koskaan".

Iltalehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan väite ei ole täysin tuulesta temmattu.

- Niinistö on kehittynyt todella paljon puhujana presidenttivuosiensa aikana.

Myös viime vuoden puhe oli erinomainen, tietokirjailija ja viestinnän asiantuntija Katleena Kortesuo arvioi.

Kortesuo löysi Niinistön puheesta mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Ensimmäisenä hän nostaa esiin Niinistön paljon käyttämän vaakakuppi- eli parirakenteen.

Tästä esimerkkinä on muun muassa Niinistön käyttämä lause: "Jos paras alkaa näyttää sekasortoiselta, kehnolta vaikuttaa ennuste koko maailmalle."

"Toisena yksityiskohtana Kortesuo nostaa esiin alkusoinnut, eli vierekkäin tai lähekkäin olevat sanat alkoivat samalla alkukirjaimella. Niinistö sanoi esimerkiksi: "Kiivaita kierroksia saava vääristelevä keskustelu on kurimus."

Kortesuon mielestä alkusointuja käytettiin erityisen taitavasti kohdassa, jossa Niinistö sanoi: "Kiina käyttää taloudellista mahtiaan, Venäjä varustautuu sotilaallisesti ja Yhdysvallat etääntyy yhteistyöstä.

Kortesuon mukaan esimerkiksi näitä alkusointukohtia etsimällä puheesta voi löytää ne kohdat, jotka Niinistölle itselleen ovat erityisen tärkeitä ja joita hän haluaa korostaa."

Minusta on hyvin erikoista, että joku viestintäkonsultti nostaa esille Niinistön Venäjää, Kiinaa ja USA:ta koskevan lausunnon, jotenkin uutena asiana.

Niinistön puheessa oli muitakin outoja painotuksia, kun hän puhui demokratiasta ja EU:sta. Niinistö aivan oikein kyllä totesi, että EU:ssa on suuret sisäiset ongelmat, jotka vaatii ratkaisua.

Kuitenkin Niinistö toteaa, että Pariisin "keltaliivit" ovat anarkisteja ja natseihin verrattavia tahoja, kun he ovat nousseet barrikaadeille vastustamaan Kukko Poika Macronin ns. uudistuksia ja verojen korotuksia.

Kun Niinistö leimaa muutosta vaativat ihmiset anarkisteiksi ja populisteiksi Ranskassa, Italiassa ja muualla EU:ssa, niin on hyvä muistaa myös se, että esim. Ranskassa Kukko Poika Macronin kannatus on enää vain 20%:n tasolla. Toisin sanoen esim. Rankassa noin 80% kansasta vastustaa EU:n ja Macronin nykymenoa.

Ei siis ole kysymys mistään anarkistiryhmistä vaan syvälle kansan keskuuteen levinneeestä tyytymättömyydestä, joka demokraattisessa järjestelmässä tulisi ottaa huomioon, eikä vain toistaa valtaapitävän eliitin tyhjiä mantroja ja juhlapuheita.

Siitä Niinistölle voi antaa tunnustusta, että hän totesi sen, ettei maahanmuuttopolitiikka ole mennyt nappiin EU:ssa eikä myöskään Suomessa.

MInä kuitenkin ihmettelen sitä, miksi Niinistö pitää hyvänä EU:n ja Turkin kesken tehtyä siirtolaisiin kohdistuvaa miljardien eurojen "kauppasopimusta".

Minusta tässä on kysymys ehkä ihmiskunnan suurimmasta ihmiskaupasta, mutta se ei tunnu millään tavoin vaivaavan EU:n tekopyhiä päättäjiä.

Minusta hyvä puhe on sellainen, ettei siinä tarvita tietokirjailijan ja viestinnän asiantuntija Katleena Kortesuon kaltaista arvioijaa ja selittäjää, mitä Niinistö mahdollisesti sanoi tai tarkoitti.

Minusta Urkin puheet olivat aikoinaan parempia, vaikka en Urkista erikoisemmin tykännyt. Erikoisesti on jäännyt mieleen, kun Urkki puuttui työttömyyteen ja runnasi kasaan ns. "Hätätilahallituksen", kun maassa oli työttömiä "peräti" 75 000 kappaletta.

Nyt maassa on piilotyöttömät mukaan lukien lähes 500 000 työtöntä ja syrjäytynytttä, niin minusta Niinistön olisi pitänyt puuttua tähän kotimaiseen akuuttiin tragediaan, jota vielä murheellisesti vaikeuttaa se, että syntyvyys on Suomessa painunut jo nälkävuosien tasolla.

Tässä onnettomassa "demokraattisessa" tilanteessa meidän ei pitäisi yrittää esiintyä minkäänlaisena globalisaation ja ilmastonmuutoksen konsulttina tai lääkärinä, vaan nyrkit savessa pyrkiä saamaan kotimaiset asiat ensi sijaisesti kuntoon poliittisista puolueista riippumatta.

Missään tapauksessa digitalisaatio ja bioenergia eivät ainakaan ole niitä lääkkeitä, joilla Suomi säilyy itsenäisenä kansana kansakuntien joukossa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: